Koji isplativ biznis zapoceti u USA?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

danas

Post by danas »

kalesijski slavuj wrote:
danas wrote:otvori nail salon. :lol: :lol: :lol:
ovo je dobra ideja! razmisli dobro!
pa slavuj, znas i sam koliko ja para ostavljam mjesecno za manikira i pedikira; pa svake hefte idem... bezbeli da je dobar investment... :D :D :D
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

A "montesorri" je tacno ??????? sta?
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

danas wrote: nije, komplikovanije je od toga. nije prep school...
nego :?
:shock:
dadana

Post by dadana »

U neka od tih obdanista moras staviti djete na listu cim se rodi, ili kada zena zatrudni. Ceka se po godinu dana i vise da prime djete.
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

danas wrote:
kalesijski slavuj wrote:
pa slavuj, znas i sam koliko ja para ostavljam mjesecno za manikira i pedikira; pa svake hefte idem... bezbeli da je dobar investment... :D :D :D
pa znam odose nam pare na te drangolije, a djeca gladna...

crnokosa otvori ovo sto moja zena predlaze
dadana

Post by dadana »

pa pobogu mozes se malo i sama potruditi evo link http://www.montessori.edu/
danas

Post by danas »

crnokosa_girl wrote:A "montesorri" je tacno ??????? sta?
ma komplikovano za objasnjavat... eto, to je kao filozofija i metoda vaspitanja djece. pa imaju ta obdanista koja rade na toj filozofiji i mnogo su bolja od ostalih americkih obdanista, koja su kriza uglavnom.

maria montesori (osnivac ove motode, po kojoj se sve i zove) je zapravo bila italijanka, komunista koliko se sjecam. znaci, montesori je otprilike obdaniste isto kao ono u koje sam ja isla u sarajevu prije 30 godina... :D :D :D sto je i dalje mislena imenica ca USA pojmove... :-)
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

kalesijski slavuj wrote:
Nekako mislim da je za $1milion otvaranje nail salona glupost, odnosno gubljenje investicije koja se moze u nesto zajebanije dati. Jesam li upravu?

A restoran nije los, mada ne bih tu vrstu posla. Dajte nesto gdje ima puno putovanja...
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

Sta je sa avio kompanijom? Zar to nije dobra i potrebna investicija?
danas

Post by danas »

crnokosa_girl wrote:Sta je sa avio kompanijom? Zar to nije dobra i potrebna investicija?
pa sta ces jadna sa milion dolara? ne mozes ni avion kako treba kupiti? :-)

a sve avio kompanije su u krizi, ja ne bih to takla.
bpsang

Post by bpsang »

crnokosa_girl wrote:
morti wrote:Google sve zna!!!...tita mi!!!... :D
Jest al sta da ukucam? Odakle da pocnem?
Ukucaj par eksera i klikni ENTER :D
fadil schtil

Post by fadil schtil »

ko lafo imas milion, poduzetnicki duh, 'jaku skolu' al ne busyness, ..
..sanjas velike stvari a ne znas ni engleski kako treba. ako imas neku lovu sa lotta il babovinu poslusaj raju koji ti savjetuju pa ulozi u pamet i skoluj se(ako nisi preglupa) jer lova solidno orocena nece istruhnut i nek te ne zulja. ako si závrsila jedan fax, kako sama kazes, i drugi ces. na zapadu je jedino idealna kombinacija znanje i lova. jedno bez drugog je vec vjetrometina.

a nesto kontam mozda si jedino kokuz na neki nacin sljego na US soil. nema veze, ne brini. ako si fizicki natprosjecna - SIPKA ti ne gine

iskreno, lose sam volje
karanana

Post by karanana »

evo jednostavne ideje: znaci imas odredjenu sumu love: milion, deset, dvadeset miliona...nije bitno - nastavi raditi taj biznis koji ti je omogucio da napravis tu svotu. pa nisi lovu na ulici nasla.

da ti nisi ucestvovala u onoj pljacki pavlovic banke jucer pa hoces da operes tu lovu na brzinu?
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

Fadile, majka te rodila tako neraspolozenog,

moras shvatiti da nisu svi krivi za tvoje licno nezadovoljstvo ili neuspjeh.
Engleski parlam ko velika, za to se ne brini, a i skole sam pozavrsavala da ne znam vise ima li jos sta sto trebam zavrsiti. Vjeruj mi na rijec. Ipak, priznajem da sama nikad nista nisam radila i kazem da ne znam. Skola je jedno, a sasvim drugi par rukava je biti mladi entrepreneur koji krece od 0 s milion $ za investiciju. Odakle taj novac, nije bitno. Nisam te pitala za tvoje nesigurno misljenje vec za vase ekspertize u onome sto mislite da biste vi htjeli vidjeti na americkom tlu.
winetou

Post by winetou »

Ulozi u izgradnju New Orleansa. :D
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

karanana wrote:evo jednostavne ideje: znaci imas odredjenu sumu love: milion, deset, dvadeset miliona...nije bitno - nastavi raditi taj biznis koji ti je omogucio da napravis tu svotu. pa nisi lovu na ulici nasla.

da ti nisi ucestvovala u onoj pljacki pavlovic banke jucer pa hoces da operes tu lovu na brzinu?
Karanano, nije moj novac ali ga trebam uloziti u nesto. Nisam sama u biznisu naravno. Ali cilj je da u SAD ne ulazemo u sta se ovdje ulagalo, vec u nesto sasvim drugo i funkcionalno. Sta bilo. Zato vas i pitam za sve ove ideje.
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

winetou wrote:Ulozi u izgradnju New Orleansa. :D
:D
winetou

Post by winetou »

Ja to najozbiljnije.
Ili da ulozis u firme koje ce graditi NO.
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

I jos jedno vazno pitanje za vas koji zivite u SAD-u:

Kako se zove viza tj. sta znate o vizi koja se daje posebnim ulagacima koji ce uloziti $1milion u americku berzu odnosno biznis?

Mislim da se nakon 2 godine ulaganja u SAD-u, mozes prijaviti (mada ne moras dobiti) za zeleni karton. Je li tako?
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

O jadu se zabavili.... nije jednostavno pitanje, jelde?
Puppenspieler

Post by Puppenspieler »

E vako ja da sam na tvom mjestu bacio bi se u posao proizvodnje ustvari printom na tekstilu, u prvom redu majice. Prvo bi uzeo jedno 3-4 mjeseca da analiziram trziste, konkurenciju, zakone i ako bi izgledalo da ima potencijala onda...

Pocnes se bavit klasicnim outsourcingom i to vako. Nadjes neke kvalitetne dizajnere u BiH (a ima ih - doprinosis i nasoj ekonomiji) da ti rade dizajn u digitalnom formatu koji ces ti gore iskoristiti u procesu proizvodnje. Istovremeno sve to zamislis kao jedan brand, znaci imas svoj stil, logo, reklamu itd.

Nadjes kvalitetnu stampariju, u slucaju da ne zelis sama da investiras u sito stampu ili neku drugu laksu (ali manje kvalitetnu varijantu). Stamparija moze biti i u Kini ako je to najpovoljnije, najsigurnije itd. Nadjes dobavljaca majica, Sara Lee, Fruit of the loom ili nesto trece. Bitno je samo da su kvalitetni i da imaju sirok asortiman.

Slijedece pocnes razmisljat o razlicitim smjerovima svog biznisa. Pa skontas ako se isplati radit i dio e-businessa znaci mozda narudjbe preko neta al ono da ljudi mogu pravit majice po svojoj zelji, bio to natpis, neka slika ili druga glupost. Napravis posebnu ponudu za corporates-e, znaci radis uniforme za firme, restorane itd...neke zabavne dogadjaje, ima dosta opcija. A kao ponos tvog biznisa treba biti vlastita linija za koju na kraju niko i ne treba znati da je povezana sa tvojom firmom, nego da brand postane poznat sam po sebi.

Ako se sve to odradi na pravi nacin bez fuseraja mogao bi se naci i lanac nekih prodavnica odjece koji ce tushit tvoje majice, a naravno ne iskljucuje se ni vlastita prodavnica.

I eto napravis biznis plan za sve ovo, zadas ciljeve i vremenski period (najvaznije da je to objektivno) znaci neke dvije godine i probas upjeti.

Ovi sporedni djelovi e-business i corporates bi te trebali odrzavat u zivotu dok proabavas napraviti nesto od branda, a u slucaju da imas srece, najmanji je problem prosiriti posao i na druge krajeve te male zemlje. Tvoj plus u ovome je sto bi se bavila ne kvarljivom robom tako da skladistenje nije problem stim sto efikasan supply chain moze biti razlika izmedju uspjeha u neuspjeha.

A ako bi sve ovo propalo...e onda otvori pekaru! Vidis sta ih je kod nas a svi rade...
danas

Post by danas »

crnokosa_girl wrote:I jos jedno vazno pitanje za vas koji zivite u SAD-u:
Kako se zove viza tj. sta znate o vizi koja se daje posebnim ulagacima koji ce uloziti $1milion u americku berzu odnosno biznis?
Mislim da se nakon 2 godine ulaganja u SAD-u, mozes prijaviti (mada ne moras dobiti) za zeleni karton. Je li tako?
ta viza se zove E-viza (E-1 ili E-2) koliko ja znam. prooguglaj i sigurno ces naci detalje. mislim da nije potrebno cak ni 1 milion, moze manje. caka je da moras dolaziti iz drzave sa kojom USA ima sporazum, a ne znam da li to BH ima (mislim da ima, ali nisam 100% sigurna).
danas

Post by danas »

Puppenspieler wrote:..
proizvodnja je slaba investicija, kakav bolan tekstil pa sve se uvozi iz kine. ulagati u nesto sto njima treba ovdje, i sto se ne moze outsource u kinu ili indiju ili meksiko... konkretne potrebe lokalnog zivlja. ili osnovne (obdaniste, pekara) ili luksuzne...
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

@Puppenspieler - sve mu mozete zamjeriti samo ne detalje i odlucnost kojom je sve ovo napisao. Hvala Puppen za trud i ideju, strasan si u objasnjavanju! Izucavao si ekonomiju i prozivodnju na faxu, jelde?

ANy others? :D
crnokosa_girl

Post by crnokosa_girl »

danas wrote:ta viza se zove E-viza (E-1 ili E-2) koliko ja znam. prooguglaj i sigurno ces naci detalje. mislim da nije potrebno cak ni 1 milion, moze manje. caka je da moras dolaziti iz drzave sa kojom USA ima sporazum, a ne znam da li to BH ima (mislim da ima, ali nisam 100% sigurna).
Hvala Danas, sad cu da se bacim na to da progogglam da vidim o cemu je rijec.

Znas li jos nesto sto mi moze valjati?
Post Reply