Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cyprus

#51 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by cyprus »

Irsar wrote: 30/07/2020 17:46 Najveća teorija zavjere je da sve što se ne slaže sa "zvaničnim" saopštenjima vlade & medija je teorija zavjere. Ono, političari su nepogrešivi & istinoljubivi sveci koji ama baš nikako se međusobno, a i sa drugim akterima, ne dogovaraju u tajnosti oko nekih stvari...

To rečeno neke "teorije zavjere" su teška glupost, tipa teorija "ravne Zemlje", i služe da se diskredituju one koje su realno moguće i sa solidnim činjenicama koje ih podupiru.
OK, bilo bi lijepo čuti koje to zavjere smatraš "realno mogućim"? :)

Da pogađam - onu gdje se doslovno milioni naučnika, doktora, političara, novinara i drugih pojedinaca sa svih krajeva svijeta tajno okupe u UZP sa namjerom da kroz vakcine čipuju cijelo čovječanstvo ili šta ja znam, da redukuju ljudsku populaciju na Zemlji? :)
DEMONIKA

#52 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by DEMONIKA »

MorningStar wrote: 01/08/2020 23:54
DEMONIKA wrote: 01/08/2020 23:53 problem im je da bi oni, kako im neki lik reče iz ministarstva, više voljeli da su to extraterrestrial letjelice
nego da su nloi iz Kine ili ex SSSRa :mrgreen:
Image :D
:lol: :lol: :lol: oplakah
irac300

#53 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by irac300 »

Prije ere interneta svako selo je imalo neku svoju budalu. Ali te budale su imale domet samo u granicama svog sela. Dolaskom interneta i razvojem socijalnih mreza budale su odjednom mogle siriti svoju rijec sirom svijeta. I tako, para na paru, budala na budalu, a us na fukaru.

Sto se tice onog klipa sto je @Demonika stavila, naravno da ne treba letiti pred rudu i pricati o vanzemaljskim letjelicama. Medjutim, ovo je prvi puta da Pentagon ovakvo nesto priznaje. Onaj senator ili kongresmen sto je pokrenuo ovu inicijativu otvoreno govori da ne zna cije su to letjelice, ali ga zabrinjava sto te letjelice lete iznad americkih baza. Rok je 180 dana za izvjestaj, proslo je nekih 40-ak dana, pa cemo vidjeti.
mishic

#54 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by mishic »

irac300 wrote: 02/08/2020 10:40 Prije ere interneta svako selo je imalo neku svoju budalu. Ali te budale su imale domet samo u granicama svog sela. Dolaskom interneta i razvojem socijalnih mreza budale su odjednom mogle siriti svoju rijec sirom svijeta. I tako, para na paru, budala na budalu, a us na fukaru.

Pa u tome i jeste problem. "Pomračenje uma", "Sunovrat civilizacije", "Sukobi civilizacija" i na desetine drugih definicija samo su realni opisi mogućih scenarija. A da je svako ludilo moguće potvrđuje nam i dokazuje moć "namjenske industrije". Koliko sredstava se ulaže u naoružanje? Koliko ljudi radi
na razvoju, modernizaciji i proizvodnji naoružanja?!! Koju i kakvu korist čovjećanstvo ima od tog naoružanja?!! A kolike štete prouzrokuje to naoružanje ubijajući, rušeći i razarajući?!!

Nakon samo četiri postavljena pitanja svaki iole realan odgovor potvrdio bi da ni razum, ni civilizacijski napredak, niti bilo šta što bi davalo nadu u budučnosti ne upravljaju, ne usmjeravaju i ne garantuju da već sutra neće neko "potpaliti fitilj" koji će sve pretvoriti u prah i pepeo.
O odnosu prema životnoj sredini, vanzemaljcima i drugim scenarijima da i ne govorimo.

Zdrav razum i gotovo svi ljudi na svijetu znaju da kada bi se ovaj potencijal od naoružanja koristio u svrhu napretka, kada bi se prekinulo korištenje naoružanja u ubijanju, rušenju i uništavanju materijalnih dobara, civilizacija bi riješila čitav niz goručih problema. Ali to što zdrav razum nalaže i što velika večina zna da je to tako ne zaustavlja mali broj močnih koji profitiraju na tome. A da bi profitirali zameću kavgu, zavađaju, proizvode sukobe, pokreću ratove...

Sve veća moč je u rukama sve manjeg broja ljudi, njihov interes ne korespondira sa općim interesom ili interesom velike večine ljudi da ne kažem i sa zdrvim razumom... Da ne nabrajam ni države ni predsjednike tih država čije poteze bi svatko normalan smatrao ludim da nije u pitanju interes zbog kojeg se prihvataju i opravdavaju te sulude odluke. A razum?!! Gdje je tu razum? One seoske budale sa početka priće nisu opasne kao ove nove.

A rasizmi, nacionalizmi, fašizmi i svi drugi izmi, a bogati i siromašni, pa Istok, Zapad, Sjever, Jug, pa sve druge nebrojene iracionalne stvari koje nam
govore samo jedno: "Razum je nemoćan, on je skoro mrtav!" Na njega se pozivaju, na njega se oslanjaju i njime istinski služe sve manje skupine onih koji su već i onako marginalizirani, obespravljeni ili stavljeni u funkciju iracionalne moći. Nauka je odavno od kraljice postala sluškinja!

E šta sada jeste a šta nije mainstream u svemu ovome, teško je razlućiti. Jeli civilizacijski napredak put ka Dobru?!! I imaju li Dobro i Zlo ikakve veze sa napretkom civilizacije? I jeli razvoj civilizacije i njen napredak (?) u smislu boljitka? Puno je pitanja a malo preciznih odgovora...
AleksoMKD

#55 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by AleksoMKD »

Nova teorija zavere: Uskoro ce se desiti invazija vanzemaljaca no sve ce to biti lazirano uz pomoc iluminata/holivuda/masona i.t.d kako bi se cela planeta stavila pod jednu, svetsku vladu.
Tambure

#56 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Tambure »

Ogroman broj testiranja se trenutno provodi u svijetu. Prikupljaju se uzorci DNA civilizacije za svrhe:
-skladistenja podataka za kvantne racunare
-ispitivanje lijekova pa ce svaki pojedinac imati vec spremnu terapiju licnog farmaceuta
TRANCE

#57 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by TRANCE »

cyprus wrote: 02/08/2020 00:02
Irsar wrote: 30/07/2020 17:46 Najveća teorija zavjere je da sve što se ne slaže sa "zvaničnim" saopštenjima vlade & medija je teorija zavjere. Ono, političari su nepogrešivi & istinoljubivi sveci koji ama baš nikako se međusobno, a i sa drugim akterima, ne dogovaraju u tajnosti oko nekih stvari...

To rečeno neke "teorije zavjere" su teška glupost, tipa teorija "ravne Zemlje", i služe da se diskredituju one koje su realno moguće i sa solidnim činjenicama koje ih podupiru.

Da pogađam - onu gdje se doslovno milioni naučnika, doktora, političara, novinara i drugih pojedinaca sa svih krajeva svijeta tajno okupe u UZP sa namjerom da kroz vakcine čipuju cijelo čovječanstvo ili šta ja znam, da redukuju ljudsku populaciju na Zemlji? :)
Ja npr. smatram realno mogućom teoriju zavjere da desetine hiljada ruskih kompjuteraša radi full time za Putina i preko interneta i raznih društvenih mreža utiču na javno mišljenje naroda širom svijeta, pa tako pobijedi Trump Clintonku, Britanci podržaše Brexit, Bolsonaro rasturi u Brazilu i sl.
Isto tako npr. teoriju da BiH i Tursku neće nikada primiti u EU čak i da ispune sve uslove i reforme, zna se dobro zašto.
BiBi911

#58 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by BiBi911 »

TRANCE wrote: 06/08/2020 01:15

Ja npr. smatram realno mogućom teoriju zavjere da desetine hiljada ruskih kompjuteraša radi full time za Putina i preko interneta i raznih društvenih mreža utiču na javno mišljenje naroda širom svijeta, pa tako pobijedi Trump Clintonku, Britanci podržaše Brexit, Bolsonaro rasturi u Brazilu i sl.
Isto tako npr. teoriju da BiH i Tursku neće nikada primiti u EU čak i da ispune sve uslove i reforme, zna se dobro zašto.

Za ruse to ti nije zavjera, to je takoo. Imas ih ovdje sto valjaju iz servije. Po vazdan tipkaju objavljuju tekstove

A to za tursku i Bosnu si u krivu. tursku nece nikada zbog sranja koja prave, kada promjene malo svijest i okrenu se ne pravu stranu u EU su.
Dope_Man

#59 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Dope_Man »

Opet je to taj mentalitet zrtve i "nece nas jer smo muslimani". Ne, nece nas (BiH, neovisno o religiji individue) jer smo banana drzava koja bi sutra pukla po savovima sa nas ne drze zalijepljene. Mi smo ti koji nisu sposobni napraviti drzavu vrijednu EU.

Turska ima diktatora na celu koji malo sa Rusima, malo sa Amerima.. Malo se ponasa civilizovano, malo prijeti cijeloj EU.. Naravno da nece ni Tursku dok je takav covjek na vlasti.
Milenkov buraz

#60 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Milenkov buraz »

BiBi911 wrote: 30/07/2020 05:45
un1ted wrote: 30/07/2020 00:24
BiBi911 wrote: 29/07/2020 20:05 Ima kratko objasnjenje, a ako znas procitat podatke sa strane jednostavno se dodje do rijesenja sta leti
Haj nam reci sta leti.
Patka

https://youtu.be/mfhAC2YiYHs

Ako znas sta je "data dump".

Objave svega i svacega sto je od korisnika oznaceno kao manje vazno pentagon objavi u terabajtima. Svakih par mjeseci ti je tako. Samo sto neki podaci budu interesantni neki ne.

Al najlakse je izabrat nesto sto niko ne razumije i objasnit ga kako ti zelis
Ne tvrdim da je patka niti da nije ali ako je patka ili golub kako može letjeti kroz vjetar brzine 222 km/h (120knots). Na početku videa pilot govori da lete kontra vjetra od 120 knots. Drugo, znamo da borbenim letjelicama upravljaju najiskusniji piloti a ne nekakvi entuzijasti koji kupe dron pa odlete 3km u daljinu pa se ibrete. Dakle siguran sam da su piloti prije viđali od patki do goulubova u zraku tako da po meni vrlo malo vjerovatno da naganjaju patke i golubove.
Tesla Edison

#61 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Tesla Edison »

Ubistvo Linkolna?
Ubistvo Kenedija?
Ubistvo princeze Dijane?
Zaljevski rat?
Napad 11.09.?
Černobil?
Bejrut?
Putovanje na Mjesec?

To su teorije o kojima se može fino diskutovati. Ostalo sve su gluposti.
dr_Evil

#63 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by dr_Evil »

Svi mi koji ne zelimo da se nase djeca druze sa nevakcinisanom djecom :bih:

Kad mi neko kaze da mu dijete nije primilo vakcinu, samo kazem sikter iz kuce!
Milenkov buraz

#64 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Milenkov buraz »

dr_Evil wrote: 06/08/2020 08:52 Svi mi koji ne zelimo da se nase djeca druze sa nevakcinisanom djecom :bih:

Kad mi neko kaze da mu dijete nije primilo vakcinu, samo kazem sikter iz kuce!
Kod mene gosti popune upitnik prije ulaska i onda žena i ja pogledamo i kažemo ti si ispunio kriterije ti nisi. :lol:
BiBi911

#65 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by BiBi911 »

Milenkov buraz wrote: 06/08/2020 08:21
BiBi911 wrote: 30/07/2020 05:45
un1ted wrote: 30/07/2020 00:24

Haj nam reci sta leti.
Patka

https://youtu.be/mfhAC2YiYHs

Ako znas sta je "data dump".

Objave svega i svacega sto je od korisnika oznaceno kao manje vazno pentagon objavi u terabajtima. Svakih par mjeseci ti je tako. Samo sto neki podaci budu interesantni neki ne.

Al najlakse je izabrat nesto sto niko ne razumije i objasnit ga kako ti zelis
Ne tvrdim da je patka niti da nije ali ako je patka ili golub kako može letjeti kroz vjetar brzine 222 km/h (120knots). Na početku videa pilot govori da lete kontra vjetra od 120 knots. Drugo, znamo da borbenim letjelicama upravljaju najiskusniji piloti a ne nekakvi entuzijasti koji kupe dron pa odlete 3km u daljinu pa se ibrete. Dakle siguran sam da su piloti prije viđali od patki do goulubova u zraku tako da po meni vrlo malo vjerovatno da naganjaju patke i golubove.

Pogledaj video, sve je brko objasnio
BiBi911

#66 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by BiBi911 »

TESLA_EDISON wrote: 06/08/2020 08:32

Ubistvo Linkolna? Njega je ubio ko i kako, sta se ima tu diskutovat
Ubistvo Kenedija? Tipa su uhvatili, vadio se svim i svacim. Sta da su objavili ko mu je naredio da puca, amerika bi se raspala za dan,
Ubistvo princeze Dijane? Pri onolikoj brzini bez pojasa, sjedis u sredini, dobro je da su je nasli u parizu mogla je exspdesno do NY
Zaljevski rat? Prvi je poceo zbog koga i cega, drugi jer su vjerovali tzv. Spijunu
Napad 11.09.? Par ludjaka arapa, proslo nepostojecu kontrolu, nit je ko tada razmisljao o toj vrsti napada nit je tada to bilo moguce
Černobil? Ruska tehnologija( obicna hala za krompir u koju je ubacen reaktor, jos prije je trebao zveknut ali
Bejrut? Sta ti je tu cudno toliko eksplozivne mase koja ceka bilo kakvu malenu reakciju da sve ode u pm.
Putovanje na Mjesec? Ko kaza drugacije il je glup il je peder nema drugo. Bili su ljudi gore i bice opet kad se bude isplatilo.

To su teorije o kojima se može fino diskutovati. Ostalo sve su gluposti.
Sve ovo gore navedeno isto je kao sto se servi vade da nisu nikakve zlocine radili po Balkanu(osporavaju Kapiju, Markale, Srebrenicu...)
Point.

#67 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Point. »

Ubistvo Kennedyja i 11.9 su po meni teorije o kojima se može diskutovati. Gomila nelogičnosti i nesklada u oba slučaja.
Henry Chinaski

#68 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Henry Chinaski »

Postoje razna istraživanja kao i objašnjenja zašto ljudi vjeruju u teorije zavjere. Iako je najčešće povezano sa slabijim znanjem i obrazovanjem, dešava se da i obrazovani i inteligentni ljudi podliježu ovakvim razmišljanjima.
Zastrašujuće je, međutim, koliko je povezanost ljudi preko interneta olakšala širenje tih informacija.
Činjenica je da takve stvari ekstremno usporavaju razvoj ljudskog roda u svim aspektima.

O stanju svijesti čovječanstva dovoljno govori podatak da USA predsjednik koji savjetuje ubrizgavanje varikine u organizam još ima realne šanse da osvoji drugi mandat.
dr_Evil

#69 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by dr_Evil »

Henry Chinaski wrote: 06/08/2020 09:32 Postoje razna istraživanja kao i objašnjenja zašto ljudi vjeruju u teorije zavjere. Iako je najčešće povezano sa slabijim znanjem i obrazovanjem, dešava se da i obrazovani i inteligentni ljudi podliježu ovakvim razmišljanjima.
Zastrašujuće je, međutim, koliko je povezanost ljudi preko interneta olakšala širenje tih informacija.
Činjenica je da takve stvari ekstremno usporavaju razvoj ljudskog roda u svim aspektima.

O stanju svijesti čovječanstva dovoljno govori podatak da USA predsjednik koji savjetuje ubrizgavanje varikine u organizam još ima realne šanse da osvoji drugi mandat.
A tek da piramide lijece koronu, mada smo prije toga culi da korona ne postoji.. ostah zbunjen
Tesla Edison

#70 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Tesla Edison »

dr_Evil wrote: 06/08/2020 09:45
Henry Chinaski wrote: 06/08/2020 09:32 Postoje razna istraživanja kao i objašnjenja zašto ljudi vjeruju u teorije zavjere. Iako je najčešće povezano sa slabijim znanjem i obrazovanjem, dešava se da i obrazovani i inteligentni ljudi podliježu ovakvim razmišljanjima.

A tek da piramide lijece koronu, mada smo prije toga culi da korona ne postoji.. ostah zbunjen
Goran Čerkez. Doktor, epidemiolog a piramidaš. Da li samo budale vjeruju u teorije zavjere ili možda samo budale vjeruju u sve šta im vlast i mediji serviraju? Ko je u tom slučaju budala, to je posebna tema za diskusiju.

Primjer, u DPRK svako vjeruje u vlast. Mi sa strane ih smatramo idiotima a u suštini, nismo mi uopšte drugačiji od njih. Oni sve vjeruju velikom vođi a na zapadu naš veliki vođa su mediji i vlast.
Last edited by Tesla Edison on 06/08/2020 10:35, edited 1 time in total.
Point.

#71 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Point. »

Meni bi život bio dosadan da od do vjerujem u apsolutno sve što je zvanična verzija nečega, da ne preispitam neke stvari koje me zanimaju te da mi drugi kreiraju mišljenje i da njihovo mišljenje i stavove uzmem zdravo za gotovo.

Kao neko ko je odrastao uz The X-Files i Fox Muldera i Dana Scully rado poslušam neki podcast ili emisiju o Roswell padu, Area 51, ubistvo Kennedyja, napad 11 septembra, UFO slučajevima, missing 411 fenomenu, Mandela Efektu, the Skinwalker Ranch priči, navodnom Hitler bjekstvu u Argentinu, generalno paranormalne pojave pa i ove ekstremne i za mene totalni bs Ravna Zemlja teorija, ljudi gušteri, slijetanje na Mjesec, anti vakcine, čipovi-5G-nemakorone-Gates će nas čipovati sve priča poslušam i pogledam čisto da vidim i čujem i tu drugu stranu i šta imaju da ponude, kakve argumente.

Što ne znači da vjerujem u sve te priče i teorije, većina su bs ali lično od ovih teorija jedino za koje smatram teorijom zavjere su Kennedy ubistvo i 11.9 koje su po meni previše komplikovani a zvanična verzija previše jednostavna za progutati.
dr_Evil

#72 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by dr_Evil »

TESLA_EDISON wrote: 06/08/2020 10:33
dr_Evil wrote: 06/08/2020 09:45

Goran Čerkez. Doktor, epidemiolog a piramidaš. Da li samo budale vjeruju u teorije zavjere ili možda samo budale vjeruju u sve šta im vlast i mediji serviraju? Ko je u tom slučaju budala, to je posebna tema za diskusiju.

Primjer, u DPRK svako vjeruje u vlast. Mi sa strane ih smatramo idiotima a u suštini, nismo mi uopšte drugačiji od njih. Oni sve vjeruju velikom vođi a na zapadu naš veliki vođa su mediji i vlast.

Eh ustat pa reci Sjeverna Koreja, kod nas je diktatura 100 puta gora, za rijec ode glava.

Da samo budale vjeruju da je zemlja ravna, 5-G, da vakcina ubija djecu, itd. Goran Cerkez zvani sljedece dvije sedmice su presudne
Tesla Edison

#73 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Tesla Edison »

Point. wrote: 06/08/2020 10:35 Meni bi život bio dosadan da od do vjerujem u apsolutno sve što je zvanična verzija nečega
Da ali kad javno ovo izgovoriš odmah te stigmatiziraju. Postaneš čudak, teoretičar i sl. a sve popraćeno ubačenim lažima. Ako kažeš da sumnjaš da je npr. princeza Dijana poginula, već da je ubijena, za tebe će reći i da vjeruješ da je Zemlja ravna.

Takva se atmosfera stvorila, da nema slobodnog razmišljanja niti postoji sloboda govora. Postoji na papiru a realnosti, posebno na zapadu, manje je slobode govora i slobode misli nego u S. Koreji. Imaš jedan izvor a to je vlast, imaš jedan alat a to su mediji i kreiraš atmosferu.

Sve je krenulo 1931. godine i traje do danas. Gebels je utemeljitelj toga.
Last edited by Tesla Edison on 06/08/2020 10:45, edited 3 times in total.
dr_Evil

#74 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by dr_Evil »

TESLA_EDISON wrote: 06/08/2020 10:39
Point. wrote: 06/08/2020 10:35 Meni bi život bio dosadan da od do vjerujem u apsolutno sve što je zvanična verzija nečega
Da ali kad javno ovo izgovoriš odmah te stigmatiziraju. Postaneš čudak, teoretičar i sl.

Takva se atmosfera stvorila, da nema slobodnog razmišljanja niti postoji sloboda govora. Postoji na papiru a realnosti, posebno na zapadu, manje je slobode govora i slobode misli nego u S. Koreji. Imaš jedan izvor a to je vlast, imaš jedan alat a to su mediji i kreiraš atmosferu.

Jedna je teorija zavjere oko toga ko je srusio tornjeve u USA, a druga da ne trebamo vakcinisati djecu. Ovo prvo je zanimljivo, ima smisla, dok ovo drugo ubija!
Tesla Edison

#75 Re: Teorije Zavjere prerasle u mainstream

Post by Tesla Edison »

dr_Evil wrote: 06/08/2020 10:40
TESLA_EDISON wrote: 06/08/2020 10:39
Da ali kad javno ovo izgovoriš odmah te stigmatiziraju. Postaneš čudak, teoretičar i sl.

Jedna je teorija zavjere oko toga ko je srusio tornjeve u USA, a druga da ne trebamo vakcinisati djecu. Ovo prvo je zanimljivo, ima smisla, dok ovo drugo ubija!
Da ali kad javno ovo izgovoriš odmah te stigmatiziraju. Postaneš čudak, teoretičar i sl. a sve popraćeno ubačenim lažima. Ako kažeš da sumnjaš da je npr. princeza Dijana poginula, već da je ubijena, za tebe će reći i da vjeruješ da je Zemlja ravna.
Upravo je ovo što suština. Kad se odvažiš upitati zašto je nešto tako, odmah sa druge strane dobiješ odgovor u vidu stigmatiziranja, uvreda i sl. Zato kažem, atmosfera je takva da nema više slobode govora. Ne što ti vlast brani već što je vlast tako "odgojila" narod da će te taj isti narod "odbaciti" i smatrati budalom.
Post Reply