Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post Reply
animals

#51 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

a ovi danasnji katolici, doseljenici, a prijasnji
presli na Islam..
razumio sam..
Novi_Nick

#52 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

animals wrote:a ovi danasnji katolici, doseljenici, a prijasnji
presli na Islam..
razumio sam..
Nisi ti nista shvatio jer ne zelis da shvatis, nije ti u interesu iz tebi samo znanih razloga.

Veci dio tadasnjih Bosniaka (bogumilske i katolicke religije) su Srbi iz Srbije i Hrvati iz Hrvatske ubjedili da su oni Srbi i Hrvati i asimovali ih u Srbe i Hrvate, pokrali im identitete i proglasili kao njihove itd isto kao sto rade i danas.
animals

#53 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

Novi_Nick wrote:
animals wrote:a ovi danasnji katolici, doseljenici, a prijasnji
presli na Islam..
razumio sam..
Nisi ti nista shvatio jer ne zelis da shvatis, nije ti u interesu iz tebi samo znanih razloga.

Veci dio tadasnjih Bosniaka (bogumilske i katolicke religije) su Srbi iz Srbije i Hrvati iz Hrvatske ubjedili da su oni Srbi i Hrvati i asimovali ih u Srbe i Hrvate, pokrali im identitete i proglasili kao njihove itd isto kao sto rade i danas.
Hoces reci, krivotvorili im dokumente :D
4L0n3

#54 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by 4L0n3 »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:
Broj 1, Mjesas narodne i religiozne identitete. Prije dolaska Turaka na Balkan su se zvali kao etnicki narod Bosnjani odnosno danasnji Bosnjaci(Bosniaci), i samo su vratili nazad svoje izvorno autohtono/temeljno ime. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca im je ukrala i sakrila to ime, nazivajuci ih vjerskim imenom iz razloga otimanja od njih drzave i teritorije Bosne i Hercegovine. Za to je Srbiji i Hrvatskoj bilo potrebno zatirati njihovo autohtono ime Bosnajci(Bosniaci)

Broj 2. Autohtoni i temeljni znaci da su Bosniaci kao etnicki narod uvijek bili na prostoru Balkana prije sto su se druga slavenska plemena naselila na prostor Balkana i u danasnju drzavu Bosnu i Hercegovinu.
znaci po tebi ti davni Bosnjani, su danasnji Bosnjaci, a druga dva naroda se doselila..
ima tih koji su se doselili, ali i dosta njih koji su odavno ovdje je palo pod uticaj susjednih/komsijskih propagandi (garašanin i hrvatski garasanini). Bas nakonto vjere su se srbizirali i kroatizirali tadasnji stanovnici BiH. Bas radi toga treba nastojati da se odvoji nacionalno od etnickog, a sve to od vjerskog identiteta.
cyprus

#55 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by cyprus »

Novi_Nick wrote:
animals wrote:znaci po tebi ti davni Bosnjani, su danasnji Bosnjaci, a druga dva naroda se doselila..
TACNO!
:mrgreen:

Joj, samo nek mi haznadar još jednom kaže kako bošnjački nacionalizam i mitologija ne postoje :D
Haman2

#56 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Haman2 »

ONAKO RADI POJASNJENJA ko je sta i kad bio. Sve ovo nije bilo tako davano ali je zaboravljeno. STA PISE POD br. 3

Letopis Matice Srpske - prvi broj, 1825. godina

Image
Bloo
Globalna šefica

#57 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Bloo »

santo gral wrote:O Tito dragi. Dokumenti iz 1825, pa odgovor na to iz 1734, pa onda delegat izvadi pouzdan dokument iz 1500, pa 1389, pa Meka, pa Medina, pa Jerusalem .....
Jarane, kako se ti osjećaš ? Ko Gruzijac? Onda si Gruzijac. Samo pusti one sto im za Gruzijom puca ud da normalno zive. Joj sto mi tlak digoste.
Ček ba dok neko izvadi Profirogeneta ili zapise od divljačkim slavenskim plemenima... ih
TitaniuM.ba

#58 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by TitaniuM.ba »

Ja sam popriličan laik kada su ove teme u pitanju, ali mislim da je ova diskusija odlična za jedno pitanje koje me muči dugo vremena - zašto ovi (etnički valjda?) Srbi i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini ne mogu prihvatiti činjenicu da se određene grupe naroda u jednom momentu svog postojanja raziđu i podijele u više grupa ilitiga skupina?

Evo primjer - većina Srba, nebitno da li su iz Srbije, BiH ili Ruande, tvrde da su Bošnjaci poturčeni Srbi koji su se odrekli pravoslavlja ili čega već i prihvatili istočnjačku kulturu i religiju. Recimo da je to tačno, hipotetički govoreći, zašto oni ne mogu prihvatiti činjenicu da smo se mi kao narod tokom te osmanske okupacije "razišlili" i podijelili (milom ili silom, nije ni bitno)?

Evo ja se recimo izjašnjavam kao Bošnjak, ateista sam i ne podnosim religije generalno, ali Abrahamske ponajviše. Kojem god hardcore Srbinu to pomenem, on tvrdi da sam ja poturčeni Srbin pravoslavac i da se trebam vratiti korijenima. Ako ćemo ići tom logikom, zašto se onda ne vratimo svi slovenskim korijenima i poklonimo se Svarogu i Svetovidu?

Još jedna stvar mi je fascinantna, a to je ovo "kopanje grobova" i vraćanje priče vijekovima i milenijima unazad. Svaki put kada naletim na neki YT video koji se bavi nasionalističkom farsom naših prostora, ostanem zatečen količinom informacija koju ljudi iskopaju. Oni to opravdavaju nekim "temeljnim poznavanjem historije svoga naroda", a meni to bazdi na klasični nolajfing.

Eto, bez uvrede ikome jer ja sve volim i mrzim podjednako. :lol:
gazija54

#59 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

Haman2 wrote:Ako nemamo jasne definicije a nemamo, onda mozemo pricati sve i svasta.
Opsta presudna odrednica za naciju je umni i politički identitet, odnosno država i državljanstvo. Mozda postoje i druge defenicije ali po meni to bih bilo to....
Last edited by gazija54 on 14/01/2019 23:26, edited 1 time in total.
gazija54

#60 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:Moramo znati osnovne stvari i zapamtiti ih zauvjek iz generacije u generaciju, da je u interesu Srbije i Hrvatske radi podijele teritorije Bosne i Hercegovine i njenih resursa, uvijek bilo i bice u buducnosti vazno, da mute vodu narodnog i nacionalnog identiteta temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini Bosnjacima(Bosniacima), i onim iz drugih naroda koji se izjasnjavaju u Drzavnom/Nacionalnom smislu Bosanci i Hercegovci.

Situacija u Bosni i Hercegovini danas je slijedeca. Bosna i Hercegovina danas ima najvise gradjana iz:
1.etnickog Naroda Bosnjaka(Bosniaka) koji takodje imaju i drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci.

2. Zatim imamo dijelove gradjana iz drugih manjinskih etnickih naroda kao sto je jedan dio Srba, Hrvata, Albanaca i drugih koji se u smislu Naroda sami nazivaju/izjasnavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi ali se u drzavnonacionalnom smislu zele i izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

3. Zatim imamo manjinske narode Srbe, Hrvate, Albance i druge koji se zele i izjasnjavaju kao Narodi Srbi, Hrvati, Albanci i drugi a tako se isto izjasnjavaju i u drzavnonacionalnom smislu kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi.

Najvise gradjana u drzavi Bosni i Hercegovini je pod tackama 1 i 2, kojih je oko 70% i koji se izjasnjavaju tako, a najmanje gradjana iz drzave Bosne i Hercegovine je pod tackom 3, koji se izjasnjava tako i njih je oko caa 30%. Ova danasnja struktura izjasnjavanja razlicitih narodnih i nacionalnih identiteta, odgovara u potpunosti i strukturi stanovnistva koji su se 1992 godine izjasnili na referendume drzave Bosne i Hercegovine, i izborili se za samostalnost njihove drzave Bosne i Hercegovine.

Eto to vam je takva prijasnja i danasnja struktura izjasnjavanja stanovnika drzave Bosne i Hercegovine, i to je sasvim u redu i korektno, i ispunjava osnovna demokratska ljudska prava stanovnika da se izjasnjavaju kako oni zele i u kakvu drzavu vjeruju.
Imas tri ravnopravna naroda i manjine..
sve ostalo su lupanja..
i oni svi pripadaju gradjanima BIH..

znaci gradjani su svi zajedno..
To je izvuceno iz konstutivnosti, a to je za zapadne zemlje nepoznanica. Iz EU su nam poslali upitnik da him objasnimo sta zaci pojam konstutivnost koja je za njih nepoznanica. Mene bas zanima kakav ce him spakovat odgovor.....
Last edited by gazija54 on 14/01/2019 01:36, edited 2 times in total.
gazija54

#61 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:
sherbett wrote::zid:

Cuj temeljni narod.. fasisto!
Temeljni potijece od rijeci temelj. Narod Bosnjaci(Bosniaci su temeljni/izvorni/autohtoni i najveci narod u drzavi Bosni i Hercegovini.
Pa i Hrvati i Srbi su isto tako..
a Bosnjaci od 93..
prije su bili muslimani..
Mislim da je 93gd. samo vracen stari naziv koji se odnosio na sve gradjane i narode srednjovjekovne Bosne.
gazija54

#62 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:
Broj 1, Mjesas narodne i religiozne identitete. Prije dolaska Turaka na Balkan su se zvali kao etnicki narod Bosnjani odnosno danasnji Bosnjaci(Bosniaci), i samo su vratili nazad svoje izvorno autohtono/temeljno ime. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca im je ukrala i sakrila to ime, nazivajuci ih vjerskim imenom iz razloga otimanja od njih drzave i teritorije Bosne i Hercegovine. Za to je Srbiji i Hrvatskoj bilo potrebno zatirati njihovo autohtono ime Bosnajci(Bosniaci)

Broj 2. Autohtoni i temeljni znaci da su Bosniaci kao etnicki narod uvijek bili na prostoru Balkana prije sto su se druga slavenska plemena naselila na prostor Balkana i u danasnju drzavu Bosnu i Hercegovinu.
znaci po tebi ti davni Bosnjani, su danasnji Bosnjaci, a druga dva naroda se doselila..
Da ne bih smo rjesavali ono, sta je nastalo prije, kokos ili jaje, premda veza izmedju Bosna-Bosnjaci-Bosanci ocigledno postoji od samog nastanka drzave Bosne, ja bih krenuo od teze da je Bosna, danasnja B i H starija od svih svojih naroda, pa prema tome nekako i pripada vise onima koji je vole, postuju i indetifikuju sa njom....
gazija54

#63 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

cyprus wrote:
Novi_Nick wrote:
animals wrote:znaci po tebi ti davni Bosnjani, su danasnji Bosnjaci, a druga dva naroda se doselila..
TACNO!
:mrgreen:

Joj, samo nek mi haznadar još jednom kaže kako bošnjački nacionalizam i mitologija ne postoje :D
I sta to fali Bosnjackom nacionalizmu a da to isto ne fali Hvatskom Srpskom,Francuskom, Njemackom...
cyprus

#64 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by cyprus »

gazija54 wrote:
cyprus wrote: :mrgreen:

I sta to fali Bosnjackom nacionalizmu a da to isto ne fali Hvatskom Srpskom,Francuskom, Njemackom...
Ništa... Svi oni će završiti na smetljištu historije...
Haman2

#65 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Haman2 »

Gazija
Haman2 wrote:
Ako nemamo jasne definicije a nemamo, onda mozemo pricati sve i svasta.

Opsta presudna odrednica za naciju je umni i politički identitet, odnosno država i državljanstvo. Mozda potoje i druge defenicije ali po meni to bih bilo to..
Gospodine Gazija, sociologja je drustvena nauka, istorija takodje i tu nije kako u matematici 2+2 =4. Dakle, svaki iole poznatiji autor ima svoju definiciju nekog problema, samo je pitanje, da li ta definicija moze objasniti ono sto se desava.
Mi imamo uopstenu definiciju nacionalizma i ona se danas totalno pogresno primjenjuje, a ja sam to na neki nacin pokusao objasniti. Da li sam uspio tesko je znati iz razloga koje sam naveo.
geralt

#66 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by geralt »

TitaniuM.ba wrote:Ja sam popriličan laik kada su ove teme u pitanju, ali mislim da je ova diskusija odlična za jedno pitanje koje me muči dugo vremena - zašto ovi (etnički valjda?) Srbi i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini ne mogu prihvatiti činjenicu da se određene grupe naroda u jednom momentu svog postojanja raziđu i podijele u više grupa ilitiga skupina?

Evo primjer - većina Srba, nebitno da li su iz Srbije, BiH ili Ruande, tvrde da su Bošnjaci poturčeni Srbi koji su se odrekli pravoslavlja ili čega već i prihvatili istočnjačku kulturu i religiju. Recimo da je to tačno, hipotetički govoreći, zašto oni ne mogu prihvatiti činjenicu da smo se mi kao narod tokom te osmanske okupacije "razišlili" i podijelili (milom ili silom, nije ni bitno)?
Ja se s tobom potpuno slazem, ali isto vrijedi i u drugom smjeru - zasto dobar dio Bosnjaka ne moze prihvatiti cinjenicu da danasnji bosanski Hrvati i Srbi nisu "Bosnjaci katolici" odnosno "Bosnjaci pravoslavci"? Ironija je da obicno isti napadaju Jugoslaviju da im je oduzimala pravo na slobodno etnicko izjasnjavanje.
TitaniuM.ba

#67 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by TitaniuM.ba »

geralt wrote:
TitaniuM.ba wrote:Ja sam popriličan laik kada su ove teme u pitanju, ali mislim da je ova diskusija odlična za jedno pitanje koje me muči dugo vremena - zašto ovi (etnički valjda?) Srbi i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini ne mogu prihvatiti činjenicu da se određene grupe naroda u jednom momentu svog postojanja raziđu i podijele u više grupa ilitiga skupina?

Ja se s tobom potpuno slazem, ali isto vrijedi i u drugom smjeru - zasto dobar dio Bosnjaka ne moze prihvatiti cinjenicu da danasnji bosanski Hrvati i Srbi nisu "Bosnjaci katolici" odnosno "Bosnjaci pravoslavci"? Ironija je da obicno isti napadaju Jugoslaviju da im je oduzimala pravo na slobodno etnicko izjasnjavanje.
Ne bih ti znao precizno odgovoriti na to pitanje jer ne obitavam u krugovima hardcore muslimana Bošnjaka. Ja sam uglavnom u krugovima ovih naših licemjera koji su jednom nogom davno izašli iz vjere, ali se kunu u Allaha iz nekih prkosnih razloga i mene nazivaju ćafirom onako kroz šalu da bi se osjećali bolje. Koliko ja znam, a ne znam baš mnogo, Bošnjacima muslimanima je teško, gotovo nemoguće prihvatiti činjenicu da su im preci pratili "Isusove korake" i za njih kao da ne postoji historija prije osmanske okupacije. Ista ti je stvar i sa Srbima (pa i Hrvatima ako ćemo realno) koji kao pokvarena ploča vrte istu priču o nekom bosanskom kralju koji je bio Srbin/Hrvat i koji započeo tamo neki truhli dokument sa "U ime Oca, Sina i ...". Ja bih eto da se vratimo slovenskim korijenima i da nam svima visi neka depikcija Svaroga iznad kreveta. Mislim ipak su to naši korijeni? Ili ima još nešto prije toga? More bit, haj ga znaj...
Haman2

#68 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Haman2 »

Proizvoljne tvrdnje Titane, samo malo drukcije upakovane. Nisu Bosnjaci postali od Srba i Hrvata ( ne kazem da toga nije bilo). Zavrsena su geneticka istrazivanja i sad vise srpskohrvatske teorije ne piju vode, a koliko vidim ti bi rado da ih siris. Onako usput da ti kazem da su Srbi samo 16-18 % Slaveni, da Madjari nisu Mongoli kako smo ucili nego puno veci Slaveni od Srbi pa i Hrvati.

Te teorije koje nam ti pokusavas da prepricas nastale su u cilju nabijanja kompleksa isto kao i ono sto je bilo dozvoljeno I. Andricu da pise svoje knjizevne fikcije pune mrznje prema BiH i Bosnjacima muslimanima u njoj a druge za opis objektivne istine komunisti salju na 15 godina robije.

Savjet, vrsljaj malo po internetu pa se uvjeri, ili vrati se na temu Povjest-istorija na ovom Forumu i tamo imas jedan tekst u kome mozes naci odgovor na svoju zabludu.
TitaniuM.ba

#69 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by TitaniuM.ba »

Haman2 wrote:Proizvoljne tvrdnje Titane, samo malo drukcije upakovane. Nisu Bosnjaci postali od Srba i Hrvata ( ne kazem da toga nije bilo). Zavrsena su geneticka istrazivanja i sad vise srpskohrvatske teorije ne piju vode, a koliko vidim ti bi rado da ih siris. Onako usput da ti kazem da su Srbi samo 16-18 % Slaveni, da Madjari nisu Mongoli kako smo ucili nego puno veci Slaveni od Srbi pa i Hrvati.

Te teorije koje nam ti pokusavas da prepricas nastale su u cilju nabijanja kompleksa isto kao i ono sto je bilo dozvoljeno I. Andricu da pise svoje knjizevne fikcije pune mrznje prema BiH i Bosnjacima muslimanima u njoj a druge za opis objektivne istine komunisti salju na 15 godina robije.

Savjet, vrsljaj malo po internetu pa se uvjeri, ili vrati se na temu Povjest-istorija na ovom Forumu i tamo imas jedan tekst u kome mozes naci odgovor na svoju zabludu.
Pogrešno si me shvatio jer vjerovatno nisi pročitao moju prethodnu objavu. Ja samo parafraziram teorije koje sam onako usput pokupio od nebošnjačkog stanovništva (da ih ne prozivam direktno). Ako su te genetičke studije zaista validne onda bi problem trebao biti riješen, ali nije. To ti samo govori da se na ovim prostorima čvrsti dokaz i činjenice guraju pod tepih. Neki dan sam čitao drugu temu vezanu za porijeklo Bošnjaka gdje svaki nebošnjak tvrdi da mi nemam nikakve veze sa dobrim Bošnjanima na koje se vazda pozivamo. Znači ovdje apsolutno nikakav dokaz ne pije vode.

Ono što ja pokušavam svariti već duže vrijeme je to ignorisanje činjenice da smo se mi kao narodi razilazili u određenim periodima našeg postojanja. To je sasvim normalna pojava i ne vidim validan razlog zbog kog bi mene neko kalo jer se očitujem kao Bošnjak ateista, a ne kao Bošnjak musliman ili Srbin pravoslavac. To se izgleda opet svodi na ovo miješanje etniciteta, nacije i religije.

Edit: Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja zaista nemam vremena niti volje za kopanjem davno zaboravljenih dokumenata nastalih prije pola milenija ili više. Totalno mi je nebitno da li je Sulejman hanadrio Milicu milom ili silom jer se ta priča završava tako što izdaš ili muslimane ili pravoslavce ili katolike.
Haman2

#70 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Haman2 »

Gospodine Titan. Istorija ili povjest nije egzaktna nauka. To danas zna i svaki laik. Genetika je egzaktna nauka i geneticka istrazivanja su pokazala nesto drugu, ali onima koji su stalno pricali iste price tesko pada da to prihvate, pa i dalje verglaju, verglaju ono sto je verglao njegov profesor itd. a sto je bilo podredjeno ostvarivanju odredjenih politickih ciljeva.

Iz Letopisa Matice srpske ( nije bosnjacki nego cisto srpski dokumenat) lijepo i citko pise ko je zivio u Bosni 1825.godine. To su cinjenice koje su svi Srbi i Hrvati zaboravili ili zele da zaborave

Cija je bila Bosna. To se najbolje vidi iz prepiske u to vrijeme najpoznatijih povjesnicara medju Hrvatima i Srbima

Cija je bila Bosna? Neki kazu hrvatska, neki opet srpska, a neki tvrde da nije bila ni srpska ni hrvatska? Sve price zasnivaju se na nesigurnm podacima, a povjesnicari su uvijek pisali onako kako to politika od njih trazi, nesto zbog novca, unapredjenja i slave. Koliko su bila tacna pisanja uglednih povjesnicara svog vremena, najbolje pokazuje prepiska svojevremeno dva najuglednija hrvatska i srpska povjesnicara.

U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto". Bez obzira na ovu tvrdnju, nek Hrvati i Srbi zapjene od bijesa tvrdeci kako je Bosna oduvijek bila hrvatska ili srpska, navodeci ovog ili onog autora, ali kako rekose uvazeni historicari svog vremena " uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto"
MarshalDodik

#71 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by MarshalDodik »

Haman2 wrote:Gospodine Titan. Istorija ili povjest nije egzaktna nauka. To danas zna i svaki laik. Genetika je egzaktna nauka i geneticka istrazivanja su pokazala nesto drugo
Sta je pokazala? Osim da smo genetski priblizno isti narod
Recimo Bosnjacima Sandzaka je pokazala da su redom iz srpsko/crnogorskih/pravoslavnih plemena Vasojevica i Kuca, odnosno albanskih Klimenti.
nenadivan

#72 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by nenadivan »

Evo ja se recimo izjašnjavam kao Bošnjak, ateista sam i ne podnosim religije generalno, ali Abrahamske ponajviše. Kojem god hardcore Srbinu to pomenem, on tvrdi da sam ja poturčeni Srbin pravoslavac i da se trebam vratiti korijenima. Ako ćemo ići tom logikom, zašto se onda ne vratimo svi slovenskim korijenima i poklonimo se Svarogu i Svetovidu?

Još jedna stvar mi je fascinantna, a to je ovo "kopanje grobova" i vraćanje priče vijekovima i milenijima unazad. Svaki put kada naletim na neki YT video koji se bavi nasionalističkom farsom naših prostora, ostanem zatečen količinom informacija koju ljudi iskopaju. Oni to opravdavaju nekim "temeljnim poznavanjem historije svoga naroda", a meni to bazdi na klasični nolajfing.

Eto, bez uvrede ikome jer ja sve volim i mrzim podjednako. :lol:
Ja sam takođe laik što se tiče ovih tema ali me za razliku od tebe interesuju. Prilazio sam tematici, ipak, dosta drugačije nego što se prosječno tome prilazi: da pokušam da razumijem i da imam argumente kada pričam sa nacionalistima - prvenstveno srpskim jer sam s njima najviše u dodiru.
Srbi imaju tu neku svoju mantru o prodanoj vjeri za večeru i ostali bullshit. Niko od njih ne prihvata da do dolaska Turaka ne postoje pravoslavni manastiri niti bilo koji drugi trag pravoslavlja osim u istočnoj Hercegovini. Pokušavaju oni tu da lažiraju starosti manastira pa je kao Krka iz 14.vijeka (a ona iz 16.tog - al de reci ako smiješ) i još mnogi drugi primjeri. Paradoksalno (i bolno za srpske nacionaliste), vjetar u leđa pravoslavlju daju upravo Osmanlije. Svi znamo ko je bio Mehmed Paša itd...
Hrvati opet tupe o katoličkoj Bosni (srebrnoj :) ) a ne vole da kada se kaže da su u srednjoj Bosni prihvatili katoličansvo uglavnom krajem 14.vijeka, i to opet iz interesa i golog opstanka (blaža verzija "vjere za večeru"). Opet ono što se, ipak, treba reći jeste da je tadašnja Bosna bila u stvari srednja Bosna - a da je ostalo vrlo kratko bilo u sastavu te Bosanske države. SAdašnja zapadna Bosna je vjerovatno bila katolička.
Bošnjaci su opet u toj čitavoj "naci" priči novi, ali imaju i oni svoga konja za trku: "dobre Bošnjane". Iđe ikoji Bošnjak ima, on je potomak baš tih dobrih Bošnjana - drugačije ako se reče to je ravno uvredi. Njih opet "je8e" ta činjenica da je ta njihova tadašnja Bosna vrlo kratko bila u tim svojim većim granicama - da su ti Bošnjani bili u stvari većinski na potezu Sarajevo-Zenica a da su dalje na zapad i jug bili katolici. Da l su se ti katolici zvali Bošnjanima - ja to niđe ne viđoh :) Još jedna stvar koja ih muči jeste što mnogo Bošnjaka potiče od muhadžira iz Hrvatske i Mađarske poslije velikog rata (1683) - jesu li i oni bili dobri Bošnjani? Dalje jako mnogo sadašnjih Bošnjaka (kao uostalom i Srbi i Hrvati) su potomci Vlaha (a Vlasi su bili većinski pravoslavni i katolici - kako im je kad pasalo jer su oni samo znali za svoj interes - vjera im je bila vrlo "tanka"). Niko ne voli da je potomak Vlaha - ni SRbi ni Hrvati pa ni Bošnjaci - al moram vam reći da nas je jako mnogo vlaškog porijekla. U pitanju su veliki procenti, čak bi se usudio reći i gotovo 50%.

I tako nacionalisti - svako ima svoju mantru. Svoju čistotu. Svoj mali (ili malo veći) fašizam.
gazija54

#73 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

TitaniuM.ba wrote:
geralt wrote:

Ne bih ti znao precizno odgovoriti na to pitanje jer ne obitavam u krugovima hardcore muslimana Bošnjaka. Ja sam uglavnom u krugovima ovih naših licemjera koji su jednom nogom davno izašli iz vjere, ali se kunu u Allaha iz nekih prkosnih razloga i mene nazivaju ćafirom onako kroz šalu da bi se osjećali bolje. Koliko ja znam, a ne znam baš mnogo, Bošnjacima muslimanima je teško, gotovo nemoguće prihvatiti činjenicu da su im preci pratili "Isusove korake" i za njih kao da ne postoji historija prije osmanske okupacije. Ista ti je stvar i sa Srbima (pa i Hrvatima ako ćemo realno) koji kao pokvarena ploča vrte istu priču o nekom bosanskom kralju koji je bio Srbin/Hrvat i koji započeo tamo neki truhli dokument sa "U ime Oca, Sina i ...". Ja bih eto da se vratimo slovenskim korijenima i da nam svima visi neka depikcija Svaroga iznad kreveta. Mislim ipak su to naši korijeni? Ili ima još nešto prije toga? More bit, haj ga znaj...
Vidi se da neznas, cim se se bors za bolju proslost, umjesto za bolju buducnost. Kakvog svaroga ziv bio, bolje onda usumu pa glumit covjekolikog majMuna. Kako to da umjesto koncarevog crno-bjelog televizora imas kucno kino, i umjesto Fice vozas BMV, pa zbog toga jer je ovo poslenje bolje i puno prakticnije od onog prije. Tako ti je i sa vjerovanjem......
gazija54

#74 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

cyprus wrote:
gazija54 wrote:
cyprus wrote: :mrgreen:

Ništa... Svi oni će završiti na smetljištu historije...
I ja se nadam ali prije toga ukinuti drzave ili bar vrati him stare pojmove, Republika, Politeja, Konstituanta ili Monarhija gdje ce kao prvo postojati gradjanin, pa tek sve ono ostalo sto proizilazi iz tog pojma...
gazija54

#75 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

geralt wrote:

A to znaci da etnicku pripadnost odvojiti, razlikovati od nacionalnosti. Ev na primjer, tvrdnja kako su Dodik i Covic nacionalisti ne pije vode je su se nacionalisti uvjek i u svakom slucaju borili za svoju drzavu, a ova dvojica to ocigledno ne cine. Oni se ustvari bore za svoje etnicitete-susjedne drzave i oni po tom pitanju nisu nikakvi nacionalisti nego su obicni kriminalci i separatisti! Ne zaboravimo, nacionalisti nikada ne rade na štetu svojih država nego su opasnost za druge nacije i države. To kaže teorija i svjedoči povijesna praksa.
Post Reply