Koji fakultet upisati?
-
Nierika
#51 Re: Koji fakultet upisati?
Koliko sam ja upratila, privatnici ne vrednuju diplome previše, u državnim firmama nešto više al' nije mi se još desilo da je neka firma ili organizacija rekla, wow ti si završila faks koji ne završi puno ljudi i ovo je posao za tebe. Nego se prijavljujem na slične poslove gdje konkurišem zajedno s novinarima, književnicima, ljudima bez faksa al' s puno iskustva i slično, i rekla bih da nisu preoduševljeni jer me moraju preškolovati a što bi radili tako nešto. I tako. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: Koji fakultet upisati?
kako privatnici ne vrednuju diplome
je li ASA bolnica privatna?
zaposljavaju li doktore s diplomom?
naravno da je masinstvo tesko kada udjes u firmu HALU gdje je neko ulozio 4 milijuna
ocekuje rezultate ali ako mu doneses zaradu na konju si
ima da te vuku za rukav
je li ASA bolnica privatna?
zaposljavaju li doktore s diplomom?
naravno da je masinstvo tesko kada udjes u firmu HALU gdje je neko ulozio 4 milijuna
ocekuje rezultate ali ako mu doneses zaradu na konju si
ima da te vuku za rukav
- Ludzak
#53 Re: Koji fakultet upisati?
Vrenduju privatnici diplome, nisam rekao da ne vrenduju. Ali ne koliko bi trebalo. Traženiji posao je CNC operater, i to se dobro plaća, nego inženjer mašinstva. A od inženjera se traži da bude konstruktor, dizajner, CNC programer, CNC operater, da proračunava konstrukcije, da osmisli tehnološke operacije za izradu itd. Je li inženjer ili nije?Nierika wrote: ↑02/09/2026 23:28 Koliko sam ja upratila, privatnici ne vrednuju diplome previše, u državnim firmama nešto više al' nije mi se još desilo da je neka firma ili organizacija rekla, wow ti si završila faks koji ne završi puno ljudi i ovo je posao za tebe. Nego se prijavljujem na slične poslove gdje konkurišem zajedno s novinarima, književnicima, ljudima bez faksa al' s puno iskustva i slično, i rekla bih da nisu preoduševljeni jer me moraju preškolovati a što bi radili tako nešto. I tako.![]()
Odgovornost mašinskog inženjera je, po mom mišljenju, malo podcjenjena.
-
Nierika
#54 Re: Koji fakultet upisati?
Za doktore je zakonom regulisano da ne mogu raditi bez diplome, i za još neke profesije. Za novinare npr. nije, ja kad pokušam objasniti da sam jedva utekla s faksa (donekle sličan odsjek novinarstvu) smiju mi se
- dr_Evil
#55 Re: Koji fakultet upisati?
Cijenjeno je masinstvo u BiH, ja sam zaradjivao odlicno, a znam i danas da kolege zaradjuju odlicno. Ali neces zaradjivati kao hecim ili stomatolog, to zaboravi. Mislim da danas sa masinstvom neces imati ispod 2500KM kako god da okrenes. Moje stare kolege su svi izmedju 3 i 4 sada.Ludzak wrote: ↑02/09/2026 23:14Mašinstvo u BiH nije cijenjeno. Po državnim možda jeste, ali ako zapadneš da radiš kod privatnika zahebano. Previše odgovornosti, i psihičkog i fizičkog pritiska, i na kraju se najviše opare guzonje preko tvojih leđa sa minimum odgovornosti.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 12:28Aleksandra Kostić nije neko ko ce terorisati studenta, ne znam kakvi su sad ovi asistenti koji su postali profesori, ja sam zavrsio 2012 i nije bio niti jedan nenormalan, osim mozda Repčića, ali i on je bio takav vezano za njegove knjige, a ne za sukanje na ispitima, bezvezno obaranje studenata i slicno. A sa masinstvom mozes birati bezbroj branši u kojima ces raditi, od energetike, zastite okolisa, klimatizacije, grijanja, hladjenja, proizvodnje, automobilska industrija, odbrambena industrija, konstrukcije, itd. itd. Ja sam upisao mašinstvo jer sam volio fiziku.dr_Evil wrote: ↑31/08/2026 12:23
Ne znam sta bih ti rekao... ludjaka od profesora naravno da ima, imali smo cak i temu o tim profama iz matematike na ovom forumu.
Ima posla, placeno kako te zapadne od minimalce do odlicne plate, sta nam nosi buducnost sa AI stvarno ne znam. Masinstvo se upisuje ako to volis, nije zbog para ili ugleda.
Neko ko se ne razumije u mašinstvo, teško da njemu možeš objasniti neke stvari, njima je cilj kapital i novac.
Ako imaš nekih veza, i zajedničkim snagama otvoriti svoju sopstvenu firmu, onda OK. Ali za toga treba ogroman kapital.
-
Nierika
#56 Re: Koji fakultet upisati?
Više možda vrednuju kroz radno iskustvo. Ne znam kakva je situacija na tržištu al ovako u razgovoru rekla bih da se zanimanje inženjera pominje u kontekstu respektabilnih zanimanjaLudzak wrote: ↑03/09/2026 09:45Vrenduju privatnici diplome, nisam rekao da ne vrenduju. Ali ne koliko bi trebalo. Traženiji posao je CNC operater, i to se dobro plaća, nego inženjer mašinstva. A od inženjera se traži da bude konstruktor, dizajner, CNC programer, CNC operater, da proračunava konstrukcije, da osmisli tehnološke operacije za izradu itd. Je li inženjer ili nije?Nierika wrote: ↑02/09/2026 23:28 Koliko sam ja upratila, privatnici ne vrednuju diplome previše, u državnim firmama nešto više al' nije mi se još desilo da je neka firma ili organizacija rekla, wow ti si završila faks koji ne završi puno ljudi i ovo je posao za tebe. Nego se prijavljujem na slične poslove gdje konkurišem zajedno s novinarima, književnicima, ljudima bez faksa al' s puno iskustva i slično, i rekla bih da nisu preoduševljeni jer me moraju preškolovati a što bi radili tako nešto. I tako.![]()
Odgovornost mašinskog inženjera je, po mom mišljenju, malo podcjenjena.
- Truba
#57 Re: Koji fakultet upisati?
imali smo lagane izbore u mladosti
i sada kusamo posljedice losih izbora i tezi nam je zivot
s tim da se zene mogu dobro udati
a muškarcima je njegov stalež i socio ekonomski status zacementiran u vecini slucajeva kako se snadje
- Truba
-
Nierika
#59 Re: Koji fakultet upisati?
Upoznala sam jednog lika koji mi je pomenuo posao CNC operatera al je pričao da će nekad upisati IT ili sličan smjer.
- dr_Evil
#60 Re: Koji fakultet upisati?
Ebi ga, malo ili puno sta ja znam. Ispao sam vise iz svega dole. Ne gleda se vise ni koja su primanja nego koji je i broj radnih sati. Imam druga sofer izadje 3milje, ali on ima duplu normu koliko je odstuan od kuce.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#61 Re: Koji fakultet upisati?
Cuj malo 3.5 milje.
Zena nek ima jos 2 ti si boss i hadzija, 2 u 1
- Truba
#62 Re: Koji fakultet upisati?
malo je za inzenjera kad pogledamo koliko je on ulozio u svoj faks a koliko sam ja u svoj
moj je diplomski bio gledao filmove i pisao o njima tražeći kapitalisticku propagandu protiv komunista
a diplomski jednog inzenjera strojarstva je kakav?
moj je diplomski bio gledao filmove i pisao o njima tražeći kapitalisticku propagandu protiv komunista
a diplomski jednog inzenjera strojarstva je kakav?
-
Nierika
#63 Re: Koji fakultet upisati?
Dramske akademije u evropskim zemljama i na Balkanu se uglavnom dosta cijene. Da ne budem potpuno Nierikocentrična, za npr. žurnalistiku sam čula da obaraju studente (ne znam koliko ih diplomira, često čitam da ih je puno nezaposleno) al bih rekla da postoji neki disconnect između faksa i poslodavaca u smislu uspješnog poslovanja i razmjeneTruba wrote: ↑03/09/2026 10:00imali smo lagane izbore u mladosti
i sada kusamo posljedice losih izbora i tezi nam je zivot
s tim da se zene mogu dobro udati
a muškarcima je njegov stalež i socio ekonomski status zacementiran u vecini slucajeva kako se snadje
- dr_Evil
#64 Re: Koji fakultet upisati?
Ma Truba cini ti se, svaki faks je tezak ako za to bas i nemas nekog posebnog talenta. Ja ne bih nikad mogao napisati kolumnu, ili osvrt na neki film, sve sta imam reci kazem u 3 recenice. Jesmo se mi namucili sa matematikom, ali posteno govoreci radije bih polagao 10 matematika nego Johnnyevu anatomiju ili farmakologiju.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#65 Re: Koji fakultet upisati?
I ja se nakon 2 Gimnazije uopste nisam napatio da zavrsim masinstvo, jer je bila dobra podloga. Nikada ne bih mogao nabubati anatomiju i slicne predmete, kao ni npr rimsko pravo. Uvijek su mi lezali zadaci, proracuni, matematika, fizika...
-
Nierika
#66 Re: Koji fakultet upisati?
Ja se sjećam iskustva jedne drugarice koja je upisala ETF i koliko se namučila da diplomira. Ja sam imala jedva 4 iz matematike i fizike, sumnjam da bih mogla upisati ETF. Ista ta drugarica je stalno pričala o filmovima, možda je trebala upisati ovaj moj odsjek. 
- Ludzak
#67 Re: Koji fakultet upisati?
Vjeruj da ima u BiH koji zarađuju i manje od 2000 KM. Posebno u manjim sredinama. Ne govorim za Sarajevo.dr_Evil wrote: ↑03/09/2026 09:59Cijenjeno je masinstvo u BiH, ja sam zaradjivao odlicno, a znam i danas da kolege zaradjuju odlicno. Ali neces zaradjivati kao hecim ili stomatolog, to zaboravi. Mislim da danas sa masinstvom neces imati ispod 2500KM kako god da okrenes. Moje stare kolege su svi izmedju 3 i 4 sada.Ludzak wrote: ↑02/09/2026 23:14Mašinstvo u BiH nije cijenjeno. Po državnim možda jeste, ali ako zapadneš da radiš kod privatnika zahebano. Previše odgovornosti, i psihičkog i fizičkog pritiska, i na kraju se najviše opare guzonje preko tvojih leđa sa minimum odgovornosti.JOINT_1921 wrote: ↑31/08/2026 12:28
Aleksandra Kostić nije neko ko ce terorisati studenta, ne znam kakvi su sad ovi asistenti koji su postali profesori, ja sam zavrsio 2012 i nije bio niti jedan nenormalan, osim mozda Repčića, ali i on je bio takav vezano za njegove knjige, a ne za sukanje na ispitima, bezvezno obaranje studenata i slicno. A sa masinstvom mozes birati bezbroj branši u kojima ces raditi, od energetike, zastite okolisa, klimatizacije, grijanja, hladjenja, proizvodnje, automobilska industrija, odbrambena industrija, konstrukcije, itd. itd. Ja sam upisao mašinstvo jer sam volio fiziku.
Neko ko se ne razumije u mašinstvo, teško da njemu možeš objasniti neke stvari, njima je cilj kapital i novac.
Ako imaš nekih veza, i zajedničkim snagama otvoriti svoju sopstvenu firmu, onda OK. Ali za toga treba ogroman kapital.
-
nikeze
#68 Re: Koji fakultet upisati?
Možete otići kod psihologa za profesionalnu orjentaciju, i on će vam dati preporuku za šta ste talentovani.
Drugi bitan faktor je koliko imate novca za studij i da li ćete moći finansirati studije.
Što se tiče privatnih fakulteta, ako su akreditirani vrijede isto kao i državni. ( To pouzdano znam.) A znam i osobe
koje su dobile tu diplomu i savršeno rade svoj posao jer su ranije u privatnom sektoru naučili posao.
Dakle treba dobro odvagati. Svako zanimanje je dobro i ima prolaz uz trud i entuzijazam.
Drugi bitan faktor je koliko imate novca za studij i da li ćete moći finansirati studije.
Što se tiče privatnih fakulteta, ako su akreditirani vrijede isto kao i državni. ( To pouzdano znam.) A znam i osobe
koje su dobile tu diplomu i savršeno rade svoj posao jer su ranije u privatnom sektoru naučili posao.
Dakle treba dobro odvagati. Svako zanimanje je dobro i ima prolaz uz trud i entuzijazam.
- Truba
#69 Re: Koji fakultet upisati?
isti sam ti
i dan danas ne znam izračunati koliko je npr. 2*3-5+5/6
- Truba
#70 Re: Koji fakultet upisati?
zato je on bog u svom domenudr_Evil wrote: ↑03/09/2026 10:13 Ma Truba cini ti se, svaki faks je tezak ako za to bas i nemas nekog posebnog talenta. Ja ne bih nikad mogao napisati kolumnu, ili osvrt na neki film, sve sta imam reci kazem u 3 recenice. Jesmo se mi namucili sa matematikom, ali posteno govoreci radije bih polagao 10 matematika nego Johnnyevu anatomiju ili farmakologiju.
a i anatomija se mogla kupiti
osobno znam lika koji je prilazio padavičarima
a na faks sam isao sa kcerkom od tog s anatomije
cini mi se da ju je na vrijeme u švicu poslao
- JohnnyS
#71 Re: Koji fakultet upisati?
Samo da kažem kako je anatomija čisto eliminacijski ispit na medicinskom fakultetu, nema doktora da zna 1% onih sranja koja su nas tjerali da učimo, ali na tome se vidi ko je spreman biti budan noćima da je položi, a ko bi radije noći u kafani provodio. A da ih ima koji je kupe, ima. Ali većina nije, samo su dušu svoju ostavili u ime eliminacije onih koji cijene svojw vrijeme i mladost 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#72 Re: Koji fakultet upisati?
Stala mi klima u ovom Dzehenemu.
Zovem majstora prosli utorak. Kaze, dovuci mi auto u 10h, iduci utorak.
Odvukao auto u 10, zvacu te kad zavrsim. Zove u 14h. Dodji, gotovo, klima radi. I ponesi 250 KM
Zovem majstora prosli utorak. Kaze, dovuci mi auto u 10h, iduci utorak.
Odvukao auto u 10, zvacu te kad zavrsim. Zove u 14h. Dodji, gotovo, klima radi. I ponesi 250 KM
- Truba
#73 Re: Koji fakultet upisati?
ujo me pas u hitnoj napisali lupam k 32
doso opće prakse ženska vadi knjigu gleda
aaaaaaaa udar psa
jbt pa uz geminija i tu knjigu svak može biti ljekar opce prakse danas
obiteljska medicina
doso opće prakse ženska vadi knjigu gleda
aaaaaaaa udar psa
jbt pa uz geminija i tu knjigu svak može biti ljekar opce prakse danas
obiteljska medicina
-
Nierika
#74 Re: Koji fakultet upisati?
-
Nierika
#75 Re: Koji fakultet upisati?
Kako se ko snađe al muškarci se uglavnom bolje snalaze. Žene (neke koje poznajem) više uče možda al ne znam znaju li unovčiti ili prezentovat to znanje