Kočenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mg

Post by mg »

:-D
Last edited by mg on 08/11/2010 20:33, edited 1 time in total.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

The_Flyer2002 wrote:
Šeha wrote:[
Ako auto koristis iskljucivo za "udobni prevoz" kako kazes, od tacke do tacke, po dobrim, ravnim putevima automatik ti je ok. Ako ne uzivas u kontroli svog vozila, ako te ne zanima njegov puni potencijal automatik je sasvim ok. Da nije ok ne bi se prodavao.

Da li je retardirano voziti manual? Apsolutno ne? Pametnije je iz vise razloga:
- Manja potrosnja --- NIJE ISTINA
- Manja cijena (od 1000 - 1500 dolara u U.S.)
- Bolje i brze kocenje --- NIJE ISTINA- Veca kontrola nad vozilom --- NIJE ISTINA CINI TI SE

Vozio sam sve transmisije i kada bih birao uvijek bi uzeo auto sa manuelnom transmisijom..(doduse jedino sto nisam probao jos je onaj tkzv. SMG mjenjac)

pogledaj toyotu recimo tacnije scion tC koji ima manju potrosnju sa automatikom.

kocenje nema nikakve veze sa vrstom mjenjaca

kontrola nad vozilom nema veze sa mjenjacem vec sa suspenzijom.
ako si mislio na kontrolu recimo brzine ili mozda stisnuti gas u krivini --- to skoro ne prestavlja nista. novi automatici "fataju" dobro. nema vise onog cekanja (skoro sekunda prije nego presalta).

ako ces bas sportski voziti mozes i automatika saltati rucno.
Svi koji su poklonici rucnog biranja stepena prenosa su ljudi koji, osim sto se transportuju sa jedne lokacije na drugu, usput uzivaju u voznji. Potpuna automatika pojednostavljuje voznju i namijenjena je onome kome je voznja komplikovana... :D Meni se recimo najvise svidja poluautomatska varijanta, bez kvacila, a jos ako su komande na volanu kao kod Alfe 147, ljepota... :)
nineac

Post by nineac »

Dajte koji je ovo "ovjeraS"? Da nije conjuror promjenio nick, pošto imaju slične "argumente".
Automatski mjenjač je fin izum, i npr. na autobusima i kamionima vrlo koristan. Takođe, na novim dieselima sa zastrašujućim obrtnim momentom vrlo dobro dođu.
Ali hajmo se ostaviti bajki tipa BMW 535d ili A8 V8 tdi i vratimo se u stvarnost.
Ručni mjenjač je sa stanovišta sigurnosti neprevaziđen iz nekoliko razloga:
Upravo ta "primitivna" mehanička veza obezbjeđuje meksimalno kočenje motorom, tj. štednju kočnica koje dosta duže traju sa takvim mjenjačima, te nisu toliko sklone pregrijavanju.
Uvjek kroz krivinu prolazite u željenom stepenu prenosa, tj. nemožete zakasniti kao što dosta A mjenjača ima običaj. Takođe izlaz iz te krivine je uvjek u pravom stepenu.
Ta "primitivna" veza je pouzdana, jer kod A mjenjača jedan pregoreni osigurač može dovesti do problema sa impulsima tj naredbama za prebacivanje.
Manja potrošnja goriva sa ručnim mjenjačem (opet, ostavimo po strani Hi-Tech proizvode koji koštaju brdo novca) doprinosi boljoj iskorištenosti motora, tj. boljim performansama.
Nakdnadne popravke kod ručnih mjenjača su nekoliko puta jeftinije, dok u dosta slučajeva A mjenjač morate komplet zamjeniti.
Startna cijena je jeftinija, te auto manje kg ima sa R mjenjačima, što opet dolazimo do onoga: KG:KS= prformanse i potrošnja. Manje kg po konjskoj snazi znači bolje performanse i manju potršnju ako se radi o istom motoru sa različitim mjenjačima ili opremom! Inače, 50kg u današnjim automobilima igra ogromu ulogu, a neki A mjenjači teži su od ručnih za više od 50 kg!
LeKo

Post by LeKo »

Kad kocim uvijek stepenujem lagano otpustam kvacilo i lagano stiscem kocnicu tako da motor koci bas onako kako odgovara bez naglog dizanja obrtaja, disk plocice se manje trose, diskovi relativno hladni...a ovo automatik ili rucni, za mene uvijek rucni....jedne godine smo isli na boracko (raja) ja tada imao GII 1.8 R mjenjac, a haver imao kadeta 1,3 A mjenjač prilikom spustanja sa jezera bukvalno je zapalio kocnice, dok ja posustajanje na ucinkovitosti i nisam bas osjetio.....
gaius

Post by gaius »

par stvari:
1. raja se uglavnom zajebaju.. nije automatika loša nego je skupa.. mislim ovdje većina ljudi traži da kupi kakvo takvo dobro auto.. i onda im nije do automatike..
2. DSG je automatizovani manuelac :) uglavnom.. upotreba je ista ko tiptronicu.. gurneš u D i vozi.. :)
3. kočenje motorom VW čak preporučuje (eto meni u servisnoj knjizi piše da treba što više kočiti motorom, "planirati" kočenje itd.. itd..)
danas

Post by danas »

gaius wrote:par stvari:
1. raja se uglavnom zajebaju.. nije automatika loša nego je skupa.. mislim ovdje većina ljudi traži da kupi kakvo takvo dobro auto.. i onda im nije do automatike..
2. DSG je automatizovani manuelac :) uglavnom.. upotreba je ista ko tiptronicu.. gurneš u D i vozi.. :)
3. kočenje motorom VW čak preporučuje (eto meni u servisnoj knjizi piše da treba što više kočiti motorom, "planirati" kočenje itd.. itd..)
nije DSG isto sto i tiptronic, mada "izgleda" isto/slicno. sa DSG imas opciju da mijenjas brzine i saltas sam ako hoces, jer mozes da izadjes iz ("override") ovog D mode i onda motor "ceka" sta ces ti da uradis, bas kao u manuelcu.. samo sto ne saltas sa mjenacem, vec sa pedalicama na volanu ili mozes i sa mjenjacem ako ga podesis u ovaj kao neki manual mode. ovako je na audiju.

a tacno je, VW je napravljen da koci motorom, kao i svako pristojno auto. uslovi voznje ne mogu biti jednaki, pa motor treba da se adaptira na malo kompleksniji nacin nego samo da "vozi" i "koci". princip usporavanja mi se cini nepoznat na americkim drumovima, i to je bas zato sto nemaju brzine i znaju samo da drze nogu na gasu ili na kocnici. kao sto sam vec rekla, nema mi nista mrze nego kad u automatiku idem niz strmo brdo i moram da derem kocnicu ko zadnja budala...
Last edited by danas on 28/07/2005 11:51, edited 1 time in total.
putnik

#57 Re: Kočenje

Post by putnik »

Frutek wrote:Jedno pitanje iz svakodnevne vožnje po našim ulicama :-D
Kako kočite?

1. Da li prilikom ubrzanja kočite motorom (školsko stepenovanje silazka sa više na nižu brzinu tipa 4-3-2-1)?
2. Da li prilikom ubrzanja do npr. 60 km-h kad vidiš ležećeg, staneš u 3-ćoj pa prebaciš u 1-vu prilikom skoro totalnog stajanja (nema stepenovanja)?
3. Takođe, da li se koristite lerom (idete u 4 brzini, vidite semafor, samo izbacuješ u ler i polako na kočnicu bez stepenovanja ikakvog)?

Ako koristite i još neki način kočenja koji nisam spomeno, podijelite ga sa ostalima :D
1. misliš usporenja!? - pa to je normalan slijed stvari u vožnji. Svaka brzina kretanja zahtjeva odgovarajući stepen prenosa da bi motor vrtio u optimalnom rasponu obrtaja.

2. Zavisi od uočavanja "drota - crnogorca". Ako ga rano uočim, usporavam motorom na dovoljnu mjeru da glatko u leru pređem preko istog. Ako ga kasno uočim, kočnica do daske, a sam prelazak je bez kočnice. U međuvremenu, kad se smiri auto, šaltanje ide mahinalno u odgovarajući stepen (prva ili druga) Često mi se desi da toliko prikočim tako da je iz treće u prvu logična operacija. Inače ne razmišljam o mjenjaču. To ide samo od sebe.

3. Zavisi od semafora. Ako znam da ću stati i čekati zeleno, radije blagovremeno izbacim u ler i pustim da se sam dokotrlja. Ako znam da će zeleno prije nego stanem, onda je motor uvjek spojen u odgovarajućem stepenu i čeka ubrzanje.
Fair Life

#58 Re: Kočenje

Post by Fair Life »

whow wrote:
Fair Life wrote:
Frutek wrote:(...)
3. Takođe, da li se koristite lerom (idete u 4 brzini, vidite semafor, samo izbacuješ u ler i polako na kočnicu bez stepenovanja ikakvog)?
Ako se zelis glave nanosati TO ne radi.
Molim te pojasni zasto?
U tom momentu auto ti je "invalid"... i po potrebi ne mozes da reagujes ubrzanjem da bi izbjegao eventualnu opasnost.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

danas i ovejaraS, ocijukanje nastavite na vasoj temi... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Dvadesetek godina sam vozio manuelca. Zadnjih pet-sest godina vozim automatika... nesto kao i 'danas'.

Automatski mjenjac i mjenjac na volanu (elektronski) sa kojim mogu da pritiskom na dvije plocice mjenjam brzine kao na manuelcu... kocnice ABS.

Nikad nisam koristio elektronski manuelac na mjenjacu. ABS kocnice su savrsene i zaustavljaju prakticno na mjestu bez proklizavanja. Voziti stotinu ili vise stotina kilometara gradske voznje svaki dan 'manuelcom' gdje je na svakih 200-300 metara semafor... je glupost i vjerujem da bi svaki zaljubljenik manuelca presao na automatiku.

Manuelac je u svakom slucaju bolji u BiH zbog sigurnije voznje po snijegu i ledu. Zatim manuelac je bolji za vozace koji vuku prikolice zbog mogucnosti kocenja motorom. Zamislite na sta bi izgledala voznja sa cestim pritiskanjem kocnice sa prikolicom iza automobila.
Frutek

Post by Frutek »

danas wrote:ovejaras,
ja zivim u USA, pa ako ti je usput, svrati... a od ocijukanja (ni za volanom, ni na forumu bogami) bojim se da nema nista :lol: :lol: :lol:
Čuj nema ništa :shock: "Danas" izgleda neka zahebana mačka :shock:

Nego, danas, ja takođe vozim Audija A3 i nećeš se pokajat što uzimaš to auto. Ja sam prezadovoljan s njim. Lično mi se ne sviđa ovaj novi sportback, više volim istinsku sportsku verziju, 3 vrata, manji i okretniji 8-) Uglavnom, uživaćeš s A3-kom. Još da si uzela ručni mjenjač pa onda ko velika :roll: :D :D
Zadig

Post by Zadig »

Fair Life wrote:Dvadesetek godina sam vozio manuelca. Zadnjih pet-sest godina vozim automatika... nesto kao i 'danas'.

Automatski mjenjac i mjenjac na volanu (elektronski) sa kojim mogu da pritiskom na dvije plocice mjenjam brzine kao na manuelcu... kocnice ABS.

Nikad nisam koristio elektronski manuelac na mjenjacu. ABS kocnice su savrsene i zaustavljaju prakticno na mjestu bez proklizavanja. Voziti stotinu ili vise stotina kilometara gradske voznje svaki dan 'manuelcom' gdje je na svakih 200-300 metara semafor... je glupost i vjerujem da bi svaki zaljubljenik manuelca presao na automatiku.

Manuelac je u svakom slucaju bolji u BiH zbog sigurnije voznje po snijegu i ledu. Zatim manuelac je bolji za vozace koji vuku prikolice zbog mogucnosti kocenja motorom. Zamislite na sta bi izgledala voznja sa cestim pritiskanjem kocnice sa prikolicom iza automobila.
kao veliki protivnik automatika sam "teska srca" primio na koristenje sluzbeno vozilo Ford Explorer V8 (misilm da je 4.0 ili 4.2). Prvih mjesec dana sam kukao i zalio se ko lud.
Nakon satih provedenih u guzvama po gradu, sam se potpuno odusevio sistemom. Taman kad sam se naviko, uzela mi firma avto natrag
:roll:

Za grada, i brutalne guzve ok, ali na auto putu mi se nije svidjalo.
Frutek

Post by Frutek »

Zadig wrote: Za grada, i brutalne guzve ok, ali na auto putu mi se nije svidjalo.
Meni se automatic nije svidio ni u gradu ni na autoputu :oops:
danas

Post by danas »

Frutek wrote: Nego, danas, ja takođe vozim Audija A3 i nećeš se pokajat što uzimaš to auto. Ja sam prezadovoljan s njim. Lično mi se ne sviđa ovaj novi sportback, više volim istinsku sportsku verziju, 3 vrata, manji i okretniji 8-) Uglavnom, uživaćeš s A3-kom. Još da si uzela ručni mjenjač pa onda ko velika :roll: :D :D
jao, i ti imas A3, bas super! u USA ima samo jedan model A3, pa uzimam sta ima. (mozda ti se javim na PM, da mi das malo vise detalja, jer ja jadna moram da cekam na isporuku jos jedno 3 mjeseca)....

a uzimam ga bas zbog ovog DSG mjenjaca, jer kao sto je Fair Life opisao, gradska voznja sa manuelcem je previse (ja prelazim 100 milja dnevno sa posla i nazad) a automatik me limitira po snijegu i ledu (ima toga i ovdje kod mene Fair, ne samo u Bosni) i po strmim terenima (kojih takodje ima kod mene). ostali modeli sa ovim opcijama (kao passat ili veci audiji, sto vjerovatno ima Fair :) ) su mi previse veliki za moje potrebe.

tako da je bas "kocenje" motorom ono sto me je privuklo ovom modelu, jer za razliku od americkih mi sugradjana, ja to cijenim u vozilu. sta cas kad sam naucila vozit po osmicama vise sarajeva. :)
Zadig

Post by Zadig »

Frutek wrote:
Zadig wrote: Za grada, i brutalne guzve ok, ali na auto putu mi se nije svidjalo.
Meni se automatic nije svidio ni u gradu ni na autoputu :oops:
to je stvar licne preference.
Ja i dalje preferiram stick, al mi je bilo ok i sa automatikom.
Ali imao sam veliki problem u pocetku kada sam par puto skoro izazvo sudar jer sam u nekim kriticnim situacijama pritisnuo kocnicu misleci da je kvacilo
:shock: :D
ovejaraS

#66 Re: Kočenje

Post by ovejaraS »

Frutek wrote:Jedno pitanje iz svakodnevne vožnje po našim ulicama :-D
Kako kočite?

1. Da li prilikom usporavanja kočite motorom (školsko stepenovanje silazka sa više na nižu brzinu tipa 4-3-2-1)?
2. Da li prilikom ubrzanja do npr. 60 km-h kad vidiš ležećeg, staneš u 3-ćoj pa prebaciš u 1-vu prilikom skoro totalnog stajanja (nema stepenovanja)?

Ako koristite i još neki način kočenja koji nisam spomeno, podijelite ga sa ostalima :D

1. bas "danas" sam stisnuo i kocnicu i mjenjac u isto vrijeme i auto se zaustavilo dok si reko keks
2. cim ugledam policajca (lezeceg ili stojeceg, svejedno), ja namjerno maksimalno ubrzam jer je to jedinstvena prilika da osjetim kako mi se auto ponasa u letu
3. lerom se ne koristim jer smatram da to rade samo one zadnje cicije koje misle da ce tako ustediti fildzan goriva, bljak!

jos koristim rucnu kad je niko ne koristi, na opsti uzas pjesaka, vozaca i posebno ljubomornih komsija :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:(...)
ostali modeli sa ovim opcijama (kao passat ili veci audiji, sto vjerovatno ima Fair :) )...
(...)
Naprotiv... maleni "japanac", nesto kao bure od 200 litara ali ne vece od tegle sa kiselim krastavcima.
danas

#68 Re: Kočenje

Post by danas »

ovejaraS wrote:

1. bas "danas" sam stisnuo i kocnicu i mjenjac u isto vrijeme i auto se zaustavilo dok si reko keks
2. cim ugledam policajca (lezeceg ili stojeceg, svejedno), ja namjerno maksimalno ubrzam jer je to jedinstvena prilika da osjetim kako mi se auto ponasa u letu
3. lerom se ne koristim jer smatram da to rade samo one zadnje cicije koje misle da ce tako ustediti fildzan goriva, bljak!

jos koristim rucnu kad je niko ne koristi, na opsti uzas pjesaka, vozaca i posebno ljubomornih komsija :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

vidim ja, treba nekome jos vozackih lekcija... :D

(a sad bjezim sa teme, prije nego se BigusDickus ponovo nadigne) :D

@Fair Life:
svaka cast za japanca. samo kod mene udari sibirska zima, pa valja izdurat...
ovejaraS

#69 Re: Kočenje

Post by ovejaraS »

danas wrote:
ovejaraS wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

vidim ja, treba nekome jos vozackih lekcija... :D

(a sad bjezim sa teme, prije nego se BigusDickus ponovo nadigne) :D

@Fair Life:
svaka cast za japanca. samo kod mene udari sibirska zima, pa valja izdurat...

znaci Chicago je tvoj grad, uaaaaaaaa!!! :oops:
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

znam da mi nećete vjerovati ali ja sam jednom odvozio zagreb-dubrovnik bez ijednog kočenja, osim kad sam naletio na kolonu u tušiloviću i kad mi je tip u pločama izletio sa sporedne.

stari se vozio iza mene, i pita kad smo stigli, jel ti znaš da ti ne rade štopsvjetla :D :D :D

tita mi!!!
Zadig

Post by Zadig »

MRAVOJED wrote:znam da mi nećete vjerovati ali ja sam jednom odvozio zagreb-dubrovnik bez ijednog kočenja, osim kad sam naletio na kolonu u tušiloviću i kad mi je tip u pločama izletio sa sporedne.

stari se vozio iza mene, i pita kad smo stigli, jel ti znaš da ti ne rade štopsvjetla :D :D :D

tita mi!!!
Da li se uopste motor steti prilikom kocenja motorom iil ne?
Zasto je dosta ljudi zabrinuto oko mjenjanja diskova, kad je to potrosna roba svejendo
:D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

nije mene briga za diskove, ja bih glavu na ramenima....poanta je prilagodi brzinu uvjetima na cesti

a i to je bila igra koju sam prije igrao sa sobom, to, vožnja bez kočenja, sad mi se više ne da....ali i dan danas neke dionice koje poznajem vozim bez kočenja, npr. dubrovnik-neum svaki put

i da, normalno da ne šteti motoru to što si pitao da li šteti :D
MrSini

#73 Re: Kočenje

Post by MrSini »

whow wrote:
Fair Life wrote:
Frutek wrote:(...)
Ako se zelis glave nanosati TO ne radi.
Molim te pojasni zasto?
Iz vlastitog iskustva:
Kada sam položio vozački stari mi preporuči da koristim gore navedeni način kočenja i šta se desilo?
Vozim 60 km/h kada izleti audi iz sporedne ulice. Ja po pravilu, prvo pritisnem kvačilo, čini mi se auto dobi još veće ubrzanje. Dok sam stigao pritisnuti kočnicu osta audi bez blatobrana, a ja bez para.
:x

Ovaj sistem je dobar kada nije frka ali kada je frka: pritisneš kočnicu, prebaciš iz 5. u 1. i povučeš ručnu. Sjebeš svoje auto kao ja ali nikoga ni ne okrzneš.
Qler

Post by Qler »

kad ga ubacis u ler i polako kocis, auto vise trosi nego kad kocis motorom, i naravno torsis i bespotrebno pregrijavas kocnice (diskove).

Zato je uvijek bolje kociti motorom.
Neko je gore napisao da prodje do dubrovnika a da ne koci (kocnicom) i svaka mu cast!
Ulje u kocnicama zagrijavanjem gubi viskozitet i ako se pregrije, postane skroz tecno, i onda mozes kociti do sutra, ode tii :D receno onako laicki :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma dajte ljudi imaju kocnice koje sluze za zaustavljanje.

sta zalite j***** pakne i diskove??? da dobijete mozda koju hiljadu/tisucu kilometara vise na njima??? pih. ja ih mjenjam cim predju polu.

kocenje motorom je ok ako vozis brzo a iza tebe policija. tako da nebi posumnjali u nesto, presaltas u manju i dodjes na odgovarajucu brzinu. kocenje motorom je isto takodje ako ces kociti na duge staze --- recimo kada silazis niz neko brdo ili planinu.

pakne i diskovi su potrosna stvar dok motor bas i nije stoga zasto ga opterecavati???

koliko kostaju te pakne da ih toliko zalite??? 50 km 20$ ??? ja svoje sam platio jedan put 20 dolara i od tada ih dobivam dzabe.

sto se tice sta je bolje automatik ili manualac ---- hmm kako kome. najbolji su ovi DSG ili tiptronic mjenjaci.

automatik nije bas za sportske voznje i zato ga vi neki nevolite. kakvi ste vi onda "sportisti" da mi je znati

sto se tice automatika to je gosposka transmisija. auto skoro ne osjetis kada salta, i nema zajebancija oko bilo cega drugog. koncentracija vozaca je na cesti.

CVT i DSG kao i tiptronici su buducnost!!!! :D
Post Reply