Svemirski_Jebach wrote:Jao majko...
Europski sud za diskriminaciju?? Whatta fuck?!!! Prepoznat će se onaj ko ovo reče...
Kako bi divno bilo kad bi ljudi na ovom forumu pričali i komentirali samo o onome o čemu nešto znaju. Kako bi svijet bio divan.
I ono oko države i slično...
Evo, da vam razjasnim.
Država BiH, odnosno njeni entiteti imaju odlične zakone u pogledu zabrane diskriminacije ali koliko to živi u praksi to je drugi problem.
Kako sam ja shvatio, ovo što se dogodilo uprava je navodno pravdala "higijenskim razlozima".
Dakle, jako je teško dokazati da je to bila diskriminacija, jer oni nisu napisali na vratima da je npr. Romima zabranjen ulaz u bazen, nego su neke vratili sa ulaza uz to obrazloženje.
Slažem se, potpuno pogrešno i jako ponižavajuće. Najbolje bi bilo, sve redom pod tuš, i problem riješen.
Isto tako, neko bi trebao podnijeti tužbu protiv Termalne rivijere ili kako se već zove te da traži odštetu (evo ja ću im biti zastupnik, naravno za procenat od 10-15 posto jebi ga mora se od nečeg živjeti) ali isto tako možda bi neko iz uprave mogao odgovarati za krivično djelo u ovom slučaju.
Samo, kako dokazati to diskriminirajuću politiku uprave? Jedino možda da uposleni svjedoče i kažu, jest rekli su nam da ne puštamo rome.
Znam dosta slučajeva (holandija) da su isred ulaza u neke klubove vraćali crnce sa ulaza, pravdajući to time da nisu prikladno obučeni, iako su bijeli bili mnogo lošije obučeni od njih.
Tako da ova pojava nije samo naš problem, nego mnogo širi.
I da, mislim da bi onima iz rivijere (ako se sve ovo ovako desilo) trebalo se popet na glavu, pisanjem o tome, na sva zvona dignut, sve međ. organizacije, da se čuje svugdje pa da im više ne pada na pamet.
Ako se nekome ne sviđa kupati se u istom bazenu sa romima, onda nek sjedi kući i čita MEIN KAMPF, seronje. Ili da pogledaju malo zakone apartheida u J. Africi, zakone Alabame, Mississipija prije par decenija, ili faktičko stanje danas.
Nažalost, jedini zaključak je da ljudima treba neko da ga diskriminraju.
STAND UP, SPEAK UP!!
Vjerovatno si u pravu, da bi forum bio puno bolji kad bi ljudi pisali samo o oneme što znaju....
Reci mi ti šta ti znaš o ljudskim pravima?
Govoriš o nekakvim zakonima što funkcionišu...(malo se dvoumiš, ali eto)
O diskriminaciji u drugim zemljama.
Očito je da si upoznat sa tematikom. Vidim da postupak i osuđuješ, ali mi reci još i ovo, ako država ne može da zaštiti jedan narod, koji je očito diskrimiran na svim osnovama. Ko će onda?
Ja jesam pravno laik, ali uvijek ima većih od većih, sve se može dokazati kad se hoće. Zar ne?