BECHO wrote:Upravo tako. Gdje su bili ti silni Bosanci u vrijeme Srboslavije da dignu svoj milenijuma star glas za Bosanstvo i Bosnu i Hercegovinu?
....sporazumom Cvjetkovic-Macek Bosna je u drugi svijetski rat usla kao ne postojeca drzava....sto se kaze, ni na mapi je nije bilo.....bukvalno....ipak su se nasli neki Bosanci u partizanskom pokretu da joj udahnu novi (oficijelni) zivot....trebao bi znati da je bilo velikih otpora tokom drugog zasjedanja AVNOJ-a da se takva odluka i ozvanici...
....nasli su se neki Bosanci tokom pedesetih, sezdesetih da nam izgrade puteve, pruge, aerodrome, fabrike, bolnice, otvore skole, fakultete......
....nasli su se neki Bosanci da nam tokom sedamdesetih, osamdesetih donesu promjene saveznog ustava, osvoje kandidaturu i organizuju olimpijadu....
....nasli su se Dzemal Bijedic, Hamdija Pozderac, Branko Mikulic, Bogic Bogicevic.....itd....nasao se Josip Pejakovic da svima u lice kaze "ON MENI NEMA BOSNE".....
BECHO wrote:
Interesuje me samo da li ste trazili za vrijeme Jugoslavije da pripadate bosanskom nacionalnom habitusu? Pricali ste srpsko-hrvatski i kleli se u Jugoslaviju od Triglava do Vardara a mnogi nisu vjerovatno u to vrijeme nisu ni culi za Stjepana Kotromanica, Lilium Bosniaucum, bogumile i kralja Tvrtka.
....ne pada mi na pamet da se stidim pripadnosti jednoj zdravoj i sasvim OK ideji kao sto je bilo Jugoslovenstvo....sa druge strane, ne pada mi na pamet da zivim u zabludi i misli da je ideja i dalje ostvariva.....
....moje pripadanje ideji Jugoslovenstva cini moju savjest mirnom i donosi mi miran san....da sam pripadao partiji Slobodana Milosevica i krugovima oko SANU vjerovatno bi bilo drugacije....pametnom covjeku je apsolutno jasno ko je pozitivac, a ko negativac u ovoj prici......pripadanje Jugoslovenstvu nije iskljucivalo pripadanje Bosanstvu......na kraju krajeva, gdje god da sam otisao, od Makedonije do Slovenije, zvali su me Bosanac, voljeli me, zvali me na pice, nudili prenociste i jos stotine drugih lijepih stvari koje sam imao priliku iskusiti tokom druge polovine osamdesetih....za sve ostale ja sam bio Bosanac(nikako Bosnjak, Srbin ili Hrvat)....
BECHO wrote:
Sad se svi prse bosanskim patriotizmom a prije rata smo imali tzv. rodoljube koji su se prsili petokrakama.
....kakav crni patriotizam ili petokrake Becho......meni treba normalna drzava da zivim normalan zivot....naserem se na formalnosti, dresove, tradiciju i slicna ideoloska sranja koja sputavaju normalan zivot....ne treba mi situacija u kojoj se iz jutra u jutro budim i udaram glavom u isti zid.....ja ti garantujem da ce prije moje Bosanstvo donijeti pobjedu nad sljedbenicima Karadziceve i Bobanove politike, nego tvoje Bosnjastvo.....
....perspektiva Bosnjastva je sukob sa Srpstvom i Hrvatstvom(obrnuto i obrnuto i obrnuto i.....do beskonacnosti), nacionalni torovi, jame sa zrtvama, logori i sve dok jedni ne istrijebe druge i/ili trece....pa nije istorija startala '92. .....jesmol' ista naucili....
....perspektiva Bosanstva je u pobjedi normalnog zivota nad idiotizmima koji nam se desavaju zadnjih stotinu godina i mnogo duze.....
....perspektiva Bosanstva je u cinjenici da znas da si mentalno i fizicki zdrava osoba, da umjesto sto mrzis, volis...... perspektiva Bosanstva je u cinjenici da si i pored svega ostao "dobri Bosnjanin" i da si svijestan da postoje zli idioti koji ti nisu ni nalik......protiv njih se boris do zadnje kapi krvi ali iz razloga da sacuvas i spasis svoj identitet, a nikako da ga izgubis tako sto ces se takmiciti ko je veci idiot.....
....na zalost Becho, ja imam osjecaj da je tebe stid sto si pripadao "dobrim Bosnjanima" i da pokusavas pobjeci od toga.....
....ja se nikad necu stidjeti moje pripadnosti toj kategoriji ljudi......