Ma jeste...Masnica-Maslenica...k'o Hurmice-Hurmasice.Diona wrote:Cuj mantije, ja ne znam ni sta je to. Cula sam za to jesam, ali ne znam uopste sta je.![]()
Bumbar, jel' tako da se kod nas kaze MAS'NCA?![]()
Samo u zadnje vrijeme svi govore maslenica.
Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
- Bosanac_21
Bumbar je janjeca dzigerica u peskiru janjecem, sa zacinima.zlata wrote:Ma jeste...Masnica-Maslenica...k'o Hurmice-Hurmasice.Diona wrote:Cuj mantije, ja ne znam ni sta je to. Cula sam za to jesam, ali ne znam uopste sta je.![]()
Oko Sanskog Mosta, Kljuca se kaze masnica; oko Prijedora, Bosanskog Novog se kaze maslenica.
Zaboravio sam na:
Rovaniju
Patispanju
- Bumbar
yes tako jezlata wrote:Ma jeste...Masnica-Maslenica...k'o Hurmice-Hurmasice.Diona wrote:Cuj mantije, ja ne znam ni sta je to. Cula sam za to jesam, ali ne znam uopste sta je.![]()
- Bumbar
Minnela wrote:[
Oko Sanskog Mosta i u Sanskom Mostu se kaze maslenica!
Ajme ljudi...koje smo mi poguzije. a ja bi sad bas mogla malo masnice (moji su rodom iz okoline cazina) i kravljeg sira...onako posuhog a zasoljenog...ili mozda sa dzemom od sljiva (ali sa kozicom molim lijepo)
- Bumbar
danas wrote:bumbar, jel' ovo porijeko nick-a?Bumbar je janjeca dzigerica u peskiru janjecem, sa zacinima.
- danas
haj', dobro je...Bumbar wrote:danas wrote:bumbar, jel' ovo porijeko nick-a?Bumbar je janjeca dzigerica u peskiru janjecem, sa zacinima....ma jok...tek kad je netko na krajiskoj umjetnosti zivljenja spomenuo onda mi je palo na pamet...a vidis kad smo kod toga...taman da se sjetim napraviti ih za ramazan
ja vec posmislila... ja poguzije...
PS i moji prave patispanju (to je ono onako slatko tijesto, kao deblja kora za tortu) a krajine nismo vidjeli...
-
zlata
Ma patispanja je uvozna....Pan di Spagna. Jede se svukud po Mediteranu..."Spanjolski Kruh". U Grckoj spremaju sa bademima i orasima...sa narancinom agdom.
Evo talijanski recept iz poznatog NYC restorana Babbo: http://www.babbonyc.com/dolci-pandispagna.html
Sta je sa lutmom? Je'l'ima neko recept za lutmu?
Evo talijanski recept iz poznatog NYC restorana Babbo: http://www.babbonyc.com/dolci-pandispagna.html
Sta je sa lutmom? Je'l'ima neko recept za lutmu?
- Bosanac_21
Evo jos se malo sjeti sta Krajisnici vole:
Krompir paprikas, Polezak, Kuruza, Gurabije, Lokumi, Dzulbastije
Ova mi se tema plaho svidja, otvara apetit
Krompir paprikas, Polezak, Kuruza, Gurabije, Lokumi, Dzulbastije
Ova mi se tema plaho svidja, otvara apetit
-
zlata
Grah sa pastrmom i kuruzom
Posluziti sa ljutim paprikama, lukom.
Sjesti na seciju kraj prozora...i gledati kako se na munari pale svjetla...(ovaj dio vi Cafiri morete preskociti) dok dido "predaje" madjarski koji je naucio u Pesti...a nane 'suje pas mater kad god se spomenu Madjarice.
Posluziti sa ljutim paprikama, lukom.
Sjesti na seciju kraj prozora...i gledati kako se na munari pale svjetla...(ovaj dio vi Cafiri morete preskociti) dok dido "predaje" madjarski koji je naucio u Pesti...a nane 'suje pas mater kad god se spomenu Madjarice.
- Vodenjak
Tako je Minnela!Minnela wrote:Oko Sanskog Mosta i u Sanskom Mostu se kaze maslenica!Bosanac_21 wrote:Bumbar je janjeca dzigerica u peskiru janjecem, sa zacinima.zlata wrote:Ma jeste...Masnica-Maslenica...k'o Hurmice-Hurmasice.
Oko Sanskog Mosta, Kljuca se kaze masnica; oko Prijedora, Bosanskog Novog se kaze maslenica.
Zaboravio sam na:
Rovaniju
Patispanju
Ne daj ti njima da oni nama tamo nesto, je li...
- Vodenjak
Kvrgusa!zlata wrote:Pa di bi deset dana? Davio se majkinom potkrizom? Ili maslenicom?
Zar si zaboravila?
A bilo je i bureka i neke livache sa kiselim mlijekom (kiselnu je tesko ovdje zbaviti, ali masta ne nedostaje!
Onda je napravila Bosanski lonac, ko macak sam se obliziv´o!
-
Salko Agić - dipl.ing.
sve sto mogu reci mali kuharu (bumbaru) jeste da se ukrajini uvjek dobro klopa!Bumbar wrote:Vodenjak...suti...![]()
![]()
Meni je cimerica dosla i voli praviti kljukusu![]()
-
Salko Agić - dipl.ing.
diplomirani sam inzenjer masinstva i o kuhanju nemam pojmaSalko Agić - dipl.ing. wrote:sve sto mogu reci mali kuharu (bumbaru) jeste da se ukrajini uvjek dobro klopa!Bumbar wrote:Vodenjak...suti...![]()
![]()
Meni je cimerica dosla i voli praviti kljukusu![]()
- Bumbar
diplomirani sam inzenjer masinstva i o kuhanju nemam pojma[/quote]Salko Agić - dipl.ing. wrote:[
sve sto mogu reci mali kuharu (bumbaru) jeste da se ukrajini uvjek dobro klopa!
haha...jeste...bas se kod nas dobro jede
Ti od nase gore list ili...?
-
Salko Agić - dipl.ing.
haha...jeste...bas se kod nas dobro jedeBumbar wrote:diplomirani sam inzenjer masinstva i o kuhanju nemam pojmaSalko Agić - dipl.ing. wrote:[
sve sto mogu reci mali kuharu (bumbaru) jeste da se ukrajini uvjek dobro klopa!
Ti od nase gore list ili...?[/quote]
pa sa oceve strane!
kakvo je vrijeme u bihacu?