Znaš li zašto su redukcije?
Nagli skok cijena Energenata Europa
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
dokle ćete biti tako optimistični
plaće to smo mi
stranke to smo mi
ako mislite da će skuplja struja nešto promijeniti... grdno se varate
plaće to smo mi
stranke to smo mi
ako mislite da će skuplja struja nešto promijeniti... grdno se varate
-
babanovac
#53 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
https://www.aljazeera.com/news/2021/9/2 ... wer-crunch
"Since raising electricity prices may lead to more social discontent than rationing electricity, especially among households, the authorities have opted to restrict demand for electricity through rationing.”
Ovako to vidi Al Jazeera. Mada je ovo pojednostavljeno. KP Kine je odustao od uvoza uglja iz Australije, zbog politickih tenzija, to ne pominju u clanku. Uz rast cijena uglja, povecanje proizvodnje svega u Kini i povecanu potrosnju struje, vjerovatno da ni oni, ne mogu proci bez znatnog povecanja cijena struje, sto bi ucinilo kineske proizvode manje konkurentnim...
Kako ja to vidim: citav svijet marljivo radi, donese gotov proizvod u US, ovi ukljuce printer, otprintaju im papirice, ovi sretni se vrate nazad. Tako je sljakalo decenijama, narocito zadnje dvije. Ne mozete vi proizvest, koliko mi mozemo odstampat i kupit. Sada dolazi na naplatu.
- Project Sejuani
#54 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Poenta čitave priče je da i Kina prelazi polako na obnovljive izvore energije i već je započela sa tim aktivnostima, eto vidiš ne kupnjom uglja od australije. Međutim niko od ovih ekologa nikad ne govori kako obnovljivi izvori nisu pouzdani a ni jeftini, zbog nagle odluke o prestanku korištenja uglja a bez dodatnih drugih kapaciteta imaš manjak proizvodnje a potražnja ista ako ne veća. izbalansirat će to kinezi ne bojim se ja za njiha.babanovac wrote: ↑07/10/2021 15:25https://www.aljazeera.com/news/2021/9/2 ... wer-crunch
"Since raising electricity prices may lead to more social discontent than rationing electricity, especially among households, the authorities have opted to restrict demand for electricity through rationing.”
Ovako to vidi Al Jazeera. Mada je ovo pojednostavljeno. KP Kine je odustao od uvoza uglja iz Australije, zbog politickih tenzija, to ne pominju u clanku. Uz rast cijena uglja, povecanje proizvodnje svega u Kini i povecanu potrosnju struje, vjerovatno da ni oni, ne mogu proci bez znatnog povecanja cijena struje, sto bi ucinilo kineske proizvode manje konkurentnim...
Kako ja to vidim: citav svijet marljivo radi, donese gotov proizvod u US, ovi ukljuce printer, otprintaju im papirice, ovi sretni se vrate nazad. Tako je sljakalo decenijama, narocito zadnje dvije. Ne mozete vi proizvest, koliko mi mozemo odstampat i kupit. Sada dolazi na naplatu.
- Haris.ba
#55 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ma nije. Rjesenje je da rudnici nabesaju milijardu duga, elektroprivreda skoro nista ne napravi novo od rata i da mi imamo komunisticku cijenu struje.
Rjesenje svih rjesenja je sa shvatimo da nema besplatne vecere. Poslije toga sve je lakse.
Nemam ja iluzija. Pa pred prosle izbore se trebala povecati cijena struje, pa nije.
-
IrenaT
#56 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Samo zamislimo koliku smo korist mogli imati ovih par mjeseci da smo imali dodatne proizvodne kapacitete i ugalj koji smo trebali imat da se radilo ekonomski od 1996 naovamoHaris.ba wrote: ↑07/10/2021 15:45Ma nije. Rjesenje je da rudnici nabesaju milijardu duga, elektroprivreda skoro nista ne napravi novo od rata i da mi imamo komunisticku cijenu struje.
Rjesenje svih rjesenja je sa shvatimo da nema besplatne vecere. Poslije toga sve je lakse.
Nemam ja iluzija. Pa pred prosle izbore se trebala povecati cijena struje, pa nije.
- escobar__
#57 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Rješenje je haračit građane, a zauzvrat ne davati ništa. To je najlakše rješenje, tu ne moraš bit neki poseban ekonomski mag - digni poreze, namete, akcize, pičke materine i miran si.Haris.ba wrote: ↑07/10/2021 15:45Ma nije. Rjesenje je da rudnici nabesaju milijardu duga, elektroprivreda skoro nista ne napravi novo od rata i da mi imamo komunisticku cijenu struje.
- Haris.ba
#58 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Niko te ne tjera da koristis struju elektroprivrede. Solarna ploca i opleti.
A gledano procentualno poreze, mi imalo veoma male poreze u odnosu na one kakvi su u razvijenoj Evropi. Cak i akcize na duhan koji se uskladjuju sa onima u EU nisu na istom.
Last edited by Haris.ba on 07/10/2021 15:59, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#59 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
- escobar__
#60 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Imamo i veoma male plate u odnosu na one kakve su u razvijenoj Evropi.
- Haris.ba
#61 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ovo me podsjeca na paradoks egipatske cijene hljeba.
https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 021-08-03/
https://www.reuters.com/article/egypt-c ... SL8N2PC7G6
Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi said it was time to increase the price of the country's subsidised bread, revisiting the issue for the first time since 1977 when then president Anwar Sadat reversed a price rise in the face of riots.
Bread is currently sold at 0.05 Egyptian pounds ($0.0032) per loaf to more than 60 million Egyptians, who are allocated five loaves a day under a sprawling subsidy programme that also includes the likes of pasta and rice, and costs billions of dollars.
-
zigzag
#62 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Samo da sačekamo da se tržište potpuno otvori pa da plaćamo kao slovenci:
https://www.elektro-prodaja.eu/si/pocen ... na-oskrba/
Nije strašno. 30pf/kW za nižu i 40pf/kW za višu tarifu.
https://www.elektro-prodaja.eu/si/pocen ... na-oskrba/
Nije strašno. 30pf/kW za nižu i 40pf/kW za višu tarifu.
- Sanjarko
#63 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Nista, jest kolace, da ne kazem sta drugo.
-
zigzag
#64 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Vala kad pogledaš samo Sarajevo, izgleda da svi žive samo na kolačima a i generalno kada se pogleda vozni park na cestama. Ali svi nešto kukaju.
- escobar__
#65 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ma jebo Luksemburg kako nam je dobro, samo bezveze kukamo.
-
zigzag
#66 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Čim ode milijarda na kladionice i dvije milijarde na cigare onda nešto ne štima. Od koga kladionice prometuju milijardu?
-
tindbe
#67 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ti u svakom drugom postu pominješ cigare i kladionicu.
Pomalo, momčino, zaboravljaš da su to bolesti ovisnosti, koliko god to djelovalo kao zajebancija, ovisnost nije zajebancija. Porezi i akcize od kocke i cigareta su trebali, barem dijelom, ići na prevenciju i liječenje tih bolesti. Međutim, u našoj državi ti nameti služe za punjenje rupa u budžetu.
Prestani potentirati, to što ovisnici imaju novac da budu sretni na 5 minuta i nesretni ostatak dana, da je narodu dobro i da može izdržati povećanje struje i svih proizvoda i namirnica za 100% i više.
-
saimidin
#68 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Mi smo u zacaranom krugu, ludog naroda koji bira ludu vlast, koja podstice narod da bude lud
Rjesenje je da se sve privatizuje, drzavna uprava ogranici na procenat BDP-a fiksno i sudstvo pod nadzor eu, pa za 20 god ili ce nam biti bolje ili nece
Za cijene energenata, lose planiranje i problemi u logistici na globalnom nivou usljed pandemije su glavni krivac
Rjesenje je da se sve privatizuje, drzavna uprava ogranici na procenat BDP-a fiksno i sudstvo pod nadzor eu, pa za 20 god ili ce nam biti bolje ili nece
Za cijene energenata, lose planiranje i problemi u logistici na globalnom nivou usljed pandemije su glavni krivac
-
aston_martin
#69 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
A kako staviti solarnu plocu ako zivis u zgradi? Jedino da se neko pametan sjeti postaviti solarne ploce na zgrade.
- Haris.ba
#70 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ima tema o energiji. Ne bih da se ponavljam. Dolazi vakat kada imati svoj komad zemlje gdje mozes plocu/toplotnu pumpu postaviti ce biti rjesenje.aston_martin wrote: ↑07/10/2021 18:15 A kako staviti solarnu plocu ako zivis u zgradi? Jedino da se neko pametan sjeti postaviti solarne ploce na zgrade.
A ne mora ploca na zgradu (mada i to moze, sto da ne). Ulozis u projekat solara udruzivanjem sredstava sa drugima. Kupi se zemlja na pogodnoj lokaciji i pravi postrojenje. Ili da drzava hoce da pogura da koncesiju na prostor pogodan za takve projekte.
Treba biti otvoren za mogucnosti koje donosi buducnost. Paradigme ce se mijenjati. Evo, recimo mozda cemo imati internet od Maskovih satelita (sumnjam, ali koncept je bitan). I onda te boli cosak za telekomima i kablovskim operaterima.
-
zigzag
#71 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ma kupit dionice Elektroprivrede i šta t briga,nek cijena struje raste, dobićeš dividende
- Haris.ba
-
hd2000
#73 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
U djelimičnom vlasništvu. Većinski vlasnik je FBiH, znači građani federacije.Haris.ba wrote: ↑07/10/2021 13:08Elektroprivreda posluje pozitivno, ali nema nekog znacajnog ulaganja u objekte, rudnici su milijardu u dubiozi.hd2000 wrote: ↑07/10/2021 12:44 Elektroprivreda, koliko znam, posluje pozitivno, pa ne možemo govoriti o "gubicima strašnih iznosa". Ako u jednom segmentu gube, znači da u nekim drugim preplaćuju, ako ćemo koristiti tu logiku. Ovo je javno preduzeće - naše, a ne privatno. Funkcija mu nije da ostvaruje ogroman profit preko naših leđa.
Elektroprivreda jeste javno preduzece, ali je i u vlasnistvu nekih fondova, jedne banke, pa cak i pojedinacnih fizickih lica. Elektroprivreda gledano na nivou koncerna je u velikom problemu.
I problem će se riješiti poskupljenjem struje, jer ne znaju ništa drugo. Rudnici su u dubiozi kao i GRAS što je u dubiozi i mnoge druge javne firme koje su kriminalno vođene.
-
Capljina74
#74 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Dizi cijenu usluge i nema problema!
- -Chesterfield-
#75 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Da li su riješili problem da mi sat vrti u minus ako bi se ugradile solarne ploče? Ako imam višak da pustim u sistem i da mi bude plaćeno?
Kako to sada funkcionira?
Mislim na ovo?
Solarni paneli(5kW set) (6.000 KM)
https://www.olx.ba/r/44859373/729258
Znači da mi se dozvoli da ugradim sat koji će vrtiti u minus? Mada je 5 kW malo, ali ako bi se ugradilo 10 kW bilo bi viška koji ne mogu u sistem. Barem do sada koliko znam nije moglo..?
Edit:
Našao sam. Još je to kod nas komplicirano.
Moram li biti prijavljen kao privredni subjekat da bih mogao prodavati električnu energiju proizvedenu u vlastitoj solarnoj elektrani?
Da, možete to raditi u formi obrta ili kao d.o.o. Fizička lica ne mogu direktno prodavati električnu energiju. Fakturisanje se obavlja uz prilaganje fiskalnog računa.
Da li lokalna elektrodistribucija mora preuzeti moju električnu energiju?
Da, lokalna elektrodistribucija mora preuzeti svu proizvedenu električnu energiju iz vaše solarne elektrane ako imate energetsku dozvolu od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI), te dozvolu za rad kao kvalificirani proizvođač od Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK).
Da li lokalna elektrodistribucija mora otkupiti moju električnu energiju?
Ne, lokalne elektrodistribucije preuzimaju ali ne otkupljuju direktno električnu energiju proizvedenu od malih solarnih elektrana (do 1 MW). Ugovor o otkupu sklapate sa Operatorom za obnovljive izvore energije i efikasne kogeneracije, skraćeno Operator OIEiEK, kojem fakturišete predatu električnu energiju.