kuli1961 wrote: ↑08/10/2022 10:24
Super plan, nema sta! Samo...realizacija, skupaaaa. No, dobro, bez alata keine kraft, hahaha
Ima li gdje u Sarajevu da se nadju Narex dlijeta?
17 ovog mjeseca idem poslovno za Sarajevo, pa da pored Crom-a, iskoristim priliku.
Sinoc sam na jednom AT sajtu naletio na polovnu, dobro ocuvanu KGS 216 M, za 99Eur, garancija 6 mjeseci i na KGS 254 M za 215 Eur..bez garancije.Dvoumim se, preisipitujem da li mi je 254 meophodna. Sa druge strane, ove dvije su uCrom-u od cca 499-777 KM, istina, nove, +3 god garancije. Huh...
Nema Narex u BiH, mora se naručiti izvana. Narex je Češka firma.
KGS 216 M može rezati dasku širine 30 cm, kao i 254. Razlika je u tome što 254 može rezati deblju dasku. E, sad, ako ćeš raditi puno građevinske stolarije, okvirove za kuće itd, znači grede od 8 cm i deblje, 254 je bolja. Ako ćeš namještaj, 216 je dovoljna. S tim što kod obje, gredu koja je deblja ili šira od maksimalno moguće za tu pilu možeš rezati tako da je izrežeš koliko može i okreneš za 180 stepeni. Tako da sa 216 možeš u teoriji rezati gredu do 12 cm debljine i do 60 cm širine.
Problem je rezanje pod uglom, za deblje grede bi morala ići 254. Ili koliko može sa 216, a ostatak nastaviti ručnom pilom, moj izbor bi bio Ryoba.
Još jedna stvar. Što je veći list pile, manja je potreba za poteznom funkcijom. Tako da sa 254 ali ne KGS, nego KS možeš rezati 25 cm široku dasku i oko 8 cm debelu samo sa preklopom. Prednosti samo preklopne u odnosu na potrenu je veća preciznost zato što šine za potez utiču, manje dimenzije i težina, manje je potrebno prostora za rad (ne treba prostor za povlačenje), jeftinija je.
Pa je, na primjer, bolje uzeti KS 254 umjesto KGS 216. Ili KS 305, koja samo samo sa preklopom, bez poteza reže dasku 30 cm široku i oko 12 cm debelu.
Debljina daske koju pila može rezati na 90 stepeni je pola širine lista minus 2-4 cm potrebnih za šaraf za stezanje lista na pilu. I to ako motor nije na poziciji da spuštanjem pile smeta.