Jbga tako je. Cijena socijalnog mira. Mi u Bosni nemamo davanja kao u Zapadnim državama, socijalna davanja.elcaliente wrote: ↑09/12/2023 10:29Sanjarko neznam sta da ti kazem, znam da ima bolesnih kao ti i vi zasluzujete svu mogucu pomoc, zato smo zajednica i to je i eticki i moralno ispravno.Sanjarko wrote: ↑09/12/2023 07:23Mahom su to bolesnici, a ne drkadzije kako se misli. Evo ja cu naslijediti penziju, porodicnu jer nisam dobro, F Sch Paranoides.elcaliente wrote: ↑08/12/2023 17:27
Pa stekao je jer je radio. A uplacivao je jer je radio.
Valjda penzija treba biti na osnovu koliko si po godini uplatio i koliko si godina uplacivao.
Uredu socijalni mir ali zasto one ljude koji su privredzivali i placali poreze kao i doprinose stavljati u podredzen polozaj i demotivisati.
I dq ima neko penziju 1200 marka poslije 40 godina uplacivanja opet je malo u usporedi sa 520 km koje ima onaj koji je pola zivota drko onu stvar.
Ali u Bosni je po brojkama pedest posto ljudi na nekim socijalnima primanjima ili imaju te penzije koje ustavri nisu u tom iznosu u opste zaradili. I eto neka dobiju tih 520 maraka ali valjda treba biti fer i onome ko je uplacivao 40 godina i to velike iznose onda dati 3000-4000 km penziju. Jer izmedju 15 i 40 godina je 25 godina razlike, to se mora nekako isplatiti za te ljude a ne dati im samo 300 maraka vise.
Imamo ovaj sistem. A i takav je opet neravnopravan u nekim slučajevima.