Porezna FBiH - aplikacija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tap3ah75

#51 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

no_sekirli wrote: 24/02/2026 09:48 Ne vjerujem da je do certifikata, 3 su certifikata standardna za sve, samo je KEP tu bitan. Napravio na drugom kompu sve isto, oba KEPa rade bez problema, ova kompa na win10.

Nema sta nisam probao, osjecaj je porazan :(
Mislio sam da obrišeš stari certifikat.
Ne ova tri od Pošte.
Jer koliko sam upratio problem ti je na računaru na kojem se koristila ranija verzija.
belafonte

#52 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by belafonte »

no_sekirli wrote: 23/02/2026 11:47 Ma instalirao sve po uputama sa sajta BH pošte, certifikati, safenet, PP1 obrazac potpisan i završen (pozelenio).
Jeste, ali si prije uputstava i instalacije sa stranice BH Pošte instalirao QSS ekstenziju na računar i tu je kuršluz nastao zato što ta ekstenzija ujebe sistemske dll-ove Win OS-a koje kasnije Safenet ne može koristiti pri aktiviranju certifikata sa KEP-a koje traži nPIS aplikacija.

Kako sam čuo, nadošli su do rješenja za to, kontaktiraj ih na onaj mail što sam naveo...
no_sekirli

#53 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by no_sekirli »

belafonte wrote: 24/02/2026 21:17
no_sekirli wrote: 23/02/2026 11:47 Ma instalirao sve po uputama sa sajta BH pošte, certifikati, safenet, PP1 obrazac potpisan i završen (pozelenio).
Jeste, ali si prije uputstava i instalacije sa stranice BH Pošte instalirao QSS ekstenziju na računar i tu je kuršluz nastao zato što ta ekstenzija ujebe sistemske dll-ove Win OS-a koje kasnije Safenet ne može koristiti pri aktiviranju certifikata sa KEP-a koje traži nPIS aplikacija.

Kako sam čuo, nadošli su do rješenja za to, kontaktiraj ih na onaj mail što sam naveo...
Ne mislim bas da sam tako uradio, ali vrijedi pokusati. Hvala ti druze.
tap3ah75

#54 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

@no_sekirli

Šta bi na kraju? :lol:
no_sekirli

#55 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by no_sekirli »

Ma nista drug.

Definitivno na racunala na kojima je bio nPisca certifikat, tj.raniji sistem, ne moze se odraditi.

Barem ja nisam uspio, probao na 3, win10 64bit, win 11 64bit.

Na iste verziju wina, proslo sve iz prve, 3 komada.

Stari certifikati su s*ebali neke sistemske fajlove, koje su zaduzeni za sigurnost preko certifikata. PU nema pojma kako to popraviti, jer oni nisu ni uradili ni stari, ni novi sistem.

Uhljebi klasicni, nadobudni preko podrske, isto da su u upravi Microsofta. A pojma nemaju, glavna 3 odgovora su im: nazovite osobu koja vam odrzava racunala, reinstalirajte sistem i nazovite kasnije. Ovaj zadnji odgovor je nakon sto se preko one stvari spoje da poprave i nakon 15 minuta klikanja skontaju da ne znaju sta je :D

Lik iz BH poste, totalna suprotnost, ali ne moze nista, jer KEP radi, nije da nije pokusao :D

Za nadati se da ce netko skontati koji sistemski fajlovi fale, ili su pregazeni i da ce napraviti nekakvu zakrpu.
tap3ah75

#56 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Žao mi je.
Ja sam uspio naštimati na jednom računaru na kojem je žena ranije koristila aplikaciju.
I na jednom na kojem je igrom slučaja par dana ranije instaliran frišak win 11.

Na tom prvom sam vratio sve internet option postavke na defaultne i uklonio stari certifikat i edge takođe vratio na fabričke postavke.

Srećom nije mi trebala podrška iz Pošte a slažem se da su pobezveze iz IT korisničke podrške porezne.
Samo znaju reći - nije do nas, kod nas radi. :lol:
tap3ah75

#57 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Zna li neko kako se ovo radi?

Podešavao sam nedavno za jednu firmu i ovlaštenog radnika za upis u toj firmi KEP na računaru.
KEP je od Pošte i pratio sam uputstva sa stranice Pošte i uputstvo sa stranice porezne.
Bilo je par problema ali je na kraju sve uštimano.

Mene zanima sljedeće ....
Kako se to podešava kad je u pitanju samostalni knjigovođa koji ima neke klijente kojima vodi knjige.

Znam da ima onaj dio kad se ukucava broj firme, jmbg direktora i ostalo .... šta se i kako radi u ovom slučaju za knjigovođu.
bude

#58 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by bude »

Pretpostavljam da mislis na popunjavanje PP1 obrasca, njega podnosi firma ili jos jednostavnije racunovdja sam za sebe (nelogicno ali jednostavnije), unose se podaci za pravno lice ili samostalnog poduzetnika koje daje ovlastenje, samo u dijelu gdje ide lice koje se ovlascuje se stavljaju podaci knjigovodje i firme u kojoj je zaposlen. Prilikom prijavljivanja na npis ili ejs ima onda opciju da bira izmedju firmi za koje je ovlasten.
tap3ah75

#59 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

bude wrote: 10/04/2026 12:02 Pretpostavljam da mislis na popunjavanje PP1 obrasca, njega podnosi firma ili jos jednostavnije racunovdja sam za sebe (nelogicno ali jednostavnije), unose se podaci za pravno lice ili samostalnog poduzetnika koje daje ovlastenje, samo u dijelu gdje ide lice koje se ovlascuje se stavljaju podaci knjigovodje i firme u kojoj je zaposlen. Prilikom prijavljivanja na npis ili ejs ima onda opciju da bira izmedju firmi za koje je ovlasten.
Znači on ako vodi knjige za 5 ljudi onda treba unositi za svakog od njih.
Je li svaki put po onom tehničkom uputstvu za svakog od njih

Ja ono što sam ranije štimao je bilo jedna firma i u njoj knjigovođa i to je to
tap3ah75

#60 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

A vidim sad da su promijenili na stranici porezne uputstvo
Vjerovatno je malo bolje objašnjeno u ovom novom
bude

#61 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by bude »

Bitno je da knjigovdja podnese sa svoje strane PP1 obrazac u ime te firme i ovlasti sebe za podnosenje prijava, kad taj PP dobije zeleni status znaci da je ok i ta/te firme ce se knjigovodji pojaviti u meniju kad se bude prijavljivao na npis/ejs
tap3ah75

#62 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

bude wrote: 13/04/2026 12:02 Bitno je da knjigovdja podnese sa svoje strane PP1 obrazac u ime te firme i ovlasti sebe za podnosenje prijava, kad taj PP dobije zeleni status znaci da je ok i ta/te firme ce se knjigovodji pojaviti u meniju kad se bude prijavljivao na npis/ejs
A pri prvom podnošenju pp1 treba li knjigovođa uopšte sebe kao korisnika stavljati.
Ili odmah ide unosi podatke o svojim klijentima i sebe stavlja kao predstavnika za regulisanje e poslovanja
bude

#63 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by bude »

tap3ah75 wrote: 13/04/2026 13:05
bude wrote: 13/04/2026 12:02 Bitno je da knjigovdja podnese sa svoje strane PP1 obrazac u ime te firme i ovlasti sebe za podnosenje prijava, kad taj PP dobije zeleni status znaci da je ok i ta/te firme ce se knjigovodji pojaviti u meniju kad se bude prijavljivao na npis/ejs
A pri prvom podnošenju pp1 treba li knjigovođa uopšte sebe kao korisnika stavljati.
Ili odmah ide unosi podatke o svojim klijentima i sebe stavlja kao predstavnika za regulisanje e poslovanja
Pa svoj nalog ce imati svakako kad ubaci kep i ode na stranicu poreske (npis), vidi svoje ime i prezime i JMBG pa moze odredjene prijave podnositi kao fizicko lice tako da nema potrebe za tim, odmah ide sa klijentima
tap3ah75

#64 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Skontao
Ima sad novo - dorađeno uputstvo na stranici porezne.
Hvala
Post Reply