Makron sto je izjavio mnogo puta sam procitao na ovom forumu, moraju nas primit u EU jer sta ce biti ako se mi radikalizujemo...i on je to isto rekao i sad se nasli uvrijedjenji .
Realno gledajuci to je i istina, jer iako je iz Francuske/Engleske/Njemacke otislo mnogo vise u ISIL ogrmna vecina tih sto su otisli su bili ili imigranti ili djeca od imigranata ( prva generacija rodjena tu). Radikalizacija te populacije je manje vise ocekivana dok ako dodje do radikalizacije domicilnih muslimana iz Bosne to ce biti veci problem.
Po pitanju primanja u Nato/EU Rumunija, Bugarska i Madjarska su usli samo da bi se sprijecilo/prekinulo rusko uplitanje i to je jedini razlog.
Ni jedna od ovih drzava nije bila ( a djelimicno nisu ni sad) spremna da se otvore razgovori o pristupanji a kamo sta drugo ali ....kao sto je i slucaj sa Hrvatskom, Njemacka je jedini razlog zasto je Hrvatska u EU.
Posto je direktni uticaj Rusije prema Srbij i CG prekinut realno koji ce im k**** da uvlace balkan u EU, ekonomski su pokriveni vojno su nemocni...ako im treba radne snage otvorit ce granice samo da uzmu sta im treba.
Umjesto da se bore sa svakom lokalnom zajednicom sad EU pokusava da napravi neku uniju od ostalih drzava gdje ce jedna ili dvije drzave vodit glavnu rijec ( isto kao sto je sa EU, Njemacka/Francuska). Ovdje se gleda da Srbija i Albanije preuzmu tu poziciju u toj zamisljenoj unij.
Nego jedna mi stvar nikad nije bila jasna, taj balkanski vazalni odnos. Nismo mogli da zivimo u jednoj drzavi koja je dosta slicna bila sadasnjoj EU ali boga molimo da udjemo u istu gdje ce nam neki Dmitrov iz Bugarske govorit sta ce Milos/Mate/Meho proizvodit u Bosni i koliko ce izvozit, neki poljak odredjivat ko ce ici u NATO misije da sirimo demokratiju po nekim svjetskim vukojebinama....glavno je da nemoze meni neki Milos/Mate/Meho govorit sta da radim u svom dvoroistu dok stranci mogu......