Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
No_Comment wrote:
Da li iko ikome brani da se izjasni kako zeli...izjasni se bona kako hocesh i mirna Bosna...ali to pravo priznaj i drugima...
Pa ne mozes se ti izjasniti....kad su se FORMALNO drugi izjasnili....U TVOJE IME. Da im je cilj bio dozvol'ti svakom gradjaninu slobodu izbora....onda bi bar na kraju rata odrzali referendum....pa nek'se narod slobodno izjasni. Ja tebi priznam to pravo...ali cjelokupno nama svima u BiH je to pravo oteto.
Al sereš, uz dužno poštovanje...ovo je opet dejavu...po hiljadu puta ista priča. Ma ko je kome oteo kakvo pravo??? Izjašnjavaj se kako hoćeš, boli me đon, ja se izjašnjavam ko što mi se dedo izjašnjavo, Bošnjak i ne interesuje me ova šuplja s-h priča o otetom pravu. Već sam spominjao kada je jedan stari dedo morao da napiše u nekoj zadruzi da li je Srbin ili Hrvat, a dedo uporan ko pravi Bošnjak, nije htio ni da čuje. Oni tamo mu kažu, dedo ti si Srbin ili Hrvat, a on njima, radije pišite da sam konj, nego Srbin ili Hrvat. Pametnom dosta. 80 godina Bošnjacima je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju tako, i sada očigledno nekom to smeta.
------------------------
Mislis da smeta Srbima ?
Ma daj malo se uozbilji i drzi malo vise do svog ugleda !
No_Comment wrote:
Da li iko ikome brani da se izjasni kako zeli...izjasni se bona kako hocesh i mirna Bosna...ali to pravo priznaj i drugima...
Pa ne mozes se ti izjasniti....kad su se FORMALNO drugi izjasnili....U TVOJE IME. Da im je cilj bio dozvol'ti svakom gradjaninu slobodu izbora....onda bi bar na kraju rata odrzali referendum....pa nek'se narod slobodno izjasni. Ja tebi priznam to pravo...ali cjelokupno nama svima u BiH je to pravo oteto.
Al sereš, uz dužno poštovanje...ovo je opet dejavu...po hiljadu puta ista priča. Ma ko je kome oteo kakvo pravo??? Izjašnjavaj se kako hoćeš, boli me đon, ja se izjašnjavam ko što mi se dedo izjašnjavo, Bošnjak i ne interesuje me ova šuplja s-h priča o otetom pravu. Već sam spominjao kada je jedan stari dedo morao da napiše u nekoj zadruzi da li je Srbin ili Hrvat, a dedo uporan ko pravi Bošnjak, nije htio ni da čuje. Oni tamo mu kažu, dedo ti si Srbin ili Hrvat, a on njima, radije pišite da sam konj, nego Srbin ili Hrvat. Pametnom dosta. 80 godina Bošnjacima je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju tako, i sada očigledno nekom to smeta.
Ti Dr. ili pojma nemas ili se pravis lud ?
Zlata ti lijepo rece da su u BH Ustavu upisani Bosnjaci, Srbi i Hrvati a da nisu upisani Bosanci & Hercegovci kao narod i nacija te da su svi Bosanci & Hercegovci bez svog pristanka ili referenduma o izjasnjavanju prebaceni bez njihove dozvole pod identitet Bosnjaci.
Nametati nekeme svoj identitet bez pristanka svojevoljno neke osobe je na zapadu cista kradja identiteta i falsifikat te zatvorskom i novcanom kaznom kaznjiva. To ti je isto kao kada ti neko ukrade tvoju licnu kartu, potpise se te radi sta hoce u tvoje ime. To ti se zove kradja identiteta i falsifikat, razumijes li ti to ili ne ili se pak pravis lud ? One osobe koje zele da se izjasnjavaju kao Bosnjaci na to imaju potpuno pravo ali im to pravo ne dozvoljava da drugima kao u ovom slucaju Bosancima i Hercegovcima negiraju u Ustavu BiH to isto pravo te da vrse falsifikovanja i kradju identiteta. ?
zlata wrote:Pa ne mozes se ti izjasniti....kad su se FORMALNO drugi izjasnili....U TVOJE IME. Da im je cilj bio dozvol'ti svakom gradjaninu slobodu izbora....onda bi bar na kraju rata odrzali referendum....pa nek'se narod slobodno izjasni. Ja tebi priznam to pravo...ali cjelokupno nama svima u BiH je to pravo oteto.
Zlata ti lijepo rece da su u BH Ustavu upisani Bosnjaci, Srbi i Hrvati a da nisu upisani Bosanci & Hercegovci kao narod i nacija te da su svi Bosanci & Hercegovci bez svog pristanka ili referenduma o izjasnjavanju prebaceni bez njihove dozvole pod identitet Bosnjaci.
Nametati nekeme svoj identitet bez pristanka svojevoljno neke osobe je na zapadu cista kradja identiteta i falsifikat te zatvorskom i novcanom kaznom kaznjiva. To ti je isto kao kada ti neko ukrade tvoju licnu kartu, potpise se te radi sta hoce u tvoje ime. To ti se zove kradja identiteta i falsifikat, razumijes li ti to ili ne ili se pak pravis lud ? One osobe koje zele da se izjasnjavaju kao Bosnjaci na to imaju potpuno pravo ali im to pravo ne dozvoljava da drugima kao u ovom slucaju Bosancima i Hercegovcima negiraju u Ustavu BiH to isto pravo te da vrse falsifikovanja i kradju identiteta. ?
Dobro ako je tako onda ti se izjasnjavaj nacionalno kako hoces jel ti iko ovdje na forumu rekao da nemozes.
Ako ti imena nema u Ustavu sto nama lupetas idi kod Senada Hadzifejzovica ili salji pisma nekoj javnoj osobi pa se pred cijelom BiH izjasni da zelis to nacionalno ime Bosanci u Ustavu. Nemoze ti iko na forumu to sredit jer su ovo sve obicna raja. Nema ti ovdje ministara.
I onda nemoj se tolko ljutit na Bosnjake pa prvo nemoze se tek tako izmislit ime i stavit u Ustav, ime Bosnjaka je dugacke historije kao ime autohtonog stanovnistva Bosne i Hercegovine ali je kasnije zabranjeno da bi se opet uvelo. Bosanci je uvijek bio regionalni oznacitelj za Bosnjake kao Srbijanaci za Srbe.
E ako ti hoces da to bude nacionalni oznacitelj fino to predstavi onima koji to mogu provest mi nemozemo i nemoj pricat da su ti Bosnjaci odnjijeli pravo.
Vrlo jednostavno.
dr. wrote:
Dobro ako je tako onda ti se izjasnjavaj nacionalno kako hoces jel ti iko ovdje na forumu rekao da nemozes.
Ako ti imena nema u Ustavu sto nama lupetas idi kod Senada Hadzifejzovica ili salji pisma nekoj javnoj osobi pa se pred cijelom BiH izjasni da zelis to nacionalno ime Bosanci u Ustavu. Nemoze ti iko na forumu to sredit jer su ovo sve obicna raja. Nema ti ovdje ministara.
I onda nemoj se tolko ljutit na Bosnjake pa prvo nemoze se tek tako izmislit ime i stavit u Ustav, ime Bosnjaka je dugacke historije kao ime autohtonog stanovnistva Bosne i Hercegovine ali je kasnije zabranjeno da bi se opet uvelo. Bosanci je uvijek bio regionalni oznacitelj za Bosnjake kao Srbijanaci za Srbe.
E ako ti hoces da to bude nacionalni oznacitelj fino to predstavi onima koji to mogu provest mi nemozemo i nemoj pricat da su ti Bosnjaci odnjijeli pravo.
Vrlo jednostavno.
--------------------
Nek tebi Sacir objasni ko su "Bosnjaci" a ja sam ti vec rekal !
Novi_Nick wrote:
Vrlo jednostavno.
--------------------
Ha, ha, ha, ha a sto me lijepo nasmija danas ovaj tkz. Mr_ Bosnjak i osvjezi mi dan. Dobar neki i kvalitetni igrac ?
Cuj mu preporuke i prijedloga da se ide kod Senada Hadzifejzovica u emisiju. Kod senada Sandzaklije koji brani Bosnjacke interese a ne interese Bosanaca & Hercegovaca. ?
Jos na sve to kaze da forumasi na sarajevu-x ne mogu uticati na politiku i politicare kao i prezentaciju svojih razmisljanja i ciljeva istim.
Nego "jarane - legendo" mi forumasi Bosanci, Bosanke & Hercegovci & Hercegovke ovdje iz BiH i cijelog svijeta i te kako mozemo uticati na tkz politiku i tkz politicare u BiH do ostvarivanja nasih ciljeva a to je upisivanje Bosanskohercegovackog narodnog i nacionalnog identiteta u Ustav BiH
Ma sve je ovo toliko lijepo, da je to neopisivo.... mislim, vjerovatno smo mi jedina drzava na svijetu ciji stanovnici vise vole da razmisljaju o razlici izmedju boshnjak - bosanac, i slicnim stvarima, nego da kontaju kako da zarade bolji dinar, o nekom poboljshanju standarda kod nas, da pocnemo zivjeti, a ne da samo prezivljavamo (jer sadasnja situacije nista drugo do puko prezivljavanje...). A do tada golf 2 ce biti najbolje auto u mahali i uspjeh godine odlazak u neum
ma sjajno.......
_shumar_ wrote:Ma sve je ovo toliko lijepo, da je to neopisivo.... mislim, vjerovatno smo mi jedina drzava na svijetu ciji stanovnici vise vole da razmisljaju o razlici izmedju boshnjak - bosanac, i slicnim stvarima, nego da kontaju kako da zarade bolji dinar, o nekom poboljshanju standarda kod nas, da pocnemo zivjeti, a ne da samo prezivljavamo (jer sadasnja situacije nista drugo do puko prezivljavanje...). A do tada golf 2 ce biti najbolje auto u mahali i uspjeh godine odlazak u neum
ma sjajno.......
---------------------
Prvo SLOBODA pa onda sve ostalo ...
danas wrote:moje pitanje i dalje stoji... cemu onda ovoliko natezanje da se dokaze ko sta jeste i ko sta nije... valjda je jasno da je na nasim terenima to prosto nemoguce... ali svako malo... eto teme o genezi... nekoga ili necega...
Slazem se da je kod nas to pitanje toliko bilo zamagljeno--kako istorijski tako i politicki--da je nemoguce postaviti isto "na noge."
Za neke politicki zvuci primamljivo da se stvori i ojaca nacija "Bošnjak." Ali, ni socijalizam nije uspio da rijesi ovaj rebus kao sto nije u pojedinim periodima zelio da otvoreno prihvati "Jugosloven" da ne bi umjetno stvorio neku über-naciju. Ali je svakim novim popisom stanovnistva SFRJ davala Muslimanima sve visi status: od vjerske pripadnosti (sa malim "m"), do etnicke i drzavnosti (sa velikim "M").
Naravno, kao tadasnja "nesvrstana" zemlja uz druge koje su bile predominantno muslimanske (Egipat, Malezija, Indonezija), ovo je bila cisto politicka igra. Bazirana na prethodno manipulisanje popisa stanovnistva, slicna politicka igra se vodi i danas. Sa srecom.
Stvarno, covjek na ovaj forum treba da dodje da ne zaboravi, koliko jedni druge "volimo". Na sve ove teze, ja bih sada mogao reci, zasto ne bi bilo Srbi pravoslavne vjere, Srbi muslimani i Srbi katolici. I tako onda u kolo. Nije mi jasno kako vam ne dosadi uvijek jedno te isto ponavljati na ovom forumu.
rajvosa wrote:Hoces reci GENEZI...Kakva evolucija...
Bosnjak Bosanac to ti je isti Q samo drugo pakovanje
Mozda i jeste al to drzim na distanci. Ja sam i dalje Bosanski Musliman a ne Bosnjak. Da nam je kojim slucajem SDA rekla da nam povjesno ime Majmun mnogi bi prihvatili i to koliko slijepo slijede tu SDA. Nisam Bosnjak, ja sam Bosanski Musliman bio i ostao a vi budite sta hocete i neka vas saltaju kako god ko pozeli. Zbog sveg tog "saltanja" ljudi se izgube i onda bas ne znaju ni ko su, ni sta su. Istope se u vremenu.
rajvosa wrote:Hoces reci GENEZI...Kakva evolucija...
Bosnjak Bosanac to ti je isti Q samo drugo pakovanje
Mozda i jeste al to drzim na distanci. Ja sam i dalje Bosanski Musliman a ne Bosnjak. Da nam je kojim slucajem SDA rekla da nam povjesno ime Majmun mnogi bi prihvatili i to koliko slijepo slijede tu SDA. Nisam Bosnjak, ja sam Bosanski Musliman bio i ostao a vi budite sta hocete i neka vas saltaju kako god ko pozeli. Zbog sveg tog "saltanja" ljudi se izgube i onda bas ne znaju ni ko su, ni sta su. Istope se u vremenu.
Slazem se ,
Ja takodjer mrzim SDA...Ja sam takodjer Bosanac tj Hercegovac..
Pozdrav
Postaje sve jasnije da je SDA imala svog utjecaja u planovima za podjelu Bosne (i dan danas ih ima) i u skladu s tim treba da se dese promjene. Kada Bosanci muslimanske vjeroispovjesti prestanu da budu to sto jesu, a pocnu da budu Bosnjaci onda nece imati nikakva prava da se zalazu za Bosnu jer otkud im pravo ako se ne izjasnjavaju kao Bosanci? Samo Bosanac moze zahtjevat Bosnu. Mozda dobiju par opstinicica da sebi srede neku mini drzavicu pa joj daju ime Bosnjara i uzivaju. Kao takva vjerovatno ce biti drzava tipa "predzes je u papucama za jedan dan". Znaci prvo se trude da nam ubiju nacionalni identitet da bi nam uzeli drzavu, a sve kao u ime vjere sto nije tacno. Svi muslimani svjeta bez obzira gdje da zive vode se kao muslimani samo u Bosni vise ne. Zasto? Treba da se izgubimo il su ovi odlucili da formiraju neku novu granu Islama?
Novi_Nick wrote:
Vrlo jednostavno.
--------------------
Ti si mi rekao svoje lazi.
Evo za onog sto kaze bosanski musliman. To si ti vjerski kao i albanski musliman ili turski musliman a sta si nacionalno?
Bosnjaci nisu izmisljeni, ako pogledate stecke vidite da je u srednjem vijeku bilo ime Bosnjani iz kojeg se razvilo Bosnjaci.
Dokumenti, svjedocenja i razni dokazi vam pokazuju da su Bosnjaci/Bosnjani uvijek postojali i da su se kasnije regionalno zvali Bosanci kao i Srbi sto su se regionalno zvali Srbijanci. Ali nemozes reci da Srbin nema pravo na Srbiju ako nije Srbijanac nacionalno. Cujetel kako glupo zvuci? E to vi radite sa Bosnjak i Bosanac. I jos okrivljujete SDA zbog vracanja imena koje je bas od komsija raznim nacinima zabranjeno i sve do njih bilo zabranjeno pa cak i zaboravljeno i sada ga vi necete.
Pa hajde da su to Srbi i Hrvati ali vi blatite po imenu vasih predaka. Pa Bosnjak i Bosanac vam je ko Srbin i Srbijanac nemojte jos i to nalazit da se prepirete jer dok se vi prepirete pravi neprijatelj dolazi blize svom cilju za koji mislim da znate koji je.
Haj cao
mr__bosnjak wrote:...Bosnjaci nisu izmisljeni, ako pogledate stecke vidite da je u srednjem vijeku bilo ime Bosnjani iz kojeg se razvilo Bosnjaci...
U redu. Sada me interesuje, koje su vjere bili Bosnjani/Bosnjaci? Ako su bili muslimanske vjere, tvoje stoji. Ako ne, gdje i kako nastaje slijedeca teorija?
Procitajte ponovo komentare Zlate i Danas kao i neke druge, pa ce vam biti jasno da (a) istorija nije uvijek voditelj zivota i (b) da kroz "bosnjastvo" neki uspijesno pokusavaju da vas izigraju.
mr__bosnjak wrote:...Bosnjaci nisu izmisljeni, ako pogledate stecke vidite da je u srednjem vijeku bilo ime Bosnjani iz kojeg se razvilo Bosnjaci...
U redu. Sada me interesuje, koje su vjere bili Bosnjani/Bosnjaci? Ako su bili muslimanske vjere, tvoje stoji. Ako ne, gdje i kako nastaje slijedeca teorija?
Procitajte ponovo komentare Zlate i Danas kao i neke druge, pa ce vam biti jasno da (a) istorija nije uvijek voditelj zivota i (b) da kroz "bosnjastvo" neki uspijesno pokusavaju da vas izigraju.
Bili su vecinom bogumilske vjere i manjem dijelom katolicke te malim dijelom pravoslavne a kasnije su vecina prihvatili islam. I da su bili hinduisti moje bi stajalo jer nema veze koje su vjere i Srbi i Hrvati su bili drugih vjera kada su dosli na Balkan to pise i u hrvatskoj historiji a i u srpskoj a i zabiljezeno i u bosnjackoj. Oni su mogli biti vise vjera, zivjeti u vise krajeva, govoriti razlicitim naglascima i biti i bogati i siromasni oni su opet bili Bosnjaci kao i sad.
Niko nezeli da "nas" izigra na bosnjastvo to su radili Srbi i Hrvati kada su ga zabranili nego bas oni ili neko drugi "vas" izigravaju kada zeli to da odvoji od bosanstva.