Sve do Tvrtka vladari Bosne su bili Banovi..iskljucivi Bosnjaci bogumili te jedan dio Katolici
Ban Boric Slavonski velikas..unajmljen od Ungara da skrsi otpor Bosne prema Madarskom carstvu..koje je krenulo vec 1138 kad Bosna pada pod Madarske domene..prije toga je 1102 Hrvatska izgubila svoju dinastiju koju je imala vec od Tomislava..Petra Kresimira i Zvonimira
Dalje ne zelim pricati o povjesti Hrvatske..iako je znam dobro..nisam superioran u tome ali je znam
Dalje..krenimo od Sabora u Bilinom polju 1203
..kulminacija Katolickog utkecaja u Bosni..tada je za Inocenta pare Ban Kulin nas najslavniji ban..
1233 po dogovoru iz Bilina dolazi prvi odred DOMINIKANACA A KASNIJE 1291 FRANJEVACA U BOSNU I POCINJU siiti krscanstvo medu narodom..koji je tada bio okupljen pod vodstvom dida..vise didova je imalo vlastu cjeloj Bosni..svak za svoju regiju..cak su i savjetovali svoje vladare Matej Ninoslav i kompanije
Tu se osnivaju gradovi poput Visoki..Srebrenica..Kresevo..Vrhbosna..svi katolicki
Matej Ninoslav je poznat po svojjem Bogumilstvu..ali ne zelim da se raspisem o tome
Kotromanici
Prvi Kotromanic odakle im loza pocinje je Ban Prijezda cc 1240 godine katolik..neki Srbi ce reci Srbin jer je prijezdio..ali to je diskutabilno
Neki kazu da je bio Got Kothoroman..kasnije kotromanici..ali ko ce ga znati
Do Tvrtka necak Stjepana Kotromanica Srpstvo nije bilo rasireno u Bosni
Da..Srbi su vladali malim djelom BOsne i prije Tvrtka..prvenstveno Caslav u 10 stoljecu..jedan kratak period od 50 godina..i imali su svoje velikase poput Altomanovica gospodara Soli i Podrinja na duzi period..ali jezgra Bosne Bobovac i Sutiska..kasnije Sutjeska su bili katolicki dok ostali puk ili raja je zivjela na selu i pravila stecke
Hereza kod nasih ljudi je ostala i nakon neformalne konverzije na Katolicanstvo..tako se na steccima moze naci krst ali i oblik njihove stare vjere koju su cuvali njihovi stari
Hum je za razliku od Bosne bio pod Srpskom vlascu vec od vremena i prije Stefana Nemanje 1163-1196..tako da se tu i moglo pricati o Srpstvu..ali?
Naime Srpski kralj Dragutin Uros 1243-1276..u spisima Sve moje zemlje..iskljucivo spominje pravoslavno vlasko stanovnistvo Huma..nigdje ne spominje Srbe
Srbi su vec i prije ptomana naseljavali se pogotovo u rubne domene jedne dinastije Pavlovica pod Ivanisom gospodarom Vrhbosne i PODRINJA JUZNOG...
On je sam pisao kako Srbi stalno prave nevolje u njegovom domenu
Prava pravoslavna Bosne crkva datira iz 1509 Trebinjska..tako da je glupo spominjati nekakvo Srpstvo prije toga
Tvrtko..zaboravih ali da samo nesto objasnim ovom diletantu o Tvrtku
Naime Tvrtko je imao HRVATSKU I Srsku babu..jedna je bila iz familije Nelipca ili Subica mocni srednjovjekovni Hrvatski vladari..dok druga mu je bila iz nekih Srpske dinastije a bio je ozenjen Jelenom kcerkom cara Dusana
Na osnovu te veze Tvrtko je prije Mileseve 1377..iako je diskutabilno krunisanje..bio proglasen kraljem dalmacije medu Hrvatima i zbog rodbinske veze kraljem Srbije 1377..iako je tvrtko vladao samo dojnjim tokom Lima..i nije bio vladar Srbije nego Lazar Hrebeljanovic..zadnji potomak Lazara je bila Jelena Lovre Dubrovcanka umrla prije 10 godina
Najveca Hrvatica