SUDIJA BRANKO PERIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: "Milan Tegeltija je zakucao posljednji ekser u mrtvački sanduk institucije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta"
Milan Tegeltija je zakucao posljednji ekser u mrtvački sanduk institucije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS). U tome mu je zdušno pomagalo trinaest članova VSTS, kojim je vješto upravljao punih pet godina. Bio je to sunovrat od koga se ne oporavlja. Pravosuđe je u komi. Nema ko da mu priključi infuziju.
Skandal "potkivanja" objelodanio je ono o čemu se godinama govori po kuloarima, ali i u medijskoj i opštoj javnosti. Zar godinama nismo slušali kako su iza imenovanja na sudske i tužilačke funkcije stajale prijateljske, rodbinske ili političke veze? Zar nas nisu uvjeravali da iza izbora na najodgovornije upravljačke funkcije u pravosuđu uvijek stoji nevidljiva ruka politike i njenih mešetara? Zar se nismo naslušali priča da se ulazak u pravosuđe i napredovanje u karijeri plaća? Znalo se, ali se ćutalo.
Predsjednik Tegeltija je priznao da se u banjalučkoj kafani sastao sa strankom koja je podnijela krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, da je zatražio da mu se dostavi broj tužilačkog predmeta i obećao da će "vidjeti sa Dalidom Burzić" (glavna tužiteljica). I kada se trebalo suočiti sa činjenicama, majstor manipulacije je sazvao vanrednu sjednicu VSTS i zatražio podršku. I dobio je! Trinaest članova VSTS, koji bi trebalo da budu vrhunska pamet i savjest pravosuđa, dalo je jednoglasnu podršku svom predsjedniku! "Vi ste i dalje naš predsjednik", neko je ganuto poentirao. Recidiv partijske diktature i Centralnog komiteta!
Šta je podržalo trinaest članova VSTS? Šta će njihov predsjednik "vidjeti sa Dalidom"? Da li je posao članova VSTS i predsjednika da se petljaju u tužilačke i sudske predmete? Da li to ovlaštenje postoji u Zakonu o VSTS kao nadležnost institucije? Da li su članovi VSTS svjesni šta znače kontakti sa strankama u tužilačkim i sudskim postupcima? Da li znaju šta podrazumijeva standard nepristrasnog suda (pravosuđa)? Da li članovi VSTS uopšte znaju šta su njihove zakonom propisane nadležnosti?
Pogrešno je bilo na vanrednoj sjednici VSTS razgovarati o predsjednikovom učešću u korupciji. Nije VSTS institucija koja to treba da utvrđuje. Ako je već predsjednik zatražio obraćanje svojim kolegama, trebalo je razgovarati o njegovim neprimjerenim kontaktima sa strankom u tužilačkom postupku. A Tegeltija to, po sopstvenom priznanju, radi godinama ("uradio sam to do sada sto, trista, petsto puta", priznaće). I Jadranka Lokmič Misirača mu se pridružila u priznanju (samo "sto puta"!), misleći, valjda, da je raširena nezakonita praksa članova VSTS olakšavajuća okolnost!? (Nije to jedina Tegeltijina nezakonitost koja isplivava na površinu u posljednje vrijeme).
Milan Tegeltija nije samo sudija, nego je istovremeno i funkcioner javne vlasti. Kao funkcioner javne vlasti ima odgovornost prema javnosti. U osnovi odgovornosti prema javnosti je povjerenje. A povjerenje se stiče zakonitim, poštenim, moralnim i etičkim vršenjem vlasti u interesu svih građana. Da li Tegeltija nakon "potkivanja" ima povjerenje javnosti? Ne može imati! Povjerenje ne čeka presudu o krivici. Zbog toga se u demokratskom svijetu ostavke podnose odmah nakon što se upadne u skandal i povjerenje poljulja. Dakle, Milan Tegeltija više nije dostojan da obavlja dužnost člana VSTS i treba da podnese ostavku odmah.
Trinaest članova VSTS su grdno pogriješili kada su podržali Tegeltiju. Morali su da znaju da se na prezumpciji nevinosti i nedostatku dokaza ne može graditi etika odgovornosti, pojedinačne i kolektivne. Morali su da znaju da je članom 6. stav 1. tačka d) Zakona o VSTS predviđeno da "mandat člana VSTS prestaje ako ne obavlja svoju dužnost na pravilan, djelotvoran i nepristrasan način". Ne predstavlja li susretanje sa strankama po kafanama (ili bilo gdje!) obavljanje dužnosti na neprimjeren i pristrasan način? Da li to uopšte treba dokazivati nakon Tegeltijinog priznanja i očiglednog dokaza? Dajući podršku Milanu Tegeltiji, članovi VSTS su dodatno diskreditovali instituciju, pravosuđe i sami sebe. Pljunuli su sebi u lice. Zbog nedostojnosti i oni moraju da odu odmah!
Da je Tegeltija imao bar malo pameti (nikada je bahati samodršci nisu imali!), podnio bi odmah ostavku i na taj način postavio temelje odgovornosti članova VSTS i pravosuđa. Nema u ovoj zemlji ni jednog primjera funkcionerske ostavke kao moralnog čina. Možda bi njegov primjer bacio sjenku na učešće u skandalu "potkivanja" i postao mjera pravosudne časti i dostojanstva!? Ali, Milan i njegovi spasioci nisu od tog ljudskog materijala. Zbog toga će se "potkivanje" dugo vući kao metafora posrnulih ljudi i posrnulog pravosuđa.
Zasmijava nas Tegeltija svojom odbranom po državnim televizijama kako neki "centri parapolitičke moći" njegovom diskreditacijom "žele da vrate uticaj bošnjačke politike na pravosuđe!" Ma, nemoj! Nije valjda bošnjačka politika i njega dovela na poziciju predsjednika VSTS? Nije mu, valjda, bošnjačka politika obnovila mandat? Kakva je to bošnjačka politika koja 15 godina bira Srbina da upravlja pravosuđem?
Malo se predsjednik preigrao u logiciranju. Jeste da je svojski radio na eliminaciji Bošnjaka na pravosudnim pozicijama (ako je to bošnjačka politika?), ali jeste uveo u pravosuđe i sve ostale politike. Možda bi bilo preciznije reći da je uticaj bošnjačke politike zamijenio uticajem bošnjačke čaršije (pominje se izvjesni Muhamed Ajanović!?), ako u tome ima neke razlike!? Bilo bi pošteno da vrati i bošnjačku politiku u pravosuđe, kad je već uveo i ostale.
Pitaju me radoznali novinari da li će Tegeltija biti kažnjen. Neće! Nema ko da ga kazni. Mogli su članovi VSTS, ali nisu. Vrana vrani očiju ne vadi. Važnije im je bilo da ga amnestiraju. (Čime li ih je "potkovao"?) "A disciplinski tužilac", nastavljaju sa pitanjima. "Mogao bi", odgovaram. Tegeltija je prvo sudija pa tek onda član i predsjednik VSTS. Da je kojim slučajem podnio ostavku, da li bi mogao da obavlja sudijsku dužnost i predsjednikuje Osnovnim sudom u Banjaluci, i pored neprimjerenih kontakata sa strankama!? Zar ne slijedim zdravorazumsku logiku? "A visoki predstavnik", ne odustaju. "Ne prizivam, ali drugog rješenja nema", odgovaram. "Da ste na njegovom mjestu...", već me nerviraju. "Ne bih se dvoumio", odgovaram i već čujem kako gomila kreće prema meni!
Srećom, Incko se neće miješati u svoj posao.
Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
- black
#51 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
-
Haman2
#52 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) sastavljeno po mjeri nasih politicara a posebno nekih. Tesko je to sad promijeniti bez pritiska medjunarodne zajednice i primjene ovlastenja visokog predstavnika. Tek kad nasi politicari vide kako se neki micu sa dobro placenih fotelja, odmah ce prihvatiti saradnju i poceti raditi za dobro gradjana i drzave.
-
Moenx
#53 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
To ti je ocita istina
- Maraschino
#54 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Upravo tako.TheGodfather001 wrote:Meni nikako nije jasan sklop ovog Potkovanog - čovječe da li si svjestan da zbog tvoje tvrdoglavosti i arogancije može skup eskalirati i uništiti 3-4 institucije? Treba da odloži sjednicu i da podvije rep dok se situacija ne smiri... Ali onda shvatim da je rušilački scenarij baš po mjeri političkog mu šefa Dodicka.
Juce mu podrsku daje udruzenje sudija iz brloga a danac tuzioci.
- Maraschino
#55 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/T ... nje/540782
Nije majka karala Muju sto kocka nego sto se vadi.
Vidi ovog parmaka.
Nije majka karala Muju sto kocka nego sto se vadi.
Vidi ovog parmaka.
- Kikibombona
#56 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Da mi je neko prije godinu dana rekao da ce SDS i Mektic u sred Sarajeva voditi proteste protiv korumpiranog pravosudja, da ce proteste podrzati mnogi Bosnjaci i Srbi, rekao bih da je potpuno lud i da tako nesto nije moguce.
Ovo je dokaz koliko ocajno ljudi zele malo normalnosti. 25 godina ludila i ubijanja u pojam.
Stanivukovic je isto na protestima. RS opozicija protestuje u Sarajevu protiv vlasti u RS.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/drasko- ... /190529066
Veliki dogadjaj.
Ovo je dokaz koliko ocajno ljudi zele malo normalnosti. 25 godina ludila i ubijanja u pojam.
Stanivukovic je isto na protestima. RS opozicija protestuje u Sarajevu protiv vlasti u RS.
Veliki dogadjaj.
-
DonieBrasco
#57 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Bojim se da su ovi nasi politicari i kriminalci tako jaki da je korupcija i nepotizam tako prisutan fenomen da ce opet biti tresla se gora rodio se miš.
Samo stanci mogu da pomjere stvar sa mrtve tacke jer kao sto sam napisao ovi nasi nece, jer ne zele sebe ugroziti i nece ni pokusati.
Samo stanci mogu da pomjere stvar sa mrtve tacke jer kao sto sam napisao ovi nasi nece, jer ne zele sebe ugroziti i nece ni pokusati.
- insomnia78
#58 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Pravda za Davida a Novaka Djukica ko jebe? E moji indijanci. Za bolje i niste
- wewa
#59 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
veliko, bomeKikibombona wrote:Da mi je neko prije godinu dana rekao da ce SDS i Mektic u sred Sarajeva voditi proteste protiv korumpiranog pravosudja, da ce proteste podrzati mnogi Bosnjaci i Srbi, rekao bih da je potpuno lud i da tako nesto nije moguce.
Stanivukovic je isto na protestima. RS opozicija protestuje u Sarajevu protiv vlasti u RS.![]()
![]()
Veliki dogadjaj.
- studiorum_tuzlaensis
#60 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Draško je maksimalno realan, stao je među narod ko zna koji put.
Također, zna i pričati pred kamerom.
Također, zna i pričati pred kamerom.
-
Novak20
#61 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Mafija, ništa drugo.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novi-pr ... /190529044
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novi-pr ... /190529044
Dvije godine utvrđivao da li je Esad zapravo Esed
-
kakavdanakneiskustvu
#62 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
mektić bi vjerovatno u vrijeme protesta trebao biti na radnom mjestu,kako će opravdati izostanak sa istog?
- славянин
#63 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Heh .... upravo i radi svoj posao za razliku od mnogih..kakavdanakneiskustvu wrote:mektić bi vjerovatno u vrijeme protesta trebao biti na radnom mjestu,kako će opravdati izostanak sa istog?
- Kikibombona
#64 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Jarane, ti si u Francuskoj, ti si odustao od BiH. Tvoje dijete, hvala nebesima, od srca kazem, ima svijetlu buducnost. I ti si zbrinut i osiguran u normalnoj drzavi.insomnia78 wrote:Pravda za Davida a Novaka Djukica ko jebe? E moji indijanci. Za bolje i niste
Lako je iz Francuske reci: nema kompromisa, samo u kost, sve blokiraj.
Nama ovdje valja zivjeti. Srbi i Hrvati nece nikad nestati iz BiH. Sta ce nasa djeca, kakva ih buducnost ceka? Uz Mektica su penzioneri sa primanjima od 350km. Ne znam kako iko moze prezivjeti sa toliko para?
Ponavljam, ljudi ocajno zele malo normalnosti. Ljudi iz F i RS saradjuju normalno i druze se. O Mekticu ljudi govore pozitivno jer se bori protiv kriminala i korupcije. Ne mogu ljudi vise podnijeti ludilo. Mnogi ljudi ne mogu. Uhljebima je ovako super i oni zatezu nacionalisticke konopce.
- славянин
#65 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Ono kada horsas skoci da pametuje iz fr.. treba to opet koju opaliti kada dodjes na odmor.insomnia78 wrote:Pravda za Davida a Novaka Djukica ko jebe? E moji indijanci. Za bolje i niste
-
kakavdanakneiskustvu
#66 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
ja ne znam je li posao ministra,bilo kojeg da ucestvuje na protestima,bilo kakvim,nesto nisam siguran da bi sluzbenici u ministarstvu na kojem je on čelu mogli doći na proteste bez straha da ih se neće kazniti što nisu na radnom mjestu
- славянин
#67 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Pa najlakse je ne sudjelovati i skloniti se kao i 99% drugih u vlasti.Tisu misu i sve uredu . Eto on rizikuje i poturio je i sebe - zato mu svaka cast.kakavdanakneiskustvu wrote:ja ne znam je li posao ministra,bilo kojeg da ucestvuje na protestima,bilo kakvim,nesto nisam siguran da bi sluzbenici u ministarstvu na kojem je on čelu mogli doći na proteste bez straha da ih se neće kazniti što nisu na radnom mjestu
- insomnia78
#68 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Moremo se i za to dogovoritiславянин wrote:Ono kada horsas skoci da pametuje iz fr.. treba to opet koju opaliti kada dodjes na odmor.insomnia78 wrote:Pravda za Davida a Novaka Djukica ko jebe? E moji indijanci. Za bolje i niste
- славянин
#69 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
E obavezno , da te pocastim eto nije mi mrsko a mislim da vrijedi tog zadovoljstvainsomnia78 wrote:Moremo se i za to dogovoritiславянин wrote:Ono kada horsas skoci da pametuje iz fr.. treba to opet koju opaliti kada dodjes na odmor.insomnia78 wrote:Pravda za Davida a Novaka Djukica ko jebe? E moji indijanci. Za bolje i niste
- Altsa
#70 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Uzeo sluzbeni izlaz.kakavdanakneiskustvu wrote:mektić bi vjerovatno u vrijeme protesta trebao biti na radnom mjestu,kako će opravdati izostanak sa istog?
-
kakavdanakneiskustvu
#71 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
славянин wrote:Pa najlakse je ne sudjelovati i skloniti se kao i 99% drugih u vlasti.Tisu misu i sve uredu . Eto on rizikuje i poturio je i sebe - zato mu svaka cast.kakavdanakneiskustvu wrote:ja ne znam je li posao ministra,bilo kojeg da ucestvuje na protestima,bilo kakvim,nesto nisam siguran da bi sluzbenici u ministarstvu na kojem je on čelu mogli doći na proteste bez straha da ih se neće kazniti što nisu na radnom mjestu
svaka cast na tome,ali to radi znajuci da nece biti nikakvih posljedica zbog cinjenice da je ministar i da nece imati problema zbog toga sto nije na radnom mjestu
- Altsa
#72 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
popusti se mekte i njegovog odsustva sa posla.kakavdanakneiskustvu wrote:ja ne znam je li posao ministra,bilo kojeg da ucestvuje na protestima,bilo kakvim,nesto nisam siguran da bi sluzbenici u ministarstvu na kojem je on čelu mogli doći na proteste bez straha da ih se neće kazniti što nisu na radnom mjestu
-
kakavdanakneiskustvu
#73 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Altsa wrote:Uzeo sluzbeni izlaz.kakavdanakneiskustvu wrote:mektić bi vjerovatno u vrijeme protesta trebao biti na radnom mjestu,kako će opravdati izostanak sa istog?
da,moguce
- Banksy
#74 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
славянин wrote:
Heh .... upravo i radi svoj posao za razliku od mnogih..
on rizikuje i poturio je i sebe - zato mu svaka cast.
- SmokingMan
#75 Re: Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće (VSTV) - Leglo korupcije i političkog uticaja
Mektić je kameleon,imate previše pozitivno mišljenje o njemu.