Prvo pregovori, stvaranje ekonomskih i poilitickih uvjeta, pa onda EU, to ovi nasi ne kontaju.
Zato Fed treba najmanje 10 god.
tresla se gora rodio se mis
Pa imala je RS 10 godina da prešiša Federaciju - zašto nije? Čuva snagu da nas prešiša kad postane nezavisna? U ovo vjeruješ samo tiNovi_Nick wrote:O cemu ti pises, pa nisi valjda toliko naivan. RS je imala i ima izdefinisan cilj kako i na koje nacine da postane drzava. RS ima jedan jedini i za sada najvazniji razlog da ekonomski stoji i u svakom drugom pogledu do daljnjeg namjerno jer im to tako najbolje politicki za sada odgovara iz jednostavnog razloga da se RS teritorijalno odvoji od BIH. Bosanci na to trebaju da kazu: vidite RS propada, ne moze se sa njima zivjeti, izbjeglice se ne vracaju i sl. Oni su takvu situaciju (prividno) i pravili i prave od '92 do danas. Politicka Zamka za Bosance i BiH. Takva prica ide odlicno na ruku RS i njihovog projekta odvajanja pola BH drzave kao i etnicki ociscene teritorije od Bosanaca. Ja ti garantujem kada bi se RS odvojila i postala samostalna drzava da bi ona federaciju ekonomski, politicki kao i na sve druge nacine prosisala za caa 1 godinu. Srpski politicari su sigurno politicki kao i u sportu za deset klasa jaci, bolji i sposobniji od naivnih ili prodatih BH politicara.Settler wrote:Federacija je i danas mnogo dalje od RS, svojim kočenjem RS danas nažalost šteti i Federaciji, što je nedopustivo - ako ne žele u Evropu ne moraju, no željene nezavisnosti nema taman se pretvorili u biljke jedući korjenje.
P.S. Mene bi radovalo da se i RS okrene Evropi, no s obzirom na način kako je nastala, i ko je vodi - ništa me ne iznenađuje.
Onda u tom slucaju bi se Federaciji BiH uduplao broj stanovnistva jer bi svi zivjeli u federaciji BiH cak i srbijanci bi se dolazili prijavljivati, a kako nasi tamburasi vode evidenciju o tome pola Srbije bi postali Federalni gradjani? Samo jos jedna u nizu Ashdownovih gluposti bez granica, samo da ne mora ukidati 'rs', a ako hoce odrzati kakav takav status quo to ce morati uraditi prije ili kasnije?mr_orange wrote:Da bi dio Bosne ušao u EU, prvo je treba podijeliti, a ne znam kome bi to najviše odgovaralo. Uz to, kako je uopšte moguće da pola države uđe u EU, ko bi dobio EU pasoš? Ja koliko znam radi se na tome da se ljudi vrate na svoje, što znači da se veliki broj Srba vraća u Federaciju, a Bošnjaka i Hrvata u RS, pa kako bi onda odredili kome dati pasoš EU?! Ako po mjestu boravka, onda to ne bi značilo ništa drugo nego da bi Bošnjaci i Hrvati htjeli na svaki način ostati u Federaciji. Ako bi bilo po nacionalnosti, onda ovi Srbi koji žive u Federaciji ne bi mogli biti dio EU?! Fakat, ovo mi je nejasno, jedino je moguće da se država podijeli, ne daj Bože, a znamo šta bi to značilo.
pa dobro nece se sve servirati ali ce se recimo moci dobiti negdje cak i nepovratna sredstva za autoceste iz EU fondova ili u najgorem slucaju krediti za autoceste ce biti gotova stvar i sa samom kandidaturom FBiH da se ne govori o clanstvu.Soul_Sista wrote:...ma ja mislim da Pedja dize prasinu u nadi da ce iz ovog nesto kao pozitivno da izadje (kao uspjesan politicar ...malo morgen) jer zna da mu je kraj manadata, dobio tonu negativne kritike sa sve tri strane (za boga kome udovoljit) i sad mora da odigra zadnje kolo...negdje su ga svrstali kao i naj goreg dosada
![]()
..a za vas koje mislie da ce vam se sve sevirati cim udjete u EU fakat ste naivni.
Po toj logici bi se pola Turske preselilo u BiH - pa koga onda ima više? MislimRTX wrote:Onda u tom slucaju bi se Federaciji BiH uduplao broj stanovnistva jer bi svi zivjeli u federaciji BiH cak i srbijanci bi se dolazili prijavljivati, a kako nasi tamburasi vode evidenciju o tome pola Srbije bi postali Federalni gradjani? Samo jos jedna u nizu Ashdownovih gluposti bez granica, samo da ne mora ukidati 'rs', a ako hoce odrzati kakav takav status quo to ce morati uraditi prije ili kasnije?mr_orange wrote:Da bi dio Bosne ušao u EU, prvo je treba podijeliti, a ne znam kome bi to najviše odgovaralo. Uz to, kako je uopšte moguće da pola države uđe u EU, ko bi dobio EU pasoš? Ja koliko znam radi se na tome da se ljudi vrate na svoje, što znači da se veliki broj Srba vraća u Federaciju, a Bošnjaka i Hrvata u RS, pa kako bi onda odredili kome dati pasoš EU?! Ako po mjestu boravka, onda to ne bi značilo ništa drugo nego da bi Bošnjaci i Hrvati htjeli na svaki način ostati u Federaciji. Ako bi bilo po nacionalnosti, onda ovi Srbi koji žive u Federaciji ne bi mogli biti dio EU?! Fakat, ovo mi je nejasno, jedino je moguće da se država podijeli, ne daj Bože, a znamo šta bi to značilo.
Pa obicno je u BiH bio obicaj da se stanovnistvo MORA seliti u Tursku i da se stanovnistvo Srbije naseljavalo po BiH i vrlo je rijetko da su iz Turske se doseljavali u BiH, osim ako neki potomak Bosnjaka protjeranog poslije WW1 od strane Srbije koja je dobila nesebicnu pomoc Engleske ne pozeli aktivirati svoje drzavljanstvo BiH i naseli se u BiH. Medjutim on je pravno i legalno drzavljanin BiH, kojeg je Srbija iselila iz BiH.Settler wrote: Po toj logici bi se pola Turske preselilo u BiH - pa koga onda ima više? Mislim.
...uvijek ovo neko ocekivanje da se nesto dobije i da se udijeli drzavi BiH...fondovi, krediti, malo humanosti od tamo nekih vele sila...a da nesto uradimo sami za sebe, da sami stanemo na svoje noge...a nedo ti bogRTX wrote:pa dobro nece se sve servirati ali ce se recimo moci dobiti negdje cak i nepovratna sredstva za autoceste iz EU fondova ili u najgorem slucaju krediti za autoceste ce biti gotova stvar i sa samom kandidaturom FBiH da se ne govori o clanstvu.Soul_Sista wrote:...ma ja mislim da Pedja dize prasinu u nadi da ce iz ovog nesto kao pozitivno da izadje (kao uspjesan politicar ...malo morgen) jer zna da mu je kraj manadata, dobio tonu negativne kritike sa sve tri strane (za boga kome udovoljit) i sad mora da odigra zadnje kolo...negdje su ga svrstali kao i naj goreg dosada
![]()
..a za vas koje mislie da ce vam se sve sevirati cim udjete u EU fakat ste naivni.
Malo smo glupi. Ti fondovi su napravljeni za sve clanice i koriste ih svi i nista se ne dobija, a da se ne vrati prije ili kasnije. Recimo Slovenija gradi autocestu Zagreb - Ljubljana upravo od te love i to cini mi se da to EU i finansira sto znaci Slovenija to ne placa. Medjutim za neke druge projekte ce placati i dobiti povoljne kredite. Kad dostigne nivo drugih clanica onda ce ona placati onima koji su na manjem nivou i tako u krug.Soul_Sista wrote:...uvijek ovo neko ocekivanje da se nesto dobije i da se udijeli drzavi BiH...fondovi, krediti, malo humanosti od tamo nekih vele sila...a da nesto uradimo sami za sebe, da sami stanemo na svoje noge...a nedo ti bogRTX wrote:pa dobro nece se sve servirati ali ce se recimo moci dobiti negdje cak i nepovratna sredstva za autoceste iz EU fondova ili u najgorem slucaju krediti za autoceste ce biti gotova stvar i sa samom kandidaturom FBiH da se ne govori o clanstvu.Soul_Sista wrote:...ma ja mislim da Pedja dize prasinu u nadi da ce iz ovog nesto kao pozitivno da izadje (kao uspjesan politicar ...malo morgen) jer zna da mu je kraj manadata, dobio tonu negativne kritike sa sve tri strane (za boga kome udovoljit) i sad mora da odigra zadnje kolo...negdje su ga svrstali kao i naj goreg dosada
![]()
..a za vas koje mislie da ce vam se sve sevirati cim udjete u EU fakat ste naivni.i eto da se dobije, pa cak i izgrade autoceste...to je samo pola drzave a sta je sa ostalom?
nije valjda da se sve samo svodi na autoceste..
sudnjidan wrote:Nasa ne tako davna proslost pokazuje da je moguce jedan dio BiH izolovati a drugi pomagati. To se desavalo u periodu 1996-1999 kada je 98 posto medjunarodne pomoci i donacija zavrsilo u Federaciji i upravo tim sredstvima FBiH moze zahvaliti veci standard u odnosu na RS.
Medjutim, danas su sasvim druga vremena. Ko ce pomagati donacijama ili ulagati kapital ocekujuci profit u entitet koji ima 11 vlada, oko 150 ministara i to sve na nesto vise od dva miliona stanovnika sto je populacija malo veceg zapadnoevropskog grada. Samo troskovi 10 kantonalnih vlada (nivo vlasti koji je apsolutno nepotreban u FBiH) kosta pola milijarde maraka godisnje! Kada bi te kantonalne vlade samo 12 mjeseci "zamrznule" rad, sa parama kojima se finansiraju mogao bi se napraviti autoput od Sarajeva do Zenice za pomenutih godinu dana.
Prema tome, Evropa moze izolovati RS, ali sigurno da Federaciji nece pomoci dok gradjani Federacije sami sebi ne pomognu i izbore se za smanjenje ogromnog birokratskog aparata koji je barijera bilo kakvom razmisljanju o EU.
Puno se potencira prica o pasosima. Niti ce gradjanima Federacije ukinuti vize niti je to izvodljivo cak i kad bi neko iz Evrope bio voljan takvo nesto napraviti. Mjera za "izolaciju" ima mnogo i one su vec vidjene neposredno nakon rata. Na primjer, sta bi se desilo da sve medjunarodne organizacije (izuzev SFOR-a) zakljucaju svoje kancelarije u RS. Ne samo da bi velikih broj "lokalaca" ostao bez posla nego bi institucije RS bile lisene korisne savjetodavne i prakticne pomoci u procesu reformi. O kancelarijama velikih finansijskih institucija da ne pricamo, poput MMF, Evropske banke za obnovu i razvoj. Koliko god bile opravdane kritike na rad medjunarodnih institucija u BiH, bez njih bi bilo jos teze. Upravo je pritisak MMF i OHR-a natjerao nase vlastodrsce da usvoje zakon o smanjenju svojih primanja za simbolicnih 10 posto. Sjetimo se prijedloga Zakona o astronomskim penzijama poslanika u drzavnom parlamentu cije je usvajanje takodje sprijecila medjunarodna zajednica. Uglavnom, usvajanje standarda EU u svakoj oblasti, bilo da se radi o prosvjeti, bilo o policiji, lokalnoj samoupravi, saobracaju, zdravstvu, sve se odvija uz strucnu i finansijsku pomoc medjunarodne zajednice.mr_orange wrote:sudnjidan wrote:Nasa ne tako davna proslost pokazuje da je moguce jedan dio BiH izolovati a drugi pomagati. To se desavalo u periodu 1996-1999 kada je 98 posto medjunarodne pomoci i donacija zavrsilo u Federaciji i upravo tim sredstvima FBiH moze zahvaliti veci standard u odnosu na RS.
Medjutim, danas su sasvim druga vremena. Ko ce pomagati donacijama ili ulagati kapital ocekujuci profit u entitet koji ima 11 vlada, oko 150 ministara i to sve na nesto vise od dva miliona stanovnika sto je populacija malo veceg zapadnoevropskog grada. Samo troskovi 10 kantonalnih vlada (nivo vlasti koji je apsolutno nepotreban u FBiH) kosta pola milijarde maraka godisnje! Kada bi te kantonalne vlade samo 12 mjeseci "zamrznule" rad, sa parama kojima se finansiraju mogao bi se napraviti autoput od Sarajeva do Zenice za pomenutih godinu dana.
Prema tome, Evropa moze izolovati RS, ali sigurno da Federaciji nece pomoci dok gradjani Federacije sami sebi ne pomognu i izbore se za smanjenje ogromnog birokratskog aparata koji je barijera bilo kakvom razmisljanju o EU.
Ali kako?Mogu eventualno udariti granicu teritorijalnu, ali šta bi to značilo?! RS se pripoji Srbiji, a narod u BiH bi bio u rasulu, jer svi imamo zajedničke pasoše, i ne znam kako misliš da bi se znalo ko je 'federalac', a ko 'republikosrin'?!
Odlicno, kratak i jasan post, sve potpisujem.BejtA wrote:aaa zasto uvazeni gosn Visoki Predstavnik nije porucio:
''Nemoj da vam ukinem entitete te da vas onda primimo''![]()
Neka nam vrati Republiku Bosnu i Hercegovinu i vidjet ce za koliko kratko vrijeme cemo se naci na pragu ulaska i clanstva EU
Narod je budala... jer isti oni koji su se 1992. kleli u "nedjeljivu i multietnicku", danas je jasno, ni tada nisu tako mislili.... ali trebalo je animirati ljude na "odbranu".A wrote:Da se vecina zainteresovanih izjasnila, tamo 92-ge da se slaze da pola drzave ode svojim putem ... spasili bi ljudske zivote, zemlju od razaranja ...
Sad, nakon 13 godina, oni isti koji su se kleli u "nedjeljivu i multietnicku" kazu "odosmo mi u Evropu, a RS ostaje sama, juhuuu!". Budale. Da li je moguce da ne vide da je to kraj Bosne i Hercegovine? (pu, pu, gluho bilo)
Kantonizacija je mogla biti rješenje zašto bi to odmah bila podjela to je samo jedan nivo decentralizacije vlasti što je dobro. Švajcarska je takođe kantonizirana pa odlično funkcioniše.Fair Life wrote:Narod je budala... jer isti oni koji su se 1992. kleli u "nedjeljivu i multietnicku", danas je jasno, ni tada nisu tako mislili.... ali trebalo je animirati ljude na "odbranu".A wrote:Da se vecina zainteresovanih izjasnila, tamo 92-ge da se slaze da pola drzave ode svojim putem ... spasili bi ljudske zivote, zemlju od razaranja ...
Sad, nakon 13 godina, oni isti koji su se kleli u "nedjeljivu i multietnicku" kazu "odosmo mi u Evropu, a RS ostaje sama, juhuuu!". Budale. Da li je moguce da ne vide da je to kraj Bosne i Hercegovine? (pu, pu, gluho bilo)
Nije li na pocetku 1992. godine potpisana kantonizacija (citaj podjela) BiH u Lisabonu?
Da ali da se nije izrezirao rat nebi bilo moguce "humano preseljenje naroda" u svaka od tri kantona a sutra drzavice (Srba, Hrvata, Bosnjaka) kao i pljacka BH gradjana. Mirnim putem bez rata niko normalan od BH gradjana ne bi ostavio svoje posjede i preselio se u neki vec unaprijed negdje projektovani kanton.Fair Life wrote:Narod je budala... jer isti oni koji su se 1992. kleli u "nedjeljivu i multietnicku", danas je jasno, ni tada nisu tako mislili.... ali trebalo je animirati ljude na "odbranu".A wrote:Da se vecina zainteresovanih izjasnila, tamo 92-ge da se slaze da pola drzave ode svojim putem ... spasili bi ljudske zivote, zemlju od razaranja ...
Nije li na pocetku 1992. godine potpisana kantonizacija (citaj podjela) BiH u Lisabonu?
+ evropske donacije. Poljska sad prima lovu od EU, i ako ovako Poljska nastavi bice rame uz rame sa Austrijom.goofy wrote:i ja sam milsjenja da bi ojacalo BiH! do putovanja u EU bez viza ce jos mnogo vremena proteci... u svakom slucaju vjerujem da bi gradjani fedeacije imali malo vise privilegije i sigurno bi se morali javljati u konzulate da nam se zaljepe neke vinjete ili vize dok oni iz rs nebi imali tu privilegiju...vrlo jednostavno