Promjena ulja ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ninja-san

Post by ninja-san »

Ta liqui molly ulja su poznata po tome sto svojim djelovanjem "zacepe" i maskiraju nedostatke i ostecenja na motoru.
Kada hoce prodati neki krs od auta, maheri naspu ulje i aditive u motor koji se oko 1000 km ziv necuje, i prodaju ga bez problema, medjutim nakon par dana motor lupa, pusi i zvoni k'o u prici, a novi vlasnik se hvata za glavu.

Inace za kvalitet tih ulja ne znam detalje, ja sam ih upamtio kao materijal za ozivljavanje krseva.
dr.iver

Post by dr.iver »

ninja-san wrote:Ta liqui molly ulja su poznata po tome sto svojim djelovanjem "zacepe" i maskiraju nedostatke i ostecenja na motoru.
Kada hoce prodati neki krs od auta, maheri naspu ulje i aditive u motor koji se oko 1000 km ziv necuje, i prodaju ga bez problema, medjutim nakon par dana motor lupa, pusi i zvoni k'o u prici, a novi vlasnik se hvata za glavu.

Inace za kvalitet tih ulja ne znam detalje, ja sam ih upamtio kao materijal za ozivljavanje krseva.
Nemaju te osobine koje ti navodiš veza sa markom ulja. Svaki model ulja ima svoje specifikacije.
Za maskiranje slabog motora idu ulja gradacije 20w 60, modrica su extra pokazala :lol:
peugeot106

Post by peugeot106 »

Vecina ulja koja se prodaju u BiH se sipaju u sirokom tako da dobro pazite sta sipate... moja preporuka je da sipate ulje firme WURTH... ja ga sipam vec 2 godine i vise nego je dobro a za razliku od ostalih on se direktno uvozi iz njemacke.
Za vise specifikacija pogledajte na stranici http://wueko.wuerth.com/ i na vrhu stranice imate pretragu... tamo ukucajte 897110402 (to je kataloski broj 10w)
dr.iver

Post by dr.iver »

pošto očigledno reklamiraš....
ima li popusta za nas, forumaše za ta ulja wurth?
peugeot106

Post by peugeot106 »

Naravno da ima...
WURTH se sada nalazi u novoj zgradi na mostarskom raskrscu... nemozes je fuliti... imas 6 zastava ispred zgrade, a skrece se u lijevu ulicu naspram benzinske energopetrol i prodzes pored sinalka.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Pitao sam zastupnika za Castrol ulje (Magna oil) gdje se u Sarajevu može kupiti originalno Castrol ulje i, pošto znam da ima onih koje zanima, evo odgovora:

"...originalno Castrol ulje osim u našoj maloprodaji u ulici Joze Penave 10 na Stupu ( iza benzinske pumpe Ina ) možete kupiti na benzinskim pumpama Selex, El Tarik oil, Imzit, Petrol line, Hifa petrol, Mac oil Vogošća, u prodavnicama Šandor, Sensu,itd.
Niste nam naveli odakle ste, pa smo Vam naveli samo neka mjesta u Sarajevu gdje možete kupiti Castrol sa sigurnošću u kvalitet. "

Pitao sam zato što sam nedavno uzeo na Selexu Magnatec i prvi put odkad sam uzeo auto mi se desilo da za cca 1500 km nije potrošio ni kapi ulja. Još je veća šminka što mi je Sensu ispred ulaza
:-)
borat

Post by borat »

ado-šampion wrote:Mjerio ja danas ulje i fali mi 4 mm na šipki a prešao sam 1200 km sa ovim uljem (Optima HC Power 10W-40). Kolika je udaljenost na šipki inače od minimuma do maksimuma? Ja sam čuo da je jedan litar. Ako je tako, meni je između min i max 2 cm, tako da mi je potrošio 0,2 litra na 1200 km što mi se čini previše. Možda bih trebao koristiti gušće ulje (preporuka za novo auto je 10W, ništa rjeđe od toga). Mislio sam uzeti Castrol Magnatec 10W-40, ali sada na umu imam i Castrol Protection Plus 15W-40, s obzirom da sam mislio gušće ulje sipat.
Probaj Liqui Moly MoS2 LEICHTLAUF 10 W-40,sivo ulje puno grafita koje cuva karike.Mani se bolan optime unistit ces sebi motor,ta su ulja ko' voda zato ti je i potrosio toliko.
borat

Post by borat »

ninja-san wrote:Ta liqui molly ulja su poznata po tome sto svojim djelovanjem "zacepe" i maskiraju nedostatke i ostecenja na motoru.

Nemoj nas odavat :)

Liqui je dobar sto se tice kvalitete,tacno je krsinu vraca u zivot ko' da je nova pogotovo kada je dizel u pitanju,zacepi ga da trunke ulja ne moze pustiti nigdje.Eh sad problem je kad poslije neko naspe "obicno"....lol Onda nastaje orkestar u motoru,jedan savjet..

Ako sumnjate u vozilo prije kupnje, tacnije sumnjate na liqui,nista vas ne kosta da mu prije kupnje izbactie u ulje(zahvat od 30-40 km,spasava par hiljada vise) i motor operete naftom,samo istresite 2 l nafte i pustite da se okapa zatim naspite obicno.Odmah se zna,na prvu da li zvoni ili ne.
Ja liqui koristim deset godina,znam ga u dusu lol
gumifufna

Post by gumifufna »

Pozdrav svim forumasima ovo je moje prvo javljanje na forum pa sam odlucio da svoj post napisem na ovoj temi jer sam od tog zanata.
Sto se tice zamjene ulja tj.da li isisavanjem ili na cep na karteru ,sasvim je svejedno samo kod isisavanja bitno je da je motor vruc tj.da je ulje zagrijano radi lakseg isisavanja.Ova je metoda dobra za motore sa aluminijskim karterom,jer i malo vise pretegnuti saraf na karteru moze osteti navoj tako da to kasnije stvori veci problem.
Ulje se mijenja svakih 15 000 ili svake godine,na novijim autima imate na kontrolnoj tebli opciju gdje vam se pali upozorenje za redovni servis tj.zamjenu ulja i filtera i u vecini je namjesteno na tu cifru sto znaci da vasa elektronika u autu mjeri i vrijeme i predjene kilometre pa sta prije istekne ona se pali.
Sto se tice kvaliteta ulja najbolje je da pogledate u knjizi od auta koje je proizvodjac preporucio tj koju ulje mora imat normu.
Npr.VW dizel motori sa turbom oni stariji modeli sa klasicnom bos-pumpom moraju imati normu od WV 505.00 i to kad kupujete ulje fino pogledajte na flasi dali ima tu normu nije bitno ko je proizvodi bitno je da ima tu oznaku.Mozete kupiti ulje i od 20 km po litri ako nema te norme moze samo nastetiti motoru.(posebno turbu)
Na ovo moraju obracati paznju posebno vozaci VW automobila jer kod njih svaki motor trazi posebnu normu a ima hin bogami podosta.Zato prvo knjigu u ruke od auta i procitajte koje treba ulje.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

gumifufna wrote:Ulje se mijenja svakih 15 000 ili svake godine...
Zbog čega ovakva tvrdnja? Molim te pojasni.
dr.iver

Post by dr.iver »

gumifufna wrote: ima hin bogami podosta.Zato prvo knjigu u ruke od auta i procitajte koje treba ulje.
Odakle si hin? U knjizi od auta pise i na koliko km je interval zamjene....
Yamahalac

Post by Yamahalac »

mada opet nesto kontam, koliko je pametno to izvlacenje ulja, posto sva prljavstina onda prodje kroz motor

ja kad mjenjam ulje fino pustim da se okapa, pa onda malo naspem cistog da ocisti onu prljavstinu, pa tek onda novo sipam
nineac

Post by nineac »

Ljudi pa fino knjizicu u ruke i vozdra. Ako pise 15.000km, mjenjaj na 12,000 i sve ce biti OK. Ako pise 15,000 opet netreba mjenjati ni na 5,000.
Sto se tice kvalitete, ako je ulje originalno, nije vazno jeli Castrol, Mobil 1, Shell, Elf, Esso itd. Vazno je da ispunjava sve norme.
Moj prijatelj je konstantno sipao u BMW 520i INA-u 10W40! Auto je imalo oko 300,000km kada sam bio dole u januaru i ni kapi ulja netrosi! Ali ta INA ispunjava sve vaznije norme, te norme koje taj auto zahtjeva te je original.
Opet moj buraz za Lanciu 2.4jtd kupuje u servisu Selleniu Turbo Diesel 10W40 jer je original, i mijenja svakih 12.000km jer, iako je diesel, pise svakih 15.000.
Sto se tice mene, ja favorizujem Mobil 1 i Castrol. Oba ulja sam koristio u svojoj Mazdi Xedos 9 i super su se pokazala. Bas juce sam stavio Mobil 1 Extended Power 10W30, ali koliko sam primjetio u BiH Mobil medju rajom nije toliko popularan, a ta firma je izmislila sinteticko ulje 1974g, i Mercedes, Porsche, Dodge Viper, Chev. Corvette i slicna auta to ulje koriste prvi prvoj ugradnji.
Takodje BMW koristi Castrol u zadnjih 7-8 godina, dok je prije to bila FINA.
gumifufna

Post by gumifufna »

ado-šampion wrote:
gumifufna wrote:Ulje se mijenja svakih 15 000 ili svake godine...
Zbog čega ovakva tvrdnja? Molim te pojasni.
Pa zato sto je proizvodjac automobila tako predvidio.Uzmi servisnu knjigu auta i pogledaj tu pise .I pretezno kad auto-dijagnozom vracas sevis interval imas opciju da namjestis na kojoj kilometrazi ili vremenskom roku trebas uraditi slijedeci servis najmanji interval je 15000 ili jedna godina(Ovo govorim za bosch dijagnozu neznam kako je kod orginalne dijagnosike).
gumifufna

Post by gumifufna »

dr.iver wrote:
gumifufna wrote: ima hin bogami podosta.Zato prvo knjigu u ruke od auta i procitajte koje treba ulje.
Odakle si hin? U knjizi od auta pise i na koliko km je interval zamjene....
Iz jednog sela SI Bosna.
Sta cu pravopis mi nije jaca strana nisam cojk od olovke :D
robert-cp

#66 Re:

Post by robert-cp »

gumifufna wrote:Pozdrav svim forumasima ovo je moje prvo javljanje na forum pa sam odlucio da svoj post napisem na ovoj temi jer sam od tog zanata.
Sto se tice zamjene ulja tj.da li isisavanjem ili na cep na karteru ,sasvim je svejedno samo kod isisavanja bitno je da je motor vruc tj.da je ulje zagrijano radi lakseg isisavanja.Ova je metoda dobra za motore sa aluminijskim karterom,jer i malo vise pretegnuti saraf na karteru moze osteti navoj tako da to kasnije stvori veci problem.
Ulje se mijenja svakih 15 000 ili svake godine,na novijim autima imate na kontrolnoj tebli opciju gdje vam se pali upozorenje za redovni servis tj.zamjenu ulja i filtera i u vecini je namjesteno na tu cifru sto znaci da vasa elektronika u autu mjeri i vrijeme i predjene kilometre pa sta prije istekne ona se pali.
Sto se tice kvaliteta ulja najbolje je da pogledate u knjizi od auta koje je proizvodjac preporucio tj koju ulje mora imat normu.
Npr.VW dizel motori sa turbom oni stariji modeli sa klasicnom bos-pumpom moraju imati normu od WV 505.00 i to kad kupujete ulje fino pogledajte na flasi dali ima tu normu nije bitno ko je proizvodi bitno je da ima tu oznaku.Mozete kupiti ulje i od 20 km po litri ako nema te norme moze samo nastetiti motoru.(posebno turbu)
Na ovo moraju obracati paznju posebno vozaci VW automobila jer kod njih svaki motor trazi posebnu normu a ima hin bogami podosta.Zato prvo knjigu u ruke od auta i procitajte koje treba ulje.
Na linku je prikazana promjena ulja u sam svoj majstor varijanti

http://samogradnja.info/auto-odrzavanje ... automobila
Post Reply