"Poturceni"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mojsije

Post by mojsije »

dr. wrote:
zlata wrote:
Bosanac_21 wrote:Najvise me nervira kad se govori da su danasnji Bosnjaci poturceni, jer postoje dokazi da su Bogumili i prije Osmanlija uvodili Islam. Osmanlije su toliko vijekova vladali ali najvise Balkanskih Muslimana je bilo u Bosni i oko nje sto potvrdjuje veliki broj Bogumila. Osmanlije su vladale i drugim drzavama i dozvoljavali su da svak njeguje svoju vjeru i tradiciju. Pod Osmanlijskom vladavinom, Bosnjaci su ipak tezili za svojom autonomijom, sto potvrdjuje ustanak Bosnjaka i Gradascevica.
Je kol'ko *ranja u par recenica. Mashallah. Bit'ces kandidat za nasu drugu Nobelovku!
Najviše mi se gade ljudi koji u svom neznanju ismijavaju druge ljude. Čovjek je upravu, što se tiče ovog boldiranog dijela. Stari Bošnjani su se susreli s islamom u 12. stoljeću, kada se među njih doselila grupa hazarskog plemena Kalisija, po kojima je današnja Kalesija dobila ime. Zatim odmah poslije Kosovskog boja, došao je jedan kontingent osmanlija u Bosnu, derviši o kojima će pisati katolički misionari žaleći se Papi, jer ih domaće heretičko stanovništvo više gotivi od katoličanstva itd. itd.
opet melješ tih nekoliko stotina hazara koji su bili trgovci se ubrzo pokrstilo.
Po vašoj teoriji će ispasti da su bošnjaci bili muslimani prije pojave muhameda.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

breskva wrote:
hebi ga, kada te komsije kolju svakih 50 godina trazis prijatelje negdje drugo...

Medju onima koji su te klali 500 godina hmmm...zanimljivo... :sad:

Nije rec o prijateljima nego o iskljucivosti... mislim nisu vas klali talijani, spanci,englezi pa zasto onda i za njih ne navijati?? Mislim Rehaktor da znas o cemu pricam ali se malo pravis da nerazumes :D
Breskva vidi se kuda zelis sa takvim pitanjima ali eto ja cu ti odgovorit.
Zasto za Tursku? Pa prvo nemozes reci da Bosnjaci i Turci nemaju veze, Bosna je bila u Osmanlijskom carstvu 4 stoljeca. U ovo vrijeme Bosnjaci su prihvatili orijentalni nacin zivota sto je puno uticalo na njihov daljniji razvoj, odali su lojalnost Osmanlijskom carstvu i postali dio njega. Znaci ne Turci ali ne i okupirani i potisnuti narod, Bosna je priznata kao bosanski ejalet i tako je domovina sacuvana(Bosnjaci nisu ikada smatrali Tursku domovinom) i tu su Bosnjaci imali skoro totalnu lokalnu vlast i sami se sobom brinuli. Turci su se jako malo pitali u zivotu Bosnjaka. Njihovom Sultanu se samo porez isplacivao te su Bosnjaci sluzili u turskoj vojsci.
Razvila se poznata alhamijado knjizevnost u Bosni i puno Bosnjaka su otisli u Istanbul gdje su dobili jaku moc, Mehmed-pasa Sokolovic je bio Veliki Vezir i cak jedno vrijeme sam vladao Osmanlijskim carstvom.

Kasnije Turci jesu poceli mjenjat politiku kada su slabili i poceli su pravit reforme i dizat poreze Bosnjacima koji su postali izlozeni njihovim teskim reformama. Zato je Husein-kapetan Gradascevic digao pobunu protiv Turaka koji su postali neprijatelji Bosnjaka.
E sad poslije je Bosna osvojena od Austro-Ugarske i zbog teskih promjena masovno puno Bosnjaka iz Bosne i Hercegovine kao i masovno puno Bosnjaka iz Sandzaka koji su bjezali od srpske vlasti koja ih je pritiskala i htjela otjerat je pobjeglo u Tursku tako da sada u Turskoj zivi 500000 Bosnjaka.
I u agresiji na Bosnu i Hercegovinu Turska se pokazala prijateljem i to je i ostala a hoce kao i BiH u Evropu.
A zaboravljas reci da su i Srbi puno naklonjeni Rusiji i uvijek je vole i podrzavaju pa su i pricali o "izdaji" kada Rusi nisu sprijecili bombardovanje.
Ako ovo procitas mozda ces vidjet zbog cega su Bosnjaci dosta naklonjeni Turskoj.
Skljoco

#53 Re: "Poturceni"

Post by Skljoco »

mr__bosnjak wrote:
Skljoco wrote:
mr__bosnjak wrote:Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Da bi se neko "poturcio" potrebno je prihvatiti tursku nacionalnost, turski jezik, turske obicaje najmanje vjeru jer Turcin moze biti i pravoslavac i katolik ako zeli. Islam nije vjera stvorena od Turaka nego je pocela se ispovijedat u Saudijskoj Arabiji i vecinom su vjeru sirili Arapi, najvjerovatnije su Turci prihvatili islam od Arapa jeli su se oni "poarapili" ili su svoj narod?
Turci jesu doveli islam u Bosnu ali Bosnjaci koji su ga prihvatili su ostali Bosnjaci, nastavaili govoriti bosanski jezik, nastavili sa bosnjackim obicajima i prihvatili orijentalni nacin zivota.
Da su se Bosnjaci "poturcili" oni danas nebi postojali nego bi bili nacionalno Turci znaci Turci bi bili jedan od naroda Bosne i Hercegovine i nebi postojao bosanski jezik nego turski jezik i jos stvari.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada t
------------------------------------------------------
Jebi ga ,
Pa jel ti jasno da su se neki i u toku perioda srpske agresije na BH 1992-1995 . godina Poturcili ?
Pa i danas svi oni koji uzimaju turski nacionalni identitet a odricuci se svog predhodnog bez obzira koji je potpada pod termin Poturice ?
----------------------------------------------------------
A Poturica je bilo "maser" u vremenu kad su osmanlije okupirale i "poklopile" Drzavu Bosnu !
I svi oni su prehodno bili pripadnici pravoslavne ili katolicke religije a pripadali su rpskom ili hrvatskom drzavnom identitetu .
Nikad se ni jedan pripadnik Bosanske Crkve i bosanskog drzavnog identiteta NIJE Poturcio ! Nikad !
A i da jeste nebi to bilo nista tragicno jer je tad postojao taj trend Potucavanja tj pored prihvatanja islama prihvatanje i turskog drzavnog identiteta .
I da pojsnim Pripadnici Crkve Bosanske su to silom sto "milom" prihvatali islam ali niko od njih nije odbacio bosanski Drzavni i prihvatio turski Drzavni identitet . Niko !
----------------------------------------
E tu oko tog procesa Poturcavanja postoji "magla" koja je trebala da "izmagli" "Bosnjacki" a "zamagli" Bosanski drzavni odnosno nacionalni i narodni identitet drzave Bosne .
A osioci te "magle" su bili oni koji su se Poturcili i oni koje su Osmanlije ovele u Bosnu i dali im velike posjede i titule kao i Vlast . A ti koje su Osmanlije dovele nisu bilio Turci vec pripadnici Kurdskog etnickog naroda koji su pobjegli iz Turkmenistana i pokusali da u Turskoj nadju mir za svoju "Knezevinu" !
Da ih se bezbolno rijese Osmanije ih dovode u Bosnu ...
----------------------------
Znaci ,
Poturice i Kurdi su trebali biti nosioci novog identiteta kojeg su nazvali "Bosnjak" ali mu nisu odredili ni glavu ni rep iz jednostvnog razloga sto ne postoji osnova za postojanje ni glave ni repa a danasnji "nosioci" tog izmisljenog identiteta su Potomci onih koje sam spomenuo kao nosioce u periodu osmanliske okupacije drzave Bosne .
Ja "baratam" sa historijskim cinjenicama i ja iza njih stojim sa jasnim i neoborivim argumentima te mi nije jasno da ta historijska Istina moze da nekog vrijedja i negira ili omalozava .
Valjda sve Lazi trebaju da proizvedu ta osjecanja a ne Istina koja je cista ko "suza" !
Joj Skljoco jesi zakuho.
Kazes znaci da se prihvatila turska nacija sa islamom, cudno ja u Bosni vidim jako malo Turaka a vidim muslimana ali pripadnike druge nacije.
Ti si sam kako kazes musliman jesil se "poturcio"?
Ovo je sve smjesno ali ako ti onaj moj post nepomaze ti koji ko sve znas o svima nerazlikujes nekoga ko je prihvatio vjeru i nekoga ko je prihvatio naciju.
I jos nesto jesul se Albanci "poturcili"? Jer su vecina njih prihvatili islam u Osmanlijsko doba ali naravno to vazi samo za "izmisljene" Bosnjake.
Nista od toga ako ti nije jasno da "poturcivanja" nije bilo onda nista i malo si mi sumnjiv sa izjavama da su pravoslavci i katolici u Bosni bili Srbi i Hrvati u srednjem vijeku a sve pricas o Bosancima kao narodu.
Idi na Wikipedija na bosanskom i tamo potrazi Bosnjaci pa ces se malo naucit.
------------------------------------------------Replika ------------------------
- Kazes znaci da se prihvatila turska nacija sa islamom, cudno ja u Bosni vidim jako malo Turaka a vidim muslimana ali pripadnike druge nacije.
Ti si sam kako kazes musliman jesil se "poturcio"?
------------
Skljoco ,
- Kazem da su se mnogi Srbi i Hrvati iz granicnih podrucja sa Bosnom Poturcili jer su pored islama oni orihvatali i turski drzavni identitet .
Svim tim Srbima i Hrvatima osmanlije su se velikodusno oduzile dajuci im najvece titule ( aga,beg ... ) a sa titulama vlast i moc .
Ovi su uzvracali revnosno kupeci Harac od bosanskog naroda i da bi dobili sto vece privilegije a stim i moc od Sultana te Poturice su podizale po Bosni najvece i najraskosnije Dzamije te u njih sto silom sto milom "uceravali" Bosniere . Oni koji su se toj "dobrovoljnoj" islamizaci pasivno odupirali dobili su pogrdan naziv - Balije !
--------------
Pored Poturica Bosnom su vladali i Kurdi koje su osmanlije dovele u Bosnu i dali im kao i Poturicama velike posjede , titule i moc a ovi im vjerno i revnosno sluzili islamizirajuci Bosniere i kupecu harac za Sultana .
Da bi te dvije kategorije ( Poturice i Kurde ) Turci vjecno udomili oni ih nazivaju Bosnjacima sto je na turskom odrednica za Bosniera odnosno za Bosanca .
U tom turskom terminu Poturice i Kurdi su vidjeli svoju sansu koja je trebala da negira autohtone pripadnike drzave Bosne - Bosniere iliti Bosance a da turski termin za Bosanca - Bosnjak bude proglasen kao autohtoni naziv za pripadnika bosanske drzave .
----------------------------------------
Znaci , kad su osmanlije podavile rep i napustile drzavu Bosnu u njoj je naprasno nestalo i pripadnika turskog drzavnog identiteta odnosno Turaka a iz vedrog neba prijehaju Bosnjaci i sebe proglasavaju narodom drzave Bosne !
Ali , malo morgen ...
Kad ih Srbi i Hrvati malo jace "stisnu" oni ondak "priznaju" da je Bosna i njihova ( srpska i hrvatska ) drzava koliko i njihova ! ???????
--------------------
Moji predci su Silom prilika ostavili Crkvu Bosansku a presli na islam i to sa "zadrskom" pa su zbog te vremenske "zadrske" nazvani Balijama , a u islam su ih dobrovoljno "ucerali" oni koji su predhodno bili Srbi i Hrvati pa se Poturcili !
-----------------------
Posto se nikad ni jedan Bosanac nije Poturcio tako znaci da se ni jedan moj predak nije Poturcio vec su samo "izletili" iz Crkve Bosanske a "uletili" u islam i Dzamije koje su im podigli Srbi Sokolovici , Hrvati Filipovici a koji su predhodno pored islama postali i Turci !
------------------------
-------------------------------
Nigdje ja nisam govorio da su pravoslavci i katolici u Bosni bili iskljucivo Srbi i Hrvati ili iskljucivo samo Bosanci i nikad ja ne govorim decidno o iskljucivoj pripadnosti vjerskom i drzavnom identitetu pa tako nikad nigdje nisam rekao a necu ni reci da su u srednjovjekovnoj Bosni svi pravoslavci bili Bosanci ili da su svi pravoslavci u toj srednjovjekovnoj Bosni bili Srbi .
Skljocina teorije bazira se na historijskim cinjenicama u kojima glavnu rolu igra POJEDINAC a nikakva Stada , Krda il Torovi .
A da je u srednjovjekovnoj Bosni bilo pravoslavaca Bosanaca i pravoslavaca Srba je sasvim logicno i prirodno jer Bosna granici sa Srbiom .
Tako isto je i sa Bosancima katolicima i Hrvatima kojih je bezbeli bilo u toj srednjovjekovnoj drzavi Bosni a sto ti kao ni mnogi drugi od "torovske" prasine nikako da vidite Jedinke to nije moj problem .
----------------------------
Posto vidim da Lekciju o "bosnjacima" znas na izust zamoljavam te da mi onda potvrdis Jesam li ja ovo dobro razumio kad ti kazes
Da su "Bosnjaci" formirali drzavu Bosnu ?
Odgovori mi , molim te na moj upit !
štzngrm

Post by štzngrm »

bolje biti i poturčen nego POVAMPIREN, kao neki tu, oko nas
štzngrm

Post by štzngrm »

citat: Da li su "Bosnjaci" formirali drzavu Bosnu ?

Nisu, jesu njihovi predaci, a oni se sad bore da je očuvaju
Skljoco

Post by Skljoco »

štzngrm wrote:citat: Da li su "Bosnjaci" formirali drzavu Bosnu ?

-------------------------
Cuj ovo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Bosnjaci" imaju Predke ???????????????????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

Skljoco wrote:
štzngrm wrote:citat: Da li su "Bosnjaci" formirali drzavu Bosnu ?

-------------------------
Cuj ovo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Bosnjaci" imaju Predke ???????????????????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
------------------------------------------ :lol:
"Predke"
breskva

Post by breskva »

Breskva vidi se kuda zelis sa takvim pitanjima ali eto ja cu ti odgovorit.
Zasto za Tursku? Pa prvo nemozes reci da Bosnjaci i Turci nemaju veze, Bosna je bila u Osmanlijskom carstvu 4 stoljeca. U ovo vrijeme Bosnjaci su prihvatili orijentalni nacin zivota sto je puno uticalo na njihov daljniji razvoj, odali su lojalnost Osmanlijskom carstvu i postali dio njega. Znaci ne Turci ali ne i okupirani i potisnuti narod, Bosna je priznata kao bosanski ejalet i tako je domovina sacuvana(Bosnjaci nisu ikada smatrali Tursku domovinom) i tu su Bosnjaci imali skoro totalnu lokalnu vlast i sami se sobom brinuli. Turci su se jako malo pitali u zivotu Bosnjaka. Njihovom Sultanu se samo porez isplacivao te su Bosnjaci sluzili u turskoj vojsci.
Razvila se poznata alhamijado knjizevnost u Bosni i puno Bosnjaka su otisli u Istanbul gdje su dobili jaku moc, Mehmed-pasa Sokolovic je bio Veliki Vezir i cak jedno vrijeme sam vladao Osmanlijskim carstvom.

Kasnije Turci jesu poceli mjenjat politiku kada su slabili i poceli su pravit reforme i dizat poreze Bosnjacima koji su postali izlozeni njihovim teskim reformama. Zato je Husein-kapetan Gradascevic digao pobunu protiv Turaka koji su postali neprijatelji Bosnjaka.
E sad poslije je Bosna osvojena od Austro-Ugarske i zbog teskih promjena masovno puno Bosnjaka iz Bosne i Hercegovine kao i masovno puno Bosnjaka iz Sandzaka koji su bjezali od srpske vlasti koja ih je pritiskala i htjela otjerat je pobjeglo u Tursku tako da sada u Turskoj zivi 500000 Bosnjaka.
I u agresiji na Bosnu i Hercegovinu Turska se pokazala prijateljem i to je i ostala a hoce kao i BiH u Evropu.
A zaboravljas reci da su i Srbi puno naklonjeni Rusiji i uvijek je vole i podrzavaju pa su i pricali o "izdaji" kada Rusi nisu sprijecili bombardovanje.
Ako ovo procitas mozda ces vidjet zbog cega su Bosnjaci dosta naklonjeni Turskoj.

Ma ja nemam nista protiv sta vise to je samo vasa stvar ja sam samo primetila...Sto se Srbije tice ona je naklonjena Rusima samo kad je u nekom sranju, inace ovako jock...Meni je moj deda pricao da su oni poturice i nije mislio da je to nista lose...inace je bio Hodza a sad je rahmetli..ustvari moze se reci da sam i ja "posrbica" i to mi uopste nesmeta :D
ali ja sam ja :D
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:
seka wrote:
breskva wrote: Medju onima koji su te klali 500 godina hmmm...zanimljivo... :sad:

Nije rec o prijateljima nego o iskljucivosti... mislim nisu vas klali talijani, spanci,englezi pa zasto onda i za njih ne navijati?? Mislim Rehaktor da znas o cemu pricam ali se malo pravis da nerazumes :D
da su klali 500 :roll: bili bi iskorenjeni :-) :D
i ja mislim... da je bio jedan smaknut dnevno, ne bi nijedan ostao poslije 500 godina... :-)
slazem se sa odgovorima cijenjenih forumasa seke i danas...
nego, breskvice, zalutala ovcice, kazi ti meni lijepo, kada srbi naprevise vecinu svojih poznatih i priznatih manastira
koliko se to srbi bunise protiv turaka do trenutka ociglednog pocetka raspada otomanske imperije
dusho draga ne bulazni, kakvi koljaci kakve trice, pa lijepo kraljevic marko kaze, zazeleti ce se drumovi turaka, ali turaka biti nece...
srbima nikada nije bilo bolje nego pod turcima...
štzngrm

Post by štzngrm »

"Predke", da, da 'Pretke' škljocavi
Skljoco

Post by Skljoco »

štzngrm wrote:"Predke", da, da 'Pretke' škljocavi
----------------------
:lol: Smim li pitat ,
a Ko su pak oni ? :lol:
štzngrm

Post by štzngrm »

"Škljoco"-po svojim stavovima si stvarno 'škljoco'
štzngrm

Post by štzngrm »

to su oni čije su kosti rasute po bosni za bosnu od ilira do japoda
breskva

Post by breskva »

nego, breskvice, zalutala ovcice
Sa tobom sledeci put razgovaram kad prestanes da vredjas..
Skljoco

Post by Skljoco »

štzngrm wrote:to su oni čije su kosti rasute po bosni za bosnu od ilira do japoda
----------------------
Znas sta ,
Jel ti govoris da su "Bosnjaci" narod drzave Bosne i Hercegovine ?
Ako to zelis da kazes onda neJa smisla da govoris o "bosnjackim" korijenima.
Narod drzave neJa svojih korijena !
Jel to tesko razumiti ?
Skljoco

Post by Skljoco »

Kakav identitet takvi i teoreticari ! :lol:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

"Skljoco" nemam ti sta reci kada tako tvrdoglavo nastavljas sa svojim nebulozama.
Evo ti malo prave historije: Podrucje Bosne se zvalo Bosona ili tacnije sadasnja rijeka Bosna jer je to na ilirskom tekuca voda.
Poslije prihvatanja slavenskog jezika ime se mjenja u Bosna, a stanovnici ovog podrucja koji imali iste obicaje i bili isti narod a ne Srbi i Hrvati po Bosni daju sebi ime Bosnjani(preci Bosnjaka kojima se ti smijes), jer je ime Bosna a njen pripadnik postaje Bosnjanin. Bosnjani formiraju nezavisnu drzavu Bosnu i jednu banovinu te je sire i uspostavljaju kraljevstvo bosansko i Bosna postaje najmocnija drzava na Balkanu.
U novim podrjucima koje su Bosnjani osvojili stanovnici pocinju da se izjasnjavaju za pripadnost Bosni te i oni postaju Bosnjani. Zbog ogromne velicine Bosne Bosnjani se sire po cijelom Balkanu i nekad ostaju i izvan svoje drzave.
Kada su Turci osvojili Bosnu doslo je do promjena u bosanskom jeziku pa su nacionalna imena na "ak" se vise upotrebljavala kao Poljak, Slovak pa se i ime Bosnjana mjenja u Bosnjaci.
Vjerski Bosnjani su ispocetka bili priadnici hereticke verzije hriscanstva koje se sada zove bogumilstvo. Ali su kasnije neki od njih prihvatili katolicanstvo odnosno pravoslavlje ali nisu bili Srbi i Hrvati nego Bosnjani i Bosnjani/Bosnjaci su koje su god vjere, u kojem god kraju zive i bogati i siromasni bili jedan narod cija je drzava Bosna. U osmanlijsko doba vecina Bosnjaka bogumila su prihvatili islam jer je bogumilstvo vec krajem srednjeg vijeka nestajalo te se u Bosnu doseljavaju Vlasi(pravoslavni stocari) pa jos jedan dio Bosnjaka prihvatio pravoslavlje a i dio Vlaha je postao bosnjacki.
Bosnjaci su prihvatili orijentalni nacin zivota i postali lojalni Osmanlijskom carstvu pa su kao i Albanci dobili pravo da nose njegove titule i Bosna je priznata kao bosanski ejalet i tako nastavlja dalji razvoj Bosnjaka(potomaca Bosnjana).
Bosanci se razvilo kao regionalni oznacitelj za Bosnjake kao i Srbijanci za Srbe.
Bosnjaci su poslije posrbljavani i hrvatizovani i postali zrvtve pokusaja istrjebljenja i pojavljivali su se ovakvi kao ti koji zele da pokazu nego razliku izmedzu Bosnjaka i Bosanaca i pucaju pricu o Kurdima i "poturicama" kao i Srbi i Hrvati dok se Bosnjaci svemu tome odupiru i sa pravom sebe zovu autohtonim stanovnicima Bosne i Hercegovine.
Ako se pitas "Skljoco" zasto tvoje ime stavljam pod navodnike to je zato sto ti tako radis i sa mojim.
Haj cao.
Skljoco

Post by Skljoco »

mr__bosnjak wrote:"Skljoco" nemam ti sta reci kada tako tvrdoglavo nastavljas sa svojim nebulozama.
Evo ti malo prave historije: Podrucje Bosne se zvalo Bosona ili tacnije sadasnja rijeka Bosna jer je to na ilirskom tekuca voda.
Poslije prihvatanja slavenskog jezika ime se mjenja u Bosna, a stanovnici ovog podrucja koji imali iste obicaje i bili isti narod a ne Srbi i Hrvati po Bosni daju sebi ime Bosnjani(preci Bosnjaka kojima se ti smijes), jer je ime Bosna a njen pripadnik postaje Bosnjanin. Bosnjani formiraju nezavisnu drzavu Bosnu i jednu banovinu te je sire i uspostavljaju kraljevstvo bosansko i Bosna postaje najmocnija drzava na Balkanu.
U novim podrjucima koje su Bosnjani osvojili stanovnici pocinju da se izjasnjavaju za pripadnost Bosni te i oni postaju Bosnjani. Zbog ogromne velicine Bosne Bosnjani se sire po cijelom Balkanu i nekad ostaju i izvan svoje drzave.
Kada su Turci osvojili Bosnu doslo je do promjena u bosanskom jeziku pa su nacionalna imena na "ak" se vise upotrebljavala kao Poljak, Slovak pa se i ime Bosnjana mjenja u Bosnjaci.
Vjerski Bosnjani su ispocetka bili priadnici hereticke verzije hriscanstva koje se sada zove bogumilstvo. Ali su kasnije neki od njih prihvatili katolicanstvo odnosno pravoslavlje ali nisu bili Srbi i Hrvati nego Bosnjani i Bosnjani/Bosnjaci su koje su god vjere, u kojem god kraju zive i bogati i siromasni bili jedan narod cija je drzava Bosna. U osmanlijsko doba vecina Bosnjaka bogumila su prihvatili islam jer je bogumilstvo vec krajem srednjeg vijeka nestajalo te se u Bosnu doseljavaju Vlasi(pravoslavni stocari) pa jos jedan dio Bosnjaka prihvatio pravoslavlje a i dio Vlaha je postao bosnjacki.
Bosnjaci su prihvatili orijentalni nacin zivota i postali lojalni Osmanlijskom carstvu pa su kao i Albanci dobili pravo da nose njegove titule i Bosna je priznata kao bosanski ejalet i tako nastavlja dalji razvoj Bosnjaka(potomaca Bosnjana).
Bosanci se razvilo kao regionalni oznacitelj za Bosnjake kao i Srbijanci za Srbe.
Bosnjaci su poslije posrbljavani i hrvatizovani i postali zrvtve pokusaja istrjebljenja i pojavljivali su se ovakvi kao ti koji zele da pokazu nego razliku izmedzu Bosnjaka i Bosanaca i pucaju pricu o Kurdima i "poturicama" kao i Srbi i Hrvati dok se Bosnjaci svemu tome odupiru i sa pravom sebe zovu autohtonim stanovnicima Bosne i Hercegovine.
Ako se pitas "Skljoco" zasto tvoje ime stavljam pod navodnike to je zato sto ti tako radis i sa mojim.
Haj cao.
----------------
A ko ti je ovo piso ? :lol:
Nejam vremena jer mi je isteko i nagradni sahat ali cu ovo analizirati druge prilike .
Skljoco

Post by Skljoco »

mr__bosnjak wrote:"Skljoco" nemam ti sta reci kada tako tvrdoglavo nastavljas sa svojim nebulozama.
Haj cao.
-------------------------------------
Evo pita tebe tvoj "Skljoco" ,
- Bil bilo "Bosnjaka" ako bi sadasnja drzava Bosna i Hercegovina promjenila svoje ime u np. Sandzak ?
Mislim, bil se taj tvoj narod kojem pripadas zvao "bosnjacki" ili sandzacki narod ?
---------------
I jos nesto ,
Jes se ti tvoji dobri "bosnjani" bavili zemljoradnjom i stocarstvom kao i lovom i ribolovom?
To je najglavnije a jebo Tajnu etnosa tog naroda kojeg ti nazivas "bosnjacki" Livadic Srbima islamske religije a skakavac hrvatskim cvicem ! Sve isti kurac !
Skljoco

Post by Skljoco »

I znas sta , Zamoli kojeg jaceg teoreticara da vodi rasprave sa mnom jer "Skljoco" neja vremena za ovakve plitke kao sto je gornji tekst kojeg si mi ponudio na razmatranje .
U prvi mah nisam ga ni procitao pa sam se nadao necem jacem i evo dva sahata sam potrosio dok sam nasao ovu temu i onda se duboko razocarao .
Nista od bilo kakvog argumenta da poljulja moju tezu !
'ebi ga ! Zao mi je :(
Bosna_E

Post by Bosna_E »

ozrenac wrote:mr_bosnjak: POTURCEN-znaci, da si prihvatio Islam od tada jacega i sto si dobio vece povlastice a to su bili Turci!!! I evo dokaza nova tema i opet pitanje vašega postanka! :x
Posto vec uzimo izraze i znacenja da objasnimo jos jedan.
Za ljude ovakvog stepena "inteligencije" u nas se koristi izraz ZATUCEN sa dodatkom rijeci U MOZAK (zargonski), dok se na sluzbenom jeziku koristi drukcija rijec - GLUP.

Naime ovaj stepen nazovi inteligencije imaju ljudi sa zaostatcima.
Samo jedan od primjera zaostataka je kad se u 21 vijeku mozak osobe razvija tim procesu da nije nista razvijeniji nego sto je bio u homosapiensa ili kao u onih ljudi iz vremena ranog pocetka kamenog doba.
stelium

Post by stelium »

Thanatos wrote:
Zanimljivo je u imeniku bhtelecoma (99% korisnika su bošnjaci) ima na desetke i stotine Turčinovića, Poturaka, Turkovića, Poturkovića, Turčinhodžića, Potura itd. a samo nekoliko Bošnjaka (po prezimenu).
Dok recimo u Sarajevu ima skoro 150 Hrvata s prezimenom Bošnjak, pored toga što je Hrvata u Sarajevu 5%. Da ne govorimo o Hrvatima na prostoru Eroneta i u Hrvatskoj (samo u Zagrebu 627 Bošnjaka). U Hrvatskoj je 2577 ljudi (naravno isključivo hrvata) s prezimenom Bošnjak, a u cijeloj Bosni i Hercegovini desetak etničkih Bošnjaka (tj. bhtelecom korisnika) s tim prezimenom. :-D
Koliko covjeku mora biti dosadno u zivotu da bude prinudjen da se zajebava nacionalnim sastavom imenika jedne drzave?! :-) :roll:
rei

Post by rei »

stelium wrote:
Thanatos wrote:
Zanimljivo je u imeniku bhtelecoma (99% korisnika su bošnjaci) ima na desetke i stotine Turčinovića, Poturaka, Turkovića, Poturkovića, Turčinhodžića, Potura itd. a samo nekoliko Bošnjaka (po prezimenu).
Dok recimo u Sarajevu ima skoro 150 Hrvata s prezimenom Bošnjak, pored toga što je Hrvata u Sarajevu 5%. Da ne govorimo o Hrvatima na prostoru Eroneta i u Hrvatskoj (samo u Zagrebu 627 Bošnjaka). U Hrvatskoj je 2577 ljudi (naravno isključivo hrvata) s prezimenom Bošnjak, a u cijeloj Bosni i Hercegovini desetak etničkih Bošnjaka (tj. bhtelecom korisnika) s tim prezimenom. :-D
Koliko covjeku mora biti dosadno u zivotu da bude prinudjen da se zajebava nacionalnim sastavom imenika jedne drzave?! :-) :roll:

pa ja sam se iznenadila koliko prebiru ovdje na forumu i kako ih
zanimaju korijeni Bosnjaka ehhhh nije lahko da budes
Bosnjak, cekaj pa kad da ti oni odrede i ispitaju svako krvno zrnce :lol:
Skljoco

Post by Skljoco »

rei wrote:
stelium wrote:
Thanatos wrote:

pa ja sam se iznenadila koliko prebiru ovdje na forumu i kako ih
zanimaju korijeni Bosnjaka ehhhh nije lahko da budes
Bosnjak, cekaj pa kad da ti oni odrede i ispitaju svako krvno zrnce :lol:
------------
Ne postoje ni "bosnjacki" korijeni nit "bosnjacka" krvnazrnca .
Daj malo da razgovarama sa valjanim argumewntima a ne da valjamo nesto sto je bez veze .
stella_k

Post by stella_k »

Bosanac_21 wrote:Najvise me nervira kad se govori da su danasnji Bosnjaci poturceni, jer postoje dokazi da su Bogumili i prije Osmanlija uvodili Islam. Osmanlije su toliko vijekova vladali ali najvise Balkanskih Muslimana je bilo u Bosni i oko nje sto potvrdjuje veliki broj Bogumila. Osmanlije su vladale i drugim drzavama i dozvoljavali su da svak njeguje svoju vjeru i tradiciju. Pod Osmanlijskom vladavinom, Bosnjaci su ipak tezili za svojom autonomijom, sto potvrdjuje ustanak Bosnjaka i Gradascevica.
Bogumili??Islam??????
Dje si ti rast'o???
Bogumili su dosli iz Bugarske, Bogumil je bio Bugarin, po njemu su dobili ime. Oni su bili GNOSTICKA SEKTA!
Cuj Islam....ma daj...citaj malo....
Post Reply