New Orleans - grad opomena!!!

Rasprave o vjerskim temama.
manijak1

Post by manijak1 »

Pa vidim da si uzeo primjer New Orleansa .
Jesu li te nesreće imale istu medijsku pažnju ?
Ako se već trebamo fokusirati iz drugih polazišta prema ljudskim tragedijama u elementarnim nepogodama ?
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

APSOLUTNO!

po cemu mislis da je sarajevo bolje od New Orleansa.
manijak1

Post by manijak1 »

Mislim sa mog stanovišta da su sve ove nesreće nastale ljudskim štetnim djelovanjem na prirodu i na okruženje i opet mislim da Bog kakav god da je ........ne bi kazne izvršavao kažnjavajući u velikom broju nedužne.
No to već zalazi u nešto drugo.......nema smisla da se ubjeđujemo važno je da imamo pravo na vlastiti stav zasnovan na razumijevanju i upućenosti u sve uzroke navedenih elementarnih nepogoda koje se dešavaju skoro u svim dijelovima svijeta različitim kulturama i religijama.
Last edited by manijak1 on 14/09/2005 09:31, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

abdulhaqq_ wrote:Bismillah!

APSOLUTNO!

po cemo mislis da je sarajevo bolje od New Orleansa.
I po tebi, ocito je Radovan bio sredstvo pravednog bozijeg gnjeva, kojeg isti sada cuva, nakon sto je obavio 'dobar' posao na Sarajevu?
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Prenosi se od Abdullaha ibn Amra (radiallahu `anhu) da je Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) rekao: “Smak svijeta neće doći dok Allah ne uzme sebi najbolje ljude na zemlji, samo najgori će ostati živi tada, i neće znati za dobro niti će zabranjivati ikakvo zlo.” (Ahmed)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Kao Allahova kazna naravno!

Po cemu mislis da su Iran i Turska nesto bolji od New Orleansa???
Koliko ja vidim po tebi je Allah ko kaznena ekspedicija. Ima li iko onda na zemlajskoj kugli da valja i da ne treba da strada. U cemu je onda dobro vjerovati u Allaha kada on samo kaznjava bez izuzetka. Sto kazni onu gladnu djecu u Etiopiji sto onda tu ne pokaze svoju dobru stranu.!!!!! Sto dozvoli da se dogodi genocid u Srebrenici, gdje je tu bila ta moc kaznjavanja. Sto cunami pobi onoliki narod ni kriv ni duzan. Jel i to kazna. Ako kazes da jeste onda potkrepljujes moje teze da vjera uzrokuje samo probleme ili ces ipak malo prelistati geografiju pa neke stvari potraziti i u nauci.
hrasno38

Post by hrasno38 »

Prenosi se od Abdullaha ibn Amra (radiallahu `anhu) da je Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) rekao: “Smak svijeta neće doći dok Allah ne uzme sebi najbolje ljude na zemlji, samo najgori će ostati živi tada, i neće znati za dobro niti će zabranjivati ikakvo zlo.” (Ahmed)
Al je teorija nema sta. Sav sam se najezio od nje.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Ovaj zivot je prolazan , i kao takav je samo ispit, priprema za vjecni zivot, tako da sve sto vidis da se desava je iz Allahove milosti prema nama, ali vecina ne shvata, jer uzima ovaj zivot kao jedini.
Prenj

Post by Prenj »

Ovaj zivot je prolazan , i kao takav je samo ispit, priprema za vjecni zivot, tako da sve sto vidis da se desava je iz Allahove milosti prema nama, ali vecina ne shvata, jer uzima ovaj zivot kao jedini.
Onda sve osudjene ratne zlocince treba pod hitno osloboditi i nagraditi, jer su ucinili samo dobra djela, poslali su srebrenicane i sarajlije u "vjecni zivot" :(
hrasno38

Post by hrasno38 »

Prenj wrote:

Onda sve osudjene ratne zlocince treba pod hitno osloboditi i nagraditi, jer su ucinili samo dobra djela, poslali su srebrenicane i sarajlije u "vjecni zivot" :(
Po ovim teorijama upravo tako ispada.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!
Kakve " teorije "???

Ovo su hadisi Bozijeg Poslanika s.a.v.s. od prije 1500 godina!!!
hrasno38

Post by hrasno38 »

Kakve " teorije "???

Ovo su hadisi Bozijeg Poslanika s.a.v.s. od prije 1500 godina!!!
Slusaj prijatelju zovi ti to kako hoces ali ono sto tu pise nema veze sa pamecu. Prenj ti je postavio lijepo pitanje pa ti odgovori. A to kad je ko sta napisao nemoj da polemisemo zivota ti. Neka je napisano i prije 3000 godina ali se meni ne svidja kako je napisano jer upravo opravdava ono sto je napisao Prenj.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Pocetak rata `92 godine zadesio me u mom rodnom gradu , Sarajevu .Imao sam 15 godina, i nisam imao nikakvog znanja o vjeri.Zapitao sam se , sta se ovo desava, zar je moguce???Prva godina,...pa druga ... , pa treca..., pa cetvrta...

Naravno to je bila Allahova opomena za nas narod , koji je prije rata zivio kako je zivio , malo je njih znalo za Stvoritelja.

Opomena je bila zestoka, ali se malo ljudi dozvalo.

Trenutno sada je mnogo gora situacija nego prije rata, sta mislis kakva ce sada biti opomena???
Prenj

Post by Prenj »

Pocetak rata `92 godine zadesio me u mom rodnom gradu , Sarajevu .Imao sam 15 godina, i nisam imao nikakvog znanja o vjeri.Zapitao sam se , sta se ovo desava, zar je moguce???Prva godina,...pa druga ... , pa treca..., pa cetvrta...

Naravno to je bila Allahova opomena za nas narod , koji je prije rata zivio kako je zivio , malo je njih znalo za Stvoritelja.

Trenutno sada je mnogo gora situacija nego prije rata, sta mislis kakva ce sada biti opomena???
Abdulahaqq_,

ne znam sta si radio u proslom, ali ocito ces u sljedecem ratu biti Radovanova desna ruka :(
hrasno38

Post by hrasno38 »

Pa dobro da se razumijemo mene uopste ne iritira to sto si svoje odgovore potrazio u vjeri. To je puno bolje nego da si ih potrazio u osveti. Posto si tada bio mlad morat cu te malo ispraviti. I te kako je puno ljudi prije rata vjerovalo u boga ma kako ga zvali i to prijatelju sto te je neko mozda ubjedio da je vjera bila zabranjena laze iz dna duse. Ali dobro ako nas je kako ti kazes Allah kaznio zato sto ljudi nisu vjerovali onda bi sad trebao da tece med i mlijeko jer vjernika ima, doduse najvise novokomponovanih, puno puno vise. Pa za razliku od prije rata sada ljudi gladuju, nemaju posao, nemaju perspektive, nemaju skoro pa nista. A vjeruju. Znas razloge treba traziti u cinjenicama, realnom, vidljivom a ne u necemu sto pise. Ja zanm da su ljude ubijali meci i granate a ne bozija ruka. Jer bog ako postoji ne postoji za nanosenje bola nego za vjerovanje u bolje.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

ne znam sta si radio u proslom, ali ocito ces u sljedecem ratu biti Radovanova desna ruka

Nek ti se Allah smiluje[/quote]
bajadera

Post by bajadera »

Haram je radovati se tudjoj nesreci!!!

Bila sam u USA 11. septembra 2001. godine... Tog i nekoliko narednih dana, na CNN-u su se stalno smjenjivale slike World Trade Center nebodera, tj. aviona koji eksplodiraju i ruse ih, te video-snimaka sveopstog narodnog slavlja Palestinaca, zacinjenih onim zenskim tradicionalnim arapskim vriskanjem od radosti, kolone ljudi su slavile teroristicki cin uz povike "dole Amerika"...

@abdulhaqq
u New Orleans-u imam prijatelja i jos uvijek ne znam sta je s njima; taj prekrasni istorijski grad-biser, koji je po mnogim stvarima kosmopolitski i izuzetan, koji je Ann Rice (i ne samo ona) ovjekovjecila u svojim knjigama, je skoro pa potpuno unisten... tvoje teorije o "kazni svevisnjeg" su uvredljive za sve ljude dobre volje, bez obzira na vjerska uvjerenja, tj. pripadnost :shock:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bajadera wrote:Haram je radovati se tudjoj nesreci!!!

Bila sam u USA 11. septembra 2001. godine... Tog i nekoliko narednih dana, na CNN-u su se stalno smjenjivale slike World Trade Center nebodera, tj. aviona koji eksplodiraju i ruse ih, te video-snimaka sveopstog narodnog slavlja Palestinaca, zacinjenih onim zenskim tradicionalnim arapskim vriskanjem od radosti, kolone ljudi su slavile teroristicki cin uz povike "dole Amerika"...

@abdulhaqq
u New Orleans-u imam prijatelja i jos uvijek ne znam sta je s njima; taj prekrasni istorijski grad-biser, koji je po mnogim stvarima kosmopolitski i izuzetan, koji je Ann Rice (i ne samo ona) ovjekovjecila u svojim knjigama, je skoro pa potpuno unisten... tvoje teorije o "kazni svevisnjeg" su uvredljive za sve ljude dobre volje, bez obzira na vjerska uvjerenja, tj. pripadnost :shock:
bajadera, nemoj yamjeriti abdulhaqqu, on samo pokusava da nas izvede na pravi put :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

Abudllah pokušava povezati nešto što se ne može primijeniti na realnost a moć i svrha filozofije :D je da se približi realitetu i ukloni dimenziju nerazumijevanja apstraktnog i opipiljivog :D .........uh nisam ništa pio :D :D :D :D osim kafe i vode :D :D malo čaja jesam od čubre ali nije valjda da su mi šta stavili :D :D što ne treba.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

manijak1 wrote:Abudllah pokušava povezati nešto što se ne može primijeniti na realnost a moć i svrha filozofije :D je da se približi realitetu i ukloni dimenziju nerazumijevanja apstraktnog i opipiljivog :D .........uh nisam ništa pio :D :D :D :D osim kafe i vode :D :D malo čaja jesam od čubre ali nije valjda da su mi šta stavili :D :D što ne treba.
sta si u kavu stavilaaaaaaaaaaaaaaaa
cudni napitaaakkk ti meni si podvalilaaaaaaaaa
rehaktor

Post by rehaktor »

de, odmorite se malo s kaznama, nagradama, odbranama i napadima...
bezbeli je sve sto se desi nagrada ili kazna... kako kome...

abdulhaqq, polahko, zacas se zapetljas

selam
Prenj

Post by Prenj »

A wrote:Bagdad, jutros u 7:00 po lokalnom vremenu - na trg, gdje se svako jutro skupljaju radnici u naci da ce taj dan naci posla i obezbijediti si zaradu, uletio je autom terorista-samoubica. Eksplozija je ubila 114 irackih radnika...

Bozija kazna zaista prima cudne oblike :(
Istorija je puna krvi prolivene "u ime Boga".
Naravno, Bog je uvijek bio maska iza koje su se krili sebicni ljudski ciljevi.
Kako god, u Bagdadu svakog dana ginu nevini.
Monya

Post by Monya »

Ja pokuavam da stupim u kontakt sa Juric Zvonkom (Zvonimir) koji zivi od '92 u New Orleansu. Bio bih zahvalan za bilo kakvu informaciju o njemu ili njegovoj porodici!
Post Reply