Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pise:
SRT-4 Stage 2 Turbo Upgrade Kit without Turbo Toys (P5007863)
260 hp @ 5200 rpm and 280 ft-lbs of torque @ 3600-4400 rpm
SRT-4 Stage 2 Turbo Upgrade Kit with Turbo Toys (P5007967) 265 hp @ 5200 rpm and 280 ft-lbs of torque @ 3600-4800 rpm High Octane Mode - 280 hp @ 5200 rpm and 300 ft-lbs of torque @ 3600-4400 rpm
*Optional Mopar Performance Cat-back exhaust system (P4510461) required to achieve performance ratings.
a i neznam sta vise trazis. ja sam tebi i svima objasnio na sta sam mislio (visokokompresiona vozila - gube snagu usljed prerane detonacije tj samo zapaljenja i kad im stavis jaci oktan oni se povrate zivotu) i to nemam sta traziti na netu jer je to cista logika.
The_Flyer2002 wrote:
CONJUROR ti si jedan najveci GLUPAN na kojeg sam ikad obratio paznju. nije ti dzabe nik KONJ.
kreten si i imas problema sa ljudima.
moje strucno misljenje je da te zena vara ali da si prevelika picka da bi joj ista reko pa onda se ko falan ispoljavas ovde.
na tovje postove vise necu obracati paznju jer ti unosis razdor i mislim da nemas puno prijatelja (ako imas i jednog bilo bi golemo) hehe
vidi se da si jos dijete. mozda taj sto ti kara zenu je malo zreliji od tebe.
upozorio sam te bio za imena. jel te ovo vrijedja mackice?
kreten
Ovako se ne diskutuje djecace dragi. Ja razumijem da si iznerviran jer u ranijim postovima na temu oktani nisi pokazao neko znanje tj provalio si se maximalnoooo.
Nije sramota ne znati. Niko se nije rodio naucen. Pusti se ti interneta i linkova nego knjigu u ruke i uci.
Jedno je sigurno, tvojim odlaskom u USA Bosna nije pretrpjela odliv mozgova
LeKo wrote:Sto je za drva, ugalj, brikete i sl. kalorična moć, to su oktani kod benzina. Npr. stavis u peć drvo ono grije ali ne toliko jako kao ugalj, isto je i sa benzinom, logično je da će auto potrositi više benzina od 87 nego od 95 ili 98 oktana za ostarivanje rezultata pogonjenja, razlog - kod višeoktanskog benzina veća snaga kod paljenja, tj vece oslobadjanje energije.
Leko citaj gore sta sam pisao i nauci. Ugalj i oktani nisu jedno te isto.
Osim toga, upravo sam pronasao da se broj oktana u USA i Kanadi ne racuna isto kao u Evropi. U principu, gorivo sa 87 oktana u USA i Kanadi je jednako gorivu sa 92 oktana u Evropi.
Ljudi ako imalo znate engleski procitajte ovo o oktanima: http://en.wikipedia.org/wiki/Petrol
Evo jednog malog isjecka iz te i stranice:
Some people believe that adding a higher octane fuel to their engine will increase its performance or lessen its fuel consumption; this is false - engines perform best when using fuel with the octane rating they were designed for.
hhehehehehe, izgleda da ne pricamo istim jezikom, tj ne razumijemo se,
uporedio si ugalj i oktan sto ja nisam naveo, ako ces vec porediti onda su to benzin i ugalj oba svojim izgaranjem oslobadjaju energiju. BTW. Evo ti drugo laicko pojasnjenje, npr. radis na gradjevini teske fizicke poslove, da li ces imati vise energije za rad kad rucas rizu ili pak meso, soju i sl????
Pips neka te nebudse stid nositi naočale, ja ih nosim, pa ponovo pročitaj moj post i vidjet ćeš šta sam htio reći. Tvoj je problem što nemaš pojma šta je ugao paljenja.
Conjuror neću da se obazirem na tvoje seljačke uvrede, ali vidi s eda su ti do početka rata kokoške hodale po kući i da si prvi put u americi auto provozao.
Ja ti fino objašnjavama kako da probaš u praksi ti opet meni teoriju.
Sada bi ti trebao objašnjavati zbog čega su britanski spitfajeri bili sporiji od američkih mustanga 1941 u borbi za VB (britanci su koristili 95 oktana gorivo a amerikanci 110 oktansko gorivo). Ja ti govorim u praksi, a ako moje auto ide bolje sa višepktanskim gorivom šta je to? Pad snage ili dobitak na snazi? A preporučeno gorivo je 95 oktana. Stoga momak počni sam neke stvari raditi i malo manje teoretiši i nazivaj ljude glupima, to pokazuje tvoju kulturu i obrazovanje.
whow wrote:E da se vas dvojica nebih vise nadmudrivali evo nesto na temu. Evo nekoliko prednosti Americke auto industrije u odnosu na Europu i Japan.
Komfor i udobnost . Americka auta imaju superioran odnos cijene naspram komfora. Europski ili Japanski proizvodaci takoder nude komfor ali za mnogo "vecu paru" . Svako ko' se ikada vozio u recimo Ford Taurus-u zna zbog cega se ovaj auto smatra radnickom limuzinom.
Chevrolet Impala recimo pruza nevjerovatnu udobnost za relativno nisku cijenu. E sada zamislite nekoga ko se sav zivot vozio u Imalama , Taurusima i slicno da pocne voziti Corolu , pa to je smijesno. Onda uzmimo pick up truck - segment- Amerikanci sa neprikosnoveni u ovom segmentu . Eto pa sad malo diskutirajte za ozbiljno.
Jeste ali zato oni dobiju galon za par dolara a nama litra goriva oko 1 Euro pa da si Bill Gates bankrotiro bi i ko kaze da su bolja veca auta? To su americki megalomanski rezoni koji su meni nejasni. Ja recimo vise gotivim kompaktnija auta pa cak i nezavisno od potrosnje goriva itd. tako da bi prije kupio tu corolu nego tog taurusa.
pa sta??? u usa jedinica za tecnost je galon (3.78Litara) i novcana jedinica je dolar. trenutna cijena u mom podruciju je 2.40 po galonu to je za 87-micu. za 93-cu koja je "najbolje" na trzistu cijena je oko 2.60.
kad se usporedi kvalitet goriva onda mi placamo vise. ovde 95 kosta nekih 2.90 a da ne govorimo o 98 koja se prodaje u evropi. to je ovde racing fuel. (samo primjer. dodge neon srt-4 ima 230ks na 93-ci. kada se koristi 98-mica onda auto dobije dodatnih 20-30 ks. podaci sa mopar-a )
da ti nedaljim
u krivu si
ja sam u pravu
ove zadnja 4 reda napiso sam samo da zadovoljim moj ID (id, ego, superego)
pa onda je znaci litar najkvalitetnijeg goriva 2,60/3,78=0,687$ a kod nas mjesavina gorivo + H2O 1,7xxx KM (sa stalnom tendencijom rasta. ) + standard USA > standard BIH = bankrot shvatas
a ovo za oktane nije dzaba " ...kazem pumpadziji, pumpadzijo poslo me nurko da naspes sto vise oktana u moj benzin .."
Nineac molim te odgovori mi da li ima razlike ako koristim 98 oktansko gorivo a motor je predvidjen za 95 oktana a u slucaja jer moj motor nema knocksensor Alfin boxer.
Da li se to moze odraziti na rad motora i na njegov vijek trajanja?
Nex wrote:Nineac molim te odgovori mi da li ima razlike ako koristim 98 oktansko gorivo a motor je predvidjen za 95 oktana a u slucaja jer moj motor nema knocksensor Alfin boxer.
Pozdrav svima a stvarno bi mogli bez vrijedjanja.
ako je proizvodjac preporucio 95 sipaj 95.
sto se tice vrijedjanja to conjuroru reci.
pips mehanicaru ti vozi auto sa 11 kompresijom na 87 pa ce mo vidjeti koliko ces snage iz njega izvuci i koliko ce ti to auto trajati.
onda isto probaj sa 93 i vidi razlike.
vi svi trubite nesto da nema razlike sto se tice goriva
probajte sami. teorija i praksa se cesto razlikuje.
teoretski bilo je nemoguce postici brzinu od preko 300 kmh na obicnim gumama za nekih 6-8 sek. kada su teoreticari ko vi to trubili ljudi su ih osramotili tako sto su napravili DRAG cars.
ja priznam ja nisam expert vec samo amater koji ima malo logike za razliku od nekih.
Možeš za alfu koristiti taj benzin jer taj motor sam od sebe traži više oktana. Moj buraz voza alfu 146 1.6 boxer sa 103 ks i ja kada idem izvan BiH sa tim autom sipam 98 i osjeti se razlika.
pise:
SRT-4 Stage 2 Turbo Upgrade Kit without Turbo Toys (P5007863)
260 hp @ 5200 rpm and 280 ft-lbs of torque @ 3600-4400 rpm
SRT-4 Stage 2 Turbo Upgrade Kit with Turbo Toys (P5007967) 265 hp @ 5200 rpm and 280 ft-lbs of torque @ 3600-4800 rpm High Octane Mode - 280 hp @ 5200 rpm and 300 ft-lbs of torque @ 3600-4400 rpm
*Optional Mopar Performance Cat-back exhaust system (P4510461) required to achieve performance ratings.
a i neznam sta vise trazis. ja sam tebi i svima objasnio na sta sam mislio (visokokompresiona vozila - gube snagu usljed prerane detonacije tj samo zapaljenja i kad im stavis jaci oktan oni se povrate zivotu) i to nemam sta traziti na netu jer je to cista logika.
do izvinjenja tvoje postove ignorisem.
Eto pogledao sam taj link koji usput nema nikakve veze sa ovim sto mi pricamo ali i on dokazuje da nisi u pravu. Lijepo ti pise:
If you fill the tank with 100 (R+M)/2 octane unleaded fuel, you can press the red switch located on the Turbo Toys bezel, and discover instant torque and power gains.
Posto nisi ovo shvatio, dopusti da ti objasnim. Sta mislis cemu red switch sluzi? Je si li se pitao sta je spark advance i kakve veze red switch ima s tim? Ukratko, cijeli mehanizam poboljsa ritam paljenja svjecica na vecim obrtajima kako bi se maksimalno iskoristila kompresija u cilindrima. Gorivo sa vise oktana mu je samo potrebno da nebi doslo do samozapaljivanja goriva jer u protivnom red switch nebi imao efekta.
Sorry, ali pronadji drugi link.
Nex wrote:Nineac molim te odgovori mi da li ima razlike ako koristim 98 oktansko gorivo a motor je predvidjen za 95 oktana a u slucaja jer moj motor nema knocksensor Alfin boxer.
Pozdrav svima a stvarno bi mogli bez vrijedjanja.
Moj jarane ako ces ti slusati sta ti nineac kaze pripremi se da ides kod mehanicara cesce nego inace.
Nineac, ako si ti mehanicar garant su ti ruke pune posla zbog savjeta koje dajes ljudima. Ako nisi, otvori radnju bice posla preko glave garant!
Nex, vise oktana ce ti samo pomoci ako ti motor ima tzv kuckanje. Ako motor radi normalno, neces nista dobiti na snazi.
Goriva sa 98 ili 95 oktana imaju istu energetsku vrijednost samo sto se 98 teze samo pali pod pritiskom.
Conjuror nisam mehaničar, ali sam bar civilizovan i kulturno se ponašam za arzliku od tebe.
Od tvog dolaska ovdje imamo vrlo velike mogućnosti da nam moderator zatvori temu po prvi put zbog vulgarnosti!
nineac wrote:Conjuror nisam mehaničar, ali sam bar civilizovan i kulturno se ponašam za arzliku od tebe.
Od tvog dolaska ovdje imamo vrlo velike mogućnosti da nam moderator zatvori temu po prvi put zbog vulgarnosti!
Daj manite se suplje price o kulturi i licnim problemima nego fino dokazite i postavite par linkova na kojima se jasno objasnjava sta su oktani i kakve veze oni imaju sa snagom i potrosnjom. Na tome se zapelo, zar nije?
Dokazite sta tvrdite i ja cu vam posteno priznati da nisam u pravu. U protivnom, vas dvojica bi trebali posteno reci da niste u pravu i da ste bili pogresno nauceni.
Ja ti opet kažem da probaš. Kaže se praksa čini majstora, a tebi momak fali prakse. Objasnio sam ti kako ćeš probati. Inače, ja više vjerujem sebi nego nekom ko je nešto napisao na nekom linku. Ja sam to PROBAO U PRAKSI za razliku od tebe.
Inače otkako postoji superplus 98 ja sipam u auto kada nije velika razlika u cijenu i nikad ništa niej bilo. Takođe, višeoktansko gorivo je čišće te sadrži manje sumpora te bolje čisti taloge sa ventila, pa nakon naše bosanske bljuvotine nasut takvo gorivo u inostranstvu je poželjno.
Ja to stalno radim i nikad ništa. Jedino da vidim na nekom linku da mi nije nešto crklo kada idem na put, Conjuror kaže oni znaju bolje od mene, pa možda oni znaju da li mi je nešto crklo ili ne
Drugo nemoj ti manite se kulture. Ti ovdje ljude nazivaš glupim. Što? Jel to ima nekih neprebrođenih frustracija pa ovdje istersaš negativnu energiju. malo se smiri. Ja ti savjetujem da probaš neke stvari sa autima i potrošiš tu svoju negativnu energiju.
Budeš li nastavio toliko čitati razna sranja po interentu em ćeš oćoravit em ćeš stvarno poluditi.
Ponašaj se civilizovano i kulturno. Ako već toliko pokušavaš da nam svima ovdje pokažeš da si amerikanac a ne bosanac, onda se ponašaj u skaldu sa sredinom u kojoj živiš.
nineac wrote:Pips neka te nebudse stid nositi naočale, ja ih nosim, pa ponovo pročitaj moj post i vidjet ćeš šta sam htio reći. Tvoj je problem što nemaš pojma šta je ugao paljenja.
Conjuror neću da se obazirem na tvoje seljačke uvrede, ali vidi s eda su ti do početka rata kokoške hodale po kući i da si prvi put u americi auto provozao.
Ja ti fino objašnjavama kako da probaš u praksi ti opet meni teoriju.
Sada bi ti trebao objašnjavati zbog čega su britanski spitfajeri bili sporiji od američkih mustanga 1941 u borbi za VB (britanci su koristili 95 oktana gorivo a amerikanci 110 oktansko gorivo). Ja ti govorim u praksi, a ako moje auto ide bolje sa višepktanskim gorivom šta je to? Pad snage ili dobitak na snazi? A preporučeno gorivo je 95 oktana. Stoga momak počni sam neke stvari raditi i malo manje teoretiši i nazivaj ljude glupima, to pokazuje tvoju kulturu i obrazovanje.
The_Flyer2002 wrote:CONJUROR ti si jedan najveci GLUPAN na kojeg sam ikad obratio paznju. nije ti dzabe nik KONJ.
kreten si i imas problema sa ljudima.
moje strucno misljenje je da te zena vara ali da si prevelika picka da bi joj ista reko pa onda se ko falan ispoljavas ovde.
na tovje postove vise necu obracati paznju jer ti unosis razdor i mislim da nemas puno prijatelja (ako imas i jednog bilo bi golemo) hehe
vidi se da si jos dijete. mozda taj sto ti kara zenu je malo zreliji od tebe.
upozorio sam te bio za imena. jel te ovo vrijedja mackice?
kreten
Pretpostavljam ovo je kultura o kojoj govoris? Ja sam samo rekao da ste ti i Flyer glupi sto bi vi trebali shvatiti kao kompliment s obzirom na argumente na koje se pozivate u svojim postovima.
Conjuror ti imaš ozbiljan psihološki problem. Em stvarno misliš da si najpametniji, em te stid što si iz bosne jer misliš da si manje vrijedan.
Potraži pomoć, ali kod psihića a ne mehaničara. ja mislim jaro da si ti htiou podforum "umjetnost zivljenja" a ne auto-moto. Tamo zna biti dobrih savjeta za takve kao što si ti.
Inače ja sam čitao takve stvari kada sam imao 10 godina a ne sad. sada to u praksi provodim. Znači, diskutovat ćemo za nekih 20-25 godina, kada prođeš tu fazu. Pubertet zna biti jebena stvar, pogotovo ako zakasni!
nineac wrote:Conjuror ti imaš ozbiljan psihološki problem. Em stvarno misliš da si najpametniji, em te stid što si iz bosne jer misliš da si manje vrijedan.
Potraži pomoć, ali kod psihića a ne mehaničara. ja mislim jaro da si ti htiou podforum "umjetnost zivljenja" a ne auto-moto. Tamo zna biti dobrih savjeta za takve kao što si ti.
Inače ja sam čitao takve stvari kada sam imao 10 godina a ne sad. sada to u praksi provodim. Znači, diskutovat ćemo za nekih 20-25 godina, kada prođeš tu fazu. Pubertet zna biti jebena stvar, pogotovo ako zakasni!
Tacno tako. Zamisli onda kako je tebi kad te covjek kao ja sa skromnim znanjem ostavi bez teksta pa onda pricas o svemu osim o onome o cemu je tema. Citava dva topika odose u nepovrat zbog tvoje i Flyerove nesposobnosti da poduprete ove dvije tvrdnje:
1. da su EU auta tehnoloski naprednija od onih pravljenih za Americko trziste i
2. da vise oktana u gorivu daje vecu snagu i smanjuje potrosnju.
Nema li boljeg nacina da se pokaze da sam neznalica i glup od dokazivanja ovih tvrdnji gore? Rado bi ti kad bi mogao ali posto nemozes onda ces upropastiti temu a ne priznati da nisi znao.
Bujrum.
vidis kad te neko nadje da grijesis tj upotrebljavas to malo mozga onda pribjegnes izbjegavanju tema. hehehe kukavica
mene seljak nikad uvrijediti nije mogo.
nineac wrote:Pips neka te nebudse stid nositi naočale, ja ih nosim, pa ponovo pročitaj moj post i vidjet ćeš šta sam htio reći. Tvoj je problem što nemaš pojma šta je ugao paljenja.
Dragi Nineac ja problema nemam bar sto se tice poznavnja motora a samim tim i sa uglom paljenja. Ti sigurno nisi zanao ni biciklo voziti kad sam renovirao motore, moje znanje sa fakulteta (Chalmers Sweden) je sigurno vrijednije od tvoje prakse, moj svakodnevni rad kao inzinjer na razvoju motora u Volvu nije za podcijeniti, angazman u slobodno vrijeme kao suvlasnik tima TRM Racing , zavidan broj kilometara na nurburg ringu i ti meni kazes tako?
Mene ne interesuje sta i koliko ti znas ( u svakom slucaju puno vise od flayera uvlakuse) ali kad napises i tvrdis glupost i neistinu moram reagovati.
Edukatini nivo ovoga foruma je nazalost vrlo nizak ponajvise zbog nekolicine tvrdoglavih tipova i zao mi je sto neistine prolaze do mladih i finih momaka (npr. Anel moj fav). Ako diskusije nastave ovakvim tonom kao sto je slucaj zadnjih dana jedan clan manje.
Fin pozdrav svim forumasima
Dragi Nineac ja problema nemam bar sto se tice poznavnja motora a samim tim i sa uglom paljenja. Ti sigurno nisi zanao ni biciklo voziti kad sam renovirao motore, moje znanje sa fakulteta (Chalmers Sweden) je sigurno vrijednije od tvoje prakse, moj svakodnevni rad kao inzinjer na razvoju motora u Volvu nije za podcijeniti, angazman u slobodno vrijeme kao suvlasnik tima TRM Racing , zavidan broj kilometara na nurburg ringu i ti meni kazes tako?
Mene ne interesuje sta i koliko ti znas ( u svakom slucaju puno vise od flayera uvlakuse) ali kad napises i tvrdis glupost i neistinu moram reagovati.
Edukatini nivo ovoga foruma je nazalost vrlo nizak ponajvise zbog nekolicine tvrdoglavih tipova i zao mi je sto neistine prolaze do mladih i finih momaka (npr. Anel moj fav). Ako diskusije nastave ovakvim tonom kao sto je slucaj zadnjih dana jedan clan manje.
Fin pozdrav svim forumasima
buraz ja priznam da neznam dosta toga ali svatas li ti sta ja tvrdim???
ja samo govorim da ako u auto koje treba da ima 93 stavis 87 da ce izgubiti na snazi jer dolazi do ranijeg paljenja. e sad jel ovo istina ili ne?? molim te poduci me. (ovo je najozbiljnije) radi toga tvrdim da ako koristis
93 imaces vise snage vec da koristis 87. zato i VOLVO preporucuje pravilno gorivo za motore i na performansama govore da je koristeno odredjeno gorivo.