Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
- BHCluster
- BHCluster
#52 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
exliberal-ex wrote:Mislim ako neko hoce da pravi film o srbima u armij...bujrum samo nemojte mi molom vas romantizirat nas polozaj. Kod mene je bilo pun kurac.srba...mozda sto je bila jedna od najgorih linija u gradu i odgovorno tvrdim da znam samo jednog koji se dobrovoljno javio....a jedan od heroja Sucur....nije on presao na armijsku stranu sto je htjeo da.se.bori protiv srba nego.sto je bjezao da ga neroknu zbog sranja sta je napravio kod njih...
Nisam pogledao film samo me interesuje dali je obradjen dio kad su ti srbi nogirani iz armije...kao sto su nas sklonili na kraju...sto jedan moj su borac sa kojim sam prosao sito i reseto u zajebancij rece dje.ces vlahu vjerovat...i onda on kaze i ja sam srbin ...ocu ja sa svojim.narodom na ekonomiju
-
Digresija
#53 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Sram ih bilo, kriviti citav njemacki narod za nesto, a danas nas i u ratu je taj njemacki narod objerucke prihvatao. Kakvi su neljudi mogli zlocin pojedinca pripisati cijelom narodu. Nek ih je stid!BHCluster wrote:
Nego ima li gdje na internetu cijeli film za pogledati?
- salik79
#54 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Odgledah skoro citav dokumentarac (zakasnio na prvih 10-15 minuta). I opet, svaka cast nasem Avdi!
Prisjetih se, kada su spominjali pokojnog Acu Stankovica, njegovog pokojnog brata Riste. Kakvi su to ljudi bili, cestiti, pravedni, ljudeskare u punom smislu te rijeci i s mudima do poda. Naumpade mi kada je, netom nakon kraja rata, '96., cini mi se, iznenada se Risto pojavio sa svojim malodobnim sinom u gradu (sin mu je zivio u Srbiji sa majkom, od koje se Risto rastao prije rata). Sta bi, kako?! Veli on da je otisao tamo, pronasao sina i uz pomoc neke raje ga "kidnapovao" u Tuzlu. Pa, kako Risto dragi, odakle tolika smjelost, znajuci da su sva trojica brace Stankovica na spisku "ratnih zlocinaca" kod anam njih!? Lijepo, veli, "necu da dozvolim da mi dijete odgajaju na mitovima i na mrznji prema svima! Vec sam ga upisao u nasu skolu." sa smijeskom uzvrati on. A i mali pravo sretan sto je sa "starim" u Tuzli. Kasnije sam otisao na studije, tako da ih vise nisam vidjao, a onda je dosla i tuzna vijest da nam je naseg dobrog Ristu "pokosio" mozdani udar (a i kako ne bi, bio je strasno razocaran, kao i sve iskrene patriote, rezultatom svoje bespostedne borbe).
Pokoj mu njegovoj dobroj dusi.
Prisjetih se, kada su spominjali pokojnog Acu Stankovica, njegovog pokojnog brata Riste. Kakvi su to ljudi bili, cestiti, pravedni, ljudeskare u punom smislu te rijeci i s mudima do poda. Naumpade mi kada je, netom nakon kraja rata, '96., cini mi se, iznenada se Risto pojavio sa svojim malodobnim sinom u gradu (sin mu je zivio u Srbiji sa majkom, od koje se Risto rastao prije rata). Sta bi, kako?! Veli on da je otisao tamo, pronasao sina i uz pomoc neke raje ga "kidnapovao" u Tuzlu. Pa, kako Risto dragi, odakle tolika smjelost, znajuci da su sva trojica brace Stankovica na spisku "ratnih zlocinaca" kod anam njih!? Lijepo, veli, "necu da dozvolim da mi dijete odgajaju na mitovima i na mrznji prema svima! Vec sam ga upisao u nasu skolu." sa smijeskom uzvrati on. A i mali pravo sretan sto je sa "starim" u Tuzli. Kasnije sam otisao na studije, tako da ih vise nisam vidjao, a onda je dosla i tuzna vijest da nam je naseg dobrog Ristu "pokosio" mozdani udar (a i kako ne bi, bio je strasno razocaran, kao i sve iskrene patriote, rezultatom svoje bespostedne borbe).
Pokoj mu njegovoj dobroj dusi.
- horkesh
#55 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Činjenica je da Srbima u Armiji RBiH sigurno nije bilo lako, naročito kako je rat odmicao.exliberal-ex wrote:Mislim ako neko hoce da pravi film o srbima u armij...bujrum samo nemojte mi molom vas romantizirat nas polozaj. Kod mene je bilo pun kurac.srba...mozda sto je bila jedna od najgorih linija u gradu i odgovorno tvrdim da znam samo jednog koji se dobrovoljno javio....a jedan od heroja Sucur....nije on presao na armijsku stranu sto je htjeo da.se.bori protiv srba nego.sto je bjezao da ga neroknu zbog sranja sta je napravio kod njih...
Nisam pogledao film samo me interesuje dali je obradjen dio kad su ti srbi nogirani iz armije...kao sto su nas sklonili na kraju...sto jedan moj su borac sa kojim sam prosao sito i reseto u zajebancij rece dje.ces vlahu vjerovat...i onda on kaze i ja sam srbin ...ocu ja sa svojim.narodom na ekonomiju
To samo znači da ih se treba poštovati više, a ne manje.
- cyprus
#56 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Pokušavam zamisliti ploču na Kazanima gdje piše "Ovdje su bošnjački zločinci...", ali nikako ne ide jebiga...Maraschino wrote:Ovdje se prica o srpskim herojima a ne srpskim zlocincima.
Dok pocnes nabrajati normalne Srbe ti ih sam guras u gore pomenute zlocince sto oni ne zasluzuju.
Zar ne postoje bosnjacki zlocinci i heroji, hrvatski zlocinci i heroji...?
- Maraschino
#57 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Bas takva treba tamo da stoji. Valjda ce neko i to dozivjeti.cyprus wrote:Pokušavam zamisliti ploču na Kazanima gdje piše "Ovdje su bošnjački zločinci...", ali nikako ne ide jebiga...Maraschino wrote:Ovdje se prica o srpskim herojima a ne srpskim zlocincima.
Dok pocnes nabrajati normalne Srbe ti ih sam guras u gore pomenute zlocince sto oni ne zasluzuju.
Pitanje je ko sa time manipulise?
- CPT
#58 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
sto bi bila glupost i podvala....Maraschino wrote:Bas takva treba tamo da stoji. Valjda ce neko i to dozivjeti.cyprus wrote:Pokušavam zamisliti ploču na Kazanima gdje piše "Ovdje su bošnjački zločinci...", ali nikako ne ide jebiga...Maraschino wrote:Ovdje se prica o srpskim herojima a ne srpskim zlocincima.
Pitanje je ko sa time manipulise?
vjerovatno bi u Srebrenicu postavio "slovenski zlocinci" jer je Franc Kos bio Slovenac ili "hrvatski zlocinci" jer Drazen Erdemovic bio Hrvat
opet se spinuje i podvaljuje, pojedinacne zlocince i zlocince sa agresijom i genocidom
- CPT
#59 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
a mozda bi mogli zapisati bosnjacki zlocinci jer je Zijad Zigic Bosnjak 
- cyprus
#60 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Upravo ovo što CPT piše je odličan argument zašto je etnička pripadnost zločinca prilično nerelevantna informacija... Bitna je politika u čije se raspolaganje on stavio...
Međutim, ovima koji su pravili ploču i onima koji istu brane očito nije toliko bitno da prozovu politiku i vojsku koja je odgovorna za paljenje Vijećnice, koliko je im bilo bitno da generalno utvrde etničku pripadnost onih koji su to uradili... Čak iako je moguće da je među njima bio i poneki Franc, Dražen, pa i Zijad...
Al' ne bih da se previše oko ovoga zapričamo... Ovo sa pločom je tek jedan djelić čitave problematike...
Međutim, ovima koji su pravili ploču i onima koji istu brane očito nije toliko bitno da prozovu politiku i vojsku koja je odgovorna za paljenje Vijećnice, koliko je im bilo bitno da generalno utvrde etničku pripadnost onih koji su to uradili... Čak iako je moguće da je među njima bio i poneki Franc, Dražen, pa i Zijad...
Al' ne bih da se previše oko ovoga zapričamo... Ovo sa pločom je tek jedan djelić čitave problematike...
- CPT
#61 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Kao sto su nakon su nakon WWII prozivali politiku i vojsku i nikako narod... Jer svi znamo da to nije povezano, jel tako. Pa tako i VRS nema veze sa Srbima i obratno. To je valjda vojska Kineza.cyprus wrote:Upravo ovo što CPT piše je odličan argument zašto je etnička pripadnost zločinca prilično nerelevantna informacija... Bitna je politika u čije se raspolaganje on stavio...
koji spin
Najgore zlocine su svakako pocinili pojedinici koji svakako nisu bili pripadnici te "vojske" (ili bar tako tvrdi Raso u Haagu).
- BHCluster
#62 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Pa bila je srBska politika. 
- Maraschino
#63 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
sve moze biti srpsko osim zlocinaca.BHCluster wrote:Pa bila je srBska politika.
- argyle
- BHCluster
#65 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život vječni, i sve upokojene u pobožnosti i vjeri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagriješiše riječju, ili djelom, ili mišlju.
I useli ih u mjesta svjetla, u mjesta svježine, u mjesta odmora, odakle odbježe svaka muka, žalost i uzdisanje, gdje gledanje lica Tvoga veseli sve od vijeka svete Tvoje.
Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i vječnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.
Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvijek i u vjekove vjekova.
Amin.
I useli ih u mjesta svjetla, u mjesta svježine, u mjesta odmora, odakle odbježe svaka muka, žalost i uzdisanje, gdje gledanje lica Tvoga veseli sve od vijeka svete Tvoje.
Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i vječnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.
Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvijek i u vjekove vjekova.
Amin.
- BHCluster
#66 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara
Medjutim oni su zapravo srBski junaci i tako nastaje problem.Maraschino wrote:sve moze biti srpsko osim zlocinaca.BHCluster wrote:Pa bila je srBska politika.