buduci bosanci i hercegovci...

Post Reply
danas

#51 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by danas »

Toozla wrote:
praznina wrote: A povijest/historija!
...kakva ba povijest/historija.... :shock:
....ako ima jedna drzava onda ima i jedna povijest/historija.....
ti toozla... ko da nisi iz bosne... :? :roll: :?

evo ti iz zadnjeg broja dana. vidi uzasa...
izvinjavam se sto je dugacak tekst, ali eto, da vidimo sta nam djeca uce... i kako uce... i da se zapitamo... gdje to vodi...

Jedna duša a nas troje
Ovo je jedina zemlja sa tri biografije. I to vrlo različite. Dani ukazuju na tri udžbenika istorije/historije/povijesti za 8., odnosno 9. razred osnovne škole, na osnovu kojih djeca uče da mrze sve što ne pripada njihovom nacionalnom toru

Autor: Amer Obradović

Kažu da je pisanje historije šejtanski posao. To je nauka za koju se tvrdi da je pišu pobjednici, podložna je mitovima, iskrivljavanju činjenica, idealna za buđenja nacionalnih strasti… Kako onda tek nazvati "heroje" koji se usude napisati udžbenik historije u zemlji u kojoj nema pobjednika, gdje je obrazovanje prvo podijeljeno na dva entiteta i Distrikt Brčko, pa onda u Federaciji na još deset kantona, a i u tih deset se različito pristupa istom problemu?

Bez balije, ustaše i četnika U BiH ima škola gdje djeca istih godina, samo u različitim razredima (najčešće na različitim spratovima), uče po dijametralno suprotnim programima. I pored toga što je međunarodna zajednica prije koju godinu flomasterom precrtala riječi koje bi mogle vrijeđati druge, poput: agresija, pljačkaški rat, razbojništvo, četnik, balija, ustaša… razlike su i dalje najveće u grupi tzv. nacionalnih predmeta, gdje prednjači historija, jal istorija, iliti povijest. Evo, recimo, šta djeca u osmom razredu osnovne škole, odnosno devetom u RS-u, uče iz udžbenika istorije/historije/povijesti na Dobrinji IV, Dobrinji III i u Kiseljaku.

Već u prvim časovima na Dobrinji IV nastavnici, koji predaju iz udžbenika za 9. razred osnovne škole autora Ranka Pejića, o počecima Prvog svjetskog rata đacima će reći: "Član organizacije Mlada Bosna, gimnazijalac Gavrilo Princip, metkom iz pištolja pogodio je Franca Ferdinanda. Drugi metak, namijenjen generalu Oskaru Poćoreku, pogodio je Ferdinandovu suprugu Sofiju. Austro-Ugarska je za atentat optužila Srbiju, iako nije imala ni jedan dokaz da je srpska vlada znala za atentat."

Samo stotinjak metara dalje, preko entitetske granice, na Dobrinji III, djeca koja uče po drugom programu, po udžbeniku Muhameda Ganibegovića, koji je izdala "Svjetlost", o Sarajevskom atentatu saznat će: "Austro-Ugarska je iskoristila taj teroristički čin kao povod za obračun sa Srbijom", a Ganibegovićeve kolege Zijad Šehić i Zvjezdana Marčić-Matošović, koji su napisali udžbenik za drugu izdavačku kuću - "Sarajevo Publishing" - zabilježili su: "Atentat je izvršio Gavrilo Princip uz pomoć ostalih pripadnika Mlade Bosne, čiju su nacionalnu revolucionarnu djelatnost podupirale organizacije iz Srbije."

Autori Hrvoje Matković, Božo Goluža i Ivica Šarac u Povijesti za osmi razred, na čijoj je naslovnici Most dr. Franje Tuđmana u Čapljini (!?), vješto su izbjegli Gavrilovu historijsku ulogu, te o atentatu samo šturo pišu.

No, ovaj trio raspisao se odmah u sljedećem poglavlju - "o krvoproliću na Trgu bana Jelačića, stranačko-političkom grupiranju Hrvata, hrvatskoj politici u borbi protiv centralizma i velikosrpskog hegemonizma". Citirane su Radićeve rečenice: "Mi hoćemo hrvatsku seljačku republiku, a Srbi ako hoće kraljevinu, neka im bude njihov kralj blagoslovljen, naka si ga imaju."

Uroše, kako su nam ubili kralja? Djeca od "historičara" Pejića, s druge strane, detaljno uče o atentatu na Aleksandra Karađorđevića 1934. u Marseilleu, u Francuskoj, koji su organizirale ustaška i makedonska politička emigracija: "Organizatori atentata su vođa ustaša Ante Pavelić i neki političari iz Mađarske, Njemačke i Italije, kojima nije odgovarala kraljeva miroljubiva politika i prijateljstvo između Jugoslavije i Francuske. Ubistvo našeg kralja dokaz je pojačane agresivne politike fašističkih snaga u Evropi. Kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma." Sve liči na scenarij po kojem malena srpska djeca u jednoj epizodi Nadrealista u vrtiću "Složna braća" pitaju nastavnika: "Uroše, kako su nam ubili kralja?", a Uroš odgovara: "Podlo i mučki!"

Spomenuti hrvatski trio potvrđuje da je kralja ubila "ustaška emigracija" i ni riječi više o atentatu, no, o onom drugom, u Narodnoj skupštini 1928. na Stjepana Radića, Pavla Radića i Đuru Basaričeka postoje čitava poglavlja. Čak su napisali podatak da je u pogrebnoj povorci Pavla Radića i Đure Basaričeka "nošeno 250 vijenaca".

Djeca, pak, ni iz Ganibegovićeve niti iz historije koju potpisuju Šehić i Marčić-Matošović ne mogu naučiti ništa o prilično nerazjašnjenoj smrti Mehmeda Spahe, dugogodišnjeg lidera JMO-a, 1939. godine u Beogradu - vjerovatno da se ne bi zasjenio prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH. O Sporazumu Cvetković-Maček iz 1939., Ganibegović piše: "Sporazum i rješavanje 'hrvatskog pitanja' izvedeni su na račun Bosne i Hercegovine, a posebno bosanskih Muslimana." Opet, djeca u Kiseljaku neće, od nastavnika koji predaju po "hrvatskom" programu, o tom sporazumu čuti niti jedne ružne riječi - govori se da je bilo protivnika među Srbima, među muslimanima, pa i Hrvatima, ali se konstatira da je "Banovina Hrvatska bila uspostavljena na područjima u kojima živi hrvatski narod unutar jugoslavenske države". A Pejić učenike u RS-u podučava: "Sporazum Cvetković-Maček faktički je stvorio Hrvatsku državu."

Ko je počeo rat? Josipa Broza Tita, Antu Pavelića, Dražu Mihailovića i Drugi svjetski rat svaki od autora tretira iz nacionalnog ugla: drugi su zločinci - mi smo žrtve. Kao da je sve pisano pod parolom: "Njima njihovi, a nama naši!" Nova historija je također posebna "poslastica". U poglavlju Rat u BiH i nastanak RS-a, Pejić tvrdi da su se "SDA i HDZ udružile u razbijanju Jugoslavije", a o izdvajanju BiH iz Jugoslavije piše: "Početkom 1992. je muslimansko (bošnjačko) i hrvatsko vođstvo, bez pristanka i učešća srpskog naroda, provelo referendum na kojem se relativna većina hrvatskih i muslimanskih glasača izjasnila za izdvajanje BiH iz Jugoslavije u samostalnu državu. Već 12. aprila 1992. godine stiglo je, na iznenađenje srpskog naroda, njeno međunarodno priznanje i počeo je rat." Bez riječi o Srebrenici, Sarajevu, Trnopolju…

Sa zapadne strane veliča se Franjo Tuđman, kao osoba koja je bila osnovica za snažan "otpor sve grubljim nasrtajima srpskog šovinizma presezanja na hrvatske prostore", pravda se "Herceg-Bosna": "U osnivačkim aktima HZ HB i HVO nema separatističkih tendencija." Bez riječi o Dretelju, Vranici, Starom mostu…

Ganibegovićeva historija, kao i historija čiji su autori Šehić i Marčić-Matošović, završava se 22. majem 1992., kada je RBiH primljena u UN. Bez riječi o Srebrenici, Dretelju, Kazanima…

Valjda je ovdje tako, historija je nauka koja ima rok trajanja - pred svaki rat se počne mijenjati, u ratu (čast izuzecima) služi i kao opako oružje, a nakon sukoba sredstvo za očuvanje ratnih tekovina. Povijesne istine ne smiju biti ničiji ćeif. Jer će nam se opet "razbiti o glavu".
Dubravko Lovrenović, historičar
Mi smo čisti autsajderi historije

DANI: Kako je moguće da se Gavrilo Princip u jednoj zemlji u tri udžbenika tretira različito, tako da jedni imaju viziju da je heroj, drugi da je zločinac, a treći terorista?

LOVRENOVIĆ: Posljednjih devet godina sam na različite načine involviran u problematiku oko udžbenika. Bio sam recenzent, radio sam u Ministarstvu obrazovanja kulture i sporta FBiH, kada smo pokrenuli akciju izrade udžbenika, dakle bio sam uključen u pravljenje nastavnog plana i programa. Ovo što vi govorite o Principu, a takvih primjera ima još, potvrđuje samo nešto što smo dijagnosticirali u toku rata, a to je jedna nimalo vesela, nimalo optimistična slika da je Bosna i Hercegovina zemlja sa tri biografije. I to vrlo različite biografije u smislu tumačenja njene bliže ili dalje prošlosti. Sjećam se jednog skupa 1994. u Akademiji nauka i umjetnosti BiH: tada je situacija, uprkos ratu, izgledala optimističnija nego danas. Od tada je prošlo 11 godina, znači nekoliko generacija prošlo je kroz školske klupe, u kojima se tu djecu učilo na jedan rigidniji način, danas možda malo suptilniji, ali u svakom slučaju: da onaj tamo, preko brda, u drugom gradu, entitetu, njegov je prirodni neprijatelj. A održavanje tog neprijateljstva zapravo predstavlja jednu vrstu prirodnog stanja. Evo, ova priča oko sukoba navijača u Zenici, ona izlazi iz konteksta nacionalnog. Ta priča govori o tome da nacionalno nije kriterij, nego da postoje i unutarentitetska neprijateljstva. To je, blago rečeno, neka vrsta konkurencije, koja svoj izraz dobija u nasilju. Tvrdim da djeca koja se školuju na ovakvim udžbenicima dobijaju, a znam to iz prakse, jednu vrstu agresije koju interpretacije koje vi spominjete pothranjuju.

DANI: Da, "naš kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma"…

LOVRENOVIĆ: Upravo tako, riječ "naš" zapravo dešifrira o čemu se radi. Dakle, postoji naša, nacionalna, narodna… historija. I svi ostali su došljaci, odnosno neprijatelji. Sve ostalo je strano, nešto što treba eliminirati iz moje svijesti. Drugim riječima, radi se o nepostojanju elementarnih znanstvenih, a onda, paralelno, etičkih kriterija. Kod nas nije uopće uspostavljen kriterij povijesne istine. Kad bih ja ustanovljavao, sjetio bih se jedne misli koju je izrekao jedan veliki historičar, medievalist Mark Bloch. On je rekao: "Ne, ne postoji historija Francuske, nego postoji samo historija Evrope. Ne, ne postoji ni historija Evrope, postoji samo historija svijeta." Ako ćemo sa te najviše moguće platforme posmatrati ove naše lokalne historije, ili, bolje rečeno, jednu historiju u kojoj postoje različiti tokovi, onda bismo na taj način mogli doći do univerzalnih historijskih istina. Po mom sudu, jedna od njih jeste da smo svi mi ovdje žrtve evropske i svjetske historije. Ta teza može djelovati pesimistično, međutim ja mislim da to ona nije, jer iz te teze, ako bismo je dalje pravilno razrađivali, mislim da se može roditi ono što se zove univerzalna historijska svijest. Rekao bih čak odbrambena historijska svijest. Protiv nas samih, kao takvih, unutar ovih naših krugova i onda prema vani.

DANI: Znači, moguće je pomiriti naše tri historije, moguće je u jednoj knjizi za svu djecu pisati o četnicima, partizanima i ustašama…

LOVRENOVIĆ: Naravno da je moguće. Mi se moramo suočiti sa mistifikacijama. Mi smo čisti autsajderi historije, samo potrošni materijal historije. Mi bismo iz te pozicije morali definirati našu poziciju i krenuti u taj posao o kojem vi govorite - napraviti jednu subverzivnu historiju, ogoliti je do same kosti. Treba demistificirati i partizane, i četnike, i ustaše… Onda bismo za jedno kratko vrijeme došli do jedne jako iskristalizirane slike. Naravno, u našim okolnostima, u kojima caruje politički primitivizam, ideologija, u našem pretpolitičkom stanju, gdje se ljudi organiziraju na principu vjere i nacije, neko će mi reći da je to nemoguće. Treba nam politička dekontaminacija, pa bi onda za nekih tri mjeseca bilo vrlo jednostavno napisati udžbenik po kojem bi historija umjesto oružja postala naše oruđe.

DANI: U udžbenicima se govori i o minulom ratu u BiH. Bi li bilo pametno staviti neku vrstu moratorija na pisanje o tome, nešto što su uradili Francuzi i Nijemci nakon Drugog svjetskog rata?

LOVRENOVIĆ: To bi moglo biti jedno od mogućih rješenja. Međutim, to ne bi napravilo stvarni pomak u smislu nečega što bi nazvali približavanje istini. Ja sam za drugo rješenje: ja bih učenicima u udžbenicima ponudio jednu golu kronologiju rata, ne bih davao nikakva objašnjenja, jer bi se to moglo vratiti poput bumeranga.
Drugi svjetski rat
Izdajnici i(li) cvijeće

O Drugom svjetskom ratu kosmički se nespojivo govori. Stvaranje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) je jedna od škakljivijih povijesnih tema za ovdašnje autore. Pejić učenicima ovako predstavlja tradicionalno hrvatsko gostoprimstvo prilikom dolaska njemačke vojske u Zagreb: "Njemačke jedinice su ušle u Zagreb 10. aprila 1941. godine. Zagrepčani su ih dočekali s cvijećem i častili ih raznim đakonijama… Za srpski i miroljubivi jugoslovenski narod to je bio početak patnji, stradanja i genocida." U knjizi Zijada Šehića i Zvjezdane Marčić-Matošović o Pavelićevoj tvorevini se kaže: "Pod udar ustaškog terora došli su, osim Srba, i Hrvati. Muslimani su proglašeni za 'izdajnike hrvatskog naroda'." A o četnicima pišu: "Na području jugoistočne Bosne i Sandžaka četnici su nastojali da realizuju jedan od strateških ciljeva ostvarenja 'homogene Srbije', potpunim čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne od muslimana i Hrvata."

Djeca u Kiseljaku, Busovači, Međugorju… naučit će kako su "ustaške vlasti progonile političke protivnike, a među njima i pristaše HSS-a koji je nisu prihvaćali i odbijali su suradnju sa njom." U istom udžbeniku se govori kako se u NDH "kultura oslobodila pritisaka jugoslavenske države", a o ustaškim žrtvama se kaže: "Računa se da je u Jasenovcu ubijeno oko 48.000 Srba i nekoliko tisuća Židova. Tu je stradao i jedan broj Roma, Hrvata i ostalih"! U Pejićevoj knjizi, pak, piše: "Ustaše su se pokazali kao nacionalisti, šovinisti i čak rasisti. Govorili su da na teritoriji NDH mogu živjeti samo Hrvati i muslimani (Bošnjaci), koje su zvali hrvatskim cvijećem, a BiH dušom i srcem Hrvatske", a broj žrtava je znatno drugačiji nego u druga dva udžbenika: "Samo u Jasenovcu je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista."

Pejić Dražu Mihailovića tretira ovako: "…sa grupom oficira je otišao u šume Ravne gore da u pogodno vrijeme počne borbu protiv okupatora. (…) Draža je smatrao da borbu treba početi kada fašizam bude uzmicao na glavnim frontovima." Ganibegović konstatira drugačije: "Pred četničkom kamom nestajala su mnoga sela. Ovaj do tada neviđeni genocid nad nevinim stanovništvom odnio je preko sto hiljada života." U Povijesti za 8. razred nisu zaobiđena nedjela četnika: "Provodeći teror nad Hrvatima, a i nad Muslimanima, namjeravali su stvoriti čista srpska područja i učvrstiti velikosrpsku prevlast u obnovljenoj Jugoslaviji." Matković, Goluža i Šarac posebnu pažnju su obratili i na "partizanske zločine u krajevima odakle su regrutirani vojnici NDH, gdje su partizani vršili veliki teror, ubojstva i pljačke", te Bleiburg.
praznina

#52 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by praznina »

Toozla wrote:

Tri su naroda i 4 zasebne religije.
danas

#53 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by danas »

praznina wrote:
Toozla wrote:

matematicar, de mi pojasni ovu racunicu...
praznina

#54 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by praznina »

danas wrote:
praznina wrote:
Toozla wrote: ...kakva ba povijest/historija.... :shock:

Muslimani, Pravoslavci, Katolici i Ateisti(ukoliko ih već niko ne svrstava nigdje neka budu onda četvrta kojoj i ja pripadam). :D :D :D :D :D
Fair Life

#55 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Fair Life »

praznina wrote:Muslimani, Pravoslavci, Katolici i Ateisti(ukoliko ih već niko ne svrstava nigdje neka budu onda četvrta kojoj i ja pripadam). :D :D :D :D :D
Ziv bio... nemoj u religiju trpati ono sto joj ne pripada.
danas

#56 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by danas »

praznina wrote:
danas wrote:
praznina wrote:

Muslimani, Pravoslavci, Katolici i Ateisti(ukoliko ih već niko ne svrstava nigdje neka budu onda četvrta kojoj i ja pripadam). :D :D :D :D :D
a-teizam znaci da nisi vjernik, pa prema tome ateizam nije religija. ateisti ne vjeruju u boga.
praznina

#57 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by praznina »

danas wrote:
praznina wrote:
danas wrote: matematicar, de mi pojasni ovu racunicu...

a-teizam znaci da nisi vjernik, pa prema tome ateizam nije religija. ateisti ne vjeruju u boga.

Znam ali tako spominjem da postoje jer u ovoj zemlji prema nekima uopšte ih nema nego svako na osnovu nacionalosti ateiste trpa u svoje vjernike.
pitt

Post by pitt »

Šeha wrote:Sto je lijepo doci ovako ujutru i uz kafu procitati jednu ovako vedru temu :roll: :-?

(Za Faraona) I ovo je takodje sarkazam, prije nego me pocnes prozivati i vjesati po Sebilju...
Poslije 3 dana odmora....nista ne prija kao ovakve teme....na sabahu ranom :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
Šeha wrote:Sto je lijepo doci ovako ujutru i uz kafu procitati jednu ovako vedru temu :roll: :-?

(Za Faraona) I ovo je takodje sarkazam, prije nego me pocnes prozivati i vjesati po Sebilju...
Poslije 3 dana odmora....nista ne prija kao ovakve teme....na sabahu ranom :D
djes' ba pitt-e...
jucer te hanuma trazila po forumu, cak mi i prijetila... :D :D :D
kaze, da nisi zaglavio u mom haremu... :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

Ne zachatavaj :D:D
ma proslavljo drzavni nam praznik :D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:Ne zachatavaj :D:D
ma proslavljo drzavni nam praznik :D:D
sad si se vratio da uzivas u ovoj temi, jelde... :roll:
Bosanac_HR

#62 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Bosanac_HR »

Toozla wrote:
Postoji samo jedna istina (ne povijest), postoje neke činjenice, neki događaji koji su se dogodili. Problem je međutim u tome što ih svatko tumači na svoj način.

Npr. za nekog je dolazak Turaka i islamizacija pozitivan događaj a za nekog nije.

Za neke je stvaranje Republike Srpske historijski herojski događaj a za neke je genocid.

I to ti je to.... :D
Toozla

#63 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Toozla »

praznina wrote:
Toozla wrote:

....pa nismo dosli sa cetri razlicite planete prije dvadeset godina.....i dalje je samo jedna istorija....
Fair Life

#64 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Fair Life »

Toozla wrote:....pa nismo dosli sa cetri razlicite planete prije dvadeset godina.....i dalje je samo jedna istorija....
Tacno, ali tek kad je napise Haski tribunal. A do tada... narodno predanje ("Uz'o deda svog unuka, stavio u krilo, pa mu prica... sta je nekad bilo")
Prenj

#65 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Prenj »

Bosanac_HR wrote:
Toozla wrote:
Postoji samo jedna istina (ne povijest), postoje neke činjenice, neki događaji koji su se dogodili. Problem je međutim u tome što ih svatko tumači na svoj način.

Npr. za nekog je dolazak Turaka i islamizacija pozitivan događaj a za nekog nije.

Za neke je stvaranje Republike Srpske historijski herojski događaj a za neke je genocid.

I to ti je to.... :D
Bosanac_HR,

odgovor na postavljeno pitanje, molicu lijepo.
mostarac

Post by mostarac »

No_Comment wrote:
List wrote:Ne kontam o kakvoj segregaciji Hrvati pricaju. Oni imaju prostor i za osnovnu i za srednju skolu. Uce po planu i programu susjedne drzave.....vise znaju o Hrvatskoj nego o okolini Stoca......ne zele s Bosnjacima ni nogometa :D poigrat.....a pricaju o nekoj segregaciji????

Hrvati su u cijeloj Federaciji ravnopravniji od Albanaca na Kosovu do 1999. godine. A fol ugrozeni.
Hrvati sanjaju odcijepljenje svojih nekakvih ,,povijesnih,, teritorija od BIH I prisajedinjenje sa Hrvatskom...a na tom putu neophodno im je osnivanje njihovog entiteta u BIH...po uzoru na Srbe i njihovu r. Srpsku...da bi doshli do tog cilja(vlastiti entitet) verbalno ce se zalagati za drzavu BIH ...A U STVARNOSTI CE SVE UCINITI DA DRZAVA BIH NIKADA NE ZAZIVI na onim prostorima gdje su vecina, i gdje je HDZ na vlasti...Sto se tice njihove usporedbe sa Albancima ...moj komentar je: :lol: :lol: ...

procitaj ovo:
pisano u junu 2004. godine

ŽUTO-PLAVO U OFFSIDE-U

Ovih dana ogromna se bura diže oko zastava, obilježja ovog ili onog naroda, ove ili one religije, a svi nastoje kapitalizirati kompletan slučaj i ubilježiti koji predizborni bod, govoreći velike riječi, a zaboravljajući smisao i motiv čina Nerina Dizdara, mladog čovjeka iz Stoca. Kada je skidao zastavu „jednog naroda“ sa tvrđave u Stocu i postavljao zastavu domovine nam Bosne i Hercegovine zasigurno nije ni slutio koliko će bure izazvati taj njegov čin, a ni sanjati nije mogao da će sve to doći na jedan od „važnijih“ tzv. zastupničkih domova u ovoj nazovi državi. Motiv Nerinu Dizdaru i grupi hrabrih mladih ljudi sigurno nije bio ni praznik, ni nekakav nagli osjećaj patriotizma, koji se probudio iz dokolice ili hira, jer nisu imali pametnija posla. Motivi za jedan takav čin su na sasvim drugoj strani.
To su prije svega nepodnošljivi uslovi života pod vlašću HDZ-a, za sve one koji nisu Hrvati i za one koji su Hrvati, a ne šute, i patološka mržnja HDZ-ovih članova i simpatizera prema svemu što ima veze sa Bosnom i Hercegovinom, pogotovo Bosnom. Nikada, pa ni u toku rata, Bosna nije bila toliko odsutna u RS-u, kao što je to bila i danas je u tzv. Herceg-Bosni. Probudite se moji dragi Bosanci iz svog sna i pogledajte prema jugu, prema Hercegovini – najljepšem dijelu zemlje Bosne, jer ovdje je još uvijek 1993. godina. Istina nismo više u skloništima, nema ni granata, ni snajpera, ali itekako ima fašizma i HDZ-a koji je življi nego ikada i koji više nego ikada radi na planu razgradnje Bosne i Hercegovine i na ostvarenju svega onoga što balkanski krvnici Tuđman i Milošević zamisliše u Karađorđevu. Tuđmanov zloduh lebdi nad Hercegovinom više nego ikada, samo su metode drugačije, a cilj i rezultat su isti, a to je etničko čišćenje, stvaranje novog entiteta ili Republike Hercegovine, a zatim slijedi otcjepljenje i pripajanje Hrvatskoj. Svi oni koji ovo ne vide su ili slijepi ili nemaju časne namjere. Nerin Dizdar je želio poslati hercegovačku poruku i krik umirućeg Bosni i Bosancima, jer nama Hercegovcima nije trebao, niti mu je bila namjera. Želio je reći da aparthejda pod vlašću HDZ-a ima više nego bilo gdje, da HDZ i 2004. godine radi iste stvari kao i 1993. godine, samo što su tada sredstva bila Dretelj, Heliodrom, Gabela, a danas su novac, ustavi, sudovi. HDZ se u jednoj bitnoj stvari veoma razlikuje od SDA i SDS-a, a to je IMAJU NOVAC, što ove dvije stranke svakako ne čini ništa manjim fašistima, ali im svakako sužava krug djelovanja i umanjuje šanse za uspjeh. Do novca je HDZ dolazio na različite načine, ali je za razliku od SDS i SDA i ulagao dobar dio u privredu na području svoje vladavine. Naravno nije to radio iz razloga što su oni nešto pošteniji i savjesvniji, nego sve sa ciljem ostvarenja plana iz Karađorđeva, a za ostvarenje su trebali novac. Sistem je vrlo jedostavan, a tipičan primjer izgleda ovako:
• SDA i SBiH finansijski ruše fabriku ili se fabrika nije ni oporavila od rata
• Ulazi HDZ i svojim koalicionim partnerima daje sitnu lovu kao mito za dobro obavljen posao
• Kupuje se fabrika od strane HDZ-ovih tajkuna
• Zatvara se fabrika
• Ljudi ostaju bez posla i bilo čega drugog
• Prodaju imovinu i odlaze u inostranstvo
Tako jednostavno, a tako efikasno, zar ne? Što je najtužnije zakosnki potpuno ispravno. Naravno ovo je samo jedan od modela, ali u principu sve se svodi na isto.
Koliko je u Stocu prisutan aparthejd i koliko fašizam HDZ-a uz asistenciju partnera iz SDA i SBiH ima plodno tlo, toliko nikada nije bilo više privida jednistva u Mostaru, a više podjele u glavama Mostaraca. Ništa bolje to nije pokazalo kao proteklo prvenstvo u fudbalu i pripreme za otvaranje Starog mosta. Mostar je jedinstven grad samo u glavi najvišeg od svih najviših predstavnika Paddy Ashdown-a, a u našim glavama je daleko od toga. Čak i autor ovog teksta na pitanje o istočnom i zapadnom Mostaru odgovara uvijek da ne poznajem šta je to, ali to je pokušaj da sam sebe slažem da stanje nije onakvo kakvo jeste, a stanje je katastrofa. U Mostaru itekako postoje i istok i zapad u glavama svih njegovih stanovnika i još dugo, dugo će postojati, ne zbog toga što neko od nas Mostaraca to hoće (mada je ogroman broj onih koji to i hoće), nego zbog toga što, ma koliko ja to htio, ne mogu se osjećati slobodnim i opuštenim u Ulici Mile Budaka, jednog od najbližih Pavelićevih sradnika, ili u Ulici Bleiburških žrtava. U takvom ambijentu okružen svim onim simbolima smrti i rata, ja se ne mogu i nikada neću osjećati slobodnim i uvijek kada se vratim preko Bulevara narodne revolucije (Bulevara hrvatskih branitelja (koga li su oni branili da mi je samo znati majko moja)) na istočnu stranu, odahnem i prestane onaj osjećaj nelagode i nesigurnosti. Npr. tokom evropskog prvenstva u fudbalu cijela zapadna strana grada je navijala za Hrvatsku, iako se Mostar geografski (a čini mi se još samo tako) nalazi u Bosni i Hercegovini. Ne bi bilo ništa loše što se toliko navija za Hrvatsku, ne bi bilo loše ni ono carstvo šahovnica koje su bile prisutne na svim ulicama zapadnog Mostara i niko ne bi imao ništa protiv, ali kada se to proprati tolikom količinom mržnje prema BiH, tolikom količinom neosnovane hitlerovske superiornosti nekoga nad nečim, kada novinarka HTV Mostar anketira građane i pita koliko će igrati naša domovina, država, zemlja, e tada i u tom trenutku kažem DOSTA!!! i KOME BOLA' VIŠE, KOME? Tada kao i svi stanovnici istočnog Mostara bez izuzetka sjedam pred televizor, kući ili u kafani, sasvim svejedno i fanatično navijam za Engleze koji Hrvatskoj ubacuju 4 komada. Svi na istočnoj strani grada su navijali za dvije stvari, prvo za svog favorita, a zatim da ispadne Hrvatska. Koliko to nekome može izgledati čudno, još čudnije bi bilo da nije tako, obzirom na događanja u Mostaru i Hercegovini.
Sada još koja riječ o našem „Starom“. Koliko je stanovnicima jednog dijela grada drago i koliko su radosni što je izronio Stari za one koji ga vole, toliko u drugom dijelu grada imaju primjedbe na sve i svašta. U većini medija u drugom dijelu grada Stari je kao po pravilu vijest za kraj, a kap koja je prelila čašu je vijest da na pozivnicama za Ceremoniju otvaranja piše da je Stari srušen 1992.-1995. Da li smo to došli u situaciju da ne smijemo reći ni kada je srušen kako se „svekoliki HDZ jurišnici“ ne bi osjećali ugroženim, jer zaboga to je Tuđmanova bezgrešna tisućljetna kultura koja ne može imati mrlje na sebi? Da li smo to došli u situaciju da ne smijemo reći ni ko ni kada ga je srušio u cilju pomirenja i izbjegavanja podizanja nacionalnih tenzija? Ako ih takvo što podiže, onda neka se podižu. Mostarci i Hercegovina pred tim neće zatvoriti oči i poniženje te vrste nećemo prihvatiti, jer će vremenom doći na dnevni red i pitanje da li su ga uopšte srušili oni što su ga i srušili ili će možda nekome pasti na pamet da su ga srušili oni što živote položiše za njega.
Sve dok su u Mostaru stvari takve, najvišem od najviših možemo samo reći da bajke priča svojim unučićima, a ne nama.
Mostar je i danas duboko podjeljen grad i sigurno je da će još dugo, dugo to i biti, a sve ostalo su bajke koje pričamo drugima ili sa njima lažemo sami sebe. Zaista bi volio da stanje nije kao što je prikazano ovde, ali ne mogu lagati i ubjeđivati samog sebe u suprotno. Bosno i Hercegovino ti imaš Berlin 21. stoljeća i treba da znaš to.
HDZ u Mostaru, Stocu i ostalim mjestima Hercegovine provodi ono isto što je radio i 1993. godine. Nerin Dizdar je samo glasno poručio Bosancima da je ovde žuto-plava zastava u dubokom, dubokom offside-u i da su svi alarmi upaljeni i ukoliko pd hitno i brzo ne učinite nešto da pomognete Hercegovini i demontirate HDZ, pasoše ćete pokazivati na Bradini, odmah po izlasku iz tunela na Ivan Sedlu, a mi Hercegovici ćemo biti Šveđani, Norvežani, Nijemci razasuti po svijetu, kao i ogroman broj naših i vaših zemljaka.
I na kraju još samo nešto dragi moji Bosanci: Ne vjerujte Sanaderu – jer vuk dlaku mjenja, al' ćud nikada.
i zatim ovo:
...HSP u junu ove godine sa prijedlogom da se Hercegovina proglasi republikom, a za njima je krenula lavina takvih prijedloga, pogotovo što su sada aktuelne ustavne promjene, tj. promjene «Daytonskog ustava». Međutim apetiti su naglo porasli i čak se osniva i pokret za samostalnost i nazavisnost Hercegovine i ustroj iste kao samostalne države. Imajući u vidu uvijek veoma izražen lokalpatriotizam Hercegovaca nije teško pretpostaviti da će pokret naći veliki broj pristalica u svim narodima i da ta ideja nija toliko utopistička koliko na prvi pogled izgleda. Želim reći da se ove težnje nikako ne smiju shvatiti neozbiljno i da se preko ovih težnji ne smije tek olako preći kao preko nekog naivnog pokušaja pojedinaca da steknu popularnost i uberu koji politički poen pred predstojeće lokalne izbore. NE!!! O tome se ne radi ovde, to nije suština i sve ovo ima dublju pozadinu.

Kako i zašto?

Korijen problema se nalazi u HDZ-u i katoličkoj crkvi kao ideologu te politike. Naime šta se dešava? HDZ nije uspio stvoriti treći entitet i feud na kome će suvereno vladati samo HDZ-ovi feudalci. HDZ to nije uspio u ratu, SDP mu to nije dozvolio u miru, ali nikada nije odustao od toga. Ove težnje koje se sada javljaju su dugoročni plan koji će trajati pedesetak godina, a možda i više i javljat će se sa različitim intenzitetom u svakoj pogodnoj prilici.
Već nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine moglo se vijdeti da HDZ zanima isključivo Hercegovina i nešto malo Posavine, ali je Hercegovna bila osnovni cilj, a Posavina extra profit. Već tada se vidjelo da HDZ smatra «pravim» Hrvatima samo one koji žive na teritoriji gdje suvereno vlada oganj i mač HDZ-ovih moćnika, a ostali Hrvati su smatrani otpadnicima, izdajicama, «Bošnjačkim Hrvatima» «Srpskim Hrvatima» i slično. U tu svrhu HDZ sve više počinje spominjati Hercegovinu kao nešto veoma specijalno i posebno u Bosni i Hercegovini, kao nešto što nikada nije imalo veze sa Bosnom, kao nešto što ne treba da ima nikakvu vezu sa Bosnom. Vremenom dolazi do pojave mišljenja da su Bosna i Hercegovina zaista nešto veoma različito i stvara se ogromni antagonizam u hercegovačkih Hrvata prema samom nazivu Bosna i veoma često se to ime spominje isključivo u negativnom kontekstu. Isto tako protura se mišljenje da je Hercegovina vijekovna hrvatska zemlja i da na nju ekskluzivno pravo imaju Hrvati. E u tome grmu leži zec. To je suština problema. To je bit. Naime HDZ nastoji da stvori od Hercegovine prvo republiku, kao treći entitet u okviru BiH, a zatim će lagano da republika proglasi svoju samostalnost i nezavisnost i onda na scenu stupa ideja vijekovne hrvatske zemlje. Plan je tako očit i proziran, a spominjao sam ga i u jednom od mojih prethodnih tekstova za Lijevu obalu. Nakon nezavisnosti slijedi podjela na istočni (srpski) i zapadni (hrvatski) dio Hercegovine, po dogovoru Boban-Karadžić iz 1992. godine i moguća su dva rješenja budućnosti humske zemlje, a to je:
• Istočni dio se u potpunosti odvaja od zapadanog i priključuje se Srbiji ili nastavlja egzistirati kao samostalna patuljasta država siromašna, jadna i bijedna, a za to vrijeme zapadni dio se najvjerovatnije neće priključiti Hrvatskoj, jer mu nije u interesu, nego će egzistirati kao leglo kriminala, tajkuna i bezakonja u južnoj evropi. Egzistirati će kao «Balkasnka Kolumbija», a HDZ-ovi jurišnici će biti boss-ovi, a katolička crkva imati mjesto, prava i privilegije koje nikada nije imala. Katolička crkva bi postala UDBA 21. stoljeća u Hercegovini, veoma bogata, uticajna i sa ogromnom moći u svojim rukama, kako finansijskom tako i poltičkom.
• Drugo rješenje je da ova dva dijela čine jednu državu u kojoj bi svako gledao svoja posla, ali bi ipak bio neki minimum zajedničkih poslova (valuta, policija i slično), a u suštini bi to bila konfederacija dvije države koje bi egzistirale na način pomenut u prvom primjeru

Znači ovo bi bila dva scenarija i moguća rješenja hercegovačkog pitanja koje se pojavljuje ovih dana kao problem koji će vrlo brzo postati rak rana ove zemlje.

Eh sada se postavlja pitanje, odakle to Hercegovini pravo na poseban status tih razmjera u okviru Bosne i Hercegovine(!?) Činjenica je da je Hercegovina specifikum ove zemlje, činjenica je da je i imala više autonomije kroz svoju istoriju nego ostale regije u Bosni i Hercegovini, ali je isto tako i činjenica da nikada nije bila država. Najveći stepen autonomije dostiže u dva navarata i to za vrijeme vladavine hercega Stjepana Kosače i za vrijeme Ali-paše Rizvanbegovića, ali čak ni tada ne biva samostalna država, iako je za vrijeme Kosače odolijevala Turcima i pod Tursku vlast pala tek 20 godina poslije Bosne.
Ono što je veoma, veoma važno naglasiti je sljedeće, a to je:
Državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine proističe iz nezavisnosti i državnosti zemlje Bosne kroz istoriju, a ne zemlje Hercegovine. Isto tako pravilno bi bilo da se država zove samo Bosna, a ne Bosna i Hercegovina (naziv dala Austro-Ugarska zbog lakše kontrole i vladavine nad tek osvojenom zemljom), jer Hercegovina je regija i pokrajina u Bosni kao i ostale regije, poput Posavine, Semberije..., koja je kroz svoju istoriju imala malo veći stepen nezavisnosti i samostalnosti nego ove gore pomenute regije.
Iz tog razloga nema osnova ni ideja za stvaranjem hercegovačke autonomnosti bilo koje vrste, kao što nema osnova ni ideja za stvaranje hercegovačke nacije.
U svemu ovome se događa još jedna veoma zanimljiva stvar, a to je da inicijatori ideje u prijedlogu za stvaranje hercegovačke nacije, navode da bi se nacionalno opredjeljenje rješilo na sljedeći način:
Nacionalno opredjeljenje: Hercegovac (dodatak: Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Ostali)

E sada tu ne bi bilo ništa čudno, da ti isti tako odlučno ne odbijaju stvaranje bosanske ili bosanskohercegovačke nacije pravdajući to vitalnim interesima ovog ili onog naroda čiji se opstanak ugrožava, ali tu se pojavljuje kao posljednji sudijin zvižduk ideja vijekovne hrvatske zemlje Hercegovine, koja pod pojmom Hercegovac podrazumjeva nešto sasvim drugo.

Način na koji će se okupiti pristalice ove ideje se najbolje vidi na web stranici koju navodim kao izvor nekih od mojih informacija, na kraju ovog teksta. Dakle, kao što već rekoh udarit će se na veoma izražen lokalpatriotizam Hercegovaca i stvorit će se neosnovana mržnja i antagonizam naspram Bosne i simulirati tobožnja ugroženost Hercegovaca u Bosni i Hercegovini. To je sasvim dovoljan mamac i sasvim dovoljno sredstvo za postizanje kolektivne histerije i ludila, a potpuno isti način je već oproban krajem osamdesetih i početkom devedesetih i djelovao je nepogrešivo i savršeno. Ne postoji valjan i dovoljno dobar razlog zašto ne bi djelovao i sada. Bar se ovom narodu uvijek ratovalo, ako ništa zbog dosade.

I evo da zaključim polako. Znači ovo sve je dosta prozirno i od početka smrdi i to veoma jako. Ova ideja se može činiti kao utopija i mišljenja su podijeljena, od onih koji svim srcem podržavaju ideju, do onih koji se zezazju sa njom, ali ne treba zaboraviti da je jedna takva utopistička ideja sa kojom smo se u početku zezali, a 28.06.1989 na Gazimestanu, kad je već bilo kasno, smo je tek uzeli zaozbiljno, a sastojala se od granica Velike Srbije Karlovac-Karlobag-Ogulin-Virovitica, odnijela 300.000 života, raselila i unesrećila milione ljudi i ostavila nam u nasljeđe mržnju, siromaštvo i poniženje. I tu ideju je počelo nekoliko utopista kojima smo se smijali. Samo da se i danas ne smijemo (jer nema ništa smiješno) do onog trenutka kada već bude kasno i kada zazveckaju naprave koje imaju neraskidivu vezu sa brojem 7,62.
Last edited by mostarac on 06/09/2005 15:21, edited 1 time in total.
faraon_

Post by faraon_ »

Jeben si ti faraon_. Protivis se psovkama, a spreman si vjesati kod sebilja. Da li je spremnost za drugog objesiti... suprotno karakteristikama koje si nabacio onima koji su spremni psovati.
Ti si Fair Life izgleda zaboravio to da je na hiljade ljudi izginulo i zrtvovalo sve da bi ova drzava ostala jedinstvena...Ti bi da Bosnu dijelis...Kada navodis moj komentar navodis vijesanje a ne navodis s cim ga ja vezem...Svakog krmka koji bi da dijeli zemlju Bosnu treba objesiti, a to iz razloga sto je hiljade pravih Bosanaca i Hercegovaca radi ovo Bosne hiljade litara krvi prolilo da bi je u jednom komadu odrzali...
faraon,
posto vidim da slabije kopacas -- knjigu u sake pa naucit definiciju sarkazma i cinizma... jer su to bili nasi gornji postovi...

a nek' si ti pozvan da protjerujes... eto te ko karadzic... "nepodobni" van... jel' tako...
i de bogati, provjeri sta je allah odlucio... hocel' biti bosne ili nece... da znamo i mi neupuceni...

e, da je "neke" tito protjero i kutariso ih se kad je bio vakat, ne bi se danas krcmila drzava ko da je "necija" privatna prcija. i ne bismo imali ovakvih tema i ovakvih novinskih clanaka.
Sarkazam i Cinizam ne treba vezati za nesto za sto su se krv i suze lili...Ako je tebi do zafrkancije, ti se zafrkaji s necim drugim al sa jedinstvom ove zemlje nemoj...Ovu zemlju smatram precom nego majkom, pa kad bi ja cincki i sarkasticki poceo pricati na bilo koji nacin protiv tvoje majke ne bih rekao da bi ti bilo smjesno...Poredis mene s Karadzicem, kao da ja zelim da ovu Bosnu dijelim...Ja ne pozivam da se protjeruju nepodobni vec svi oni koji zele ovu zemlju da dijele i koji ne zele da ova zemlja bude jedinstvena, koji ne zele da slave 25. Novembar kao dan drzavnosti, i koji ne zele da ova zemlja uspije...Nepodobni su oni koji zele zlo ovoj zemlji i takve treba protjerati...Tebi samo mora biti jasno...Dok je u Bosni pravih Bosanaca i Hercegovaca Bosne i Hercegovine ce biti i nikad je niko nece moci podijeliti osim ako Allah ne odluci suprotno...
faraon_

Post by faraon_ »

Dva puta isti post...prebirso...
Bosanac_HR

#69 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Bosanac_HR »

Prenj wrote:Bosanac_HR,

Neda mi se odgovarat na glupa pitanja. :(
praznina

#70 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by praznina »

Toozla wrote:
praznina wrote:
Toozla wrote: ...kakva ba povijest/historija.... :shock:

....pa nismo dosli sa cetri razlicite planete prije dvadeset godina.....i dalje je samo jedna istorija....

Žao mi je što ću te razočarati ali BH nacija ne postoji. To je izmišljotina. Postoje tri naroda a ne jedan. Prije rata to nije predstavljao problem ali nakon rata jedan od tri naroda bi stvarao BH naciju. Zašto?
Prenj

#71 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Prenj »

Bosanac_HR wrote:

Upustas se u raspravu o opravdanosti razlicitih, nacionalnih skolskih programa, a ne zelis da nam objasnis razliku izmedju njih???
Pa kako znas da su opravdani, ako ne znas koja je razlika?
Krivokapic

#72 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Krivokapic »

Prenj wrote:
Bosanac_HR wrote:

Upustas se u raspravu o opravdanosti razlicitih, nacionalnih skolskih programa, a ne zelis da nam objasnis razliku izmedju njih???
Pa kako znas da su opravdani, ako ne znas koja je razlika?

Toozla

Post by Toozla »

faraon_ wrote:....i nikad je niko nece moci podijeliti osim ako Allah ne odluci suprotno...
...posto su Katolicki i Pravoslavni Bogovi konstitutivni na teritoriju BIH, bojim se da Allah nece moci nista uraditi bez saglasnosti njih dvojice....
Toozla

#74 Re: buduci bosanci i hercegovci...

Post by Toozla »

praznina wrote:Žao mi je što ću te razočarati ali BH nacija ne postoji. To je izmišljotina. Postoje tri naroda a ne jedan. Prije rata to nije predstavljao problem ali nakon rata jedan od tri naroda bi stvarao BH naciju. Zašto?
.....jel' mi pricamo o istoriji ili o nacijama.... :shock: .....da je sto nacija istorija je opet samo jedna.....druga je stvar sto svaka od tih sto nacija ima potrebu da je falsifikuje.... :-?
Post Reply