Islam se siri u Bosni

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zlata

Post by zlata »

Pa eto Hananah...nisi daleko od muslimanke. U Islamu ti je isto vazno kako se ponasas u ovom zivotu...jer nakon ovog zivota slijedi Dzennet ili Dzehennem...a to ti moze biti interpretirano k'o drugi zivot u Budizmu.
danas

Post by danas »

zlata wrote:Pa ocito...tip je alkoholicar, bolestan. Islam ga nece izlijeciti. Treba mu lijecenje, terapija, lijecnici...a ne hodzini zapisi.
Islam i Bog mu mogu pomoci (ako je vjernik koji se drzi propisa)...ali dzamija nije klinika za bolesnike nego za molitve.
pa mozda ga i hoce izljecit'... ko sto je isus izljecio mog komsiju dzordza w. busa od kokaina i pive... sve je moguce...

sad ozbiljno -- sta zelim reci, ima dosta ljudi koje znam koji su samo na papiru vjernici, a veze nemaju sta to znaci, niti se tako ponasaju... i smatram da je dosta ovakvih "zasluzno" za ove tzv. statistike o porastu islama kod nas. kao sto neko gore rece, nemaju oni veze sa vjerom, nego idu u dzamiju samo da pokupe politicke poene, ko sto se nekad upisivalo u partiju. ko sto nekad novopeceni komunisti od '45-e izbacise prave komuniste iz partije, tako i danas ovi M-92 vjernici poizbacivase istinske vjernike iz dzamije...
hananah

Post by hananah »

A ako se ja udam za Hrvata iz Hrvatske i rodim dvoje djece u koju ce to statistiku ici, hrvatsku ili bosansku :roll:
Settler

Post by Settler »

Sve zavisi od toga da li ćeš naći Karema i u kojoj će te se državi nastaniti.
zlata

Post by zlata »

hananah wrote:A ako se ja udam za Hrvata iz Hrvatske i rodim dvoje djece u koju ce to statistiku ici, hrvatsku ili bosansku :roll:
U Bozju...jer znas da je Bog sa Hrvatima!!!! Dzaba ti i Buda i Allah!!!
DTL

Post by DTL »

hananah wrote:A ako se ja udam za Hrvata iz Hrvatske i rodim dvoje djece u koju ce to statistiku ici, hrvatsku ili bosansku :roll:
U WHO statistiku (World Health Organisation) sigurno, u zbirni rezultat Evrope.

Dodje i ti do Evrope kracim putem.

Pozdrav
hananah

Post by hananah »

Zlata: Pa eto Hananah...nisi daleko od muslimanke. U Islamu ti je isto vazno kako se ponasas u ovom zivotu...jer nakon ovog zivota slijedi Dzennet ili Dzehennem...a to ti moze biti interpretirano k'o drugi zivot u Budizmu.
Zlato i u Kriscanstvu je to isto tako vazno samo se dzenet i dzehenem naziva imenima raj i pakao, medjutim upravo to treba povezati sa ovozemaljskim zivotom - zavisno od ponasanja i postavljanja prema zivotnim situacijama nekom slijedeci zivot bude pakao nekom raj :)
hananah

Post by hananah »

A najjednostavnije je da jedno dijete prijavimo u Hrvatskoj drugo u Bosni :) i svi zadovoljni - i mirna Bosna i Bog sa Hrvatima :)
danas

Post by danas »

hananah wrote: Za mene licno najbolja filozofija koja se bazira na jako jednostavnoj stvari - umrjet ces pa ces se ponovno roditi, od tvojih postupaka u ovom zivotu zavisi kakav ce ti biti iduci zivot. Isto tako tvoj sadasnji zivot odnosno prepreke u njemu imaju korjene u tvom proslom/proslim zivotu/zivotima. Nauci nesto iz tih prepreka i pravilno se postavi prema njima jer one su vodic za tvoj buduci zivot :) U tome se najvise nadjoh i nastojim da u ovim uvjetima zivim ispravan zivot koliko je god to moguce :)
pa evo, ja recimo smatram da mi nastavljamo da zivimo u svojoj djeci i da dio nas uvijek ostaje i zivi u nasim potomcima... nisam religiozna, ali opet ne zelim da moja djeca ispastaju "do 7-og koljena" (ima nesto u tome) zbog nekog zla koje sam ja nacinila... ispravnost i postenje je u dobru koje cinimo... ne u tome kako se zovemo...

ako boga ima... ja ga se ne bojim, jer mislim da zivim posten zivot... a ako ga ima i to sto sam ja posteno zivjela bude manje bitno od jesam li jela krmetinu, klanjala 5 vakata ili nosila hidzab (sto nisam) -- onda meni takav bog i ne treba...
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:
hananah wrote: Za mene licno najbolja filozofija koja se bazira na jako jednostavnoj stvari - umrjet ces pa ces se ponovno roditi, od tvojih postupaka u ovom zivotu zavisi kakav ce ti biti iduci zivot. Isto tako tvoj sadasnji zivot odnosno prepreke u njemu imaju korjene u tvom proslom/proslim zivotu/zivotima. Nauci nesto iz tih prepreka i pravilno se postavi prema njima jer one su vodic za tvoj buduci zivot :) U tome se najvise nadjoh i nastojim da u ovim uvjetima zivim ispravan zivot koliko je god to moguce :)
pa evo, ja recimo smatram da mi nastavljamo da zivimo u svojoj djeci i da dio nas uvijek ostaje i zivi u nasim potomcima... nisam religiozna, ali opet ne zelim da moja djeca ispastaju "do 7-og koljena" (ima nesto u tome) zbog nekog zla koje sam ja nacinila... ispravnost i postenje je u dobru koje cinimo... ne u tome kako se zovemo...

ako boga ima... ja ga se ne bojim, jer mislim da zivim posten zivot... a ako ga ima i to sto sam ja posteno zivjela bude manje bitno od jesam li jela krmetinu, klanjala 5 vakata ili nosila hidzab (sto nisam) -- onda meni takav bog i ne treba...
tjesi se ;) :-)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

nisam ekspert, al ako si drzavljanin hrvatske i rodis u Hrvatskoj to ce zapisati u hrvatskom zavodu za statistiku
Zlato i u Kriscanstvu je to isto tako vazno samo se dzenet i dzehenem naziva imenima raj i pakao, medjutim upravo to treba povezati sa ovozemaljskim zivotom - zavisno od ponasanja i postavljanja prema zivotnim situacijama nekom slijedeci zivot bude pakao nekom raj
ti stvarno sve zivo znas! Jesil to sama naucila il ti je to neko rekao?
sekiracija

#62 Re: Islam se siri u Bosni

Post by sekiracija »

love wrote:U vecini zemalja glavne religije te zemlje opadaju po broju(u Albaniji islam opada,u Engeskoj krscanstvo,u Japanu budizam itd) osim u BIH gdje Islam samo raste(vjerovatno zbog nataliteta).Sta mislite o tim?

Isto tako je interesantno to sto religije koje osvajaju te zemlje su u glavnom islam i krscanstvo.Tako da u Albaniji,Japanu,Iranu itd krscanstvo naglo raste a u krscanskim zemljama islam :-?.
Ti lazes i obmanjujes.
Kazem ti ovo zbog tvog pristupa vijeri sa stanovista nevjernika ili komuniste,a ne sa stanovista onog traga za istinom, te nalazeci moguce rijesenje pocinje da vijeruje.
Vjera nije kvas ,ona nije meso i kost,vjera je potka kojom su protkani oni koji se trude da nadju istinu.
Zapisi ovo i podebljaj 8)
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Elhamdulillah, sva je zahvala Allahu, koji je uzvisen od onoga sto mu pripisuju.
Istina je , Islam se siri. Naprimjer samo u srednjoj skoli u koju sam ja isao islam je primilo oko 5 ucenika i 2 profesora, elhamdulillah opet kazem,ali cini mi se da se isuvise forsira to "sirenje Islama".
Allahov poslanik s.a.v.s. je najavio u jednom hadisu kako je islam dosao u manjini i da ce takav i otici.Sad, ne bih se upustao u komentare hadisa , ali cinjeca je da Islam ima neke druge imperative,mada opet molim uzvisenog Allaha da uputi svakog , kao sto je uputio mene, koji sam bio zadnji neznalica! Ljudi jednostavno nemogu da shvate da je Islam nesto najljepse , najsavrsenije... Predrasude im zaklanjaju bistar vid.Unistite predrasude , uzmite knjige , citajte o Islamu, citajte o Allahovom posljednjem poslaniku s.a.v.s, naravno i o ostalim poslanicima, citajte o Isau a.s.(Isus), ciji se dolazak ocekuje , kako bi ubio antihrista(dedžala).Okrenite se protiv zla ,koje je sve vise prisutno u svijetu ...
bjacinjo

Post by bjacinjo »

abdulhaqq_ wrote:Bismillah!

Elhamdulillah, sva je zahvala Allahu, koji je uzvisen od onoga sto mu pripisuju.
Istina je , Islam se siri. Naprimjer samo u srednjoj skoli u koju sam ja isao islam je primilo oko 5 ucenika i 2 profesora, elhamdulillah opet kazem,ali cini mi se da se isuvise forsira to "sirenje Islama".
Allahov poslanik s.a.v.s. je najavio u jednom hadisu kako je islam dosao u manjini i da ce takav i otici.Sad, ne bih se upustao u komentare hadisa , ali cinjeca je da Islam ima neke druge imperative,mada opet molim uzvisenog Allaha da uputi svakog , kao sto je uputio mene, koji sam bio zadnji neznalica! Ljudi jednostavno nemogu da shvate da je Islam nesto najljepse , najsavrsenije... Predrasude im zaklanjaju bistar vid.Unistite predrasude , uzmite knjige , citajte o Islamu, citajte o Allahovom posljednjem poslaniku s.a.v.s, naravno i o ostalim poslanicima, citajte o Isau a.s.(Isus), ciji se dolazak ocekuje , kako bi ubio antihrista(dedžala).Okrenite se protiv zla ,koje je sve vise prisutno u svijetu ...
Esselamu alejkum brate

slazem se sa tobom...mislim da u srednjoj skoli dosta omladine pocinje da razmislja o vjeri i sl i tad su najpodlozniji raznim utjecajima

mislim da djevojke sa nekih 16 god(najcesce) pocinju ozbiljno razmisljati i tad naidju na jako bitnu raskrsnicu u svom zivotu...postavlja se pitanje kojim putem krenuti..putem svojih strasti i nemorala...biti mala slatka lutkica na kojoj ce se muskarac za muskarcem izivljavati ili drugi put...put kojim pokusava sebe izgraditi..svoju dusu..vjeru usavrsiti i sl

tako je barem sa mnom i mojim sestrama bilo

primjetila sam da moji vrsnjaci po tom pitanju dosta kasne :D
pa sa nekih 18 godina najcesce pristizu na tu "raskrsnicu"...al Elhamdulillah dobri su

zatim...mislim da je ovo tezi vakat za djevojku nego za momka...jako malo djevojaka u odnosu na muskarce se okrene vjeri...
mislim da je to zbog ovog vakta gdje su jako teska iskusenja i kad je mnogo lakse otkriti nego pokriti zenske ukrase
ja imam jednu dvije svoje vrsnjakinje koje su u vjeri...dok je momaka puno vise..oko desetak(u mom dzematu)
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Masallah.Upravo je Islam taj koji vraca dostojanstvo zeni.Toje toliko ocigledno , pa kad bi cak i oci zatvorili , vidjeli bi da je to istina.Danas su u svijetu , u bosni , u sarajevu , djevojke takve , kakve jesu, zalosno.
Pa ja ne znam , nije mi jasno , ali naprimjer dovoljno je da cujem samo komentare u tramvaju muskaraca kada vide tako jedno razodjevenu djevojku , pa to je katastrofa, posmatraju je kao komad mesa u mesari.Pa da li je to stvarno njen cilj, da je gledaju kao komad mesa.?
breka

Post by breka »

Cazinjanin wrote:
nisam ekspert, al ako si drzavljanin hrvatske i rodis u Hrvatskoj to ce zapisati u hrvatskom zavodu za statistiku
Zlato i u Kriscanstvu je to isto tako vazno samo se dzenet i dzehenem naziva imenima raj i pakao, medjutim upravo to treba povezati sa ovozemaljskim zivotom - zavisno od ponasanja i postavljanja prema zivotnim situacijama nekom slijedeci zivot bude pakao nekom raj
ti stvarno sve zivo znas! Jesil to sama naucila il ti je to neko rekao?
a ko je to, molim te lijepo, sve sam samcat naucio?
uvijek ti neko ili nesto mora reci da bi naucio, bilo da citas neciju knjigu ili ti hodza kaze u djamiji, a to valjda i ti sam najbolje znas kako ide ...
breka

Post by breka »

Masallah.Upravo je Islam taj koji vraca dostojanstvo zeni.Toje toliko ocigledno , pa kad bi cak i oci zatvorili , vidjeli bi da je to istina.Danas su u svijetu , u bosni , u sarajevu , djevojke takve , kakve jesu, zalosno.
Pa ja ne znam , nije mi jasno , ali naprimjer dovoljno je da cujem samo komentare u tramvaju muskaraca kada vide tako jedno razodjevenu djevojku , pa to je katastrofa, posmatraju je kao komad mesa u mesari.Pa da li je to stvarno njen cilj, da je gledaju kao komad mesa.?
ti gledaj muskarce ako ti je zensko tijelo nakaradno
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Zensko tijelo nije nakaradno.
kekec

Post by kekec »

Zasto gledate druge svojim ocima. Na osnovu cega zakljucujete da muskarci gledaju djevojku kao na komad mesa. Pa nisu oni ljudozderi, kako po vasemu ispada.
Zasto to ne gledate (ako vec insistirate) kao na zelju mladica da upozna tu djevojku, da se u nju zaljubi, da vode ljubav i da mu ona bude majka njegove djece.
Ne, vi to objasnjavate kako vama odgovara. I vi bi iste zamotali iako se ona ne slaze s tim. I jos govorite o zastiti zene, a ona nema pravo da sama odluci, jer ste vi tu i vi to najbolje znate. Svasta!
bjacinjo

Post by bjacinjo »

Esselamu alejkum brate

Upravo tako.Elahmdulillah
Djevojke same sebi nepravdu cine..
znas brate...kad Allah covjeku ocisti srce ucini da mudrost protece preko njega...zato ljudi u vjeri vide neke stvari koji oni drugi ne vide..koliko god tesko da je zamisliti
ja sam nedavno izasla sa jednom sestrom i srele mi nase stare kolegice iz gimnazije i gledamo ih...razumjele smo se u sekundi...te djevojke hodaju od kafica do kafica..u uskoj,kratkoj odjeci..izbacile ukrase svoje nadajuci da ce im neko platiti pice..pogledati ih..

samo jedna rijec je dovoljna da to opise...BIJEDNO

a to nije nista u odnosu kakav nemoral danas hara..od bluda pa nadalje...

Zar im srce nije umorno od cinjenja tako sramnih stvari?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:-) Moj jarane, ... ja kad vidim dobru trebu i zatvorim oci, ..... da ti ne pricam sta ja sve vidim, ... :-) ... i da znas da je to prava istina.
bjacinjo

Post by bjacinjo »

kekec wrote:

Zasto gledate druge svojim ocima. Na osnovu cega zakljucujete da muskarci gledaju djevojku kao na komad mesa. Pa nisu oni ljudozderi, kako po vasemu ispada.
Zasto to ne gledate (ako vec insistirate) kao na zelju mladica da upozna tu djevojku, da se u nju zaljubi, da vode ljubav i da mu ona bude majka njegove djece.
Ne, vi to objasnjavate kako vama odgovara. I vi bi iste zamotali iako se ona ne slaze s tim. I jos govorite o zastiti zene, a ona nema pravo da sama odluci, jer ste vi tu i vi to najbolje znate. Svasta!
esselamu alejkum

ko nema pravo da sam odluci...nemoj iznositi lazi :)

ti mislis da je djevojka/zena pod hidzabom obespravljena?
jeste al SA VASE STRANE

OD VAS KOJI NE ZNATE ZA TOLERANCIJU...koji je vrijedjate i dobacujete vulgarnosti...od vas koji je smatrate zaostalom i ismijavate joj se

da dragi kekecu OD VAS JE OBESPRAVLJENA
sekiracija

Post by sekiracija »

Boze zakloni od ociju onih koji nisu zasluzili da gledaju gadosti.
breka

Post by breka »

bjacinjo wrote:
kekec wrote:

esselamu alejkum

ko nema pravo da sam odluci...nemoj iznositi lazi :)

ti mislis da je djevojka/zena pod hidzabom obespravljena?
jeste al SA VASE STRANE

OD VAS KOJI NE ZNATE ZA TOLERANCIJU...koji je vrijedjate i dobacujete vulgarnosti...od vas koji je smatrate zaostalom i ismijavate joj se

vi dragi moji "vjernici" izgleda volite boga a mrzite covjeka (odnosno zene)
kekec

Post by kekec »

Eto jest´. :D
Bas mene briga (a i mnogih kojima ovo pripisujete) hoce li se djevojke
pokriti ili ne. Na volju im. Njihov ducan, njihova roba.
A sa druge strane, morate biti svjesni jedne cinjenice. Nekada pogled
ucini vise od rijeci, razgovora. A pogled se moze uputiti i sa pokrivenim,
kao i sa nepokrivenim licem.
Ma daj, nemam volje da vas ucim o zivotu.
Zivite svoj, isto vam se pise. :zzzz:
Post Reply