Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Moderator: O'zone

Locked

Da li cete se vakcinisati protiv korone?

1. Da, zelim da se vakcinisem
87
57%
2. Ne, ne zelim da se vakcinisem
41
27%
3. Ne znam, jos nisam odlučila/odlucio.
25
16%

Total votes: 153

Mogy87

#51 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Mogy87 »

Puf wrote: 07/12/2020 12:31
Mogy87 wrote: 07/12/2020 12:14
Puf wrote: 07/12/2020 12:08 Da bi imao stav o necemu moras imati nephodno (jako dobro) znanje o tom o cemu zelis imati stav u suprotnom je taj stav ekvivalent kravljoj balegi.

Odgovorno tvrdim da ni 2% stanovnistva ne zna dovoljno o medicini/biologiji, vakcinama, sastavu vakcina, tipovima vakcina, procesu stvaranja i testiranja vakcina itd... Tako da je generalni stav za qrac u svakom pogledu.
Vidim koliko ti znanje posjedujes pa ne znas da postoje grupe ljudi koje se nece moci vakcinisati iz objektivnih razloga.
Odakle si ti zakljucio da ja to ne znam? (koji dio posta to sugerise ili dokazuje ili uopste o tome prica)
Napisao si drugom forumasu da vakcinise majku bez saznanja da li zena eventualno spada u neku od tih kategorija.
Generalno vakcine izazivaju slabiji imunoloski odgovor kod starijih osoba sto svakako treba uzeti u obzir. Zato je zastita te populacije (ukoliko se dokaze da vakcinisani ne mogu siriti virus dalje sto je pitanje svih pitanja) od presudnog znacaja. Ali ti to vec znas.
dr_Evil

#52 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 07/12/2020 12:29
dr_Evil wrote: 07/12/2020 12:23 Ne, glupo je, gripa je apsolutno poznata bolest, uporedjujes sa necim sta smo upoznali u toku 10mjeseci. I sjesti u auto je opasno po tebe i okolicu, ali nisi ubica osim ako nesavjesno vozis. Hodati okolo nevakcinisan, a znas da je dobar dio populacije osjetljiv jeste nesavjesno, prema tome sam presudi sta si.
Kakve veze ima sto je poznata ako je za mnoge opasna i potencijalno smrtonosna. Samo iskreno odgovori vakcinises li se redovno protiv gripe ili si samo jedan u nizu onih koji misle da su otkrili toplu vodu u zadnjih 8 mjeseci?

Okruzen si opasnim virusima i bakterijama citav zivot i kao asimptomatski prenosilac si potencijalna opasnost za rizicne skupine.. Znam da o tome nikad nisi razmiljao prije pojave covida.. Lazno moralisanje i forsiranje te lazne, novokomponovane samosvjesnosti je degutantno..

Nemam ti sta odgovarati, sve svoje obavezne vakcine sam primio kao i moja djeca, ako izadje preporuka za bilo koju drugu obaveznu vakcinu primit cemo je. Rizicna grupa treba da primi vakcinu protiv gripe. Ovdje nije rijec o gripi nego o COVID-19 bolesti koja je se prosirila medju stanovnistvom i koju moramo suzbiti(dovesti zarazenost i prijenos na prihvatljiv nivo) da bi opet samo rizicni primali vakcinu, kao i za gripu. To nije lazno moralisanje nego djelujemo prema upustvu medicinske struke. DA sam doktUr, i jos epidemiolog, onda bih se pravio pametan.

Istina sve oko nas su bakterije i virusi, super, i za sve sta je potrebna vakcina dobijes upute sa koliko se godina prima, i ko je treba primiti. Kada ides u afriku dobijes citav koktel vakcina.
Dozer

#53 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Dozer »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 11:42
Puf wrote: 07/12/2020 11:35 Ovo treba da bude opcionalno.

Ko zeli neka se vakcinise i siguran je, nema sta popovati i palamuditi kako ovi sto se ne vakcinisu sire i ugrozavaju nekog. Vakcinises se i miran si.

Onaj ko ne zeli da se vakcinise njegov izbor, ako oboli oboli, ako prezivi prezivio i jest, ugroziti moze samo istomisljenika u vezi vakcinacije.

A ova prica "nece ovo nikad proci zbog ovih sto se ne vakcinisu" je debilna. Kao sto rekoh vakcinises se i ne sikiras se i ne zanima te ko se vakcinisao i ko ne, jer si ti rahat.
Sta ako ovaj nevakcinisani, zarazi moju staru i ista umre od korone, smijem li ga onda tuziti za ubistvo iz nehaja? Pitam za prijatelja
Reci prijatelju da vakcinise i staru.
dr_Evil

#54 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

I opet ne razumije da svi svjesno vakcinisu da zastite ljude oko sebe, da se neki pakas moze kasnije smijat i govorit jesam li vam rekao. Dezerteri
dr_Evil

#55 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 07/12/2020 12:48
dr_Evil wrote: 07/12/2020 11:42
Puf wrote: 07/12/2020 11:35 Ovo treba da bude opcionalno.

Ko zeli neka se vakcinise i siguran je, nema sta popovati i palamuditi kako ovi sto se ne vakcinisu sire i ugrozavaju nekog. Vakcinises se i miran si.

Onaj ko ne zeli da se vakcinise njegov izbor, ako oboli oboli, ako prezivi prezivio i jest, ugroziti moze samo istomisljenika u vezi vakcinacije.

A ova prica "nece ovo nikad proci zbog ovih sto se ne vakcinisu" je debilna. Kao sto rekoh vakcinises se i ne sikiras se i ne zanima te ko se vakcinisao i ko ne, jer si ti rahat.
Sta ako ovaj nevakcinisani, zarazi moju staru i ista umre od korone, smijem li ga onda tuziti za ubistvo iz nehaja? Pitam za prijatelja
Reci prijatelju da vakcinise i staru.
Evo da i tebi peti put odgovorimo posto kasnis, sta ako je u grupi koja ne smije primit vakcinu ili onih 10% na koje ne djeluje
laik1981

#56 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 12:36
laik1981 wrote: 07/12/2020 12:29
dr_Evil wrote: 07/12/2020 12:23 Ne, glupo je, gripa je apsolutno poznata bolest, uporedjujes sa necim sta smo upoznali u toku 10mjeseci. I sjesti u auto je opasno po tebe i okolicu, ali nisi ubica osim ako nesavjesno vozis. Hodati okolo nevakcinisan, a znas da je dobar dio populacije osjetljiv jeste nesavjesno, prema tome sam presudi sta si.
Kakve veze ima sto je poznata ako je za mnoge opasna i potencijalno smrtonosna. Samo iskreno odgovori vakcinises li se redovno protiv gripe ili si samo jedan u nizu onih koji misle da su otkrili toplu vodu u zadnjih 8 mjeseci?

Okruzen si opasnim virusima i bakterijama citav zivot i kao asimptomatski prenosilac si potencijalna opasnost za rizicne skupine.. Znam da o tome nikad nisi razmiljao prije pojave covida.. Lazno moralisanje i forsiranje te lazne, novokomponovane samosvjesnosti je degutantno..

Nemam ti sta odgovarati, sve svoje obavezne vakcine sam primio kao i moja djeca, ako izadje preporuka za bilo koju drugu obaveznu vakcinu primit cemo je. Rizicna grupa treba da primi vakcinu protiv gripe. Ovdje nije rijec o gripi nego o COVID-19 bolesti koja je se prosirila medju stanovnistvom i koju moramo suzbiti(dovesti zarazenost i prijenos na prihvatljiv nivo) da bi opet samo rizicni primali vakcinu, kao i za gripu. To nije lazno moralisanje nego djelujemo prema upustvu medicinske struke. DA sam doktUr, i jos epidemiolog, onda bih se pravio pametan.

Istina sve oko nas su bakterije i virusi, super, i za sve sta je potrebna vakcina dobijes upute sa koliko se godina prima, i ko je treba primiti. Kada ides u afriku dobijes citav koktel vakcina.
Znaci ne vakcinises se redovno protiv gripe bez obzira sto znas da virus mozes prenijeti nekome kome gripa moze napraviti ogromne probleme i direktno mu ugroziti zivot. Hvala na odgovoru. Nisi ti neki supak zbog toga.. 99% nas je takvih.. Progledali u zadnjih 8 mjeseci i poceli svima soliti pamet.. Ovo samo pominjem u kontekstu tvoje izjave da vakcina nije 100% ucinkovita i da ce onaj ko je ne primi ugrozavati neke ljude koji su je primili, a i ti sam to nesvjesno radis citav zivot kada su virusi gripe u pitanju, a ni vakcina protiv gripe nije 100% ucinkovita i svake godine se preporucuje vakcinacija protiv gripe.. Izvini, ali po meni je to licemjerje i lazno moralisanje..

A okruzen si virusima i bakterijama za koje nije uobicajeno nikakvo vakcinisanje. Kao asimtomatski, a i simptomatski prenosilac eventualno mozes ugroziti one koji su u rizicnim kategorijama. I zivimo ignorisuci to od kada postoji covjek jer kada bi razmisljali o tome non stop vjerovatno bi skrenuli totalno..
Dozer

#57 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Dozer »

Da li se svake godine izbaci nova vakcina za gripu, a to je virus koji svake godine mutira?

Koliko se procentualno ljudi vakcinise protiv gripe...? Ima li neka statistika za BiH? Kad se ovo podastre, onda mozemo dalje. A, navodno, o tom virusu haman pa sve znamo (al u ...)...
Znamo li koliko % ljudi ima nuspojave od vakcine protiv gripe, i kakve, a ta vakcina postoji godinama?

Mislim...prelijepo je sve ovo, ali...
Last edited by Dozer on 07/12/2020 12:57, edited 1 time in total.
spinel_

#58 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

Dozer wrote: 07/12/2020 12:55 Da li se svake godine izbaci nova vakcina za gripu, a to je virus koji svake godine mutira?

Koliko se procentualno ljudi vakcinise protiv gripe...? Ima li neka statistika za BiH? Kad se ovo podastre, onda mozemo dalje.
Od ovih na temi samo se jedan covjek javio da se redovno vakcinise protiv gripe.
OStali su svi lazni moralisti i licemjeri koji su kao progledali u ovih 8 mjeseci.
Dozer

#59 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Dozer »

U martu sam jos rekao da bi sve ovo isto ovako bilo i za virus gripe, samo da su ga mediji napumpali ovako, da su rekli "stigao novi nepoznati soj", i onda se razni eksperti nasli u nekakvim kriznim stabovima da ureduju stanje...

Pa mi cak ni za gripu, koja je tu decenijama, nemamo stvarne statistike ni oboljelih, ni umrlih od komplikacija izazvanih tim virusoma. Postoje samo procjene... I sad se, kao, za ovaj sve unaprijed zna... I nije ovo nikakva teorija, pa ma koliko se neki upinjali da to podvedu pod to, nego su to naprosto cinjenice. A navodno cak imamo i lijek/vakcinu za/protv gripe... :roll:
Last edited by Dozer on 07/12/2020 13:02, edited 3 times in total.
dr_Evil

#60 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 07/12/2020 12:53
Znaci ne vakcinises se redovno protiv gripe bez obzira sto znas da virus mozes prenijeti nekome kome gripa moze napraviti ogromne probleme i direktno mu ugroziti zivot. Hvala na odgovoru. Nisi ti neki supak zbog toga.. 99% nas je takvih.. Progledali u zadnjih 8 mjeseci i poceli svima soliti pamet.. Ovo samo pominjem u kontekstu tvoje izjave da vakcina nije 100% ucinkovita i da ce onaj ko je ne primi ugrozavati neke ljude koji su je primili, a i ti sam to nesvjesno radis citav zivot kada su virusi gripe u pitanju, a ni vakcina protiv gripe nije 100% ucinkovita i svake godine se preporucuje vakcinacija protiv gripe.. Izvini, ali po meni je to licemjerje i lazno moralisanje..

A okruzen si virusima i bakterijama za koje nije uobicajeno nikakvo vakcinisanje. Kao asimtomatski, a i simptomatski prenosilac eventualno mozes ugroziti one koji su u rizicnim kategorijama. I zivimo ignorisuci to od kada postoji covjek jer kada bi razmisljali o tome non stop vjerovatno bi skrenuli totalno..
Postoji odredjen broj vakcina koje moramo primiti za bolesti koje ne mozemo obuzdati drugacije. I dodje vrijeme kada za neke naoko bezazlene bolesti moramo pomoci prirodi, da se ovo desilo prije 100 godina (ako gledamo razvoj medicine, i zamislimo danasnju globalizaciju) zavrsili bi sa par milionceka mrtvih i ljudi bi stekli imunitet.

Da mi doktor dodje i kaze, gledaj sada moras primit vakcinu za gripu, ili za hepatits F,G,H,C da bismo doveli virus pod kontrolu, reko bi evo ti pakas pa nabi, vakcinu. ;)

Slusam preporuke i vozim kad je zeleno pa ako ubijem nekoga ko je izletio nisam pakas, ako ne slusam i svjesno prolazim kroz crveno i onda ubijem nekoga, da pakas sam. Kratko jasno.

Slazem se da vakcina treba biti dobrovoljna, nisu svi jednako hrabri da se zrtvuju. Ali one sta ne vakcinisu djecu bih kaznio zatvorom.
Mogy87

#61 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Mogy87 »

@laik1981 lijepo je sto poredis bolest cija je smrtnost 0.1% sa bolescu cija je smrtnost oko 1% kad su u pitanju najoptimisticnije prognoze. To je deset puta vise.

Usput, hvala na pitanju, vakcinisemo se protiv gripe svake sezone.

Nego da te pitam da li si svoju porodicu zastitio od bakterijskog meningitisa? Znas da je kod mladjih smrtnost i do 10%? Uz ozbiljne defirmitete i invaliditete u slucaju preboljevanja.
Kad vec nismo licemjeri.
laik1981

#62 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 13:00
laik1981 wrote: 07/12/2020 12:53

Postoji odredjen broj vakcina koje moramo primiti za bolesti koje ne mozemo obuzdati drugacije. I dodje vrijeme kada za neke naoko bezazlene bolesti moramo pomoci prirodi, da se ovo desilo prije 100 godina (ako gledamo razvoj medicine, i zamislimo danasnju globalizaciju) zavrsili bi sa par milionceka mrtvih i ljudi bi stekli imunitet.

Da mi doktor dodje i kaze, gledaj sada moras primit vakcinu za gripu, ili za hepatits F,G,H,C da bismo doveli virus pod kontrolu, reko bi evo ti pakas pa nabi, vakcinu. ;)

Slusam preporuke i vozim kad je zeleno pa ako ubijem nekoga ko je izletio nisam pakas, ako ne slusam i svjesno prolazim kroz crveno i onda ubijem nekoga, da pakas sam. Kratko jasno.

Slazem se da vakcina treba biti dobrovoljna, nisu svi jednako hrabri da se zrtvuju. Ali one sta ne vakcinisu djecu bih kaznio zatvorom.
Postujem tvoje misljenje, ali opet to ne ponistava cinjenicu da nevakcinisanjem protiv gripe potencijalno mozes nekoga ubiti. Sve ove godine imamo dosta jake epidemije gripe koje prave nenormalan pritisak na zdravstveni sistem, a zbog koje mnogi zavrse u bolnicama i dosta lose prodju. Neki i umru. Masovnom vakcinacijom bi to moglo biti sprijeceno. Mi smo iz nekog razloga odlucili da povlacimo linije i granice u kontekstu koliko je smrti potrebno da bi nesto proglasili opasnim. Ako se nevakcinises redovno protiv gripe onda ti je malo prazna sva ovo prica o ugrozavanju vakcinisanih od strane onih koji se ne vakcinisu kada je covid u pitanju..
dr_Evil

#63 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 07/12/2020 13:09
Postujem tvoje misljenje, ali opet to ne ponistava cinjenicu da nevakcinisanjem protiv gripe potencijalno mozes nekoga ubiti. Sve ove godine imamo dosta jake epidemije gripe koje prave nenormalan pritisak na zdravstveni sistem, a zbog koje mnogi zavrse u bolnicama i dosta lose prodju. Neki i umru. Masovnom vakcinacijom bi to moglo biti sprijeceno. Mi smo iz nekog razloga odlucili da povlacimo linije i granice u kontekstu koliko je smrti potrebno da bi nesto proglasili opasnim. Ako se nevakcinises redovno protiv gripe onda ti je malo prazna sva ovo prica o ugrozavanju vakcinisanih od strane onih koji se ne vakcinisu kada je covid u pitanju..
Da slazem se da mogu nekoga potencijalno ubiti, ali eto slusam doktore jer mislim da znaju bolje od mene. I to je to. Sada su rekli vakcinisi se(mada mislim da nece to doci do mene za godinu). Nikada mi doktor nije rekao, e pa znas trebao si da se vakcinises protiv gripca. Dakle nema licemjerja samo upute.

Isto kao sto ne vozim kada popijem 3 pive, iako mislim da tada bolje vozim.. kontam neko je sigurno provjerio kada je rekao da to ne radim. Isto kao sto kada konstruisem koristim standarde, iako se ne slazem sa njima svaki put
Puf

#64 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Puf »

Neciji strah ili misljenje, ne moze pogaziti moje pravo na slobodu izbora, ja sam vladar svoga tijela. (i ovo ne znaci da se necu vakcinisati, pricamo hipoteticki o odlukama pojedinca)

Uz duzno postovanje, to sto tvoja majka spada medju 10% nije moj problem (brutalno, ali istinito) to je njen, tvoj i bilo ciji drugi problem osim moj.

Znaci to sto neko ne podnosi vakcinu, mi svi se moramo podvrgnuti vakcinaciji necega sto nit je testirano nit provjereno nit znamo kakve dugorocno posljedice ima i na kraju krajeva nit znamo da li je 100% djelotvorno i samim tim ugroziti sebe?

Al na kraju krajeva ova prica nema smisla jer svakako ce nam nametnuti da se moramo vakcinisati, tako da ovakva polemika nema smisla.

Ali u nekom idealnom svijetu svako bi imao pravo izbora.

PS

I da se zna, apsolutno nisam protiv vakcina, jer da nije vakcina nigdje nas ne bi bilo. Ali sam protiv krkanja u sebe prvog sto mi se nadje pod rukom jer je ljudima receno da je ovo nova ebola (po medijskom izvjestavanju).

Ajmo ovamo, vi koji cete se vakcinisati znate li vi da evo Pfizer-ova vakcina je mRNA vakcina. Znaci dobijena je na nacin da joj je ugradjen mehanizam za kreiranje proteina koje ima korona virus (da uprostimo), odnosno ne postoje "zive stanice" virusa u vakcini kako inace vakcine funkcionisu. Njihova vakcina u biti "uci" vase stanice da proizvode protein koji se nalazi u korona virusu, i na osnovu toga nas onda imuni sistem "uci" da se bori protiv toga, i ukratko dobijes imunitet jer tvoj je imuni sistem "naucio" to i kad se iduci put zarazis, virus se ne moze siriti jer ga u startu imuni sistem unisti.

E sta je fazon u svemu tome...

Sto se mRNA vakcine istrazuju vec desetljecima, cak ima par mRNA vakcina odobreno u veterinarske svrhe, ali do sad u historiji proucavanja i istrazivanja vakcina nikad nijedna mRNA vakcina nije odobrena za upotrebu nad ljudima, osim evo sad (a vidimo kako ih odobravaju, cak u USA jos nije zvanicno ni odobrena, 10.dec ili 12.dec ne znam tacno bit ce to neko zasjedanje gdje bi trebala dobiti upotrebnu dozvolu).

Zato kad pocnete zagovarati vakcinisanje molim da iznesete argumente konkretno zasto i kako i kuda, a argument necija stara spada u 10% svi cemo pomrijeti, joj dezereteri , ratna skrovista nisu argumenti.

Dajte naucno/medicinski/bioloske argumente i cinjenice pa mozemo diskutovati.
spinel_

#65 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:04 @laik1981 lijepo je sto poredis bolest cija je smrtnost 0.1% sa bolescu cija je smrtnost oko 1% kad su u pitanju najoptimisticnije prognoze. To je deset puta vise.

Nego da te pitam da li si svoju porodicu zastitio od bakterijskog meningitisa? Znas da je kod mladjih smrtnost i do 10%? Uz ozbiljne defirmitete i invaliditete u slucaju preboljevanja.
Kad vec nismo licemjeri.
Sta ti mislis za ovu mogucu nuspojavu neplodnosti?
Hocemo li cekati da vidimo kako ce ostali proci ili da budemo prvi u redu?
laik1981

#66 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:04 @laik1981 lijepo je sto poredis bolest cija je smrtnost 0.1% sa bolescu cija je smrtnost oko 1% kad su u pitanju najoptimisticnije prognoze. To je deset puta vise.

Kad vec nismo licemjeri.
Zasto sam ja licemjer? Ja sebe ne isticem i ne solim nikome pamet laznim moralisanjem i licermjerjem. Je li po tebi svaki zivot bitan ili si i ti povukla neku crtu ispod koje zivoti nisu bitni? Ja se ne vakcinisem protiv gripe, kao ni 99% ljudi, ali ne govorim kako je ubica neko ko se nece vakcinisati protiv covida. Neki se slomise moralisanjem, a nikad se nisu vakcinisali protiv gripe, a eto ni protiv tog bakterijskog meningitisa koji pominjes. Svi progledali u zadnjih 8 mjeseci,otkrili toplu vodu i misle da su adekvatni da sole pamet bilo kome ko ne misli kao oni.. Sve ovo moralisanje oko covida je obicno preseravanje..
laik1981

#67 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 13:15

Da slazem se da mogu nekoga potencijalno ubiti
, ali eto slusam doktore jer mislim da znaju bolje od mene. I to je to. Sada su rekli vakcinisi se(mada mislim da nece to doci do mene za godinu). Nikada mi doktor nije rekao, e pa znas trebao si da se vakcinises protiv gripca. Dakle nema licemjerja samo upute.

Isto kao sto ne vozim kada popijem 3 pive, iako mislim da tada bolje vozim.. kontam neko je sigurno provjerio kada je rekao da to ne radim. Isto kao sto kada konstruisem koristim standarde, iako se ne slazem sa njima svaki put
I opet se ne vakcinise bez obzira sto znas. Hvala lijepo, do vidjenja i prijatno..
Mogy87

#68 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 07/12/2020 13:17

Kad vec nismo licemjeri.
Sta ti mislis za ovu mogucu nuspojavu neplodnosti?
Hocemo li cekati da vidimo kako ce ostali proci ili da budemo prvi u redu?
Gdje pise da izaziva neplodnost?
dr_Evil

#69 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

Puf wrote: 07/12/2020 13:15 Neciji strah ili misljenje, ne moze pogaziti moje pravo na slobodu izbora, ja sam vladar svoga tijela. (i ovo ne znaci da se necu vakcinisati, pricamo hipoteticki o odlukama pojedinca)

Zato kad pocnete zagovarati vakcinisanje molim da iznesete argumente konkretno zasto i kako i kuda, a argument necija stara spada u 10% svi cemo pomrijeti, joj dezereteri , ratna skrovista nisu argumenti.

Dajte naucno/medicinski/bioloske argumente i cinjenice pa mozemo diskutovati.

Nisi doktor vjerovatno (ako jesi pardoniram), niti mikrobiolog, nisam ni ja, kao ni 95% kolega forumasa, tvoje i moje argumente sta proguglamo nabrzaka mozemo okacit macku o rep, i to onom crno bijelom. Ljudi studiraju 10 godina da bi imali pravo da razmatraju oni sta ti kopiras za 5 minuta googlanja.

Ja podrzavam tvoje pravo da si vladar svoga tijela i da imas pravo da biras.

Tako da mozemo da pricamo o ljudskom aspektu, da li se slazes da trebas slusati doktore sta ti govore, ili ne. Pri tome ne mislim na Sebiju & Co. Ja se prvi zalazem, hajde ako mozemo starce sklonit pola godine, pa da se svi zarazimo kao svedjani, kad prodje period nek se onda samo rizicni pelcuju. Ko ce to platit? Hocemo li na ulice da onih 1.5milijardi se ulozi u to?

Ako ne osjecas obavezu da zastitis svoje bliznje i one koje ne poznajes, to je tvoje pravo, ko sam ja da ti uskratim, ali imam pravo da mislim da si pakas i dezerter, ali nemam pravo da ti nametnem takvo nesto, mada vjerujem da ce smisliti neki zakon
spinel_

#70 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:21

Naravno da ne pise to niti ce ikad pisati, ali ne znaju da li je moguca.
daddy-kool

#71 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by daddy-kool »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:04 lijepo je sto poredis bolest cija je smrtnost 0.1% sa bolescu cija je smrtnost oko 1% kad su u pitanju najoptimisticnije prognoze. To je deset puta vise.
Surfam za podatke o godišnjoj smrtnosti za gripu, kad izleti članak iz marta.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/provjer ... /200328069

2018/2019 RS 62 FBiH 24 BiH 86
2017/2018 RS 1 FBIH 19 BiH 20
2016/2017 RS 4

Već sada nam je smrtnost od Covid-19 >35x nego godišnja smrtnost od gripe.

"jača gripa"
adsubzero

#72 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by adsubzero »

spinel_ wrote: 07/12/2020 13:23
Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:21

Naravno da ne pise to niti ce ikad pisati, ali ne znaju da li je moguca.
Konzumiras ti svasta a ne znas da li utice na neplodnost niti da li izaziva rak prostate. Kakva ba neplodnost sta vam je, samo se kaze da nije ustanovljeno da li postoji veza.
dr_Evil

#73 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 07/12/2020 13:19
dr_Evil wrote: 07/12/2020 13:15

Da slazem se da mogu nekoga potencijalno ubiti
, ali eto slusam doktore jer mislim da znaju bolje od mene. I to je to. Sada su rekli vakcinisi se(mada mislim da nece to doci do mene za godinu). Nikada mi doktor nije rekao, e pa znas trebao si da se vakcinises protiv gripca. Dakle nema licemjerja samo upute.

I opet se ne vakcinise bez obzira sto znas. Hvala lijepo, do vidjenja i prijatno..
E moj druze ravnozemljaski, zato i jesmo gdje jesmo. Ne pita se struka nego svaki Mujo misli da mu mali od brata moze voditi KCUS i davati preporuke ko ce se vakcinisat.

Nisam Mujo, slusam struku! Pogrijesit mogu, ali nisu naucili na googlu za 5 minuta.
dr_Evil

#74 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 07/12/2020 13:24
Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:04 lijepo je sto poredis bolest cija je smrtnost 0.1% sa bolescu cija je smrtnost oko 1% kad su u pitanju najoptimisticnije prognoze. To je deset puta vise.
Surfam za podatke o godišnjoj smrtnosti za gripu, kad izleti članak iz marta.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/provjer ... /200328069

2018/2019 RS 62 FBiH 24 BiH 86
2017/2018 RS 1 FBIH 19 BiH 20
2016/2017 RS 4

Već sada nam je smrtnost od Covid-19 >35x nego godišnja smrtnost od gripe.

"jača gripa"
Da to je jaca gripa! Ali to nije razlog da ne zastitimo koga trebamo
daddy-kool

#75 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by daddy-kool »

Uopšte nije jasno da li će vakcina pruža tzv sterilizirajući imunitet, a koliko čitam po svoj prilici ne pruža. Tako da ko se vakciniše najvjerovatnije će se moći zaraziti i prenijeti virus drugim a vakcina će pomoći da prođe sa laganim ili nikakvim simptomima. Moguće je da će nam vakcine dodatno razbuktati pandemiju, jer će oni koji prime prestati da se paze kao što su do sada radili.
Last edited by daddy-kool on 07/12/2020 13:32, edited 1 time in total.
Locked