Previše je religije !

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#51 Re: Previše je religije !

Post by arzuhal »

insomnia78 wrote:Vidis, ja ne radim nikako. Izbor je lahak. Vjeruj ili nemoj
:thumbup:
dustaban wrote:Svake godine "strucnjaci" nas dave bojenjem jaja, hadzom, kurbanima, postom, korizmom... jebote ko da nam pamcenje traje samo godinu dana!
vjeshalica wrote:...jebe se vjerniku koji posti sta ti mislis o njegovom postu...ne posti on za tebe nego za svoja ubjedjenja
zforumas

#52 Re: Previše je religije !

Post by zforumas »

Aha! 3 prsta!

:evil:
arzuhal

#53 Re: Previše je religije !

Post by arzuhal »

Image
neko_sa_strane

#54 Re: Previše je religije !

Post by neko_sa_strane »

dustaban wrote:Nebitno da li ste vjernik i kojoj religiji pripadate imate skoro svaki dan neki religijski datum koji morate obiljezavat ili ga morate cestitati onom ko ga obiljezava.
Jebote toga je previse!
I naravno ono cega je previse gubi na vaznosti. To je pravilo od kojeg nista ne moze umaci pa ni religije.
Previse univerziteta - diplome zakuratz, previse televizija - manje se gledaju, previse ministara - ministri djeca i tokmaci...

Zasto se nebi fino dogovorili - svake trece godine Bozic/uskrs, svake trece godine Ramazan/Bajram...
Majkemi to bi za sve bilo bolje, vratila bi se vaznost svemu a onom gore svejedno.

Ne mora svake treće ili druge godine. Dovoljno je da vjerski praznici ne budu i državni i da se proslavljaju radno. Na papiru nisu državni ali za vrijeme vjerskih praznika većina državnih institucija ne radi ili radi sa smanjenim kapacitetima što dođe skoro pa isto. Ko želi proslavljati Božić/Uskrs/Bajram neka uzme dan od godišnjeg odmora ukoliko ima tu mogućnost ili uzme neplaćeno i neka slavi ili neka slavi vikendom bez plaćenih dana za vjerske praznike.
insomnia78

#55 Re: Previše je religije !

Post by insomnia78 »

E da i ovo vidim. Da neko nece neplacen slobodan dan :lol:
U Fr koja je daleko najsekularnija u Evropi je npr svaki vazniji katolicki praznik neradni
vjeshalica

#56 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

Molite Boga za svetkovine kad vam novokomponovane gazde ne daju regularne dane za odmor
vjeshalica

#57 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

dustaban wrote::-) :lol: :lol: :lol: :lol:
Sreco moja, ljudi vide ono sta hoce,pa tako i ti.
Moj savjet tebi je da manje gledas u ono sto te ne dotice kad je u pitanju religija ili bilo koji obicaj vezan za svetkovinu
zposao

#58 Re: Previše je religije !

Post by zposao »

vjeshalica wrote:
Moj savjet tebi je da manje gledas u ono sto te ne dotice kad je u pitanju religija ili bilo koji obicaj vezan za svetkovinu

Čemu takva reakcija? Čovjek ima pravo postavljati pitanja i otvarati teme. Isto kao što ti njemu savjetuješ da ne zabada nos u "vjerske stvari" isto tako i ti možeš zaobići ovu temu ako ti se ne sviđa šta pita i priča nevjernik.
As simple as that :thumbup:
neko_sa_strane

#59 Re: Previše je religije !

Post by neko_sa_strane »

insomnia78 wrote:E da i ovo vidim. Da neko nece neplacen slobodan dan :lol:
U Fr koja je daleko najsekularnija u Evropi je npr svaki vazniji katolicki praznik neradni
Francuska najsekularnija u Evropi! Ipak su to skandinavske zemlje ispred Francuske. Da, vjernici bi trebali uzimati isključivo neplaćeno ili dan od godišnjeg. U suprotnom je diskriminacija prema onima koji nisu vjernici.
Živimo u društvu u kojem se religija doslovno nameće. Ako nisi u toru drugačije te gledaju. Mene nerviraju vjerski praznici jer mi je stvarno dosadilo da me svake godine pitaju a zašto ne slavim i ne želim iznova objašnjavati.
Last edited by neko_sa_strane on 21/05/2019 13:35, edited 2 times in total.
insomnia78

#60 Re: Previše je religije !

Post by insomnia78 »

Kaka diskriminacija ne radi niko
arzuhal

#61 Re: Previše je religije !

Post by arzuhal »

:lol:
Euridika
Globalna šefica

#62 Re: Previše je religije !

Post by Euridika »

I neko ko nije vjernik ima pravo na određeni broj slobodnih dana za lične potrebe, tako da nema diskriminacije. Svi dobiju isti broj neradnih dana, samo što ih ne koriste u isto vrijeme.
derion

#63 Re: Previše je religije !

Post by derion »

Irsar wrote:
zagortenej wrote:ima fetva:

Ramadan 2015 Fasting UK Hours Should Be Shortened, Muslim Academic Usama Hasan Argues
"Those who find this genuinely unbearable, or are convinced of the non-literalist approach of “morning to evening” rather than the literalist “dawn to sunset”, may wish to fast for 12 or preferably 14-16 hours, beginning from dawn, sunrise or even their usual morning meal (breakfast!). Such moderate timings are based on the fatwas of jurists over many centuries for high latitudes.
"Whatever length a person fasts, they should not feel superior to others. The spirit of Ramadan and fasting includes God-consciousness, patience, perseverance, gratitude, prayer, worship, charity, generosity, humility, self-purification, self-development, helping others, mercy, compassion, forgiveness, lowering the gaze (of the eyes from lustful glances and of the heart from other than God) and the remembrance and love of God."
https://www.huffingtonpost.co.uk/2015/0 ... dX6sSk0Nh4
Kako da ne. Ova "fetva" je data od lika koji pripada organizaciji zvanoj "Quilliam Foundation", organizaciji osnovanoj od strane lika zvanog Maajid Nawaz koji se svojski trudi uništiti Islam u Velikoj Britaniji (i drugdje), ali nije da je nešto uspješan u tome. Za one koji ne znaju, Maajid Nawaz je tip modernog "progresivnog" navodnog muslimana koji bi da "reformiše" Islam, pri čemu pod "reformom" se naravno podrazumijeva modernizacija, razvodnjavanje i uklanjanje svega što smeta modernim senzibilitetima zabludjelog čovjeka.

Na primjer na ovom videu ovdje (oko 2:00 pa nadalje):

Maajid spominje nekakav "mizoginizam" (tj. "mržnju žena"), "homofobiju" i slične stvari i smatra da su tradicionalisti zapravo loši muslimani koji su "zaostali" u "srednjovjekovnom poimanju svijeta", te shodno tome - veli Maajid - valja nam "reinterpretirati" Kur'an tako da zapravo Kur'an više ne osuđuje homoseksualnost, niti promiskuitet (žena, ali i muškaraca) i tako dalje.

Lik je ili nemusliman (tj. licemjer) ili je totalno zabludjeo musliman koji o Islamu nema blage veze. Uzet ću da je ovo drugo.

I jedna digresija: zanimljiva su tvoja stalna nastojanja da predstaviš kao "islamske" stavove raznih opskurnih likova koje velika većina muslimana ne bi ni u ludilu slijedila, a koji su također pobijeni već "unaprijed" od strane stotina učenjaka kroz proteklih 1400 godina Islama. Čudna je ova tvoja ljubav za lažima :wink:
Pa taj lik se zalaže za reformu Islama i vjeruj mi, treba mu, baš kao što treba i npr. Pravoslavnoj crkvi. Obje djeluju kao da je 1100. god. E sada, što se mnogi vjernici ne slažu s tim, to je druga priča, ali i pokazatelj da žive u dalekoj prošlosti. Meni kao Bošnjaku (i Bosancu agnostiku) bi najviše odgovaralo kada ne bi bilo religija, ali s obzirom da je to irelevantna tema, smatram iskreno da je Islamu, kao religiji, potrebna temeljita reforma. Kao prvo, mora se distancirati od dogme da je svaka napisana riječ u Kur'anu nepogrešiva i nepromjenjiva. Upravo tu leži najveća kočnica u islamu i u društvima koja uveliko djeluju po islamskim načelima. Drugim riječima, stagnacija; ekonomska, naučna, društveno-socijalna zaostalost i sl. A svaka knjiga je napisana od strane čovjeka (jer je materijalna, znači od ovog našeg svijeta, a ne nekog drugog, metafizičkog). Sve što je materijalno i u čovjekovom domenu, nije božanstveno (ili onosvijetsko) i rijetko je, ako ne već nikako, savršeno. Ali hajde ubijedi to vjernike koji su od cucle i dojke indoktrinirani u jednu "istinu". Reforma, jer je religija stvorena od čovjeka.
dustaban

#64 Re: Previše je religije !

Post by dustaban »

zposao wrote:
vjeshalica wrote:
Čemu takva reakcija? Čovjek ima pravo postavljati pitanja i otvarati teme. Isto kao što ti njemu savjetuješ da ne zabada nos u "vjerske stvari" isto tako i ti možeš zaobići ovu temu ako ti se ne sviđa šta pita i priča nevjernik.
Ovi religionari su stvarno kontradiktorna bica. Kad ih darnes u nesto sta njima smeta - zaobidji me! Kad LGBT zaguzeljaju gradom - nosite se u PM! Kad oni svima nazdrave Selam, Faljen Isus, Pomoz Bog... svima, dakle i nevjernicima to je udure, kad ti kazes Dobar dan - uvrijede se!
I inace su lakouvredljive naravi, sto i ova rasprava pokazuje. Evo i kad im fino kazes - postuj Boga vise nego Religiju - ne valja! Religija je njima vaznija od Boga!
A da je neka religija "prava" zar bi postojale druge ?!

I onda kad se sve te religije susretnu na istom prostoru ko kod nas ovdje, a svaka hoce da joj se ostatak svijeta prilagodi... pa to neko primjeti i kaze - previse je religije a premalo Boga... kuku provokator!

Razmazeni stvorovi, eto to ste vi. Kad naletite na argumente kojima ne mozete kontrirati ko djeca zakmecite - mama dira me... :place1:
insomnia78

#65 Re: Previše je religije !

Post by insomnia78 »

Euridika wrote:I neko ko nije vjernik ima pravo na određeni broj slobodnih dana za lične potrebe, tako da nema diskriminacije. Svi dobiju isti broj neradnih dana, samo što ih ne koriste u isto vrijeme.
Ma nevezano za to. Evo u cetvrtak taj nekakav katolicki praznik. Neradni dan za sve. Jos vecina spojila i petak.
Euridika
Globalna šefica

#66 Re: Previše je religije !

Post by Euridika »

insomnia78 wrote:
Euridika wrote:I neko ko nije vjernik ima pravo na određeni broj slobodnih dana za lične potrebe, tako da nema diskriminacije. Svi dobiju isti broj neradnih dana, samo što ih ne koriste u isto vrijeme.
Ma nevezano za to. Evo u cetvrtak taj nekakav katolicki praznik. Neradni dan za sve. Jos vecina spojila i petak.
Jes' ti loše. :D
vjeshalica

#67 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

zposao wrote:
vjeshalica wrote:

On nije postavio pitanja nego iznio zakljucke. Velika je razlika. I jos ubjedjuje sve oko sebe u neke svoje konstatacije.
Ako se on deklarise kao nevjernik onda ga nista u pogledu religije ne bi trrbalo zanimati. Obicno deklarisane ateiste religija zulja najvise u zivotu. Paradoks.
neko_sa_strane

#68 Re: Previše je religije !

Post by neko_sa_strane »

A gdje to postoji? U BiH ne postoji sigurno. U BiH vjernici imaju pravo na dva dana godišnje plaćenog odsustva a pojedini političari su predlagali čak 5 dana godišnje plaćenog odsustva za vjernike. I nema diskriminacije. Kada ateisti budu imali i ta dva dana plaćenog odsustva kao i vjernici onda možeš tvrditi da svi dobiju isti broj neradnih dana.
neko_sa_strane

#69 Re: Previše je religije !

Post by neko_sa_strane »

A ne ne. Ne žulja ateiste religija već nametanje religije iako je država na papiru sekularna, nametanje religije u obrazovnom sistemu iako u toj oblasti religija ne bi trebala biti prisutna bar ne u javnim školama koje se finansiraju iz budžeta u koji uplaćuju i oni koji nisu vjernici.
Ja lično nemam problema sa vjernicima sve do trenutka ako spustim gard i neko pokušava svoj stav nametnuti u smislu da "svako mora u nešto vjerovati" ili kada pred većim brojem ljudi te pokuša diskreditovati jer nisi pripadnik nikakvog vjerskog tora (to mi se dogodilo lično). Što je društvo razvijenije i što je manje ekonomske nejednakosti u društvu manje je i religije.
Tamo na drugoj temi vjernik otvorio temu o ateizmu.
dustaban

#70 Re: Previše je religije !

Post by dustaban »

vjeshalica wrote:
zposao wrote:
vjeshalica wrote: On nije postavio pitanja nego iznio zakljucke. Velika je razlika. I jos ubjedjuje sve oko sebe u neke svoje konstatacije.
Ako se on deklarise kao nevjernik onda ga nista u pogledu religije ne bi trrbalo zanimati. Obicno deklarisane ateiste religija zulja najvise u zivotu. Paradoks.
Da me pratis znala bi da je temelj mojeg pristupa ovoj temi - razdvajanje Boga i Religije. Odnosno vjere u Boga i tumačenja istog.
Religija je svojim tumačenjem otišla u takve banalnosti da je sebe učinila važnijom od Boga! To joj i jeste cilj.

A ja, zovite me slobodno ateistom, jer definitivno ne vjerujem u religijski protumačenog Boga, zapravo pokušavam da vam objasnim da naša podjela na vjernike i ateiste je zapravo bespredmetna! Pa ako hoćete i u tim vašim vjeronaukama imate teze da je Bogu nedovoljno biti (samoproglašenim) vjernikom, kao što mu nije ni nevjerništvo dovoljan razlog da nekoga kazni, ako je po djelima dobar.

Ali jok. Vi zavrli za Religijsku dogmu, ratujete zbog nje sa drugim Religijama i niko da se upita - pa jebemumajku što sam ja pripadnik te-i-te Religije a ne one druge?!
Zato što su te rodili ti što su te rodili. Ima, ali zanemariv broj, koji su odabrali onu drugu Religiju (pitanje je i to s kojim razlogom) ali da skratim, upitajte se nije li previše ofirno da slijedite naslijeđenu priču bez imalo želhje da tragate za istinom?!

Aj dosta je za ovaj put
:wink:
vjeshalica

#71 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

Da si procitao Kuran i osrale stvari koje su povezane i logicne nikada ne bi razdvajao religiju od Boga, a shvatio bi mozda kakve gluposti pises. Ali mozda. Ne poznajes materiju a kritikujes i tumacis zbog svojih pogresnih pretpostavki.

"O vjernici, naređuje vam se post, kao što je bio naređen i onima prije vas, da bi ste bili Alahu (Bogu) pokorni. To je određeni broj dana. Onaj od vas tko bude bolestan ili na putu, naknadno će postiti one dane koje nije postio. Oni koji ne mogu podnijeti teret posta, otkupit će ga tako što će (za svaki dan koji nisu postili) nahraniti jednog siromaha. Tko od srca bude htio dobro činiti, njemu će i dobro biti. A da postite - to će za vas bolje biti, samo da znate." (El-Bekare, 183-184.)

Vamo pricas o Bogu, a gazis boziju rijec i ono sto je bog propisao jer to smatras odvojivim dijelom i da ima samo veze sa religijom ali ne i sa Bogom....
Euridika
Globalna šefica

#72 Re: Previše je religije !

Post by Euridika »

neko_sa_strane wrote:
A gdje to postoji? U BiH ne postoji sigurno. U BiH vjernici imaju pravo na dva dana godišnje plaćenog odsustva a pojedini političari su predlagali čak 5 dana godišnje plaćenog odsustva za vjernike. I nema diskriminacije. Kada ateisti budu imali i ta dva dana plaćenog odsustva kao i vjernici onda možeš tvrditi da svi dobiju isti broj neradnih dana.
Zakon o radu FBiH, član 54. stav 3. Ostale vrste plaćenih odsustava, isti Zakon, član 53.

Poslodavci koji poštuju ove članove Zakona za vjernike, poštuju ga i za nevjernike.
megaribi1

#73 Re: Previše je religije !

Post by megaribi1 »

vjeshalica wrote:On nije postavio pitanja nego iznio zakljucke. Velika je razlika. I jos ubjedjuje sve oko sebe u neke svoje konstatacije. Ako se on deklarise kao nevjernik onda ga nista u pogledu religije ne bi trrbalo zanimati. Obicno deklarisane ateiste religija zulja najvise u zivotu. Paradoks.
U mnogome to zavisi od sredine. Sloboda vjere uključuje i pravo na slobodu od vjere. Ako si u okruženju koje pravi pritisak na ateiste, normalno da će to smetati. Kako bi npr. musliman ili hrišćanin reagovao na tekstove u kojima se govori o vjernicima kao izvoru zla koga treba mučiti u vatri, i to beskonačno vremena? U nekim sredinama, gdje uticaj religije nije jak u društvu, ateista može gledati gledati Bibliju, Kur'an, Bhaghavad Ghitu ili Kabalu potpuno jednako kao Grimove bajke. Ali, ako uoči da on zbog stila života postaje u najmanju ruku osuđivan od okoline, a u gorem slučaju rizikuje zatvor ili smrt, naravno da će reagovati.
Kina je primjer zemlje u kojoj religija ne vrši pritisak na ateiste. Budizam, konfučijanizam i taoizam nisu prozeliotske religije, zapravo su više filozofske škole. Hramovi su nešto toliko daleko od običnog svijeta tako da tamošnjim ateistima religija ne smeta.
vjeshalica

#74 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

Zato je Kina primjer zemlje koja unistava Muslimane...sto li Boze kad je tako sve tako religijski savrseno?

Na ateiste niko ne pravi pritisak,sami ga sebi prave jer ih u okolini vrijedja ispoljavanje religije od strane onih koji je praktikuju. Nenpraktukije niko religiju da bi njih preveslao da u nesto vjeruju. To je samo ateisticka paranoja.
zposao

#75 Re: Previše je religije !

Post by zposao »

vjeshalica wrote:
On nije postavio pitanja nego iznio zakljucke. Velika je razlika. I jos ubjedjuje sve oko sebe u neke svoje konstatacije.
Zašto neko ne bi imao pravo donositi sam za sebe zaključke?
Ili bi trebao prvo pitati tebe šta može misliti i šta govoriti?

Pa sam ovakav tvoj napadački stav spram jednog nereligioznog komentara je dovoljna potvrda onoga sto on piše, a to je da se religija previše miješa u slobodu pojedinca da misli, pita, zaključuje, iznosi vlastita mišljenja i stavove.

Šta ti imaš sa time što on ne vjeruje u to što ti vjeruješ? I zašto misliš da mu mora biti relevantno tvoje misljenje i vjerovanje?

Ako TEBI ne odgovara tema, pitanja i razmisljanja, fino zaobiđeš temu. Čovjek ima pravo propitivati sve u sekularnom društvu. Ili smo vjerska država? To bi već objasnilo tvoj napadački stav :wink:
Post Reply