Identitet Bosnjaka
- insomnia78
#51 Re: Identitet Bosnjaka
Vjerq ti identitet iako je ne praktikujes 
- SmokingMan
#52 Re: Identitet Bosnjaka
Površno praktikovanje vjere je dobro uklopljeno sa jakim nacionalnim osjećajem,i to je ono na osnovu čega ljudi sebe definišu muslimanom i velikim patriotom,mada taj patriotizam više naginje nekom hard-core nacionalizmu,barem koliko sam primjetio kod određenog broja ljudi.Ovim ne želim reći da su ovi ljudi nevjernici,možda još obavljaju neke vjerske obrede osim Džume Petkom.
- Irsar
#53 Re: Identitet Bosnjaka
@haznadar
Ostavi tu čašu alkoh... pardon relativizma po strani.
Neki narodi ovo, neki ono, ovi ovakvi, ovi onakvi. Eh pa, haznadar, neki narodi su i nestali, a Bošnjo koji se smatra muslimanom bi to trebao da zna, uostalom piše mu to u Božijoj Objavi (poznatoj kao Kur'an), a ako je suditi po dešavanjima zadnjih par stoljeća rekao bih da se Bošnje trebaju zapitati hoće li za par stoljeća biti igdje drugo osim u historijskim spisima. Toliko od mene.
Ostavi tu čašu alkoh... pardon relativizma po strani.
Neki narodi ovo, neki ono, ovi ovakvi, ovi onakvi. Eh pa, haznadar, neki narodi su i nestali, a Bošnjo koji se smatra muslimanom bi to trebao da zna, uostalom piše mu to u Božijoj Objavi (poznatoj kao Kur'an), a ako je suditi po dešavanjima zadnjih par stoljeća rekao bih da se Bošnje trebaju zapitati hoće li za par stoljeća biti igdje drugo osim u historijskim spisima. Toliko od mene.
- bogoljub
#54 Re: Identitet Bosnjaka
Antun Knežević se rodio 1834. godine u Varcar Vakufu, danas Mrkonjić Gradu. Fratar je postao 1851. godine, a prvu misu održao je naredne. Pre toga, studirao je u Fojnici, Rimu i Sijeni.Za života je fra Antun bio poznat kao žestoki protivnik hrvaćenja bosanskih katolika sa jedne strane, te srbljenja bosanskih pravoslavaca sa druge. Čvrsto je verovao u to, da su Bošnjaci Bošnjaci, ma koje vere bili, i da nisu ni Srbi ni Hrvati. Tvrdio je, da pre treće četvrtine XIX veka Srba i Hrvata u Bosni nije bilo. Jedini identitet koji je priznavao iznad bošnjačkog bio je ilirski, odnosno jugoslovenski, i u tom je smislu bio pripadnik ilirskog pokreta.Irsar wrote:Ne znam, meni je ovo odličan primjer i dokaz kako identitet se može izmijeniti, na bolje ili gore. Pretpostavljam većina ovdje smatra na gore, je li...bogoljub wrote:Mislim da je ovo jasno i postavljač teme ako nije znao sada ovo zna. Ako ima nekakvu dilemu ili "nedajbože" sikiraciju za nekim tuđim identitetima može da odahne!pero76 wrote:a što se tiče Bošnjaka pa oni su uvjek bili tu dok nije "proradio" srpski i hrvatski nacionalizam i velikodržavne aspiracije susjeda krajem 19.vijeka koji ih posrbiše i pohrvatiše
jer i čuveni Ilija i Načertanije 1844. u Bosni zna samo za Bošnjake sa tri vjere, nikakve srbe ilii hrvate
Ako su istinite tvrdnje ovih pisaca da su se ljudi u BiH smatrali Bošnjacima, pa s obzirom na vjeru/religiju ih je bilo tri tipa, onda poslije par stoljeća vidimo da to više apsolutno nije slučaj. Hrvati se više ne smatraju Bošnjacima, kao ni Srbi, a povrh toga se smatraju dijelom istog naroda susjednih država. Dakle, velika promjena identiteta.
Mada nešto imam osjećaj da "Bošnjaci katoličke vere" se nikada nisu stvarno smatrali dijelom istog naroda kao i "Bošnjaci muhamedanske vere", već su se smatrali bližima Hrvatima, ali pošto je to samo osjećaj dopuštam da budem u krivu
- bogoljub
#55 Re: Identitet Bosnjaka
Katedrala Srca Isusova je stolna crkva Vrhbosanske nadbiskupije i ujedno župna crkva istoimene župe. Nalazi se u sarajevskoj općini Stari Grad, na atraktivnoj lokaciji do koje vode glavne gradske šetnice. Od 1889., kad je blagoslovljena, stožer je duhovnog života katoličkog puka u Sarajevu. Posvećena je Srcu Isusovom.
Natpis ko je pravio crkvu stoji na ulazu gdje piše:
Katolici Bošnjaci grada Sarajeva 1887
Ovaj natpis na vitraju "Katolici Bošnjaci grada Sarajeva 1887″ nedvojbeno svjedoči da u Bosni u to vrijeme nije bilo dileme da li postoje Bošnjaci, odnosno ovo je dokaz da su se stanovnici Bosne, katolici, muslimani i pravoslavci izjašnjavali kao Bošnjaci.
Natpis ko je pravio crkvu stoji na ulazu gdje piše:
Katolici Bošnjaci grada Sarajeva 1887
Ovaj natpis na vitraju "Katolici Bošnjaci grada Sarajeva 1887″ nedvojbeno svjedoči da u Bosni u to vrijeme nije bilo dileme da li postoje Bošnjaci, odnosno ovo je dokaz da su se stanovnici Bosne, katolici, muslimani i pravoslavci izjašnjavali kao Bošnjaci.
-
breuer
#56 Re: Identitet Bosnjaka
ma znam, al piše isto i Hercegovci Mostara, tako da je to slab dokaz...
realno, teško da se iko ikad smatrao Bošnjakom u Trebinju...
-
hAZNADAR
#57 Re: Identitet Bosnjaka
Kakvog relativizma? Ova tema se bavi identitetom a ne ko je manje ili vise ispravan. I moja casa je svakako vrlo sporedna stvar u mom zivotu i niti se tebe tice niti je ikome naudila. Da, historijat svih muslimanskih naroda milenij i po je vrlo relevantno u ovome i ocigledno je da nemas o tome pojma. Svi su ti narodi sve te vjekove imali pismene ljude koji su znali citati Kuran,... pa je opet postojala heterogena praksa i postoji dana danas. Ono sto je specificno u zadnje vrijeme je praksa kod pobornika izvornog islama koji rade stvari koje se nisu nikada prije radile. A i emisari puni petrodolara koji dolaze u misije prevaspitavanja pa sebi dopustaju slobodu da ljudima kazu da nisu muslimani ako ne pocnu kopirati ucenje i kulturu koju donose.Irsar wrote:@haznadar
Ostavi tu čašu alkoh... pardon relativizma po strani.![]()
Vidi jednu stvar - ja nemam problema ni sa ljudima koji piju ni koji ne piju, curama u minjacima i pokrivenim,.... ja imam tolerancije prema svacijem identitetu i ne sporim nikome da je musliman - kako god to prakticizirao. A tema i jeste poimanje ideniteta gdje je islam ne samo Sunet vec i kultura, civilizacija. Mozda me ti ne smatras muslimanom, mozda mi i sporis taj dio identiteta i pravo da se za to vezem na osnovu kulture. Ali kad si u tom kolu - i tebe neki drugi muslimani drugacije prakse isto ne smatraju muslimanom i rado bi ti otfikarili glavu zato sto nisi sa njima. Ja pripadam jednom drugom svijetu gdje postoji respekt i tolerancija i gdje isti identitet dijelim i sa vjernicima i ateistima, agnosticima, raznim politickim svjetonazorima,... medju Bosnjacima i Bosancima. A u svjetlu danasnjeg svjetskog poretka nerjetko dijelim isti identitet sa raznim drugim narodima koji su na meti islamofobije.
Imas pravo da mislis da si popio svu pamet i izucio Islam bolje nego ucenjaci koji ga uce cijeli zivot. Imas pravo i da sebi dajes ulogu Boga i odlucis umjesto Njega ko jeste musliman a ko nije. Cim kazes "Bosnjo koji se smatra muslimanom",... Da znas historiju - znao bi da je Bosnjo koji se smatra muslimanom predeverao i gore. Prezivio i gora iskusenja i vece opasnosti,...od danasnjih. I da stoljecima nije nikome valjao i nikome bio po ukusu. I napose bi trebao znati i kako su prosli kod Bosnji koji se smatraju muslimanima svi silni tutori, prevaspitaci, donositelji novih vrijednosti i standarda, ideolozi i promotori, .. koji nisu imali ni respekta ni tolerancije prema Bosnjama.
-
_Scarlett_
#58 Re: Identitet Bosnjaka
Muslimanski imigranti koji zive ovdje cak ne smatraju Bosnjake "ispravnim muslimanima" jer Bosnjakinje ne samo da su nepokrivene nego nerijetko imaju decke nemuslimanesadie_forever wrote:
Medju nama je vjera puno Jaka kao identitet a to sto je ne praktikujemo..ne rade to ni drugi,radim s izbjeglicama ,,nisu uopste bolji od nas,i oni alkohol pijua krmetina je no no
- sadie_forever
#59 Re: Identitet Bosnjaka
Ja pricam puno sa izbjeglicama iz Afghanistana ne samo da piju nego izlaze upravo samo sa nemuslimanima...ovaj jedan veli prije bi u zatvor nego ozenio afganistanku_Scarlett_ wrote:Muslimanski imigranti koji zive ovdje cak ne smatraju Bosnjake "ispravnim muslimanima" jer Bosnjakinje ne samo da su nepokrivene nego nerijetko imaju decke nemuslimanesadie_forever wrote:
Medju nama je vjera puno Jaka kao identitet a to sto je ne praktikujemo..ne rade to ni drugi,radim s izbjeglicama ,,nisu uopste bolji od nas,i oni alkohol pijua krmetina je no no
-
_Scarlett_
#60 Re: Identitet Bosnjaka
Druze, te price mozes prodati ljudima koji ne zive usred imigrantskog kvarta na zapadusadie_forever wrote:
Ja radim sa izbjeglicama iz Afghanistana ne samo da piju nego izlaze upravo samo sa nemuslimanima...ovaj jedan veli prije bi u zatvor nego ozenio afganistanku
Tu ako se i nadje Afganistanka da izlazi s Norvezaninom, mora da ode na drugi kraj grada gdje samo zive Norvezani da bi se uopste vidjela s njim javno. Njeni zemljaci ne smiju to ni gledati jer ce se siriti trac.
A sto se Bosnjaka tice, ovo ljeto idem na trecu svadbu Bosnjakinje s Norvezaninom u dvije godine
-
_Scarlett_
#61 Re: Identitet Bosnjaka
Inace je to fascinantno i ne nuzno pozitivno.
Kod druge generacije Bosnjaka na zapadu (od negdje 78-90. godiste) se nekako zadrzalo to da se "zenimo medjusobno" mada je i tamo bilo dosta izuzetaka.
Ovi koji su rodjeni od '95 pa nadalje su izgubljeni totalno.
Vise je to negativno nego pozitivno za nas, ali opet pokazuje razliku izmedju Bosnjaka i drugih muslimana, neki od kojih su tu vec 3 generacije i nimalo se nisu asimilovali.
Kod druge generacije Bosnjaka na zapadu (od negdje 78-90. godiste) se nekako zadrzalo to da se "zenimo medjusobno" mada je i tamo bilo dosta izuzetaka.
Vise je to negativno nego pozitivno za nas, ali opet pokazuje razliku izmedju Bosnjaka i drugih muslimana, neki od kojih su tu vec 3 generacije i nimalo se nisu asimilovali.
-
emric
#62 Re: Identitet Bosnjaka
breuer wrote:ma znam, al piše isto i Hercegovci Mostara, tako da je to slab dokaz...
U to vrijeme je jedina dilema kod bošnjačkih kršćana bila da li nasjesti na podvale susjeda da postaneš njihova sluga. Poražavajuća je činjenica da je dio našeg naroda pred kraj XIX stoljeća prihvatio instant srpstvo, a kasnije ovi drugi instant hrvatstvo za koje će ginuti u narednim decenijama. Ne znam da li je negdje drugo zabilježen slučaj da je dio jednog naroda na osnovu vjere unakazio svoj etnički identitet.bogoljub wrote:u Bosni u to vrijeme nije bilo dileme da li postoje Bošnjaci, odnosno ovo je dokaz da su se stanovnici Bosne, katolici, muslimani i pravoslavci izjašnjavali kao Bošnjaci.

- insomnia78
#63 Re: Identitet Bosnjaka
Šta dio, čitav narod. Mudro si zaboravio one treće
-
emric
#64 Re: Identitet Bosnjaka
Koje treće, one koji su ostali Bošnjaci do današnjih dana? Šta je tu pogrešno?insomnia78 wrote:Šta dio, čitav narod. Mudro si zaboravio one treće
-
breuer
#65 Re: Identitet Bosnjaka
problem je što je srednjovjekovna Bosna podrazumijevala druge krajeve od one današnje...
- Kejn
#66 Re: Identitet Bosnjaka
Najveći Bošnjački nacionalisti su bili iz Hercegovinebreuer wrote:ma znam, al piše isto i Hercegovci Mostara, tako da je to slab dokaz...
- salik79
#67 Re: Identitet Bosnjaka
Pa otkud bas Bosnjaci, zasto ne Bosanci?breuer wrote:ma znam, al piše isto i Hercegovci Mostara, tako da je to slab dokaz...
Dalje, kako to da major Pero Blaskovic pise o Bosnjacima, a ne i o Hercegovcima?

- insomnia78
#68 Re: Identitet Bosnjaka
Kad smo veckod ‘šnjaka i rata

-
Seawolf
#69 Re: Identitet Bosnjaka
Kao i Mustafa Golubić.Kejn wrote:Najveći Bošnjački nacionalisti su bili iz Hercegovinebreuer wrote:ma znam, al piše isto i Hercegovci Mostara, tako da je to slab dokaz...
realno, teško da se iko ikad smatrao Bošnjakom u Trebinju.... Ljubušak i Bašagić npr. (Vitina i Nevesinje)...
- Kejn
#70 Re: Identitet Bosnjaka
Koliko znam Mustafa se nije ni izjasnjavao kao Bosnjak vec kao SrbinSeawolf wrote:Kao i Mustafa Golubić.Kejn wrote:Najveći Bošnjački nacionalisti su bili iz Hercegovinebreuer wrote:ma znam, al piše isto i Hercegovci Mostara, tako da je to slab dokaz...
realno, teško da se iko ikad smatrao Bošnjakom u Trebinju.... Ljubušak i Bašagić npr. (Vitina i Nevesinje)...
-
Seawolf
#71 Re: Identitet Bosnjaka
To ne mijenja činjenicu da jeste bio nacionalista.Kejn wrote:Koliko znam Mustafa se nije ni izjasnjavao kao Bosnjak vec kao SrbinSeawolf wrote:Kao i Mustafa Golubić.Kejn wrote: Najveći Bošnjački nacionalisti su bili iz Hercegovine. Ljubušak i Bašagić npr. (Vitina i Nevesinje)...
- Kejn
#72 Re: Identitet Bosnjaka
Bio je nacionalista ali ne bošnjački. Ako nisi primjetio, pricamo o bošnjackim nacionalistima a ne srpskim.Seawolf wrote:
To ne mijenja činjenicu da jeste bio nacionalista.
- madner
#73 Re: Identitet Bosnjaka
Projekt srbizacije pravoslavnog i katolickog stanovnistva BiH su sujedne drzave planirale i provele kroz obrazovanje. Srbi su isli toliko daleko da su izmisljali narodne pjesme koje su bile u duhu te politike. Bosanski nacionalni pokret je ubijen od strane Turske i onda su susjedi popunili taj vakum.
-
hAZNADAR
#74 Re: Identitet Bosnjaka
Da li su izgubljeni ili ne se da raspravljati. Kada vidim stanje opcenito u bosnjackom korpusu konto zajednistva - nisu vala puno ni izgubili ovi sto su se skroz asimilirali. Ovi mladi koji su rodjeni vani su asimilirani najvise zbog roditelja koji nisu radili na tome,. po pitanju ucenja bosanskog jezika, ucenja osnovnih stvari o Bosni i sl. Obicno su roditelji manje kultivisani ljudi kojima je smisao zivota bio staviti satelitsku nekad ili koje kanale danas, i pici Pink po cijeli dan i ramazanski program kad je vakat. Djeca su odrastala i ucila vise u skolama i sa svojim vrsnjacima i nerjetko sam bio svjedok da dijete i roditelji jedva komuniciraju - roditelji neznaju dobro jezik drzave gdje zive a djeca neznaju bosanski. I zamisli komunikaciju gdje imas najvise stotinjak izraza koje razumijes a gramatika katastrofa._Scarlett_ wrote:Inace je to fascinantno i ne nuzno pozitivno.
Ti mladi i nemaju neku sansu upoznati svoje buduci da nema nesto puno klubova. Uglavnom opstaju ovi vjerskog predznaka gdje se vide petkom, a drugi brzo zavrse zbog zavisti, konkurencije, stupica, prijava,.... nasa posla.
Zenidbene veze sa drugima su iskreno receno bile kod svih generacija. Kod nas nema aranziranih brakova koji su default kod Arapa, Turaka, Pakistanaca,... i gdje roditelji sklope ugovor i dovedu odozdo mladu ili mladozenju. Cesta su cedomorstva rodjene djece ako se pobune. Kada vidis tu krajnost - onda ova nasa asimilacija i nije tako negativna.
A kad smo vec kod zenidbenih veza sa zapadnjacima - tu bolje opstaju veze na relaciji zapadnjaka i nase cure. Nasi momci i zapadne cure veze - uglavnom puknu prije ili poslije. Mozda mentalitet.
-
hAZNADAR
#75 Re: Identitet Bosnjaka
Bosanski nacionalni pokret ubijen od strane Turske?
Nadam se na nije opet ono,...
Nadam se na nije opet ono,...