Nova dilema i sta izabrati
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
-
Me_again
#52 Re: Nova dilema i sta izabrati
A tako ti je, nosi ih onaj lijepi arhaični osječaj da su nekoga prevarili ili ispali pametniji 
-
citroen xm
#53 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ma niko ne ulaže toliko? Možda u priči.
Onaj ko kupuje auto od 5000 čija je tržišna vrijednost 9000 ako je u dobrom stanju, sigurno ne namjerava uložiti još 4000 u njega. To auto se kupi jer je džaba i uloži se još eventualno 1000 da se pokrpi i tjera. Ko će rizikovati, trošiti vrijeme i praviti pitu od govana da bi ga na kraju koštala kao burek u dobroj buregžinici.
Onaj ko kupuje auto od 5000 čija je tržišna vrijednost 9000 ako je u dobrom stanju, sigurno ne namjerava uložiti još 4000 u njega. To auto se kupi jer je džaba i uloži se još eventualno 1000 da se pokrpi i tjera. Ko će rizikovati, trošiti vrijeme i praviti pitu od govana da bi ga na kraju koštala kao burek u dobroj buregžinici.
-
preludezalude
#54 Re: Nova dilema i sta izabrati
U pravu si. Nas mentalitet je takav da se trazi premium za sto manje para i onda se ulozi taman toliko da se moze kotrljati.citroen xm wrote: ↑21/12/2020 21:22 Ma niko ne ulaže toliko? Možda u priči.
Ali ako bi ti bio u ovakvoj situaciji kao sto sam dao primjer...sta bi ti ucinio? Da li bi ti kupio skroz ispod cijene i ulozio velike pare da ga dovedes u super stanje i da znas da je gomila stvari na njemu potpuno novo? Ili bi mozda te ukupne pare potrosio na ocuvan primjerak ali ne znas koliko kilometara su presle krajnice, seleni, diskovi, disk plocice, amortizeri, zupcasti remen..., a gume na 6 mm sare?
- madner
#55 Re: Nova dilema i sta izabrati
Kupio ovo od 5 ili 9, realno je vec krs na zalasku karijere. Ne pravis restuaraciju. Kod odabira krsa je bitno da iskljucis velike zajebe i zaobidjes profi prodavace krseva. Zato je ovaj zapusteni zanimljiv, no da se ne lazemo, ostaje i kada se sredi krs.
-
tempuser
#56 Re: Nova dilema i sta izabrati
Mlad i Nevin wrote: ↑19/12/2020 16:15 Daj bolan, kod nas je svaki auto stariji od 15 god u prodaji vise nego zapusten, kad mi kazu utegnut ko mina a na njemu odmah vidim bar milju zavale, hoce mi nesto bit. Ljudi kupe uvezen auto koji je jos relativno utegnut, drkaju ga po nasim rupama od puteva 5-6 godina i ulazu minimalno samo sto moraju, tako da kad kupis auto od njih dobijes pravog groba. Kocnice potrosene, vrijeme za veliki servis, ulje staro, amortizeri losi, gume stare, trapovi razjebani itd, sve su to stvari koje treba mijenjat na starijem autu a nisu bas jeftine, a da ne pominjem kad prdne koja dizna, turbina ili zamajac.
Nece ba niko prodat auto ako je ulozio mnogo u njega, nije niko lud . Postoje izuzuzetci ali rijetko. Znam dosta primjera gdje ljudi voze jedan auto 10+ godina, upravo zato jer odrzavaju i svaki kvar na vrijeme poprave, nisu ludi prodati takav auto i uzeti mladji ali razvaljen krš. Nazalost vecina bošnji auto ne odrzava vec krpi, a to je zato sto smo generalno sirotinja al mora se vozat golf 5-6 ili Passat.
U svakom slucaju mislim da zapusten auto treba izbjeci pa makar ga dobio u pola cijene....mnogo vise kostaju dijelovi da sve promijenis nego cijeli auto star 15 i kusur god. Takvi primjerci bi isli na autootpad da smo mi normalni, ali posto nismo i dalje je truhla cetvorka 5 milja.
-
Juka Jebach
- Laplace
#58 Re: Nova dilema i sta izabrati
To je 12~13 miliona. Za taj novac možeš kupiti 4 nova Bugatti Chirona i još da ti ostane novca za stan na moru i nekoliko mjeseci odmora na bilo kojem svjetskom ljetovalištu.preludezalude wrote: ↑18/12/2020 22:43 Npr "ocuvan" primjerak kosta 12000-13000 hiljada. Naidjes na zapusten primjerak od 8000. Da li ici na zapusteni primjerak i uloziti 4000-5000 maraka da ga dovedes u ocuvan primjerak?
Treba uzeti u obzir da i na tom "ocuvanom" primjerku moze biti nepredvidjenih troskova jer ipak to je polovno auto.
-
tempuser
#59 Re: Nova dilema i sta izabrati
Što na sebi, što na drugim isprobao sve te varijante!
Kupiš slabo održavano ili zapušteno za manje para kontaš da ćeš bolje proći od održavanog auta u dobrom stanju. Možeš proći bolje u parama samo ako ga kreneš sređivati zamjenskim i polovnim original dijelovima (otpad) što znači da to neće biti isto što i održavan auto u dobrom stanju. Ako hoćeš da ga sređuješ po PS-u, bar što se dijelova tiče, koštaće te skuplje nego da si kupio dobar auto, a čim si ti počeo da šarafaš po njemu to nije više isti auto, plus vrijeme i živci. Elem, to zapušteno a jeftinije obićno završi kao skupa pita od govana, zato bih ja uvijek dobro održavan auto.
-
ado-nekad-sampion
#60 Re: Nova dilema i sta izabrati
Odgovor puno zavisi od toga kolika je cijena u pitanju. Sto manje para vece sanse da svakako kupis groba, sto vise para vece sanse da se neko nece zajebavati i racunati na opciju popravljanja, jer ocekujes da sanse da kupis groba nisu toliko velike.
Vecina ljudi koje znam da ima te "dileme" kupi jefitnije i nada se da ce biti ok. Da neko svjesno kupi auto od 5 k koje treba 4 k ulaganja, cisto sumnjam. I nije to tako jednostavno. Auto od 9 k koje je u "dobrom" stanju ima dijelove koji su jos dobri i polovni. Npr. neko je spomenuo parking senzore, koliko kostaju novi parking senzori koji na autu od 9 k rade a u onom od 5 k ne rade? Ili ces tu ici na polovne koji ce mozda raditi a mozda ne? Kako odrediti to stanje? Da ce s dodatnih 4 k ono od 5 k biti bolje od onog od 9 k? Isto ima sanse da se nesto dodatno pokvari na onom od 4 k u kojem uvalis 5 k isto kao na onom koje platis 9 k, cak i vise, ako uzmes u obzir da je ovo od 9 k "uredno", sto znaci da je odrzavano, dok ovo drugo to ocigledno nije.
Vecina ljudi koje znam da ima te "dileme" kupi jefitnije i nada se da ce biti ok. Da neko svjesno kupi auto od 5 k koje treba 4 k ulaganja, cisto sumnjam. I nije to tako jednostavno. Auto od 9 k koje je u "dobrom" stanju ima dijelove koji su jos dobri i polovni. Npr. neko je spomenuo parking senzore, koliko kostaju novi parking senzori koji na autu od 9 k rade a u onom od 5 k ne rade? Ili ces tu ici na polovne koji ce mozda raditi a mozda ne? Kako odrediti to stanje? Da ce s dodatnih 4 k ono od 5 k biti bolje od onog od 9 k? Isto ima sanse da se nesto dodatno pokvari na onom od 4 k u kojem uvalis 5 k isto kao na onom koje platis 9 k, cak i vise, ako uzmes u obzir da je ovo od 9 k "uredno", sto znaci da je odrzavano, dok ovo drugo to ocigledno nije.
-
citroen xm
#61 Re: Nova dilema i sta izabrati
Izabrao bih ipak očuvano auto koje mi legne na prvu. Nije bitno što moram za par hiljada zamjeniti neke potrošne dijelove trapa, to mi nije mrsko kada auto nije ofucano, kada ima lijepo očuvan lim, motor koji fino radi i interijer koji ne liči na svinjac.preludezalude wrote: ↑22/12/2020 00:11
U pravu si. Nas mentalitet je takav da se trazi premium za sto manje para i onda se ulozi taman toliko da se moze kotrljati.
Ali ako bi ti bio u ovakvoj situaciji kao sto sam dao primjer...sta bi ti ucinio? Da li bi ti kupio skroz ispod cijene i ulozio velike pare da ga dovedes u super stanje i da znas da je gomila stvari na njemu potpuno novo? Ili bi mozda te ukupne pare potrosio na ocuvan primjerak ali ne znas koliko kilometara su presle krajnice, seleni, diskovi, disk plocice, amortizeri, zupcasti remen..., a gume na 6 mm sare?
Iskreno da ti kažem, postalo mi je mrsko sređivati auta koja mi nemaju neku subjektivnu vrijednost već služe za svaki dan. Imam jedno takvo kome bi na estetici trebao poraditi, ali stalno odgađam.
Da se razumijemo za 8000-10000 može da se kupi fino polovno auto sa benzinskim motorom koje će dobro poslužiti i dugoročno(recimo 5 godina) za jednu prosječnu porodicu. E pa kada već može za taj novac, lijepo je odmah sjesti u to očuvano auto, a ne zajebavati se sa sređivanjem.
-
preludezalude
#62 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ti nebi vozilo u koje je ulozeno 5000 maraka novih dijelova nazvao odrzavano vozilo ili vozilo u jako dobrom stanju?ado-nekad-sampion wrote: ↑22/12/2020 12:45 Odgovor puno zavisi od toga kolika je cijena u pitanju. Sto manje para vece sanse da svakako kupis groba, sto vise para vece sanse da se neko nece zajebavati i racunati na opciju popravljanja, jer ocekujes da sanse da kupis groba nisu toliko velike.
-
tempuser
#63 Re: Nova dilema i sta izabrati
5000 maraka uloženo u šta?preludezalude wrote: ↑22/12/2020 19:39 Ti nebi vozilo u koje je ulozeno 5000 maraka novih dijelova nazvao odrzavano vozilo ili vozilo u jako dobrom stanju?
Ako je 5000 uložno u zamjenske i polovne original dijelove to jeste vozilo u dobrom stanju, ali zaostaje za dobro održavanim autom u jako dobrom stanju na kojem se ništa nije trebalp raditi jer ga je 2/3 dirano.
Ako je 5000 utučeno u nove original nove dijelove taj auto jeste auto u dobro stanju, ali je u konačnici skuplji nego održavan u jako dobar auto na kojem ne treba ništa raditi, a nije jednako dobar.
-
preludezalude
#64 Re: Nova dilema i sta izabrati
Podrazumjeva se da se kupuju novi dijelovi. Ulaganje u polovne dijelove uvijek na kraju izadje skuplje. A sad originalni ili zamjenski... pa na oba vozila je ista prica.tempuser wrote: ↑22/12/2020 21:225000 maraka uloženo u šta?preludezalude wrote: ↑22/12/2020 19:39 Ti nebi vozilo u koje je ulozeno 5000 maraka novih dijelova nazvao odrzavano vozilo ili vozilo u jako dobrom stanju?
Ako je 5000 uložno u zamjenske i polovne original dijelove to jeste vozilo u dobrom stanju, ali zaostaje za dobro održavanim autom u jako dobrom stanju na kojem se ništa nije trebalp raditi jer ga je 2/3 dirano.
Ako je 5000 utučeno u nove original nove dijelove taj auto jeste auto u dobro stanju, ali je u konačnici skuplji nego održavan u jako dobar auto na kojem ne treba ništa raditi, a nije jednako dobar.
Kako znas da je u konacnici skuplji ovaj neodrzavani.
Ja sam naveo primjer 8000 za neodrtavani primjerak plus 4000-5000 ulaganja ili 12000-13000 sa odrzavani primjerak koji je trenutno u jako dobrom stanju. Znaci u konacnici je oko istih para.
-
tempuser
#65 Re: Nova dilema i sta izabrati
Nov dio može biti OEM, kvalitetan zamjenski ili loš zamjenski. Ako ideš na OEM pa i kvalitetne zamjenske dijelove svaka računica gubi smisao, a imaš popravljan auto vs auto na kojem nije ništa trebalo raditi!preludezalude wrote: ↑22/12/2020 21:36Podrazumjeva se da se kupuju novi dijelovi. Ulaganje u polovne dijelove uvijek na kraju izadje skuplje. A sad originalni ili zamjenski... pa na oba vozila je ista prica.tempuser wrote: ↑22/12/2020 21:225000 maraka uloženo u šta?preludezalude wrote: ↑22/12/2020 19:39 Ti nebi vozilo u koje je ulozeno 5000 maraka novih dijelova nazvao odrzavano vozilo ili vozilo u jako dobrom stanju?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#66 Re: Nova dilema i sta izabrati
Postoji debeo razlog zasto jedan auto kosta 9000, a dobar je.
I zasto drugi kosta 5000, a grob je.
Ili je razlika u km drastična ili ima veliku falinku. Ako je jedan presao 100k, a drugi 200k+ mozes u ovaj drugi uloziti koliko hoces, nikada neće imati 100k km kao ovaj prvi.
Ako je prvi zdrav, a ovaj drugi procvjetao ko behar u rano proljece, opet ti dzaba kad je truho ko panj.
Ulaganje od par hiljada jedino mogu vidjeti u kupovini auta sa riknutim motorom, pa ga uradis iz temelja,pod uslovom da je sve ostalo ok.
Ili je razlika u km drastična ili ima veliku falinku. Ako je jedan presao 100k, a drugi 200k+ mozes u ovaj drugi uloziti koliko hoces, nikada neće imati 100k km kao ovaj prvi.
Ako je prvi zdrav, a ovaj drugi procvjetao ko behar u rano proljece, opet ti dzaba kad je truho ko panj.
Ulaganje od par hiljada jedino mogu vidjeti u kupovini auta sa riknutim motorom, pa ga uradis iz temelja,pod uslovom da je sve ostalo ok.
-
tempuser
#67 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ja sam kretao od pretpostavke slično godište i slična kilometraža, razlika stanje.sime_cipol wrote: ↑22/12/2020 21:46 Postoji debeo razlog zasto jedan auto kosta 9000, a dobar je.
Kupljen truo ili udaren pa popravljen ili sa riknutim motorom pa urađen ili zamjenjen motor za mene ne mogu u istu rečenicu sa odličnim i održavanim autom bez obzira na računicu. Jesi li ga ti dohvatio cekicem i aparatom za varenje, tj jesi lu mu otvarao motor moreš ga jebat' da prostiš!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#68 Re: Nova dilema i sta izabrati
pa nije motor pandorina kutija da izadje zlo kad se otvori

- Rockefeller
#69 Re: Nova dilema i sta izabrati
Eeeeeeeeeebitanga_sa_otesa wrote: ↑22/12/2020 23:07 pa nije motor pandorina kutija da izadje zlo kad se otvori![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#70 Re: Nova dilema i sta izabrati
cijeli zivot slusam te supljare i supe na viljusku ,il kad prodaje mjenjac komplet s motorom,kaze ne razdvajam .koji q pa nisu jednojajcani blizanci spojeni glavama.sta ce bit ako se razdvoji ? explozija??Rockefeller wrote: ↑22/12/2020 23:10Eeeeeeeeeebitanga_sa_otesa wrote: ↑22/12/2020 23:07 pa nije motor pandorina kutija da izadje zlo kad se otvori![]()
![]()
![]()
- Rockefeller
#71 Re: Nova dilema i sta izabrati
Hljeba na pogacubitanga_sa_otesa wrote: ↑22/12/2020 23:12cijeli zivot slusam te supljare i supe na viljusku ,il kad prodaje mjenjac komplet s motorom,kaze ne razdvajam .koji q pa nisu jednojajcani blizanci spojeni glavama.sta ce bit ako se razdvoji ? explozija??Rockefeller wrote: ↑22/12/2020 23:10Eeeeeeeeeebitanga_sa_otesa wrote: ↑22/12/2020 23:07 pa nije motor pandorina kutija da izadje zlo kad se otvori![]()
![]()
![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#72 Re: Nova dilema i sta izabrati
pa tako jedan smetljar 1999.nije htio prodat motor iz meditarana 1300,kae ne razdvajam.koji ce mi q mjenjac imam 10Rockefeller wrote: ↑22/12/2020 23:15
Hljeba na pogacuTo su ti majstori koji imaju neke anamo razloge koji se kose sa zdravim razumom ali mogu mislit kad to neko cuje tipa tebe
Fraz cojka strefi.
- Rockefeller
#73 Re: Nova dilema i sta izabrati
Hahahaha e ja frajera. Jesu nekad ljudi teski na stvarima vela havle.bitanga_sa_otesa wrote: ↑22/12/2020 23:17pa tako jedan smetljar 1999.nije htio prodat motor iz meditarana 1300,kae ne razdvajam.koji ce mi q mjenjac imam 10Rockefeller wrote: ↑22/12/2020 23:15
Hljeba na pogacuTo su ti majstori koji imaju neke anamo razloge koji se kose sa zdravim razumom ali mogu mislit kad to neko cuje tipa tebe
Fraz cojka strefi.
![]()
![]()
.reko neka ti ih onda spojenih u garazi .cuvao ga je do 2005. i na kraju bacio u zeljezo i dobio 20 maraka umjesto 200
![]()
-
preludezalude
#74 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ovo si dobro rekao: "popravljan auto vs auto na kojem nije ništa trebalo raditi!". Ali to je trenutno stanje na oba auta. Imas ispravan popravljen auto sa gomilom novih dijelova, a drugi je auto na kojem nije nista trebalo raditi bez ijednog novog dijela.tempuser wrote: ↑22/12/2020 21:44Nov dio može biti OEM, kvalitetan zamjenski ili loš zamjenski. Ako ideš na OEM pa i kvalitetne zamjenske dijelove svaka računica gubi smisao, a imaš popravljan auto vs auto na kojem nije ništa trebalo raditi!preludezalude wrote: ↑22/12/2020 21:36Podrazumjeva se da se kupuju novi dijelovi. Ulaganje u polovne dijelove uvijek na kraju izadje skuplje. A sad originalni ili zamjenski... pa na oba vozila je ista prica.tempuser wrote: ↑22/12/2020 21:22
5000 maraka uloženo u šta?
Moze se i ovako posmatrati.
Last edited by preludezalude on 22/12/2020 23:29, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#75 Re: Nova dilema i sta izabrati
to je samo jedan slucaj od jedno 20 slicnih u zivotu...Rockefeller wrote: ↑22/12/2020 23:24
Hahahaha e ja frajera. Jesu nekad ljudi teski na stvarima vela havle.