VEHABIJE U BIH MOGAO BI UKINUTI NOVI EFENDIJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
CiCiban

Post by CiCiban »

prica o nosenju brade..na ovim prostorima :D je veoma dugacka i komplikovana :cry:

i ima nekoliko krajeva od kojih se moze zapoceti :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Prenj wrote:A zasto se svaka kritika djela covjeka Cerica dozivljava kao napad na IZ i islam uopste?
Pa zato što je on za pojedine ljude oličenje IZ (koju ja zovem hodžinska) i islama a i sam se tako agresivno nameće!
Bosanac sa dna kace

CiCiban wrote:prica o nosenju brade..na ovim prostorima :D je veoma dugacka i komplikovana :cry:

Ih pa kako da nije :D ...bradu je nosio i Husein kapetan Gradščević, šta ste pokrenuli hajku protiv brade...a sve žene do¨1945 su nosile nikabe! :D
Prenj

Post by Prenj »

sirah wrote:
Prenj wrote:Znaci, ko nema bradu nije musliman?

prenj nemoj se hvatati za jednu riječ prilikom kritike, to je greška koju nekad možeš samom sebi napraviti......

nego bierhoff

šta kažeš na moj post..... nisi mi se nešto osvrnuo na njega....
Da li ti znas odgovor?
bierkof

Post by bierkof »

Uzviseni Allah dz.s. kaze:”Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora u onome sto im Allah i Njegov Poslanik narede, kada narede.” (El Ahzab, 36)Dalje kaze:”Neka se pripaze oni koji se sa njegovom zapovijedi razilaze da ih ne snadje kusnja ili da ih ne pogodi bolna kazna.” (En Nur, 63) A u ono sto je naredio Allahov Poslanik s.a.v.s. spada i pustanje brade, Tako prenosi Ibn Omer r.a. da je Poslanik s.a.v.s. naredio da se krate brkovi a pusta brada (Muslim).

Allahov Poslanik s.a.v.s. je naredio nama ( Muslimanima ) da potkracujemo brkove ( tako da izgledaju uredno ) i da pustamo brade da izrastaju ”. ( Muslim )

Ovo je sunnet Poslanika, Allah najbolje zna, ali odbacivanje nekog sunneta zna da predje u Haram i izlazak iz vjere.

Zar nebi bilo lijepo da covjek koji ce da bude na vrhu ISLAMSKE zajednice pocne malo da brine o Islamu, da se mani politike, da ima taj stepen znanja gdje moze da uputi ljude na odredjena pitanja. A sto se vjere tice ima jako nezgodnih pitanja, i da moze da im pokaze vlastitim primjerom, a ne na zalost da zakoci na jednoj tako banalnoj stvari kao sto je propis pustanja brade, pa to je tek pocetak.
Zar nebi bilo fino da imas tako odabrane imame u dzamijama? Na zalost, ne zelim da gibetim ljude, ali jedna od stvari je da postoji veliki broj imama koji nisu u stanju da sastave hutbu za 7 dana... strasno. Ovo su osjetljve stvari a ja ne volim da se previse upustam u diskusiju sa ljudima na ovaj nacin, tako da bih mogao da odgovorim na neki ozbiljan komentar, a kako me ovaj jedan prozva da sutim... Pa nemam ni ja vremena da visim na forumu citav dan, nisam muftija :)

Sad iskreno, nadam se da karica nece izabrati. Trenutno Ceric je jedan covjek, uradio je dosta dobrih stvari koliko je bilo u njegovoj moci, a covjek je i star vise, ali jednostavno Karic nema 'to nesto' u sebi, on je politicar nije on za ovo vrijeme gdje se koplja lome...
Ceric je ipak bolji i iskusniji...[/b]
King Kikapu

Post by King Kikapu »

profesor karic je jako lijepo objasnio sintagmu 'bosanski islam' govoreci da se propisano prakticiranje vjere stopilo sa lokalnom kulturom. da je propis za sve muslimane jednak u cijelom svijetu, medjutim da kultura podneblja stvara odredjene razlicitosti izmedju (ne islama) vec muslimana u razlicitim dijelovima svijeta.

jedan od primjera je npr. dzenaza. u sjevernoj africi npr. zene prisustvuju dzenazi krecuci se za tabutom i naricuci, dok na balkanui ostaju kuci i uce tevhid. na arabljanskom poluotoku mejte sahranjuju u neobiljezen mezar, dok se na balkanu mezari obiljezavaju.

postovanje kulturalnih razlicitosti se kosi sa vehabitskim ucenjem koje negira sve kulturne, povijesne i tradicijske razlike trudeci se da nametne svoj kulturoloski obrazac.

preporucujem izvrstan tekst maje lovrenovic iz broja dana od cini mi se 02.09.05 koji govori o vehabitskom odnosu prema istorijskim spomenicima.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

@bierkof:
kazes 'Allahov Poslanik s.a.v.s. je naredio nama ( Muslimanima ) da potkracujemo brkove ( tako da izgledaju uredno ) i da pustamo brade da izrastaju ”. ( Muslim )', pa te pitam otkad bilo ko sem Allaha dzs moze narediti muslimanu, gdje tacno u Kur'anu Allah naredjuje nosenje brade i zar nije dovodjenje sunneta na nivo farza sirk?
Last edited by King Kikapu on 20/09/2005 14:26, edited 1 time in total.
bierkof

Post by bierkof »

Slazem se oko nekih stvari, ali 'bosanski islam' i kako smo mi 'evropski muslimani' dosta puta dovodi do harama i izlaska iz vjere, tako da ljudi nekad sebi daju za pravo da odbacuju propise koji su jasni.

Dalje, Karic tzv. 'vehabije' opisuje tako da na kraju imas osjecaj da oni nemaju nikakve veze sa islamom, a kad pogledas ustvari propise, vidis da se oni trude da ih postuju sto vise i da su pobozniji i od samog Karica.

On to govori kao da se ulicama proljeva krv onih koji piju alkohol ili puse... Gdje je radikalizam tu? Ako su pobozni zasto su onda trn u njegovom oku, zasto mu nisu trn u oku oni koji rade haram? Kako rece nas narod, lakse trazit trn u tudjem oku nego vaditi balvan iz svog....

Oni podsjecaju sve one hodze i sve igrace I. zajednice na ono sto nisu a sta bi trebali biti... Zato im toliko smetaju.
bierkof

Post by bierkof »

[quote="bierkof"]Uzviseni Allah dz.s. kaze:”Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora u onome sto im Allah i Njegov Poslanik narede, kada narede.” (El Ahzab, 36)

ALLAH I NJEGOV POSLANIK kingu... A posto je Muhammed s.a.v.s. naredio bradu, tu nema price vise...

Brada je sunnet Allahovog poslanika, tj. Svaki poslanik je imao bradu, svaki...
Prenj

Post by Prenj »

bierkof wrote:
bierkof wrote:Uzviseni Allah dz.s. kaze:”Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora u onome sto im Allah i Njegov Poslanik narede, kada narede.” (El Ahzab, 36)

ALLAH I NJEGOV POSLANIK kingu... A posto je Muhammed s.a.v.s. naredio bradu, tu nema price vise...

Nije valjda da ni Alija Izetbegovic nije bio musliman?
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

bierkof wrote:Uzviseni Allah dz.s. kaze:”Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora u onome sto im Allah i Njegov Poslanik narede, kada narede.” (El Ahzab, 36)Dalje kaze:”Neka se pripaze oni koji se sa njegovom zapovijedi razilaze da ih ne snadje kusnja ili da ih ne pogodi bolna kazna.” (En Nur, 63) A u ono sto je naredio Allahov Poslanik s.a.v.s. spada i pustanje brade, Tako prenosi Ibn Omer r.a. da je Poslanik s.a.v.s. naredio da se krate brkovi a pusta brada (Muslim).

Allahov Poslanik s.a.v.s. je naredio nama ( Muslimanima ) da potkracujemo brkove ( tako da izgledaju uredno ) i da pustamo brade da izrastaju ”. ( Muslim )

Ovo je sunnet Poslanika, Allah najbolje zna, ali odbacivanje nekog sunneta zna da predje u Haram i izlazak iz vjere.

O kakvom ti starom covjeku pricas, reis Ceric je 52 godise, Karic je stariji od nejga. nije star, i sta je on to dobro ucinio, sem sto je podkradao narod po Zapadu?

Zar nebi bilo lijepo da covjek koji ce da bude na vrhu ISLAMSKE zajednice pocne malo da brine o Islamu, da se mani politike, da ima taj stepen znanja gdje moze da uputi ljude na odredjena pitanja. A sto se vjere tice ima jako nezgodnih pitanja, i da moze da im pokaze vlastitim primjerom, a ne na zalost da zakoci na jednoj tako banalnoj stvari kao sto je propis pustanja brade, pa to je tek pocetak.
Zar nebi bilo fino da imas tako odabrane imame u dzamijama? Na zalost, ne zelim da gibetim ljude, ali jedna od stvari je da postoji veliki broj imama koji nisu u stanju da sastave hutbu za 7 dana... strasno. Ovo su osjetljve stvari a ja ne volim da se previse upustam u diskusiju sa ljudima na ovaj nacin, tako da bih mogao da odgovorim na neki ozbiljan komentar, a kako me ovaj jedan prozva da sutim... Pa nemam ni ja vremena da visim na forumu citav dan, nisam muftija :)

Sad iskreno, nadam se da karica nece izabrati. Trenutno Ceric je jedan covjek, uradio je dosta dobrih stvari koliko je bilo u njegovoj moci, a covjek je i star vise, ali jednostavno Karic nema 'to nesto' u sebi, on je politicar nije on za ovo vrijeme gdje se koplja lome...
Ceric je ipak bolji i iskusniji...[/b]
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

Otkud ti ideja da je reis Ceric star, lik je 52 godiste, i sta je on to uraido za muslimane, sem sto ih je potkradao tmao po Zapadu
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bierkof wrote:
bierkof wrote:Uzviseni Allah dz.s. kaze:”Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora u onome sto im Allah i Njegov Poslanik narede, kada narede.” (El Ahzab, 36)

hej, ako su ti oni tako dobri, vodi ih kuci...
skloni ih sto dalje od nasih grjesnih tijela i ociju....
ja vise nemam srtpljenja za extreme svih boja...
iskreno, za mene je sve to isto....
:oops:
vonBosnae

Post by vonBosnae »

Selamun alejkum,
Da podsjetim neke da ovo nije SERBIAN CAFFE vec sarajevo-x.
Ovoliko mrznje i poziva na linc nisam primjetio ni kad je bilo obiljezavanje godisnjice stradanja srebrenickih Bosnjaka.
Ocito da nesto ovdje smrdi.
Ili ima puno forumasa sa mjestom boravka u manjem bh entitetu tj.neosunecenih ili su neki pomahnitali.
Nikad nisam cuo da je neki momak kako vi kazete sa bradom i malo kracim hlacama nekog verbalno a kamoli fizicki ugrozio.
Barem je takva situacija u mojoj Krajini.
Momaka.o kojima govorite u Krajini ima puno i ja ih kao Musliman smatram svojom bracom.
Molim dragog Boga da se i meni smiluje pa da i ja klanjam svih 5 vakat namaza redovno,da postim citav ramzan,da dajem zekat,da zivim normalnim porodicnim zivotom.Amin
Ako je pridrzavanje islamskih fundamenata radikalizam e onda ja zelim biti radikal.
SELAM
bierkof

Post by bierkof »

Ok, rekao sam da cu komentarisat samo on ovrijedno mog vremena koje cu provesti pisajuci ovaj tekst. Ostale komentare necu ni spominjat..

Da li je neko musliman ili ne Allah najbolje zna...
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

bierkof wrote:Uzviseni Allah dz.s. kaze:”Ni vjernik ni vjernica nemaju izbora u onome sto im Allah i Njegov Poslanik narede, kada narede.” (El Ahzab, 36)Dalje kaze:”Neka se pripaze oni koji se sa njegovom zapovijedi razilaze da ih ne snadje kusnja ili da ih ne pogodi bolna kazna.” (En Nur, 63) A u ono sto je naredio Allahov Poslanik s.a.v.s. spada i pustanje brade, Tako prenosi Ibn Omer r.a. da je Poslanik s.a.v.s. naredio da se krate brkovi a pusta brada (Muslim).

Zar ti zaista mislis da uzvisenom Allahu presudno to da li je neko nosio bradu ili ne ?
mostarac

Post by mostarac »

vonBosnae wrote:Selamun alejkum,
Ovoliko mrznje i poziva na linc nisam primjetio ni kad je bilo obiljezavanje godisnjice stradanja srebrenickih Bosnjaka.

Ili ima puno forumasa sa mjestom boravka u manjem bh entitetu tj.neosunecenih ili su neki pomahnitali.
Nikad nisam cuo da je neki momak kako vi kazete sa bradom i malo kracim hlacama nekog verbalno a kamoli fizicki ugrozio.
Momaka.o kojima govorite u Krajini ima puno i ja ih kao Musliman smatram svojom bracom.
Molim dragog Boga da se i meni smiluje pa da i ja klanjam svih 5 vakat namaza redovno,da postim citav ramzan,da dajem zekat,da zivim normalnim porodicnim zivotom.Amin
Ako je pridrzavanje islamskih fundamenata radikalizam e onda ja zelim biti radikal.
SELAM
Na osnovu one prve dvije recenice mozemo zakljuciti da ti nisi radikal nego bolid :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

SELAM
Selam i tebi brate. Ako zelis postati radikalan evo ti recepta. Kupi polovan sleper, onaj sa prikolicom od 12 tockova, napuni ga do vrha ekplozivom i po sistemu eci-peci-pec izaberi sebi metu... :D
Prenj

Post by Prenj »

bierkof wrote:Ok, rekao sam da cu komentarisat samo on ovrijedno mog vremena koje cu provesti pisajuci ovaj tekst. Ostale komentare necu ni spominjat..

Da li je neko musliman ili ne Allah najbolje zna...
Mozes li odvojiti jos par minuta svog vremena i odgovoriti mi na postavljeno pitanje?
Prenj

Post by Prenj »

SELAM
Ako sta mrzim, to su neukusna poredjenja sa srebrenickom tragedijom.
:x
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

SELAM
e ako cemo se vrijedjati, onda da ja ovo prebacim na bez cenzure pa opletite. jer jos jedan ovakav post, sa SAMO JA VALJAM NIKO DRUGI NE sadrzajem, tema ode u nepovrat.
danas nema gledanja kroz prste.
PS ti se mani price o Srebrenici.
ibnHome

Post by ibnHome »

Prenj wrote:Nije valjda da ni Alija Izetbegovic nije bio musliman?
bierkof wrote: Da li je neko musliman ili ne Allah najbolje zna...
Prenj wrote: Mozes li odvojiti jos par minuta svog vremena i odgovoriti mi na postavljeno pitanje?
Prenj, pazi na casu....
Prenj

Post by Prenj »

ibnHome wrote:
Prenj wrote:Nije valjda da ni Alija Izetbegovic nije bio musliman?
bierkof wrote: Da li je neko musliman ili ne Allah najbolje zna...
Prenj wrote: Mozes li odvojiti jos par minuta svog vremena i odgovoriti mi na postavljeno pitanje?
Prenj, pazi na casu....
Pazim, zato i pitam opet.
Bosanac sa dna kace

King Kikapu wrote:profesor karic je jako lijepo objasnio sintagmu 'bosanski islam' govoreci da se propisano prakticiranje vjere stopilo sa lokalnom kulturom. da je propis za sve muslimane jednak u cijelom svijetu, medjutim da kultura podneblja stvara odredjene razlicitosti izmedju (ne islama) vec muslimana u razlicitim dijelovima svijeta.

jedan od primjera je npr. dzenaza. u sjevernoj africi npr. zene prisustvuju dzenazi krecuci se za tabutom i naricuci, dok na balkanui ostaju kuci i uce tevhid. na arabljanskom poluotoku mejte sahranjuju u neobiljezen mezar, dok se na balkanu mezari obiljezavaju.

postovanje kulturalnih razlicitosti se kosi sa vehabitskim ucenjem koje negira sve kulturne, povijesne i tradicijske razlike trudeci se da nametne svoj kulturoloski obrazac.

preporucujem izvrstan tekst maje lovrenovic iz broja dana od cini mi se 02.09.05 koji govori o vehabitskom odnosu prema istorijskim spomenicima.
CiCiban

Post by CiCiban »

Bosanac sa dna kace wrote:
CiCiban wrote:prica o nosenju brade..na ovim prostorima :D je veoma dugacka i komplikovana :cry:

Ih pa kako da nije :D ...bradu je nosio i Husein kapetan Gradščević, šta ste pokrenuli hajku protiv brade...a sve žene do¨1945 su nosile nikabe! :D
dode 45' obrijase brade :D
Post Reply