Minimalna plata 1500 KM
Moderator: anex
- geralt
#51 Re: Minimalna plata 1500 KM
Prioritet treba biti smanjenje nezaposlenosti, a drasticno povecanje minimalne plate je nesto sto bi nezaposlenost povecalo a ne smanjilo. O tome mozemo razmisljati kad nezaposlenost bude ispod 10%, i to najvise da bi se smanjile razlike izmedju Sarajeva i manjih mjesta.
No, posto je Bosna zemlja u kojoj ekonomski zakoni ne vaze, dva najveca efekta bi bila nevezana za njih. Pozitivan efekat bi bio taj sto bi gazde koje prijavljuju radnike na minimalac a ostatak placaju u koverti morali povecati davanja u drzavne fondove. Negativan je sto bi se povecali izdaci za administraciju, jer su mnoge plate u javnom sektoru koeficijentom vezane za minimalac.
Nezavisno od toga, blago povecanje minimalca ce se svakako morati uskoro desiti, jer ga minimalna penzija polako sustize.
No, posto je Bosna zemlja u kojoj ekonomski zakoni ne vaze, dva najveca efekta bi bila nevezana za njih. Pozitivan efekat bi bio taj sto bi gazde koje prijavljuju radnike na minimalac a ostatak placaju u koverti morali povecati davanja u drzavne fondove. Negativan je sto bi se povecali izdaci za administraciju, jer su mnoge plate u javnom sektoru koeficijentom vezane za minimalac.
Nezavisno od toga, blago povecanje minimalca ce se svakako morati uskoro desiti, jer ga minimalna penzija polako sustize.
- Prpa.ba
#52 Re: Minimalna plata 1500 KM
Minimalac treba ukinuti, mi smo slaba i neproduktivna drzava i barem se trecina sivog trzista desava upravo u zoni gdje je vrijednost isporucenog rada manja i od minimalca. Trenutni zakon zabranjuje radni angazman koji vrijedi manje od 560 KM mjesecno. Ostatak je posljedica rodjacke inspekcije koja selektivno provodi pravdu, kao i visokih nameta koji smanjuju atraktivnost zarade.
Ko god misli da gazde premalo novca dijele radnicima slobodan je pokrenuti svoj d.o.o. i baviti se istim poslom. Fino platiti radnike, i uz tako produktivne i zadovoljne radnike unistiti konkurenciju.
Ko god misli da gazde premalo novca dijele radnicima slobodan je pokrenuti svoj d.o.o. i baviti se istim poslom. Fino platiti radnike, i uz tako produktivne i zadovoljne radnike unistiti konkurenciju.
-
Login7777
#53 Re: Minimalna plata 1500 KM
Sve budžetlije treba natjerat da otvore sebi jedan mali obrt. Da vide kako se 1500KM lako zaradi.
-
biglebovski
#54 Re: Minimalna plata 1500 KM
Sve dok doprinosi, porezi i naknade procentualno prate rast plate, do tad teško da će skakati minimalac.
To je i nepošteno i diskriminirajuće, po meni. Zašto radnik od plate treba plaćati npr. opću vodnu naknadu? Svi plaćamo vodu u domačinstvima. Zašto neko ko ima veću platu mora izdvajati više za penziono i zdravstvenu zaštitu? Zašto ne postoji osnovni paket penzionog i zdravstvene zaštite koji košta toliko i toliko, pa ko želi bolju penziju i zdravstvenu skrb i ima para, uplaćuje privatno zdravstveno/životno osiguranje? Zašto ne bi npr. da ostanu trenutne cifre doprinosa za minimalnu platu za sve plate do hiljadu maraka? Topli obroci, menza, prevozi, bolje zdravstveno i penziono bi mogli, kao na zapadu, da budu nešto što radnik i poslodavac dogovaraju, i nešto ćime poslodavci privlaće stručnije radnike. Zašto treba šesnest uplatnica kad puštaš platu? Zašto radnik plaća porez za zaštitu od nepogoda i kakve fajde ima od toga? Zašto se administracija ne digitalizuje kako doliči momentu? Zašto država naplaćuje sve i jednu uslugu? Zašto država ne krene u češljanje imovine fizičkih lica, suzbijanje sive ekonomije i šverca?
To je i nepošteno i diskriminirajuće, po meni. Zašto radnik od plate treba plaćati npr. opću vodnu naknadu? Svi plaćamo vodu u domačinstvima. Zašto neko ko ima veću platu mora izdvajati više za penziono i zdravstvenu zaštitu? Zašto ne postoji osnovni paket penzionog i zdravstvene zaštite koji košta toliko i toliko, pa ko želi bolju penziju i zdravstvenu skrb i ima para, uplaćuje privatno zdravstveno/životno osiguranje? Zašto ne bi npr. da ostanu trenutne cifre doprinosa za minimalnu platu za sve plate do hiljadu maraka? Topli obroci, menza, prevozi, bolje zdravstveno i penziono bi mogli, kao na zapadu, da budu nešto što radnik i poslodavac dogovaraju, i nešto ćime poslodavci privlaće stručnije radnike. Zašto treba šesnest uplatnica kad puštaš platu? Zašto radnik plaća porez za zaštitu od nepogoda i kakve fajde ima od toga? Zašto se administracija ne digitalizuje kako doliči momentu? Zašto država naplaćuje sve i jednu uslugu? Zašto država ne krene u češljanje imovine fizičkih lica, suzbijanje sive ekonomije i šverca?
-
detroit-mercy
#55 Re: Minimalna plata 1500 KM
Kako bi bilo da se prvo pozabavimo strukturom nase ekonomije, odnosno da vidimo sta je to sto proizvodimo/prodajemo pa cemo onda da pricamo o minimalcu.Kiki_Musampa wrote: ↑13/02/2021 21:27 Šta bi se desilo da je minimalna plata u BiH 1500 KM, i zašto je to nemoguće?
Nasim izvozom dominiraju uglavnom sirovine/poluproizvodi ili pak proizvodi sa malom dodatnom vrijednoscu i ti ocekujes onda sta?
-
detroit-mercy
#56 Re: Minimalna plata 1500 KM
Sto bi, drzavi je ovako dobrobiglebovski wrote: ↑14/02/2021 14:12 Sve dok doprinosi, porezi i naknade procentualno prate rast plate, do tad teško da će skakati minimalac.
-
biglebovski
- Haris.ba
#58 Re: Minimalna plata 1500 KM
Nije ti ta taksa/doprinos za vodu sa cesme.biglebovski wrote: ↑14/02/2021 14:12 Zašto radnik od plate treba plaćati npr. opću vodnu naknadu? Svi plaćamo vodu u domačinstvima.
-
biglebovski
#59 Re: Minimalna plata 1500 KM
Ok. Ali zašto je plaćaju isključivo zaposleni i zašto se plaća u procentima od plate, i zašto su nam rijeke ko u Bangladešu a vodovodi iz Austrougarske?Haris.ba wrote: ↑14/02/2021 16:30Nije ti ta taksa/doprinos za vodu sa cesme.biglebovski wrote: ↑14/02/2021 14:12 Zašto radnik od plate treba plaćati npr. opću vodnu naknadu? Svi plaćamo vodu u domačinstvima.![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#60 Re: Minimalna plata 1500 KM
Kome da digitalizuje administraciju, pa 94% stanovnistva ne zna poslati email, ne zna rukom zahtjev popuniti a ne online.biglebovski wrote: ↑14/02/2021 14:12 Sve dok doprinosi, porezi i naknade procentualno prate rast plate, do tad teško da će skakati minimalac.
Nikome to ne pase, a nasim ljudima pogotovo. Drzava je samo poslijedica svega
- Haris.ba
#61 Re: Minimalna plata 1500 KM
Placaju iskljucivo zaposleni jer bilo bi malo smijesno od nezaposlenih traziti da placaju.
Placas na isti fazon i za civilnu zastitu, i za zaposljavanje invalida.
Rijeke nam nisu ko u Bangladesu. Ali, nisu ni ok. Nisu ok jer je narod pogan. Ima onaj famozni snimak kada su bile poplave, potok nabujao, a lola sa golfom dosao na most da baca smece u potok.
Ta naknada iz place nema veze sa vodovodima.
Pitanje procenata iz place je odluka da se ko ima manju placu manje capne, ko ima vecu placu, vise capne. Stvar je porezne politike. Slicno je i sa planiranim porezom na dohodak. Ko ima manji dohodak, porez p10%, ko ima vise 20%. Vise oporezovanje oni sa vise sredstava za oporezovanje nije nista cudno.
Rijeke nam nisu ko u Bangladesu. Ali, nisu ni ok. Nisu ok jer je narod pogan. Ima onaj famozni snimak kada su bile poplave, potok nabujao, a lola sa golfom dosao na most da baca smece u potok.
Pitanje procenata iz place je odluka da se ko ima manju placu manje capne, ko ima vecu placu, vise capne. Stvar je porezne politike. Slicno je i sa planiranim porezom na dohodak. Ko ima manji dohodak, porez p10%, ko ima vise 20%. Vise oporezovanje oni sa vise sredstava za oporezovanje nije nista cudno.
-
Matrix_
#62 Re: Minimalna plata 1500 KM
tema je vrlo glupa
ne određuje se plata kao u socijalizmu dekretima, kako se izgleda jos nekima mota po glavi sa mentalnim jugosklopom
minimalna plata je oko 2/3 prosječne plate date drzave, a prosječna plata zavisi od ekonomske razvijenosti zemlje i BDP-a
da je Muji, Peri i Jozi iz socijalističkog blata Juge gdje je jedino bila bolja po BDP od Bugarske i Rumunije da "uskoči" u švedski kapitalizam
može, al u kurcu
ne određuje se plata kao u socijalizmu dekretima, kako se izgleda jos nekima mota po glavi sa mentalnim jugosklopom
minimalna plata je oko 2/3 prosječne plate date drzave, a prosječna plata zavisi od ekonomske razvijenosti zemlje i BDP-a
da je Muji, Peri i Jozi iz socijalističkog blata Juge gdje je jedino bila bolja po BDP od Bugarske i Rumunije da "uskoči" u švedski kapitalizam
može, al u kurcu
Ovo su iznosi minimalnih plata u evropskim zemljama
Minimalne plate u Evropi kreću se od 213 eura u Albaniji, pa do čak 2.142 eura u bogatom Luksemburgu, pokazali su podaci Eurostata za januar ove godine
Nakon Luksemburga s “minimalcem” od 2.142 eura slijede
Irska s minimalnom platom od 1.656 eura,
Holandija 1.636,
Velika Britanija 1.599,
Belgija 1.594,
Njemačka 1.584,
Francuska 1.539 i
Španija 1.050 eura.
Minimalna plata zakonski je propisana u većini članica Evropske unije te u još nekim evropskim zemljama. U zemljama u kojima minimalna plata nije zakonski propisana napravljen je izračun prema uobičajenom broju radnih sati mjesečno.
Naime, minimalna plata u
Sloveniji iznosi 941 euro, na
Malti 777,
Grčkoj 758,
Portugalu 741,
Poljskoj 611,
Litvaniji 607,
Estoniji 584,
Slovačkoj 580,
Češkoj 575 i u
Hrvatskoj 546 eura.
Na dnu liste s minimalnim platama manjim od 500 eura nalazi se ukupno sedam evropskih zemalja, a to su Mađarska sa 487 eura,
Rumunija 466,
Latvija 430,
Srbija 343,
Crna Gora 331,
Bugarska 312 i
Albanija s 213 eura.
Prema podacima Eurostata, minimalna plata u Luksemburgu, ubjedljivo najviša u Evropi, veća je za čak deset puta nego u Albaniji.
Od zemalja članica EU-a, najnižu minimalnu platu primaju stanovnici Bugarske, Rumunije i Latvije.
S druge strane, Luksemburg već godinama čvrsto zauzima prvo mjesto na listi evropskih zemalja prema visini minimalnih plata. U ovoj maloj državi s oko 602 hiljade stanovnika, minimalna plata je 2015. godine iznosila 1.923 eura, a svake naredne godine je redovno rasla, dok je prošle godine prvi put premašila magičnu cifru od dvije hiljade, tačnije dostigla je 2.089 eura.
Također je zanimljiv i podatak da je minimalna plata u Luksemburgu u posljednjih pet godina porasla za 219 eura, što je više od trenutne minimalne plate u Albaniji koja iznosi 213 eura.
Na listi Eurostata ne nalaze se neke evropske zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. (Anadolija)
Last edited by Matrix_ on 14/02/2021 19:52, edited 1 time in total.
-
nekome
#63 Re: Minimalna plata 1500 KM
Glupo je kaznjavati ljude koji mogu vise zaraditi. Mozda drugacije za firme, ali mozda.
- Haris.ba
#64 Re: Minimalna plata 1500 KM
Mislis na to sto ko ima vise, plati vise?
Pa eto. Zalazi se na izborima za to da oni sto zarade vise placaju isto ko oni sto razadjuju manje.
Superhik stranka.
Mogu misliti kuknjave kada se uvede progresivno oporezovanje, kada vec jedinstvena stopa se smatra kaznjavanjem.
A, kamoli da npr. novcane kazne se vezu za prihode.
Sav nas narod hrli u zemlje gdje je progresivno oporezivanje sasvim normalno. Samo, eto u BiH je to kaznjavanje uspjesnih.
P.S.
Problem male plate je problem toga sto se radi. U prosjeku smo neproduktivni, radimo poslove koji malo zaradjuju, veoma smo antipoduzetnicki nastrojeni ko drustvo.
Kako doci do minimalne plate 1500KM? Raditi poslove koji se placaju u djelatnostima gdje su velike zarade. Jednostavno.
Last edited by Haris.ba on 14/02/2021 20:09, edited 2 times in total.
-
repetitor2
#65 Re: Minimalna plata 1500 KM
Prije par mjeseci sam otisao u opcinu da ovjerim neke papire, otvaram vrata jedne kancelarije iza pulta sjedi zena u dvadesetim...znam je, trgovacku skolu zavrsila, znam gdje je u trznom na kasi radila...ali eto lijepo se udala i eto je u opcini radi.
Otkinu mi priznanicu idi kaze u kancelariju do ove da platis, ja tamo jos dvije tako sjede gledaju u plafon...naplatise i udarise pecat na priznanicu, pa onda opet nazad da mi ona "trgovkinja" da papire...
Dok je ovoga, nidje mi necemo.
Otkinu mi priznanicu idi kaze u kancelariju do ove da platis, ja tamo jos dvije tako sjede gledaju u plafon...naplatise i udarise pecat na priznanicu, pa onda opet nazad da mi ona "trgovkinja" da papire...
-
Matrix_
#66 Re: Minimalna plata 1500 KM
znači...
ako je prosjecna plata oko 960 BAM
maksimalni iznos minimalne plate može bit 2/3
dakle oko 600-650 BAM
kraj šuplje priče
ako je prosjecna plata oko 960 BAM
maksimalni iznos minimalne plate može bit 2/3
dakle oko 600-650 BAM
kraj šuplje priče
-
Matrix_
#67 Re: Minimalna plata 1500 KM
dobro je da ti od te dvije jedna nije brojala parerepetitor2 wrote: ↑14/02/2021 20:07 Prije par mjeseci sam otisao u opcinu da ovjerim neke papire, otvaram vrata jedne kancelarije iza pulta sjedi zena u dvadesetim...znam je, trgovacku skolu zavrsila, znam gdje je u trznom na kasi radila...ali eto lijepo se udala i eto je u opcini radi.
a druga udarala pečat
a ko da razjebe budžetske uhljebe i parazite
pa sve partije se bore za vlast upravo da bi mogle da uhljebljuju partijske drugove i familiju
jedino kad se masovno raja iseli, ne bude imo ko da radi i uplaćuje PDV
pa ostanu samo ti uhljupi sa nedivoljnim ptihodima od poreza, onda će se tek počet ujedat međusobno
- bunk
-
Matrix_
#69 Re: Minimalna plata 1500 KM
pa upravo to i jeste sad
u relanom.sektoru je oko 600 - 650
pa minimalac i jeste 420
- bunk
#70 Re: Minimalna plata 1500 KM
Ako mislis da sve doist ne ode u mp3 onda ne diraj nista.A ako mislis dizat minimalac onda smanjuj obaveze.
Inace cemo svi zajedno upoznati sta je izistinska propast..
Inace cemo svi zajedno upoznati sta je izistinska propast..
- Haris.ba
#71 Re: Minimalna plata 1500 KM
Mislim da bi nakon nukleranog holokausta prezivjeli zohari i nas budzetarijat.
-
belfy
#72 Re: Minimalna plata 1500 KM
mislim da je ovdje bitno napomenuti jos jednu stvar. iznos plate do definisanog iznosa minimalne plate je neoporeziv po zakonu. tako da ako se minimalna plata uveca za 100 KM drzava gubi od svakog zaposlenog oporezivi dio, a to je puno novca... tako da ovo o 1500 KM minimalne je taman na tragu onoga sto sam rekao i na pocetku - zasto odmah ne ici na 5000 EUR? jer bi ogromna vecina realnog sektora ostala neoporeziva sto bi drzavu dovelo do cega? (ukljucjujuci sve ono sto ista finansira)...
- ExNihilo
#73 Re: Minimalna plata 1500 KM
Kako misliš neoporeziv? Ako misliš na porez na dohodak, neoporeziv je lični odbitak od 300 KM koji može biti nešto uvećan u slučaju izdržavanja djeteta, supružnika, itd. Ali većina ljudi na minimalcu će još uvijek platiti određeni iznos poreza na dohodak. Ako bi se minimalna plata povećala na 1500 KM, još uvijek bi neoporezivo bilo 300 KM.belfy wrote: ↑14/02/2021 20:38 mislim da je ovdje bitno napomenuti jos jednu stvar. iznos plate do definisanog iznosa minimalne plate je neoporeziv po zakonu. tako da ako se minimalna plata uveca za 100 KM drzava gubi od svakog zaposlenog oporezivi dio, a to je puno novca... tako da ovo o 1500 KM minimalne je taman na tragu onoga sto sam rekao i na pocetku - zasto odmah ne ici na 5000 EUR? jer bi ogromna vecina realnog sektora ostala neoporeziva sto bi drzavu dovelo do cega? (ukljucjujuci sve ono sto ista finansira)...
Što se doprinosa tiče, nije ništa neoporezivo.
-
biglebovski
#74 Re: Minimalna plata 1500 KM
Smiješno je od bilo koga tražiti da plaća nešto što se zove opća vodna naknada i to da plaća više ako zarađuje više. Uzmeš mu na kraju godine porez i raspoređuj po slivovima i oranicama i šumama.Haris.ba wrote: ↑14/02/2021 18:51 Placaju iskljucivo zaposleni jer bilo bi malo smijesno od nezaposlenih traziti da placaju.
Neka donesu odluku da ko ima do 1200 maraka capnu mu toliko poreza na kraju godine, ko ima do 2500 toliko, ko ima do pet hiljada još toliko i gotovo. Fiksni doprinosi i zdravo. Usluga je i onako ista za sve, policija, javne škole i bolnice, vatrogasci...
- Haris.ba
#75 Re: Minimalna plata 1500 KM
Nije ti opca vodna naknada, policija, bolnice, vatrogasci usluga. To je javna usluga. Velika razlika.
Ili cemo biti socijalno drustvo/drzava (a to znaci ko ima vise i plati vise), ili cemo biti drustvo koje ce se sekirati sto onaj sa minimalnom platom plati 2,5 KM mjesecno, a onaj sa duplo vecom platom 5 KM.
Evo kako to "glupi" Njemci rade.
Ili cemo biti socijalno drustvo/drzava (a to znaci ko ima vise i plati vise), ili cemo biti drustvo koje ce se sekirati sto onaj sa minimalnom platom plati 2,5 KM mjesecno, a onaj sa duplo vecom platom 5 KM.
Evo kako to "glupi" Njemci rade.
Tax Rates
Income tax in Germany is progressive, starting at 1% and rising incrementally to 42% or for very high incomes, 45%.
The tax rate of 42% applies to taxable income above €57,051 for 2020.
For taxable income above €270,500, a 45% tax is applicable
As well as income tax, everyone has to pay solidarity tax (Solidaritätszuschlag or "Soli"), which is capped at 5.5% of income tax. This was introduced to improve the economic situation and infrastructure in the 5 'new' eastern states of Germany.
This surcharge is imposed as a percentage on all individual income taxes.
No solidarity surcharge is levied on the first €972 (€1,944 for married couples) annual income tax.
For example, you have an annual taxable income of €10,000. Your solidarity surcharge will be €550. As a result, your total tax bill will be: €10,550.
Last edited by Haris.ba on 14/02/2021 21:43, edited 1 time in total.