vjerovatno bi te zacudilo da neki slicno misle cak i o stopalima..
Heretička razmišljanja (I)
- danas
razdrazljiv bog meni licno ne treba, niti bih u njega zeljela vjerovati... sta ce mi bog ako nije milostiv, a ako nije svemoguc onda i nije bog valjda...hananah wrote:Danas a sta ako Bog postoji a nije tako milostiv i svemoguc da samo radi dobre i pozitivne stvari ????
ostavljam drugima njihov licni izbor, svakako...
ja licno se drzim ove:
“Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing? Then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing? Then why call him God?”
(Epicurus)
samo da dodam i po naski:
"da li je bog voljan da sprijeci zlo, ali nije sposoban? onda nije svemoguc.
da li je sposoban, ali nije voljan? onda je zloban.
da li je i sposoban i voljan? onda odakle zlo?
da li je niti sposoban niti voljan? zasto ga onda zvati bogom?"
Last edited by danas on 28/08/2005 20:00, edited 2 times in total.
-
T
Pa, pokusavam ono sto ti je Danas vec lijepo napisala.hananah wrote:Jos ne mogu skontati sto ti zapravo zelis da cujes od mene, ali hajde otprilike.
Pokusavam takodjer da ti kazem da si uprkos tome sto kazes da ne prihvatas "argumentaciju" tipa "ovo je tako, i tako prihvati" sama vec prihvatila takvu "argumentaciju" koja je nista drugo nego prica bez dokaza. Procitao sam cijeli post, i sve se svodi na pricu koju samo treba prihvatiti, bez i jednog razumno-prihvatljivog dokaza.
Sve sto si napisala, svodi se na to da si mi objasnila svoje vjerovanje, ali dokaza nema niti jednog. Ovo sto si napisala, je u principu sustina tvog vjerovanaj, tj. ovo je sazeto objasnjenje onoga u sto vjerujes, ali dokaza za to u sta vjerujes u ovom tekstu nema. Sve se svodi na tvoje vjerovanje u to sto si napisala. Nista od navedenog nisi potkrijepila dokazima. Jedini "dokazi" koje nudis, su upravo "dokazi" kakve ti kazes da ne prihvatas, a to je "argumentacija" tipa "ovo je ovako, i tako prihvati".hananah wrote: Dakle, postoji samsara, krug radjanja i umiranja. Svako zivo bice koje umre se ponovno radja kao ljudsko bice, bog, zivotinja ili gladni duh. Ljudi smo mi - homosapiensi, zivotinje znas sto su. Bogovi su ti svugdje oko nas i malo su savrseniji od ljudi, pogotovo jer se nalaze u dimenziji koju ljudi ne vide, imaju sve ljudske osobine, znaci i negativne i pozitivne. Gladni duhovi su takodjer oko nas, to je najnizi oblik reinkarniranja, imaju jako velike trbuhe i samim tim i veliku potrebu za hranom ali jako uska i dugacka grla kroz koja hrana sporo prolazi te samim tim su vjecito gladni. U jednom zivotu stvaramo karmu, a karma je priprema za slijedeci zivot odnosno skupljamo pozitivni i negativni merit i zavisno od toga kako se ponasamo u ovom zivotu i kako savladavamo zivotne prepreke jeste u kojem cemo se obliku od ova cetiri roditi u iducem zivotu. S obzirom na krug samsare sva se bica moraju postivati jer nikad ne mozemo znati da li nam je naka zivotinja ili gladni duh u proslom zivotu bio neki srodnik. Postoje vrlinska i nevrlinska djela, vrlinska su sve ono sto je pozitivno, nevrlinska sve ono sto je negativno. Negativni su ljutnja, bijes, ljubomora, mrznja, osveta, posesivnost, attachment (ne znam kako to prevesti mozda kao pretjerano vezivanje), zatim zloba itd. Pozitivne vrline su ljubav, oprost, razumjevanje, mudrost itd. Od ega dolaze sva nevrlinska djela, dakle vazno je pobjediti svoj ego. I tako dakle skupljamo pozitivni i negativni merit u ovom zivotu i zavisno od njega (merita) jeste kako ce nam se i sta desavati u iducem zivotu, a zavisno od toga kako cemo se postaviti prema tome opet stvaramo merit za slijedeci zivot. Samsara se zatvara kad postignemo takav duhovni i umni napredak da smo potpuno oslobodjeni od ega i tada postajemo Bude.
Izvini, ali ovo se ne bi moglo nazvati dokazom, nego tvojim uvjerenjem.hananah wrote: E sad dokazi - pa najjednostavniji ti je dokaz taj da prilikom susreta s nekim mozes osjetiti tzv. negativne ili pozitivne vibracije, s nekim mozes odmah nakon par minuta pricati kao da tu osobu poznajes citav zivot a nekog mozes poznavati jako dugo a da jednostavno nemas zajednickih tema. Razlozi za to su u jednom od tvojih proslih zivota, jer vecina osoba koje sreces su imala pozitivnu ili negativnu ulogu u jednom od tvojih proslih zivota.
Ne zanima me nista vise od toga da mi kazes da li ti za svoju vjeru mozes ponuditi dokaz kakav ocekujem da imas, s obzirom da si rekla kakvu argumentaciju ne prihvatas, ili ces priznati da se ipak sve svodi na tvoje vjerovanje, tj. da nemas nista jace dokaze od onih koje si vec spomenula da ne mozes da prihvatis. Po ovome sto pises, i tvoji "dokazi" su samo "to je ovako, i tako to prihvati"hananah wrote:Eto, ako imas jos pitanja odgovorit cu ti na njih, mada izbjegavam da "propovjedam" Budizam jer svako koga on interesira moze da pronadje odgovovarajucu literaturu i da sazna sto ga interesira. Nije mu potrebna a ni dovoljna jedna Hana za tako kompleksnu filozofiju kao sto je Budizam.
-
hananah
T vidis, strpljiva sam s tobom jer mi je to jedan od zadataka u ovom zivotu da budem strpljiva mada si jako veliki provokator ja sam strpljiva. Ovo nisu moja vjerovanja ovo je Budizam koji je star najmanje 8 000 godina. I dokaze sam ti vec predocila, samo trebas malo da razmislis, no ja uopce tebe niti tjeram da razmisljas o dokazima koje sam ti predocila niti da vidis te dokaze, uradila sam ono sto si me upitao, odnosno odgovorila sam ti na tvoj upit. Niti imam namjeru da te ubjedjujem da je moj pogled na svijet ispravan niti smatram da je za sve ispravan niti prihvatljiv. Svako ima svoje, meni Budizam jeste upravo odgovorio na sva pitanja. Nekom ce Islam, nekom Kriscanstvo - meni nisu
Zavisno od toga sta je kome blisko i razumljivo jeste ko ce u sta vjerovati.
-
T
... i ja sam strpljiv, ali ne po zadatkuhananah wrote:T vidis, strpljiva sam s tobom jer mi je to jedan od zadataka u ovom zivotu da budem strpljiva
hananah wrote: mada si jako veliki provokator ja sam strpljiva.
Nisam uospte provokator, osim ako ti provokacijom smatras moje pitanje u kojem ocekujem da mi objasnis po cemu je tvoje vjerovanje drugacije od vjerovanja nekog drugog vjernika. Po onome sto si pisala, pomislio sam da imas razumne dokaze, a u stvari, imas samo price koje nisu apsolutno nikakakv dokaz, nego pojasnjenje tvog vjerovanja.
Mislis da nije vjerovanje zato jer egzistira 8.000 godina? Jel' se za tih 8.000 godina pojavio ikakav dokaz o tome u sta ti vjerujes, a da se taj dokaz ne svodi na ono sto si vec objasnila da odbijas da prihvatis...prica tipa "ovo je ovako, i tako prihvati" ... ili je i nakon 8.000 godina to i dalje samo vjerovanje?hananah wrote: Ovo nisu moja vjerovanja ovo je Budizam koji je star najmanje 8 000 godina.
Pa O.K. mozda ja ne vidim te "dokaze koje si mi predocila", ali sumnjam da ti "dokazi" vidljivi i ostalim forumasima. Ja bih ono sto si ti napisala (vec sam ti to spomenuo) prije nazvao sustinom tvog vjerovanja, koja se ne moze dokazati, nego necega u sto se jednostavno vjeruje. Nesto za sta ti i ne trazis dokaz da bi vjerovala u to. Jednostavno, nasla si se u budizmu, i slijedis ga...ali bilo kakav dokaz stvari o kojima pricamo, ti nemas, jer se sve svodi na vjerovanje. Da imas dokaz, to vise ne bi bila vjera (znas i sama semanticko znacenje rijeci "vjerovati"), nego bi bilo nesto sto je dokazivo bilo kojem forumasu Sa-xa.hananah wrote:I dokaze sam ti vec predocila, samo trebas malo da razmislis, no ja uopce tebe niti tjeram da razmisljas o dokazima koje sam ti predocila niti da vidis te dokaze, uradila sam ono sto si me upitao, odnosno odgovorila sam ti na tvoj upit.
Nespretno si upotrijebila rijec "razumljivo", jer sad ispada da oni koji ne vjeruju u budizam, da nisu na dovoljno visokom inteletualnom nivou da ga razumiju. Takodjer, ako neko nesto razumije, ne znaci da je to i ispravno, pa razumjevanje necega, ne cini tu stvar automatski ispravnom.hananah wrote:Niti imam namjeru da te ubjedjujem da je moj pogled na svijet ispravan niti smatram da je za sve ispravan niti prihvatljiv. Svako ima svoje, meni Budizam jeste upravo odgovorio na sva pitanja. Nekom ce Islam, nekom Kriscanstvo - meni nisuZavisno od toga sta je kome blisko i razumljivo jeste ko ce u sta vjerovati.
Nemam ni ja namjeru da te ubjedjujem u bilo sta. Samo mi se ucinila cudna tvoja recenica da odbijas dokaze "ovo je ovako, i tako prihvati". Ucinila mi se cudna, jer sam mislio da je i tvoje vjerovanje zasnovano na tome, pa sam htio da cujem onda tvoje dokaze koji su nesto drugo.
-
T
Pa, vec si u samom svom pitanju iskljucila bilo kakav dokaz. Vjerovanje i dokazi ne idu jedno sa drugim. Ako se u nesto vjeruje, onda tu nema dokaza. A ako ima dokaza, onda to vise nije vjerovanje.hananah wrote:Sad je na tebe red T
Ali bez citata molim te ako ikako moze
Isto pitanje tebi s moje strane: koje dokaze imas za svoja vjerovanja
-
Thanatos
Evo mene nakon sat vremena pisanja. Malo sam vam obojio text radi lakšeg čitanja i razumijevanja.
Što se tiče te astrologije i alkemije, mani se ćorava posla.
Alkemija je kad hoćeš od komada željeza napraviti slona, a astrologija je zbilja znanstveno besmislena- ostatak iz vremena kad čovjek nije znao fizikalne zakone. Planeti djeluju jedino gravitacijski, ali je to toliko zanemarivo, da je smiješno svakom ko se sjeća Newtonovog zakon gravitacije.
Pitanje za tebe:
Hannah, reci, da li si ti 100% sigurna da postoji reinkarnacija ili jednostavno smatraš da je to NAJVJEROJATNIJE, dakle izgleda ti da je najveća mogućnost da je baš tako.
Sad ću reći svoje mišljanje o 3 po meni ključna pitanja. Nazovimo ovo HERETIKA (II)
1. RAJ & PAKAO
To je katastrofalno loše uređenje "svijeta poslije smrti". Zbilja loše smišljeno.
Svako zna da kad dođeš u prodavnicu da platiš onoliko koliko uzmeš. Cijena je proporcionalna vrijednosti predmeta.
Kad počiniš zločin dobiješ kaznu koja je poporcionalna nedjelu.
Ja pitam one koji vjeruju u ono što piše u Bibliji/Kuranu da li su za to da "Posljednji Sud" preslikamo na naš zemaljski pravni sustav, pa da uvedemo samo jednu vrstu kazne- doživotnu robiju uz mučenje.
Dakle, ako neko ukrade nešto u vrijednosti do 5 eura onda ga pustimo (raj). Ako u krade nešto u većoj vrijednosti od 5 eura onda ga slijedi jedinstvena kazna (bez obzira da li je ukrao čokoladu ili ubio malo dijete). Npr. mogli bi ga mučiti-zabosti mu iglu u oko, pincetom čupkati meso s noge (za detaljnije konzultacije uzeti neku od "svetih" knjiga)...ali se opet ne bi približili našem dragom Bogu...koji to radi baš čitavu vječnost, prema tome kazna je opet beskonačno puta manja od one koju daje dragi bog, koji je po definiciji, beskrajna ljubav.
Dakle, što hoću reći.
To "postojanje" raja i pakla je po meni užasna glupost,jedan od najvećih bisera, jer bi bilo LOGIČNO da kad se već dijele nagrade/kazne da svako bude nagrađen/kažnjen PROPORCIONALNO svojim (ne)djelima, a ne svi isto.
Mislim da ako Bog postoji onda bi vjerojatno smislio nešto pametnije od ove matematike za vrtić/obdanište.
Nadalje.
Samo vrlo mali dio ljudi će završiti u "raju" (daje se dojam da je to ispod 1%).
"Prije će deva proći kroz ušicu igle nego bogataš ući u raj."
To da su siromašni ljudi bolji od bogatih je apsolutna romantična idiotarija,apsurd, osobno mislim da je čak suprotno, jer se uvijek u siromaštvu i neimaštini rađaju zlo, ratovi, kriminal. Nema ništa loše u tome "da se ima". Loše je onda kad drugi oko tebe nemaju. Židovstvo npr. je religija koja pozitivno gleda na bogaćenje u materijalnom smislu. "Ko ima 10 talenata (novac) daj mu još toliko, ko ima 1 uzmi mu i taj jedan."
(brutalno)
2. genetski naslijeđeno ponašanje
Na ovo se nastavlja i činjenica da se svi ne rađamo isti- dakle nismo mi krivi što smo velikim dijelom genetski određeni da npr. budemo skloni zloći, agresivnosti, kriminalu kao naš otac ili majka koji su mi dali takve gene. Šta je s tim? Znači da nam "Bog" ne daje svima jednake mogućnosti da završimo u "raju".
3. Postojanje duše.
Najprije o teoriji evolucije. To se uči u školama i to nije nešto za vjerovati ili nevjerovati već je to naprosto tako-dokaza je previše. Ako imate milione kostura/fosila svih vrsta i možete ih poredati po starosti (koja se mjeri npr. ugljikom C14) i pri tom savršeno vidite kako se živa bića milionima godina polako preobražavaju,npr.dobijaju krila itd., kad znate da postoji nešto što se zove mutacija (npr. pri raspodjeli gena kod oplodnje), i da matematika (statistika) kaže da MORAJU preživljavati korisne mutacije naprosto jer je veća vjerojatnost da prežive- i tako dolazimo od bakterije do čovjeka i tu nema ništa nerazumljivo ili čudotvorno onima koji se razumiju u to.
Ima jedan prekrasan primjer evolucije.
Imate otok Jabuku koji je zapravo vulkanski otok, i izrazito je crn. Na njemu živi endemska vrsta crnih gušterica. Kako su one dobile tu svoju crnu boju koja im omogućava da se savršeno stope s okolišem? Možda im je Bog dao? Ne. Jednostavno kad su guštrice došle na tak otočić (zapravo ostale izolirane podizanjem razine mora), bile su zelene kao i sve ostale u priobalju. Tim guštericama se međutim hrane neke ptice koje obitavaju na otoku i one ih lako primjete jer su zelene na crnoj podlozi. Tako one tamnije (koje nose gene za tamniji pigment) imaju veći mogućnost preživljavanja od ovih svijetlijih, prema tome imaju veću mogućnost da će preživjeti do trenutka stvaranja potomstva-i tako ovih "crnih" gena ima sve više i više, i sve su "crnji" i crnji, jer što je gušterica crnja ima veću mogućnost preživljavanja- ia tako dolazimo do crnih gušterica danas.
Ista stvar je sa svim ostalim organima (krila...) i sposobnostima... Čovjek je danas pametan zahvaljujući tome što je imao veću mogućnost da opstane i ostavi potomstvo ako je bio pametniji, zato smo danas tako pametni u odnosu na (druge) životinje. Razlog je isključivo statističke prirode.
A sada o duši. Ako je dakle jasno da smo nastali od prve bakterije (koja je smatra se u znanosti slučajno nastala, uskoro ćemo moći i mi to ponoviti), onda je pitanje- kako samo ljudi mogu imati dušu? Koji je to bio trenutak gdje je duša odjedanput "ušla" u čovjeka, npr. mama pračovjekica nema dušu ali njeno dijete dobije i svi iza njega. To nema smisla i ako se stvar gleda na ozbiljan način bilo bi prirodno da ILI SVE ŠTO JE ŽIVO IMA DUŠU ILI JE NEMA NIŠTA.
Dakle, i životinje bi trebale imati "dušu", to je prirodan zaključak. Sada je opet stvar šta se sve može smatrati živim bićem, jer je virus na granici između živog i neživog, a znanost poznaje samo više ili manje organizirane sustave molekula-dakle pojam "živ" je zapravo neprirodan, pa bi došli i do toga da ili je sve oko nas živo ili nije ništa.
::::::::
Meni su svi ovi gore navedeni apsurdi dovoljan dokaz za zaključak da postoje 2 mogućnosti:
Ili Bog nije onakav kakvim ga kršćanstvo & islam prikazuju ili ga nema.
Jer da je taj "religijski" bog toliko dobar svi bi mi završili u "raju", ili bi se barem rađali s jednakom šansom da odemo u taj "raj".. Šta, ne ? Vrlo jednostavno.
Ja da sam bog sve bi stavio u raj i svi ljudi bi bili dobri i sretni.
Imaš Kineze-njih milijardu i po- svi su skoro ateisti (službena ateistička država), uz udio budizma i konfucionizma (to su više životne folozofije, koje NEMAJU BOGA dakle niječu njegovo postojanje).
Japan? Tajvan? Afrika sa plemenima koji imaju duhove-svako pleme svoju religiju? Indijanci? Da li oni imaju bogove? Šta je sa Starim Grcima? Rimljanima?
Hinduisti?-Totalno drugi pogledi od kršćanstva,islama i judaizma. Ko je u pravu? Svi? Nitko? Ko je u pravu između Židova i kršćana koji (ne)vjeruju da je Isus Krist bog? Neko očito mora biti u krivu.
Šta je sa 12% Ateista u Austriji? 30% u Češkoj? 13% u Finskoj? Više od 50% u Latviji? 11% u Mađarskoj? Više od 50% u Moldaviji? 35% u Nizozemskoj? 10% u Sloveniji? 30% u Španjolskoj? 31% u Velikoj Britaniji? Više od 50% u Ukrajini?
Šta je s njima?
Šta bi se desilo da danas-sutra uhvatimo signal iz svemira od druge civilizacije i mi njima "imate li vi možda boga" a oni "Šta je to bog?", dakle to im bude nešto potpuno strano...
Ja kao znanstvenik ne mogu vjerovati u nešto što nije ni potvrđeno jer nema dokaza a ni (potpuno) opovrgnuto. Mogu jedino imati mišljenje o VJEROJATNOSTI da to postoji.
U znanosti ima inače malo vjernika, barem u ovim prirodnim, a tendencija je da s razvojem znanosti & tehnologije ljudi prestaju vjerovati u religije koje su davale "objašnjenja" na pitanja na koja danas često imamo pravi, znanstveni odgovor.
Zašto bi po definiciji trebalo biti loše to što neko NE ZNA da li Bog postoji, ili da vjeruje da NE POSTOJI.
Šta, jednostavno čovjek vjeruje da NE POSTOJI, tj. takva mogućnost mu izgleda vjerojatnija jer je njegov mozak tako zaključio. -"Ja ne vjerujem da će sutra padati kiša. Nisu ništa rekli."
Ili, jednostavno NE ZNA da li postoji ili ne. -"Ne znam hoće li sutra padati kiša. Nisu ništa rekli."
Šta je s poznatim paradoksom o svemogućem Bogu:
Može li Bog stvoriti kamen koji je toliko težak da ga ne može podići?
Ja postavljam pitanje može li svemogući Bog dokazati da ne postoji? Ako ne može, onda nije svemoguć. Ako može, onda ne postoji.Ali, ne.
TO JE TAKO I GOTOVO. TO JE TAKO I ŠUTI. TAKO JE BOG HTIO. TAKO JE ALLAH HTIO. TO JE ZATO JER BOG TAKO HOĆE. "JA JEDNOSTAVNO ZNAM" DA JE TO TAKO. JA TO OSJEĆAM. "JA VJERUJEM".
Ja kad vidim svoju babu da moli Boga da padne kiša da joj zalije paprike,dođe mi da joj kažem "baba, pa šta stvarno vjeruješ da će bog promijeniti klimu u Europi samo radi tvojih paprika", ali naravno to joj nikad ne bi rekao, jer je žena pobožna i ima svoj mir.
Religija ima učinaka (ozdravljenja), ali je to isključivo placebo učinak koji imaju svi lijekovi (bar 20% učinka lijekova je placebo).
Bog koji traži žrtve, obožavanja, bio je prikladan i shvatljiv samo društvu koje je monarhističko, diktatorsko, koje ima kult liučnosti, jer je jedino u tom kontekstu to normalno- danas u demokraciji besmisleno je i strano imati boga koji želi da ga obožavamo, gmižemo pred njim i prinosimo mu kojekakve žrtve.
Ugl.
Vjernici ateiste i agnostike smatraju nižom vrstom, a ateisti/agnostici njih primitivnima.
Za kraj.
Ja se NADAM da Bog postoji jer bi bilo lijepo da svi živimo vječno, niko se ne bi bunio protiv toga. Međutim meni izgleda da su ove religije potpuno u krivu, jer mi ima PREVIŠE kontradikcija i nebuloza. Neke sam naveo gore.
Dakle, ja NE ZNAM da li Bog postoji ali BI BILO LIJEPO DA POSTOJI ali ne ovakav kakvim ga religije prikazuju.
99% se slažem.STELLA
Hm,odmah na pocetku....Ja ne vjerujem u Boga. Ja znam da on postoji. Svako jutro kad otvorim prozor i vidim nebo, sunce iznad nas,kad osjetim vjetar na svom licu i pogledam kako se drvece od vjetra savija...kad osjetim cudo radjanja bilo cega zivog,kad vidim umiranje tog istog zivota...
Ne pripadam niti jednoj zvanicnoj religiji, niti imam potrebu za tim pripadanjem.
Istina, bilo je perioda u mom zivotu kada sam istrazivala, "kopala", zeljela se identificirati jer sam bila usamljena u svojim cudnim molitvama, koje su (tek ponekad) dolazile do Njegovog uha....bila sam tuzna ponekad i pitala ga:"Pa cujes li Ti mene???" i trebalo mi je vremena da shvatim koliko smatram vaznom svoju milu sebe...
Naravno, ono na pocetku spomenuto, znam da moze nauka objasniti...ali ima nesto i iza tog objasnjenja, pocetni uzrok svega bivstvovanja, nesto sto se moze i ljubav nazvati, jer je ljubav pocetak stvaranja...Sve ono poslije je stvar slobodne volje koja je NEPRIKOSNOVENA, jer eto "izradise nas" i pojedose plod sa drveta znanja....
Zato ponekad Njega zovem i Bradonjom, eto tek tako iz milja, pa sad nek me bace na lomacu...
Uglavnom, smatram da ateisti nisu nevjernici jer oni VJERUJU da Bradonja ne postoji. Oni su ok jer ne prihvataju neke teorije bezuslovno, oni su slobodni i misle svojom glavom koju im je, ipak, Bradonja dao.
Ili smo je dobili mozda, samo zato da ne izgledamo nezavrseni???
Mislim da u poimanju Boga nema mjesta strahu jer sve pozitivne stvari kako vec rekoh, nastaju iz ljubavi; valjda zato u mom zivotu ne caruje niti jedna zvanicna religija.
Pitala sam davno, u jednom svom trazenju, vjerskog sluzbenika zasto na molitvama zene uvijek sjede pozadi tj iza muskaraca. Rece mi da se ja suvise identificiram sa svojim zenskim tijelom; moja konstatacija je bila sasvim logicna: "Cuj ja se identificiram, a vi mi rekli da trebam sjediti iza muskaraca.."
Uh, na ovo se odmah moram nadovezati sa potpunim pokrivanjem zene
(da mi oproste oni koji imaju drugacija ubjedjenja). Znate, postoje trenutci u kojima ta zena uopste nije prekrivena;fazon je u tome da je i tada On vidi. Pa ako ne mora kriti lice pred Njim, zasto onda treba kriti lice pred covjekom...? Da ne izazove pozudu kod muskarca? A ko je pa muskarcu kriv sto misli na to? Zasto to nikad nisu sebe upitali, nego...Jednom davno u jednom domu zdravlja sam procitala plakat zalijepljen na vratima (parafraziram): Sestre, pokrijte svoje ruke jer i one su STIDNO mjesto... Joj, ovo me je bilo dotuklo, nisam mogla dobro spavati znajuci da se trebam stidjeti i ruku svojih.
Mislim da je veliki dio covjecanstva skrenuo pomalo...
Uglavnom, dosta mi je Statuta i amandmana...zivot sam dobila; to je Dar!! Hocu da uzivam u divnom poklonu...
![]()
![]()
![]()
Vidiš, baš ovakve stvari su me i odbile od religija.AdnanM
Doci ce sigurno dan kad ces covjece u cijim se dubinama razuma tresem od zime kad ce ti dusa pustit tijelo. Meni je tebe zao. Imaju one nase poznate ko se pravi previse pametan ispadne, jel, skroz suprotno ili ono ko visoko leti nisko padne.
Drago mi je što se slažeš sa mnom.hananah
A sta da ti kazem Thanatos, mnoga misljenja imamo ista a na mnoge stvari za koje sama nisam imala odgovor si mi odgovorio
Npr. to o nekim civilizacijama koje su bile naprednije od nas pa odletile u svemir itd itd pazi ovo: 4 civilizacije grade Machu Picchu s tim da je ona najmladja bila najslabije razvijena u odnosu na svoje predhodnike, tj najstarija Mu civilizacija najbolje razvijena, a postojala je prije najmanje 12 000 godina I onda se ja pitam kako to i sta se desilo s njima, i eto da sad ne duzim idem na ono sto ti rece I tu upravo moze biti i odgovor za razne objave, dakle stare civilizacije koje su bile toliko napredne su pozeljele da se malo "poigravaju".
Ja licno jako vjerujem i u astrologiju i u alkemiju.
A sto se tice toga da cu te "proglasiti" Budistom whahaha, to ne ide tako, niko nikog ne prevodi na Budizam niti proglasava Budistom, do tog se dolazi slobodnom voljom i ja nikad u zivotu nisam nikome pricala o Budizmu ko me sam nije upitao za to, pola ljudi koji me poznaju i ne znaju da sam Budista, a kad me neko upita o Budizmu uvijek pricam uopceno a nikad na taj nacin da nekog "prevedem", cak obicno kazem da ako je on/ona zainteresirana za Budizam neka procita neke knjige Svako do svoje istine dolazi sam, bez obzira gdje nasao tu istinu.
Reci cu ti nesto: svako onaj ko zna osnovu Budizma zna da je Budizam jako star, no siriti se nije mogao iz razloga sto su ljudi zeljni osvajanja, i to osvajanja bilo cega - teritorija, ljudi (upravo sirenje Kriscanstva i Islama jeste neka vrsta "osvajanja" ljudi i podneblja), zatim osvajanja zivotinja (stavljanje u tor), i sad da ti ne nabrajam, znas vec, a Budizam ne dopusta nikakva osvajanja, cak se to smatra nevrlinskim djelom
Što se tiče te astrologije i alkemije, mani se ćorava posla.
Alkemija je kad hoćeš od komada željeza napraviti slona, a astrologija je zbilja znanstveno besmislena- ostatak iz vremena kad čovjek nije znao fizikalne zakone. Planeti djeluju jedino gravitacijski, ali je to toliko zanemarivo, da je smiješno svakom ko se sjeća Newtonovog zakon gravitacije.
Pitanje za tebe:
Hannah, reci, da li si ti 100% sigurna da postoji reinkarnacija ili jednostavno smatraš da je to NAJVJEROJATNIJE, dakle izgleda ti da je najveća mogućnost da je baš tako.
Sad ću reći svoje mišljanje o 3 po meni ključna pitanja. Nazovimo ovo HERETIKA (II)
1. RAJ & PAKAO
To je katastrofalno loše uređenje "svijeta poslije smrti". Zbilja loše smišljeno.
Svako zna da kad dođeš u prodavnicu da platiš onoliko koliko uzmeš. Cijena je proporcionalna vrijednosti predmeta.
Kad počiniš zločin dobiješ kaznu koja je poporcionalna nedjelu.
Ja pitam one koji vjeruju u ono što piše u Bibliji/Kuranu da li su za to da "Posljednji Sud" preslikamo na naš zemaljski pravni sustav, pa da uvedemo samo jednu vrstu kazne- doživotnu robiju uz mučenje.
Dakle, ako neko ukrade nešto u vrijednosti do 5 eura onda ga pustimo (raj). Ako u krade nešto u većoj vrijednosti od 5 eura onda ga slijedi jedinstvena kazna (bez obzira da li je ukrao čokoladu ili ubio malo dijete). Npr. mogli bi ga mučiti-zabosti mu iglu u oko, pincetom čupkati meso s noge (za detaljnije konzultacije uzeti neku od "svetih" knjiga)...ali se opet ne bi približili našem dragom Bogu...koji to radi baš čitavu vječnost, prema tome kazna je opet beskonačno puta manja od one koju daje dragi bog, koji je po definiciji, beskrajna ljubav.
Dakle, što hoću reći.
To "postojanje" raja i pakla je po meni užasna glupost,jedan od najvećih bisera, jer bi bilo LOGIČNO da kad se već dijele nagrade/kazne da svako bude nagrađen/kažnjen PROPORCIONALNO svojim (ne)djelima, a ne svi isto.
Mislim da ako Bog postoji onda bi vjerojatno smislio nešto pametnije od ove matematike za vrtić/obdanište.
Nadalje.
Samo vrlo mali dio ljudi će završiti u "raju" (daje se dojam da je to ispod 1%).
"Prije će deva proći kroz ušicu igle nego bogataš ući u raj."
To da su siromašni ljudi bolji od bogatih je apsolutna romantična idiotarija,apsurd, osobno mislim da je čak suprotno, jer se uvijek u siromaštvu i neimaštini rađaju zlo, ratovi, kriminal. Nema ništa loše u tome "da se ima". Loše je onda kad drugi oko tebe nemaju. Židovstvo npr. je religija koja pozitivno gleda na bogaćenje u materijalnom smislu. "Ko ima 10 talenata (novac) daj mu još toliko, ko ima 1 uzmi mu i taj jedan."
2. genetski naslijeđeno ponašanje
Na ovo se nastavlja i činjenica da se svi ne rađamo isti- dakle nismo mi krivi što smo velikim dijelom genetski određeni da npr. budemo skloni zloći, agresivnosti, kriminalu kao naš otac ili majka koji su mi dali takve gene. Šta je s tim? Znači da nam "Bog" ne daje svima jednake mogućnosti da završimo u "raju".
3. Postojanje duše.
Najprije o teoriji evolucije. To se uči u školama i to nije nešto za vjerovati ili nevjerovati već je to naprosto tako-dokaza je previše. Ako imate milione kostura/fosila svih vrsta i možete ih poredati po starosti (koja se mjeri npr. ugljikom C14) i pri tom savršeno vidite kako se živa bića milionima godina polako preobražavaju,npr.dobijaju krila itd., kad znate da postoji nešto što se zove mutacija (npr. pri raspodjeli gena kod oplodnje), i da matematika (statistika) kaže da MORAJU preživljavati korisne mutacije naprosto jer je veća vjerojatnost da prežive- i tako dolazimo od bakterije do čovjeka i tu nema ništa nerazumljivo ili čudotvorno onima koji se razumiju u to.
Ima jedan prekrasan primjer evolucije.
Imate otok Jabuku koji je zapravo vulkanski otok, i izrazito je crn. Na njemu živi endemska vrsta crnih gušterica. Kako su one dobile tu svoju crnu boju koja im omogućava da se savršeno stope s okolišem? Možda im je Bog dao? Ne. Jednostavno kad su guštrice došle na tak otočić (zapravo ostale izolirane podizanjem razine mora), bile su zelene kao i sve ostale u priobalju. Tim guštericama se međutim hrane neke ptice koje obitavaju na otoku i one ih lako primjete jer su zelene na crnoj podlozi. Tako one tamnije (koje nose gene za tamniji pigment) imaju veći mogućnost preživljavanja od ovih svijetlijih, prema tome imaju veću mogućnost da će preživjeti do trenutka stvaranja potomstva-i tako ovih "crnih" gena ima sve više i više, i sve su "crnji" i crnji, jer što je gušterica crnja ima veću mogućnost preživljavanja- ia tako dolazimo do crnih gušterica danas.
Ista stvar je sa svim ostalim organima (krila...) i sposobnostima... Čovjek je danas pametan zahvaljujući tome što je imao veću mogućnost da opstane i ostavi potomstvo ako je bio pametniji, zato smo danas tako pametni u odnosu na (druge) životinje. Razlog je isključivo statističke prirode.
A sada o duši. Ako je dakle jasno da smo nastali od prve bakterije (koja je smatra se u znanosti slučajno nastala, uskoro ćemo moći i mi to ponoviti), onda je pitanje- kako samo ljudi mogu imati dušu? Koji je to bio trenutak gdje je duša odjedanput "ušla" u čovjeka, npr. mama pračovjekica nema dušu ali njeno dijete dobije i svi iza njega. To nema smisla i ako se stvar gleda na ozbiljan način bilo bi prirodno da ILI SVE ŠTO JE ŽIVO IMA DUŠU ILI JE NEMA NIŠTA.
Dakle, i životinje bi trebale imati "dušu", to je prirodan zaključak. Sada je opet stvar šta se sve može smatrati živim bićem, jer je virus na granici između živog i neživog, a znanost poznaje samo više ili manje organizirane sustave molekula-dakle pojam "živ" je zapravo neprirodan, pa bi došli i do toga da ili je sve oko nas živo ili nije ništa.
::::::::
Meni su svi ovi gore navedeni apsurdi dovoljan dokaz za zaključak da postoje 2 mogućnosti:
Ili Bog nije onakav kakvim ga kršćanstvo & islam prikazuju ili ga nema.
Jer da je taj "religijski" bog toliko dobar svi bi mi završili u "raju", ili bi se barem rađali s jednakom šansom da odemo u taj "raj".. Šta, ne ? Vrlo jednostavno.
Ja da sam bog sve bi stavio u raj i svi ljudi bi bili dobri i sretni.
Imaš Kineze-njih milijardu i po- svi su skoro ateisti (službena ateistička država), uz udio budizma i konfucionizma (to su više životne folozofije, koje NEMAJU BOGA dakle niječu njegovo postojanje).
Japan? Tajvan? Afrika sa plemenima koji imaju duhove-svako pleme svoju religiju? Indijanci? Da li oni imaju bogove? Šta je sa Starim Grcima? Rimljanima?
Hinduisti?-Totalno drugi pogledi od kršćanstva,islama i judaizma. Ko je u pravu? Svi? Nitko? Ko je u pravu između Židova i kršćana koji (ne)vjeruju da je Isus Krist bog? Neko očito mora biti u krivu.
Šta je sa 12% Ateista u Austriji? 30% u Češkoj? 13% u Finskoj? Više od 50% u Latviji? 11% u Mađarskoj? Više od 50% u Moldaviji? 35% u Nizozemskoj? 10% u Sloveniji? 30% u Španjolskoj? 31% u Velikoj Britaniji? Više od 50% u Ukrajini?
Šta je s njima?
Šta bi se desilo da danas-sutra uhvatimo signal iz svemira od druge civilizacije i mi njima "imate li vi možda boga" a oni "Šta je to bog?", dakle to im bude nešto potpuno strano...
Ja kao znanstvenik ne mogu vjerovati u nešto što nije ni potvrđeno jer nema dokaza a ni (potpuno) opovrgnuto. Mogu jedino imati mišljenje o VJEROJATNOSTI da to postoji.
U znanosti ima inače malo vjernika, barem u ovim prirodnim, a tendencija je da s razvojem znanosti & tehnologije ljudi prestaju vjerovati u religije koje su davale "objašnjenja" na pitanja na koja danas često imamo pravi, znanstveni odgovor.
Zašto bi po definiciji trebalo biti loše to što neko NE ZNA da li Bog postoji, ili da vjeruje da NE POSTOJI.
Šta, jednostavno čovjek vjeruje da NE POSTOJI, tj. takva mogućnost mu izgleda vjerojatnija jer je njegov mozak tako zaključio. -"Ja ne vjerujem da će sutra padati kiša. Nisu ništa rekli."
Ili, jednostavno NE ZNA da li postoji ili ne. -"Ne znam hoće li sutra padati kiša. Nisu ništa rekli."
Šta je s poznatim paradoksom o svemogućem Bogu:
Može li Bog stvoriti kamen koji je toliko težak da ga ne može podići?
Ja postavljam pitanje može li svemogući Bog dokazati da ne postoji? Ako ne može, onda nije svemoguć. Ako može, onda ne postoji.Ali, ne.
TO JE TAKO I GOTOVO. TO JE TAKO I ŠUTI. TAKO JE BOG HTIO. TAKO JE ALLAH HTIO. TO JE ZATO JER BOG TAKO HOĆE. "JA JEDNOSTAVNO ZNAM" DA JE TO TAKO. JA TO OSJEĆAM. "JA VJERUJEM".
Ja kad vidim svoju babu da moli Boga da padne kiša da joj zalije paprike,dođe mi da joj kažem "baba, pa šta stvarno vjeruješ da će bog promijeniti klimu u Europi samo radi tvojih paprika", ali naravno to joj nikad ne bi rekao, jer je žena pobožna i ima svoj mir.
Religija ima učinaka (ozdravljenja), ali je to isključivo placebo učinak koji imaju svi lijekovi (bar 20% učinka lijekova je placebo).
Bog koji traži žrtve, obožavanja, bio je prikladan i shvatljiv samo društvu koje je monarhističko, diktatorsko, koje ima kult liučnosti, jer je jedino u tom kontekstu to normalno- danas u demokraciji besmisleno je i strano imati boga koji želi da ga obožavamo, gmižemo pred njim i prinosimo mu kojekakve žrtve.
Ugl.
Vjernici ateiste i agnostike smatraju nižom vrstom, a ateisti/agnostici njih primitivnima.
Za kraj.
Ja se NADAM da Bog postoji jer bi bilo lijepo da svi živimo vječno, niko se ne bi bunio protiv toga. Međutim meni izgleda da su ove religije potpuno u krivu, jer mi ima PREVIŠE kontradikcija i nebuloza. Neke sam naveo gore.
Dakle, ja NE ZNAM da li Bog postoji ali BI BILO LIJEPO DA POSTOJI ali ne ovakav kakvim ga religije prikazuju.
-
hananah
Da, sigurna samHannah, reci, da li si ti 100% sigurna da postoji reinkarnacija ili jednostavno smatraš da je to NAJVJEROJATNIJE, dakle izgleda ti da je najveća mogućnost da je baš tako.
A vezano za tvoj zadnji post - ma odusevio si me jednostavno
- stella_k
Ma znas, rodili me moji zemaljski (tjelesni) roditelji. Ipak nesto/neko drugi mi dade ovo sto u sebi nosim a ne znam tacno ni u kojem dijelu mene se to nalazi...ono sto mi daje da volim, razumijem, suosjecam...Isto to je kreator mog fizickog bica samo u nekoj drugoj ravni, samo me ovdje poslalo da odradim ono sto moram, sto treba tom dijelu mene da bih se dogradila...(hm, ovo pomalo "tukne" na Budizam, je li Hano?)...Iako uz pomoc majke prirode slijedim Njegov pouk, ipak, On me stvori...(btw i majka priroda je Njegova kreacija)...CiCiban wrote:interesantan detalj stella.. ovo sa domom zdravlja i pokrivenim rukama..
vjerovatno bi te zacudilo da neki slicno misle cak i o stopalima..
neopravdano
:-) ? I Dont Think So
Zasto onda da SE STIDIM BILO KOJEG DIJELA SEBE? Ko je to toliko mocan u ljubavi i u znanju u odnosu na milog Bradonju da mi DOKAZE da se moram stiditi sebe ili svojih ruku, stopala....
Ljubav moja prema svemu zivom i samom zivotu je zaista velika i imam snage da i tog nekog prihvatim i saslusam...ipak, slobodna volja je neprikosnovena....One zene koje smatraju da to trebaju uraditi iz ljubavi, treba to da rade, jer se slaze sa njihovim ubjedjenjima i vjerom. Ali one koje to iz nekih nejasnih razloga MORAJU, e njima, ma neka im je On na pomoci...
-
Thanatos
hananah wrote:Da, sigurna samHannah, reci, da li si ti 100% sigurna da postoji reinkarnacija ili jednostavno smatraš da je to NAJVJEROJATNIJE, dakle izgleda ti da je najveća mogućnost da je baš tako.
A vezano za tvoj zadnji post - ma odusevio si me jednostavno
Čuj ima milion međusobno oprečnih stvari za koje su ljudi sigurni, hehe. A uvijek je samo jedna istina.
Nisam religiozan, rijetko se dogodi da mi kroz glavu prođu ovakve stvari, i nadam se da će bogovi biti milostivi prema meni
Čuj Hananah, ovako ti razmišljaju (mada se nikad ne bave previše s tim) skoro svi koji su zaposleni u znanosti, šta da ti kažem,to je moj način razmišljanja, ja ne mogu drugačije...
-
hananah
Ma Thanatos, malo je kompleksnije moje razmisljanje od onog sto zelim da napisem na forumu, no ako kad odlucim da to uradim onda cu se jos vise potkovati znanjem pa cu napisati kakvu knjigu od koje cu imati koristi 
Uglavnom ja vjerujem u reinkarnaciju Boga vidim onako kako ga vidi Stela (inace stelu znam preko 20 godina i mnoga misljenja su nam jako slicna ali negdje se i razmimoidjemo no nikad sukoba oko toga niti ubjedjivanja sta je bolje), najbliza filozofija zivota mi je Budizam (od onih koje poznajem) sto ne znaci da necu nekad upoznati neku koja ce mi biti bliza od Budizma, vjerujem u stanje i kontrolu uma, vjerujem u nauku, divim se starim civilizacijama i to mi je jako zagonetno i jako me kopka svasta neste u vezi njih. Uglavnom svasta nesta da te ne davim, a sad bih te zamolila da malo pogledas nesto nadam se sto bi ti moglo biti zanimljivo a to je http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 516#500516 eto
Uglavnom ja vjerujem u reinkarnaciju Boga vidim onako kako ga vidi Stela (inace stelu znam preko 20 godina i mnoga misljenja su nam jako slicna ali negdje se i razmimoidjemo no nikad sukoba oko toga niti ubjedjivanja sta je bolje), najbliza filozofija zivota mi je Budizam (od onih koje poznajem) sto ne znaci da necu nekad upoznati neku koja ce mi biti bliza od Budizma, vjerujem u stanje i kontrolu uma, vjerujem u nauku, divim se starim civilizacijama i to mi je jako zagonetno i jako me kopka svasta neste u vezi njih. Uglavnom svasta nesta da te ne davim, a sad bih te zamolila da malo pogledas nesto nadam se sto bi ti moglo biti zanimljivo a to je http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 516#500516 eto
- Pooll
Thanatos wrote:
Za kraj.
Prvo, nisam procitao sve postove, ali cini mi se da sam shvatio cilj pokretanja ove teme...
Samog me jako nerviraju sve organizovane religije, islam, katolicanstvo.. pravosljevlje... itd.. sve... sve su to prljavom evolucijom postali lopovi i licemjeri... posebno jer se to licemjerje sakriva iza Boga!
Drugo, krivo tumacenje svetih spisa... i kad vjerujem da je nesto djelo ili rijec Boga... to je toliko pogresno shvaceno... bukvalno... bez mogucnosti rasprave...
Trece... svim danasnjim vjerskim poglavarima i njihovim malim pijunima odgovara da nemate svoje misljenje.. vase je da vjerujete i da sljepo pratitie sve sto vam se kaze...
Gdje je ta ljubav prema bogu? Gdje je taj bliski odnos sa bogom? Nema ga! Samo prijetnje i strah...
Eh kad mi nadjetejednu vjeru u kojoj ovog nema...
Cast rijetkim duhovnim ljudima s kojima uvijek mozete razgovarati bez stava "samo moje je ispravno" i koji svoju vjeru prakticiraju na jedan lijep i plemenit nacin.. iako se ja mozda ne slazem sa njihovim misljenjem... oni postuju mene,... ja njih... eh takvih je malo
toliko za sad
- stella_k
Moram opet...
Znas Thanatos, ovo sto rekao za astrologiju. Bavim se njom vise od 20 godina; oprosti, ne mogu se sloziti sa tobom.
Jednom prilikom Njutn je rekao jednom tadasnjem priznatom naucniku koji je silno napadao i ismijavao astrologiju: "Ne smijte se, kolega. Ja sam stvar proucavao, Vi niste..." Ovim naravno ne mislim da ti napadas ili ismijavas, to je tek crtica iz historije.
Astrologija je geocentricna iz jednog tako prostog razloga; bavi se covjekom, a on obitava na Zemlji. Izrodila je astronomiju, dijelom medicinu, itd...Sramota je (mislim) da se danas toliko osporava...
Dok ovo pisem ne mislim na dnevne ili mjesecne horoskope koje mozete procitati u novinama; mislim na natalne karte koje podrazumijevaju znanje iz matematike (koja je imaginarna, ali ipak nauka), geografije, astronomije....
Za izracunavanje horoskopa treba nam geografska duzina, sirina mjesta rodjenja. Ona ne sluzi za to da predskaze i mijesa se u Njegove poslove; ona samo pomaze, usmjerava, savjetuje.
Astrologija mi je toliko puta pomogla...Evo jedan plastican primjer:
U martu 1995 sam zanijela moju djevojcicu. Svi su mi govorili da nisam bas normalna, kako cu odgajati dijete u ratu, sta ce jesti, kako to da se ja bavim astrologijom a cinim takav propust...Roditelji moji i moga muza su bili sretni ali i uplaseni...Vidis, ja nisam otisla ubiti tu ljubavlju zacetu bebu. Zasto? Jer mi je astrologija rekla da ce se rat zavrsiti krajem novembra mjeseca( Pluton izlazi iz znaka Skorpije). Jer mi je astrologija pokazala da dolaze mirnija vremena.
Ovo je cista istina.
I tek samo jedan primjer.
Divno kod astrologije je to sto nije vazno koje si nacije, vjere, koja je boja tvoja koze, koliki ti je konto na racunu... Svako je moze proucavati ako ima predispozicije za to (astroloske,naravno), a to je i uslov samog interesovanja.
A sad duhovno izlijecenje: moj muz je od puberteta imao alergiju na polen, duhanski dim,prasinu...Alergija na polen je bila najsnaznija; dugi niz godina njegova proljeca su bila mucna. Uspio se izlijeciti duhovnim putem prije tri godine; to proljece nikada necu zaboraviti. Uzeo je struk pokosene trave i dirao se njome po licu, rukama...Ranije bi od toga odmah dobio zestoke plikove, ali tada ne. Nije cak ni kihnuo. Njegove rijeci "konacno i ja mogu da uzivam u proljecu" necu nikada zaboraviti.
Nikada se vise alergija nije ponovila. Tri godine nije imao potrebu uzeti lijek za alergiju.
Placebo efekat?
Govorim o onome sto se desilo PRED MOJIM OCIMA.
Meni je takodje Bradonja mnogo pomogao jer sam se rodila u trenutku kada su planete bile tako postavljene u odnosu na Zemlju da smijem imati dar njihovog razumijevanja. Zahvalna sam.

Znas Thanatos, ovo sto rekao za astrologiju. Bavim se njom vise od 20 godina; oprosti, ne mogu se sloziti sa tobom.
Jednom prilikom Njutn je rekao jednom tadasnjem priznatom naucniku koji je silno napadao i ismijavao astrologiju: "Ne smijte se, kolega. Ja sam stvar proucavao, Vi niste..." Ovim naravno ne mislim da ti napadas ili ismijavas, to je tek crtica iz historije.
Astrologija je geocentricna iz jednog tako prostog razloga; bavi se covjekom, a on obitava na Zemlji. Izrodila je astronomiju, dijelom medicinu, itd...Sramota je (mislim) da se danas toliko osporava...
Dok ovo pisem ne mislim na dnevne ili mjesecne horoskope koje mozete procitati u novinama; mislim na natalne karte koje podrazumijevaju znanje iz matematike (koja je imaginarna, ali ipak nauka), geografije, astronomije....
Za izracunavanje horoskopa treba nam geografska duzina, sirina mjesta rodjenja. Ona ne sluzi za to da predskaze i mijesa se u Njegove poslove; ona samo pomaze, usmjerava, savjetuje.
Astrologija mi je toliko puta pomogla...Evo jedan plastican primjer:
U martu 1995 sam zanijela moju djevojcicu. Svi su mi govorili da nisam bas normalna, kako cu odgajati dijete u ratu, sta ce jesti, kako to da se ja bavim astrologijom a cinim takav propust...Roditelji moji i moga muza su bili sretni ali i uplaseni...Vidis, ja nisam otisla ubiti tu ljubavlju zacetu bebu. Zasto? Jer mi je astrologija rekla da ce se rat zavrsiti krajem novembra mjeseca( Pluton izlazi iz znaka Skorpije). Jer mi je astrologija pokazala da dolaze mirnija vremena.
Ovo je cista istina.
I tek samo jedan primjer.
Divno kod astrologije je to sto nije vazno koje si nacije, vjere, koja je boja tvoja koze, koliki ti je konto na racunu... Svako je moze proucavati ako ima predispozicije za to (astroloske,naravno), a to je i uslov samog interesovanja.
A sad duhovno izlijecenje: moj muz je od puberteta imao alergiju na polen, duhanski dim,prasinu...Alergija na polen je bila najsnaznija; dugi niz godina njegova proljeca su bila mucna. Uspio se izlijeciti duhovnim putem prije tri godine; to proljece nikada necu zaboraviti. Uzeo je struk pokosene trave i dirao se njome po licu, rukama...Ranije bi od toga odmah dobio zestoke plikove, ali tada ne. Nije cak ni kihnuo. Njegove rijeci "konacno i ja mogu da uzivam u proljecu" necu nikada zaboraviti.
Nikada se vise alergija nije ponovila. Tri godine nije imao potrebu uzeti lijek za alergiju.
Placebo efekat?
Govorim o onome sto se desilo PRED MOJIM OCIMA.
Meni je takodje Bradonja mnogo pomogao jer sam se rodila u trenutku kada su planete bile tako postavljene u odnosu na Zemlju da smijem imati dar njihovog razumijevanja. Zahvalna sam.
- danas
smijem li da pitam sta ti je znak?hananah wrote:Uh da mi Stela ne zamjeri ali cu se samo nadovezati da je ona moj astrolog i savjetnik i da mi je puno puta pomogla time sto je izracunala polozaj planeta u mom znaku u nekom periodu
evo ko da gledam -- riba?