Sukobi u Africi

Rejhana

#51 Re: Sukobi u Africi

Post by Rejhana »

broj dva wrote: 31/10/2025 11:42 meni sve ovo miriše na neku zajebanu distopiju za par decenija..
Mi je već uveliko živimo, kad ti država i sistem koji trebaju da te štite i obrazuju umjesto toga seksualno iskorištavaju djecu. I to je samo kap u moru. I da će biti gore, hoće. Jedino pitanje je gdje je dno.
Sanjarko

#52 Re: Sukobi u Africi

Post by Sanjarko »

Rejhana wrote: 31/10/2025 11:57
broj dva wrote: 31/10/2025 11:42 meni sve ovo miriše na neku zajebanu distopiju za par decenija..
Mi je već uveliko živimo, kad ti država i sistem koji trebaju da te štite i obrazuju umjesto toga seksualno iskorištavaju djecu. I to je samo kap u moru. I da će biti gore, hoće. Jedino pitanje je gdje je dno.
Dno je kako kažu Hell on Earth, bit će svega i svačega. :(
broj dva

#53 Re: Sukobi u Africi

Post by broj dva »

Rejhana wrote: 31/10/2025 11:57

Kada dodjemo do dna, krampe i lopate u ruke i idemo kopati. Sve za shareholder value increase.
AleksoMKD

#54 Re: Sukobi u Africi

Post by AleksoMKD »

Sanjarko wrote: 31/10/2025 11:00 👍 Naleti helić i pobije seljane itd, ovi moderni heloći uz podršku su pravo jbni, ne znam na koje je taj šta je to govorio mislio, na koje helikoptere tačno.
Rejhana wrote: 31/10/2025 11:20 Spominju se Džandžavidi što znači "ljudi s puškom na konju". Oni su paravojna formacija koja djeluje u zapadnom Sudanu i istočnom Čadu. Prema definiciji UN-a koja nije toliko precizna džandžavidi se sastoje od sudanskih arapskih plemena od kojih je jezgro porijeklom iz plemena Abala (uzgajivači kamila) uz značajan broj pripadnika iz plemena Bagara (uzgajivači stoke). Džandžavidi su se u prošlosti sukobljavali sa nenomadskim stanovništvom Darfura oko pašnjaka i poljoprivrednog zemljišta uslijed suše i nedostatka vode.
Trenutno su u sukobu sa pobunjeničkim grupama iz Darfura, Sudanskim oslobodilačkim pokretom/vojskom i Pokretom za pravdu i jednakost.
Znači, Snage za brzu podršku su izrasle i pretežno se sastoje od pripadnika Džandžavida, koji su se borili na strani vlade tokom rata u Darfuru i bili odgovorni za mnoge zločine nad civilima. Odgovorne su i za masakr u Kartumu 2019. godine.

Sudanski pisac Baraka Sakin — u jednom svom romanu opisuje Džandžavide ovako.
To nisu samo rečenice, to nije fotografija; to je ispovijest savjesti, ogoljeno svjetlo upereno u najmračnije lice čovječanstva:

„Na njima odjeća natopljena slojevima znoja i prašine, upila u sebe gorući bijes sunca…Oko vratova im vise velike amajlije — kao pečati grijeha obješeni o grkljane. Kosa im je raščupana poput šiblja, nosi dah pustinje i miris progonstva. Sisali su mlijeko iz grudi pustinje; naslijedili nisu blagost, već žeđ. Njihovo odrastanje liči na oštrenje noža; njihove igračke su smrt, a igre pokolj.“

Sakin se zatim spušta u njihove duše — u tamu koju ljudsko srce teško može podnijeti:
„Ne poznaju ni stid ni čovječnost.Ne bi začudilo da neko od njih napadne čast vlastite majke ili sestre; ne priznaju sveto, ne poznaju granice. To nije nemoral — to je pustinja u koju moral nikada nije kročio. Na ramenima nose puške — iz njih prskaju metke bez razloga, kao nijemu srdžbu.
Milost je iščupana iz njihovih srca. Izgovaraju tekbir, ali bez strahopoštovanja — samo da nahrane svoj ponos.“
I tada šapuće najtežu presudu ljudskome rodu:
„Oni su čisto zlo; nisu ni pleme, ni narod.
Čovjek se rađa dobar — svako dijete je mogućnost milosti…
A onda bira svoj put:
biti čovjek — ili postati Džandžavid.“
Isto tako su ti Dzandzavidi cesto zarobljene odvodili kao robove sto je jos vise povecalo tenzije i nasilje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#55 Re: Sukobi u Africi

Post by Truba »

Gunmen abduct more than 200 pupils from Nigerian Catholic school

https://www.bbc.com/news/articles/cj4qxvy74qyo

The authorities in Niger state said the school, attended by both klix and boys, had disregarded an order to close all boarding facilities following intelligence warnings of a heightened risk of attacks.

klasični katolici
ovo sam ja 1995 doživio u ksc živa istina
padaju granate na tramvaj a ja neopravdani zbog kasnjenja

lik dobio keca dan nakon masakra na markalama jer nije bio u školi zbog masakra a nije znao da ima zadaće
morao li su doći svi u skolu
kakve budale
isto je i danas kad svi imaju online nastavu 2 puta godisnje samo ksc ide

planetarno je svuda isto kod katolika samo patnja :D
Peacean

#56 Re: Sukobi u Africi

Post by Peacean »

swanfilter

#57 Re: Sukobi u Africi

Post by swanfilter »

Truba wrote: 22/11/2025 11:27 Gunmen abduct more than 200 pupils from Nigerian Catholic school

https://www.bbc.com/news/articles/cj4qxvy74qyo

The authorities in Niger state said the school, attended by both klix and boys, had disregarded an order to close all boarding facilities following intelligence warnings of a heightened risk of attacks.

klasični katolici
ovo sam ja 1995 doživio u ksc živa istina
padaju granate na tramvaj a ja neopravdani zbog kasnjenja

lik dobio keca dan nakon masakra na markalama jer nije bio u školi zbog masakra a nije znao da ima zadaće
morao li su doći svi u skolu
kakve budale
isto je i danas kad svi imaju online nastavu 2 puta godisnje samo ksc ide

planetarno je svuda isto kod katolika samo patnja :D
Bez obzira na okolnosti, jedino pravilno. Da smo se prepustili olako samo zbog rata, jos gori bi bili danas.

Dok su cetnicke granate padale, ucili nas pisati i citati ciirilicu. A ista kao nesto vlasko. I drago mi je zbog nas samih. Mnoge sam razocarao znanjem cirilice, jer je dokaz da nismo svi za istog kosa.
Peacean

#58 Re: Sukobi u Africi

Post by Peacean »

Point.

#59 Re: Sukobi u Africi

Post by Point. »

Izrael kao prva i jedina država, priznali odmetnutu regiju Somaliland kao nezavisnu državu. Hm, pitam se zašto.

Or not.
deer_hunter

#60 Re: Sukobi u Africi

Post by deer_hunter »

Pametan strateški potez, kontrola Adenskog zaljeva je u pitanju. Vjerovatno ce imati bazu tamo, oni ili Ameri, odakle ce napadati Hutiste...
dječak sa šibicama

#61 Re: Sukobi u Africi

Post by dječak sa šibicama »

Logicno, u susjednom Djibutiju vojne baze ima nekoliko drzava. Francuzi vec 50 godina, tamo im je bio smjesten i elitni bataljon Legije stranaca, half brigada ili kako oni zovu polubrigada. Kasnije su je pouvkli u UAE ne znam gdje je danas.
Dalje USA ima vojnu bazu Camp Lemonnier pored aerodroma u glavnom gradu. Zatim Italija, a onda Japan i Kina. Sve te zemlje imaju strateski interes u tjesnacu Bab-el-Mandeb koji je usko grlo glavnog trgovackog prolaza na planeti, a koji je eto igrom slucaja danas izlozen vatri proiranskih Hutija u Jemenu.

Izrael ce vjv graditi svoju bazu jer Ameri vec imaju jednu. Inace Lemonnier je najveca vojna baza US Army u Africi.
Čitalac

#62 Re: Sukobi u Africi

Post by Čitalac »

Turk: Narod Sudana prolazi kroz užas i pakao, zločini su neopisivi...
Povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk kaže da je rat u Sudanu njegov narod proveo kroz "užas i pakao", dok se stanovništvo i dalje suočava s akutnim nedostakom hrane i raseljavanjem.
Turk je rekao da je užasno što su sredstva koja "trebaju biti korištena za ublažavanje patnje stanovništva" umjesto toga potrošena na napredno oružje, posebno dronove.
UN je više puta upozorio na sudjelovanje stranih aktera u građanskom ratu u Sudanu. Ujedinjeni Arapski Emirati više su puta optuženi za opskrbu paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) oružjem, podrškom i političkom potporom unatoč dosljednom poricanju Abu Dhabija. S druge strane, Sudanske oružane snage (SAF) podržavaju Egipat i Saudijska Arabija. Vojska je također navodno primila oružje, uključujući dronove, od Irana i Turske.
Turk kaže da se zemlja suočava sa „sve većom militarizacijom društva od strane svih strana u sukobu, uključujući naoružavanje civila te novačenje i korištenje djece“.
Povjerenik UN-a za ljudska prava objasnio je da je čuo svjedočanstva o „neopisivim zločinima" od preživjelih napada u Darfuru, upozoravajući na slične zločine koji se događaju u trenutnom epicentru borbi, regiji Kordofan.
Rekao je da svjedočanstva moraju čuti „zapovjednici ovog sukoba i oni koji naoružavaju, financiraju i profitiraju od ovog rata“.
„Moramo osigurati da se počinitelji ovih strašnih zlodjela suoče s pravdom bez obzira na pripadnost“, rekao je Turk.
Image
AleksoMKD

#63 Re: Sukobi u Africi

Post by AleksoMKD »

https://africa.businessinsider.com/loca ... te/ypkz09f

Namibija se pridruzuje Mozambiku kao jos jedna Africka drzava koja je otplatila svoj dug IMF-u
Post Reply