Samokritika!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

danas

Post by danas »

@List:
opet mi nesto vrludas, nista konkretno da kazes... a dosadjivacu ti sa ovim, jer si rekao da su bosanci nacinili dosta zla bosnjacima -- ne mali iskaz, i meni je to jako tesko da prihvatim. a posto i dalje izgleda ne shvatam o cemu govoris, ne mogu ni diskutovati sa tobom o toj temi.

bosanci sa kojima se ja identifikujem su oni koji se zalazu za cjelovitu i nedjeljivu bosnu bez potenciranja religioznih i nacionalnih epiteta; i ja mozda haluciniram ali mi se cini da takvu bosnu ne zastupaju nacionalne stranke. zalosno je da ljudi koji nisu rodjeni u bosni (recimo, sefer halilovic ili jovo divjak, koje smatram "bosancima" poput sebe) imaju bolje shvatanje sta je bosna i kako je jedino mozemo sacuvati. po meni su oni bosanci, kao i mahmutcehajic, kljujic, siber, bogdanovic, rahmetli hakija turajlic (pa i irfan ljubljankic). bosanci su svakako bili branko mikulic, pozderac, dzemo bijedic, raif dizdarevic (samo me nemojte optuzivati za nostalgiju -- ovi ljudi su vise uradili za bosnu nego sto im se daje kredita). ja kad kazem da sam bosanka, mislim na te i takve ljude, koji su mislili dobro cjelovitoj bosni, i koji su se borili za sve one koji zive u njoj. medju njima tesko da vidim ikakvog kvazi-bosanca, ali mozda grijesim ili nam se definicija sta je i ko je "bosanac" ne poklapa.

sad malo generalno:
zaintrigirala me je tema o diskriminaciji islama. ne zivim vise u SA (nazalost) pa ne mogu reci kakva je realna situacija i cemu ovakva konstatacija, ali mogu dati licni utisak.

meni dzamije ni vjernici ne smetaju. ali da, smetaju mi -- da iskoristim listov izraz -- kvazi-vjernici, koji 92-e preko noci zamjenise partijsku knjizicu prvim safom u dzamiji i prvim sjedistem u crkvi, te time i zamijenise KP crkvom i dzamijom (pa iste tako i tretiraju -- kao partiju). koliko ih znamo ovakvih? koliko? (da dodam -- ovo je jedna stvar za koju skidam kapu aliji -- ostao je covjek dosljedan svojim principima i kada oni nisu bili "moderni", te to istinski cijenim). elem, smeta mi kada se grade dzamije i crkve na svakom koraku, a koje nemaju blage veze sa istorijskim i arhitektonskim nasljedjem bosne, pa vise lice na neki aerodrom ili trzni centar. smeta mi kada se govori da se "nije smjelo" ici u dzamiju ili crkvu pod starim rezimom, iako su hiljade bogomolja sagradjene tada (i nijedna, koliko znam, nije porusena) i iako svi koji ovo govore znaju da su im nene i bake klanjale i krstile se (kao sto su moje radile), da su se klanjale dzenaze i da su zvonila crkvena zvona, da su se farbala jaja za uskrs i vaskrs i da su se pekle baklave za bajram... smeta mi sto su istinski vjernici, oni koji propovjedaju razumijevanje i toleranciju, istisnuti u ime nekih turbo-katolika, dizel-pravoslavaca, i nadri-muslimana. eto, to mi smeta.
vjeru smatram licnim izborom, i ja sam eto odabrala da ne idem niti u crkvu niti u dzamiju. ali da, smeta mi sto moj izbor nije "validan" u trenutnoj politickoj klimi i sto me se gleda ispod oka kada kazem da bih i ja (eto, kao alija) zeljela da ostanem dosljedna svojem vaspitanju, tradiciji i idejama, i sto ne bih da ih mijenjam naprasno jer ce mi "biti bolje" ako se uhvatim crkve ili dzamije u koje nikad isla nisam. moram da dodam da ne vidim nikakav razlog za samo-kritiku ovdje, jer ipak su bosnjaci, pravoslavci i katolici (onakvi kakve sam ih gore opisala) u dominaciji danas, pa bih rekla da oni mene diskriminisu a ne ja njih -- ja nemam niti zelje, a ni realnih mogucnosti da ih diskriminiram jer ne vladam niti obrazovanjem, niti poslovnim mjestima, niti politickim pozicijama, niti bankama, niti medijima, niti ikakvim bitnim resursima u bosni.

za kraj bih takodje bih dodala da mi se cini da je lijeva/bosanska opcija bila malcice spremnija da se samo-kritikuje; neki su iskoristili post da "priljepe" jos koju jeftinu.

pozdrav svima.
nendertalac

Post by nendertalac »

@bosansko-hercegovackim strancima

ne mozete pricati o trenutnoj situaciji jer je ne prozivljavate. a jos uz to malo kome vjerujete. ograniceno pratite novine - kupujete ono za sta ste ubjedjeni da je istinito - ne gledate lokalne televizije (ne znam koliko ste upuceni koliko tih lokalnih televizija danas ima) - ne osjecate na sospstvenoj kozi rezultate svih politika i - postovi su vam zamagljeni i neodlucni.

pozivate stvari tipa - NEMA VISE U BOSNI I HERCEGOVINI TAKVE STRUJE KOJA CE POSTENO PROMJENIT SITUACIJU -

napravite je. kad ste zadnji put glasali? znate li sta je potrebno da se oformi stranka? koliko potpisa treba? jeste li spremni definisati svoje stavove i poslati na potpis? ima li medju vama doktora nauka? mozete li predloziti i prozivesti PLAN za to bolje sutra?
danas

Post by danas »

@nendertalac:

znam da te ljute pridike nas "bosansko-hercegovackih stranaca", kako nas zoves, pa te donekle i razumijem. mozda bih i ja bila istog mentalnog sklopa da zivim u SA/BiH...

ali evo: redovito glasam od 1990 kada sam stekla pravo glasa; redovito odlazim u bosnu; redovito novcano pomazem skolovanje i penzionersku egzistenciju clanova uze i sire porodice koji su ostali u BH; redovito dajem novac (ili volontiram kada mogu) bosanskim projektima u koje vjerujem; redovito pisem svojim kongresmenima da uhapse karadzica i da donesu rezoluciju o srebrenici; redovito pratim BH stampu i politicka zbivanja, a TV ne mogu jer je nemoguce odavde. znam da se necu odreci svoga BH drzavljanstva osim ako me ne primorate briljantnim zakonima. znam sta treba da bi se oformila partija, i znam sta realno mogu (a sta ne mogu) da ucinim za buducnost bosne. znam da mi je prvi dio zivota totalno unisten ratom i da mi je trebalo 10 godina da stanem na svoje noge u tudjem svijetu, te da se, kao i mnogi u mojoj situaciji, dvoumim da li da unistim i ostatak svoga zivota jurisajuci na vjetrenjace i ispravljajuci krive drine. i da, za tvoju informaciju, doktor sam nauka :-)
nendertalac

Post by nendertalac »

danas wrote:@nendertalac:

znam da te ljute pridike nas "bosansko-hercegovackih stranaca", kako nas zoves, pa te donekle i razumijem. mozda bih i ja bila istog mentalnog sklopa da zivim u SA/BiH...

ali evo: redovito glasam od 1990 kada sam stekla pravo glasa; redovito odlazim u bosnu; redovito novcano pomazem skolovanje i penzionersku egzistenciju clanova uze i sire porodice koji su ostali u BH; redovito dajem novac (ili volontiram kada mogu) bosanskim projektima u koje vjerujem; redovito pisem svojim kongresmenima da uhapse karadzica i da donesu rezoluciju o srebrenici; redovito pratim BH stampu i politicka zbivanja, a TV ne mogu jer je nemoguce odavde. znam da se necu odreci svoga BH drzavljanstva osim ako me ne primorate briljantnim zakonima. znam sta treba da bi se oformila partija, i znam sta realno mogu (a sta ne mogu) da ucinim za buducnost bosne. znam da mi je prvi dio zivota totalno unisten ratom i da mi je trebalo 10 godina da stanem na svoje noge u tudjem svijetu, te da se, kao i mnogi u mojoj situaciji, dvoumim da li da unistim i ostatak svoga zivota jurisajuci na vjetrenjace i ispravljajuci krive drine. i da, za tvoju informaciju, doktor sam nauka :-)
drago mi je da si dobro informisana - barem maksimumom koji ti je dopustan. ali ti kao ti su rjetkost.

i hvala ti na individualnim doprinosima ali ja ne govorim o sadaki nego o profesionalnom radu. sta ti kao doktor tih nauka kojih si doktor mozes uraditi ako bi se mogla oformiti nova struja za koju se vecinom slazete da je potrebna ali je nema, da ta struja ponudi i proizvede realan plan rada ukoliko ih dovoljno ljudi podrzi na izborima?
danas

Post by danas »

drago mi je da si dobro informisana - barem maksimumom koji ti je dopustan. ali ti kao ti su rjetkost.

i hvala ti na individualnim doprinosima ali ja ne govorim o sadaki nego o profesionalnom radu. sta ti kao doktor tih nauka kojih si doktor mozes uraditi ako bi se mogla oformiti nova struja za koju se vecinom slazete da je potrebna ali je nema, da ta struja ponudi i proizvede realan plan rada ukoliko ih dovoljno ljudi podrzi na izborima?
moras da shvatis da vecina ljudi koje ja poznajem, i koji bi se rado angazovali to ne rade jer uglavnom smatraju da im je to "visa uzaludna" i nece da jos jednom upropaste svoje zivote (koje su jedva normalizovali) bacajuci se u politiku, samo da bi ih neko sutra pljuvao. imam druga koji cesto spominje lagumdziju kao primjer teskog idiotluka -- covjek ostavio uspjesnu profesionalnu karijeru i "normalan" svakodnevni zivot u USA da bi se vratio i bosancima davao "opcije". ja ne zelim da kazem da lagumdzija nije nista ucinio, ali malo od nas zeli takav zivot za sebe (ne shvataj ovo kao da bih ja htjela biti neki predsjednik ili nesto, nego da dosta ljudi misli da nije vrijedno, da rezultati nece biti nikakvi a da ce negativne posljedice biti velike -- zato pomazu kako znaju i umiju svojoj porodici u BiH, i to je to). dalje, ono sto je razruseno ratom je totalno dokrajceno ovom samoubilackom i idiotskom politikom koja se vodi u BiH, te "posao" koji treba odraditi da se nesto pomjeri sa mtrve tacke postaje sve gori i komplikovaniji. i zadnje sto govoris -- sve sto ja znam o politickoj situaciji, govori mi da nikakva alternativna opcija NECE biti podrzana na izborima, i to je glavni razlog ove dijasporicne paralize...

takodje bih dodala da za neko ozbiljno politicko angazovanje treba dosta novca, a nasa dijaspora toga novca ipak nema. zasigurno ga nema u toj mjeri da bi mogla da se suprostavi kojekakvim "donacijama" kojima su vladajuce stranke nafatirale dzepove i solidifikovale vlast.

ali evo, ja bih licno stala iza lamije tanovic -- zena mi je bila profesorica na fakultetu, postujem je veoma, i bila bih spremna da je podrzim svim sredstvima. moram da priznam da bi mi bilo draze da je osnovala svoju stranku (jer nisam odusevljena ni rasimom) ali formiranje ozbiljne stranke zahtijeva dosta ulaganja i ovo je vjerovatno bila neka "precica" koju je ona prihvatila.

PS moja profesija je totalno neupotrebljiva u politicke svrhe, na zalost.
nendertalac

Post by nendertalac »

danas wrote:
nendertalac wrote:
hvala ti na individualnim doprinosima ali ja ne govorim o sadaki nego o profesionalnom radu. sta ti kao doktor tih nauka kojih si doktor mozes uraditi ako bi se mogla oformiti nova struja za koju se vecinom slazete
da je potrebna ali je nema, da ta struja ponudi i proizvede realan plan rada ukoliko ih dovoljno ljudi podrzi na izborima?
moras da shvatis da vecina ljudi koje ja poznajem, i koji bi se rado angazovali to ne rade jer uglavnom smatraju da im je to "visa uzaludna" i nece da jos jednom upropaste svoje zivote (koje su jedva normalizovali) bacajuci se u politiku, samo da bi ih neko sutra pljuvao. imam druga koji cesto spominje lagumdziju kao primjer teskog idiotluka
-- covjek ostavio uspjesnu profesionalnu karijeru i "normalan" svakodnevni zivot u USA da bi se vratio i bosancima davao "opcije". ja ne zelim da kazem da lagumdzija nije nista ucinio, ali malo od nas zeli takav zivot za sebe (ne shvataj ovo kao da bih ja htjela biti neki predsjednik ili nesto, nego da dosta ljudi misli da nije vrijedno, da rezultati nece biti nikakvi a da ce negativne posljedice biti velike -- zato pomazu kako znaju i umiju svojoj porodici u BiH, i to je to). dalje, ono sto je razruseno ratom je totalno dokrajceno ovom samoubilackom i idiotskom politikom koja se vodi u BiH, te "posao" koji treba odraditi da se nesto pomjeri sa mtrve tacke postaje sve gori i komplikovaniji. i zadnje sto govoris -- sve sto ja znam o politickoj situaciji, govori mi da nikakva alternativna opcija NECE biti podrzana na izborima, i to je glavni razlog ove dijasporicne paralize...
shvatam ja to itekako ali onda nemate pravo da propovjedate nesto i reklamirate nekoga jer ljudi koji ZIVE u Bosni i Hercegovini nemaju taj izbor novog zivota i nove domovine i nisu niti ce zadugo normalizovati svoje zivote jer su i ovdje lopovi svoj zivot normalizovali i ustolicili a oni nenormalizovani nemaju ni alata ni znanja ni imanja da bilo sta promjene. bacanje u politiku svima garantuje da ce ga jedni hvaliti jedni pljuvati, to je tako uvijek bilo i na zalost sve su prilike da ce uvijek ce biti. ko bi gore sad je dole, al odozdo laje kolko moze. povremeno se i ucopori pa i napadne i zakolje.

za lagumdziju i lagumdziji slicne se ne sekiraj, bolje je biti predsjednik Bosne i Hercegovine nego direktor neke americke firme. da je svima ko lagumdziji - svi bi se vratili. ali nije svima ko lagumdziji ali kako je uvijek bilo lakse sklonit se u inostranstvo i pucat u prazno - tako je lakse i bistrit politiku s one strane zice.
danas wrote:takodje bih dodala da za neko ozbiljno politicko angazovanje treba dosta novca, a nasa dijaspora toga novca ipak nema. zasigurno ga nema u toj mjeri da bi mogla da se suprostavi zojekakvim "donacijama" kojima su vladajuce stranke nafatirale dzepove i solidifikovale vlast. ali evo, ja bih licno stala iza lamije tanovic -- zena mi je bila profesorica na fakultetu, postujem je veoma, i bila bih spremna da je podrzim svim sredstvima. moram da priznam da bi mi bilo draze da je osnovala svoju stranku (jer nisam odusevljena ni rasimom) ali formiranje ozbiljne stranke zahtijeva dosta ulaganja i ovo je vjerovatno bila neka "precica" koju je ona prihvatila.

PS moja profesija je totalno neupotrebljiva u politicke svrhe, na zalost.
za ozbiljno politicko angazovanje ne treba dosta novca nego rada. ali nasa dijaspora vise voli da zateferici i zaderneci i da saku para od kojih se poslije u selima gdje nema ni postenih skola - izgrade velelpne crkve i dzamije - nego da nesto URADI.
nijedna profesija doktora nauka nije neupotrebljiva i ne samo da nije neupotrebljiva nego je i prijeko potrebna. jer znanje nije jeftino. a itekako je potrebno. politika se moze u vrhu sastojati od par glasnogovornika ali jaku privrednu zemlju ne grade i ne vode politicari
nego naucnici i radnici.
danas

Post by danas »

slusaj nendertalac;

upropastismo covjeku temu -- ako hoces da pricamo po pitanju sta i kako se moze uraditi politicki iz dijaspore i iz BH, mozes otvoriti novu temu a ne da nas dvije ovdje vodimo neku svoju diskusiju na "samo-kritickoj" temi. mislim da toozla nije otvorio ovu temu da slusamo kako dijaspora teferici i nista drugo ne radi, a ni ja sad ne bih da odgovaram sa analizom bosanaca koji su i dalje u BH i njihovog ponasanja...
u principu se slazem sa tobom oko uloge obrazovanja, zato i podrzavam gospodju tanovic.
Last edited by danas on 05/07/2005 20:04, edited 1 time in total.
nendertalac

Post by nendertalac »

danas wrote:slusaj nendertalac;

upropastismo covjeku temu -- ako hoces da pricamo po pitanju sta i kako se moze uraditi politicki iz dijaspore i iz BH, mozes otvoriti novu temu a ne da nas dvije ovdje vodimo neku svoju diskusiju na "samo-kritickoj" temi. u principu se slazem sa tobom oko uloge obrazovanja, zato i podrzavam gospodju tanovic.
nije. zasto? sve se to svodi na isto. "ja sam mozda kriv sto sam ovo, ali oni su ono pa prema tome dok oni onako ja cu ovako odnosno nista jer nisam njihov i nemam ni volje ni para ni vjere ni vremena da pokusam da uradim nesto sa svojima da se stvari promjene."
digger

#59 Re: Samokritika!!!

Post by digger »

Toozla wrote:...kao clan ovoga foruma primjetio sam da vecina ucesnika u debatama ima veliki problem kad je u pitanju suocavanje sa kritikom na racun vlastite licnosti ili grupnog interesa koji zastupaju...s obzirom da u debatama kritika uvijek dolazi od strane "onih drugih", pozivam Bosnjake, Bosance, Hrvate, Srbe i sve ostale (ako ih ima) da se na ovoj temi izjasne samokriticki o politicko-nacionalnoj strani koju zastupaju...
Ovdje mogu malo da prilozim obzirom da ja ne zastupam niti jednu stranu. Kao dijete se krsten u pravoslavnoj crkvi. Negdje 1941, nakon sto mi je brat odveden od ustasa (i zavrsio u Dahau), komsija i prijatelj domobran, rekao je mojoj majci da ce situacija ici na gore i da bi bilo bolje da me prekrsti u katolicku vjeru, sto je i ucinjeno. Na mom originalnom krstenom listu, sa druge strane je pecat i potpis Rimo-Katolickog zupnog ureda na Stupu. Na kraju, od moje 6 godine do negdje 12 ili 13, ja sam maltene bio odgojen od prve komsinice, moje "tetke Razije."

Nikada nisam razlikovao prijatelje po imenu niti po vjeri. Kako tada tako i danas. Zato ne bih mogao da se prikljucim jednoj od nacionalnih stranaka.

Kao Srbinu, smeta mi da su Srbi poceli agresiju na BiH ali isto ne zele da priznaju. Krivo mi je da su beogradski intelektualci znali sta se desava, a nisu maknuli prstom. Krivo mi je sta je "majka Srbija" napravila sa svojom sirocadi iz Krajine nakon "Oluje." Krivo mi je da do danasnjeg dana, Srbi nisu nasli obraza i hrabrosti da pogledaju bosnjacima u oci i da im se izvinu.

Za koga bih sutra glasao? Naravno za DemPro, ali posto je ista ovdasnja virtualna partija, glasao bi za one koji ne dijele ljude po kategorijama.

Sta sam ja vise mogao uciniti za BH? Nista. Kao sto nisam za moju majku i njene sestre koje su gladovale i smrzavale se u Sarajevu za vrijeme rata, zajedno sa ostalima.
SFRJ je samo ljepsa proslost u odnosu na posljednjih petnaest godina, a nikako nasa buducnost.....

Niti ima sanse za povratak na prevazidjeni sistem drustva, niti bi danas prosao; bar ne na nasim terenima. Obzirom da mi je taj sistem sve dao, ja mu ostajem zahvalan ali nikada pokoran ili slijedbenik. Nisam bio clan partije. Ali Tito je bio i ostace u mojim ocima najveci lider u istoriji juzno-slavenskih naroda.
Bosna treba politicki projekat koji ce je uspjesno prikljuciti modernim svjetskim i europskim procesima i koji ce uciniti da mi sistematski pocnemo izbacivati kvalitet na svjetsko ekonomsko, kulturno, sportsko....itd...trziste.....
Tacno ali za sada neostvarljivo. Ne postoji projekat jer ne postoji nezavisna drzava, opste-prihvacen sistem, drustveni moral, primjenjivi zakoni, a sto je najgore, izgleda da ne postoji volja. A kada ima volje, onda se moze postici sve; primjer je akcija "Korpa dobrote" (bravo mirci & co.) i sve ostalo.

Kako ce BH dalje naprijed? Ni to ne znam. De-facto odvojene teritorije ne pruzaju recept za bolje. Federacija oko Sarajeva jako sporo napreduje, suprotno od uspijesnih hercegovackih Hrvata. To su cinjenice. Da li je u pitanju samo politicka volja ili nesto drugo, ostavljam drugima da diskutuju obzirom da sam poodavno "van izvora."
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Samo ću se osvrnuti na opasku o "Oluji" gdje je pored "majčice Srbije " svog udjela imala i "maćeha Hrvatska". Ne znam kako ti je taj podatak promakao.
FortunaBela

#61 Re: Samokritika!!!

Post by FortunaBela »

Toozla wrote:...kazu da je jedna od krupnih stvari koja razdvaja veliku osobu od obicnih ljudi sposobnost kritickog gledanja na sopstvene vrijednosti, ponasanje i interakciju sa drugim osobama.....
Velikim riječima je vrlo lako baratati, ali ih je veoma teško primjeniti....Svi mi imamo neku svoju istinu, niko od nas ne želi biti prozvan za neke svoje greške, jer rijetki su oni koji ne griješe....
Samokritičnost jeste odlika velikih, ali pitanje je da li ti ljudi postoje.... :-?
el maffo

Post by el maffo »

.... postoje postoje i te kako da postoje ...... samo su dinosaurusi izumrli , ovi se jos drze al dokle ce ...... :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

el maffo wrote:.... postoje postoje i te kako da postoje ...... samo su dinosaurusi izumrli , ovi se jos drze al dokle ce ...... :)
Ko zna, da li se drže ili ih drže, a i ti si ko Kasper, čas me vidiš, čas ne... ;-)
el maffo

Post by el maffo »

FortunaBela wrote:
el maffo wrote:.... postoje postoje i te kako da postoje ...... samo su dinosaurusi izumrli , ovi se jos drze al dokle ce ...... :)
Ko zna, da li se drže ili ih drže, a i ti si ko Kasper, čas me vidiš, čas ne... ;-)

..... ma bitno je da postoje ..... sta cu kad sam nemirna duha :P (evo da ti se izbecim jednom, nisam odavno ) .....

imas mahanje :wink:
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Nemoj da ostaneš bez njega, znaš da to ne volim.... :roll:
List

Post by List »

Sjebana je i ova tema. Ovo vise nema veze sa naslovom. Ovo su igre bez granica. :-)
nendertalac

Post by nendertalac »

List wrote:Sjebana je i ova tema. Ovo vise nema veze sa naslovom. Ovo su igre bez granica. :-)
moramo otvoriti temu "klepetanje bez veze"
digger

Post by digger »

Produži dalje! wrote:Samo ću se osvrnuti na opasku o "Oluji" gdje je pored "majčice Srbije " svog udjela imala i "maćeha Hrvatska". Ne znam kako ti je taj podatak promakao.
Dio moje daljnje familije je iz Like i mislim da nema nista gore nego kada te neko izbaci sa svoje zemlje.

Hrvatska je zeljela da ima etnicki sto ciscu drzavu, u cemu su i uspijeli. Milosevic je--da je htio--mogao ovo zaustaviti sto bi ukljucilo ne samo vojnu pomoc Krajini nego i pritisak kroz EU. Nazalost, Milosevic&Co. su bili ti koji su dozvolili takvu opciju Tudjmanu.

U ovom slucaju krivim Srbiju za isto. Da sam bio na Tudjmanovom mjestu, isto bih napravio. Hrvati su ucinili ono sto im je bilo dozvoljeno od "macehe Srbije."
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Milošević i da je mogao ali nije ne bi zaustavio jer mu nije odgovaralo. Trebalo je naseliti pojedine dijelove Srbije(Vojvodinu).
nendertalac

Post by nendertalac »

Produži dalje! wrote:Milošević i da je mogao ali nije ne bi zaustavio jer mu nije odgovaralo. Trebalo je naseliti pojedine dijelove Srbije(Vojvodinu).
mislis podjelit ono sto je Seselj oteo od nesrpskog stanovnistva koje je protjerao a neke i pobio - srbima koji su dolazili sa kosova i iz hrvatske i bosne?

fakat koje kada na ovim prostorima PRVI POCEO sa protjerivanjem, pljackanjem i ubistvima tudjih - da bi naselio svoje?

iliri?
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

digger wrote:
Produži dalje! wrote:Samo ću se osvrnuti na opasku o "Oluji" gdje je pored "majčice Srbije " svog udjela imala i "maćeha Hrvatska". Ne znam kako ti je taj podatak promakao.
Dio moje daljnje familije je iz Like i mislim da nema nista gore nego kada te neko izbaci sa svoje zemlje.

Hrvatska je zeljela da ima etnicki sto ciscu drzavu, u cemu su i uspijeli. Milosevic je--da je htio--mogao ovo zaustaviti sto bi ukljucilo ne samo vojnu pomoc Krajini nego i pritisak kroz EU. Nazalost, Milosevic&Co. su bili ti koji su dozvolili takvu opciju Tudjmanu.

U ovom slucaju krivim Srbiju za isto. Da sam bio na Tudjmanovom mjestu, isto bih napravio. Hrvati su ucinili ono sto im je bilo dozvoljeno od "macehe Srbije."
Da sam bio na Tudjmanovom mjestu, isto bih napravio. :x :x :x

Humano preseljenje je oduvijek izgleda bilo najbolje rješenje.

Gdje zaglavih na yebenom Balkanu.
nendertalac

Post by nendertalac »

Jeli ikad iko napravio vjerodostojan feljton (za TV) o raspadu jugoslavije?

stvarno se toliko mutilo da uopste vise nisam sposobna da ikome vjerujem.

gdje je pocelo? nemiri sa albancima na kosovu?

granice jugoslavije 1990 niko nije sporio. osim sto se albanci zahtjevali kosovo da bude republika - sto bi im odmah dalo pravo da se odvoje i pripoje velikoj albaniji.

postoje li uopste ikakve reakcije albanske vlade, mislim naravno da drzavu albaniju, po pitanju problema koje mi jos od tada imamo sa Predsednikom Albanije?

prica li iko i o cemu sa albancima?
digger

Post by digger »

Produži dalje! wrote:Milošević i da je mogao ali nije ne bi zaustavio jer mu nije odgovaralo. Trebalo je naseliti pojedine dijelove Srbije (Vojvodinu).
Pa o cemu onda polemises po mom napisu kada znas odgovor?
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

nendertalac wrote:
Produži dalje! wrote:Milošević i da je mogao ali nije ne bi zaustavio jer mu nije odgovaralo. Trebalo je naseliti pojedine dijelove Srbije(Vojvodinu).
mislis podjelit ono sto je Seselj oteo od nesrpskog stanovnistva koje je protjerao a neke i pobio - srbima koji su dolazili sa kosova i iz hrvatske i bosne?

fakat koje kada na ovim prostorima PRVI POCEO sa protjerivanjem, pljackanjem i ubistvima tudjih - da bi naselio svoje?

iliri?

Nisi skontala šta sam htio da kažem. Htio je poboljšati procenat Srba u Vojvodini(sada su ubjedljiva većina tamo) i na Kosovo su ih prisilno naseljavali. Što se tiče otimanja na drugoj strani ih je bilo i još se to dešava i dešava će se. I to ne samo tamo nego i kod nas.
Šešelj je čistio područje Srema a Hrvatska mašala čitavu lijepu njihovu od srpske gamadi. Kada pogledam današnje stanje u Hrvatskoj Srbima bi bolje bilo da ostanu u Srbijij i kamo sreće da su granice između HR i SR kao između Grčke i Makedonije.
zzzzz

Post by zzzzz »

Albanci sa Kosova ne zele da se pripoje Albaniji
Post Reply