dobro dosli na hrvatski jadran...

Frutek

Post by Frutek »

gavrilo wrote:
dalmatinka wrote:Ne znam što bih rekla.
nista ... imamo jos jednu izgubljenu generaciju :sad:
Ta generacija o kojoj pričaš ima kakvu takvu budućnost dok 200000 u BiH je nema i neće je nikad imat zahvaljući Srbima koji ih pobiše na raznorazne načine...Sad se treba još zgražat što je neko dobacio par psovki u Rijeci il bacio koji kamenčić na auto srbijanskih registracija :-?

Pa de mi reci šta očekuješ --- 100% harmoniju il možda ponovno bratstvo jedinstvo?! Srbi su započeli 4 rata u 10 godina, milioni ljudi su raseljeni po bijelom svijetu zbog istih, a pobijenog naroda se još otkopava 10 godina nakon završetka rata...hiljade njih se možda nikad neće ni naći da im se omogući barem dostojanstven pokop :(

Probaj svarit sve te činjenice pa se onda čudite i osuđujte tamo neke incidente po Rijeci il nekoj vaterpolo i fudbalskoj utakmici :shock:

Isto se dešava i u Srbiji koja bi trebala da se klanja i valja od pokajanja, a velika većina uopšte ne želi da prizna istinu o Srebrenici -- tolko o njihovom dostojanstvu i obrazu...barem Hrvati nemaju kratko pamćenje ko mi Bošnjaci (da bogdom i mi pamtimo ko oni)...
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Frutek, u tome i je stvar da ovakve incidente rade oni koji nemaju što pamtiti dok oni stariji koji imaju što pamtiti više ne žele ratovati. Ne želim živjeti u prošlosti, bila mi je ružna, zanima me samo budućnost i to ne moja, moja je prošla, budućnost mog djeteta. Ne želim da odraste u mržnji pa da ratuje za kojih 10-20 godina. Dosta je bilo.
danas

Post by danas »

frutek; dalmatinka...
oboje ste u pravu... :(
LightBringer

Post by LightBringer »

dalmatinka wrote:Frutek, u tome i je stvar da ovakve incidente rade oni koji nemaju što pamtiti dok oni stariji koji imaju što pamtiti više ne žele ratovati. Ne želim živjeti u prošlosti, bila mi je ružna, zanima me samo budućnost i to ne moja, moja je prošla, budućnost mog djeteta. Ne želim da odraste u mržnji pa da ratuje za kojih 10-20 godina. Dosta je bilo.
...zato služi EU................
Frutek

Post by Frutek »

dalmatinka wrote:Frutek, u tome i je stvar da ovakve incidente rade oni koji nemaju što pamtiti dok oni stariji koji imaju što pamtiti više ne žele ratovati. Ne želim živjeti u prošlosti, bila mi je ružna, zanima me samo budućnost i to ne moja, moja je prošla, budućnost mog djeteta. Ne želim da odraste u mržnji pa da ratuje za kojih 10-20 godina. Dosta je bilo.
Pozdrav dalmatinko,

Jasno je meni to što govoriš i nisam ja nipošto sugerisao da treba sad živit u nekoj dozi mržnje, ne, to nipošto...Međutim, trebaš shvatit da su nas u BiH želili izbrisati sa mape zbog ideala i planova koje čovjek normalnih vrijednosti ne može pojmit...naravno da je nažalost i Hrvatska osjetila svoju gorčinu svega toga, ali u dosta manjoj skali nego BiH...

Ne, ne treba živjeti u prošlosti, treba živjeti sadašnjost, ali ne treba dopustit da se prošlost zaboravi ili da se drugim generacijama ne kaže istina o tome šta je bilo i zašto je bilo to što je bilo... postoji izreka "onaj koji ne zna svoju prošlost, proživit će je opet"...

P.S "danas" šta ima, long time no see ;-)
Last edited by Frutek on 22/08/2005 23:34, edited 1 time in total.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

LightBringer
...zato služi EU
Što je pjesnik htio reći?
gavrilo

Post by gavrilo »

frutek malo to jednostrano gledas... zar ne mislis :roll:

gledaj tema je da li su srbi dobro dosli na hrvatski jadran. ja licno mislim da nisu... ispravite me ako grijesim
No_Comment

Post by No_Comment »

gavrilo wrote:frutek malo to jednostrano gledas... zar ne mislis :roll:

gledaj tema je da li su srbi dobro dosli na hrvatski jadran. ja licno mislim da nisu... ispravite me ako grijesim
Bogami nisu...pogotovo dole Zadar, Shibenik...dosta toga losheg je u Dalmaciji pocinjeno za vrijeme rata ...
danas

Post by danas »

gavrilo wrote: gledaj tema je da li su srbi dobro dosli na hrvatski jadran. ja licno mislim da nisu... ispravite me ako grijesim
pa ocigledno je da nisu dobrodosli, i ne znam zasto si mogao pomisliti da jesu. cini mi se da je vecina ljudi u hrvatskoj ravnodusna prema srbima (imaju ljudi preca posla, svoje porodice, djecu... da se o njima brinu), a mislim da je tacno da ima i onih koji ne mogu da vise srbe ocima. uglavnom, niko im se -- cini mi se -- ne raduje...

ovo ne znaci da se ja slazem (ili ne slazem) sa ovim gore navedenim, ja samo iznosim cinjenice. makar ono sto ja mogu da sagledam kao cinjenice.
Toozla

Post by Toozla »

....ne kontam.....moras biti dobar komad idealiste pa vjerovati da su dobro dosli deset godina nakon rata i ubijanja.... :shock: :shock: :shock:
Frutek

Post by Frutek »

Gavrilo, nastojim da budem što objektivniji kada je u pitanju današnji suživot...ali, jedna je istina i istorijski fakti su jedni i jedini, oni se ne mogu mijenjati...sad ako diskutovanje istine zvuči kao da razmišljam subjektivno, šta se može :roll:

A i ja mislim da Srbi nisu dobro došli na Jadranu :oops:
dalmatinka

Post by dalmatinka »

I griješiš i ne griješiš. Ne mogu ti odgovoriti ni sa da ni sa ne. Zavisi od osobe na koju nalete. Moja sestrična koja je izgubila četrnaestogodišnjeg sina u srpskom granatiranju jednog dalmatinskog grada neće nikoga krivo ni pogledati, a kamoli napasti, a s druge strane imaš likova koji rat nisu ni osjetili a ponašaju se u stilu Hrvatska-to sam ja.
gavrilo

Post by gavrilo »

Toozla wrote:....ne kontam.....moras biti dobar komad idealiste pa vjerovati da su dobro dosli deset godina nakon rata i ubijanja.... :shock: :shock: :shock:
i sta mislis zasto ponovo idu tamu? :?

btw isli su i njemci deset godina posle u francusku...
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
Toozla wrote:....ne kontam.....moras biti dobar komad idealiste pa vjerovati da su dobro dosli deset godina nakon rata i ubijanja.... :shock: :shock: :shock:
i sta mislis zasto ponovo idu tamu? :?

btw isli su i njemci deset godina posle u francusku...
pa idu tamo valjda jer su mazohisti, sta ja znam sto idu... mozda idu jer i dalje misle da je sve to "nase" more -- kao sto znam likove iz BG da cesto kazu :roll:

a nijemci su isli u francusku poslije adenaura "moj" gavrilo... i poslije denacifikacije, i poslije nurenberga...
de se malo otrijezni, ziv bio!
Last edited by danas on 23/08/2005 00:00, edited 1 time in total.
gavrilo

Post by gavrilo »

Frutek wrote:Gavrilo, nastojim da budem što objektivniji kada je u pitanju današnji suživot...ali, jedna je istina i istorijski fakti su jedni i jedini, oni se ne mogu mijenjati...
frutek mi samo znamo ono sto nam se servira. ali ova diskusija bi i onako otisla u pogresan pravac...
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:a nijemci su isli u francusku poslije adenaura "moj" gavrilo... i poslije denacifikacije, i poslije nurenberga...
imam osjecaj da mislis da je samo srbima potrebna "denacifikacija"...
gavrilo

Post by gavrilo »

dalmatinka wrote:Moja sestrična koja je izgubila četrnaestogodišnjeg sina u srpskom granatiranju jednog dalmatinskog grada
:(
hananah

Post by hananah »

Joj ovo je ozbiljna tema tek sad vidjeh :(
btw. nema mora do Jadranskog ni gostoprimstva kao u Dalmaciji a vi mozete pricati sta god hocete :)
Last edited by hananah on 23/08/2005 00:07, edited 1 time in total.
Frutek

Post by Frutek »

gavrilo wrote:
Frutek wrote:Gavrilo, nastojim da budem što objektivniji kada je u pitanju današnji suživot...ali, jedna je istina i istorijski fakti su jedni i jedini, oni se ne mogu mijenjati...
frutek mi samo znamo ono sto nam se servira. ali ova diskusija bi i onako otisla u pogresan pravac...
Ne znam na šta misliš pod time?! Možda sad zasad ne znamo manje detalje (mućke) vezane za neka mjesta ili neke specifične bitke, ali glavna istina ostaje dobro poznata svima...

uostalom, nije mi se moralo ništa servirat, znam čije sam tenkove gledo 91-ve dok su u stotinama prolazili, trese se zemlja od njih, oni sa 3 prsta pjevaju, kasnije se skontalo da odoše za Hrvatsku...slične kolone su došle i na nas par mjeseci kasnije, pred njihovim granatama sam trčao, zalijego 4 godine...šta mi se to još trebalo servirat :?
gavrilo

Post by gavrilo »

Frutek wrote: zalijego 4 godine...šta mi se to još trebalo servirat :?
ako sada kazem da sam i ja 3 godine zalijegao pred granatama, ali sa druge strane optuzicete me svi da sam licemjeran... zato ti kazem da bi ova diskusija otisla u pogresan pravac
gavrilo

Post by gavrilo »

hananah wrote:btw. nema mora do Jadranskog ni gostoprimstva kao u Dalmaciji a vi mozete pricati sta god hocete :)
da li isto i za srbe? to je pitanje... vecina je vec odgovorila... :(
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
danas wrote:a nijemci su isli u francusku poslije adenaura "moj" gavrilo... i poslije denacifikacije, i poslije nurenberga...
imam osjecaj da mislis da je samo srbima potrebna "denacifikacija"...
da, mislim da samo srbima treba denacifikacija i da dok se to ne desi, to drustvo se nece probuditi iz 'stoljetnog' sna i masovne hipnoze u koju su odvedeni.
"ostali" su svakako zajebali zestoko, ali toliko u fasizam nisu zabrazdili.
u srbiji je 'opozicija' fasistima na vlasti bio jedan seselj, pa ti vidi sta srbiji treba da se otrijezni.

mada ne vidim kakve ovo ima veze sa temom... :?
Last edited by danas on 23/08/2005 00:14, edited 1 time in total.
hananah

Post by hananah »

E hebi ga Gavro kad ti moram direktno odgovoriti :(
Sjecas li se sta je bilo u Kragujevcu u drugom svjetskom, i sad se sjeti da Njemci nisu smjeli u Kragujevac desetinama godina.
A ako cemo realno, frka je bila u Hrvatskoj (na stranu Bosna sada) i mnogi ljudi su puno izgubili, i sad jednostavno mnogi od njih ne mogu bas rasirenih ruku docekivati turiste iz scg, i ne treba ih zato osudjivati, hebi ga, rane se jos nisu slegle, nije to slovo na ekranu da se samo potamni i pritisne crtica udesno :(
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:mada ne vidim kakve ovo ima veze sa temom... :?
e pa ima... po mom misljenju mozes te iste stvari da napises i za druge. ali posto ti to neces uciniti necu dalje raspravljati o tome. ne sada...
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Frutek wrote:
gavrilo wrote: frutek mi samo znamo ono sto nam se servira. ali ova diskusija bi i onako otisla u pogresan pravac...
Ne znam na šta misliš pod time?! Možda sad zasad ne znamo manje detalje (mućke) vezane za neka mjesta ili neke specifične bitke, ali glavna istina ostaje dobro poznata svima...

uostalom, nije mi se moralo ništa servirat, znam čije sam tenkove gledo 91-ve dok su u stotinama prolazili, trese se zemlja od njih, oni sa 3 prsta pjevaju, kasnije se skontalo da odoše za Hrvatsku...slične kolone su došle i na nas par mjeseci kasnije, pred njihovim granatama sam trčao, zalijego 4 godine...šta mi se to još trebalo servirat :?
Frutek, shvaćam te da si ogorčen. Moj grad je bio istovremeno napadnut s kopna tenkovima na svim prilazima, s mora i iz zraka u vrijeme kad nismo imali niti jedan tenk, niti jedan avion niti jedan brod. Situacija je bila bezizgledna, ali na našu sreću dalmatinski dišpet je sve riješio vrlo brzo, ali da se ne zaboravi uz neprocjenjivu pomoć jednog srpskog oficira JNA koji je odlučio na koju će stranu. Imam se čega sijećati, ali kad pričam sinu o tome ne pričam s mržnjom, samo o činjenicama. Danas je pun grad srpskih registarskih pločica, dolaze ljudi posjetiti sela u zaleđu iz kojih su otišli, ali tkđ. iz kojih su pucali na tvornice u kojima su radili. E sad kako da ja to objasnim svom sinu kad ni ja ne razumijem zašto ljudi pile granu na kojoj sjede? Znaš nisam sve zaboravila, ali tko sam ja da sudim?
Post Reply