Pelješki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mate_Miso_Kovac

#51 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Mate_Miso_Kovac »

Država duradi nešto po pitanju luke Neum.

Država, koja u srcu sarajeva, đe četnika, ustaša, masona, vanzemaljaca i slicnih nema i ne pitaju se ni za sta, a para pritom ima na bacanje, nije u stanju napraviti par kilometara kljucnih cesta, bi trebala kopati vještačku luku, praviti terminale, pristupne puteve kroz neumske vrleti, pruziti prugu kroz te iste vrleti itd?

Stoposto realno i ostvarivo :P
high_volume

#52 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Za komunikaciju s neukim ljudima potrebno je posebno obrazovanje i vještine. Ja to nemam :(
RtrnOfSalisbury

#53 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by RtrnOfSalisbury »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/07/2020 18:17 Država duradi nešto po pitanju luke Neum.

Država, koja u srcu sarajeva, đe četnika, ustaša, masona, vanzemaljaca i slicnih nema i ne pitaju se ni za sta, a para pritom ima na bacanje, nije u stanju napraviti par kilometara kljucnih cesta, bi trebala kopati vještačku luku, praviti terminale, pristupne puteve kroz neumske vrleti, pruziti prugu kroz te iste vrleti itd?

prvo treba rastabirit to 'drzava' 8) dje, ko , sta, koga ... bejundha jeste drzava ... samo vrlo smijesna i nevidljiva ko kompleks piramida u visokom
AenemA

#54 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by AenemA »

Bog te *ebo jedva tunel na Vranduku ofarbamo a vi bi ni manje ni više luku u Neumu da pravite.
BHCluster

#55 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by BHCluster »

Zijo77 wrote: 16/07/2020 11:39
BHCluster wrote: 16/07/2020 04:11
Zijo77 wrote: 15/07/2020 21:27 Niko nikada od bošnjačke političke tzv. elite neće priznati ili možda hoće nekad u budućnosti. Mi nismo imali uslove i nismo trebali postati nezavisna država u onom trenutku. Nismo imali jedinstvo, nismo imali suverenitet nad teritorijom, nismo imali vojsku i nismo imali podršku SAD kakvu su imali Albanci na Kosovu. Najveći neprijatelj BiH je rat. BiH nije mogla preživjeti rat iako se čini da je preživjela. Ustvari je na aparatima, u komi. Mi smo trebali ostati u skraćenoj Jugoslaviji ili tzv. Velikoj Srbiji. BiH bi ostala Republika, a Bošnjaci bi bili drugi narod po brojnosti. Ipak bi to bila multietnička država. Srbi u BiH bi se vjerovatno sasvim drugačije ponašali nego danas. Oni koji odmah počnu priču kako bi morali ratovati za Srbiju u Hrvatskoj, trebaju se zapitati da li bi se uopšte i vodio taj rat nakon ostanka BiH u skraćenoj Jugoslaviji. Nezadovoljni bi bili Hrvati u BiH, ali znamo kakve su poteze vukli odmah nakon proglašenja nezavisnosti BiH. Mi smo trebali gledati sebe i svoj interes, a ne sanjati utopiju da će tri naroda živjeti u ljubavi i slozi predvođeni nacionalnim strankama.
Možda će neko pitati kakve ovo ima veze sa Pelješkim mostom. Eto, palo mije na pamet koliko smo nemoćni i jadni ne samo u slučaju Pelješkog mosta nego i u stotinu drugih stvari. Šta mislite da li bi Hrvatska pravila taj most da je Neum danas u tzv. skraćenoj Jugoslaviji? Mislim, da li bi ga pravila prije nego bi napismeno dala garanciju da neće ometati tzv. skraćenu Jugoslaviju u pristupu otvorenom moru? Pitanje je da li bi ga uopšte pravila.
Ovo komotno moze pod rubriku "univerzalne sveznalice i konkretne neznalice". :lol:
A zašto sam ja konkretna neznalica? Odlično se sjećam tih mučnih i teških godina. Ti češ sigurno reći da smo morali, da je bila Badinterova komisija, da su Amerikanci tražili, da je Srbija ucjenjivala i prijetila, da Tudjman nije spavao itd. itd. Sve je to tačno, ali odluka je bila u našim rukama. Zapravo, odluka je bila u rukama Alije Izetbegovića pošto se o svemu pitao. I ja ti kažem da je mogao sve presjeći jednom izjavom: Mi ostajemo u Jugoslaviji sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom kao ravnopravnim republikama.
Neko je pomenuo današnje ponašanje RS-a i Srba. To se ne može uzeti kao argument jer RS i Republika BiH nisu isti pojmovi. Srbi I Bošnjaci su sve do dolaska Miloševića bili u veoma dobrim odnosima.
Nemoguće je pričati o takvom potezu i rješenju, a da se uzme u obzir današnja situacija. Šta je bolje? Kažu, imamo državu i pitamo se o svemu u njoj. Eto, na primjeru Pelješkog mosta se pokazalo koliko se pitamo i koja nam je politička snaga.
Kazes nismo imali jedinstvo, a jedan od razloga sto je Bosna i Hercegovina postoji je upravo jedinztvo i pozrtvanost onih kojima je stalo do iste. Nismo imali vojsku medjutim smo imali TO, MUP i patriotske snage koje su odgovorile zadatku sto je kasnije preraslo u Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Naravno da bi se rat vodi i da bi morali ratovati za tu "skracenu Jugoslaviju" jer se to vec radilo u Hrvatskoj. Srbija nije napala Makedoniju nakon sto je ista proglasila nezavisnost 8. septembara 1991 sta bi sa tom "skracenom Jugoslavijom" zasto Makedonija nije ostala u toj tvorevini. Itd sve vec milion puta prezvakano. Sto se tice Peljskog mosta to je odraz ekonomske moci EU koja ga je finansirala sa 85% a i to trba biti nama u ovdje putokaz sta se sve moze napraviti kad si dio jakog ekonomskog bloka.
Novi_Nick

#56 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Novi_Nick »

Image

Tema ze zahuktava...idemo dalje do pobjede i privredne luke u drzavi BiH :D :thumbup:
Last edited by Novi_Nick on 18/07/2020 16:44, edited 1 time in total.
Novi_Nick

#57 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Novi_Nick »

high_volume wrote: 16/07/2020 18:19 Za komunikaciju s neukim ljudima potrebno je posebno obrazovanje i vještine. Ja to nemam :(
Sta je kompleksas, pokusavas izdici sebe omalovazavajuci druge :(
Kejn

#58 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

high_volume wrote: 16/07/2020 17:56
Kejn wrote: 16/07/2020 17:54
high_volume wrote: 16/07/2020 17:47

Kolega, ta "vanjska strana" poluotoka Klek je zakonom zaštićena ekološka zona. Ništa od te bajke :-)
Vidim kako je zaštićena pa buše pilone u morski pod i prave most :roll: Pod dva, Poluotok Klek i pripadajući akvatorij i teritorijalne vode malostonskog zaljeva su suvereni teritorij Bosne i Hercegovine. Hrvatska je priznala Bosnu i Hercegovinu pod Badinteru, da ne govorim da je granica i potvrđena sporazumom Tuđman-Izetbegović te da se taj sporazum koristi sve do danas. Ja ne znam da je iko od bh. institucija bh. teritorijalne vode proglasio ekološkom zonom ? Znam samo da je FBiH uvrstila luku Neum u urbanistički plan i objekat od strateškog interesa za FBiH.
Ne vidiš dovoljno. Most i zaštićena zona nisu na istoj poziciji. I zonu ekologije nije zaštitila BiH, nego Hrvatska, još poodavno. Možda i prije tvog rođenja :D
Ti si izgleda high on trava :lol: Samo BiH može proglasiti ekološke zone na svom teritoriju :lol: Ne postoji nikakva ekološka zona na bh. teritorijalnim vodama. Hrvatska nema nikakve ingerencije nad vodama drugih država.
Kejn

#59 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/07/2020 18:17 Država duradi nešto po pitanju luke Neum.

Šta tebe u Dablinu ili Minhenu boli k da li Bošnjaci prave ceste ili ne ili hoće li praviti luku ili neće :lol:
karanana

#60 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by karanana »

Moderacija, mozete li dodat onu "thank you" opciju na ovoj temi?

hocu da puknem thank you onom momku sto rece da ni tunel ne mozemo za 3 godine ofarbat, a more bi da prosirujemo u kopno i luku bi da pravimo.

plus, poluotok klek, iako pust, je u 100% privatnom vlasnistvu 4-5 obitelji. zar bi oni dali i prodali zemljiste za izgradnju luke? eto haj i da im se daju ponude koje ne mogu odbiti i da im drzava uzme to zbog strateskih razloga, mislite da administracija, opstina i puchanstvo neuma nece imati sta da kazu na izgradnju luke i da ne bi imali nista protiv toga? vise ce se pitati nego 5 vijeca ministara i clanova predsjednistva iz sarajeva.
high_volume

#61 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Kejn wrote: 16/07/2020 20:47
Kejn wrote: 16/07/2020 17:54

Vidim kako je zaštićena pa buše pilone u morski pod i prave most :roll: Pod dva, Poluotok Klek i pripadajući akvatorij i teritorijalne vode malostonskog zaljeva su suvereni teritorij Bosne i Hercegovine. Hrvatska je priznala Bosnu i Hercegovinu pod Badinteru, da ne govorim da je granica i potvrđena sporazumom Tuđman-Izetbegović te da se taj sporazum koristi sve do danas. Ja ne znam da je iko od bh. institucija bh. teritorijalne vode proglasio ekološkom zonom ? Znam samo da je FBiH uvrstila luku Neum u urbanistički plan i objekat od strateškog interesa za FBiH.
Ne vidiš dovoljno. Most i zaštićena zona nisu na istoj poziciji. I zonu ekologije nije zaštitila BiH, nego Hrvatska, još poodavno. Možda i prije tvog rođenja :D
Ti si izgleda high on trava :lol: Samo BiH može proglasiti ekološke zone na svom teritoriju :lol: Ne postoji nikakva ekološka zona na bh. teritorijalnim vodama. Hrvatska nema nikakve ingerencije nad vodama drugih država.
high_volume wrote: 16/07/2020 18:19 Za komunikaciju s neukim ljudima potrebno je posebno obrazovanje i vještine. Ja to nemam :(
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kejn

#62 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

high_volume wrote: 16/07/2020 22:11

Super argumentacija nema šta :thumbup: smijati se ko klaun u cirkusu
high_volume

#63 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Kejn wrote: 16/07/2020 22:29
high_volume wrote: 16/07/2020 22:11

Super argumentacija nema šta :thumbup: smijati se ko klaun u cirkusu
:D
Novi_Nick

#64 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Novi_Nick »

karanana wrote: 16/07/2020 21:37 Moderacija, mozete li dodat onu "thank you" opciju na ovoj temi?

hocu da puknem thank you onom momku sto rece da ni tunel ne mozemo za 3 godine ofarbat, a more bi da prosirujemo u kopno i luku bi da pravimo.

plus, poluotok klek, iako pust, je u 100% privatnom vlasnistvu 4-5 obitelji. zar bi oni dali i prodali zemljiste za izgradnju luke? eto haj i da im se daju ponude koje ne mogu odbiti i da im drzava uzme to zbog strateskih razloga, mislite da administracija, opstina i puchanstvo neuma nece imati sta da kazu na izgradnju luke i da ne bi imali nista protiv toga? vise ce se pitati nego 5 vijeca ministara i clanova predsjednistva iz sarajeva.
Pa nije teritorija gradica Neuma i okolne opstine privatna prcija svakog Hrvata ili Bosnjaka. Oni imaju ako imaju privatno vlasnistvo nad svojim kucama, stanovima, lokalima a ne nad drzavnim zemljistem i dijelom mora drzave BiH. Dragi karanana baca ti trap malo udesno, moraces na kanal :D
karanana

#65 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by karanana »

Eeee dragi novi nick. Ti bas ne vidis gdje zivis. Vise drzave bih ima u zagrebu nego u neumu i ti bi da bagerima uletis i kopas po hrvatskoj svetoj zemlji neuma i okolice. A hrvat ti dan danas blokira nesto sto probavas da uradis i na scojoj teritoriji. Ali u sustini ne znam sta je nadrealnija stvar: uci i kopat u hrvata ili biti sposoban pa krenuti u to kopanje i izgradnju. Mislim da ces prije dobit dozvolu od hrvata nego sto ces se osposobiti i napraviti to. Jer sposobnost vidimo na mnogim projektima i na nasoj teritoriji, evo u sred sarajeva lola blokiro gradjenje puta svojom bespravnom gradjevinom i niko penniju nista ne moze. A ti bi tjero hrvata sa njegovog vlasnistva na kleku.
elk

#66 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by elk »

Zadnji koji su mogli napraviti luku su mrski komunisti bijedici, pozderci i mikulici....jbg, napravise u plocama....Sve nakon toga su mokri dijasporsko - ubljebski snovi i hajcanje neukih sda/df glasaca, koji pred izbore dobiju kutiju sa topsom, bananama i dedo kafom.
Cuj luka u neumu :run: bas bi coviceva lokalna skriparija dala da se nesto tu gradi....a o sposobnosti ovih, biva nasih, da to naprave suvisno je bilo sta reci. Da rezimiram, prije ce dodik cestitati 1.3. nego ce dole biti luka. Kontate?
Novi_Nick

#67 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Novi_Nick »

karanana wrote: 17/07/2020 02:16 Eeee dragi novi nick. Ti bas ne vidis gdje zivis. Vise drzave bih ima u zagrebu nego u neumu i ti bi da bagerima uletis i kopas po hrvatskoj svetoj zemlji neuma i okolice. A hrvat ti dan danas blokira nesto sto probavas da uradis i na scojoj teritoriji. Ali u sustini ne znam sta je nadrealnija stvar: uci i kopat u hrvata ili biti sposoban pa krenuti u to kopanje i izgradnju. Mislim da ces prije dobit dozvolu od hrvata nego sto ces se osposobiti i napraviti to. Jer sposobnost vidimo na mnogim projektima i na nasoj teritoriji, evo u sred sarajeva lola blokiro gradjenje puta svojom bespravnom gradjevinom i niko penniju nista ne moze. A ti bi tjero hrvata sa njegovog vlasnistva na kleku.
Dragi Karanana, razumijem ja sve to, ali nigdje u svijetu se nije jedna drzava formirala, organizovala i upravljalo sa njom prefektno kroz jednu generaciju ili sad pa sad. To treba da uradi vise generacija sada i iza nas. Cijeli zivot je borba sa raznim stvarima i to treba shvatiti kao nesto normalno i sto ulazi u zivot, ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Ni drzave EU i ostalog svijeta nisu dobile nista servirano preko noci, nego su se cijelo vrijeme u istoriji kao i danas borili za svoje ciljeve. Ne treba biti pesimista nego optimista (ali ne lazni optimista) i na taj nacin se moze dosta toga uraditi i promjeniti. Privatno zemljiste na Kleku moze unici pod drzavnu eksproprijaciju zbog visih ciljeva cijele drzave BiH i njenog ukupnog stanovnistava, a nosioci privatnog zemljista i vlasnistva se mogu adekvatno isplatiti kada su u pitanju njihove nekretnine. Sam gradic Neum, okolne opstine kao i cijela drzava BiH, imali bi velike ekonomske i druge koristi od te BH luke kada je u pitanju ekonomski i drugi razvoj drzave, opstina i stanovnistva.
Last edited by Novi_Nick on 20/07/2020 22:22, edited 2 times in total.
Naslovnica

#68 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Naslovnica »

Ma hajte, molim vas.
Prvo ide dzamija u Neumu, pa onda luka, neka se zna neki red...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Tempo
ZeModerator

#69 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Tempo »

Novi_Nick wrote: 17/07/2020 16:15
karanana wrote: 17/07/2020 02:16 Eeee dragi novi nick. Ti bas ne vidis gdje zivis. Vise drzave bih ima u zagrebu nego u neumu i ti bi da bagerima uletis i kopas po hrvatskoj svetoj zemlji neuma i okolice. A hrvat ti dan danas blokira nesto sto probavas da uradis i na scojoj teritoriji. Ali u sustini ne znam sta je nadrealnija stvar: uci i kopat u hrvata ili biti sposoban pa krenuti u to kopanje i izgradnju. Mislim da ces prije dobit dozvolu od hrvata nego sto ces se osposobiti i napraviti to. Jer sposobnost vidimo na mnogim projektima i na nasoj teritoriji, evo u sred sarajeva lola blokiro gradjenje puta svojom bespravnom gradjevinom i niko penniju nista ne moze. A ti bi tjero hrvata sa njegovog vlasnistva na kleku.
Dragi Karanana, razumijem ja sve to, ali nigdje u svijetu se nije jedna drzava formirala, organizovala i upravljalo sa njom prefektno kroz jednu generaciju ili sad pa sad. To treba da uradi vise generacija sada i iza nas. Cijeli zivot je borba sa raznim stvarima i to treba shvatiti kao nesto normalno i sto ulazi u zivot, ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Ni drzave EU i ostalog svijeta nisu dobile nista servirano preko noci, nego su se cijelo vrijeme u istoriji kao i danas borili za svoje ciljeve. Ne treba biti pesimista nego optimista (ali ne lazni optimista) i na taj nacin se moze dosta toga uraditi i promjeniti. Privatno zemljiste na Kleku moze unici pod drzavnu eksproprijaciju zbog visih ciljeva cijele drzave BiH i njenog ukupnog stanovnistava, a nosioci privatnog zemljista i vlasnistva se mogu adekvatno isplatiti kada su u pitanju njihove nekretnine. Sam gradic Neum, okolne opstine kao i cijela drzava BiH, imali bi velike ekonomske i druge koristi od te BH luke kada je u pitanju ekonomski i drugi razvoj drzave, opstina i stanovnistva.

odakle si ti, alaha ti?
Novi_Nick

#70 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Novi_Nick »

Tempo wrote: 17/07/2020 23:14
Novi_Nick wrote: 17/07/2020 16:15

odakle si ti, alaha ti?
Ja sam iz Sarajeva a odakle si ti?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Nikakve ekonomske niti bilo koje druge koristi BiH ne bi imala od luke u Neumu ni za 300 godina :D to su samo zajebancije nekih struja u inat nekom :D.
Connaisseur Karlin

#72 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Connaisseur Karlin »

Bobi wrote: 18/07/2020 09:03 Nikakve ekonomske niti bilo koje druge koristi BiH ne bi imala od luke u Neumu ni za 300 godina :D to su samo zajebancije nekih struja u inat nekom :D.
Neumska morska zona je suvise plitka za teretne brodove, pogledaj ulazni kanal u Neum :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#73 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Connaisseur Karlin wrote: 18/07/2020 10:40
Bobi wrote: 18/07/2020 09:03 Nikakve ekonomske niti bilo koje druge koristi BiH ne bi imala od luke u Neumu ni za 300 godina :D to su samo zajebancije nekih struja u inat nekom :D.
Neumska morska zona je suvise plitka za teretne brodove, pogledaj ulazni kanal u Neum :)
Ma dobro to...ovdje se protura prica o prosperitetu države :mrgreen: a glede luka..marine da se naprave bilo bi top :mrgreen: .
Naslovnica

#74 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Naslovnica »

Ovo za izgradnju luke u Neumu je u domenu humora ala Sutorina.
:lol:
Connaisseur Karlin

#75 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Connaisseur Karlin »

Bobi wrote: 18/07/2020 10:46
Connaisseur Karlin wrote: 18/07/2020 10:40
Ma dobro to...ovdje se protura prica o prosperitetu države :mrgreen: a glede luka..marine da se naprave bilo bi top :mrgreen: .
u Neum se moze uloziti , da postane BiH Monako :-D
Post Reply