Kako skolovati djecu iz mjesanih brakova?
-
Prenj
TacnoThe_Fluid wrote:zlata wrote:Zasto vazda mora biti kroatizacija ili srbizacija. Valjda i BiH govor ima svoje specificnosti!!
Kad je u pitanju Mostarac...ovdje se radi o tipicnom natezanju mjesanih brakova. Ma da je BiH "katolicka", nebi njoj smet'o Bosanski jezik.
Da se udaje za Talijana...bi joj malo morgen...smet'o Talijanski jezik ili Talijanska skola. A 'vamo zivi u BiH...rodom je iz BiH...a smeta joj govor zemlje iz koje potice.
Meni je milina pricati sa Dalmosima. Tol'ko rijeci koje se kod nas vise ne koriste...koje su moj did i nane koristili. Jos ikavica...koja se nekad govor'la u vecini BiH. ONI su meni primjer za postivanje. Furaju svoje...da bi ocuvali SVOJ govor. To meni smeka...jerbo...u ovom dobu globalizacije i homogenizacije...kultura je blago.
eh zlato, to znaci da bi se ikavica morala vratiti, obzirom da je ne tak odavno vise od 70% Bosne i Hercegovine govorilo&pisalo istu.
:)
To bi naravno bilo super, da se vrate rijeci, koje danas koristi maleni procenat Bosanaca i Hercegovaca poput:
varenika
mliko
dite
prominiti
did
itd.
-
The_Fluid
o ikavici sam otvorio zasebnu temu, no evo ti i odgovora, za vrijeme NDH doslo je do grubo i nasilnog uvodjenja rijeci iz hrvatskog jezika, gdje su se ljudi forsirali da koriste odredjene rijeci poput stroj umjesto masina i slicno, to se vratilo kao bumerang poslije rata kada je doslo do velikog uticaja rijeci iz srpskog jezika na teritoriju Bosne i Hercegovine, isti opada tek pcoetkom 70-tih. A ikavica je u svoj toj prici bila polako potiskivana jos od dolaska Turaka na podrucje Bosne i Hercegovine, prvo sa novostokavskim, poslije sa Beckim dogovorom iz 1850.godine srpskih i hrvatskih lingvisticara, da ne spominjem da se u skoli nije ucila sto je presudno bilo da ista pocne da izumire.Frutek wrote:Pa kako to onda lingvističaruThe_Fluid wrote: Za one koji ne znaju, ikavica se do prije 70 godine intenzivno koristila u cijeloj danasnjoj Bosni i Hercegovini, i nesto manje u trokutu izmedju mjesta Zvornik-Foca-Gorazdeda nijedna ta ikavička riječ nije ostala u navici makar našim roditeljima. Čuj koristila se do prije 70 godine, a niko nijednu ikavicu da izusti. Jebote, imamo njemačkih i turskih riječi a nemamo ikavice
![]()
Sto se tice dijela "nasim roditeljima", moram te ispraviti moj otac je koristi na primjer
ps.
za pocetak preporucujem pogledati Historijski pregled jezika u Bosni i Hercegovini
- Vodenjak
Svaka ti cast @danas! A vala i sutra!danas wrote:uh, mostarac...
dugo sam razmisljala sta da ti kazem, pa ne znam ni sama. ali evo, dacu svoje misljenje da je mijesani brak jedna izmisljena kategorija i da isti ne postoji. jer uzimaju se ljudi koji dijele isti pogled na svijet i istu filozofiju, bez obzira kako se zvali. "mijesani" brakovi su "mijesani" samo po imenima, jer su najcesce sklopljeni izmedju ljudi kojima vjera i nije bila bitna. ako ti i tvoja djevojka ne dijelite istu filozofiju zivota, onda vam je i bolje da mozda ne pocinjete nista skupa.
moja uza i sira porodica je "izmijesana" (kako bi je ovi danasnji brojaci krvnih zrnaca nazvali) ali to je besmislena kategorija, jer moji roditelji su dijelili isti pogled na svijet po svim pitanjima (ukljucujuci i iste stavove po vaspitanju djece) i smatrali su se bosancima ateistima... moj muz je amerikanac, i ja se niposto ne osjecam u mjesanom braku, kao ni moja sestra koja je udata za nijemca. meni je bilo apsolutno nebitno hoce li se moj muz zvati john, jovan, jusuf, johann, ili jozo, dok god ne broji ni sebi (a bogami ni meni) krvna zrnca i dok god mi ne namece ideje i nacin zivota strane mome shvatanju. ti vidi da li sa ovom curom dijelis osnovna zivotna shvatanja.
ja razumijem ljude koji hoce da se zene samo sa "svojima" -- hrvat sa hrvaticom, ili srbin sa srpkinjim... jer mi svi radimo isto - kao sto ovi traze sebi supruznika po vjeri, tako ja sebi trazim supruznika u "nevjeri" jer ne bi islo da sam ja ateista a muz mi ne izlazi iz crkve ili dzamije... kao sto je njima bitno da se zene srbima/hrvatima/bosnjacima, tako je i meni bitno da moj muz ima pro-bosanska shvatanja i stavove. svi mi trazimo sebi ogledalo, i to je valjda normalno, sta ja znam. ti skontaj sta vidis u svome ogledalu...
nije mi bila namjera da solim pamet, ovo je moje onako prijateljsko vidjenje situacije u kasne sate... sretno vam bilo, u svakom slucaju.
Imam samo jednu malu digresiju. Ne da ispravim tvoja vidjenja s kojima se 101% slazem vec da mozda samo malo upotpunim.
Kako sama rece, muz ti je Amerikanac, a sestrin muz Nijemac.
Meni se cini da je to na nasim podrucjima ipak malo lakse prihvatljivo nego kad se pomijesaju stada predvodjena sadasnjim pastirima i opkoljena psima ovcarima koji se smatraju od Boga zaduzenim da cuvaju ovcice!
Da su dvoje mladih dovoljno ekonomski jaki i samostalni (sto vecina nije!)mozda bi i moglo da funkcionise to sto si navela u pocetku.
Ali s obzirom da nisu, tu se onda upetljaju roditelji, braca i sestre, tetke i babe, komsije i sugradjani i naravno, nezaobilazni sveznajuci popovi i hodze...
Dovoljna populacija da rasturi cijelu jednu drzavu a kamo li pokusaj mladih da zive svoj zivot neoptereceni vjerskim zatucavanjem i nacionalistickim bljuvotinama.
-
zlata
Je'l' nije Allah Svemoguci naredio...UCI, CITAJ. Eh sinko moj...to vrlo vazi za tebe.Frutek wrote:Mi Bosanci nikad nismo te riječi koristili, samo HercegovciThe_Fluid wrote: To bi naravno bilo super, da se vrate rijeci, koje danas koristi maleni procenat Bosanaca i Hercegovaca poput:
varenika
mliko
dite
prominiti
did
itd.
- danas
slazem se... brakom se ne zdruzuju samo dvoje ljudi, nego i cijele porodice. i dosta ljudi koje ja znam strahuju ne od toga kako ce im biti sa tim partnerom, vec kako ce partnerova porodica reagovati na njih, "njih" ko biva drugoga imena. i slazem se da je mozda malo lakse udati se za stranca (mada imam poznanika koji je ocu i majci doveo japanku, pa ovi kad nisu pali u bandak!) nego za domaceg "drugog". a to je zalosno, jer mi smo imali vise zajednickog nego onoga sto nas dijeli. sada to vise nije slucaj.Vodenjak wrote: Da su dvoje mladih dovoljno ekonomski jaki i samostalni (sto vecina nije!)mozda bi i moglo da funkcionise to sto si navela u pocetku.
Ali s obzirom da nisu, tu se onda upetljaju roditelji, braca i sestre, tetke i babe, komsije i sugradjani i naravno, nezaobilazni sveznajuci popovi i hodze...
Dovoljna populacija da rasturi cijelu jednu drzavu a kamo li pokusaj mladih da zive svoj zivot neoptereceni vjerskim zatucavanjem i nacionalistickim bljuvotinama.
sad, mostar je postavio pitanje glede "drzavnog" uredjenja i obrazovanja djece iz njegove potencijalne bracne zajednice. moje pitanje je ovo: recimo da nasa drzava ima jedinstven vaspitno-obrazovni program (koji je, hajde recimo, "bosanski") a tvoja supruznica i dalje licno smatra da je HVO oslobadjao mostar, da li bi ovo bitno mijenjalo tvoju situaciju? "drzava" bi tvome djetetu u skoli govorila jedno, dok bi djetotova majka smatrala da je to obrazovanje laz? i tvoj brak ce kao biti u redu, jer je drzava regulisala sta ce dijete uciti u skoli, a ti i tvoja zena se niste usaglasili ko je bio zrtva a ko agresor?
brak izmedju hrvatice i bosanca ce najvjerovatnije biti OK, ali brak izmedju glasacice HDZ-a koja ne izlazi iz crkve i glasaca SDP-a koji ne ulazi u dzamiju ne znam bas da hoce. kontas? vase nesuglasice nisu "nacionalne" vec su politicke prirode. ne bi ti mogao ni sa muslimankom kojoj su SDA i alija zakon, iako imate slicno ime i prezime i "iste" ste ko biva nacionalnosti. kad to prokontas, sve ce ti se samo kasti.
- danas
pa tema je bilo konkretno i specificno pitanje, vezano za covjeka u mjesovitaj vezi... ne kaze on da je ovo najveci problem...seka wrote:E dobro sad - sta cemo sa djecom povratnika ciji su roditelji "cisti" i naravno u manjini, bilo u Federaciji ili RS-u.
Oni vec sada imaju nacionalno nastavni program.
Mjesoviti izgleda najveci problem. Ma dajte...
a sve ovo je simptom nesredjene politicke situacije, u kojoj svi vuku na svoju stranu i niko ne zeli da napravi ikakav kompromis. a kompromis se i ne moze praviti, jer ja nikada ne bih mogla dozvoliti da moje dijete u skoli uci da je VRS oslobodilacka vojska, te tako imamo ovu situaciju koja odgovara svim trijema stranama. svakom svoje... ako si se zajebo pa ne pripadas (ili sto si "nacionalna manjina" ili sto se nisi "oprijedjelio" ili sto si se vratio tamo gdje ti svi govore da ne treba da se vracas), to je tvoj problem, ko te sljivi...
-
zlata
Eh pa sad...da vidis s'kojom se lakocom mnogi stranci zene i razvode...kol'ko je djece bez tate, razmislj'o bi i ti podulje, s'kim bi!!!praznina wrote:Čovječe kada mi pričaju o ovoj našoj dijaspori koji se žene i udaju samo za one svoje, kažu da se nikada ne bi udali/oženili Norvežankom ili Šveđankom. Koja zadrtost a nešto pričaju o Arapima i inim emigrantima a eto i oni se guraju u svoj geto.
- danas
pa mislim da je kljucni problem politika "nacionalnih torova", gdje su svi prije neki srbi, hrvati, i bosnjaci negoli bosanci, i gdje svi trce za "svojom" partijom = nacijom. ako nisi na ovom blistavom putu, nema te. ni u politici, ni u obrazovanju, ma nigdje... mijesani brakovi su samo jedan primjer onih koji su "baceni u korpu za smece" u ovim politickim rabotama. svakako ima masa drugih primjera. ja ne bih bila u kozi nijednom povratniku u RS recimo...seka wrote: Kroz citavu temu citam komentare tako da sam dosla do zakljucka da je to kljucni problem.
Nego, kao sto rece "svakom svoje"
a to "svakom svoje"... nisam ja izmislila... samo konstatujem zalosno trenutno stanje. a ako nisi "svoj na svome" bolje da te nema izgleda... niko se na tebe nece okrenuti.
-
haris303
... ma sta vise pametujete sa tim "nacionalnim torovima" .... imala je i ex-Yu svoje nacionalne torove (bivse republike) .... izuzetak je bila BiH .... i to joj je bas pravo pomoglo .... satrana je fasistickim stampedom, najvise je stradala, najvece je posljedice potegla itd.... da smo bogdo i mi prije rata bili nacionalni tor kao i ostale republike.... pola stvari nas zadesilo nebi .... i sta smo i danas bolji ..... svi su i dalje ostali u tim torovima a mi se upinjemo da smo multi-multi .... i koja fajda ....danas wrote:pa mislim da je kljucni problem politika "nacionalnih torova", gdje su svi prije neki srbi, hrvati, i bosnjaci negoli bosanci, i gdje svi trce za "svojom" partijom = nacijom. ako nisi na ovom blistavom putu, nema te. ni u politici, ni u obrazovanju, ma nigdje... mijesani brakovi su samo jedan primjer onih koji su "baceni u korpu za smece" u ovim politickim rabotama. svakako ima masa drugih primjera. ja ne bih bila u kozi nijednom povratniku u RS recimo...seka wrote: Kroz citavu temu citam komentare tako da sam dosla do zakljucka da je to kljucni problem.
a to "svakom svoje"... nisam ja izmislila... samo konstatujem zalosno trenutno stanje. a ako nisi "svoj na svome" bolje da te nema izgleda... niko se na tebe nece okrenuti.
Last edited by haris303 on 02/08/2005 18:11, edited 1 time in total.
-
zlata
Pa BiH postoji, imamo i Hercegovce, i novokomonvanu RS, ali Bosanci ne smiju postojati.danas wrote:pa mislim da je kljucni problem politika "nacionalnih torova", gdje su svi prije neki srbi, hrvati, i bosnjaci negoli bosanci, i gdje svi trce za "svojom" partijom = nacijom. ako nisi na ovom blistavom putu, nema te. ni u politici, ni u obrazovanju, ma nigdje... mijesani brakovi su samo jedan primjer onih koji su "baceni u korpu za smece" u ovim politickim rabotama. svakako ima masa drugih primjera. ja ne bih bila u kozi nijednom povratniku u RS recimo...seka wrote: Kroz citavu temu citam komentare tako da sam dosla do zakljucka da je to kljucni problem.
- danas
ne treba da smo multi-kulti... treba da smo svi bosanciharis303 wrote: ... ma sta vise pametujete sa tim "nacionalnim torovima" .... imala je i ex-Yu svoje nacionalne torove (bivse republike) .... izuzetak je bila BiH .... i to joj je bas pravo pomoglo .... satrana je fasistickim stampedom, najvise je stradala, najvece je posljedice potegla itd.... da smo bogdo i mi prije rata bili nacionalni tor kao i ostale republike.... pola stvari nas zadesilo nebi .... i sta smo i danas bolji ..... svi su i dalje ostali u tim torovima a me se upinjemo da smo multi-multi .... i koja fajda ....
-
haris303
.... nemam nista protiv toga, bilo bi to divno kada bi moguce bilo, ali da li vi zaista zivite u zabludi da bi to promijenilo istorijsku praksu i cinjenicu koja kaze da na ovim prostorima svakih 40-50 godina budu satrani, poklani, rastjerani, silovani, unesreceni itd ..... Bosanski muslimani, ne Bosanci .... ili smo i mi izmedu ostaloga pobili 17.000 djece i silovali preko 30.000 zena ....[/b]danas wrote:ne treba da smo multi-kulti... treba da smo svi bosanciharis303 wrote: ... ma sta vise pametujete sa tim "nacionalnim torovima" .... imala je i ex-Yu svoje nacionalne torove (bivse republike) .... izuzetak je bila BiH .... i to joj je bas pravo pomoglo .... satrana je fasistickim stampedom, najvise je stradala, najvece je posljedice potegla itd.... da smo bogdo i mi prije rata bili nacionalni tor kao i ostale republike.... pola stvari nas zadesilo nebi .... i sta smo i danas bolji ..... svi su i dalje ostali u tim torovima a me se upinjemo da smo multi-multi .... i koja fajda ....
- danas
slazem se.haris303 wrote: ili smo i mi izmedu ostaloga pobili 17.000 djece i silovali preko 30.000 zena ....[/b]
ne, mi nismo to uradili, te stoga nema razloga da budemo u nekom svom "toru", i da nam djeca po RS-u i po herceg-bosni uce da su HVO i VRS braniteljske vojske.
-
zlata
Svima. SDA i IVZ zejednici smetamo...jer treba omoguciti rezervnu domovinu uticajnim Sandzaklijama...i takodjer zato sto muslimani iako vecinom potomci Bos. starosjedioca...postoje kao takvi...od dolazka Osmanlija...i zive kao zaseban tor. Nije ovo prvi put da se dvoume oko Bosanstva. Odbili su i Kallaya...SVI. I nacionalistima i vjerskm vodjama...torovi su "captive audience" ('de ti prevedi). Ne moraju se tesko boriti za ideoloske pristase. Svi ovi ratni sukobi su im omogucili uticaj koji pod normalnim uvjetima nikad(JAMAIS) nebi imali.danas wrote:a sto mislis sto? kome smetaju bosanci poput tebe i mene?zlata wrote:Pa BiH postoji, imamo i Hercegovce, i novokomonvanu RS, ali Bosanci ne smiju postojati.
A hvala Bogu...pa se i politicke stranke i vjere..vazda bore za pristase. To im i jeste "raison d'etre". Znas sta mi je rekla mater jednog prijatelja u Brazilu: "Ma tesko je biti Zidov u Brazilu. Ne mrze te dovoljno." Tako je i kod nas...kad se svi mrze..onda je hodzama, popovima, klero-nacionalistima i neofasitima, RAJ. Biti Bosanac-Hercegovac...znaci odustajes od iskljucive pripadnosti ijednom tom toru. Svrsatas se u zajednicki tor. To znaci izrast cetvrtog tora...zajednickog laickog podkrovlja...koji bi obuhvato sve...ali koji bi NAJVISE prijetio klero-etnickim podjelama, koje su inace, povjesni anakronizam.
Jel'se nije Reis hvalio u Austriji...da su Cetnici najvise "ucinili" za opstanak muslimana u BiH?
-
Qwert
I nisam puno pogrijesio. Obicno takva zajednica bude viseparna.....zavisi od uticaja familije.Vodenjak wrote:To u visheparnoj mjesovitoj zajednici?Qwert wrote:Da rijesim dilemu..![]()
![]()
Skolovace se i vaspitavati na nacin uticajnijeg bracnog para.![]()
![]()
![]()
![]()
-
mostarac
Ovaj ti post treba stavit u USTAVzlata wrote:Svima. SDA i IVZ zejednici smetamo...jer treba omoguciti rezervnu domovinu uticajnim Sandzaklijama...i takodjer zato sto muslimani iako vecinom potomci Bos. starosjedioca...postoje kao takvi...od dolazka Osmanlija...i zive kao zaseban tor. Nije ovo prvi put da se dvoume oko Bosanstva. Odbili su i Kallaya...SVI. I nacionalistima i vjerskm vodjama...torovi su "captive audience" ('de ti prevedi). Ne moraju se tesko boriti za ideoloske pristase. Svi ovi ratni sukobi su im omogucili uticaj koji pod normalnim uvjetima nikad(JAMAIS) nebi imali.danas wrote:a sto mislis sto? kome smetaju bosanci poput tebe i mene?zlata wrote:Pa BiH postoji, imamo i Hercegovce, i novokomonvanu RS, ali Bosanci ne smiju postojati.
A hvala Bogu...pa se i politicke stranke i vjere..vazda bore za pristase. To im i jeste "raison d'etre". Znas sta mi je rekla mater jednog prijatelja u Brazilu: "Ma tesko je biti Zidov u Brazilu. Ne mrze te dovoljno." Tako je i kod nas...kad se svi mrze..onda je hodzama, popovima, klero-nacionalistima i neofasitima, RAJ. Biti Bosanac-Hercegovac...znaci odustajes od iskljucive pripadnosti ijednom tom toru. Svrsatas se u zajednicki tor. To znaci izrast cetvrtog tora...zajednickog laickog podkrovlja...koji bi obuhvato sve...ali koji bi NAJVISE prijetio klero-etnickim podjelama, koje su inace, povjesni anakronizam.
Jel'se nije Reis hvalio u Austriji...da su Cetnici najvise "ucinili" za opstanak muslimana u BiH?
- Vodenjak
Ma ne bi bilo problema ni sa tim "svakom svoje" da upravo Bosnjaci znaju STA je njihovo!danas wrote:pa mislim da je kljucni problem politika "nacionalnih torova", gdje su svi prije neki srbi, hrvati, i bosnjaci negoli bosanci, i gdje svi trce za "svojom" partijom = nacijom. ako nisi na ovom blistavom putu, nema te. ni u politici, ni u obrazovanju, ma nigdje... mijesani brakovi su samo jedan primjer onih koji su "baceni u korpu za smece" u ovim politickim rabotama. svakako ima masa drugih primjera. ja ne bih bila u kozi nijednom povratniku u RS recimo...seka wrote: Kroz citavu temu citam komentare tako da sam dosla do zakljucka da je to kljucni problem.
Neki dan u mom kraju proslava! Dosao reis, dosao nacelnik moje carsijice i dosao nacelnik jednog turskog grada. (ovaj zadnji podijelio cevape ljudima koji su dosli na proslavu!
I sta su ljudi slavili? Slavili su pored spomenika, koji sad ima status isti kao i recimo spomenici podignuti na Sutjesci, Neretvi, Kozari, dakle slavili su dan kada su Turci osvojili zadnju bosansku utvrdu u mojoj opstini i molili se na mezarima dvadest dvojice okupatorskih turskih vojnika!?!?!?!?
A onda se ljutimo kad nas cetnici nazivaju Turcima!
"Najveci demokrata Balkana i otac nacije" (citirane izjave pojedinih forumasa) Alija Izetbegovic u svojim izjavama je obicavao reci da od Bosnjaka ocekuje da potenciraju i razvijaju vise svoje duhovno (sto ce reci vjersko!) od svog nacionalnog bica!
A onda se opet ljutimo i cudimo kad nas koalicioni partner "oca nase nacije" Karadzic naziva vjerskom sektom!
Pomenuti ovdje da su Bosnjaci nastali dijelom od Srba i Hrvata je najobicnije bogohuljenje! Svi ce se iz petnih zila upinjati da dokazu kako smo svi mi potomci Bogumila!
Kad se takvima kaze kako su Bogumili isto tako bili krscani, najradije bi iz koze iskocili ali obicno ne smiju na to ni pisnuti!
Moje je skromno misljenje da bi se preci naroda koji se naduravaju na nasim podrucjima u zadnjih petnaestak godina, posteno ismijali kad bi vidjeli sta im bi od potomaka!
A siguran sam da bi se barem polovina ovovremenih podobro iznenadila kad bi kojim cudom vidjela ko im je bio predak prije nekih 5-6 stotina godina!
Kriza Bosnjaka je u krizi njihovog identiteta!
Oni koji ih danas zastupaju najmanje su zainteresovani da istu krizu rijese! Koriste se dnevnopolitickim pitanjima da bi sacuvali svoje straznjice na foteljama i da bi upravo narod kojeg kobajagi zastupaju jos vise, prije svega nacionalno i materijalno, a onda i duhovno opustosili!
A nas, Bosanaca i Hercegovaca sto se tice... Ne znam... Pokusao sam i Bosnjacinma i Srbima i Hrvatima ovdje reci da su i oni Bosanci po naciji a po narodnosti to drugo, ali ne haju oni za tim...
Ujedinjene nacije su primile bosanskohercegovacku naciju i drzavu u clanstvo, a ne tamo neke Bosnjake, Srbe i Hrvate i njihove prchije!
Last edited by Vodenjak on 02/08/2005 21:37, edited 1 time in total.