mr__bosnjak wrote:Skljoco wrote:mr__bosnjak wrote:Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Da bi se neko "poturcio" potrebno je prihvatiti tursku nacionalnost, turski jezik, turske obicaje najmanje vjeru jer Turcin moze biti i pravoslavac i katolik ako zeli. Islam nije vjera stvorena od Turaka nego je pocela se ispovijedat u Saudijskoj Arabiji i vecinom su vjeru sirili Arapi, najvjerovatnije su Turci prihvatili islam od Arapa jeli su se oni "poarapili" ili su svoj narod?
Turci jesu doveli islam u Bosnu ali Bosnjaci koji su ga prihvatili su ostali Bosnjaci, nastavaili govoriti bosanski jezik, nastavili sa bosnjackim obicajima i prihvatili orijentalni nacin zivota.
Da su se Bosnjaci "poturcili" oni danas nebi postojali nego bi bili nacionalno Turci znaci Turci bi bili jedan od naroda Bosne i Hercegovine i nebi postojao bosanski jezik nego turski jezik i jos stvari.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada t
------------------------------------------------------
Jebi ga ,
Pa jel ti jasno da su se neki i u toku perioda srpske agresije na BH 1992-1995 . godina Poturcili ?
Pa i danas svi oni koji uzimaju turski nacionalni identitet a odricuci se svog predhodnog bez obzira koji je potpada pod termin Poturice ?
----------------------------------------------------------
A Poturica je bilo "maser" u vremenu kad su osmanlije okupirale i "poklopile" Drzavu Bosnu !
I svi oni su prehodno bili pripadnici pravoslavne ili katolicke religije a pripadali su rpskom ili hrvatskom drzavnom identitetu .
Nikad se ni jedan pripadnik Bosanske Crkve i bosanskog drzavnog identiteta NIJE Poturcio ! Nikad !
A i da jeste nebi to bilo nista tragicno jer je tad postojao taj trend Potucavanja tj pored prihvatanja islama prihvatanje i turskog drzavnog identiteta .
I da pojsnim Pripadnici Crkve Bosanske su to silom sto "milom" prihvatali islam ali niko od njih nije odbacio bosanski Drzavni i prihvatio turski Drzavni identitet . Niko !
----------------------------------------
E tu oko tog procesa Poturcavanja postoji "magla" koja je trebala da "izmagli" "Bosnjacki" a "zamagli" Bosanski drzavni odnosno nacionalni i narodni identitet drzave Bosne .
A osioci te "magle" su bili oni koji su se Poturcili i oni koje su Osmanlije ovele u Bosnu i dali im velike posjede i titule kao i Vlast . A ti koje su Osmanlije dovele nisu bilio Turci vec pripadnici Kurdskog etnickog naroda koji su pobjegli iz Turkmenistana i pokusali da u Turskoj nadju mir za svoju "Knezevinu" !
Da ih se bezbolno rijese Osmanije ih dovode u Bosnu ...
----------------------------
Znaci ,
Poturice i Kurdi su trebali biti nosioci novog identiteta kojeg su nazvali "Bosnjak" ali mu nisu odredili ni glavu ni rep iz jednostvnog razloga sto ne postoji osnova za postojanje ni glave ni repa a danasnji "nosioci" tog izmisljenog identiteta su Potomci onih koje sam spomenuo kao nosioce u periodu osmanliske okupacije drzave Bosne .
Ja "baratam" sa historijskim cinjenicama i ja iza njih stojim sa jasnim i neoborivim argumentima te mi nije jasno da ta historijska Istina moze da nekog vrijedja i negira ili omalozava .
Valjda sve Lazi trebaju da proizvedu ta osjecanja a ne Istina koja je cista ko "suza" !
Joj Skljoco jesi zakuho.
Kazes znaci da se prihvatila turska nacija sa islamom, cudno ja u Bosni vidim jako malo Turaka a vidim muslimana ali pripadnike druge nacije.
Ti si sam kako kazes musliman jesil se "poturcio"?
Ovo je sve smjesno ali ako ti onaj moj post nepomaze ti koji ko sve znas o svima nerazlikujes nekoga ko je prihvatio vjeru i nekoga ko je prihvatio naciju.
I jos nesto jesul se Albanci "poturcili"? Jer su vecina njih prihvatili islam u Osmanlijsko doba ali naravno to vazi samo za "izmisljene" Bosnjake.
Nista od toga ako ti nije jasno da "poturcivanja" nije bilo onda nista i malo si mi sumnjiv sa izjavama da su pravoslavci i katolici u Bosni bili Srbi i Hrvati u srednjem vijeku a sve pricas o Bosancima kao narodu.
Idi na Wikipedija na bosanskom i tamo potrazi Bosnjaci pa ces se malo naucit.
------------------------------------------------Replika ------------------------
- Kazes znaci da se prihvatila turska nacija sa islamom, cudno ja u Bosni vidim jako malo Turaka a vidim muslimana ali pripadnike druge nacije.
Ti si sam kako kazes musliman jesil se "poturcio"?
------------
Skljoco ,
- Kazem da su se mnogi Srbi i Hrvati iz granicnih podrucja sa Bosnom Poturcili jer su pored islama oni orihvatali i turski drzavni identitet .
Svim tim Srbima i Hrvatima osmanlije su se velikodusno oduzile dajuci im najvece titule ( aga,beg ... ) a sa titulama vlast i moc .
Ovi su uzvracali revnosno kupeci Harac od bosanskog naroda i da bi dobili sto vece privilegije a stim i moc od Sultana te Poturice su podizale po Bosni najvece i najraskosnije Dzamije te u njih sto silom sto milom "uceravali" Bosniere . Oni koji su se toj "dobrovoljnoj" islamizaci pasivno odupirali dobili su pogrdan naziv - Balije !
--------------
Pored Poturica Bosnom su vladali i Kurdi koje su osmanlije dovele u Bosnu i dali im kao i Poturicama velike posjede , titule i moc a ovi im vjerno i revnosno sluzili islamizirajuci Bosniere i kupecu harac za Sultana .
Da bi te dvije kategorije ( Poturice i Kurde ) Turci vjecno udomili oni ih nazivaju Bosnjacima sto je na turskom odrednica za Bosniera odnosno za Bosanca .
U tom turskom terminu Poturice i Kurdi su vidjeli svoju sansu koja je trebala da negira autohtone pripadnike drzave Bosne - Bosniere iliti Bosance a da turski termin za Bosanca - Bosnjak bude proglasen kao autohtoni naziv za pripadnika bosanske drzave .
----------------------------------------
Znaci , kad su osmanlije podavile rep i napustile drzavu Bosnu u njoj je naprasno nestalo i pripadnika turskog drzavnog identiteta odnosno Turaka a iz vedrog neba prijehaju Bosnjaci i sebe proglasavaju narodom drzave Bosne !
Ali , malo morgen ...
Kad ih Srbi i Hrvati malo jace "stisnu" oni ondak "priznaju" da je Bosna i njihova ( srpska i hrvatska ) drzava koliko i njihova ! ???????
--------------------
Moji predci su Silom prilika ostavili Crkvu Bosansku a presli na islam i to sa "zadrskom" pa su zbog te vremenske "zadrske" nazvani Balijama , a u islam su ih dobrovoljno "ucerali" oni koji su predhodno bili Srbi i Hrvati pa se Poturcili !
-----------------------
Posto se nikad ni jedan Bosanac nije Poturcio tako znaci da se ni jedan moj predak nije Poturcio vec su samo "izletili" iz Crkve Bosanske a "uletili" u islam i Dzamije koje su im podigli Srbi Sokolovici , Hrvati Filipovici a koji su predhodno pored islama postali i Turci !
------------------------
-------------------------------
Nigdje ja nisam govorio da su pravoslavci i katolici u Bosni bili iskljucivo Srbi i Hrvati ili iskljucivo samo Bosanci i nikad ja ne govorim decidno o iskljucivoj pripadnosti vjerskom i drzavnom identitetu pa tako nikad nigdje nisam rekao a necu ni reci da su u srednjovjekovnoj Bosni svi pravoslavci bili Bosanci ili da su svi pravoslavci u toj srednjovjekovnoj Bosni bili Srbi .
Skljocina teorije bazira se na historijskim cinjenicama u kojima glavnu rolu igra POJEDINAC a nikakva Stada , Krda il Torovi .
A da je u srednjovjekovnoj Bosni bilo pravoslavaca Bosanaca i pravoslavaca Srba je sasvim logicno i prirodno jer Bosna granici sa Srbiom .
Tako isto je i sa Bosancima katolicima i Hrvatima kojih je bezbeli bilo u toj srednjovjekovnoj drzavi Bosni a sto ti kao ni mnogi drugi od "torovske" prasine nikako da vidite Jedinke to nije moj problem .
----------------------------
Posto vidim da Lekciju o "bosnjacima" znas na izust zamoljavam te da mi onda potvrdis Jesam li ja ovo dobro razumio kad ti kazes
Da su "Bosnjaci" formirali drzavu Bosnu ?
Odgovori mi , molim te na moj upit !