pa slavuj, znas i sam koliko ja para ostavljam mjesecno za manikira i pedikira; pa svake hefte idem... bezbeli da je dobar investment...kalesijski slavuj wrote:ovo je dobra ideja! razmisli dobro!danas wrote:otvori nail salon.![]()
![]()
Koji isplativ biznis zapoceti u USA?
-
crnokosa_girl
negodanas wrote: nije, komplikovanije je od toga. nije prep school...
-
kalesijski slavuj
pa znam odose nam pare na te drangolije, a djeca gladna...danas wrote:pa slavuj, znas i sam koliko ja para ostavljam mjesecno za manikira i pedikira; pa svake hefte idem... bezbeli da je dobar investment...kalesijski slavuj wrote:ovo je dobra ideja! razmisli dobro!danas wrote:otvori nail salon.![]()
![]()
![]()
![]()
crnokosa otvori ovo sto moja zena predlaze
-
dadana
pa pobogu mozes se malo i sama potruditi evo link http://www.montessori.edu/
- danas
ma komplikovano za objasnjavat... eto, to je kao filozofija i metoda vaspitanja djece. pa imaju ta obdanista koja rade na toj filozofiji i mnogo su bolja od ostalih americkih obdanista, koja su kriza uglavnom.crnokosa_girl wrote:A "montesorri" je tacno ??????? sta?
maria montesori (osnivac ove motode, po kojoj se sve i zove) je zapravo bila italijanka, komunista koliko se sjecam. znaci, montesori je otprilike obdaniste isto kao ono u koje sam ja isla u sarajevu prije 30 godina...
-
crnokosa_girl
Nekako mislim da je za $1milion otvaranje nail salona glupost, odnosno gubljenje investicije koja se moze u nesto zajebanije dati. Jesam li upravu?kalesijski slavuj wrote:danas wrote:otvori nail salon.![]()
![]()
ovo je dobra ideja! razmisli dobro!
A restoran nije los, mada ne bih tu vrstu posla. Dajte nesto gdje ima puno putovanja...
-
crnokosa_girl
Sta je sa avio kompanijom? Zar to nije dobra i potrebna investicija?
-
fadil schtil
ko lafo imas milion, poduzetnicki duh, 'jaku skolu' al ne busyness, ..
..sanjas velike stvari a ne znas ni engleski kako treba. ako imas neku lovu sa lotta il babovinu poslusaj raju koji ti savjetuju pa ulozi u pamet i skoluj se(ako nisi preglupa) jer lova solidno orocena nece istruhnut i nek te ne zulja. ako si závrsila jedan fax, kako sama kazes, i drugi ces. na zapadu je jedino idealna kombinacija znanje i lova. jedno bez drugog je vec vjetrometina.
a nesto kontam mozda si jedino kokuz na neki nacin sljego na US soil. nema veze, ne brini. ako si fizicki natprosjecna - SIPKA ti ne gine
iskreno, lose sam volje
..sanjas velike stvari a ne znas ni engleski kako treba. ako imas neku lovu sa lotta il babovinu poslusaj raju koji ti savjetuju pa ulozi u pamet i skoluj se(ako nisi preglupa) jer lova solidno orocena nece istruhnut i nek te ne zulja. ako si závrsila jedan fax, kako sama kazes, i drugi ces. na zapadu je jedino idealna kombinacija znanje i lova. jedno bez drugog je vec vjetrometina.
a nesto kontam mozda si jedino kokuz na neki nacin sljego na US soil. nema veze, ne brini. ako si fizicki natprosjecna - SIPKA ti ne gine
iskreno, lose sam volje
- karanana
evo jednostavne ideje: znaci imas odredjenu sumu love: milion, deset, dvadeset miliona...nije bitno - nastavi raditi taj biznis koji ti je omogucio da napravis tu svotu. pa nisi lovu na ulici nasla.
da ti nisi ucestvovala u onoj pljacki pavlovic banke jucer pa hoces da operes tu lovu na brzinu?
da ti nisi ucestvovala u onoj pljacki pavlovic banke jucer pa hoces da operes tu lovu na brzinu?
-
crnokosa_girl
Fadile, majka te rodila tako neraspolozenog,
moras shvatiti da nisu svi krivi za tvoje licno nezadovoljstvo ili neuspjeh.
Engleski parlam ko velika, za to se ne brini, a i skole sam pozavrsavala da ne znam vise ima li jos sta sto trebam zavrsiti. Vjeruj mi na rijec. Ipak, priznajem da sama nikad nista nisam radila i kazem da ne znam. Skola je jedno, a sasvim drugi par rukava je biti mladi entrepreneur koji krece od 0 s milion $ za investiciju. Odakle taj novac, nije bitno. Nisam te pitala za tvoje nesigurno misljenje vec za vase ekspertize u onome sto mislite da biste vi htjeli vidjeti na americkom tlu.
moras shvatiti da nisu svi krivi za tvoje licno nezadovoljstvo ili neuspjeh.
Engleski parlam ko velika, za to se ne brini, a i skole sam pozavrsavala da ne znam vise ima li jos sta sto trebam zavrsiti. Vjeruj mi na rijec. Ipak, priznajem da sama nikad nista nisam radila i kazem da ne znam. Skola je jedno, a sasvim drugi par rukava je biti mladi entrepreneur koji krece od 0 s milion $ za investiciju. Odakle taj novac, nije bitno. Nisam te pitala za tvoje nesigurno misljenje vec za vase ekspertize u onome sto mislite da biste vi htjeli vidjeti na americkom tlu.
-
crnokosa_girl
Karanano, nije moj novac ali ga trebam uloziti u nesto. Nisam sama u biznisu naravno. Ali cilj je da u SAD ne ulazemo u sta se ovdje ulagalo, vec u nesto sasvim drugo i funkcionalno. Sta bilo. Zato vas i pitam za sve ove ideje.karanana wrote:evo jednostavne ideje: znaci imas odredjenu sumu love: milion, deset, dvadeset miliona...nije bitno - nastavi raditi taj biznis koji ti je omogucio da napravis tu svotu. pa nisi lovu na ulici nasla.
-
crnokosa_girl
winetou wrote:Ulozi u izgradnju New Orleansa.
-
crnokosa_girl
I jos jedno vazno pitanje za vas koji zivite u SAD-u:
Kako se zove viza tj. sta znate o vizi koja se daje posebnim ulagacima koji ce uloziti $1milion u americku berzu odnosno biznis?
Mislim da se nakon 2 godine ulaganja u SAD-u, mozes prijaviti (mada ne moras dobiti) za zeleni karton. Je li tako?
Kako se zove viza tj. sta znate o vizi koja se daje posebnim ulagacima koji ce uloziti $1milion u americku berzu odnosno biznis?
Mislim da se nakon 2 godine ulaganja u SAD-u, mozes prijaviti (mada ne moras dobiti) za zeleni karton. Je li tako?
-
crnokosa_girl
O jadu se zabavili.... nije jednostavno pitanje, jelde?
-
Puppenspieler
E vako ja da sam na tvom mjestu bacio bi se u posao proizvodnje ustvari printom na tekstilu, u prvom redu majice. Prvo bi uzeo jedno 3-4 mjeseca da analiziram trziste, konkurenciju, zakone i ako bi izgledalo da ima potencijala onda...
Pocnes se bavit klasicnim outsourcingom i to vako. Nadjes neke kvalitetne dizajnere u BiH (a ima ih - doprinosis i nasoj ekonomiji) da ti rade dizajn u digitalnom formatu koji ces ti gore iskoristiti u procesu proizvodnje. Istovremeno sve to zamislis kao jedan brand, znaci imas svoj stil, logo, reklamu itd.
Nadjes kvalitetnu stampariju, u slucaju da ne zelis sama da investiras u sito stampu ili neku drugu laksu (ali manje kvalitetnu varijantu). Stamparija moze biti i u Kini ako je to najpovoljnije, najsigurnije itd. Nadjes dobavljaca majica, Sara Lee, Fruit of the loom ili nesto trece. Bitno je samo da su kvalitetni i da imaju sirok asortiman.
Slijedece pocnes razmisljat o razlicitim smjerovima svog biznisa. Pa skontas ako se isplati radit i dio e-businessa znaci mozda narudjbe preko neta al ono da ljudi mogu pravit majice po svojoj zelji, bio to natpis, neka slika ili druga glupost. Napravis posebnu ponudu za corporates-e, znaci radis uniforme za firme, restorane itd...neke zabavne dogadjaje, ima dosta opcija. A kao ponos tvog biznisa treba biti vlastita linija za koju na kraju niko i ne treba znati da je povezana sa tvojom firmom, nego da brand postane poznat sam po sebi.
Ako se sve to odradi na pravi nacin bez fuseraja mogao bi se naci i lanac nekih prodavnica odjece koji ce tushit tvoje majice, a naravno ne iskljucuje se ni vlastita prodavnica.
I eto napravis biznis plan za sve ovo, zadas ciljeve i vremenski period (najvaznije da je to objektivno) znaci neke dvije godine i probas upjeti.
Ovi sporedni djelovi e-business i corporates bi te trebali odrzavat u zivotu dok proabavas napraviti nesto od branda, a u slucaju da imas srece, najmanji je problem prosiriti posao i na druge krajeve te male zemlje. Tvoj plus u ovome je sto bi se bavila ne kvarljivom robom tako da skladistenje nije problem stim sto efikasan supply chain moze biti razlika izmedju uspjeha u neuspjeha.
A ako bi sve ovo propalo...e onda otvori pekaru! Vidis sta ih je kod nas a svi rade...
Pocnes se bavit klasicnim outsourcingom i to vako. Nadjes neke kvalitetne dizajnere u BiH (a ima ih - doprinosis i nasoj ekonomiji) da ti rade dizajn u digitalnom formatu koji ces ti gore iskoristiti u procesu proizvodnje. Istovremeno sve to zamislis kao jedan brand, znaci imas svoj stil, logo, reklamu itd.
Nadjes kvalitetnu stampariju, u slucaju da ne zelis sama da investiras u sito stampu ili neku drugu laksu (ali manje kvalitetnu varijantu). Stamparija moze biti i u Kini ako je to najpovoljnije, najsigurnije itd. Nadjes dobavljaca majica, Sara Lee, Fruit of the loom ili nesto trece. Bitno je samo da su kvalitetni i da imaju sirok asortiman.
Slijedece pocnes razmisljat o razlicitim smjerovima svog biznisa. Pa skontas ako se isplati radit i dio e-businessa znaci mozda narudjbe preko neta al ono da ljudi mogu pravit majice po svojoj zelji, bio to natpis, neka slika ili druga glupost. Napravis posebnu ponudu za corporates-e, znaci radis uniforme za firme, restorane itd...neke zabavne dogadjaje, ima dosta opcija. A kao ponos tvog biznisa treba biti vlastita linija za koju na kraju niko i ne treba znati da je povezana sa tvojom firmom, nego da brand postane poznat sam po sebi.
Ako se sve to odradi na pravi nacin bez fuseraja mogao bi se naci i lanac nekih prodavnica odjece koji ce tushit tvoje majice, a naravno ne iskljucuje se ni vlastita prodavnica.
I eto napravis biznis plan za sve ovo, zadas ciljeve i vremenski period (najvaznije da je to objektivno) znaci neke dvije godine i probas upjeti.
Ovi sporedni djelovi e-business i corporates bi te trebali odrzavat u zivotu dok proabavas napraviti nesto od branda, a u slucaju da imas srece, najmanji je problem prosiriti posao i na druge krajeve te male zemlje. Tvoj plus u ovome je sto bi se bavila ne kvarljivom robom tako da skladistenje nije problem stim sto efikasan supply chain moze biti razlika izmedju uspjeha u neuspjeha.
A ako bi sve ovo propalo...e onda otvori pekaru! Vidis sta ih je kod nas a svi rade...
- danas
ta viza se zove E-viza (E-1 ili E-2) koliko ja znam. prooguglaj i sigurno ces naci detalje. mislim da nije potrebno cak ni 1 milion, moze manje. caka je da moras dolaziti iz drzave sa kojom USA ima sporazum, a ne znam da li to BH ima (mislim da ima, ali nisam 100% sigurna).crnokosa_girl wrote:I jos jedno vazno pitanje za vas koji zivite u SAD-u:
- danas
proizvodnja je slaba investicija, kakav bolan tekstil pa sve se uvozi iz kine. ulagati u nesto sto njima treba ovdje, i sto se ne moze outsource u kinu ili indiju ili meksiko... konkretne potrebe lokalnog zivlja. ili osnovne (obdaniste, pekara) ili luksuzne...Puppenspieler wrote:..
-
crnokosa_girl
@Puppenspieler - sve mu mozete zamjeriti samo ne detalje i odlucnost kojom je sve ovo napisao. Hvala Puppen za trud i ideju, strasan si u objasnjavanju! Izucavao si ekonomiju i prozivodnju na faxu, jelde?
ANy others?
ANy others?
-
crnokosa_girl
Hvala Danas, sad cu da se bacim na to da progogglam da vidim o cemu je rijec.danas wrote:ta viza se zove E-viza (E-1 ili E-2) koliko ja znam. prooguglaj i sigurno ces naci detalje. mislim da nije potrebno cak ni 1 milion, moze manje. caka je da moras dolaziti iz drzave sa kojom USA ima sporazum, a ne znam da li to BH ima (mislim da ima, ali nisam 100% sigurna).
Znas li jos nesto sto mi moze valjati?