Stari most srusili muslimani!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Thanatos

Post by Thanatos »

Praznino :) izgleda da nisi u toku... pa nisi shvatila kontekst...
Thanatos

Post by Thanatos »

Dakle,pogledajmo veliku štetu koju jedna laž može da učini:
Autor: sudnjidan Poslano: 14/08/2005 16:50
Dok se mnogi Bosanci i Hercegovci, cak i na ovom forumu "polomise" promovirajuci Hrvatsku kao "raj za turiste", "najljepsu obalu", usput ostavljajuci silne novce na hrvatskoj obali, da vidimo kako nam susjedi vracaju na lijepim zeljama i dobrim namjerama.
Danasnje (nedjelja) Oslobodjenje donosi ispovjest Bosnjaka, vlasnika malih zanatskih radnji i ducana oko Starog mosta, koji se zale na slab promet uprkos znatno povecanog broja turista i za to optuzuju turisticke vodice iz Hrvatske koji dovode te turiste. Nije mi bilo tesko prekucati nekoliko citata iz teksta:

Citat:
...vlasnica staretinarnice Esma Nametak tvrdi da su za sve krivi turisticki vodici koji ciljano prave antipropagandu o starom Mostaru i nagovaraju svoju klijentelu da ne kupuju nista na carsiji.
"Eto, neki dan je jedan od vodica upozoravao grupu turista da ne kupuju od nas jer smo mi Cigani", kaze vlasnica staretinarnice...
...Predsjednik turisticke zajednice Mostara Mensud Durakovic potvrdio je da su turisticki uposlenici u Mostaru svjedoci da pojedini vodici iz Hrvatske sire lazi o Mostaru. Stranim turistima se cak sugerise da ne kupuju vodu u istocnom Mostaru jer "tamo zive mudzahedini koji bi je mogli zatrovati"...
Trgovac Senad Orucevic otkriva kako je grupa Mostaraca cula jednu voditeljicu grupe stranih turista koja je objasnjavala da su "Stari most srusili muslimani".
"Nema veze, dobila je nogu u gu..cu", veli Orucevic i najavljuje da ce slijedeca greska biti kaznjena bacanjem vodica u Neretvu.

Iako sam protiv bilo kakvog nasilja, aferim Mostarcima na ovom udarcu u gu..cu.

Autor: dr. Poslano: 14/08/2005 16:56
To je tipicna prica hrvatskih fasista (da ne budem pogresno shvacen, mislim na fasiste iz hrvatskog naroda, a ne na hrvatski narod). To su fakat ljudi bez muda i casti. Mostar su sravnili sa zemljom, dovlacili brigade iz Hrvatske, potplacivali novinare da pisu lazi o ratu u BiH, i nakon svega toga, zalice se na ugrozenost. Jadno i bijedno! :x :x

i na kraju naš osumnjičeni:

Autor: gavrilo Poslano: 14/08/2005 16:58
buraz mi je bio u porecu i kaze vise nikad. najgori dozivljaj je imao kada je htjeo da kupi neke suvenire. vidio je neku naruknicu i pitao od cega je. prodavacica mu kaze od kostiju. on zacudjen pita od kakvih kostiju??? a ona "od srpskih" ... :shock: :x

Vidite tu LAŽNO "SUOSJEĆANJE" IZMIŠLJANJEM PRIČA?

POUKA:

NE SMIJEMO LAGATI
JER LAŽ PRODUBLJUJE NESUGLASICE IZMEĐU NAŠA 3 NARODA. :) :) :) :) :) :)
digger

Post by digger »

Ovo sa vodicima i turistima mora da ponekada nudi nesto istine, ali postoji velika mogucnost da je malo preduvano--sto novinarski, sto od vlasnika radnji.

Ne vjerujem da postoji plansko odvracanje turista. Iz licnog iskustva znam da su nekada ture planirane sa malo vremena koje ostaje za bilo sta drugo. Ovo posebno ako je slucaj kratkog vremena za zaustavljanje ture na ruti prema konacnom odredistu.
Bumbar

Post by Bumbar »

mIRCerka wrote:ne cudi me nista...u Pocitelju stanemo, jinu 1996.godine, na putu smo za "lijepu nashu", idemo na more.... i hocu da platim gomilu hrane i vadim pare, ima i bosanskih i njemackih maraka....pazite, Pocitelj je na teritoriji BiH, i kaze mi prodavacica BALIJSKA GOVNA NE PRIMAMO...a ja kazem da ja ne jedem hrvatska govna i izadjem iz prodavnice....
a to za Stari Most me sekunde ne iznenadjuje. Ako smo mi bacili granatu na Markale, zasto ne bi mogli mostarski Muslimani srusiti Starog?
:roll:
Svaka cast
Uh

Post by Uh »

Treba im zabranit da dovode turiste kad tako lazu. Vec bi trebalo turiste preuzeti na granici i poslije ih predati nazad
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

gavrilo wrote:
Thanatos wrote:A SADA PRIZNAJ, I SVE ĆE BITI U REDU!!!
:zzzz:

ne vrijedi ti... ja sam rekao istinu, zao mi je sto imate takve krave sto vam kvare ugled
gavro druze ne daj se :D
ne nasjedaj na price Tita ti....
vidjela sam i ja tablu u Neumu, i upisala se od smijeha, cuj Ulica Dr.Franje Tudjmana :D covjece, Neum to ima, a nasi se popismanili povodom ulice A.I. :D

thanatos, kako li vec, bombe bacaj drugdje.
Tvrdjava kod Omisha, 1997. godina. Festival dalmatinskih klapa. Mi smo samo gosti, ne takmicimo se. Imamo probu, zelimo da se upjevamo. Pjevamo i Jovano Jovanke, jednu od najljepsih makedonskih (a makedonci nikom ne naudise). Kad ce vrla voditeljica, srk kaVu pa: Ma tako ti je kad baliNska krv proradi.

postali su malo bolji jer su vidjeli da smo ipak vjerni hrvatskoj obali.
Licno, najbolje sam se osjecala u Gradcu :D tamo su nas docekali ko begove :D
gavrilo

Post by gavrilo »

mirci ... posto je on rvacki odvjetnik ... ne ... sace da ti okrene sve sto si rekla... ne .... jer ipak to skodi rvackom ugledu ... ne ... :wink:

nemam nista protiv hrvata, cak su mi prijatelji hrvati, ali zasto vam je tako tesko da priznate da mrzite sto vam srbi ( i bosnjaci) dolaze na more.
orbit

Post by orbit »

gavrilo wrote: nemam nista protiv hrvata, cak su mi prijatelji hrvati, ali zasto vam je tako tesko da priznate da mrzite sto vam srbi ( i bosnjaci) dolaze na more.
nemas nista efikasno ili?
ma mrzimo kad nam dolaze proleteri bez kinte, a to su ovi navedeni u najvecem broju slucajeva...jebiga...
gavrilo

Post by gavrilo »

orbit wrote:ma mrzimo kad nam dolaze proleteri bez kinte, a to su ovi navedeni u najvecem broju slucajeva...jebiga...
pa neka vam onda dolaze njemci pijandure. pitaj spance koliko su to dobri turisti...
a za ovakav nacin provociranja mi mozes lijepo popusit kurac... mislim da je dovoljno jasno
praznina

Post by praznina »

orbit wrote:
gavrilo wrote: nemam nista protiv hrvata, cak su mi prijatelji hrvati, ali zasto vam je tako tesko da priznate da mrzite sto vam srbi ( i bosnjaci) dolaze na more.
ma mrzimo kad nam dolaze proleteri bez kinte, a to su ovi navedeni u najvecem broju slucajeva...jebiga...
Doći sa dosta kinte pa da te opelješe. Zato kada god idem vikendom na more ponesem skoro sve od kuće da što manje trošim u lijepoj njihovoj.

Ne vole kako kažu torbare. Tako zovu vikendaše.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Na osnovu nekih postova, ne samo da sam ubijedjen da mostarski trgovci imenom i prezimenom lazu, vec polako pocinjem vjerovati da su muslimani zaista srusili Stari most.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Ljudi moji, nevjerojatni ste. Ovakve viceve već odavno nisam čitala. Da slučajno gavrilo i praznina ne rade u kakvoj marketinškoj agenciji ili ste samo paranoični? Da počnem ja s pričama kako je meni moj brat ispričao... itd, itd...
gavrilo

Post by gavrilo »

dalmatinka wrote:Ljudi moji, nevjerojatni ste. Ovakve viceve već odavno nisam čitala. Da slučajno gavrilo i praznina ne rade u kakvoj marketinškoj agenciji ili ste samo paranoični? Da počnem ja s pričama kako je meni moj brat ispričao... itd, itd...
ne mogu da vjerujem kolike ste vi kukavice... umjesto da osudite taj ispad vase prodavacice vi skrecete sa teme i banalizujete ujedinjeno sa tvrdnjama da ja lazem. zalosno...

to kao nije u hrvatskoj moguce, jer vi jadnici volite toliko srbe da tako nesto nebi nikada rekli. sve u svemu... ne pada mi na pamet da odem vise u lijepu vasu. vi ste zadovoljni, ja sam zadovoljan... ali cu vas svakom svajcarcu da crnim kolike ste fasiste i da radije odu u grcku ili tursku na more. ocekivao sam drukciju reakciju, bar na ovom forumu...
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

U Zadru na svakom cosku slike Ante Gotovine, u Sirokom Brijegu razmatraju da Antu gotovinu proglase pocasnim gradjaninom. Za 8,000 pobijenih u Srebrenici (najgori ratni zlocin u Evropi nakon II svjetskog rata), Srbi govore da je bio gori u Sarajevu.

Izvinite, jel se isplati ikako s njima raspravljati. Mozel covjek izvuci kakvu pouku? -zamisli situaciju kao npr. u Visegradu, natrpati 60 bosnjaka civila u kucu, zakljucati je, okovati i zapaliti i zatim pucati po njima. Po djeci i zenama. Koji im je ku... stvarno ne kontam te umove. Kad se samo sjetim da sam nekad zivio zajedno u zemlji Jugoslaviji sa ljudima koji su pucali po onoj djeci na onim snimkama u Srebrenici, zapitam se, trebal njih protjerati odavde?
gavrilo

Post by gavrilo »

Cazinjanin wrote:Izvinite, jel se isplati ikako s njima raspravljati.
zavisi s kime
List

Post by List »

Ne znam zasto bi prica nicka Sudnjidan bila nemoguca? Nemoguca bi bila da je ono sto su Hrvati ucinili "braci Bosnjacima bila greska.
Ali ne, to nije bila greska. To je nesto sto je bila zelja vecine Hrvata. Na zalost i danas je tako.
To je svima jasno. Samo neki bjeze od toga i za sve krive opet znamo koga. :oops: :D

A i Gavrilova prica nije nemoguca. Mada je moguce da je Gavrilov buraz lagao. Osobito ako je mladji od Gavrila. I ako malac ima bujnu mastu?

A na zalost, Srpska historija se uglavnom svodi na mitove. Kako rece profesor sa Univerziteta u Niksicu.....nasa istorija je mit.....(mit->legenda, izmisljotina sa zrnom istine).
I onda kaze, i Grci imaju svoje mitove......anticka mitologija.....ali oni za razliku od nas znaju da je to mit......iako u tim mitovima mozda i ima nekoliko zrna istine......

Al nije nemoguce da se to desilo. Ako tvoj buraz ima izrazen bosanski ili srbijanski izgovor (uticaj iz Srbije na RS je izuzetno jak, vec veliki dio gradjana RS uveliko prica ekavicom).

Nije nemoguce....jer je jednostavno na osnovu izgovora mogla zakljuciti da se radi o nekome ko joj nije srcu mio.

Nedavno sam saznao da je kosarkas Cibone i reprezentativac Hrvatske Srbin Marko Popovic rodom iz Zadra.
A kad su jednom igrali Zadar i Cibona u Zadru igrao je i Marko Popovic za Cibonu. Bio je jedan od kljucnih igraca Cibone. Cibona je pobijedila tu utakmicu.
Na kraju utakmice dvoranom se orilo psovanje majke cetnicke sugradjaninu Marku Popovicu......prijetnje kako ce ici poklati njegovu familiju a onda i njega.....itd....itd....monstruozno.....u tim trenucima komentator koji je privodio prenos kraju nije se osvrnuo na to.....samo je u jednom trenutku progutao knedlu nekoliko puta.....jer nije sala.....dvije trecine dvorane to uzvikuje....ori se dvoranom.....a Popovicevi bili tu cijeli rat.......
Ako se ovo desilo zasto bi onda ovakve stvari koje je opisao Gavrilo bile nemoguce? :shock:
By the way, kad sam pisao ovo za Marka Popovica prvi put naisao sam na udar forumskih "partizana". :wink:

Znam. :wink: Znam da bi sad neki voljeli da takav primjer mogu navesti i u Sarajevu. Ali na vasu nesrecu.....barem kad se radi o Srbima koji su igrali ZA Bosnu.....to se nikad nije desilo.....pa svi se sjecate one....."Neno majstore Bosna je uz tebe".....ili skandiranja....."Barisa Krasic"...... 8-) .........sto znaci.....ma koliko vam bilo krivo......ipak nismo isti......ni u cemu......pa ni u tome.........iako niko iz raja nije izasao.....pa tako ni Bosnjaci.....
gavrilo

Post by gavrilo »

List wrote:A i Gavrilova prica nije nemoguca. Mada je moguce da je Gavrilov buraz lagao. Osobito ako je mladji od Gavrila. I ako malac ima bujnu mastu?
brat je dvije godine stariji od mene... i nema razloga da me laze. danas je bas dosao nazad iz bosne i porazgovarali smo jos jednom o tome. jedino sto sam pogresno naveo je da je bila naruknica... radilo se o ogrlici. a pricu moze i njegov jaran da potvrdi, koji je inace pola hrvat pola srbin i koji ima kucu u porecu.
praznina

Post by praznina »

dalmatinka wrote:Ljudi moji, nevjerojatni ste. Ovakve viceve već odavno nisam čitala. Da slučajno gavrilo i praznina ne rade u kakvoj marketinškoj agenciji ili ste samo paranoični? Da počnem ja s pričama kako je meni moj brat ispričao... itd, itd...
O čemu ti to. Vikendom idem na more još od 1999. i pouzdano znam da ne vole "torbare" jer ne troše previše novca na vašoj obali. Što se tiče teme rekao sam da je istina i da je to o starom mostu uradila jedna frustrirana dubrovčanka. Istinite su priče koje ista govorila turistima tipa "nemojte da jedete hranu u starom gradu otrovaće vas". To ne izmišljam i znam da je agencija imala problema sa dotičnim turističkim vodičem. Mislim da su joj iz agencije u Mostaru dali nogu. Sve ture iz Dubrovnika preko Međugorja išle su uglavnom preko agencije Fortuna Tours iz Mostara. Tako su se dogovorili sa Atlasom.
gavrilo

Post by gavrilo »

praznina wrote:
O čemu ti to. Vikendom idem na more još od 1999. i pouzdano znam da ne vole "torbare" jer ne troše previše novca na vašoj obali. Što se tiče teme rekao sam da je istina i da je to o starom mostu uradila jedna frustrirana dubrovčanka. Istinite su priče koje ista govorila turistima tipa "nemojte da jedete hranu u starom gradu otrovaće vas". To ne izmišljam i znam da je agencija imala problema sa dotičnim turističkim vodičem. Mislim da su joj iz agencije u Mostaru dali nogu. Sve ture iz Dubrovnika preko Međugorja išle su uglavnom preko agencije Fortuna Tours iz Mostara. Tako su se dogovorili sa Atlasom.
ma daj bolan... gdje bi to hrvati uradili ... :roll:
List

Post by List »

gavrilo wrote:brat je dvije godine stariji od mene... i nema razloga da me laze. danas je bas dosao nazad iz bosne i porazgovarali smo jos jednom o tome. jedino sto sam pogresno naveo je da je bila naruknica... radilo se o ogrlici. a pricu moze i njegov jaran da potvrdi, koji je inace pola hrvat pola srbin i koji ima kucu u porecu.
Nije vazno.

Htio sam reci da je moguce. I da se to moglo desiti. Ako su Zadrani mogli Popovicu majku cetnicku.......sto da ne......al najsmjesnije mi je kad su HR & BiH igrali u Sibeniku.....kosarka kvalifikacije..........deru se oni sa tribina.......gazi balije........a na parketu dva Hrvata, dva Srbina i jedan Bosnjak. :D

Sjecam se da je Beogradska publika izgledala pravo sjebano na tekmi KK Crvena Zvezda vs KK Bosna kad su vidjeli koliko Srba igra u Bosni. :shock:
Pored citave propagande....koja i danas zari i pali Srbijom.....to je sigurno bio veliki sok. :shock:

A ovo za Pocitelj.....ja se i ne zaustavljam u Pocitelju......a siguran sam i vecina drugih Bosnjaka......al tamo su se moji zaustavljali prije rata......svake godine..... 8-) .....a sada.....sta cu tamo.....da se nerviram.....? Da mozda nadjem neku tablu kako je HVO ili HV oslobodila Pocitelj? :oops:
Last edited by List on 16/08/2005 00:57, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

gavrilo wrote:
onda se ovako dogovaramo...
slijedece godine kolektivno idemo svi u CG da vidimo crnogorsko gostoprimstvo :D posto srbija nema more :D
gavrilo

Post by gavrilo »

List wrote:Sjecam se da je Beogradska publika izgledala pravo sjebano na tekmi KK Crvena Zvezda VS KK Bosna kad su vidjeli koliko Srba igra u Bosni. :shock:
Pored citave propagande....koja i danas zari i pali Srbijom.....to je sigurno bio veliki sok. :shock:
nadajmo se da je bio edukativan sok :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

List wrote: Sjecam se da je Beogradska publika izgledala pravo sjebano na tekmi KK Crvena Zvezda vs KK Bosna kad su vidjeli koliko Srba igra u Bosni. :shock:
pa cude se kako su Srbi prezivjeli, obzirom da smo njihova godista bacali lavovima u pionirskoj dolini :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

mIRCerka wrote:
gavrilo wrote:
onda se ovako dogovaramo...
slijedece godine kolektivno idemo svi u CG da vidimo crnogorsko gostoprimstvo :D posto srbija nema more :D
ja pretezn idem u herceg novi i upoznao sam vec par bosnjaka a vala i sarajlija. tad sam prvi put zavolio sarajevke ... zvala se azra i imala je zelen oci :roll:

a gostroprimstvo (crnogorsko) im je za kurca... onako kulturno receno :oops: zato sam sebi reko necu vise ni u crnu goru. odo iduci put u tursku, svi koji su bili su se hvalili za dobar provod
mostarac

Post by mostarac »

List wrote:
gavrilo wrote:brat je dvije godine stariji od mene... i nema razloga da me laze. danas je bas dosao nazad iz bosne i porazgovarali smo jos jednom o tome. jedino sto sam pogresno naveo je da je bila naruknica... radilo se o ogrlici. a pricu moze i njegov jaran da potvrdi, koji je inace pola hrvat pola srbin i koji ima kucu u porecu.
Nije vazno.

Htio sam reci da je moguce. I da se to moglo desiti. Ako su Zadrani mogli Popovicu majku cetnicku.......sto da ne......al najsmjesnije mi je kad su HR & BiH igrali u Sibeniku.....kosarka kvalifikacije..........deru se oni sa tribina.......gazi balije........a na parketu dva Hrvata, dva Srbina i jedan Bosnjak. :D

Sjecam se da je Beogradska publika izgledala pravo sjebano na tekmi KK Crvena Zvezda vs KK Bosna kad su vidjeli koliko Srba igra u Bosni. :shock:

A ovo za Pocitelj.....ja se i ne zaustavljam u Pocitelju......a siguran sam i vecina drugih Bosnjaka......al tamo su se moji zaustavljali prije rata......svake godine..... 8-) .....a sada.....sta cu tamo.....da se nerviram.....? Da mozda nadjem neku tablu kako je HVO ili HV oslobodila Pocitelj? :oops:
Toplo preporucjem svracanje u Pocitelj. Vratili su se prijeratni stanovnici, ugostiteljskim objektima opet gazduju stari vlasnici i skoro sve je kao prije rata. U Pocitelju je drama dobro i covjek se zaista osjeca ugodno, bar u onim rastoranima i starom gradu. Nisam kupovao u prodavnicama nista pa to zaista ne znam.
Post Reply