Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

muha_sa

#51 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by muha_sa »

apsidejzi wrote: 01/02/2022 20:16
namiami wrote: 01/02/2022 18:56

Nije, lična karta i pasos nisu isto, a jos manje vozacka. Izvadi ličnu i registruj auto, po zakonu.
U bih je tako nazalost ali to je nevjerovatno glupo. Moj identitet je vezan za moj JMBG i svi dokumenti trebaju biti vezani za njega te s tim imati istu vrijednost. U Svedskoj gdje zivim, sve ide preko tog broja. Licnu niko i ne koristi niti je vadi. Ja imam vozacku i pasos. Cak sam u banci registrovao taj broj i sada imam "elektronsku identifikaciju" gdje preko banke potpisem bilo sta sta mi treba u elektronskom formatu. Ne trebam stojati u redovima nego se logiram na drzavnu stranicu i onda sve dokumente i potvrde mogu eksportovati u pdf. Sve je povezano za svedsku verziju JMBG.

Al jbg, bosna je daleko na zalost i covjek sad mora cekati na registraciju auta jer nema licne... Mislim... haos. Al narod glasa za ljude koji su nezainteresovani da rijese ove probleme i onda imaju to sto imaju.
Poredit jednu ŠveCku i nas koji za njima kaskamo bar 100 godina je blago receno neozbiljno :-)
Android Knego

#52 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

Optimist wrote: 01/02/2022 19:15
vjeshalica wrote: 01/02/2022 18:54 Prava sustina price je da si se upecao od ranije nesredjenom papirologijom a licna ti je samo dohakala u liniji zivotom.

Btw kad sam registrovala auto preko agencije gdje inace idem,nikad mi nisu trazili licnu

Kod tebe je ovdje nesto drugo a ti si presutio ;)
Tako je.
Promijenio adresu, trebala bi sad ici nova saobracajna.
Ali ne moze jer nema licnu.
Tako da je svakako presutio neke informacije a dosao da kuka na forumu.
nednedjelja wrote: 01/02/2022 19:16 Suoči se s činjenicom da su svi u pravu i da ne možeš nikoga kriviti osim samog sebe u slučaju da si mogao ranije predati za novu LK a bilo ti mrsko i sad došlo na naplatu.

Šuti i čekaj.
Zaista ću u najkraćim crtama ispričati, pa zaključite koliko "mi je bilo mrsko"...

Nakon što sam izgubio ličnu, odem prije nekoliko mjeseci u Poreznu da vidim šta treba za platiti porez na stan. Kažu, prvo idi u Katastar, od njih dobiješ papir pa doneseš nama.
Odem u Katastar. Idi plati taksu pa popuni formular. Jesam. Zvaćemo naredne sedmice da dođeš po papir. Dobro.

Zovu naredne sedmice, kažu nije gotovo, ima neki problem. Kakav problem?! Hipoteka! Kakva hipoteka u PM?? Hoćeš da ti na papir napišemo da je stan pod hipotekom ili ćeš riješiti sa bankom? Hajde idem u banku.
Narednih nekoliko dana ganjaj dok se osoba koja u banci radi na tim stvarima ne vrati s godišnjeg. Dođoh do nje, kaže mi ona da treba papir iz Katastra. Pa rekli mi da to kod vas... Treba papir iz Katastra, fino ti kažem! :mrgreen:

Hajd nazad u Katastar i objasni da prvo oni trebaju dati papir, da nosim u banku, pa banka da svoj papir, koji donesem u Katastar. Tako i bi. S tim da sam ovo za banku trebao ovjeriti i platiti kod notara.

Donosim papir u Katastar. Opet taksa, opet formular. Zakonski rok je 15 radnih dana. Nazvaćemo. Prošlo mjesec i po. Nazovem da vidim dokle su. Nemaju nikakvih tragova da sam ikad išta predao. Opet skupljaj, popunjavaj...

Iduće sedmice zovu, kažu stići će poštom rješenje. Dobro.

Stiglo rješenje poštom. Nazovem ih telefonom i pitam koliko je taksa, da odmah ponesem i uplatnicu. Kažu 60 km. Nešto mi to puno, al' hajd, možda je do mene.

Ponesem rješenje, ponesem priznanicu da sam uplatio. Naravno, kao i obično, gužva, čeka se.
Dođem konačno na red. Sve u dure. Daj priznanicu. Izvol'te. Šta je ovo? Pa 60, kako su mi rekli telefonom. Ma nije 60, to ti je drugi papir, za uknjižbu, kad završiš u Poreznoj pa dođeš kod nas opet. A ovo ti je 10. Hajd uplati. Idem opet u Poštu...

A može li se ovih 60 iskoristiti za tu sljedeću uplatu? Pa moglo bi da nije kraj godine... Jbt pa šta rade, resetuju sve na kraju godine?!

Uglavnom, na licu mjesta mi izda ZK izvadak. Nosim u Poreznu.

Šta kod vas treba? ZK izvadak, kupoprodajni ugovor. Imam! Popuni ovaj formular. Popunio. Naruči me za mjesec dana, komisija za procjenu stana.

Poslije mjesec zove neka fina teta. Kaže, kad sam vidjela cijenu, stan davno plaćen, baš mi žao bi. Uglavnom, ugrubo, umjesto oko 3k poreza biće oko 6k. Jbg otad drastično porasla cijena nekretnina. Mrak mi pade na oči...

I sad, čekam to rješenje, nekih 3 mjeseca otkako sam počeo. Kad uplatim, završim u Poreznoj, onda opet Katastar. I tamo, za nekih mjesec-dva-tri, ko će ga znati, dobijem papir da sam vlasnik stana, pa se mogu spustiti u niski start da krenem laganini sa plazanjem po MUP-ovskim šalterima...

Na sve ovo, prije 25 dana slupam se autom. Preciznije, udari me lik na raskrsnici. Ali baš se zapuca u mene, 100% u mojoj traci. Milja i po štete na autu, starom 15 godina. Možete zamisliti koliko me trebao odalamiti...
Naravno, osiguranje će platiti ko zna kad i ko zna koliko...
I ganjaj majstora koji se kilavi, da bude gotovo do registracije.

I tako, dođem da registrujem, kaže cura za šalterom - daj ličnu! Ostalo znate... :D
mayab

#53 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by mayab »

Vidi sa Asimom da ti to sredi.... :oops:
shandrprcSA

#54 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by shandrprcSA »

ahh ta administracija :-)
530i

#55 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by 530i »

Nakon što si to odlično ispričao sad pročitaj moju prethodnu poruku. Za izdavanje lične karte ti treba potvrda da si pokrenuo proces uknjižbe stana na svoje ime. To nema veze sa svom tom papirologijom oko stana.

Za registraciju auta mora biti prisutna lična karta. Za odjavu auta je dovoljna kopija lične, ne mora biti ovjerena (uz ugovor i ostalo). Sve mimo toga je dobra volja službenika koji radi na tim predmetima u konkretnom mup-u. Postoje i znam i ja za primjere koji su registrovali auto bez lične i prevodili i odjavljivali bez vlasnika i bez ikakvih papira (osim onih od vozila).

Lična karta je esencijalan dokument i čudi me da ti je nije niko tražio ranije, pogotovo jer si u procesu regulisanja nekretnine. Zato je čuvaš dobro i čim neki problem nastane rješavaš ga, a ne čekaš da te neko stopira.

Za nakaradan zakon možeš se zahvaliti Zlatku Lagumdžiji i njegovom jaranu Dodiku koji su to usvojili sa namjerom da sjebu povratnike u manji bh. entitet, a posljedica je i zajebancija oko toga i to u nekim kantonima, ne u svim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by _BataZiv_0809 »

namiami wrote: 01/02/2022 18:56

Nije, lična karta i pasos nisu isto, a jos manje vozacka. Izvadi ličnu i registruj auto, po zakonu.
U bih je tako nazalost ali to je nevjerovatno glupo. Moj identitet je vezan za moj JMBG i svi dokumenti trebaju biti vezani za njega te s tim imati istu vrijednost. U Svedskoj gdje zivim, sve ide preko tog broja. Licnu niko i ne koristi niti je vadi. Ja imam vozacku i pasos. Cak sam u banci registrovao taj broj i sada imam "elektronsku identifikaciju" gdje preko banke potpisem bilo sta sta mi treba u elektronskom formatu. Ne trebam stojati u redovima nego se logiram na drzavnu stranicu i onda sve dokumente i potvrde mogu eksportovati u pdf. Sve je povezano za svedsku verziju JMBG.

Al jbg, bosna je daleko na zalost i covjek sad mora cekati na registraciju auta jer nema licne... Mislim... haos. Al narod glasa za ljude koji su nezainteresovani da rijese ove probleme i onda imaju to sto imaju.
U nas u sveckoj
apsidejzi

#57 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by apsidejzi »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 21:17

U nas u sveckoj
Jbg :D
NediM17

#58 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by NediM17 »

Meni samo nije jasno kako je mjesecima obavljao te razne poslove bez licne karte.
I jos nesto, izgubljena licna karta se mora proglasiti nevazecom u Sluzbenom listu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#59 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by bitanga_sa_otesa »

NediM17 wrote: 01/02/2022 21:59 Meni samo nije jasno kako je mjesecima obavljao te razne poslove bez licne karte.
isto sam se zapitao :?
NecuVise

#60 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by NecuVise »

Bobi wrote: 01/02/2022 19:15
NecuVise wrote: 01/02/2022 19:08

Šta je uopšte potrebno kad se hoće auto odjaviti, kad se proda drugom licu? Mora li drugo lice odmah na sebe prepisati kad ga ja odjavim? Do sad su mi to uvijek u osiguranju radili.
Pa napravi se kupoprodajni ugovor, to mozes cak na tehnickom pregledu uraditi , taj koji je kupio auto moze registrovati tek kad ti kao prijasnji vlasnik odjavis auto u MUP-u...treba licna :D, tako sam ja radio.5 minuta posla na šalteru.
Treba li mi više ista osim lične i ugovora?
Android Knego

#61 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

namiami wrote: 01/02/2022 21:02
Android Knego wrote: 01/02/2022 20:54 Ostalo znate..
Izvinjavam se radi preranog prozivanja.
Cijenim priznanje. 🙂

Ma ovdje smo anonimno, nema razloga da se išta laže. Naprosto, imam problem za koji mi je potrebna pomoć pri rješavanju i to je sve...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#62 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Chmoljo »

Android Knego wrote: 01/02/2022 22:46
namiami wrote: 01/02/2022 21:02

Izvinjavam se radi preranog prozivanja.
Cijenim priznanje. 🙂

Ma ovdje smo anonimno, nema razloga da se išta laže. Naprosto, imam problem za koji mi je potrebna pomoć pri rješavanju i to je sve...
ne znam kada si ti bio u Poreznoj, ali rok ima i javiće ti se sa pisamcem da te podsjete da ćeš dobiti po ušima još ako ne platiš porez na vrijeme.

iz vlastitog iskustva. žao mi je ako ti na muku prisjedam, ali rješenje tvojih problema košta 6000 maraka.
Android Knego

#63 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

530i wrote: 01/02/2022 21:13 Za izdavanje lične karte ti treba potvrda da si pokrenuo proces uknjižbe stana na svoje ime. To nema veze sa svom tom papirologijom oko stana.
E sad, šta smatraju "pokrenut proces uknjižbe stana"? Prije plaćanja poreza ili poslije? ZK izvadak su mi dali u Katastru i to sam predao u Poreznu. Vjerovatno se može izvaditi opet, ali da li im je to dovoljno?
530i wrote: 01/02/2022 21:13 Za registraciju auta mora biti prisutna lična karta.
Sad vidim da je to TEEEŠKA GLUPOST. Jer šta evo kad se desi da izgubiš ličnu pred registraciju? Šta fali drugim dokumentima?
530i wrote: 01/02/2022 21:13 Lična karta je esencijalan dokument i čudi me da ti je nije niko tražio ranije, pogotovo jer si u procesu regulisanja nekretnine. Zato je čuvaš dobro i čim neki problem nastane rješavaš ga, a ne čekaš da te neko stopira.
Gdje god sam bio u ovo zadnjih par mjeseci bilo je nemam ličnu, može vozačka? Može. Samo ovi u MUP-u kenjaju.
Svima osim njih samo treba dokument sa slikom da vide jesi li to ti.
Last edited by Android Knego on 01/02/2022 23:04, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#64 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by _BataZiv_0809 »

Lave, mojne se ba pravdat, idi rjesavaj tu licnu kako bog zapovjeda :run:

Ponesi sve papira sto imas od stana u cips i to je to.
Android Knego

#65 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

Chmoljo wrote: 01/02/2022 22:56
Android Knego wrote: 01/02/2022 22:46
Cijenim priznanje. 🙂

ne znam kada si ti bio u Poreznoj, ali rok ima i javiće ti se sa pisamcem da te podsjete da ćeš dobiti po ušima još ako ne platiš porez na vrijeme.

iz vlastitog iskustva. žao mi je ako ti na muku prisjedam, ali rješenje tvojih problema košta 6000 maraka.
Ima rok kad pokreneš tu proceduru, ali nije bio rok nakon kupovine stana. Ja čekam rješenje od Porezne da znam o kojem iznosu se radi i da to platim. Ali sve to je užasno sporo i nije do mene...
Android Knego

#66 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 23:00 Lave, mojne se ba pravdat, idi rjesavaj tu licnu kako bog zapovjeda :run:

Ponesi sve papira sto imas od stana u cips i to je to.
Imam neke prioritete. Registracija mi ističe sutra...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#67 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by _BataZiv_0809 »

Jebiga nisi bas u poziciji da iznovjetas :cry:
Android Knego

#68 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 23:04 Jebiga nisi bas u poziciji da iznovjetas :cry:
Na početku sam napisao da tražim rješenje za registraciju a ne za ličnu.
mist

#69 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by mist »

Sad kako citam da traze LK prilikom registracije vozila,ne mogu da se sjetim dali sam je davo prilkom registracije.Ono sto je sigurno da zadnjih 10 godina ponesem kes,iskopiraju saobracajnu daju polisu osiguranja i tutanj dok ne opecate saobracajnu :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#70 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by _BataZiv_0809 »

Android Knego wrote: 01/02/2022 23:05
_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 23:04 Jebiga nisi bas u poziciji da iznovjetas :cry:
Jedno bez drugog ne ide šefe moj
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#71 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Chmoljo »

Android Knego wrote: 01/02/2022 23:01
Chmoljo wrote: 01/02/2022 22:56

Ima rok kad pokreneš tu proceduru, ali nije bio rok nakon kupovine stana. Ja čekam rješenje od Porezne da znam o kojem iznosu se radi i da to platim. Ali sve to je užasno sporo i nije do mene...
to da. ne znam što je toliko sporo, jer je od kupovine stana do uknjižbe u ZK nakon plaćenog poreza meni prošlo 3-4 mjeseca uz moje kašnjenje, jer mi se bilo mrsko nakaniti to platiti.
Forumerrer

#72 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Forumerrer »

mist wrote: 01/02/2022 23:06 Sad kako citam da traze LK prilikom registracije vozila,ne mogu da se sjetim dali sam je davo prilkom registracije.Ono sto je sigurno da zadnjih 10 godina ponesem kes,iskopiraju saobracajnu daju polisu osiguranja i tutanj dok ne opecate saobracajnu :D
Isti slucaj, a ne sjecam se jesam li davao za prvu registraciju (bso).
Android Knego

#73 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 23:07
Jedno bez drugog ne ide šefe moj
Lakopo...
Android Knego

#74 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

Dobio sam jedan prijedlog da punomoć za registraciju dam supruzi (mogla bi se kod notara izbjeći lična), pa da ona preda papire za registraciju sa svojom ličnom. Ne znam je li to izvodivo? A nije mi prijedlog baš do kraja objašnjen...
preludezalude

#75 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by preludezalude »

Mozda da odes do svog osiguranja i provjeris. Ako su oni ranije obavljali registraciju za tebe mozda oni mogu sta izmajmunisati.
Post Reply