Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post Reply
zavrzlama

#51 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by zavrzlama »

Narodi su vecinski odlucili da ih gradjanski koncept ne interesuje.
Sto nije znacilo da jedan narod treba raditi za interese druge drzave,ruseci sopstvenu drzavu,praveci najvece zlocine,genocide i etnicka ciscenja..

Prije i SDA,HDZ,SDS su postojale SAO po BIH...agresija nije posljedica dolaska nacionalnih strabaka na vlast,nego dolaskom velikosrpske ideologije...

nego ko nas bre zavadi. :D
hAZNADAR

#52 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:Neki jos zale sto Bogic Bogicevic nije na historijskoj sjednici bio Srbin i po profesiji.

Nikada prezaljena vojna hunta.
Nema to veze s tim, Slovenija, Hrvatska su vec odlucile da izadju iz Jugoslavije, a Srbija da pravi Jugoslaviju koja ce samo odgovarati Srbima.

Ovdje je pitanje da li je i kojim je putem mogla i trebala krenuti BiH.

Ali i to je vec bilo odluceno na izborima 1991-e na kojima su najvecim procentom Hrvati glasali za HDZ, te onda Srbi za SDS, pa Muslimani za SDA.

Pa on to od pocetka " mjesa" na cemu i za sta je Bogicevic odlucivao....manje je JNA bilo prije odluke nego poslije u BiH, al haj ti to njemu dokazi da se BiH nije branila u Hrvatskoj i Sloveniji vec obratno.
Ma to se trazi,...budi na pravoj strani u diskusiji. :D Znas da je Maks nalupao svega al ne smijes ga nalijepiti.

Helem nejse,. ti si sam rekao da je Bogicevic odlucio pogresno. Trebao je zajedno sa Borislavom Jovicem i o tome i jeste tema.
Poslije je na prozivke srpske strane za izdaju izjavio da jeste Srbin ali ne po profesiji.

Tebi, Maksu i ekipi je trebao biti Srbin i po profesiji i onda bi cvjetale ruze. Samo sloga Srbina spasava.
General War

#53 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote: Pa on to od pocetka " mjesa" na cemu i za sta je Bogicevic odlucivao....manje je JNA bilo prije odluke nego poslije u BiH, al haj ti to njemu dokazi da se BiH nije branila u Hrvatskoj i Sloveniji vec obratno.
Ma to se trazi,...budi na pravoj strani u diskusiji. :D Znas da je Maks nalupao svega al ne smijes ga nalijepiti.

Helem nejse,. ti si sam rekao da je Bogicevic odlucio pogresno. Trebao je zajedno sa Borislavom Jovicem i o tome i jeste tema.
Poslije je na prozivke srpske strane za izdaju izjavio da jeste Srbin ali ne po profesiji.

Tebi, Maksu i ekipi je trebao biti Srbin i po profesiji i onda bi cvjetale ruze. Samo sloga Srbina spasava.
Vidim bas se trudis, ko da imas PMS da me uvuces u nekakvu svadju :mrgreen:
Jeste, rekao sam da je Bogicevic napravio gresku, koliko ti covjek mora ponavljat? Ali ti neces nikad izgleda skontat fol sta mu je greska i da crtam, ili fantomimom da ti objasnim ne dolazi to do tebe. Maksa uposte ne citam, ne znam ni sta pise...a ne vidim sto to ga nebih smio nalijepiti, al ti se vazda namjestis preko reda na volej.
hAZNADAR

#54 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:Samo ignorantski pristup, svaka cast, kad vec nisi za ozbiljnu raspravu zamolio bih te da me ne citiras, pisi ti sta god zelis, samo se meni nemoj obracati.

Oba magistarska studija sam zavrsio na UNSA, a specijalistički interdisciplinarni studij iz diplomatije sam zavrsio na Sveucilistu u Zagrebu, u zivotu nisam pao na ispitu, zavrsio sam osnovnu skolu kao ucenik generacije, a u gimnaziji sam bio odlican ucenik, privatnik sam od svoje 24. godine, ni ja ni moja porodica nismo napustili BiH, otac je poginuo braneci ovaj grad, bez ikakvih beneficija od strane partijskog begovata SDA sam poslozio sve kockice u zivotu, danas mi majka ne radi za 600 maraka nego uziva i odmara, sto je i zasluzila, a ja imam samo jednu zelju, a to je da takvi kao ti napuste BiH i da se nikada vise ne vracaju, inshAllah.

Ako budes dolazio na godisnji odmor u Sarajevo, javi se, da te pocastim i da popricamo o cemu god hoces, kao i da vidis diplome koje su u ormaru, a ne na zidu i ne predstavljaju mi bilo kakav ponos, samo instrument za lagodan zivot, a takav zivot zelim i svim svojim sugradjanima.

ZA SVECKU SPREMNI !
Ja sam karo Claudiu Schiffer, sad da ne iznosim detalje nebi bilo fino al eto. Problem je da je tvoje diplome malo teze dokazati ovdje jer uz to ide po pravilu znanje, logika, pamet, analitika, intelektualno postenje. A toga nema - tako da je veca vjerovatnoca da sam ja bio sa Claudijom nego tvoje diplome i magistrati.

Dobro necu ignorisati. Evo citat:
Ljiljan ti je objasnjen, vise puta na razicite nacine, imas izmet i urin, ponudjeno ti je oboje, nista nisam iskljucio. Ljiljan nije dovoljan primejr tog predosmansog indentiteta, niti je autohtono bosnjacki, niti je iskljucio bosnjacki, to je prvesntveno folklorni element.
Ljiljan ti je simbol drzavnopravne tradicije bosanske drzave a ne folklorni element. Cuj folklorni element, to do sad jos nisam cuo. :lol: e moj magistre. :lol: Naravno da nije eksplicitno bosnjacki ali je cinjenica u ovoj prici da su ga upravo Bosnjaci muslimani prihvatili znajuci sta znaci i simbolizira.

Cuj nije dovoljno? Pa bili su Svedjani, Danci, Norvezani u predkrscansko doba Vikinzi hebote, cuda cinili po Evropi, ubijali krscane, palili crkve gdje su stigli,..... al im je dovoljno samo da to postuju i na to se pozivaju iako su i kulturoloski, vjerski, civilizacijski,.. danas skroz drugi narod. Ljudi ginuli pod ljiljanom u Bosni, kleli se u ljiljan,... dan danas svetinja i poveznica sa predosmanskom Bosnom,... jasta je neg dovoljno. Osim ako mislis da je islam tu neki problem kako si sam naznacio u ovodnom postu. Ili - ili, tako bjese zar ne?

I kada pocinjes temu sa alternativnom historijom - tu nema imaginarnih skupina. Mogao si imagnarno smisliti i Transformerse kako strijeljaju vodje nacionalnih stranki a Primea za predsjednika. :D O ne, ne, ne,... mladicu necemo tako. Mora ta imaginarna grupa ipak biti neko od tada postojecih igraca. Ko?
Last edited by hAZNADAR on 24/02/2019 22:13, edited 3 times in total.
hAZNADAR

#55 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
General War wrote: Pa on to od pocetka " mjesa" na cemu i za sta je Bogicevic odlucivao....manje je JNA bilo prije odluke nego poslije u BiH, al haj ti to njemu dokazi da se BiH nije branila u Hrvatskoj i Sloveniji vec obratno.

Vidim bas se trudis, ko da imas PMS da me uvuces u nekakvu svadju :mrgreen:
Jeste, rekao sam da je Bogicevic napravio gresku, koliko ti covjek mora ponavljat? Ali ti neces nikad izgleda skontat fol sta mu je greska i da crtam, ili fantomimom da ti objasnim ne dolazi to do tebe. Maksa uposte ne citam, ne znam ni sta pise...a ne vidim sto to ga nebih smio nalijepiti, al ti se vazda namjestis preko reda na volej.
Neznas sta pise al se bas lijepi nadje na njegovoj temi shababa-kababa. :D

Ma nije meni do svadje,..- al vec kad razradjujemo drugi slijed dogadjaja - valjda je red da to bude sa relevantnim igracima tada. Ko bi ti vladao u BiH i kako da je Bogicevic drugacije glasao, da li bi to obuzdalo borbu za hrvatsku samostalnost i da li bi BiH bila svakako uvuceno u to.

Kako se jednostavno ne pomirite da Juga nije imala sanse ni pod tackom razno, i da se BiH nikako nije mogla izvuci bez stradanja. Ja sam svjedok raspolozenja osamdesetih,... nista to nije moglo zaustaviti.
hAZNADAR

#56 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

zavrzlama wrote:
Sto nije znacilo da jedan narod treba raditi za interese druge drzave,ruseci sopstvenu drzavu,praveci najvece zlocine,genocide i etnicka ciscenja..

Prije i SDA,HDZ,SDS su postojale SAO po BIH...agresija nije posljedica dolaska nacionalnih strabaka na vlast,nego dolaskom velikosrpske ideologije...

nego ko nas bre zavadi. :D
Ma pokusava se staviti znak jednakosti izmedju politickih ciljeva naroda.
Velika vecina koja je glasala za SDA je bila sasvim ok sa gradjanskim konceptom drzave. Probosanska politika jos do sada nije ponudila ni bosnjacku drzavu, ni podjelu, ni dzamahiriju.
MaksprotivMarksa

#57 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by MaksprotivMarksa »

Eto sta je moron, tema govori o RBiH kao samostalnoj, on govori o nekoj Jugoslaviji, mogucnosti njenog opstanka, ocigledno je da je fasistima nepojmljivo da postoji drzava jednakih gradjana na ovim prostorima, a da to nije Jugoslavija, cudna neka bolest. Ja nisam jugonostalgicar, ne zanima me sta bi bilo da je Jugoslavija opstala, zanima me sta bi bilo da u BiH nije bilo rata i da se narodi BiH nisu opredijelili za njihove predstavnike u formi profasistickih partija.

Za ljiljane.... nije ljiljan jedina stvar iz preosmanskog perioda, ali u danasnjem poimanju jeste, a takvo poimanje je moguce zbog ideologije u kojoj zivimo, ja o tome i govorim, ja sam zelio da se na temi prica o tome sta bi bilo da su se stvari drugacije uradile, ali dzaba.

Ljiljan je folklorni element, ako ti ne razumijes napisano, ima ko razumije, ima ovdje ljudi koji su procitali i poneku knjigu.

Poziv si dobio, kad god budes dolazio mozes da se uvjeris u svaku iznesenu tvrdnju, da popijes pice, popricas i sta god drugo zelis.
Do tada ti zelim prijatno zivotarenje na socijali, a tu socijalu su ti omuucili tebi mrski ljecvicari, ali ti o tome ne znas nista, pa dzaba crtat.

ZA SVECKU SPREMNI :!:

ps. nauci nesto kad vec uludo trosis vrijeme i prostor na internetu, ne znam se pise odvojeno, zapamti to hazandarko :bih:
General War

#58 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote: Vidim bas se trudis, ko da imas PMS da me uvuces u nekakvu svadju :mrgreen:

Ma nije meni do svadje,..- al vec kad razradjujemo drugi slijed dogadjaja - valjda je red da to bude sa relevantnim igracima tada. Ko bi ti vladao u BiH i kako da je Bogicevic drugacije glasao, da li bi to obuzdalo borbu za hrvatsku samostalnost i da li bi BiH bila svakako uvuceno u to.

Kako se jednostavno ne pomirite da Juga nije imala sanse ni pod tackom razno, i da se BiH nikako nije mogla izvuci bez stradanja. Ja sam svjedok raspolozenja osamdesetih,... nista to nije moglo zaustaviti.
Nemam pojma o cemu pricas, ja sam se na edinov post nadovezao.... :zoka:
Jesil cuo za Antu Markovica i reformiste?
Kakve osamdesete, kad sam ja bio u Sarajevu za vrijeme meca yu- spanija, yu--argentina...juga i nista drugo. Rat se je mogao izbjeci, ali nije ( i sa i bez Bogicevica) stvar je sto se neki dogadjaji vezu odsutni za bosnu a nisu, u moru drugih glupih poteza.
zavrzlama

#59 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by zavrzlama »

Salon ekipa ne moze da prezali,sto su bosnjaci izabrali nezavisnost BIH 92-e,jer su time stavili velikosrpski faktor u poziciju da moraju uraditi ono sto su uradili tokom agresije na BIH...salon ekipa konta da je postojala mogucnost da se bosnbjackim prolongiranjem nezavisnosti BIH moglo izbjeci stradanje bosnjaka a za isto vrijeme i biti stvorena krnja Juogoslavija(velika srbija)...neznam ,kako je neko mislio da ce bosnjaci odustati od referenduma za nezavisnost BIH,kad su godinu prije referenduma iz porusenog Vukovara izlazili cetnici sa kokardama slaveci odrbranu velike srbije...

Rat se nije mogao izbjeci,nego je nezavisnost BIH zrtvi dala medjunarodni legitimitet,tako da je samo biloski opstanak Bosnjaka danas dovoljan za opstanak BIH...sve bi po salonce bilo dobro da su bosnjaci ko fol isli sistemom CG,a danas saka bosnjacke intelektualne elite po stranim drzavama kao vlada u egzilu molila i kumila da omoguce nezavisnost BIH.... ;-)
hAZNADAR

#60 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:Eto sta je moron, tema govori o RBiH kao samostalnoj, on govori o nekoj Jugoslaviji, mogucnosti njenog opstanka, ocigledno je da je fasistima nepojmljivo da postoji drzava jednakih gradjana na ovim prostorima, a da to nije Jugoslavija, cudna neka bolest. Ja nisam jugonostalgicar, ne zanima me sta bi bilo da je Jugoslavija opstala, zanima me sta bi bilo da u BiH nije bilo rata i da se narodi BiH nisu opredijelili za njihove predstavnike u formi profasistickih partija.

Za ljiljane.... nije ljiljan jedina stvar iz preosmanskog perioda, ali u danasnjem poimanju jeste, a takvo poimanje je moguce zbog ideologije u kojoj zivimo, ja o tome i govorim, ja sam zelio da se na temi prica o tome sta bi bilo da su se stvari drugacije uradile, ali dzaba.

Ljiljan je folklorni element, ako ti ne razumijes napisano, ima ko razumije, ima ovdje ljudi koji su procitali i poneku knjigu.

Poziv si dobio, kad god budes dolazio mozes da se uvjeris u svaku iznesenu tvrdnju, da popijes pice, popricas i sta god drugo zelis.
Do tada ti zelim prijatno zivotarenje na socijali, a tu socijalu su ti omuucili tebi mrski ljecvicari, ali ti o tome ne znas nista, pa dzaba crtat.

ps. nauci nesto kad vec uludo trosis vrijeme i prostor na internetu, ne znam se pise odvojeno, zapamti to hazandarko :bih:
Opet mi saljes privatne poruke,... halo bolan,... tema je javna, javno i tvoje prosipanje. Ovo sto te cerecim nije nista licno - ti si samo paradigma jedne grupacije ovdje na koju ciljam i koju uz tvoju pomoc prozivam.

Naravno da ljiljan nije jedina stvar iz predosmanskog perioda - ali u ovom slucaju sasvim dovoljna da se Bosnjacima muslimanima ne moze oduzeti pravo na drzavnopravnu tradiciju i bastinu. U svim slucajevima u svijetu je isto tako. Narodi su se promijenili, imaju drugu vjeru, civilizaciju,... ali slave staro razdoblje i niko, ama niko im to ne osporava. Samo susjedi mitomani nama osporavaju slavu predosmanske Bosne, Bosnjane,...zbog aktuelne vjere a nas tumace samo kao vjersku skupinu. Cemu je tvoja prica bliza?

Kakav bolan folklorni element,.. to je heraldika koja je izabrana kao simbol drzavnorpavne tradicije Bosne. Navedi mi tu literaturu, historicare, historiogradiju,.... koji ljiljan tumace samo kao folklorni element. Mogu da pogodim - kao na drugoj temi gdje Bosnjacima umeces neoustastvo - i ovdje ces umjesto argumenata prosuti koju vulgarnu na moj racun, pokoji dijasporski stereotip nebi li sarmirao nekoga., i spomenuti svoje toboze magistrate kao adut u raspravi. :lol:

Tvoje imaginarne skupine koje su u alternativnoj verziji strijeljale vodje nacionalnih stranaka i donijele blagostanje - moras konacno locirati. Rekao si da to nije Nijaz Durakovic, eto nek nije ni YU,... ko onda? Reformisti mozda strijeljali Aliju, Kljuica i Radovana?
hAZNADAR

#61 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:

Kakve osamdesete, kad sam ja bio u Sarajevu za vrijeme meca yu- spanija, yu--argentina...juga i nista drugo. Rat se je mogao izbjeci, ali nije ( i sa i bez Bogicevica) stvar je sto se neki dogadjaji vezu odsutni za bosnu a nisu, u moru drugih glupih poteza.
Hajd to objasni meni kojeg su poslali na Okucane. Jedva zivu glavu izvukoh a gledam na TVSA kako raja uziva po kaficima, yuteluje i prica o nemogucnosti rata. Hrvatsku nije mogao Bog zaustaviti u borbi za nezavisnost, nikakva JNA, nikakvo Bogicevicevo DA, nikakva hunta,.. i taj rat je bio neizbjezan. A BiH itekako uvucena u to ma kako se postavili, htjeli ili ne htjeli,...
dječak sa šibicama

#62 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by dječak sa šibicama »

Problem teme, gospodine autore, jeste u tome sto vecina komentatora na temi danas ne bi bili zivi jer bi bili strijeljani (ili njihovi roditelji) u tom demokratskom procesu strijeljanja.

Tako da imate slucaj kronoloskog paradoksa.
MaksprotivMarksa

#63 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Ma ja, sarajlijce pile kafu, moj stari pogino, GLUPI SARAJLIJCA, a on iz Svedske truje, aferim momcino.

Privatna poruka je bila pitanje koliko godina imas, mislio sam da si neki balavac, ali ti si socijala Svedska ipak.
Sva druga pitanja su ti odgovorena, vise puta, ne mogu ja da ti crtam, nisam ja kriv sto si preskocio obrazovne institucije u svom razvoju. Ljiljani su folklorni element jer su jedina stvar koja se gaji iz tog perioda, da ne spominjem misinterpretaciju ljiljana, a historija Bosnjaka iz tog peridoa je najsvijetlija strana historije naseg naroda, osmanski period je mracno doba za Bosnjake, kao i sve druge okupacije do oslobodjenja 1945. godine.

javi se svakako kad budes dolazio.

MaksprotivMarksa

#64 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

dječak sa šibicama wrote:Problem teme, gospodine autore, jeste u tome sto vecina komentatora na temi danas ne bi bili zivi jer bi bili strijeljani (ili njihovi roditelji) u tom demokratskom procesu strijeljanja.

Tako da imate slucaj kronoloskog paradoksa.
Nije valjda da su koemnattori na ovoj temi potomci vodjstva triju fasistickih stranaka ili cak samo vodjstvo :shock: :shock: :shock:
Ili mislis na ideolosku djecu tih stranaka ?
Da su nestali ti lideri, kao i njihove partije, ne bi postojala ni ideoloska djeca tih lidera, bez ikakvih pogubljenja, a danas bi umjesto o medzedu Dodiku i Ridjom raspravljali o politikama koje uticu na zivote gradjana, mozda bi i drug haznadarko zavsio vecernju srednju skolu u procesu doskolovavanja odraslih iz rubnih podrucja RBiH :D
hAZNADAR

#65 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:Ma ja, sarajlijce pile kafu, moj stari pogino, GLUPI SARAJLIJCA, a on iz Svedske truje, aferim momcino.

Privatna poruka je bila pitanje koliko godina imas, mislio sam da si neki balavac, ali ti si socijala Svedska ipak.
Sva druga pitanja su ti odgovorena, vise puta, ne mogu ja da ti crtam, nisam ja kriv sto si preskocio obrazovne institucije u svom razvoju. Ljiljani su folklorni element jer su jedina stvar koja se gaji iz tog perioda, da ne spominjem misinterpretaciju ljiljana, a historija Bosnjaka iz tog peridoa je najsvijetlija strana historije naseg naroda, osmanski period je mracno doba za Bosnjake, kao i sve druge okupacije do oslobodjenja 1945. godine.

javi se svakako kad budes dolazio.

Sto me pitas za godine ako vec tvrdis da znas cim se bavim i koliko skole imam? :D Daj mi koliko si zamislio i ponavljaj to papagajski kao i te glupe fraze o obrazovanju, socijali,.... ha ja,.. tako se najbolje pokazuje debakl u raspravi i samo nastavi.

Nemas ti pojma ni o srednjovjekovnoj Bosni ni o ljiljanu. Samo imas predrasude o islamu, selektivan pristup historiji gdje bi se nakacio na nesto "svijetlo" i pokusavas Bosnjacima umetnuti i fasizam i da su produkt jedne mracne okupacije. Poznata je ta FGR furka gdje prema historiji i islamu pristupaju na identican isti nacin kao susjedni mitomani. Kao sto se ovdje moglo citati Tvrtko pripada Bosancima tj ljevici a sultani Bosnjacima. :lol: Identicne iste rasprave samo sa drugim imenicama sam vodio na samom pocetku diskusija sa srpskim mitomanima po pitanju svojatanja predosmanske Bosne, etnogeneze Bosnjana, Kotromanica, Crkve Bosanske, heraldike,....

Ljiljan je simbol drzavnopravne tradicije bosanske drzave i to nije moja izmisljotina. Ovdje kako je ljiljan izabran:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je ... /150524059

Muslimani to prihvatili a ti velis nije dovoljno za poveznicu sa predislamskim periodom.

I dalje izbjegavas objasniti te tvoje imaginarne skupine koje su mogle 91-ve osloboditi Bosnu od nacionalista. Zasto je tako tesko priznati na koga si mislio? Zaletio se pa se prekontao?
zavrzlama

#67 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by zavrzlama »

edituj post dok nije svanulo da ljudi ne vide.. :D
Ja napisa juce...da si bogdom poslusao :D
General War

#68 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
hAZNADAR wrote:

Hajd to objasni meni kojeg su poslali na Okucane. Jedva zivu glavu izvukoh a gledam na TVSA kako raja uziva po kaficima, yuteluje i prica o nemogucnosti rata. Hrvatsku nije mogao Bog zaustaviti u borbi za nezavisnost, nikakva JNA, nikakvo Bogicevicevo DA, nikakva hunta,.. i taj rat je bio neizbjezan. A BiH itekako uvucena u to ma kako se postavili, htjeli ili ne htjeli,...
l
Ziv ti meni i zdrav bio ja pricam o bosni, ti uporno o jugoslaviji...bas tako raja je u bosni uzivala po kaficima puca mi neka stvar za okucane...naravno da jeste uvucena kad nam vrli preCednik veze sudbinu bosne sa sudbinom hrvatske, pa kasnije umjesto da se srbi sa hrvatima handre, dobismo komadanje bosne i od jednih i drugih.
LBVIEW

#69 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by LBVIEW »

General War wrote:

Ziv ti meni i zdrav bio ja pricam o bosni, ti uporno o jugoslaviji...bas tako raja je u bosni uzivala po kaficima puca mi neka stvar za okucane...naravno da jeste uvucena kad nam vrli preCednik veze sudbinu bosne sa sudbinom hrvatske, pa kasnije umjesto da se srbi sa hrvatima handre, dobismo komadanje bosne i od jednih i drugih.
Cekaj, uvucena zato sto je Predsjednistvo donijelo odluku da regruti nisu obavezni odazvati se na poziv JNA u rat protiv Hrvatske? Ti ne kontas da ti upravo Srbi, Srbija s JNA nisu dozvolil izbor, bilo je, ili ces s njima u '"odbranu Jugoslavije " dje su serpski grobovi, ili neces nikako.
General War

#71 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote:

Cekaj, uvucena zato sto je Predsjednistvo donijelo odluku da regruti nisu obavezni odazvati se na poziv JNA u rat protiv Hrvatske? Ti ne kontas da ti upravo Srbi, Srbija s JNA nisu dozvolil izbor, bilo je, ili ces s njima u '"odbranu Jugoslavije " dje su serpski grobovi, ili neces nikako.
Ne govorim za regrute vec me Haze opet smara za Bogicevica a to je bilo ranije...a obadva komadanta ABiH bili tad u JNA...a u to doba su regruti isli normalno iz BiH u Jna...kasnije smo dobili pijane rezerviste iz srbije koji su popunili nedostatak regruta...i kontrolu nad cijelim naoruzanjem. Nije nas politika ubijala vec poluge, a sila je glavna poluga, a to smo im prepustili dobrovoljno.
Haman2

#72 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by Haman2 »

Povrsan, tendeciozan i provaktivan uvodni tekst. Olako se lijepe etikete fasista. Imam dojam da su za komentatira svi fasisti koji su pruzili otpor stvaranju Velike Srbije. Dosta je nama prica o ustanicima u Drugom svjetskom ratu i oslobodiocima u ovom poslednjem, gdje su fasisti oslobadjali gradove i sela od autohtonih stanovnika i odmah mijenjali imane kao npr. Foca - Srbinje, Gornji Seher - Srpske Toplice, Gornji Vakuf - Knezevo itd.

Zasto tolika protjerivanja ljudi sa njihovih ognjista, zasto toliki zlocini sve do genocida, zasto otvaranje tolikog proja koncentracionih logora, zasto stvaranje etnicki cistih teritirija. Da li je to ideologija fasita ili nekih novih demokrata.
Haris.ba

#73 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by Haris.ba »

Ne znam što uopće ozbiljno rasčlanjujute uvodni tekst.

Nego, mislim da bi mnogo zanimljivija bila druga alternativna historija.

Šta bi bilo kad ne bi postojao zločinački srpski plan putem terora, logora, ubijanja, silovanja ostvariti "samoopredjeljenje naroda na srpskim zemljama"?
Seyfo

#74 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by Seyfo »

Vrlo je jasno šta bi bilo, pogledajte druge zemlje koje su prošle bez rata: Makedonija i Crna gora npr. I tamo se mladi masovno iseljavaju,školstvo i zdravstvo u raspadu, danas članice NATO i na putu kao EU. Većina trendova je kao kod nas. Razlika je samo u tome što danas te zemlje nemaju u ratu toliko mrtvih,ranjenih i od ratnih ožiljaka "ubijenih u pojam", te razrušenu infrastrukturu, kao i mržnju među narodom kao posljedicu svega toga.
hAZNADAR

#75 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
General War wrote:
Ne govorim za regrute vec me Haze opet smara za Bogicevica a to je bilo ranije...a obadva komadanta ABiH bili tad u JNA...a u to doba su regruti isli normalno iz BiH u Jna...kasnije smo dobili pijane rezerviste iz srbije koji su popunili nedostatak regruta...i kontrolu nad cijelim naoruzanjem. Nije nas politika ubijala vec poluge, a sila je glavna poluga, a to smo im prepustili dobrovoljno.
BiH je bila uvucena u rat sa Hrvatskom svakako. Mozda nisu mogli regrutovati po Sarajevu 91-ve - ali su regrutovanja, pogibije, diskriminacija, otkazi,... poceli po sjevernoj Bosni odavno prije nego sto mislis da je Alija zapoceo rat. Ma koliko spekulirali o nekom drugom slijedu dogadjaja u BiH - U Hrvatskoj bi se svakako desio rat i BiH na silu uvucena i ljudstvom i logistikom. Mogao si samo izabrati ratovati sa Srbima u Hrvastkoj i to je jedina alternativa koja se iz cijele price moze izvuci.

A autor teme je zakacio i neke druge stvari gdje si se itekako nasao. Poput historije i poimanja identiteta, kulturne i historijske bastine itd. Sam si rekao da Tvrtko, Kulin,... pripadaju ljevici, Bosancima, jugonostalgicarima,..... a Bosnjacima samo sultani. Da ne mislis i ti kao autor teme da bi nastavak procesa deislamizacije donio veci prosperitet?
Post Reply