potpisujem, svaka cast!perke wrote:Inace ne sudjelujem u ovakvim temama... ali evoEshek wrote:@ DiplomataSaSela
Ne mogu ne primijetiti da konstantno ignorišeš činjenicu da je Caco izmasakrirao 9 mladih i nevinih vojnika Armije BiH (ako ti već ne smeta što je ubijao nevine LJUDE - nebošnjake).
Dakle, kako god okreneš, iz koje god ga perspektive pogledaš, da jebe jež ježa, niko mi ne može opravdati ubijanje nenaoružanog civila !!!
Smatram da Caco nije bio nezamjenjiv, bilo je ljudi koji bi posao i bolje odradili od njega, samo nisu mogli doći do izražaja od njega i njemu sličnih "heroja". Imali smo mi istinskih heroja koji nisu ni pljačkali, ni klali.
Dalje, pravdanjem Cace sve svodiš na neki čisto etnički sukob u kojem su sve strane bile bez moralnih i civilizacijskih vrijednosti, gdje su svi činili zločine pod parolom "oni masakriraju naše, pa ćemo i mi njih", a nije bilo tako. To je bio rat PROTIV FAŠISTA I NJIHOVIH ZLOČINAČKIH METODA RATOVANJA !!!
Onoga trenutka kada je Caco prisvojio njihove metode, tada je i stupio u njihove redove.
Svaka cast Eshek za ovaj post.
toliko
Da, ja sam pucao u Cacu!
- danas
- Alfons Kauders
Dovoljno receno, al budalama nista nije dovoljno.kojsino wrote:Neka Care,
tvoj heroj Caco je bio obicni kriminalac i zlocinac,
u to vrijeme i to su svi vidjeli,
ko je htio i smio...
Sramota je sto takve sahranise na Kovacima (da ne nabrajam ostale), a pravi heroji rata su ljudi koje vidimo svaki dan u gradu, normalna raja koja je krvarila za ovu zemlju, koja je nije sramotila, i koja je sacuvala obraz svima nama. Njima svaka cast, da ne ispadne da su nas branile Cace, Cele i Juke, da ne ispadnemo isti kao dusmani...
-
haris303
Da se razumijemo, onaj ko je poslao onu djecu da kao privedu Cacu (a nije ih Alija poslao) je dobro znao kako će se to razvijati .... je li baš slučajno mali Hebib tu bio poslat ili ga je neko planski zavalio .... a znalo se da će im Caco poodvrtati glave, znalo se i iz kojih razloga .... sve je tu bilo proračunato hirurškom preciznošču ....
E sada, ovi koji bi to da bistre zaista ne mogu to da povežu .... žao mi je ali im fali mnogo veznog gradiva .... a malo je to doduše teško shvatljivo i za ove sa isključivo jednosmjernim cestama u glavi ....
Helem, i on kao i ta djeca koja su poslana da ga privedu je nestao u raljama revolucije (ko kaže da revolucija u svoje temelje ne ugrađuje i kamenje vađeno iz vode koja i ne mora biti čista) .... a revolucija jede svoju djecu .... i rođenu, i usvojenu, i odmetnutu .... tako je to....
Što se tiče zločina prema civilima, Caco nije živ pa je o tome glupo pričati u smislu neke kazne .... osuda i izvođenje pravde na čistac je nešto drugo .... što se tiče linije kojom je komandovao za vrijeme agresije samo se može reći HVALA MU .....
Ali vjerujte da 95% posto vas koji pokušavate da nešto mudro kažete na temama ovakvog tipa veze nemate ni o čemu .... vaša su gledanja lokalna i sitnošičarske prirode .... fol se vi našli da metete ispred naše avlije .... metla u BiH a drška se proteže do sigurnog okrilja dijaspore .....
Eto, da i vi dignete glas pravde i nade ..... jadna majko svoja.... nije bitna činjenica što je na svakih deset vojnika VRS osam bilo tipa Cace .... bitan je mrtvi Caco .... kojeg smo btw mi sami i ubili .... a iz kojih razloga smo ga ubili? .... u kontekstu ove priče i nije bitno ...
A za ove pravo umne forumaše treba istaći i jednu činjenicu .... Caci je na dženazi bukvalno bilo pola grada .... valjda pola grada zlikovaca, zločinaca, kriminalaca itd... itd ....
E sada, ovi koji bi to da bistre zaista ne mogu to da povežu .... žao mi je ali im fali mnogo veznog gradiva .... a malo je to doduše teško shvatljivo i za ove sa isključivo jednosmjernim cestama u glavi ....
Helem, i on kao i ta djeca koja su poslana da ga privedu je nestao u raljama revolucije (ko kaže da revolucija u svoje temelje ne ugrađuje i kamenje vađeno iz vode koja i ne mora biti čista) .... a revolucija jede svoju djecu .... i rođenu, i usvojenu, i odmetnutu .... tako je to....
Što se tiče zločina prema civilima, Caco nije živ pa je o tome glupo pričati u smislu neke kazne .... osuda i izvođenje pravde na čistac je nešto drugo .... što se tiče linije kojom je komandovao za vrijeme agresije samo se može reći HVALA MU .....
Ali vjerujte da 95% posto vas koji pokušavate da nešto mudro kažete na temama ovakvog tipa veze nemate ni o čemu .... vaša su gledanja lokalna i sitnošičarske prirode .... fol se vi našli da metete ispred naše avlije .... metla u BiH a drška se proteže do sigurnog okrilja dijaspore .....
Eto, da i vi dignete glas pravde i nade ..... jadna majko svoja.... nije bitna činjenica što je na svakih deset vojnika VRS osam bilo tipa Cace .... bitan je mrtvi Caco .... kojeg smo btw mi sami i ubili .... a iz kojih razloga smo ga ubili? .... u kontekstu ove priče i nije bitno ...
A za ove pravo umne forumaše treba istaći i jednu činjenicu .... Caci je na dženazi bukvalno bilo pola grada .... valjda pola grada zlikovaca, zločinaca, kriminalaca itd... itd ....
- Alfons Kauders
I Staljinu...haris303 wrote: A za ove pravo umne forumaše treba istaći i jednu činjenicu .... Caci je na dženazi bukvalno bilo pola grada .... valjda pola grada zlikovaca, zločinaca, kriminalaca itd... itd ....
-
haris303
.... pola grada sirotinje i ratom izgažene bijede ..... ma pusti bolan, daleko ste vi bili da biste to mogli vidjeti .... đozluke za takvu vrstu sljepila se ne prave nigdje.Alfons Kauders wrote:I Staljinu...haris303 wrote: A za ove pravo umne forumaše treba istaći i jednu činjenicu .... Caci je na dženazi bukvalno bilo pola grada .... valjda pola grada zlikovaca, zločinaca, kriminalaca itd... itd ....
- Alfons Kauders
I sta sad ?haris303 wrote:.... pola grada sirotinje i ratom izgažene bijede ..... ma pusti bolan, daleko ste vi bili da biste to mogli vidjeti .... đozluke za takvu vrstu sljepila se ne prave nigdje.Alfons Kauders wrote:I Staljinu...haris303 wrote: A za ove pravo umne forumaše treba istaći i jednu činjenicu .... Caci je na dženazi bukvalno bilo pola grada .... valjda pola grada zlikovaca, zločinaca, kriminalaca itd... itd ....
Da li ocekujes da neko kaze: "Svaka mu cast!" ?!
On mozda jeste dosta ucinio u prvim, presudnim trenutcima, ali to nikad ne moze opravdati ono sto se poslije desilo... Vidim da moze u tvojim ocima, ali u mojim nikad...
-
haris303
Mislim da sam bio precizan .... nigdje ja Cacine zločine ne pravdam nekim njegovim inicijalnim zaslugama .... ja sam decidno rekao na čemu ja smatram da mu treba reći "hvala" ..... a upoređivanje Cace i Staljina je toliko stupidno baš kao i upoređivanje npr. Njegoša i hazreti Fatime ... ništa ni sa čime .....Alfons Kauders wrote:I sta sad ?haris303 wrote:.... pola grada sirotinje i ratom izgažene bijede ..... ma pusti bolan, daleko ste vi bili da biste to mogli vidjeti .... đozluke za takvu vrstu sljepila se ne prave nigdje.Alfons Kauders wrote: I Staljinu...
On mozda jeste dosta ucinio u prvim, presudnim trenutcima, ali to nikad ne moze opravdati ono sto se poslije desilo... Vidim da moze u tvojim ocima, ali u mojim nikad...
I još nešto ..... nije on "možda dosta učinio u prvim, presudnim trenucima" nego je "SIGURNO DOSTA učinio u prvim, presudnim trenucima" .......
- Alfons Kauders
Ne poredim ja njega i Staljina, vec samo pokusavam reci da izlazak pola grada na dzenazu i nije bas neko mjerilo vrijednosti pojedinca po mom misljenju.haris303 wrote:Mislim da sam bio precizan .... nigdje ja Cacine zločine ne pravdam nekim njegovim inicijalnim zaslugama .... ja sam decidno rekao na čemu ja smatram da mu treba reći "hvala" ..... a upoređivanje Cace i Staljina je toliko stupidno baš kao i upoređivanje npr. Njegoša i hazreti Fatime ... ništa ni sa čime .....Alfons Kauders wrote:I sta sad ?haris303 wrote: .... pola grada sirotinje i ratom izgažene bijede ..... ma pusti bolan, daleko ste vi bili da biste to mogli vidjeti .... đozluke za takvu vrstu sljepila se ne prave nigdje.
I još nešto ..... nije on "možda dosta učinio u prvim, presudnim trenucima" nego je "SIGURNO DOSTA učinio u prvim, presudnim trenucima" .......
Dobro, treba mu reci "hvala" za njegove zasluge.
Ali sta treba reci za zlocine ?
Da li on treba biti ukopan na Kovacima ?
Da li je on za tebe, kada pogledas "lik i djelo" ko' sto se nekad govorilo, pozitivna ili negativna licnost ?
-
haris303
Jok.....treba ga iskopati i mrtvog ga u Hag poslati .... i mirna Bosna ... a i dijaspora...Alfons Kauders wrote:Ne poredim ja njega i Staljina, vec samo pokusavam reci da izlazak pola grada na dzenazu i nije bas neko mjerilo vrijednosti pojedinca po mom misljenju.haris303 wrote:Mislim da sam bio precizan .... nigdje ja Cacine zločine ne pravdam nekim njegovim inicijalnim zaslugama .... ja sam decidno rekao na čemu ja smatram da mu treba reći "hvala" ..... a upoređivanje Cace i Staljina je toliko stupidno baš kao i upoređivanje npr. Njegoša i hazreti Fatime ... ništa ni sa čime .....Alfons Kauders wrote: I sta sad ?
Dobro, treba mu reci "hvala" za njegove zasluge.
Ali sta treba reci za zlocine ?
Da li on treba biti ukopan na Kovacima ?
Da li je on za tebe, kada pogledas "lik i djelo" ko' sto se nekad govorilo, pozitivna ili negativna licnost ?
-
SD-6
Fair Life wrote:Neka tebe...SD-6 wrote:@fair....
zasto ljudimja ne predociš izvrstan feljton mirka kovaca o ideologu svih zala koja nas zadesise ...Dobrici Ćosicu (dosad izaslo 5 dijelova,zbog kojih im halalih 15km)...ne odgovara ti ha?...
(...)
Znaci i ti citas te smrdljive novine... Dane. Vidim dobro si upucen u sadrzaj. Lijepo otvori temu sa ovim sto navodis pa cemo vidjeti. Ti pokazujes selektivno vjerovanje razlicitim tekstovima pisanim u istim novinama. Eto... dopada ti se feljton od Mirka Kovaca, ali ne i prica o Caci ili neka druga koja ne odgovara tvojoj predstavi o istini.
Dopada ti se na primjer intervju Gorana Bregovica "Jebo Aliju" jer poslije citanja vidis dovoljno razloga da mozes pljuvati u dalj do mile volje, ali ti se ne dopada clanak iz istih novina "Alija Izetbegovic - zrtva ili sef KOS-a u BiH" jer bi trebalo pljuvati pred sebe.
Ja bas kao i Mirko Kovac zelim prvo pocistiti nasu avliju.
Radije bih nesto o "Tri ratna druga" nego o Kovacu... previse ga cijenim.
...pa ne trazim ti da pises o kovacuvec da ljudima koji nisu u prilici da procitaju pomenuti feljton,da ga pristavis svima na uvid ...al' dobro...znam ja zasto neces
![]()
...vec sam ti rek'o,ukratko ne treba skrnaviti mit o titi,o mudrom i bezgrijesnom covjeku,da ne nabrajamo dalje atribute, uglavnom sve u superlativu
pored naravno i "sitnice" da kovač ne spomenu aliju kao uzroka svih dunjaluckoih belaja...steta ,kako ga samo nije stid:D ...
halo ba gotovo pola vijeka nije mog'da skonta ko mu je najveci neprijatelj,naprotiv divio mu se),zasto bi ga inace vod'o sa sobom i gdje treba i ne treba,cak mu je dozvolio da posjeti Goli Otok,a dozvolu za takvo nesto je trebalo zasluzitiko zna mozda je Ćosic pravio spiskove(za "upad ") ,a tito samo stembiljo,i ispraćo
... i bas me zanima koja je to tvoja avlija..zar bi covjek koji pije "kavu"trebao da cisti "balijska" govna
![]()
...i kupio sam ovih par brojeva iskljucivo zbog feljtona,tacnije zbog autora a ne zbog Krmeta i ostalih
...dobro znaci da sumiramo...neces ga pristavit(feljton) ...evo izazivam te![]()
ako nisam u pravu... za tvoje stvarne razloge izbjegavanja,pristavices ga ako jesam neces...more?!
![]()
...ali zato druze kada osvane text u otojsplacini od novine(generalno)pod naslovom:"banda opakih bula davi tespihima srpske babe" odmah nam ga sibni 'vamo i otvori nam oči
![]()
- Fair Life
Koliko sam shvatio ti pretendujes da kao kakav mjerni instrument, tvojim mjernim jedinicama izmjeris tudje moralne i druge kvalitete ultimativno zahtijevajuci glupost... zelis odrediti cijenu drugoga a ne poznavajuci cak ni sopstvene vrijednosti... tudje pogotovo.SD-6 wrote:(...)
... i bas me zanima koja je to tvoja avlija..zar bi covjek koji pije "kavu"trebao da cisti "balijska" govna
![]()
...i kupio sam ovih par brojeva iskljucivo zbog feljtona,tacnije zbog autora a ne zbog Krmeta i ostalih
...dobro znaci da sumiramo...neces ga pristavit(feljton) ...evo izazivam te![]()
ako nisam u pravu... za tvoje stvarne razloge izbjegavanja,pristavices ga ako jesam neces...more?!
![]()
(...)
Ti mene kao izazivas. Nisu me mogli izazvati ni oni koji su davno prije tebe brucali, koji su godinama praznili dzep da bi napunili glavu i koji znaju sta, kako i o cemu misle i govore. Uglavnom... ti da me izazoves? Ne ide to tebi...
Uradi sam ono sto od drugih zahtijevas.
Mislim da sam ti takvo nesto vec ranije predlozio. Otvori temu o onome na sto zelis drugome skrenuti paznju.
Ako mislis da ti je zadaca preteska, nemoj.
-
SD-6
...kako cu kad nemam pristup arhivi...neces zato sto svjestan nepozeljnih posljedica
kako ti i drago
...eee. nisam ti rek'o da kad se radi o pristrasnom selektiranju...imas problem k'o i ja (iako sam ja prizno neke)"tvoj" avdic ne moze biti Kos-ovac...a ovoi drugi imaju tvoj blagoslov
btw djelujes mi napeto
...opusti se 
...eee. nisam ti rek'o da kad se radi o pristrasnom selektiranju...imas problem k'o i ja (iako sam ja prizno neke)"tvoj" avdic ne moze biti Kos-ovac...a ovoi drugi imaju tvoj blagoslov
btw djelujes mi napeto
- Fair Life
Aaaaaaaaaaaa... nemas pristup arhivi.
Tako znaci.
Pretplata omogucuje pristup arhivi... ili novine u ruke pa prekucavaj kao sto sam i ja mnogo puta uradio... naknadno quotirajuci i ubacujuci logo lista sa brojem i datumom.
Lezati u hladovini, a drugog na sunce isturiti... jok.
Tako znaci.
Pretplata omogucuje pristup arhivi... ili novine u ruke pa prekucavaj kao sto sam i ja mnogo puta uradio... naknadno quotirajuci i ubacujuci logo lista sa brojem i datumom.
Lezati u hladovini, a drugog na sunce isturiti... jok.
- Fair Life
Bez znanja o sopstvenoj vrijednosti ne odredjuj cijenu drugome... a do tada knjigu u sake.SD-6 wrote:...u pravu si vala.., sta je ono... sitnica..zakasnio bi i na septembarske rokove a ne sta drugo...a sve da narod prosvijetlim
...znaci ... u pravu zbog tvojih razloga...ili?![]()
hvala na usluzi...to se i ocekivalo od dokazanog patriote
![]()
odoh
Poslije mozda da se vratis na naslov teme i priznas sebi da li ovo o cemu ti pricas ima bilo kakve veze sa onim nasta se tema odnosi.
-
List
Hana, radi se o jednom vrlo osjetljivom pitanju o kojem vecina nas ima razlicite stavove. Prevashodno zbog toga sto smo blesavi.
Caco jeste pocinio zlocine. To uopste nije upitno. To sto je ucinio je strasno. Jednako kao i svi drugi zlocini od prahistorije pa do nasih dana.
Ali, blesavi ljudi i oni koji zele zlo Bosni i onima koji Bosnu dozivljavaju kao svoju domovinu vjecno ce polemisati o pozadini zlocina koje jesu pocini Bosnjaci. Uvijek ce se hvatati za slamku, izjednacavati sve strane u ratu. Idu cak do te mjere da za zlocine za koje cijeli svijet zna da su pocinili Srbi (uz asistenciju svjetskih velesila) optuzuju i osudjuju Bosnjake (Srebrenica).
Ljudi koji to rade neprijatelji su ove zemlje i ne razmisljaju drukcije od vukova sa Durmitora ili poskoka iz Tomislavgrada. Samo sto mnogi od njih stavove o tim pitanjima izlazu na perfidan nacin.
Naravno, ima i Bosnjaka koji imaju takve stavove. Na zalost. To i jeste najveci problem koji ce nas pratiti.
Dakle, Caco je pocinio zlocine. On i ekipa koja je radila s njim. Medjutim, nema logike u tome da je naredjenja za bilo koje zlocine nad civilima izdao Alija.
Ne ulazim u to da li je Alija imao zelju da to ucini. Mozda je i imao. Ako cemo se vec igrati pretpostavki. Ali pomisliti nije isto sto i uciniti. Alija je znao da ce naredba za pokolj nad Srbima/Hrvatima znaciti kraj za njega i za narod koji je predvodio. Siguran sam (nagadjam) da je to glavni razlog sto Aljo nikad nije imao takav prijedlog, a kamo li da je naredio tako nesto.
Jer da je naredio pitanje je da li bi bilo sacuvano i ovo malo Bosne koliko nam je ostalo.
Kao sto rece Haris, u Armiji BiH je 1 ili 2 na 10 ljudi razmisljalo kao Caco a u Vojsci RS 8 od 10.
To su cinjenice od kojih bjeze oni koji pokusavaju izjednaciti sve tri strane i tvrde kako nas Srbi i Hrvati ne bi pokusali istrijebiti da su se Bosnjaci opredijelili za drukciju politiku.
A to je suplja prica.
Ja se sjecam da su u ratu od 8 komsija Katolicke vjere trojica otvoreno navijali za HVO i za ono sto su oni ucinili. U sred rata. U vrijeme Ahmica, Stupnog Dola, Dretelja....
Komsije, ovdje u sred Sarajeva. Da ne bude zabune, i danas su tu.
A to sto su ucinili Caco i mnogi drugi cinjeno je zato sto u nas nije bilo jake hijerarhije.
Naredjenja se nisu uvijek postivala u dovoljnoj mjeri. A Caco ih nije maltene nikako postivao. Caco je mogao i u zatvor ali to bi bilo tesko izvodljivo u onom trenutku. A kod Srba i Hrvata se sve znalo. Najvisi vojni i politicki cinovnici dogavarali su se oko zlocina. Organizacija i sve ostalo. Do premjestanja masovnih grobnica. Jedino su se zajebali sto su vecinu toga snimili misleci da zbog toga nece biti kaznjeni. Sami su sebe zajebali.
A ti policajci koje je Caco zaklo zaklani su valjda (nagadjam) zbog toga da bi nasi mogli reci da imaju razlog sto su ubili Cacu.
Da ne bi doslo do pobune u Armiji zbog ubistva Cace.
Zato se Caco hladio u frizideru sve do kraja rata. Da se stisaju strasti.
A koliko je u nas bila slaba hijerarhija govori i to kako je zavrsio Juka Prazina, ono sto je radio Fikret Prevljak....i jos mnogo toga. Sve su te ljude nasi trebali pobiti jos pocetkom 1993. godine. Ali se to nije moglo jer se tad zakuhalo do kosti. Izdali nas i braca Hrvati.....totalna kataklizma. Jos je samo falilo da se tad izmedju sebe pokoljemo. Tada na ovom forumu cetnici i ustase presvuceni u partizane ne bi imali s kim pricati. Bosne i Bosnjaka bi nestalo. Ostalo bi par stotina hiljada u dijaspori. Koji bi za par generacija bili asimilirani. Ostala bi samo legenda. O iscezlom narodu.
Caco jeste pocinio zlocine. To uopste nije upitno. To sto je ucinio je strasno. Jednako kao i svi drugi zlocini od prahistorije pa do nasih dana.
Ali, blesavi ljudi i oni koji zele zlo Bosni i onima koji Bosnu dozivljavaju kao svoju domovinu vjecno ce polemisati o pozadini zlocina koje jesu pocini Bosnjaci. Uvijek ce se hvatati za slamku, izjednacavati sve strane u ratu. Idu cak do te mjere da za zlocine za koje cijeli svijet zna da su pocinili Srbi (uz asistenciju svjetskih velesila) optuzuju i osudjuju Bosnjake (Srebrenica).
Ljudi koji to rade neprijatelji su ove zemlje i ne razmisljaju drukcije od vukova sa Durmitora ili poskoka iz Tomislavgrada. Samo sto mnogi od njih stavove o tim pitanjima izlazu na perfidan nacin.
Naravno, ima i Bosnjaka koji imaju takve stavove. Na zalost. To i jeste najveci problem koji ce nas pratiti.
Dakle, Caco je pocinio zlocine. On i ekipa koja je radila s njim. Medjutim, nema logike u tome da je naredjenja za bilo koje zlocine nad civilima izdao Alija.
Ne ulazim u to da li je Alija imao zelju da to ucini. Mozda je i imao. Ako cemo se vec igrati pretpostavki. Ali pomisliti nije isto sto i uciniti. Alija je znao da ce naredba za pokolj nad Srbima/Hrvatima znaciti kraj za njega i za narod koji je predvodio. Siguran sam (nagadjam) da je to glavni razlog sto Aljo nikad nije imao takav prijedlog, a kamo li da je naredio tako nesto.
Jer da je naredio pitanje je da li bi bilo sacuvano i ovo malo Bosne koliko nam je ostalo.
Kao sto rece Haris, u Armiji BiH je 1 ili 2 na 10 ljudi razmisljalo kao Caco a u Vojsci RS 8 od 10.
To su cinjenice od kojih bjeze oni koji pokusavaju izjednaciti sve tri strane i tvrde kako nas Srbi i Hrvati ne bi pokusali istrijebiti da su se Bosnjaci opredijelili za drukciju politiku.
A to je suplja prica.
Ja se sjecam da su u ratu od 8 komsija Katolicke vjere trojica otvoreno navijali za HVO i za ono sto su oni ucinili. U sred rata. U vrijeme Ahmica, Stupnog Dola, Dretelja....
Komsije, ovdje u sred Sarajeva. Da ne bude zabune, i danas su tu.
A to sto su ucinili Caco i mnogi drugi cinjeno je zato sto u nas nije bilo jake hijerarhije.
Naredjenja se nisu uvijek postivala u dovoljnoj mjeri. A Caco ih nije maltene nikako postivao. Caco je mogao i u zatvor ali to bi bilo tesko izvodljivo u onom trenutku. A kod Srba i Hrvata se sve znalo. Najvisi vojni i politicki cinovnici dogavarali su se oko zlocina. Organizacija i sve ostalo. Do premjestanja masovnih grobnica. Jedino su se zajebali sto su vecinu toga snimili misleci da zbog toga nece biti kaznjeni. Sami su sebe zajebali.
A ti policajci koje je Caco zaklo zaklani su valjda (nagadjam) zbog toga da bi nasi mogli reci da imaju razlog sto su ubili Cacu.
Da ne bi doslo do pobune u Armiji zbog ubistva Cace.
Zato se Caco hladio u frizideru sve do kraja rata. Da se stisaju strasti.
A koliko je u nas bila slaba hijerarhija govori i to kako je zavrsio Juka Prazina, ono sto je radio Fikret Prevljak....i jos mnogo toga. Sve su te ljude nasi trebali pobiti jos pocetkom 1993. godine. Ali se to nije moglo jer se tad zakuhalo do kosti. Izdali nas i braca Hrvati.....totalna kataklizma. Jos je samo falilo da se tad izmedju sebe pokoljemo. Tada na ovom forumu cetnici i ustase presvuceni u partizane ne bi imali s kim pricati. Bosne i Bosnjaka bi nestalo. Ostalo bi par stotina hiljada u dijaspori. Koji bi za par generacija bili asimilirani. Ostala bi samo legenda. O iscezlom narodu.
-
List
Trabunjas. Fikret Abdic je jos od 1990. godine bio Slobin covjek. Njegov uticaj je bio vrlo slab i da je Fikro kojim slucajem prihvatio mjesto predsjednika 1990. godine Bosnjaci bi ga zaklali. On je to znao. Zato je i ustupio mjesto Aliji.
Njegov uticaj je i danas vrlo slab. Oko 60% stanovnistva poslije rata prepolovljene opstine Velika Kladusa navija za Fikreta Abdica. Radi se o jako malom broju ljudi. Zavedenih. Koji su ratovali rame uz rame sa Legijom cija je ekipa usmrtila Djindjica i klala Srebrenicane.
Ali ti ljudi danas ne smije puno "prditi" iako i danas neki od njih navijaju za ono sto hje ucinio Fikro. Jer ako pocnu prditi onda ce stvarno doci do bratoubilackog rata. Kad se dignu ljuti krajisnici iz Krupe, Cazina, Bihaca i Buzima, Kulen-Vakufa i Kljuca, Kamengrada, Caplji, Sanskog Mosta.....jebali bi jeza u ledja Fikrini.....
Nemoj me pigresno shvatiti. Ja nemam zelju da se to desi. Ali to bi se desilo.
Njegov uticaj je i danas vrlo slab. Oko 60% stanovnistva poslije rata prepolovljene opstine Velika Kladusa navija za Fikreta Abdica. Radi se o jako malom broju ljudi. Zavedenih. Koji su ratovali rame uz rame sa Legijom cija je ekipa usmrtila Djindjica i klala Srebrenicane.
Ali ti ljudi danas ne smije puno "prditi" iako i danas neki od njih navijaju za ono sto hje ucinio Fikro. Jer ako pocnu prditi onda ce stvarno doci do bratoubilackog rata. Kad se dignu ljuti krajisnici iz Krupe, Cazina, Bihaca i Buzima, Kulen-Vakufa i Kljuca, Kamengrada, Caplji, Sanskog Mosta.....jebali bi jeza u ledja Fikrini.....
Nemoj me pigresno shvatiti. Ja nemam zelju da se to desi. Ali to bi se desilo.
-
digger
Ti imas interesantne poglede oko Cace i njegovih vrijednosti, ali i dosta konfuzije oko realnosti vezanih za njegove akcije.cpt.picard wrote:Mozete pricati sta hocete, ali dobre ideje. Dok se secer/so prodavao po 100DM ljudi nisu imali sta da jedu. Dok se po Markalama prodavalo zamalo pa sve, raja u rovovima skapavala od glada. Dok su ljudi ginuli, pojedinci su glumili gospodu po gradu i izbjegavali vojnu obavezu. Rat je, zaboravi demokratiju hocu-necu. E to je nesto sto vecina ne zna, to je ono zasto je Caco uhapsen. Uhapsen je i zbog Kazana, ali prije svega jer je smetao. Jer je znao opeljesiti "pogresne "ljude i odvesti na kopanje "pogresne" sinove etc.
Caco je prije rata bio muzicar, nista posebno. Sviro u Domu na Bistriku, kao i vecina bio raja, klosar... Kad je izasao pred taj tenk i povrijedio ruku imao je bolove i poceo uzimati morfi. E sad, kako se prica, poceo se drogirati, gubiti kontrolu. I u zadnje vrijeme vecinu stvari koje su se desavale oko njega uradili su drugi. Takodjer odmah posliej tog incidenta pricalo se da je Cacu ubio Hebib, otac jednog od ubijenih specijalaca.
Onda kazani, velika mrlja u nasoj borbi za opstanak. Bilo je tu i ljudi koji su uhvaceni sa radio stanicama u stanu, sa snajperima etc ali i neduznih ljudi (Srba/Hrvata a i Muslimana). Svakako to ne opravdava njihova ubistva.
etc etc... nek je rahmet i vjecni mir njegovim nevinim zrtvama.
Teska tema, o kojoj se treba pricati. Ja sam ponosan na to sto se ovaj problem rijesio jos u toku rata, jer je i to jos jedan dokaz da smo se borili kolko toliko za pravdu.
Neko moze da zivi 50 prvih godina zivota bez problema sa vlastima. Zatim se negdje potuce, i sticajem okolnosti druga osoba umre nakon toga. Nas postenjak odlazi u cuzu.
Ma da si se ogradio od zlocina, ti ne bi smio da dajes kredit Caci kada znas sta je ucinio na Kazanima i sa tih 9 policajaca. Sve sto je on ucinio prethodno jednostavno blijedi. Mucenje na kazanima i klanje i vadjenje ociju policajcima, nema veze vise sa herojstvom, patriotizmom, nego samo sa osobom koja je bolesno svijesna svoje moci i koja je vjerovatno pored ovih gornjih zlocina napravila i druge za koje se mozda ne zna ili manje prica.
________
@ haris303:
Napadati Fair-Life-a pa se busati u prsa kako znas detalje je veoma jadna pozicija i komentar. Ako nemas sta da izneses konkretno, tj., da nesto podupres ili demantujes, ili napisi ili zacepi. Tvoj hvalospijev Caci niko ovdje ne treba, cak ni oni koji su bili bliski s njim za vrijeme rata. Jedni od tih su naredili da se on uhapsi, a drugi--koji su ga takodjer znali--su ga upucali. Kratko i jasno.
-
digger
Nek' si ti nama pismen, a za ostalo cemo lako.SD-6 wrote:...u pravu si vala.., sta je ono... sitnica..zakasnio bi i na septembarske rokove a ne sta drugo...a sve da narod prosvijetlim
...znaci ... u pravu zbog tvojih razloga...ili?![]()
hvala na usluzi...to se i ocekivalo od dokazanog patriote
![]()
odoh