Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- GandalfSivi
#51 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ovo je dno, nema dalje.
Da dam malo backgrounda, evo Gorcinov post (unuk Mak Dizdara, doktor nauka na temu stecaka i direktor Fondacije Mak Dizdar)…
Prošlo je pet godina otkada su, povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti pokrenuli inicijativu za uspostavljanje Makove hiže ili Muzeja Maka Dizdara u tada, barem oficijelno, upražnjenom prostoru nekadašnje galerije „E“ u Malim dairama na Baščaršiji, u kući u kojoj je, kako prigodničarski volimo reći, naš najveći pjesnik proveo značajan dio života. „Prvi u Bošnjaka“ tada je javno obećao podršku nadležnih institucija (iako ga za to niko nije ni pitao), dok je načelnik Općine Stari Grad također obećao svoju pomoć. Sve je to završilo - poneko se možda i sjeća – sasvim neslavno: iz Predsjedništva je stigla obavijest da je predsjednik nakon brojnih urgencija da konačno ispuni svoje obećanje cijelom ovom projektu „dao minus“ (čitaj: ne interesuje ga), dok je Općina Stari Grad ignorisala brojne dopise, uključujući i peticiju koju je potpisalo preko 1000 građana.
Posljednjih dana ova dugogodišnja drama dobila je i novi, čak i tragikomičnim uslovima savremene Bosne i Hercegovine neočekivan čin: u spomenutom prostoru otvoren je „hookah lounge“ originalnog i promišljenog naziva „Mak“.
Čitavo jutro pokušavam artikulisati misli povodom ove barbarske, autodestruktivne, šibicarske odluke Općine Stari Grad, ali i dalje osjetim samo nejasnu mučninu u stomaku. Šta reći? Da li bi se i najgori neprijatelj Makova djela i bosanskohercegovačke kulture usudio uraditi nešto ovako? Da li je ovo išta bolje od ratnih ustaških vlasti koje su u Stocu izrešetale Makovu bistu i bacile je u Bregavu? Od navodnih spletki sprskih nacionalista koje su dovele do Makove prerane smrti nad montiranim pismom deložacije iz vlastitog stana?
Ne znam. Jedino što znam je da se osjećam sasvim nemoćno pred ovom najezdom primitivizma i pijačarskog mentaliteta koji je na najboljem putu da uništi i posljednje tragove društva u kakvom sam vjerovao da živim i za koje sam smatrao da se vrijedi boriti.
(PS: Da zlo bude veće, cjelokupan predivni prostor Malih daira, šarmantnog čaršijskog trgića nadomak Sebilja, odavno je uništen silnim nargila barovima i posljednjom arhitektonskom „intervencijom“, zastakljenom terasom koja je zauzela gotovo pola njegove površine)
Da dam malo backgrounda, evo Gorcinov post (unuk Mak Dizdara, doktor nauka na temu stecaka i direktor Fondacije Mak Dizdar)…
Prošlo je pet godina otkada su, povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti pokrenuli inicijativu za uspostavljanje Makove hiže ili Muzeja Maka Dizdara u tada, barem oficijelno, upražnjenom prostoru nekadašnje galerije „E“ u Malim dairama na Baščaršiji, u kući u kojoj je, kako prigodničarski volimo reći, naš najveći pjesnik proveo značajan dio života. „Prvi u Bošnjaka“ tada je javno obećao podršku nadležnih institucija (iako ga za to niko nije ni pitao), dok je načelnik Općine Stari Grad također obećao svoju pomoć. Sve je to završilo - poneko se možda i sjeća – sasvim neslavno: iz Predsjedništva je stigla obavijest da je predsjednik nakon brojnih urgencija da konačno ispuni svoje obećanje cijelom ovom projektu „dao minus“ (čitaj: ne interesuje ga), dok je Općina Stari Grad ignorisala brojne dopise, uključujući i peticiju koju je potpisalo preko 1000 građana.
Posljednjih dana ova dugogodišnja drama dobila je i novi, čak i tragikomičnim uslovima savremene Bosne i Hercegovine neočekivan čin: u spomenutom prostoru otvoren je „hookah lounge“ originalnog i promišljenog naziva „Mak“.
Čitavo jutro pokušavam artikulisati misli povodom ove barbarske, autodestruktivne, šibicarske odluke Općine Stari Grad, ali i dalje osjetim samo nejasnu mučninu u stomaku. Šta reći? Da li bi se i najgori neprijatelj Makova djela i bosanskohercegovačke kulture usudio uraditi nešto ovako? Da li je ovo išta bolje od ratnih ustaških vlasti koje su u Stocu izrešetale Makovu bistu i bacile je u Bregavu? Od navodnih spletki sprskih nacionalista koje su dovele do Makove prerane smrti nad montiranim pismom deložacije iz vlastitog stana?
Ne znam. Jedino što znam je da se osjećam sasvim nemoćno pred ovom najezdom primitivizma i pijačarskog mentaliteta koji je na najboljem putu da uništi i posljednje tragove društva u kakvom sam vjerovao da živim i za koje sam smatrao da se vrijedi boriti.
(PS: Da zlo bude veće, cjelokupan predivni prostor Malih daira, šarmantnog čaršijskog trgića nadomak Sebilja, odavno je uništen silnim nargila barovima i posljednjom arhitektonskom „intervencijom“, zastakljenom terasom koja je zauzela gotovo pola njegove površine)
-
last mohicans
#52 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nije Ibro, by the way i nazalost, pripadnik stare sarajevske porodice, a u suštini sitni šibicar i interesdzija, vidio korist za sebe,pa otuda dudlaona umjesto spomen sobe ili čega već. Ne znam da li ste primjetili da je nekada nacionalni restoran, mislim i kulturno naslijeđe, restoran Lovac, dat nekom efendijici da otvori nargilhanu koja uredno radi 5 metara od Prve bošnjačke gimazije. Ibro odobrio.
- benzapen
#53 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Joj ovo je baš 100% istina. Tačno se obradujem kad čujem poznate riječi, naglasak. Ne znam ljude nikako ali im se obradujem kao da su mi rod najrođeniji. Nemam ništa protiv nikog, ali mislim da je prirodno da su mi bliži ljudi s kojima dijelim isto odrastanje, odgoj, priču. Tako je kako je. Postoji sandžački, hercegovački, krajiški, zenički lobi u Sarajevu. Samo nema sarajevski. Što bi Sidran rekao, znam ja nas, jebo ti nas.ibizza wrote: ↑24/04/2022 22:01Odem po djecu u vrtić, od teta u vrtiću, do roditelja, nema šanse čuti sarajevski naglasak. Većinom je to Sandzak, Krajina, Zenica, Hercegovina. Isto primjećujem po tržnim centrima... Jednostavno, raja iz Sarajeva otišla vani, a raja iz drugih sredina doselila u Sarajevo.
-
DebelinJoe
#54 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Prije desetak godina otvorim firmu u Sarajevu. Posao je uspio valjda u svakom mjestu u BiH, osim u Sarajevu. U Banjaluci, Mostaru, Doboju i Vitezu rasturiili. U Sarajevu nula bodova. Odemo u Hercegovinu na poslovni sastanak, ljudi te dočekaju kao da si Steve Jobs. U Sarajevu skoro da niko niko sa nama nije htio ni do progovori, jednostavnoo ti odmah daju do znanja: Skini mi se s ku..ca. Opšti šabanluk, mahalaština, jalijaški pristup gdje sti se čovjek obraća sa "Jaro.." dok se češka po međunožju iili gladi dlake na trbuhu, kao da je u štali...laik1981 wrote: ↑24/04/2022 21:50 Zadnjih desetak godina sam kroz posao cesto u manjim BH mjestima, vecinom po Hercegovini. Mjesta poput Gacka, Trebinja, Livna i sl. Cesto sam i u srednjoj Bosni. U Travniku, Vitezu, Bugojnu i sl. Susrecem se sa ljudima i odavno sam poceo primjecivati da su u tim mjestima ljudi dosta opusteniji, pitomiji, posteniji i susretljiviji. Ovdje sve neka sila i arogancija. Svi pokusavaju biti neke alfe. Vecina gleda kako ce koga zajebati. Puno neke zavisti. Ne sjecam se da smo takvi nekad bili ili ja te neke stvari nisam percipirao kako treba dok sam bio mladji.. Ne kontam kako smo tako brzo izgubili sve ono sto nas je krasilo![]()
Imali smo četiri poslovnice: Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Travnik, Od ljudi koje smo zapošljavali: Sekratarica, vozač, PR, programer, komeracijalista, Sarajevo je bilo najgore: Em su ljudi bili bezobrazni, zluradi, nevaspitani, kradu te i namjerno ti urušvaju posao. Ono što je ekipi iz Sarajeva trebalio 25 dana, ekipa iz BL bi završila za dan ili dva. Nazovem naše ljude na terenu, u Mostaru ili u TK, ili u Krajini, kažem kako stoje stvari, bilo bi dobre da se uradi...Ma nije problem, bude urađeno. Rečeno - učinjeno. U Sarajevu samo dreka, trač, zapomaganje, kukanje i bježanje od bilo kakavog posla i bilo kakve odgovornosti. Jednom smo primili diplomiranu ekonomisticu (FGR u pravom smislu riječi, kćerka uglednih univerzitetskih profesora i intelektualaca..Kao ekonomista nije znala šta je faktura, narudžba, rabat, nije znala izračunati PDV od 100 KM itd...Naravno da je to znala, ali joj je bilo mrsko i da radi i da misli...Kao i manje više svi u Sarajevu, bez bilo kakve odgovornosti ili bilo kakvih radnih navika. "Daj mi para i to odmah i daj mi ih puno, a ja se neću ni na poslu pojaviti..." Šta je ovo u Sarajevu, kao su ljudi od slame, samo nekakav otrov u njima.
Baš neko reče: Svi hoće da budu alfe, svi bi da budu glavni, da suu važni i da imaju para, ne pitajući odakle...Sarajevo zbog toga ima big problem i biće još gore..."
-
Sociolog
#55 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
100% si upravu Dunje vrtic najbolji primjer..Otoka i Nova Otoka..nema odakle nema rajeibizza wrote: ↑24/04/2022 22:01Odem po djecu u vrtić, od teta u vrtiću, do roditelja, nema šanse čuti sarajevski naglasak. Većinom je to Sandzak, Krajina, Zenica, Hercegovina. Isto primjećujem po tržnim centrima... Jednostavno, raja iz Sarajeva otišla vani, a raja iz drugih sredina doselila u Sarajevo.
-
zrakomlat
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#57 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne znam zašto opet "došljake" ubacujete u priču.
Ljudi u gotovo svim drugim krajevima su dosta više patriotski nastrojeni nego "izvorne" Sarajlije. A i ovo šibicarenje i tkd. nije baš da ima svoje korijene u Podrinju, srednjoj Bosni ili Hercegovini.
Ljudi u gotovo svim drugim krajevima su dosta više patriotski nastrojeni nego "izvorne" Sarajlije. A i ovo šibicarenje i tkd. nije baš da ima svoje korijene u Podrinju, srednjoj Bosni ili Hercegovini.
-
laik1981
#58 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ni ja ne mislim da je ovo zbog "dosljaka". Ovdje je problematika vjerovatno puno dublja.
Na kraju krajeva Hadzibajric je rodjen u Sarajevu.
Na kraju krajeva Hadzibajric je rodjen u Sarajevu.
Last edited by laik1981 on 24/04/2022 23:51, edited 2 times in total.
-
zrakomlat
#59 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
I Mak Dizdar je bio došljo 
- PreWiBa
#60 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Razlog je veoma jednostavan, u društvu u kojem je obrazovanje na ravnoj nuli kultura, istorija i fino ponašanje se vremenom zamjenjuju primitivizmom, seljaklukom i lopovijama.
- agnostic_front
-
no_sikiriki
#62 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Mislim da ova tema ide u pogrešnom smjeru.
Do fakulteta sam i ja imala te snobovske misli i kontala da sam neko i nešto, jer sam iz Sarajeva. Ali na fakultetu sam napokon upoznala ljude iz svih krajeva BiH i mogu reći samo da sam se postidila svog dotadašnjeg načina razmišljanja. Većina te raje su bili avangarda u odnosu na FGR, s kojom sam do tada imala kontakt.
Tako da ne mislim da se (ne)kulturološka situacija može svaljivati na "došlje". Naravno da ima primitivnih ljudi i običaja, ali papaka je bilo i biće svuda.
Do fakulteta sam i ja imala te snobovske misli i kontala da sam neko i nešto, jer sam iz Sarajeva. Ali na fakultetu sam napokon upoznala ljude iz svih krajeva BiH i mogu reći samo da sam se postidila svog dotadašnjeg načina razmišljanja. Većina te raje su bili avangarda u odnosu na FGR, s kojom sam do tada imala kontakt.
Tako da ne mislim da se (ne)kulturološka situacija može svaljivati na "došlje". Naravno da ima primitivnih ljudi i običaja, ali papaka je bilo i biće svuda.
- Logovan
#63 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
A čemu ti napadi na došlje? Ako je došljo, odmah ne valja.
Bezveze priča skroz.
I eto neka su sve rođene Sarajlije kako treba. Ima ih svakakvih.
I eto neka su sve rođene Sarajlije kako treba. Ima ih svakakvih.
- PreWiBa
#64 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
"Jedna od najstarijih sarajevskih porodica".
-
laik1981
#65 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Razumijem, ali meni je cudno sto je to u Sa puno izrazenije nego u drugim mjestima, a u tim drugim mjestima je sve to sto si nabrojao vjerovatno i na nizem nivou. Pa opet puno vise nekih osnovnih manira vidim u drugim mjestima i gradovima u BiH. Krkanluk i aroganciju koju vidjam u Sa, ja nisam vidio nigdje.. Prije 20 godina nije bilo ovako ni blizu. Ovo je nekako sve izrazenije ovdje u zadnjih desetak godina..
-
Piaty
#66 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ali lakse je covjeku u zivotu kada kaze da je to iz Podrinja i Sandzaka mada i sam zna da nije tako.
Ja bih se ovdje nadovezao da je nova generacija apsolutno izbrisala razlike izmedju "pravih" sarajalija i sarajlija nesarajevskog porijekla zato sto se krecem i u Sarajevu i u krajevima koji gravitiraju Sarajevu pa poznajem sve te ljude u dusu.
Te su razlike u ponasanju i navikama, na koje se sarajlije tuze, sigurno nekada postojale ali danas tih razlika nema. Nemam potrebu govoriti dalje u detalje ovo jer je ovo svima jasno i vidljivo ali iz ovog ili onog razloga to se ne zeli da prizna, sto ja mogu razumjeti.
Drugim rijecima ili poenta price jeste da bi danasnja djeca Sarajeva svakako slusala taj odvratni Balkaton ili Turbofolk, duvala bi nargile, ne bi citala knjige i slicno sve i da se doseljenici iz istocne Bosne i Sandzaka nisu nikada ni doselili u Sarajevo.
Ono sto isprica Gandalf, tuzno, tuzno i tuzno×100
-
DebelinJoe
#67 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Baš tako.laik1981 wrote: ↑24/04/2022 23:17Razumijem, ali meni je cudno sto je to u Sa puno izrazenije nego u drugim mjestima, a u tim drugim mjestima je sve to sto si nabrojao vjerovatno i na nizem nivou. Pa opet puno vise nekih osnovnih manira vidim u drugim mjestima i gradovima u BiH. Krkanluk i aroganciju koju vidjam u Sa, ja nisam vidio nigdje.. Prije 20 godina nije bilo ovako ni blizu. Ovo je nekako sve izrazenije ovdje u zadnjih desetak godina..
-
Piaty
#68 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Apsolutno sam isto sve primjetio i vremenski period koji spominjes, sve si pogodio, ali nisam nikada smio napisati.laik1981 wrote: ↑24/04/2022 23:17Razumijem, ali meni je cudno sto je to u Sa puno izrazenije nego u drugim mjestima, a u tim drugim mjestima je sve to sto si nabrojao vjerovatno i na nizem nivou. Pa opet puno vise nekih osnovnih manira vidim u drugim mjestima i gradovima u BiH. Krkanluk i aroganciju koju vidjam u Sa, ja nisam vidio nigdje.. Prije 20 godina nije bilo ovako ni blizu. Ovo je nekako sve izrazenije ovdje u zadnjih desetak godina..
Samo nije Sarajevo vs SVA druga mjesta nego Sarajevo vs NEKA druga manja mjesta.
-
laik1981
#69 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
no_sikiriki wrote: ↑24/04/2022 23:12 Mislim da ova tema ide u pogrešnom smjeru.
Istog sam misljenja. Ovo svaljivanje krivice na neke doslje mi vise djeluje kao pokusaj pronalaska alibija od nas koji ovdje zivimo bar dvije generacije. Krivica je definitivno nasa, samo sto ja nisam svjestan kako je sve ovo proslo, a da ne reagujemo i ne prepoznamo na vrijeme.
-
laik1981
#70 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ja poredim sa mjestima koja sam, koliko toliko, upoznao. Ne mogu ni porediti sa svim mjestima.
- Bloo
- Globalna šefica
#71 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
no_sikiriki wrote: ↑24/04/2022 23:12 Do fakulteta sam i ja imala te snobovske misli i kontala da sam neko i nešto, jer sam iz Sarajeva.
sorry
Ali meni to uvijek šega.
- Rockefeller
#72 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
„Iako je incijativa dobila početnu podršku načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Gorčin ističe da je uskoro iz Predsjedništva javljeno da je projekat dobio minus tj. odbačen, a Općina Stari Grad je ignorisala dopise koji su dolazili.„
Ovo je ba problem. Nisu „doslje“ problem.
-
Hakiz
#73 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
no_sikiriki wrote: ↑24/04/2022 23:12 Mislim da ova tema ide u pogrešnom smjeru.
Fakultet je otrežnjenje. Kada vidiš "provinciju" kako ima bolje manire, manje arogancije, više radnih navika i više pročitanih knjiga u "nogama" od "metropole".
- Bloo
- Globalna šefica
#74 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Rođeni Sarajlija i vječiti načelnik moje opštine.Rockefeller wrote: ↑24/04/2022 23:29 „Iako je incijativa dobila početnu podršku načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Gorčin ističe da je uskoro iz Predsjedništva javljeno da je projekat dobio minus tj. odbačen, a Općina Stari Grad je ignorisala dopise koji su dolazili.„
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rođen u Sarajevu 1963. godine, gdje i danas živi sa suprugom AidomNačelnik je sarajevske Općine Stari Grad od 2008. godine. Bio je član Stranke demokratske akcije (SDA) 21 godinu, a potom se, sredinom 2012. godine priključio Savezu za bolju budućnost (SBB BiH). Iz ove stranke je izašao u aprilu 2016. a naredne godine osniva i postaje predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste. U februaru 2021. godine postaje zamjenik predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES), nastalog spajanjem stranaka A-SDA i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Hadžibajrić je cijelu karijeru proveo na rukovodećim mjestima u različitim firmama – do 1995. je radio u JKP „Vodovod i kanalizacija“, a odmah nakon rata se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je bio ministar-savjetnik, a potom i vicekonzul u ambasadi BiH u Austriji. Od 2001. do 2003. godine je bio generalni menadžer, odnosno direktor u „Centru za sport i rekreaciju Sarajevo“, a od 2006. do 2008. u „Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS“. Tada je sa 5.640 glasova izabran za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu i na toj poziciji ostaje sve do danas – kao kandidat SBB-a, a potom i kao nezavisni kandidat.
- Ozimician
#75 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Pa pričamo o ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima. Ako ste kad kupovali, bili u restoranima, itd. u Njemačkoj, Švedskoj i slično, onda znate o čemu pričam... Naravno razlika je od objekta do objekta, kao i kod nas, ali generalno ako bih birao uslugu u BiH ili u Njemačkoj npr, odabrao bih BiH.