ma imali smo i mi puske -- makar nesto, a i to je bilo za uhara -- dok ih alija nije "vratio" i rekao nam da rata nece biti...zlata wrote:Ko je im'o puske?
Najpozitivnije vrijeme Bosne
- kekec
Izvini, ali, ili zivis u ogromnoj zabludi i neznanju ili se samo pretvaras, da bi svojim komentarima ostvarila neki drugi cilj.u Titinoj SFRJ su bili i korjeni nasih belaja, unistavanja, i kraja BiH;
I prije SFRJ, na nasim prostorima, a i sire su zivjeli ljudi koji su svojim djelovanjem gradili temelje za sva dogadjanja za kasnije,
kao sto i nase danasnje radnje i aktivnosti cine podlogu za desavanja u buducnosti.
-
List
Nije ih Alija vratio. Grijesis. Nasa TO razoruzana je nedugo nakon raspada SKJ u vrijeme dok se Alija jos nista nije pitao. Prije parlamentarnih izbora. U maju 1990. godine. U mjesecu u kojem je SDA osnovana.danas wrote:ma imali smo i mi puske -- makar nesto, a i to je bilo za uhara -- dok ih alija nije "vratio" i rekao nam da rata nece biti...
Cim su se Bosnjaci politicki organizovali oruzje je otislo. Toliko o Jugoslaviji kao idealu.
- danas
List wrote:Nije ih Alija vratio. Grijesis. Nasa TO razoruzana je nedugo nakon raspada SKJ u vrijeme dok se Alija jos nista nije pitao. Prije parlamentarnih izbora. U maju 1990. godine. U mjesecu u kojem je SDA osnovana.danas wrote:ma imali smo i mi puske -- makar nesto, a i to je bilo za uhara -- dok ih alija nije "vratio" i rekao nam da rata nece biti...
Cim su se Bosnjaci politicki organizovali oruzje je otislo. Toliko o Jugoslaviji kao idealu.
hhhmmmm...
hajd' da ne skrecemo sa teme... mislim da smo i ja i ti u pravu... nesto je odmah otislo, a nesto je alija "predao", najvise iz sarajevskih kasarni i okolnih skladista.
ali cinjenica je da je BH imala pusaka, bas kao i ostale republike pod titom... sta se poslije desilo, kad su SFRJ i JNA mutirale u nesto skroz drugo.... je neka druga prica....
-
Uh
zlata wrote:Ja nisma rekla da je Tito izmislio Cetnike. Al'da im je ostavio kasarne i municiju...jeste.
Hehehe,,,,,,,Tile nije sa tim imao bas nista. Covjek umro 12 godina prije rata. Da nije bilo prekodrinackih pretenzija, za deset godina je drzava mogla cvjetat
- danas
mnogo blize mom shvatanju situacije...Uh wrote: Covjek umro 12 godina prije rata. Da nije bilo prekodrinackih pretenzija, za deset godina je drzava mogla cvjetat
jer tek je bilo doslo vrijeme da zazivi ono sto su komunisti gradili 40 godina... i moglo je zazivit kako treba, i biti neunistivo...
da se ne desi sta se desilo...
Last edited by danas on 28/08/2005 04:57, edited 1 time in total.
-
List
danas wrote:hhhmmmm...
hajd' da ne skrecemo sa teme... mislim da smo i ja i ti u pravu... nesto je odmah otislo, a nesto je alija "predao", najvise iz sarajevskih kasarni i okolnih skladista.
ali cinjenica je da je BH imala pusaka, bas kao i ostale republike pod titom... sta se poslije desilo, kad su SFRJ i JNA mutirale u nesto skroz drugo.... je neka druga prica....
U zamenu za Alju, njegovu kcerku i svima nam poznatog dr. Zlaju Lagumdziju koji su tada bili u zarobljenistvu u Lukavici.
Svi smo mi generali poslije bitke.
- kekec
Eto nismo ih imali.Ko je im'o puske?
Cetnici napadaju, a mi ih gadjamo kamenicama i trulim povrcem.
I oni bjeze, ne mozes ih stici.
Nije valjda da vjerujes pricama o golorukom narodu. Pricama koje se
pricaju da se podigne moral, da se vlastita uloga podigne na nivo necega nadcovjecanskog.
Imali smo i puske i mitraljeze. Istina neko vise, a neko manje. Tamo gdje je bilo manje, snalazilo se praveci prirucne sprave, koje su pucale i ubijale.
Da nije tako bilo, zar mislis da bi se uspjeli odbraniti od mnogo bolje naoruzanih napadaca.
I jos nesto, imali bi i vise, da pojedinci iz nasih redova, nisu kalkulisali sa oruzjem, nastojeci izvuci sto vecu materijalnu dobit, preprodajom oruzja, namjenjenog za NASU odbranu.
Na kraju, jedno je o svim desavanjima citati u novinama i mozda na TV, a sasvim je druga stvar to licno dozivjeti, saznavati i usput strahovati hoces li dobiti na vrijeme municiju, granate i sl. jer su rezerve na izmaku. Sreca pa druga strana nije znala za ove nase probleme.
- danas
pa eto, ja bih se vratila na temu -- i na cinjenicu koju sam vec spomenula da je bilo sasvim dovoljno pusaka u BH za vrijeme tita...List wrote:Koju bi ti odluku donijela?danas wrote: ali cinjenica je da je BH imala pusaka, bas kao i ostale republike pod titom... sta se poslije desilo, kad su SFRJ i JNA mutirale u nesto skroz drugo.... je neka druga prica....
-
zlata
Tile je jos od kraja rata...omogucio Srbima status "najravnopranijih medju ravnopravnima". Tako je uspio i obnoviti Jugoslaviju...dajuci Srbima najjaci glas u najvaznijim ustanovama. To je bila strategija i ja mogu shvatiti njegove poteze. Bili su najbrojniji narod...i imali su prisne veze sa Englezima i Francuzima, cije su simpatije njemu trebale.Uh wrote:Hehehe,,,,,,,Tile nije sa tim imao bas nista. Covjek umro 12 godina prije rata. Da nije bilo prekodrinackih pretenzija, za deset godina je drzava mogla cvjetatzlata wrote:Ja nisma rekla da je Tito izmislio Cetnike. Al'da im je ostavio kasarne i municiju...jeste.
Pa ja se ni danas nebi bunila sto njih ima vise u vojski ili diplomaciji ili kud god. I 'vako ti je sad tudja vojska na strazi. Ali oni su sami poceli davati vecu vaznost srpstvu neg' Jugoslaviji. Imali su vecu moc neg' mudrosti. Samo su se znali nametnuti surovim metodama.
- danas
ma stvarno ne bih da zacatavam... nije bitno... eto, u pravu si ti -- BH je imala pusaka do 1990-e, prije nego se aljo pito... i dalje stoji, da ih je imala pod titom, sto smatram da je bitno za ovu specificnu diskusiju...List wrote:Draga moja, bjezis (ili kako bi Lepi Gane rekao->bezisdanas wrote:pa eto, ja bih se vratila na temu -- i na cinjenicu koju sam vec spomenula da je bilo sasvim dovoljno pusaka u BH za vrijeme tita...List wrote:Koju bi ti odluku donijela?) od odgovora.
- danas
pa hajde... ovo uveliko stoji....zlata wrote:Tile je jos od kraja rata...omogucio Srbima status "najravnopranijih medju ravnopravnima". Tako je uspio i obnoviti Jugoslaviju...dajuci Srbima najjaci glas u najvaznijim ustanovama. To je bila strategija i ja mogu shvatiti njegove poteze. Bili su najbrojniji narod...i imali su prisne veze sa Englezima i Francuzima, cije su simpatije njemu trebale.
Pa ja se ni danas nebi bunila sto njih ima vise u vojski ili diplomaciji ili kud god. I 'vako ti je sad tudja vojska na strazi. Ali oni su sami poceli davati vecu vaznost srpstvu neg' Jugoslaviji. Imali su vecu moc neg' mudrosti. Samo su se znali nametnuti surovim metodama.
ali mi se i srbi nesto puno bune na tita... i tvrde da ih je ugnjetavo i diskriminiso... nista od ovoga "najravnopravniji medju ravnopravnima" kazu oni... nego su bili potlaceni jadni...
a to sto milosevic poce praviti veliku srbiju od juge mislim da nema previse veze za tiletom... koji je 'ladio kosti u grobu uveliko tada...
-
List
Srbi su se cijelo vrijeme osjecali ugrozenima. Zato jer su se i drugi pitali. A jos kad je federalno uredjenje Jugoslavije definitivno potvrdjeno osnivanjem osmoroclanog predsjednistva i priznavanjem Bosnjaka kao posebnog naroda (tada priznati kao Muslimani).....tada se srpska "ugrozenost" samo dodatno rasplamsala. Iza toga dolazi memorandum SANU 1976. godine. Tito je tada jos uvijek bio zivahan. Na obje noge i prilicno ocuvanim mozgom.
Ne kazem da je mogao ista promijeniti ali tada je jos uvijek bio tu. Kao glavni faktor definitivne federalizacije Jugoslavije i uvodjenja SAP Vojvodina i SAP Kosovo. I kao figura zahvaljujuci kojoj je Sarajevo dobilo Olimpijske Igre. Bez njega ni to ne bi bilo moguce. Eventualno u Mariboru.
Sve je receno. Juga nije mogla opstati zbog mitologije koja je zamijenila (h)istoriju.
Ivo Andric je samo internacionalizirao mitologiju. On nije tvorac te mitologije. Ali svi mitolozi su na zalost (neki svjesno a neki nesvjesno) stvarali uslove za genocid.
Ne kazem da je mogao ista promijeniti ali tada je jos uvijek bio tu. Kao glavni faktor definitivne federalizacije Jugoslavije i uvodjenja SAP Vojvodina i SAP Kosovo. I kao figura zahvaljujuci kojoj je Sarajevo dobilo Olimpijske Igre. Bez njega ni to ne bi bilo moguce. Eventualno u Mariboru.
Sve je receno. Juga nije mogla opstati zbog mitologije koja je zamijenila (h)istoriju.
Ivo Andric je samo internacionalizirao mitologiju. On nije tvorac te mitologije. Ali svi mitolozi su na zalost (neki svjesno a neki nesvjesno) stvarali uslove za genocid.
-
Bosanac_HR
Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.

-
Bosanac_HR
Gdje god su došli Turci otpali im k....ci, usrali su maksimalno.Ma i ta prica je bajka. Bosna je i onda bila periferija Europe. Primitivno je nesto sto je stvarno bez ikakvog dodira sa napretkom. Dapace...Bosna je vazda na pragu napretka...al'vazda zrtva ratova, sukoba i necijih teritorijalnih pretenzija.
Da nije Turaka ovdje bilo 500 godina, ova zemlja bi danas bila san snova.
Pogledajmo danas ostale europske zemlje do kojih Turci nikad nisu došli i usporedimo ih s onima koje su bile pod Turcima.
-
zlata
Eh....steta sto nisi im'o priliku proputovati kroz juznu Italiju, Spanjolsku i Portugal, prije jedno 20-ak godina...pa bi vidio da nisu samo "turski *urci" usrali. Da ne spominjem Irsku. Bjedna...pa jos p'jana.
Sve donedavno...katolicanstvo u juznoj Europi je isto bilo sinonim zaostakluka. Ma ne moram ici daleko...dovoljno je otic'malo do Dalmatinske Zagore...i do Istre...pa se nagledati kamenjara. Do nedvano: teska sirotinja.
Kad me je stara prvi put odvela u jedno selo visoko iznad Opatije...pa nisam mogla vjerovati kako je jadno taj narod nekad (do nedavno) zivio.
Jos ako uzmemo u obzir...kol'ko je sve bogatstva bilo proslo kroz Spanjolsku i Portugal i Italiju...nije uopce bilo izgovora za tol'ku sirotinju. Nisu izvozili proizvodnju....nego ljude...emigraciju. To im je bila najveca proizvodnja sve do nedavno.
Sve donedavno...katolicanstvo u juznoj Europi je isto bilo sinonim zaostakluka. Ma ne moram ici daleko...dovoljno je otic'malo do Dalmatinske Zagore...i do Istre...pa se nagledati kamenjara. Do nedvano: teska sirotinja.
Kad me je stara prvi put odvela u jedno selo visoko iznad Opatije...pa nisam mogla vjerovati kako je jadno taj narod nekad (do nedavno) zivio.
Jos ako uzmemo u obzir...kol'ko je sve bogatstva bilo proslo kroz Spanjolsku i Portugal i Italiju...nije uopce bilo izgovora za tol'ku sirotinju. Nisu izvozili proizvodnju....nego ljude...emigraciju. To im je bila najveca proizvodnja sve do nedavno.
- Fair Life
Najbolje vrijeme za mene u BiH je bilo... vrijeme kad me je sa TV ekrana pricama o svojim putesestvijama odusevljavao rahmetli Zuko... Dzumhur.
Pricao Zuko...
Moj dragi rođak zvao se Ahmetaga Džumhur. Njegova žena bila je Dudihanuma. Ahmetaga Džumhur, od milošte zvani Kajmo, bio je gradski smetljar u Konjicu. U stvari on je bio općinski podvornik čija je prva dužnost bila da čisti dva ili tri sobička u staroj općinskoj zgradi, da raznosi rijetka pisma ili pozive, da pomete konjičke sokake, da u sumrak upali nekoliko gradskih fenjera i da ljeti polije glavnu ulicu konjičke čaršije. Imao je magare, kolica i bure sa crijevom i štrcaljkom.
Ahmetaga, zvani Kajmo i njegova žena Dudihanuma bili su omaleni, veoma siromašni i nepismeni, ali omiljeni, veseli i veoma sretni ljudi. Nije se u Konjicu mogao zamisliti teferič ili bolje sijelo na koje oni nisu pozivani. Na teferičima bi njih dvoje pjevali i igrali i njihova pjesma bi posebno uveseljavala zvanice. Glasovi su im bili prozukli i pomalo bajati.
U to davno doba, prije pola vijeka, općina je imala samo tri službenika, dva gradska pandura i pandurskog narednika sa dugačkom sabljom oko pasa. Čarsija se u podne nije ni zatvarala. Trgovci bi kada pođu na ručak pred otvorena dućanska vrata stavljali tronožac, stolicu, metar ili metlu. Povremeno bi se u gradu pojavio jedan, ili najviše dvojica lopova. Bilo je to pravo čudo o kome bi se u čarsiji dugo pričalo.
Općinska zgrada bila je pored starog kamenog mosta na Neretvi. Imala je četiri stara pisaća stola i nekoliko rasklimatanih stolica i klupa na kojima su sjedili odbornici kada bi vijećali ili narod sto bi navraćao nekakvim poslom.
Jedina vrijedna stvar u čitavoj toj zgradi, po shvaćanju moga rođaka bio je jedan stari ćilim sarajevske tvornice ćilima u odaji predsjednika. Tome starom ćilimu naročitu brigu i pažnju posvećivao je Ahmetaga. Za taj ćilim imao je i posebnu metlu. Niko pouzdano nije znao ko je i kada je taj ćilim nabavio i u općinu donio. Jedni su pričali da je ćilim još za Švabine vlade u Bosni i Hercegovini donio sam barun Benko, a drugi da ga je nabavio barun Kučera. Moj rođak Kajmo, tvrdio je čas jedno, čas drugo.
Predsjednici općine su se mjenjali, dolazili i odlazili. Za svoje duge službe moj rođak ih je promjenio desetak. Svakome novom predsjedniku održao bi prigodan govor u kome bi mu pored dobrodošlice napomenuo da dobro pazi na ćilim i da ne hoda po njemu bez velike nužde i nevolje. Ćilim je promjenio mnogo predsjednika i mora još dugo da traje i da se ne haba i ne troši. Predsjednici dolaze i odlaze, a ćilim ostaje. Ti govori predsjednicima bili su za Kajmu najvažniji i najsvjetliji trenuci.
Imao je samo jednu želju – da poslije njega na tu funkciju podvornika, smetljara, fenjerdžije i polivača konjičkih sokaka i čuvara općinskog ćilima dođe njegov sin Ragib.
Želja mu se ispunila.
Neka mu je lahka zemlja koju je čitavog svog života čistio i polivao.
Zuko Dzumhur , Adakale
Pricao Zuko...
Moj dragi rođak zvao se Ahmetaga Džumhur. Njegova žena bila je Dudihanuma. Ahmetaga Džumhur, od milošte zvani Kajmo, bio je gradski smetljar u Konjicu. U stvari on je bio općinski podvornik čija je prva dužnost bila da čisti dva ili tri sobička u staroj općinskoj zgradi, da raznosi rijetka pisma ili pozive, da pomete konjičke sokake, da u sumrak upali nekoliko gradskih fenjera i da ljeti polije glavnu ulicu konjičke čaršije. Imao je magare, kolica i bure sa crijevom i štrcaljkom.
Ahmetaga, zvani Kajmo i njegova žena Dudihanuma bili su omaleni, veoma siromašni i nepismeni, ali omiljeni, veseli i veoma sretni ljudi. Nije se u Konjicu mogao zamisliti teferič ili bolje sijelo na koje oni nisu pozivani. Na teferičima bi njih dvoje pjevali i igrali i njihova pjesma bi posebno uveseljavala zvanice. Glasovi su im bili prozukli i pomalo bajati.
U to davno doba, prije pola vijeka, općina je imala samo tri službenika, dva gradska pandura i pandurskog narednika sa dugačkom sabljom oko pasa. Čarsija se u podne nije ni zatvarala. Trgovci bi kada pođu na ručak pred otvorena dućanska vrata stavljali tronožac, stolicu, metar ili metlu. Povremeno bi se u gradu pojavio jedan, ili najviše dvojica lopova. Bilo je to pravo čudo o kome bi se u čarsiji dugo pričalo.
Općinska zgrada bila je pored starog kamenog mosta na Neretvi. Imala je četiri stara pisaća stola i nekoliko rasklimatanih stolica i klupa na kojima su sjedili odbornici kada bi vijećali ili narod sto bi navraćao nekakvim poslom.
Jedina vrijedna stvar u čitavoj toj zgradi, po shvaćanju moga rođaka bio je jedan stari ćilim sarajevske tvornice ćilima u odaji predsjednika. Tome starom ćilimu naročitu brigu i pažnju posvećivao je Ahmetaga. Za taj ćilim imao je i posebnu metlu. Niko pouzdano nije znao ko je i kada je taj ćilim nabavio i u općinu donio. Jedni su pričali da je ćilim još za Švabine vlade u Bosni i Hercegovini donio sam barun Benko, a drugi da ga je nabavio barun Kučera. Moj rođak Kajmo, tvrdio je čas jedno, čas drugo.
Predsjednici općine su se mjenjali, dolazili i odlazili. Za svoje duge službe moj rođak ih je promjenio desetak. Svakome novom predsjedniku održao bi prigodan govor u kome bi mu pored dobrodošlice napomenuo da dobro pazi na ćilim i da ne hoda po njemu bez velike nužde i nevolje. Ćilim je promjenio mnogo predsjednika i mora još dugo da traje i da se ne haba i ne troši. Predsjednici dolaze i odlaze, a ćilim ostaje. Ti govori predsjednicima bili su za Kajmu najvažniji i najsvjetliji trenuci.
Imao je samo jednu želju – da poslije njega na tu funkciju podvornika, smetljara, fenjerdžije i polivača konjičkih sokaka i čuvara općinskog ćilima dođe njegov sin Ragib.
Želja mu se ispunila.
Neka mu je lahka zemlja koju je čitavog svog života čistio i polivao.
Zuko Dzumhur , Adakale
-
Duh bez sjekire
Rat ko rat,gine se,koliko za Franceka,toliko i za sebe ali ne u Galiciji,nego na Italijanskom frontu,4 pjesadijska i jedan lovacki puk,40 % pravoslavnih,40% muslimana,20% katolika,nacija samo jedna Bosnjaci.gavrilo wrote:austrougarska? da, da... bilo je fino ginuti za franceka u galiciji...
kada se stvarala sfrj znali smo protiv koga se borimo... za vrijeme franceka smo sluzili kao frisko meso za saveznicku artiljeriju ... ma bilo nam milina
Ako ti danas znas za koga su se oni borili,tada to niko nije znao,nema ucesnika 2 svjetskoga rata u Bosni koji nije promijenio bar dvije vojske,a vecina i 3-4 i to nekoliko puta.
-
Duh bez sjekire
Ova gospodza sa slike je bila samo marioneta u rukama Vatikana i nijedan bosanski velikas je nije priznavao.Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.
Cuj,Bosna ne postoji,pa sta cu sad,nemam se gdje vratiti.
-
love
Proslost je proslost,djeca te gospodze su bili muslimani.. njeni potomci su takodjer muslimani.Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.
-
stardust3003
Bosanac_HR wrote:Gdje god su došli Turci otpali im k....ci, usrali su maksimalno.Ma i ta prica je bajka. Bosna je i onda bila periferija Europe. Primitivno je nesto sto je stvarno bez ikakvog dodira sa napretkom. Dapace...Bosna je vazda na pragu napretka...al'vazda zrtva ratova, sukoba i necijih teritorijalnih pretenzija.
Da nije Turaka ovdje bilo 500 godina, ova zemlja bi danas bila san snova.
Pogledajmo danas ostale europske zemlje do kojih Turci nikad nisu došli i usporedimo ih s onima koje su bile pod Turcima.
Proslo je 150 godina od odlaska Osmanlija tako da je bilo sasvim dovoljno vremena da se isprave pogresne stvari ako ih je bilo...BiH je za vrijeme SFRJ (nenostalgicarski) bila ispred cijele istocne Evrope koja je bila pod Rusima tako da je puno veca steta za BiH rat 92-95 nego boravak Osmanlija od 400 godina!!!!
-
Duh bez sjekire
Gospodza,nazalost nije imala djece,da je zivjela sa muslimanima,bilo bi garant.love wrote:Proslost je proslost,djeca te gospodze su bili muslimani.. njeni potomci su takodjer muslimani.Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.