Fikret Abdic

Post Reply

Fikret Abdic sta je on vama

izdajica i zlocinac
39
62%
dobar
24
38%

Total votes: 63

Settler

Post by Settler »

praznina wrote:
manijak1 wrote:
gavrilo wrote:i sto ne volite babu? :roll:
Zato što je sarađivao sa agresorima na BiH :oops:
Zato što ništa nije učinio prije agresije da spriječi sistematsko uništavanje Agrokomerca koje je opet poteklo iz Beograda.
I zato što je osnivanjem AP ZB doprinio da agresija na BiH traje sve do :D :D realizacije Oluje :D :D .
Treba li još ? :D :D
Zato što je sarađivao sa agresorima na BiH

Ovo je najbolje. Nije li i Aljo sarađivao i sa Tuđmanom i Miloševićem kao i njihovim jatacima Bobanom i Karadžićem.

Je li blokada mozga u pitanju ili imaš člansku SDA, gluho bilo nemoj protiv stranke.
A nije li Slobo sarađivao sa Amerikancima dok su bombardovali, Srbiju?
Zar Draža nije sarađivao sa Hitlerom, dok je ovaj tamanio Srbe u Jasenovcu?
pitt

Post by pitt »

nemoj im drazu dirat.....prvi gerilac evrope :D:D:D:D
praznina

Post by praznina »

Settler wrote:
praznina wrote:
manijak1 wrote: Zato što je sarađivao sa agresorima na BiH :oops:
Zato što ništa nije učinio prije agresije da spriječi sistematsko uništavanje Agrokomerca koje je opet poteklo iz Beograda.
I zato što je osnivanjem AP ZB doprinio da agresija na BiH traje sve do :D :D realizacije Oluje :D :D .
Treba li još ? :D :D
Zato što je sarađivao sa agresorima na BiH

Ovo je najbolje. Nije li i Aljo sarađivao i sa Tuđmanom i Miloševićem kao i njihovim jatacima Bobanom i Karadžićem.

Je li blokada mozga u pitanju ili imaš člansku SDA, gluho bilo nemoj protiv stranke.
A nije li Slobo sarađivao sa Amerikancima dok su bombardovali, Srbiju?
Zar Draža nije sarađivao sa Hitlerom, dok je ovaj tamanio Srbe u Jasenovcu?

Greška! Srbe u Jasenovcu su tamanile ustaše poglavnika Pavelića a nad tim svirepim ubistvima su se i Nijemci zgražavali.

Slobo sarađivao sa Amerima za vrijeme bombardovanja! Kako! Rekao im da namjerno unište sve mostove po Novom Sadu kako bi napakostio Vojvodini ili možda da gađaju voz u Grdeličkoj klisuri pun putnika ili pak bolnička vozila kao i porodilište u BGD-u a mora da se je dogovorio i sa Turcima da granatiraju stanbeno naselje u Aleksincu.

Koje nebuloze! Čuješ li ti sebe!
Settler

Post by Settler »

Znaš ti šta znači izraz puppet regime? Prema tome ko je vrhovni komandant?
Imam sad ovu humorističnu seriju (ne mislim tvoje tekstove) pa gledam, možda ti kasnije detaljno objasnim, a možda i ne.
I ti još uvijek tvrdiš da Slobo nije sarađivao s Amerikancima? Da se samo čuješ!!! Pa kako nije, kapitulirao je. Ako to nije saradnja ne znam šta je. :D
MirkoX69

Post by MirkoX69 »

pitt wrote:nemoj im drazu dirat.....prvi gerilac evrope :D:D:D:D
Bezbeli :lol: I to tol'ko zadrt da mu je većina "ljudstva" krenula za Nemcima put Nemačke 1945. još i pre Rusa :lol: :lol: :lol:
praznina

Post by praznina »

Settler wrote:Znaš ti šta znači izraz puppet regime? Prema tome ko je vrhovni komandant?
Imam sad ovu humorističnu seriju (ne mislim tvoje tekstove) pa gledam, možda ti kasnije detaljno objasnim, a možda i ne.
I ti još uvijek tvrdiš da Slobo nije sarađivao s Amerikancima? Da se samo čuješ!!! Pa kako nije, kapitulirao je. Ako to nije saradnja ne znam šta je. :D
Saradnja=Kapitulacija

Onda ispada da je i Hitler sarađivao sa Saveznicima.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Edin H.

Post by Edin H. »

Ne mogu suditi o Fikretu A. jer nemam dovoljno informacija sa njegove strane i strane njegovih kako ih neko nazva "izdajnika" iliti "autonomasa", i sta je dovelo do ovoga razlaza. Osobito u pocetku. Nemojmo zaboraviti da je Cazin skoro 100% bosnjacki. Stoga je to malo cudno.

Pogotovo ne razumijem zasto se upustio u ove kombinacije sa "Skorpionima" i slicnim oslobodiocima. Pretpostavljam da je pogresno procijenio snage u tom momentu ili je osjetio da gubi.

Znam samo da govorite o legalno izabranom predsjedniku BiH (naime dobio je najveci broj glasova na prvim slobodnim izborima) koji je prepustio tu funkciju Aliji I.
praznina

Post by praznina »

Edin H. wrote:Ne mogu suditi o Fikretu A. jer nemam dovoljno informacija sa njegove strane i strane njegovih kako ih neko nazva "izdajnika" iliti "autonomasa", i sta je dovelo do ovoga razlaza. Osobito u pocetku. Nemojmo zaboraviti da je Cazin skoro 100% bosnjacki. Stoga je to malo cudno.

Pogotovo ne razumijem zasto se upustio u ove kombinacije sa "Skorpionima" i slicnim oslobodiocima. Pretpostavljam da je pogresno procijenio snage u tom momentu ili je osjetio da gubi.

Znam samo da govorite o legalno izabranom predsjedniku BiH (naime dobio je najveci broj glasova na prvim slobodnim izborima) koji je prepustio tu funkciju Aliji I.
Meni je fakat to ostalo nejasno. Zašto je Alji prepustio funkciju? Možda pritisak izvana jer je Alija bio mnogo pogodniji za vremena koja su uslijedila ili šta li već.

Svejedno smatram da je Abdić bio umjesto Alje možda do rata ne bi ni došlo.
emmiirr

Post by emmiirr »

praznina wrote:
Edin H. wrote:Ne mogu suditi o Fikretu A. jer nemam dovoljno informacija sa njegove strane i strane njegovih kako ih neko nazva "izdajnika" iliti "autonomasa", i sta je dovelo do ovoga razlaza. Osobito u pocetku. Nemojmo zaboraviti da je Cazin skoro 100% bosnjacki. Stoga je to malo cudno.

Meni je fakat to ostalo nejasno. Zašto je Alji prepustio funkciju? Možda pritisak izvana jer je Alija bio mnogo pogodniji za vremena koja su uslijedila ili šta li već.

Sta znaci ne bi doslo do rata? A znaci li da bi imali nezavisnu Bosnu i Hercegovinu??
praznina

Post by praznina »

emmiirr wrote:
praznina wrote:

Sta znaci ne bi doslo do rata? A znaci li da bi imali nezavisnu Bosnu i Hercegovinu??
Bila bi nezavisna ali ne bi sigurno bila unitarna(Alijina neostvarena želja za koju se i dan danas zalaže njegova SDA).
kekec

Post by kekec »

emmiirr wrote:Ta naredba je znacila da svi ti zarobljenici formalno prelazue u redove ARBIH , kako sam cuo kasnije, u prve pjesadijske linije...
Tako su nekad cetnici i domobrani prelazili u partizane... :D
kekec

Post by kekec »

A po cemu je to nezavisna, zivota ti ? :shock:
Zavisna, da zavisnija ne moze biti! :sad:
Edin H.

Post by Edin H. »

kekec wrote:
emmiirr wrote:Ta naredba je znacila da svi ti zarobljenici formalno prelazue u redove ARBIH , kako sam cuo kasnije, u prve pjesadijske linije...
Tako su nekad cetnici i domobrani prelazili u partizane... :D
Dobar :lol:
Zaboravio si napisati - "dobrovoljno" prelazili :-)
emmiirr

Post by emmiirr »

kekec wrote:
Zavisna je po tome sto je priznata medjunarodno 1992.. a taj kontinuitet drzavnosti je potvrdjen i u daytonskom sporazumu koji je usput i ustav Bosne i Hercegovine..
breka

Post by breka »

ne serendaj praznina, rata bi bilo i ovako i onako, iako ... alija je trebao radovanu i slobi isto ko sto su i ovi njemu trebali. siguran sam da je alija znao 90 % stvari a nas je zamajavao kako rata nece biti. o fikretu mislim da je nezahvalno govoriti jer je covjek jednostavno malo puknut, pozitivno je to sto je stvarno bio sposoban i imao jasne ciljeve u zivotu - ali upravo te ciljeve je postavljao iznad ljudskih zivota i dugorocnije politike. svodilo se sve na momentalno stanje i kako iz njega izvuci korist.
kekec

Post by kekec »

emmiirr wrote:
kekec wrote:
Zavisna je po tome sto je priznata medjunarodno 1992.. a taj kontinuitet drzavnosti je potvrdjen i u daytonskom sporazumu koji je usput i ustav Bosne i Hercegovine..
I sam kazes da je zavisna, odnosno da nije nezavisna. Mozda greska, ali znas onu: "nece jezik krivo". :)

Medjunarodno priznanje nije nikakav dokaz nezavisnosti.

"Dejtonski ustav" je ocigledan dokaz zavisnosti. Jer nam ga je drugi skrojio. A Ustav "pisu" i proglasavaju gradjani, u svojoj zemlji i u svojim institucijama, a ne u nekakvim VOJNIM bazama. :)
praznina

Post by praznina »

breka wrote:ne serendaj praznina, rata bi bilo i ovako i onako, iako ... alija je trebao radovanu i slobi isto ko sto su i ovi njemu trebali. siguran sam da je alija znao 90 % stvari a nas je zamajavao kako rata nece biti. o fikretu mislim da je nezahvalno govoriti jer je covjek jednostavno malo puknut, pozitivno je to sto je stvarno bio sposoban i imao jasne ciljeve u zivotu - ali upravo te ciljeve je postavljao iznad ljudskih zivota i dugorocnije politike. svodilo se sve na momentalno stanje i kako iz njega izvuci korist.
Da se je na vrijeme izvršila kantonizacija BiH(bio je takav prijedlog prije rata) ne bi do rata sigurno došlo.
El_Comunista

Post by El_Comunista »

ja znam samo jedno! Da je bio jedan od najboljih ekonomista bivse SFRJ !
Sad sto ga mrze ovi alijini,njima to ostavljam nek se jadnici prepucavaju :lol:
Diona

Post by Diona »

Prije nego sto ce doci do rata je bila kantonanska podjela napravljana koju Alija nije htio potpisati. Fikret je htio da se odmah to potpise, ali Alija nije htio tu podjelu. I kad je toliko naroda poginulo Alija se onda sjetio da potpise podjelu kantona. I sad je on heroj koji je kao neki fazon stojao i borio se svojim narodom... Ma daj ljudi da je odmah poslusao Fikreta ne bi ni doslo do ovoga sto jeste.
Zao mi je sto neki ljudi pljuju po F. Abdicu, a prije rata su ga svi cijenili.
Da je on digao ruku na svoj narod nije tacno. On je htio Autonomiju, a to sto je Alija u Cazin poslao vojsku da puca na taj narod ne vidi niko.
Rat nisu poceli ljudi koji su stojali uz Fikreta, nego ljudi tkz. vojske 5-tog korpusa. Ti ljudi su pucali na zene, djecu itd. koji su dosli u Cazin traziti podrzku za Autonomiju. I znaci ne moze se nista rijecima rjesiti, ali moze puskom. :x I sad su Fikretove 'pristalice' poceli rat. Ma daj molim lijepo. :shock:
manijak1

Post by manijak1 »

Na koji je način sarađivao s njima , jel' što je htio ili što je morao ?
Jel' ratovao s njima pod istom kapom ili su neki od Velike Srbije htjeli uzeti parčiće za sebe i raditi šta im je guzici milo ?
Najprije će biti da si ti od rođenja blokiran Gazimestanom.
Po tebi su svi isti :D ti si nenacionalista ( al' u zvrku bureka :D ) no stalno si prožet zabrinutošću za sve što se dešava preko Drine a ovdje su takvi kao ti ugroženi ako im samo kažeš - da su ubijali druge samo zato što su ovi drugi drugačiji .
Što ne kažeš ništa o početku i instruiranju afere Agrokomerc ?
Ovo ti se garant ne dopada a vrlo je usko povezano sa Babom i tvojim ljubimcima sa Ravne Gore , nabijem ih sve redom, a počeo bih od Topole :D
Uticaj Hamdije Pozderca na razvoj Bosne unutar granica jugoslovenske Federacije je neupitan. Što bi mu se moglo "zamjeriti" u njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini i zbog čega je bio često kritikovan jeste njegovo protivljenje boljem organizovanju Muslimana, ali je to, u suštini, posljedica njegovog stalnog insistiranja na zajedničkoj izgradnji i organizovanju. Bio je protiv svega što je imalo predznak samo jedne nacije. To je ponekad imalo loš odraz na politiku prema Bošnjacima, ali se u svakom pogledu pozitivno odrazilo na sprječavanje srpskih i hrvatskih nacionalista od većeg širenja u Bosni.

Njegovo uklanjanje sa političke scene Jugoslavije kao najjaceg politicara kojeg je Bosna i Hercegovina ikada za vrijeme komunizma imala, se može jedino dovesti u vezu sa njegovim insistiranjem, kao predsjednika Ustavne komisije Skupštine Jugoslavije, na nemijenjanju osnovnih nacela Ustava iz 1974. godine.

Suprostavio se nacionalističkim politikama kada je to bilo najpotrebnije, a u suprotnom, da nije spriječio Miloševića i slične da mijenjaju Ustav tokom 70-tih i 80-tih godina, možda Bosne danas nikako ne bi ni bilo kao nezavisne i suverene države. Hamdija Pozderac je sasvim sigurno bio prvi koji je morao biti uklonjen, da bi se mogla ostvariti ideja "Velike Srbije". Zato je najbolje poslužila inscenirana afera Agrokomerc, koja mu je politicki i presudila.

Zašto baš on a ne Babo :D :?
Bumbar

Post by Bumbar »

[quote="Diona"]
Da je on digao ruku na svoj narod nije tacno.quote]

samo na ovo da se osvrnem...nije digao...nikako.

mamin stricevic je 5 mjeseci bio zarobljen u konc.logoru u kladusi od istih autonomasa. Gazili su ga haman svaki dan. Bubrezi su mu haman skroz otisli, sto mu nije vise zivotni problem jer je poginuo. Upravo od istih autonomasa.

A o tome sta su radili zarobljenicima necemo...ostavljali ih gole da leze na suncu kraj mravinjaka...doduse, moze biti da su htjeli da ljudi dobiju malo boje, da ne budu blijedi. Tip je dao svjedocenje da su drugom izvadili sve unutrasnje organe, natrpali ga papirom i zasili.

Iako je situacija kod nas u krajini, zbog sela, bila ruzicasta u usporedbi sa drugim gradovima BiH (gorazdem, srebrenicom, sarajevom etc) i mi smo bili gladni. Autonmija je imala i banane, i narandze i secer i sve. A to su prodavali po masnoj cijeni nama. nije haman nitko mogao priustiti jednu bananu a kamo li sta drugo. A kad nas je toliko volio mogao je pustiti protok robe.

U zakljucku...diona...izvini ali ne seri :x
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Izvini molim te ali se slabo neso sjecam da smo udarali neduzne civile ili da smo bili takvi prema zarobljenicima
Ja sam bio Autonomas
sta hoces da kazes da smo mi izrod a vi da ste pravi po cemu zato sto si ti bio za Aliju a mi za Fikreta inace demokratskim putem izabranog predsjednika drzave
Zato sto smo trgovali sa neprijatelj. a vi kao niste
odakle vama oruzje isti put kao i kod nas
u cemu je razlika
razlika je u tome da je to Babo kao veliki covjek to otvoreno govorio bez pardona
Babo je uspio za razliku od Alije kojem je to i u lice rekao cuvaj mir u svojoj avliji ja cu u svojoj..
Ovaj 2 je to i uspio za razliku od 1
To sto Fikret nije imao Islamsku deklaraciju je druga prica
Cazinska krajina je cisto Muslimanska i sta svi su bili izdajnici
izdajnici cega?
Babo jest htjeo multi drzavu ono sto je Alija samo pricao ali nikad nije ni pomislio na nju jer je sanjao Islamsku republiku
Radio sa neprijateljim Babo?
A sta danas bi vojska se sa tim istim neprijateljima ujedinila pravila se federacija sa Vlasima
U cemu je razlika...
Razlika je u tome da je SDA popio mozak svima na celu sa Aljom
Da sve i jedan Musliman treba da se lincuje ako ima drugacije misljenje
ma ne da smo pametni majke mi
Ubila se diktatura za nas a ne Evropa...
Putuj Evropo..mi nemozemo od srece
p.s.
I da kad bi ponovo bilo ja bi ponovo digao glas za
Fikreta
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Prvi koji su dosli u pomoc Bosankoj krupi su KLADUSCANI prakticno prva zrtva koja je pala uodbrani bosanske krupe bila je kladuscanin ,I NA TOME IM SVAKA ČAST MEDJU NAŠIM BORCIMA ONI NAJBOLJI BILI SU IZ KLADUSE KOJI SU DO SMRTI OSTALI VJERNI BOSNI . BABO JE JOKER U PODJELI BOSNE I TUĐMANOV I MILOŠEVIĆEV ,pored potpuno blikoranog bihaća i krajine što je 5 tom korpusu trebala autonomija , i bratoubilački rat ,otvoriti još jedan front i to teži ikrvaviji ,JEL MOŽDA ZATO ŠTO MI MRZIMO KLADUŠČANE ,koja glupost , kome je babo najviše valjao vama autonomašima nije vi ste izgubili sve , SRBIMA .SRBIMA ,da nije bilo autonomije nebi bilo rs ,BABO JE VIŠE UČINIO SA POTEZOM AUTONOMIJA ZA RS NEGO KARADŽA , MLADIC , I PLAVSICKA ZAJEDNO , DO AUTONOMIJE 5 KORPUS JE BROJNO BIO SILA KOJU BI MALO KO MOGAO ZADRŽATI DO BANJALUKE ,SJECASLI SE SAMO BOJNE ILI HASINA VRHA ,
PRICAJMI KAKO TI JE BILO POD KOBCEVOM KOMANDOM ,ILI KAKO TI JE BILO KAD SI ISAO RAME UZ RAME SA SKORPIONIMA CUVENIM PO HEROJSTVU U SREBRENICI .
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

pricaj mi kako si od Karad. kupio pusku
od Njofre uniformu dobio i protiv istog front otvorio podero federaciju sa Hrvatima
Pricaj mi kako si se sam Borrio protiv svih
sve i jednih
ko je potpisao podjelu Fikret
da nije bilo Babe Cazinska krajina bi zna se gdje bila
nemoj mi pricati o ofanzivi kad je Hrvatska stala na stranu istog
mislis da bi sami mogli pobijediti Srbe i Hrvate
ja neznam u kojem si ti filmu ozbiljno
ko je imao tad snage da se suprostavi.. Alija kojeg je samo Sarajevo zanimalo
Pricas gluposti ili si jos mlad
nadam se ovo drugo da je slucaj
manijak1

Post by manijak1 »