Politicko uredjenje Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

ovejaraS wrote:
Cazinjanin: wrote:
Ok, ako znas kako je nastala zemlja, sve planete i svemir uopce, ako znas teoriju BIG-Bang... onda znas da je svemir nekad bio velika skupina materije koja je nakon eksplozije BIG BANG, ta materija se rasula i od nje su nastale sve planete, meteori... a, kako je Muhamed a.s. mogao znati za ovu teoriju u 7. stoljecu? ovo ti govorim jer u Kuranu uzvisenom pise:

[21.30] Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. A od vode smo načinili svaku živu stvar. Pa zar neće vjerovati?

vidis, taj nepismeni Muhamed alejhiselam je cak znao jer mu je uzviseni rekao da je svaka ziva stvar nacinjena od vode! A, Darwin nije glup. On je samo u 19 stoljecu skontao da su sva ziva bica nastala od vode, a Muhamed a.s. i muslimani su to znali jos u 7. stoljecu. Razmislimo malo o tome!

Cazinjanin, sve to moze biti prihvatljivo i shvatljivo, ali ipak ima nesto sto nikad niko nije uspio odgovoriti, a proistice iz jednog od tvojih odgovora. dakle: otkud velika skupina materije, ako prije big-banga nije postojalo ama bas nista (ni mrvice nicega)? otkud nesto nigdje niotkud :-)
to ti je dokaz... veliki dokaz. Jer, bog moze iz nicega stvoriti sta god on zeli!
hananah

Post by hananah »

Ti ako imas krivo shvatanje o serijatu i automatski ga poimas sa zlom, bez da si ikad a siguran sam 100% nikad nisi procitala o tome nista...
Cazinjanin, srecom znam nesto o tome, i srecom procitala sam, to i jeste moja poenta upucena tebi - da ne znam nista i da nista nisam procitala nacin na koji ti prezentiras Alaha bi mi zvucao kao da je Alah olicenje zla. O tome ti i govorim - greska u tvojoj prezentaciji, ja ne kazem da si losa osoba samo si mi nekako kao comp. koji nije dugo bio defragmentovan :(
JBT

Post by JBT »

Pa sto se onda boris protiv drugih vjera ako je Allahova volja da ima vise vjera i ako mislis da ne bi bilo smisla da nema drugih vjera?
Toozla

Post by Toozla »

Cazinjanin wrote: to ti je dokaz... veliki dokaz. Jer, bog moze iz nicega stvoriti sta god on zeli!
....daj naruci meni jedan burek i kefir......nisam pojeo pitu ima godina dana.....savapa ces zaraditi.... :D
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:
Ti ako imas krivo shvatanje o serijatu i automatski ga poimas sa zlom, bez da si ikad a siguran sam 100% nikad nisi procitala o tome nista...
Cazinjanin, srecom znam nesto o tome, i srecom procitala sam, to i jeste moja poenta upucena tebi - da ne znam nista i da nista nisam procitala nacin na koji ti prezentiras Alaha bi mi zvucao kao da je Alah olicenje zla. O tome ti i govorim - greska u tvojoj prezentaciji, ja ne kazem da si losa osoba samo si mi nekako kao comp. koji nije dugo bio defragmentovan :(
OK, hananah, izvinjavam se ako sam te bilo dje povrijedio... i, u ime Allaha te molim da mi oprostis ako sam te negdje uvrijedio. Stvarno nisam imao ni u jednom trenutku to na umu, mada je moguce da si tako to procjenila.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

JBT wrote:
Mozda bi, ne samo majke srebrenice nego i svi mi iz ovog svega trebali uzeti pouku... nekad smo bili muslimani pa smo odbacili dosta toga islamskog... poceli smo uzimati kumove chetnike, sa njima biti najbolji prijatelji... a onda ti nasi najbolji prijatelji nas poklase. Iako nam je Allah rekao da ne uzimamo neprijatelje Islama za prijatelje...
Skreces sa teme ali nema veze.

Znaci, ti svi Srebrenicani, a i svi drugi koji su nastradali u BiH, su zasluzili da im se to dogodi. Pogrijesili su sto su respektovali sva ziva bica (koje je opet Allah svojom voljom stvorio) i sto su gradili sa takvim bicima prijateljstva pa ih je Allah zbog toga kaznio. Dakle, cetnici su bili samo izvrsioci Allahove volje. Po tebi.

a, ti sto koriste Allahovo ime da prigrabe vlast prezirem! Stvarno mi je bilo odvratno kad sam na pretproslim izborima vidio jedan promidzbeni letak jedne stranke na kojoj je pisalo "Farz je glasati za SDA". To mi je bilo odvratno
Pa zar nije serijat jedan oblik vladavine sa svim segmentima koji karakterisu vladanje? Zakon, policija, vojksa, sud.....

Nego ovako cu te savjetovati.

Svaki dan , bez da itko zna, osim tvojih ukucana, uzmi abdest i odklanjaj namaz i to pet puta dnevno. Jednom sedmicno odi u dzamiju klanjat jedan od namaza. Svaki put kad to odradis, izadji napolje i pokusaj postenim radom zaraditi kruh tebi i tvojoj familiji. Kad to odradis onda pitaj ljude za koje mislis da im treba pomoc u necemu sto im ti mozes pomoci pa im pomozi ako kazu da je potrebno. Ako ti ostane vremena, onda gledaj ljude oko sebe, zivotinje, biljke, nebo, zemlju, vodu i divi se svemu tome jer ti je bogom dato da to mozes vidjet i studirat. zahvali se Allahu na svoj toj ljepoti i na svemu sto si privredio.
Odi kuci, voli zenu i pricaj djeci price prije spavanja.
I tako svaki dan.
I nista se ne boj.
Niko ti nista ni u demokratiji nece zabraniti. Osim ako ne uznemiravas ljude oko sebe i smetas im da zive zivote koji su njima odredjeni.

Najbolja uloga koju covjek moze odigrati u svom zivotu je uloga dobrog covjeka.
JBT, odlicno napisano i sve prema religiji Islam-u :)
Last edited by Novi_Nick on 16/08/2005 23:24, edited 1 time in total.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

JBT wrote:Pa sto se onda boris protiv drugih vjera ako je Allahova volja da ima vise vjera i ako mislis da ne bi bilo smisla da nema drugih vjera?
dje se borim protiv drugih vjera. Odakle ti to sad? Borim se samo protiv onih koji napadaju na Islam, to mi je uostalom i naredjeno Islamom, bilo bi glupo da se napadnut ne brani.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Novi_Nick wrote:
JBT wrote:
Mozda bi, ne samo majke srebrenice nego i svi mi iz ovog svega trebali uzeti pouku... nekad smo bili muslimani pa smo odbacili dosta toga islamskog... poceli smo uzimati kumove chetnike, sa njima biti najbolji prijatelji... a onda ti nasi najbolji prijatelji nas poklase. Iako nam je Allah rekao da ne uzimamo neprijatelje Islama za prijatelje...
Skreces sa teme ali nema veze.

Znaci, ti svi Srebrenicani, a i svi drugi koji su nastradali u BiH, su zasluzili da im se to dogodi. Pogrijesili su sto su respektovali sva ziva bica (koje je opet Allah svojom voljom stvorio) i sto su gradili sa takvim bicima prijateljstva pa ih je Allah zbog toga kaznio. Dakle, cetnici su bili samo izvrsioci Allahove volje. Po tebi.

a, ti sto koriste Allahovo ime da prigrabe vlast prezirem! Stvarno mi je bilo odvratno kad sam na pretproslim izborima vidio jedan promidzbeni letak jedne stranke na kojoj je pisalo "Farz je glasati za SDA". To mi je bilo odvratno
Pa zar nije serijat jedan oblik vladavine sa svim segmentima koji karakterisu vladanje? Zakon, policija, vojksa, sud.....

Nego ovako cu te savjetovati.

Svaki dan , bez da itko zna, osim tvojih ukucana, uzmi abdest i odklanjaj namaz i to pet puta dnevno. Jednom sedmicno odi u dzamiju klanjat jedan od namaza. Svaki put kad to odradis, izadji napolje i pokusaj postenim radom zaraditi kruh tebi i tvojoj familiji. Kad to odradis onda pitaj ljude za koje mislis da im treba pomoc u necemu sto im ti mozes pomoci pa im pomozi ako kazu da je potrebno. Ako ti ostane vremena, onda gledaj ljude oko sebe, zivotinje, biljke, nebo, zemlju, vodu i divi se svemu tome jer ti je bogom dato da to mozes vidjet i studirat. zahvali se Allahu na svoj toj ljepoti i na svemu sto si privredio.
Odi kuci, voli zenu i pricaj djeci price prije spavanja.
I tako svaki dan.
I nista se ne boj.
Niko ti nista ni u demokratiji nece zabraniti. Osim ako ne uznemiravas ljude oko sebe i smetas im da zive zivote koji su njima odredjeni.

Najbolja uloga koju covjek moze odigrati u svom zivotu je uloga dobrog covjeka.
JBT,odlicno napisano i sve prema religiji Isalm-u :)
ovo sto je on opisao je zapravo serijat. Jer bitnija razlika je samo u nazivu a to je ono sto muslimana kopka. Jer, jako je bitno reci "vlast pripada bogu", umjesto "vlast pripada narodu". To je kad se sve sabere i oduzme uglavnom i jedina razlika izmedju serijata i demokratije.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Cazinjanin wrote:
ovejaraS wrote:
Cazinjanin: wrote:
Ok, ako znas kako je nastala zemlja, sve planete i svemir uopce, ako znas teoriju BIG-Bang... onda znas da je svemir nekad bio velika skupina materije koja je nakon eksplozije BIG BANG, ta materija se rasula i od nje su nastale sve planete, meteori... a, kako je Muhamed a.s. mogao znati za ovu teoriju u 7. stoljecu? ovo ti govorim jer u Kuranu uzvisenom pise:

[21.30] Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. A od vode smo načinili svaku živu stvar. Pa zar neće vjerovati?

vidis, taj nepismeni Muhamed alejhiselam je cak znao jer mu je uzviseni rekao da je svaka ziva stvar nacinjena od vode! A, Darwin nije glup. On je samo u 19 stoljecu skontao da su sva ziva bica nastala od vode, a Muhamed a.s. i muslimani su to znali jos u 7. stoljecu. Razmislimo malo o tome!

Cazinjanin, sve to moze biti prihvatljivo i shvatljivo, ali ipak ima nesto sto nikad niko nije uspio odgovoriti, a proistice iz jednog od tvojih odgovora. dakle: otkud velika skupina materije, ako prije big-banga nije postojalo ama bas nista (ni mrvice nicega)? otkud nesto nigdje niotkud :-)
to ti je dokaz... veliki dokaz. Jer, bog moze iz nicega stvoriti sta god on zeli!

hvala ti - sad znam i jasno mi je. ON je stvoritelj i ON je stvorio tu masu materije koja se rasula. eto sad mi je i to jasno - divno. ali, onda logicno se namece pitanje: ko je onda NJEGA stvorio?
JBT

Post by JBT »

Pa samom zeljom da se u BiH uvede serijat ti se boris protiv drugih vjera i zelis da one nestanu iz BiH.
Iako nam je Allah rekao da ne uzimamo neprijatelje Islama za prijatelje...
A i ovo je izaslo iz tvojih usta.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

ovejaraS wrote: hvala ti - sad znam i jasno mi je. ON je stvoritelj i ON je stvorio tu masu materije koja se rasula. eto sad mi je i to jasno - divno. ali, onda logicno se namece pitanje: ko je onda NJEGA stvorio?
Nije rodjen i nije stvoren... on je oduvijek i zauvijek. Kad pogledas na ostale dokaze i spoznas Allaha, tek onda ces moci razumijeti na koji nacin on oduvijek postoji! Prvo moras povjerovati iskreno, ali kad naletis na dokaze... a, ako ti dokazi budu samo ono kao sto je danas kod vecine nasih muslimana dokaz, otac kaze sinu "Ima bog, ubice te bog ako ne vjerujes"... onda neces nikad ni spoznati Allaha uzvisenog. Savjetujem citanje svetih knjiga!
hananah

Post by hananah »

Cazinjanin nisi ti mene nigdje povrijedio. Otkud ti to pade na pamet? Ja sam izuzetno samosvjesna osoba te mene ne moze povrijediti nesto sto neko drugi napise, pogotovo ako nema veze sa mnom. A Islam i Kriscanstvo imaju jako malo veze sa mnom. Mozda korjene ali ne i ono sto sam izabrala za svoj zivotni put.
Ja da se pitam svi bi se ljudi radjali bez vjere i onda u skoli ucili o svim ama bas svim religijama i ako zele, ali samo ako zele u nekom dobu svoga zivota bi se odlucivali kojoj vjeri pripasti. Na ovoj nacin bi se puno vise znalo o svim vjerama i sve bi se vjere puno vise cijenile.
Srecom, jedna sam od tih sretnika koji se ne rodise sa vjerom te svoju zivotnu filozofiju izabrah sama :) taman negdje iza punoljetstva :) poslije dugog i radoznalog traganja :)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

JBT wrote:Pa samom zeljom da se u BiH uvede serijat ti se boris protiv drugih vjera i zelis da one nestanu iz BiH.
Iako nam je Allah rekao da ne uzimamo neprijatelje Islama za prijatelje...
A i ovo je izaslo iz tvojih usta.
nidje ni na jednom mjestu nisam reko da se treba boriti protiv drugih vjera u BiH, cak sam naveo hadis u kojem se muslimanima naredjuje da pomazu krscane i jevreje ako zele sagraditi svoje bogomolje.

A, chetnici su neprijatelji muslimana. Barem ih ja tako shvatam, ako ih ti tako ne shvatas, onda u redu, moguce da sam ja u krivu. Moj diplomski koji sam sl. radio na temu "genocid nad muslimanima u II svjetskom ratu" me je ponukao da kad sam vidio hiljade dokumenata o pogubljenim muslimanskim civilima od strane jedinica cetnickih postrojbi draze mihajlovica da u nekom trenutku pomislim da su chetnici neprijatelji Islama. Moguce je da ja i grijesim. Ispravi ti mene!
JBT

Post by JBT »

ovo sto je on opisao je zapravo serijat. Jer bitnija razlika je samo u nazivu a to je ono sto muslimana kopka. Jer, jako je bitno reci "vlast pripada bogu", umjesto "vlast pripada narodu". To je kad se sve sabere i oduzme uglavnom i jedina razlika izmedju serijata i demokratije.
Nije to serijat. To je upraznjavanje vjere na nacin koji i treba da se upraznjava. Privatno, kod kuce. Ili u dzamiji a ne po politickim prljavstinama (serijat).
Svaki covjek koji kaze da vladajuci provodi boziju volju istog momenta laze.
On iskoristava Allahovo ime radi sopstvenih ciljeva i odlucuje prema sopstvenim mjerilima vrijednosti.
Ako je Allah stvoritelj svih svjetova i svega zivoga, pa zar on vec ne vlada?
Kako u BiH tako i u USA.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

JBT wrote:
Nije to serijat. To je upraznjavanje vjere na nacin koji i treba da se upraznjava. Privatno, kod kuce. Ili u dzamiji a ne po politickim prljavstinama (serijat).
On iskoristava Allahovo ime radi sopstvenih ciljeva i odlucuje prema sopstvenim mjerilima vrijednosti.
Kako u BiH tako i u USA.
Bravo! Mogu ti reci, skoro pa si prepricao neke ajete iz Kurana... samo da si izbacio pretpostavke "ako". Jedino sto jos Allah trazi od ljudi da se to sve javno i spomene..

i, sad je kasno a sutra rano ustajem. Idem u Prijedor rano, radim...
Toozla

Post by Toozla »

Cazinjanin wrote:
JBT wrote:
Kako u BiH tako i u USA.
Bravo! Mogu ti reci, skoro pa si prepricao neke ajete iz Kurana... samo da si izbacio pretpostavke "ako". Jedino sto jos Allah trazi od ljudi da se to sve javno i spomene..

....ovaj JBT je meni sumnjiv.... :D :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Cazinjanin wrote:
hananah wrote:Je li to On igra saha pa mu ja "zabludjela" sahovska figura :D
Reci mi kolko tacno dana ces zivjeti i ako ti nije problem daj mi tacan datum i sahat smrti!
sta mene pitas, pitaj NJEGA :D
pitao sam se bas sad u sebi... i, onda shvatih da nam je Allah uzviseni otprilike ovako rekao "Ono sto ce se desiti u buducnosti zna samo Allah, a dio buducnosti zna šejtan i šejtanovi prijatelji medju ljudima (proroci)"
A....
je li on to rekao otprilike ili je bas tako rekao? :?

Jegi ba, nisam mogao odoljeti! :D :D :D
hananah

Post by hananah »

Cazinjanin: ....JBT... prepricao ajete ....
JBT pa ti ako nisi procitao Kuran, onda si bozji poslanik :) Cestitam :) Sutra ce citav Prijedor pricati o tebi :)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:Cazinjanin nisi ti mene nigdje povrijedio. Otkud ti to pade na pamet? Ja sam izuzetno samosvjesna osoba te mene ne moze povrijediti nesto sto neko drugi napise, pogotovo ako nema veze sa mnom. A Islam i Kriscanstvo imaju jako malo veze sa mnom. Mozda korjene ali ne i ono sto sam izabrala za svoj zivotni put.
Ja da se pitam svi bi se ljudi radjali bez vjere i onda u skoli ucili o svim ama bas svim religijama i ako zele, ali samo ako zele u nekom dobu svoga zivota bi se odlucivali kojoj vjeri pripasti. Na ovoj nacin bi se puno vise znalo o svim vjerama i sve bi se vjere puno vise cijenile.
Srecom, jedna sam od tih sretnika koji se ne rodise sa vjerom te svoju zivotnu filozofiju izabrah sama :) taman negdje iza punoljetstva :) poslije dugog i radoznalog traganja :)
svako ima boga, zapamti, svako! Neko kaze nemam vremena za boga, njegov bog se zove "nemam vremena", nekog pitaj sto ne klanja, reci ce ti "ja radim", njegov bog se zove "Ja radim"... neko kaze ne vjerujem jer se nisam rodio s vjerom, ja svoju filozofiju izabirem sam, njegov bog se zove "zivotna filozofija"...

Jedino pitanje je kolko ce kome i kako njegov bog pomoci! A, svako robuje nekome, neko robuje svom bogu a neko svojim strastima!
JBT

Post by JBT »

hahahaha....bas ste sasavi

Nisam niti jednu vjersku knjigu procitao, Tita mi.

Moze li se, umjesto pocasti koje sljeduju jednog proroka, to u parama isplatiti..
mislim da vam je razlog ove moje zelje, jedne i jedine, razumljiv.
Toozla

Post by Toozla »

JBT wrote:hahahaha....bas ste sasavi

Nisam niti jednu vjersku knjigu procitao, Tita mi.

Moze li se, umjesto pocasti koje sljeduju jednog proroka, to u parama isplatiti..mislim da vam je razlog ove moje zelje, jedne i jedine, razumljiv.
....kandiduj se za serifa..... :D :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Cazinjanin wrote:
JBT wrote:
Kako u BiH tako i u USA.

A smije li se znati ODAKLE putujes u Prijedor?
Iskreno me zanima, svega mi...
hananah

Post by hananah »

Cazinjanin ja nemam boga, ja sam Budista, e sad ne pitaj me svega ti nesto o Budizmu, citaj i googlaj, sta ti je lakse ako te sta interesuje, ako te ne interesuje nemoj.

JBT - pa nisi procitao nijednu vjersku knjigu :shock: a znas ajete :roll: uh, JBT ne znam sta reci, najradije bih rekla uh JBT s tim da bih stavila samoglasnike izmedju suglasnika tvog nika i zadrhtala pri tom od strahopostovanja :D
sule_krug

Post by sule_krug »

Cazinjanin wrote:
sule_krug wrote:cazinjanin , nije to sve tako kao sto ti pricas. ljudi su se bavili istrazivanjem i prije krscanstva a i prije islama. ako procitac filozofske knjige od plato o socratu onda ces naci neke stvari koje bas i nisu religiozne a sve se desava prije krscanstva i islama. a sta je sa ljudima koji su zivili u to doba? sta je bog cekao tolike godine da bi se obratio ljudima?i zasto ti negiras darwinovu teoriju kada nsii naucnik.pa to sto ti pricas , prica nam i bush i hoce da izbaci darwinovu teoriju iz skolstva, ali mu neide za rukom jer naucnici vjeruju u dokaze a ne u price.a sto se tice religijskih zakona da su bili dobri i danas bi bili prisutni svuda a ne samo u nekoliko zemalja. a crkva je vladala pa i djamija ali nisu bili bas dobri vladari pa im narod okrenuo ledja. i na kraju kako to da imamo ovoliko vjera , sta je to bilo pa se narod poceo dijeliti na ove i one?jeli i to bog htio i zasto bi to doprinjelo narodu?i an kraju sta je za tebe vrijednije biti dobar human ili dobar vjernik. i sta bi ti uradi sa nevjernicima?
Bog se obracao narodima i prije Muhamed a.s.-a, prije je bilo jos bozijih poslanika Isa a.s., Musa a.s., Adem a.s... da ne nabrajam... i oduvijek se obracao ljudima. A, Muhamed a.s. je samo posljednji boziji poslanik i posljednja objava!

A, ljudi su namjerno iskrivili neke cinjenice o vjeri... a, nebi bilo smisla da je samo jedna vjera. Razmsili malo!
kada kazes da se bog obracao ljudima i prije danasnjih vjera kako to da nisu pratili nijednu od tih vjera nego su vjerovali u mitove.a bilo bi bolje da je jedna vjera jer iu svakoj vjeri postojei vise pravaca tako da nebi imali samo jedan oblik te iste vjere kao sto je i danas.i nisi mi odgovorio na moja pitanja.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

hananah wrote:Cazinjanin ja nemam boga, ja sam Budista, e sad ne pitaj me svega ti nesto o Budizmu, citaj i googlaj, sta ti je lakse ako te sta interesuje, ako te ne interesuje nemoj.

JBT - pa nisi procitao nijednu vjersku knjigu :shock: a znas ajete :roll: uh, JBT ne znam sta reci, najradije bih rekla uh JBT s tim da bih stavila samoglasnike izmedju suglasnika tvog nika i zadrhtala pri tom od strahopostovanja :D
Ma ne slusaj JBT-a, on ti je samo provokator...
Vamo se pravi tosho, ko nista ne zna a u stvari...
Ma pusti, moja ti ona... :D :D
Post Reply