Vazda 3

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

mini cooper S
160ks
19,000

skup je ali svi ga vole.

Image
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

mitsu lanver EVO VIII RS
27,000 276ks

Image
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nissan sentra seR spec V

175ks
18,000

Image
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

od vecih auta preporucujem:

toyota camry, honda accord, acura TSX, nissan altima, nissan 350Z, crisler 300C, saab 93,
whow

Post by whow »

danas wrote:
The_Flyer2002 wrote:izvini sestro

ti govoris o 2000 golfu sa 1.8T --- US verzija -- 4 vrata.

to ti hoces uzimati audi A3 sada kad izadje na US trziste??? fino, fino, ali nije li malo skup??? mislim za 25-27 sa DSG-om mozes kupiti bolje auto tj klasu vise. taj audi ce imati kao sto vec znas 2.0 t sa 200ks. iako je platforma kao u golfa suspenija je drukcije tunirana. mozda kao u buduce (US) V-ce GTI-ja.

DSG transmisija (audi obecava) je super i bolja od manualca. pruza zadovoljstvo i komfor od man i auto transmisije.

koliko ti golf im milja??? ako ima preko 70,000 i tako se naginje ja bi ti zaista preporucio da promjenes amortizere. nije pretjerano skupo. (30 dolara po komadu 40 -sportski) stavi sportske i imas ces odlican handling i moci ce u te krivine kako hoces. jos stavi dobre gume i vrrroooom!!!!
jeste, to auto imam i vec mu je 4-a godina. i skontao si dobro da hocu da se prebacim na A3 (mislim da je vec izasao ovdje prije jedno 15-ak dana). jeste skup. sta drugo preporucujes za ove pare ili malo manje? ja volim kompaktna a snazna auta i pereferiram 5 vrata (ovaj hatchback stil).

probala sam ovaj novi S40 volvo T5 i ne dopada mi se nimalo, vrlo je penzionerski (ona verzija bez turbo motora je jos gora, uzas, ma nikako da odljepi). ovdje nema evropskih malih auta, i izbor mi je limitiran (jadna ja, jelde?). ford focus mi je ogavan; subaru impreza WRX je sve neka plastika unutra, fuj (a i model je vec star, kao i mali Lexus IS 300); ova mazda M3 mi izgleda onako zanimljivo ali volim evropski motor i po mogucnosti da je turbo (navikla se)... problemi, sta da ti kazem :)

PS imam 60,000 milja. probacu sa tim sportskim amortizerima kad ga budem vodila na servis iduci put. gume su mi dobre, to je sve OK.

hvala na savjetima.

PPS znam da audi "obecava" da je DSG mijenjac strava, al' reko, jel' neko stvarno i vozio, da vidim sta zivi ljudi kazu :-D
Prvo da pojasnim da VW Golf 1.8T nije isto sto i Golf GTI kao sto to Flyer tvrdi i ta se razlika se najbolje vidi u podvozju i upravljackom sistemu koji je u GTI sportski podesen pa i u masini . Onda 2 door vs 4 door znaci da je GTI ima "cvrscu " karoseriju , te vece gume i felge 17" 225 /45/17 ili 18" sto sve doprinosi sportskom osjecaju . 1.8 T ide na 15" , 16"ili 17" a stariji 2001 godina se stavljao na 14" te je ustvari vise manje obicni Golf sa 1.8 T masinom . E sad kazes da se radi o cetri godine starom golfu . 2001 ma staru 1.8T masinu koja razvija 150 ponija sto ponovo nije "big deal" jer se Golf IV potezak auto. Stari (2004) GTI razvija 170 ks, a novi (2005) 200ks. E sad valjda vidis da se radi o veoma razlicitim autima. Audi A3 koji tek izlazi na USA trziste nije raden na Golf IV platformi kao sto to rece ninec nago na Golf V platformi . Ovo je prvi put da se Audi predstavlja Americkom trzistu sa A3 varijantom jer je smatrao da bi A3 bila izravna konkurencija za GTI . Sto je bolje A3 ili GTI . Mislim da se naces pokajati ako uzmes bilo koji od ova dva auta s tim sto ces morati sacekati jos koji mjesec jer se novi GTI i novi A3 js uvjek nisu pojavili u salonima u sjevernoj Americi . Vidim da ti preporucuju nekakve Neone SRT (Street Racing Technology ) . Moj ti je savjet bjezi od toga . Takocer taj Evo VIII prvo procitaj long term test o ovome autu . Za 10 mjeseci koliko su ga imali momci iz Motor Trenda portosili su preko $ 4.000 USA na opravke :kvacilo , gume , kocnice i sl. Znaci moj ti je savjet drzi se Njemackih auta a ti VW je najjeftinija karta za ulaz u klub vlasnika Njemackih masina : GTI
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

whow da mozda tvoj drugi identitet nije conjuror.

buraz gdje sam ja naveo da je taj golf GTI???? NI SLUCAJNO.

zenska je rekla da hoce kompaktno brzo auto. audi A3 je skup. preko 25,000 automatik tj DSG.--- skupo. za te pare mozes uzeti 350z ili 300c.

moja poenta sa navodjenjem auta srt4 evo jeste ta da se za manje pare moze uzeti prava zvijer sto se tice konja tako da 200 ks ne prestavlja pojam.

a sta fali srt4???? :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
koridor

Post by koridor »

da li je neko vozio 300m i kakav je to auto, vidio sam ga prije par dana pravi amerikanac. jel imao merc uticaja na ovaj auto
danas

Post by danas »

The_Flyer2002 wrote:

ako ti taj golf sto ga imas nije mrzak a smeta ti drzanje i mozda manjak konja onda ti predlazem da ustedis 17,000 i ulozis jos 1300 u toga golfa sto imas.
chipiras ga i stavis sprtski ovjes. sa rukama sve bi te trebalo izaci 1300 i cak jeftinije.
hahahahhaaaa....
zivo ti meni bio, motor sam cipovala davnih dana. cim sam nabila 2 godine i kad je istekla garancija, odmah sam stavila cip (jer da sam to uradila na novom autu ponistila bih garanciju)...
e, a kad kazem drzanje -- nisu to obicne krivine nego onako osmice ili one djeteline kad izlazis sa auto-puta recimo... znaci, bas kad se zavrti ukrug.
danas

Post by danas »

The_Flyer2002 wrote:whow da mozda tvoj drugi identitet nije conjuror.

buraz gdje sam ja naveo da je taj golf GTI???? NI SLUCAJNO.

zenska je rekla da hoce kompaktno brzo auto. audi A3 je skup. preko 25,000 automatik tj DSG.--- skupo. za te pare mozes uzeti 350z ili 300c.

moja poenta sa navodjenjem auta srt4 evo jeste ta da se za manje pare moze uzeti prava zvijer sto se tice konja tako da 200 ks ne prestavlja pojam.

a sta fali srt4???? :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

haman, nemojte se ljudi svadjati... moj auto je na 16" gumama, super me sluzi i sve mi se dopada oko njega. i motor je cipovan, pa ima oko 185 konja (koliko me sjecanje sluzi). jedina zamjerka autu je da mi se sva ona plastikica iz meksika sje*ala odmah, i da se grijanje/hladjenje tesko regulise (auto mora da je u turbo modu da bi zaista osjetio A/C ljeti ili grijanje zimi). ali volim ovaj turbo motor da vam ne mogu opisati i bas zato hocu da uzmem ovaj A3 jer je isti motor samo poboljsan (ne znam kako su ga napravili da je jaci i veci, a da trosi manje! svaka im cast!)

A3 mi se jako dopada na slikama, ali ipak je skup. americka auta nikada ne bih uzela, ne znam zasto, mozda je to neki moj stereotip ali ne znaju da prave sta se meni dopada (licni ukus). cak i kada napakuju hipter konja, to meni nije isto kao kad svabo ili japanac uradi.

hvala na preporukama flyer -- sve je to dolazilo u opciju ali ja sve nekako ceznutljivo gledam ka ovome A3. od ovih auta koje predlazes najvise mi je po ukusu mini. da, cooper znam da svi vole i to je mali zmaj. vozila sam ga i generalno mi se svidja, ali nisam zainteresovana za dvosjed nikako. nema ni gepeka kako treba. najveci problem: prenizak je za mene (visoka sam 185 cm) i glavom lijepim od plafon. to mi se cesto desava, da ne stanem u auto kako treba. vidim da ce moj dealer ovdje imati A3 do kraja ove hefte, pa vam javljam utiske cim provozam (a nadam se da ce to biti uskoro)!

za onog jednog delegata sto je rekao da je DSG bacanje para -- zasto to mislis? ne kritikujem, nego me zanima tvoje misljenje? jesi li ga vozio i mozes li mi dati vise detalja?
danas

Post by danas »

The_Flyer2002 wrote:od vecih auta preporucujem:

toyota camry, honda accord, acura TSX, nissan altima, nissan 350Z, crisler 300C, saab 93,
sta mislis o infinity G35?

zasto saab 9-3? mislis li na onaj novi combi -- znas da je to subaru u osnovi. da ti kazem da su ga amerikanci podosta upropastili, 9-3 nije ni nalik onome sto je bio. opet, licni ukus. 9-5 se jos i dalje drzi, ali 9-3.... i pored turbo motora i vise od 200 konja... nesto sam ti suhveli...
whow

Post by whow »

Danas, mozes li mi reci kakve su ti posljedice chipovanja ? Cuo sam da kvacilo hoce proklizati i da se mogu javiti problemi sa turbinom. Reci mi koliko dugo vozis auto sa chipom i kakvi su dojmovi. Hvala
pips

Post by pips »

danas wrote: za onog jednog delegata sto je rekao da je DSG bacanje para -- zasto to mislis? ne kritikujem, nego me zanima tvoje misljenje? jesi li ga vozio i mozes li mi dati vise detalja?
Evo da i "delegat "koju kaze
Posto sam i ja ponosni vlasnik audija DSG mjenjac je bio i meni interesantan ali poslije vise sati probne voznje, literature i iskustava drugih nelaika sam dosao do vec pomenutog zakljucka DSG=bacanje para
(bar u mom slucaju a siguran sam i za 99% ostalih )
Da se razumijemo to je dobar mijenjac sportski osjecaj pogotovo kad saltas u manju (automatski medjugas) lici malo na F1 ali umjesto DSG uzmes obicni automat sa tiptronikom i rucicama na volanu i
proci ces jeftinije samo sto ce ti saltati sa 20 milisekundi zakasnjenja u odnosu na DSG. Ako mozes podnijeti ovaj gubitak u vremenu stvar je jasna
danas

Post by danas »

whow wrote:Danas, mozes li mi reci kakve su ti posljedice chipovanja ? Cuo sam da kvacilo hoce proklizati i da se mogu javiti problemi sa turbinom. Reci mi koliko dugo vozis auto sa chipom i kakvi su dojmovi. Hvala
cipovala sam motor ima dvije godine i nisam primjetila nikakve posljedice. znam jos jednog covjeka koji je uradio isto, i ni on nije imao nikakvih problema do sada (takodje oko dvije godine ima chip). samo brate trosi vise benzina :)

auto vozi jako lijepo, vjerovatno malo slicnije novijim GTI modelima sa vise konja i definitivno se osjetila razlika sa tih 30-ak konja koje sam dobila (ali sam se naravno vec navikla na sve to i ne mogu bas da se sjetim kako je bilo ranije)... ja vozim izuzetno puno (45 milja i nazad na posao; znaci skoro 100 milja na auto putu svaki dan) i nisam osjetila nista do sada, i u servisu mi ama bas nikada nisu nasli nikakav problem sa ovom masinom. nadam se da ce tako biti i u buducnosti.
danas

Post by danas »

pips wrote: Da se razumijemo to je dobar mijenjac sportski osjecaj pogotovo kad saltas u manju (automatski medjugas) lici malo na F1 ali umjesto DSG uzmes obicni automat sa tiptronikom i rucicama na volanu i
proci ces jeftinije samo sto ce ti saltati sa 20 milisekundi zakasnjenja u odnosu na DSG. Ako mozes podnijeti ovaj gubitak u vremenu stvar je jasna
lijepo, lijepo... znaci, ti ne preporucujes obicni mijenjac?
mislim da tiptronic verzija nece biti dostupna ovdje na A3 (mislim da je ovdje imaju samo na A6 ali nisam sigurna). sad sam provjerila brosuru: opcije su samo obicni rucni i DSG "automatski"... hmhhhmmmmm....

imas li jos sta reci za A3? kako ti se dopadaju ona dugmad na poledjini volana kojima mijenjas brzine kad nisi u automatskom S modu? -- jel' ti se tesko bilo navici na to? (ja ne drzim obje ruke na volanu na "petnaest do 3" kad vozim, nego drzim volan lijevom a desnu na mjenjacu i tako sam navikla i brinem se malo kako cu se navici na ovaj stil voznje, gdje obje ruke moraju da su tu na volanu i sad kao pritiskas te dugmice kad saltas... a da ga ubacim u S mode i da nista ne radim...bojim se zaspacu od dosade :-) ).

inace, koji su ti generalni utisci? hvala!
nineac

Post by nineac »

Nemojte djevojci skretati s teme. Pita za Audi i hajmo se držati audija.
Golf za USA tržište je malo omekšan naspram evropskog, a za audi neznam. Vozio sa u usa golfa i ima razlike po pitanje držanja ceste i stabilnosti. Kako je za A3 neznam
Taj novi motor nisam vozio, vozio sam 1.9 tdi sa 105ks u novom modelu, i auto ko auto je extra, meni se stvarno sviđa.
Ako kupiš A3 sa 2.0 TFSI motorom, ja ti nebi preporučio chipovanje, jer time povećavaš broj obrtaja turbine, a taj motor ima itekako dovoljno snage za takvo auto, ali opet do tebe je.
Kako ti se manifestuje to bježanje zadnjeg kraja? Klizanje, ili poskakivanje?
danas

Post by danas »

nineac wrote:Nemojte djevojci skretati s teme. Pita za Audi i hajmo se držati audija.
Golf za USA tržište je malo omekšan naspram evropskog, a za audi neznam. Vozio sa u usa golfa i ima razlike po pitanje držanja ceste i stabilnosti. Kako je za A3 neznam
Taj novi motor nisam vozio, vozio sam 1.9 tdi sa 105ks u novom modelu, i auto ko auto je extra, meni se stvarno sviđa.
Ako kupiš A3 sa 2.0 TFSI motorom, ja ti nebi preporučio chipovanje, jer time povećavaš broj obrtaja turbine, a taj motor ima itekako dovoljno snage za takvo auto, ali opet do tebe je.
Kako ti se manifestuje to bježanje zadnjeg kraja? Klizanje, ili poskakivanje?
ma ne, kakvo cipovanje A3 -- to je bilo za ovaj motor 1.8T u Golfu koji je originalno imao 150 konja a sa cipom moze da izadje na 180 pa je slican 1.8T koji su stavljali u A4 tih dana (mada je 1.8T mnooogo bolji u Golfu, bolje se osjeti -- A4 je prevelik i pretezak da bi na isti nacin profitirao od ovog motora)... novi 2.0T se ne moze cipovati, svakako ne u Audiju... niti ima potrebe...

a nista mi ne "bjezi" ni poskakuje -- naginje mi se cijelo auto stravicno kada sam u ostroj krivini. recimo, ako udjem na vise od 40-45 milja u ostru krivinu (recimo, onu "djetelinu" kada izlazis sa auto-puta) ponekad mi se ucini da auto samo sto se ne prevrne, toliko se nagne i ukosi. ne znam da li je ovo normalno, ili ulijecem prebrzo (bice da je ovo drugo).[/u]
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

danas wrote:
ma ne, kakvo cipovanje A3 -- to je bilo za ovaj motor 1.8T u Golfu koji je originalno imao 150 konja a sa cipom moze da izadje na 180 pa je slican 1.8T koji su stavljali u A4 tih dana (mada je 1.8T mnooogo bolji u Golfu, bolje se osjeti -- A4 je prevelik i pretezak da bi na isti nacin profitirao od ovog motora)... novi 2.0T se ne moze cipovati, svakako ne u Audiju... niti ima potrebe...

a nista mi ne "bjezi" ni poskakuje -- naginje mi se cijelo auto stravicno kada sam u ostroj krivini. recimo, ako udjem na vise od 40-45 milja u ostru krivinu (recimo, onu "djetelinu" kada izlazis sa auto-puta) ponekad mi se ucini da auto samo sto se ne prevrne, toliko se nagne i ukosi. ne znam da li je ovo normalno, ili ulijecem prebrzo (bice da je ovo drugo).[/u]
pitas za g35. auto je super. imo sam priliku da se vozim u njemu. strasan je ali to je isto auto kao i 350Z.

sto se tice ostalog:
40-45 za one krivine je malo prebrzo ali auto se nebi smjelo tako ponasati tj da se skoro prevrne. posto je taj golf ima mekse suspenzije zato se to i desava. jedna od opcija ti je da mu stavis sportsku suspenziju. amortizere i federe. sve bi te izaslo oko 600 mozda manje ili vise. auto bi bilo spustenije i drzalo bi cestu ko pijan plota.
preporucujem da uradis sljedece:

promjeni federe i amortizere. ovako sta kosta oko 300 komplet za 4 tocka. shocks & Coil Springs

Image

stavi ovo:Sway Bar Sets
kosta oko 120 - 240 ovisno o proizvodjacu
Image

i stavi ovo:Strut Tower Bars
oko 50-140
Image

sa ovim svim bit ce ko ferari :)

sto se tice minija. istina je da nema bas gepeka ali to da diras plafon glavom mi je malo zacudjujuce jer sam ulazio u njega i bio mi je udoban a ja sam 194cm. neznam.

jedina ti znas sta hoces. probaj audija pa vidi da li ce ti se i dalje svidjati.
danas

Post by danas »

hvala momci na savjetima, bas ste zlatni!
javljam vam kad testiram ovoga A3 (nadam se ovoga vikenda).

PS
za mini -- moguce je da nisam bila podesila sjedista kako valja, jer inace je bilo unutra sasvim dovoljno prostora. a hatchback gepek mi treba -- znas kako je, treba stavit' djecija kolica i folove :-)
RPM

Post by RPM »

danas wrote: ... recimo, ako udjem na vise od 40-45 milja u ostru krivinu (recimo, onu "djetelinu" kada izlazis sa auto-puta) ponekad mi se ucini da auto samo sto se ne prevrne, toliko se nagne i ukosi. ne znam da li je ovo normalno, ili ulijecem prebrzo (bice da je ovo drugo).
meni se to obicno desava kad popijem malo, malo vise ... :D :D
VR6

Post by VR6 »

Naginjanje se najbolje rjesava ugradnjom novih amortizera i opruga, po potrebi mogu se staviti jos "mulde" i neki jaci stabilizatori. Mada to naginjanje i nije tako opasno, moze se nageti al nece se prevrnuti ako ti nesto gadno ne zeznes.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

evo danas sam ga na tri tocka digo. kako sam u promjeno gume (drze li drze) i bila cesta dobra (ima onih kamencica-- ljepe se gume u krivini) i kad sam uletio na nekijh 140 kmh u krivinu zadnji desni se digo.

hehehehhe

danas cini mi se da cu ti se pridruziti sa ovim modifikacijama za drzanje.
danas

Post by danas »

hvala vam jos jednom svima na savjetima -- bas sam zakazala u servisu da mi montiraju ove sportske amortizere, vidjecu detaljno sta i kako sa momcima iz servisa (koji su do sada sve odlicno uradili na autu). ovo naginjanje se na engleskom kaze "body roll" i jeste malo problematicno kod ovog Golfa kojeg ja imam jer je napravljen malo "mekse". naravno, nece se auto prevnuti, i dosta ovog osjecaja je subjektivno i zavisi od vozaca... nadam se da ce sve ovo biti bolje (malo slicnije GTI drzanju) kada stavim ovu sportsku opciju (koja je mislim i bila jedna od opcija na ovom modelu, mozda sam trebala to uzeti originalno)... elem...

A3 sam pogledala i dobro provozala... sve je to lijepo i krasno, ali i dalje se oporavljam od cijene... :shock:
Post Reply