SD-P (pokret)

geralt

#51 Re: SD-P (pokret)

Post by geralt »

Mi smo kod Šefika Džaferovića bili s tom idejom
kod Šefika Džaferovića
Ovo treba lijepiti na svaku stranicu teme.
Novak20

#52 Re: SD-P (pokret)

Post by Novak20 »

Capsicum wrote:Koliko samo gnjeva i bijesa na ovoj temi.
Šta očekuješ od forumaša ? Da pozdravljaju ideje onih koji nas tridesetak godina vuku za nos ?
Jbt, pa nismo svi toliko retardirani da vjerujemo ljudima koji su imali bezbroj prilika da nešto urade za socijaldemokraciju, običnog čovjeka i glasača. A radili su samo za sebe prodajom naših glasova i uspjeli u tome. Pare, stanovi, reket, poslovni prostori, lagodan život od naših para, a sve daleko od sirotinje koja se ovdje pati.
Capsicum wrote:Toliko se zazivalo ukrupnjavanje na lijevom političkom spektru, da bi sada neki nervne slomove doživljavali zbog toga. Opustite se ljudi. Očigledno je da imamo 2 načina razmišljanja u pogledu učešća u političkom životu BiH na lijevom političkom spektru.
Ukrupnjavanje se zazivalo radi pobjede građanske (ne nužno ljevičarske) opcije na općim izborima tamo gdje je to objektivno moguće. Da se izbije barem jedna nacionalna opcija koja je također žestoko ideološka, a ne da se radi za nju (SDA) protiv druge dvije nacionalne opcije. Te druge opcije su ideološki bliske SDA i, htjeli - ne htjeli realnost BiH. Sistem na razini BiH i F BiH je skrojen po nacionalistima i za njih. Tu ništa ne pomaže jer se sukob iz 90.-ih nastavlja, samo bez oružja. U mjeri i sa intenzitetom dovoljnim da glavnim akterima omogući vlast.
Iluzija da su ozbiljnije i dogovorne promjene između nacionalista moguće, razbijena je 2006.
Capsicum wrote:S jedne strane su oni koji su svu svoju ideologiju sveli na anti-SDA stav i odbijanje da učestvuju u vlasti na svim nivoima gdje su oni neizbježni. Namjerno kažem SDA, jer se ove druge nacionalne stranke od strane takvih ne spominju ili se u rijetkim prilikama tek onako reda radi spomenu.
Onaj tko ima ideologiju treba da je poštuje i principijelno se pridržava iste. Sada, kada se po prvi put desilo da netko neće u vlast sa SDA upravo radi nepristajanja na gaženje svoje ideologije suprotne ideologiji SDA i drugih vodećih nacionalista, pojedinci to tumače kao anti- SDA stav. Neću reći da SDA stava nema kod naroda. Samo on nije vezan za suprotnu ideologiju nego za ovaj simbol korupcije, nepotizma, nerada i svega onoga negativnog u politici što nas je u miru (ako je ovo mir) dovelo do stanja u kojem jesmo.
Dakle, u KS nema SNSD, nema HDZ ali ima SDA. Zašto bi onda netko od građanskih stranaka koje su dobile glasove građana da ne rade kao SDA prodao te glasove ovakvoj SDA ? Ili zašto bi se pristajalo na suradnju ako netko želi imati Bursuladžića, a nemati Gorana Čengića. Da nije možda radi fotelje i dobrobiti nekolicine klimoglavaca uz obrazloženje spašavanja države ?
Capsicum wrote:S druge strane imamo ove koji misle da građanski orjentirane partije ne smiju ostati na margini i svjesno se i samovoljno odricati vlasti samo zato što nam je državno uređenje takvo da su nacionalne stranke de facto neizbježne.
Čuj odricanje od vlasti ??? Koje kad imaš tri ?
Zakonodavnu vlast imaš po broju glasova birača. A za glasove bi se trebalo oznojiti, biti pošten prema sebi i drugima, raditi.... Kada osvojiš zakonodavnu vlast, ništa ti nije na putu da popuniš izvršnu vlast. Sudska je navodno neovisna. Teoretski, ništa ne sprječava građanske opcije i "ljevicu" da osvoji vlast. Osim vlastite nesposobnosti, razjedinjenosti i spremnosti pojedinaca da ližu gazdine mrvice i lažu narod.
Pristajući biti vlast sa ideološkim protivnicima tako da radiš za jednog od njih (SDA) protiv druga dva (sa kojima se on uvijek dogovara) baš radi o(p)stanka na vlasti SDA, gazi se vlastita ideologija, gubi karakter i povjerenje. Na kraju i glasačko tijelo jer se krivica vječitih neuspjeha statusa quo prebacuje na manjeg i slabijeg koji onda postaje još manji i jadniji. Jbg, šta ti u svemu ovome znači par direktorskih i ministarskih fotelja ? To nije vlast.
Najgore od svega je što pristankom na ovakvu igru nemaš šansu sa par fotelja napraviti nešto značajno, a dobijaš od gazde ulogu cinkera i/ili dželata upravo onih koji su njemu ili tebi ideološki blizu.
Ako bilo tko pokuša udariti na trenutnu vlast KS pokazat će se koliko sam u pravu.
Capsicum wrote:Ja smatram da je, ako već nije moguće imati jednu jedinstvenu, bolje imati 2 partije socijaldemokratskog usmjerenja koje će ponuditi glasačima obje varijante razmišljanja o učešću u političkom životu BiH, pa nek oni odluče.
Nije problem u broju partija "ljevice" nego u njihovoj nespremnosti da svoje stavove iznesu prije izbora i nesposobnosti da ih se pridržavaju kad osvoje vlast. U redu je imati takve partije u varijantama ali samo pod uvjetom da se ne krve između sebe. Što nažalost nije slučaj.
dustaban

#53 Re: SD-P (pokret)

Post by dustaban »

Sve je ovo prdimahovina, novu ljevicu trebaju praviti novi ljudi. Naprimjer:

Image
Image
Image
Image
...
Banksy

#54 Re: SD-P (pokret)

Post by Banksy »

geralt wrote:
kod Šefika Džaferovića
Ovo treba lijepiti na svaku stranicu teme.
I ovo,
u vezi Gnjidice i BH bloka,

inicijativa je pokrenuta u novembru
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#55 Re: SD-P (pokret)

Post by pici »

"PATRIOTSKA LJEVICA"
|
Kako se pokret za bolju BiH pretvorio u još jednu priču o ujedinjenju ljevice koja treba ugušiti SDP

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-se ... /190510040
bole cetri milijarde bole
Banksy

#56 Re: SD-P (pokret)

Post by Banksy »

dječak sa šibicama wrote:i tako SDA formirala svoje lijevo krilo :D
Rasformiralo se ovo i prije nego se formiralo...
palermo

#57 Re: SD-P (pokret)

Post by palermo »

Novak20 wrote:
Šta očekuješ od forumaša ? Da pozdravljaju ideje onih koji nas tridesetak godina vuku za nos ?
j.
Pa mislim, budimo objektivni, ti spadaš u one koji pozdravljaju ideje onih koji nas trideset godina viuku za nos....doduše drugačijeg nacionalnog predznaka
Capsicum

#58 Re: SD-P (pokret)

Post by Capsicum »

Novak20 wrote:
Capsicum wrote:Koliko samo gnjeva i bijesa na ovoj temi.
Jbt, pa nismo svi toliko retardirani da vjerujemo ljudima koji su imali bezbroj prilika da nešto urade za socijaldemokraciju, običnog čovjeka i glasača. A radili su samo za sebe prodajom naših glasova i uspjeli u tome. Pare, stanovi, reket, poslovni prostori, lagodan život od naših para, a sve daleko od sirotinje koja se ovdje pati.
Od forumaša koji su otvoreno naklonjeni jednoj od postojećih stranaka na bh političkom nebu očekujem da ne budu djeca prije svega. Manje više, ovdje najviše gnjeva dolazi od ljudi koji su na ovaj ili onaj način vezani za SDP i NS. A nije mi baš jasno zašto?! S jedne strane drvlje i kamenje na DF, GS, na dio SDP-a i NS-a koje optužuju da su neka SDA struja ili šta već, a s druge strane hajka što osnivaju drugu političku opciju. Ako su bili "trule jabuke" onda ovo treba sve da raduje, jer su ih se riješili. Iako tu priču smatram potpuno infantilnom, pokušavam eto da shvatim čemu onda ta jed? Hajde da shvatim SBB koji na neki način jačanje ljevice vidi kao prijetnju svom opstanku, ali ukrupnjavanje ljevice može samo doprinjeti njenom jačanju.

Što se tiče toga ko je imao i koliko prilika... Nije se ni aktuelna garnitura SDP-a proslavila npr. Praktično su finansijski uništili najjaču građansku stranku u BiH, nisu poveli proces ujedinjavanja građanskih snaga pod jednu kapu, ostvarili su sramotno loš rezultat svugdje osim u "ruralnom" TK itd. Tako da nije ničije maslo za ramazana.
Novak20 wrote:
Capsicum wrote:Toliko se zazivalo ukrupnjavanje na lijevom političkom spektru, da bi sada neki nervne slomove doživljavali zbog toga. Opustite se ljudi. Očigledno je da imamo 2 načina razmišljanja u pogledu učešća u političkom životu BiH na lijevom političkom spektru.
Ukrupnjavanje se zazivalo radi pobjede građanske (ne nužno ljevičarske) opcije na općim izborima tamo gdje je to objektivno moguće. Da se izbije barem jedna nacionalna opcija koja je također žestoko ideološka, a ne da se radi za nju (SDA) protiv druge dvije nacionalne opcije. Te druge opcije su ideološki bliske SDA i, htjeli - ne htjeli realnost BiH. Sistem na razini BiH i F BiH je skrojen po nacionalistima i za njih. Tu ništa ne pomaže jer se sukob iz 90.-ih nastavlja, samo bez oružja. U mjeri i sa intenzitetom dovoljnim da glavnim akterima omogući vlast.
Iluzija da su ozbiljnije i dogovorne promjene između nacionalista moguće, razbijena je 2006.
Ja ne vidim nigdje neke objektivne prepreke tom ujedinjavanju osim infantilnih stranačkih lidera povrijeđenih sujeta. To što je proces tog nekog ujedinjavanja pokrenut od strane ovog pokreta je dokaz da se može i da se sujete mogu progutati.
I slažem se da je sistem skrojen po mjeri nacionalista. Tačno. Ali šta sad? Imamo izbor da svoje ideologije namećemo tamo gdje možemo i u mjeri u kojoj možemo ili da se sami odričemo učešća u vlasti po datim pravilima. Ako se opredjeljujemo za drugu opciju, onda je učešće na izborima za entitetski i državni nivo npr. licemjerno, jer tamo de facto nemamo mogućnost formirati građansku vlast bez nacionalnih partija. Šta onda? Jel to to? Našim glasačima ne nudimo ništa? Jel im poruka da idu odavdje? Ili ćemo žalosnu činjenicu da građanska opcija u BiH nema većinsku podršku glasača, riješiti tako što ćemo uzeti puške u ruke i nametnuti novo ustavno uređenje?
Novak20 wrote:
Capsicum wrote:S jedne strane su oni koji su svu svoju ideologiju sveli na anti-SDA stav i odbijanje da učestvuju u vlasti na svim nivoima gdje su oni neizbježni. Namjerno kažem SDA, jer se ove druge nacionalne stranke od strane takvih ne spominju ili se u rijetkim prilikama tek onako reda radi spomenu.
Onaj tko ima ideologiju treba da je poštuje i principijelno se pridržava iste. Sada, kada se po prvi put desilo da netko neće u vlast sa SDA upravo radi nepristajanja na gaženje svoje ideologije suprotne ideologiji SDA i drugih vodećih nacionalista, pojedinci to tumače kao anti- SDA stav. Neću reći da SDA stava nema kod naroda. Samo on nije vezan za suprotnu ideologiju nego za ovaj simbol korupcije, nepotizma, nerada i svega onoga negativnog u politici što nas je u miru (ako je ovo mir) dovelo do stanja u kojem jesmo.
Dakle, u KS nema SNSD, nema HDZ ali ima SDA. Zašto bi onda netko od građanskih stranaka koje su dobile glasove građana da ne rade kao SDA prodao te glasove ovakvoj SDA ? Ili zašto bi se pristajalo na suradnju ako netko želi imati Bursuladžića, a nemati Gorana Čengića. Da nije možda radi fotelje i dobrobiti nekolicine klimoglavaca uz obrazloženje spašavanja države ?
Zašto misliš da je učešće u vlasti po sistemu koji je skrojen tako da je praktično nemoguće formirati vlast bez koalicija, odnosno da budem precizniji, nemoguće je formirati vlast bez nacionalnih stranaka, gaženje ideologije? Kakva je to ideologija?! Jel primjećuješ da se radi upravo o onom što sam napisao. Sva ideologija se svela na anti-SDA stav. Kako bi onda okarakterisao recimo učešće SPD-a u Njemačkoj u vladi Angele Merkel? Jel i to gaženje ideologije? Učešće u vlasti je u većini država pravljenje kompromisa. Stvari se mijenjaju ili kompromisom ili puškom. Druge nema.

I to što nema u KS HDZ ili SNSD nije nikakvo opravdanje da se stavlja glava u pijesak za ostale nivoe vlasti. Zašto onda NS I SDP uopšte izlaze na izbore za državni i entitetski nivo? Da se uhljebe Peđa, Sabina, Nikšić, Mašić, Magazinović, Čengić? Pošto ne žele u vlast, šta je onda njihova svrha tamo? Što principijelno ne napuste skupštinske klupe? Zašto bi glasač njima trebao dati glas za te nivoe vlasti? Da hlade muda u budžetskoj opoziciji? Iskreno, ljutio se ko ili ne, onda ću radije dati glas nekom ko ne odbija eksplicitno učešće u vlasti, pa makar to značilo da ću morati dati glas stranci koja baštini stavove i ideologiju drugačije od moje, ali će po mom mišljenju biti manje zlo od neke druge. Tako ću bar malim dijelom doprinjeti da nam bude manje loše.

Btw. kad već spominješ Busuladžića i Čengića, što evo građanska vlast u KS ne uradi nešto tim povodom? Sad nema SDA u vlasti ili ipak ima?
Novak20 wrote:
Capsicum wrote:S druge strane imamo ove koji misle da građanski orjentirane partije ne smiju ostati na margini i svjesno se i samovoljno odricati vlasti samo zato što nam je državno uređenje takvo da su nacionalne stranke de facto neizbježne.
Čuj odricanje od vlasti ??? Koje kad imaš tri ?
Zakonodavnu vlast imaš po broju glasova birača. A za glasove bi se trebalo oznojiti, biti pošten prema sebi i drugima, raditi.... Kada osvojiš zakonodavnu vlast, ništa ti nije na putu da popuniš izvršnu vlast. Sudska je navodno neovisna. Teoretski, ništa ne sprječava građanske opcije i "ljevicu" da osvoji vlast. Osim vlastite nesposobnosti, razjedinjenosti i spremnosti pojedinaca da ližu gazdine mrvice i lažu narod.
Pristajući biti vlast sa ideološkim protivnicima tako da radiš za jednog od njih (SDA) protiv druga dva (sa kojima se on uvijek dogovara) baš radi o(p)stanka na vlasti SDA, gazi se vlastita ideologija, gubi karakter i povjerenje. Na kraju i glasačko tijelo jer se krivica vječitih neuspjeha statusa quo prebacuje na manjeg i slabijeg koji onda postaje još manji i jadniji. Jbg, šta ti u svemu ovome znači par direktorskih i ministarskih fotelja ? To nije vlast.
Najgore od svega je što pristankom na ovakvu igru nemaš šansu sa par fotelja napraviti nešto značajno, a dobijaš od gazde ulogu cinkera i/ili dželata upravo onih koji su njemu ili tebi ideološki blizu.
Ako bilo tko pokuša udariti na trenutnu vlast KS pokazat će se koliko sam u pravu.
Svaka vlast je stranačka u ovoj zemlji. To bi svakom trebalo biti jasno. Čak i sudska. Pogledajte samo koliko uticaj izbora tužioca ima na pokretanje istraga o kriminalu raznih ljudi koji su na ovaj ili onaj način vezani za neku od stranaka na vlasti.
Tih par ministarskih fotelja je to što u ovoj konstelaciji snaga građanska opcija može dobiti i to se vjerovatno neće promijeniti za naših života. Ipak, treba reći i to da su SDP, DF, GS i NS u FBiH po broju poslanika, da nastupaju zajedno, najjača politička grupacija i definitivno bi imali puno pravo zahtijevati da dobiju recimo poziciju premijera. Alternativa je da ne dobije ništa. Pri tome se ubrzano raseljava baš to tvoje građansko glasačko tijelo. Između ostalog, baš zato što njihov glas apsolutno ništa ne mijenja. Glasaju npr. za SDP i onda oni odbiju to dobijeno povjerenje sprovesti u djelo u vlasti, onoliko koliko im je to glasačko tijelo dalo mogućnosti, sprovoditi u djela, nego se zadovolje samo vlastitim odličnim primanjima i marginalom ulogom ikebane u zakonodavnim tijelima.
Novak20 wrote:
Capsicum wrote:Ja smatram da je, ako već nije moguće imati jednu jedinstvenu, bolje imati 2 partije socijaldemokratskog usmjerenja koje će ponuditi glasačima obje varijante razmišljanja o učešću u političkom životu BiH, pa nek oni odluče.
Nije problem u broju partija "ljevice" nego u njihovoj nespremnosti da svoje stavove iznesu prije izbora i nesposobnosti da ih se pridržavaju kad osvoje vlast. U redu je imati takve partije u varijantama ali samo pod uvjetom da se ne krve između sebe. Što nažalost nije slučaj.
Što se tiče krvljenja, evo krvili su se nekih iz ovog pokreta žestoko, pa su opet pružili ruke jedni drugima. Može se kad se hoće. Ne vidim da ova ekipa iz pokreta troši energiju pjuvajući po ovim drugima van bloka koliko to radi ekipa s druge strane. Zato kažem, nek se opuste. Zauzeli su svoj stav, imaju na to pravo, držite ga se i sve ok. Ima ljudi koji žele ići drugim putem. Zašto bi morali biti suprotstavljeni? Ako se zbog nepremostivih razlika ne mogu ujediniti svi u jednu stranku, i ovo je ok rješenje. Eto ako ništa, ujedinit će pod istu kapu građanski orjetnisane političare rasute u 3 različite stranke. Meni je to pozitivno.
Last edited by Capsicum on 10/05/2019 14:43, edited 1 time in total.
JThomas

#59 Re: SD-P (pokret)

Post by JThomas »

ujediniće ih u četvrtu a ove tri će ostati. ukrupnjavanje pa jel :mrgreen:
cyprus

#60 Re: SD-P (pokret)

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:Vala, ljepša vijest od formiranja ovog "pokreta'' se odavno nije pojavila na našem političkom nebu... Konačno prilika da se ono što se naziva ljevicom očisti od smeća...
Što si ti u posljednje vrijeme sklon teškim riječima......rekao bih neuobičajeno za tebe
Ne znam vala... I sam se isto upitam... Biće da je generalni javni diskurs otišo u 3pm, pa zahvatilo i mene... A i manje pišem po forumu, pa manjak kvaniteta možda nastojim nadomjestiti viškom intenziteta :-D
hizo ramidovic

#61 Re: SD-P (pokret)

Post by hizo ramidovic »

napokon!!!
povratak zlatka lagundzije i ekipe je pravo osvezenje na uspavanoj politickoj sceni u bih.
novi ljudi-nova nafaka.
dosta su i ovi sada zivjeli na grbaci naroda, vakat je vala da nas i drugi malo zajasu...
Kejn

#62 Re: SD-P (pokret)

Post by Kejn »

Kikibombona wrote:
Kejn wrote:Krivi su bosanski muslimani (citaj glupe balije) sto ne glasaju za mladjahne i poletne nade bosljevizma i revolucije poput osebujnog Masica, Niksica i Cengica, dok ih isti, poput Vojina Mijatovica, nazivaju "mongoloidima". :lol: Ta je stranka odlaskom Zlatka propala ko zeton. Prico ko sta hoce Zlatko je institucija za ove skojevce.
https://m.youtube.com/watch?v=jaXxgoUlDbY
Ma sjajna protuargumentaža. I btw. trećerazredni političar stranke ciji si promotivni video naljepio u replyu, Samir Efendić, osvojio je vise glasova nego citava tvoja SDP vrhuska zajedno :lol:

General War

#63 Re: SD-P (pokret)

Post by General War »

Wow Senada, skoro da Zlaju ne isaketa :shock: :D

Dok generacije propadaju, ovaj premazanko nasledjuje zlatne omege i kupuje nove za svoj podmladak u suzama :-) :roll:
pici

#64 Re: SD-P (pokret)

Post by pici »

General War wrote:Wow Senada, skoro da Zlaju ne isaketa :shock: :D

Dok generacije propadaju, ovaj premazanko nasledjuje zlatne omege i kupuje nove za svoj podmladak u suzama :-) :roll:

- Ja bio sa SDA?! Daj, Senade, bogati, popusti malo! Ja sam bio sa SDA onoliko koliko si bio i ti! pa zaplaka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: joj lopine namazane sdOvske
General War

#65 Re: SD-P (pokret)

Post by General War »

pici wrote:
General War wrote:Wow Senada, skoro da Zlaju ne isaketa :shock: :D

- Ja bio sa SDA?! Daj, Senade, bogati, popusti malo! Ja sam bio sa SDA onoliko koliko si bio i ti! pa zaplaka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: joj lopine namazane sdOvske
Ovo jos nisam vidio, patetika na vrhuncu, bolnicki slucaj za posmatranja i dobre knjige napravito...SDP ovski snob...al ono na kraju sa zlatnom omegom...jos mi se povraca. Ubio ga je senad ko perzijaner tepih.
insomnia78

#66 Re: SD-P (pokret)

Post by insomnia78 »

Kako su ovdje nekad banovi pucali za mnogo manje rijeci :lol:
pici

#67 Re: SD-P (pokret)

Post by pici »

rasturi ga senad... kolko si stete nanijo i sad bi da ujedinjujes... prico sam klintonovima o bosni :lol: :lol: :lol: :lol: dalje ima svega zaista nevjerovatni kretencina... kako ga senad trznu, pesimista si jer si se prepao reakcije javnosti... :izet: zvao bi harisa silajdzica :lol: :lol: :lol: :lol: nevjerovatno
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#68 Re: SD-P (pokret)

Post by _BataZiv_0809 »

Koja parada sjecikesa i konjokradica.
pici

#69 Re: SD-P (pokret)

Post by pici »

dječak sa šibicama

#70 Re: SD-P (pokret)

Post by dječak sa šibicama »

Najveca ubleha i prevarant na politickoj sceni, u zestokoj konkurenciji.

Cesto ga vidjam ulazi u onu zgradu prekoputa kina Radnik, znaci kupuju se nekretnine po elitnim novoizgradjenim objektima na veliko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#71 Re: SD-P (pokret)

Post by _BataZiv_0809 »

Opario se ko lord.
elk

#72 Re: SD-P (pokret)

Post by elk »

Eh zlatko i zeljko.....nedorasli supci,hijene i grobari sdp-a.sansa davno propustena.ima 10 godina,brat bratu.
NeDirajSirotinju

#73 Re: SD-P (pokret)

Post by NeDirajSirotinju »

Vrhunac bezobrazluka. Sigurno moj glas neće dobiti osim ako ne bude izbor oni ili HDZ.
sinuhe

#74 Re: SD-P (pokret)

Post by sinuhe »

Zlatko je dugo vazio za tu liberalnu opciju u bosnjackoj politickoj podjeli kao i za nekog intelektualca. Narod ga je volio :D
Znaci i sljedecih 30 godina SDA - u zemlji u kojoj se redovno odrzavaju izbori.
Matzan

#75 Re: SD-P (pokret)

Post by Matzan »

Napokon, socijaldemokratija na pomolu.
Post Reply