славянин wrote:Zbog mrznje se kolje ... onaj ko mrzi u ratu ce da kolje ako bude imao priliku.spreca wrote:Ima ovdje interesantnih sluvajeva.....Bosnjaci mrze a Srbi kolju i gdje ovdje logika?
Presuda Karadzicu je?
- spreca
#51 Re: Presuda Karadzicu je?
- славянин
#52 Re: Presuda Karadzicu je?
Ne, zasto bih ? Ali to me ne sprijecava da se borim protiv istog ili da iskoristim priliku pa ga pod zemlju stavim -u ratovima se ostvaruju politicki,strateski interesi - i koliko je narod spreman,sposoban i ima vodstvo da u istim pobijedi je ono sto garantuje sigurnost - a ne mrznja. Mrzio ne mrzio ti cetnik ce ti isto da misli - ali mrzim i ja cetnike zato sto su kukavice. Medjutim ne mrzim Srpski narod cak ni one koji eto vole rs , ne mrzim njihovu historiju i slicno.spreca wrote:![]()
![]()
koji si ti slucaj........jel ti volis onoga ko bi te zaklao
... Boze hiti kakav Asteroid usput
-
breuer
#53 Re: Presuda Karadzicu je?
ja sam stari Nietzscheov učenik: ne mrziti već prezirati...to je to o čemu govoriš, biti nadmoćan u odnosu na neprijatelja, ako se već treba reći, biti spreman...
-
Bodkin
#54 Re: Presuda Karadzicu je?
UpravoLincoln-Burrows wrote:Ma ne, evo ja sam to upravo napisao što si mi ti i potvrdio,spreca wrote:nema nikakve mrznje prema srbima.....mrznja ako je ima ide na dusu onih koji bi sutra isto a i jos gore napravili , dovoljno je pogledati reakcije na presudu ....komentari idu tako daleko da kazu da sledeci put ce sve potamaniti......u ostalom zasto bi ih volio, daj bar jedan raz log za to posle svega sta se desilo.....kao i obicno najlakse je doci okriviti Bosnjake i pljunuti ih kao mrze srbe a eto vi ih kao voliteLincoln-Burrows wrote:Nisu se svi forumaši (Bošnjaci/Bosanci) javili na temu ali očito je da je mržnja prema Srbima prevelika,
teško da će se pronaći zajednički identitet i idućih sto godina, to mislim ja osobno.
nikoga ne napadam samo govorim kakvi su odnosi,
mogao sam napisati isto i obratno da je mržnja Srba prema Bošnjacima prevelika
ali Srba i nema na foruma pa mi nebi nitko mogao replicirati.
-
Bodkin
#55 Re: Presuda Karadzicu je?
Mislim nebitno je sta pojedinac anonimus na forumu misli ali da obrnemo situaciju, 90% bosnjaka ne misli da su kazani neki pretjeran zlocin. 90% bosnjaka cak ne misli da su ustase lose. O cemu bolan ti. Cuj 90%. To se zove racuonalizacija. Ja ih eto necu mrziti ako se desi nesto sto ima vjerovatnocu ravnu dobitku na lotuapsidejzi wrote:Malo je bolja situacija kod ovih obrazovanijih mada je i ova cifra katastrofalna. Zamisli ba 56% visokoobrazovanih osoba ne razumije sta je genocid. Ili nece da razumije. To samo govori koliko je mitomanija u srpskom narodu prisutna da ni oni obrazovaniji nisu u stanju da se istrgnu. Ova cifra dosta govori s kim se ima posla.Kikibombona wrote: Anketa je pokazala da se rezultati značajno razlikuju u zavisnosti od obrazovanja ispitanika.
Tako, naprimjer, 42% visokoobrazovanih misli da je Radovan Karadžić zločinac, dok je procenat takvih kod onih sa osnovnom školom 17%.
39% visokoobrazovanih misli da je Ratko Mladić zločinac, samo 17% njih sa visokom stručnom spremom.
Ista razlika je i kod priznavanja genocida. 44% visokobrazovanih reklo je da je bio genocid u Srebrenici, nasuprot 22,8% onih sa osnovnom školom.
Ja nisam nacionalista niti mrzim druge i drugacije, ali dok ova cifra ne bude preko 90% kod obicnog svijeta a preko 95% kod visokoobrazovanih, ja srbe necu smatrati prijateljskim narodom niti cu im podilaziti.
- bosan
#56 Re: Presuda Karadzicu je?
Presuda srpskoj politici i pristalicama te politike i naravno da ne zaboravimo srpsku pravoslavnu crkvu. Srpska politika je ista bez obzira o kojoj je stranci rijec .
- horkesh
#58 Re: Presuda Karadzicu je?
A ti si te procente dobio na osnovu neke sprovedene ankete ili na osnovu ličnih želja?Bodkin wrote: Mislim nebitno je sta pojedinac anonimus na forumu misli ali da obrnemo situaciju, 90% bosnjaka ne misli da su kazani neki pretjeran zlocin. 90% bosnjaka cak ne misli da su ustase lose. O cemu bolan ti. Cuj 90%. To se zove racuonalizacija. Ja ih eto necu mrziti ako se desi nesto sto ima vjerovatnocu ravnu dobitku na lotu
O Kazanima se u "sarajevskim medijima", kako im ovih dana vole tepati fašističke strukture širom BiH, pisalo još krajem devedesetih, kad se za to glava mogla izgubiti.
To za ustaše, LOL.
- LBVIEW
#59 Re: Presuda Karadzicu je?
Mr. relativizator ponovo jase. A i dvostruki arsini mu nisu strani - bez ankete ce Bosnjake optuziti kao simpatizere ustasa, dok ce na onu sprovedenu u kontekstu srpske podrske Radovanu zazmiriti.horkesh wrote:A ti si te procente dobio na osnovu neke sprovedene ankete ili na osnovu ličnih želja?Bodkin wrote: Mislim nebitno je sta pojedinac anonimus na forumu misli ali da obrnemo situaciju, 90% bosnjaka ne misli da su kazani neki pretjeran zlocin. 90% bosnjaka cak ne misli da su ustase lose. O cemu bolan ti. Cuj 90%. To se zove racuonalizacija. Ja ih eto necu mrziti ako se desi nesto sto ima vjerovatnocu ravnu dobitku na lotu
O Kazanima se u "sarajevskim medijima", kako im ovih dana vole tepati fašističke strukture širom BiH, pisalo još krajem devedesetih, kad se za to glava mogla izgubiti.
To za ustaše, LOL.
-
Bodkin
#62 Re: Presuda Karadzicu je?
Evo uzmes na osnovu foruma koji slazem se nije nikakav reprezent i vidis da 9 od 10 ne misli tako. Medju ljudima nisam nikakvu anketu naravno radio. To sto se u medijima pisalo nista ne znaci u kontekstu ovih procenata. Ostajem pri svome, 90% je za budale. 90% ljudi ne vjeruje u broj ubijenih jevreja za vrijeme ww2, a da ne spominjeno nesto drugohorkesh wrote:A ti si te procente dobio na osnovu neke sprovedene ankete ili na osnovu ličnih želja?Bodkin wrote: Mislim nebitno je sta pojedinac anonimus na forumu misli ali da obrnemo situaciju, 90% bosnjaka ne misli da su kazani neki pretjeran zlocin. 90% bosnjaka cak ne misli da su ustase lose. O cemu bolan ti. Cuj 90%. To se zove racuonalizacija. Ja ih eto necu mrziti ako se desi nesto sto ima vjerovatnocu ravnu dobitku na lotu
To za ustaše, LOL.
- славянин
#63 Re: Presuda Karadzicu je?
I meni je to bilo smijesnoAtego wrote:
Ali ko zna vidis da ima zemalja gdje nakon neke starosne granice i odredjenog broja odsluzenih godina mogu te pustiti (kao Biljanu P )
- spreca
#64 Re: Presuda Karadzicu je?
On moze otici samo u zemlju gdje ima smrtna kazna...tako su bar rekli ...valjda nemoze ni tamo gdje smrtnu mijenjaju za dozivotnu....on nema nikakve sanse da izadje iz zatvoraславянин wrote:I meni je to bilo smijesnoAtego wrote:
Procedura..
Ali ko zna vidis da ima zemalja gdje nakon neke starosne granice i odredjenog broja odsluzenih godina mogu te pustiti (kao Biljanu P )
-
archi_a
#65 Re: Presuda Karadzicu je?
On ne može podnijeti zahtjev za prijevremeno puštanje zemlji u kojoj se nalazi zatvor u kojem služi kaznu. Haški mehanizam nadgleda i izdržavanje kazne i ako neko bude odlučivao o prijevremenom puštanju, zna se ko je to. Nije sigurno zemlja u kojoj bude služio. Dakle, onaj koji mu je presudio bi eventualno bio onaj koji bi ga prijevremeno i pustio. 
- Sinapsa
#66 Re: Presuda Karadzicu je?
Naravno da se nasi narodi medjusobno mrze, ali kada govorimo o mrznji, neophodan je diferenciran pristup, kako bi stvorili osnove za ispravnu interpretaciju tih mrznji. Jer, nase mrznje se u izvornom smislu i moralnom kontekstu razlikuju jedna od druge. Ako mrznju definisemo kao intenzivan osjecaj nenaklonosti i odbojnosti prema jednom covjeku ili jednoj grupi ljudi, koji moze da vodi u agresivne akte prema tim objektima, onda se moze reci da taj osjecaj sva tri naroda dijele. Ne u istom obimu, ali ipak - nasi narodi se mrze i preziru. Medjutim, kada otvorimo pitanje izvora tih mrznji, onda se te mrznje pojavljuju u potpuno drugacijem svjetlu. Posto je tema Karadzic, fokusiracu se na poredjenje srpske sa bosnjackom mrznjom.Lincoln-Burrows wrote:Nisu se svi forumaši (Bošnjaci/Bosanci) javili na temu ali očito je da je mržnja prema Srbima prevelika,
teško da će se pronaći zajednički identitet i idućih sto godina, to mislim ja osobno.
Naime, u nasem slucaju je potrebno razlikovati izmedju dva oblika mrznje (Erich Fromm):
1) Karakterno inducirana mrznja (srpska)
2) Reaktivna mrznja (bosnjacka)
Ova dva oblika mrznje imaju potpuno drukciju psiholosku funkciju! I samo ako se ta funkcionalnost shvati, moguce je njeno suzbijanje.
Iako svaki covjek i svaki narod - ovisno od okolnosti - potencijalno mogu na oba nacina da mrze, zadnjih se trideset godina kod Srba dominantno pojavljuje prva, a kod Bosnjaka ona druga vrsta mrznje.
Karakterno inducirana mrznja
je jedan generalno neprijateljski stav jedne osobe ili grupe prema drugoj osobi ili grupi ljudi. Ona je izraz unutarnje mrznje, izraz unutrasnjeg potencijala covjeka da mrzi. Njegovo glavno obiljezje je opsta spremnost da mrzis i da tu spremnost izrazis sa svojim neprijateljskim i pakosnim djelima prema vanjskome svijetu. Iskusavanje ove mrznje kroz destruktivna djela prema objektu mrznje, stvara osjecaj zadovoljstine kod covjeka koji mrzi. Izvor ove mrznje je fiktivno generirani osjecaj ugrozenosti, osjecaj prijetnje koja vreba izvana. Aktiviranje i mobiliziranje ove vrste mrznje sprovode drustvene elite putem propagande i tipicno je za praskozorje rata. Propagandom se stvara jedna IN-grupa i jedna Out-grupa. Out-grupi (Bosnjaci) se propagandistickim alatkama dodjeljuju negativne karakterne osobine i podmecu opasne namjere, koje ugrozavaju opstanak srpskog naroda, dok se In-grupi, kojoj sopstveni narod pripada (dakle Srbima) pripisuju pozitivne karakterne i moralne osobine. Sukcesivno se pomjera poimanje normalnog razmisljanja (postaje normalno i ubiti covjeka/unistiti drugi narod, ukoliko to ima neku visu svrhu) i ubija osjecaj empatije prema uljezima. Relativno brzo se stvara osjecaj da se Srbi moraju braniti od zlog i odvratnog napadaca. Ovaj psiholoski mehanizam moze da objasni cinjenicu, da su se Srbi osjecali ugrozenim i to sto vjeruju da su ratnim aktom zapravo samo branili sebe.
Reaktivna mrznja
je agresivna odbrambena reakcija od napada na sopstveni zivot, sopstvenu sigurnost i dobrobit osoba koje volis i sa kojima se identificiras. Taj osjecaj proizilazi iz neposredne/predstojece realne opasnosti, ili pak iz dozivljene patnje. Njen uzrok je prema Frommu, pozitivan odnos prema zivotu, odnosno zelju za zivotom - neostecenim zivotom. Tako da je ovdje mrznja nista drugo nego ocekivana reakcija covjeka, koji zeli nista vise ili manje osim da zivi. Ova vrsta mrznje je dakle agresivna reakcija koja ima za svrhu da zastiti tijelo ili psihu od bioloskog ili psihickog bola.
Jedna posebna vrsta bola, kojeg su probosanski ljudi, a medju njima posebno bosnjacki narod morali da pretrpe u proteklom ratu je sistematsko ponizavanje koje su dozivjeli od svojih komsija. Od svih uvreda, koje se u medjuljudskoj interakciji desavaju, ponizenje je najteza! Nista covjeka ne pokrece kao sto to radi ponizenje, jer je ono susta suprotnost od postovanja. Kolicina ponizenja, koju su Bosnjaci dozivjeli, tezina i karakter zlocina koji su nad njima izvrseni i, na kraju, nemogucnost zadovoljavanja pravde, ostaju neminovno u kolektivnom sjecanju.
Uzmemo li u obzir da Bosnjaci nisu u stanju cak niti jednog dokazanog obozavaoca zlocinacke ideologije - cetnickog pekara - da ekonomski i socijalno sankcionisu, mogu samo reci, da mene licno vise iznenadjuje nivo te reaktivne bosnjacke mrznje prema Srbima, jer ga smatram - s obzirom na ozbiljnost stete koju im isti nanose - iznenadjujuce niskim. Sto samo po sebi ima i dobre i lose implikacije.
- славянин
#67 Re: Presuda Karadzicu je?
http://www.gutenberg.org/files/1232/1232-h/1232-h.htm
Mrznja - slabo od toga sta ima - rezultata nigdje...

PS: Evo i na BHS
http://stres.a.gape.org/prenova_slo/Pre ... vladar.pdf
Mrznja - slabo od toga sta ima - rezultata nigdje...
PS: Evo i na BHS
http://stres.a.gape.org/prenova_slo/Pre ... vladar.pdf
- Maraschino
#68 Re: Presuda Karadzicu je?
To si ti drug moj sve pobrkao.spreca wrote: On moze otici samo u zemlju gdje ima smrtna kazna...tako su bar rekli ...valjda nemoze ni tamo gdje smrtnu mijenjaju za dozivotnu....on nema nikakve sanse da izadje iz zatvora
On jedino moze traziti zamjenu dozivotna za smrtnu.
- BHCluster
#69 Re: Presuda Karadzicu je?
Nista novo, a isti ce zrtve koristiti ka toaletni papir jer im cilj opravdava metodu.LBVIEW wrote:Mr. relativizator ponovo jase. A i dvostruki arsini mu nisu strani - bez ankete ce Bosnjake optuziti kao simpatizere ustasa, dok ce na onu sprovedenu u kontekstu srpske podrske Radovanu zazmiriti.horkesh wrote:A ti si te procente dobio na osnovu neke sprovedene ankete ili na osnovu ličnih želja?Bodkin wrote: Mislim nebitno je sta pojedinac anonimus na forumu misli ali da obrnemo situaciju, 90% bosnjaka ne misli da su kazani neki pretjeran zlocin. 90% bosnjaka cak ne misli da su ustase lose. O cemu bolan ti. Cuj 90%. To se zove racuonalizacija. Ja ih eto necu mrziti ako se desi nesto sto ima vjerovatnocu ravnu dobitku na lotu
To za ustaše, LOL.
- spreca
#70 Re: Presuda Karadzicu je?
Ustvari on moze samo tamo gdje smrtna zamjenjena na dozivotnu...nadam se da sam pogodioMaraschino wrote:To si ti drug moj sve pobrkao.spreca wrote: On moze otici samo u zemlju gdje ima smrtna kazna...tako su bar rekli ...valjda nemoze ni tamo gdje smrtnu mijenjaju za dozivotnu....on nema nikakve sanse da izadje iz zatvora![]()
On jedino moze traziti zamjenu dozivotna za smrtnu.
- BHCluster
#71 Re: Presuda Karadzicu je?
Mrzna prema Srbima se nastavlja.
- LBVIEW
- eltroxin
#73 Re: Presuda Karadzicu je?
Buduci da je 90%, nece ti biti problem da to i dokazes. Postavi barem jedan link nekog medija, citiraj bilo kojeg politicara, pisca, sportistu, profesora itd. da umanjuje zlocin na Kazanima. Da neko tvrdi da se nije desio ili da mu je pak drago sto se desio!? Na kraju krajeva, moze i post bilo kog forumasa na ovom forumu.Bodkin wrote:Mislim nebitno je sta pojedinac anonimus na forumu misli ali da obrnemo situaciju, 90% bosnjaka ne misli da su kazani neki pretjeran zlocin. 90% bosnjaka cak ne misli da su ustase lose. O cemu bolan ti. Cuj 90%. To se zove racuonalizacija. Ja ih eto necu mrziti ako se desi nesto sto ima vjerovatnocu ravnu dobitku na lotu
- cyprus
#74 Re: Presuda Karadzicu je?
Žalosno je da 45% forumaša smatra da je ovo presuda srpskom narodu, pogotovo ako se zna da je ovaj forum okupljalište koliko-toliko progresivnih individua sa ove strane entitetske linije... Nek misli ko šta hoće, ali ja smatram da takvi pripadaju istom mentalnom sklopu kao i oni koji smatraju da je Karadžić heroj... Uostalom, i oni se slažu da je ovo presuda srpskom narodu... I za njih je Karadžić = Srbi...
Ipak, ja bih odnos pojedinac-kolektiv u ovom slučaju definisao ovako... Naravno da ovo nije presuda srpskom narodu, ali obzirom da se Karadžićeva politika sprovodila u ime srpskog naroda, svaki čestiti Srbin ima moralnu i ljudsku dužnost da se distancira od takve politike, odnosno da kaže - ne u moje ime!... Međutim, svako ko to uradi, a takvih itekako ima, ne smije ni na koji način biti stigmatiziran svojom etničkom pripadnošću... A konstatacija da ovo jeste presuda srpskom narodu je upravo nepravedna stigma svakom Srbinu, bez obzira da na njegova politička i moralna stajališta... Takva konstatacija dovodi u istu ravan Radovana Karadžića i jednog Slavišu Šućura, što je nedopustivo...
Ipak, ja bih odnos pojedinac-kolektiv u ovom slučaju definisao ovako... Naravno da ovo nije presuda srpskom narodu, ali obzirom da se Karadžićeva politika sprovodila u ime srpskog naroda, svaki čestiti Srbin ima moralnu i ljudsku dužnost da se distancira od takve politike, odnosno da kaže - ne u moje ime!... Međutim, svako ko to uradi, a takvih itekako ima, ne smije ni na koji način biti stigmatiziran svojom etničkom pripadnošću... A konstatacija da ovo jeste presuda srpskom narodu je upravo nepravedna stigma svakom Srbinu, bez obzira da na njegova politička i moralna stajališta... Takva konstatacija dovodi u istu ravan Radovana Karadžića i jednog Slavišu Šućura, što je nedopustivo...
- BHCluster
#75 Re: Presuda Karadzicu je?
Dobro kad se probudis iz te bajke javi se.cyprus wrote:Žalosno je da 45% forumaša smatra da je ovo presuda srpskom narodu, pogotovo ako se zna da je ovaj forum okupljalište koliko-toliko progresivnih individua sa ove strane entitetske linije... Nek misli ko šta hoće, ali ja smatram da takvi pripadaju istom mentalnom sklopu kao i oni koji smatraju da je Karadžić heroj... Uostalom, i oni se slažu da je ovo presuda srpskom narodu... I za njih je Karadžić = Srbi...