"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
medvjed23

#51 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by medvjed23 »

bogme, legitimno pitanje.. moguće mu je - u zavisnosti od toga ko, koga i kad pita - pripisati licemjernu konotaciju, ali to nije ništa neobično.. svaka misao može biti stavljena u službu licemjerja..

ja 92. bio ovdje, al imo 6 godina, pa nisam ratovo.. kad bi sutra došlo do sličnog rata, ne znam šta bih ni kako bih.. možda bih probao bježati, možda bih ostao i borio se.. potonje je svakako humanije, no ponekad je teško biti čovjek..

čitajući temu i pitanje iz naslova, nameće mi se jedno potpitanje: ako bih ostao i borio se, šta bi bio primarni cilj moje borbe:

1 - unaprijediti sadašnji i budući položaj bakira, sda, vlasti i sl.
2 - spriječiti, koliko je u mojoj moći, fašiste da kolju i siluju nedužne ljude?

ovo drugo mi je nekako bliže.. nepolitičan, da, nečovječan, možda..
mayab

#52 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by mayab »

Prpa.ba wrote:Oni sto su bili ovdje '92 odobrili su opstu amnestiju inace pola faca koje danas gledamo ne bi smjelo hodati Federacijom. Dio jer su bili dio pravoslavnih teroristickih formacija, dio jer bi bili na spiskovima Vojne Policije za izbjegavanje vojne obaveze. Cisto legalisticki gledano, i protjerani iz podrucja zahvacenih pravoslavnom pobunom su trebali po dolasku na prvu slobodnu teritoriju, bilo ti i inozemstvo, zaputiti se ka najblizem zbornom podrucju ARBiH i staviti se na raspolaganje.

Ukratko, pitanje je irelevantno jer je vrijeme za eliminaciju supaka i krsitelja zakona iz javnog zivota proslo '96.
S obzirom na ovo gore napisano, smatram ovakva pitanja cistim populizmom, uz to, Alija i ekipa su molili ,recimo , Nijemce i ostale države da istjeraju more izbjeglica koje su primili i vrate ih nazad u BiH, često trajno sjebavajući ljude koji su prilično organizirali svoje živote u tim državama, te to dozivjeli kao opetovano protjerivanje....
Image
Pogotovo ova nadobudna esdeaovka , opalila je autogol i sebi i stranci kad je postavila to pitanje u kantonalnoj skupštini :lol: :facepalm:
printy4911

#53 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by printy4911 »

mayab wrote:S obzirom na ovo gore napisano, smatram ovakva pitanja cistim populizmom, uz to, Alija i ekipa su molili ,recimo , Nijemce i ostale države da istjeraju more izbjeglica koje su primili i vrate ih nazad u BiH, često trajno sjebavajući ljude koji su prilično organizirali svoje živote u tim državama, te to dozivjeli kao opetovano protjerivanje....
Image
Pogotovo ova nadobudna esdeaovka , opalila je autogol i sebi i stranci kad je postavila to pitanje u kantonalnoj skupštini :lol: :facepalm:
Pričao mi jedan Trebinjac, Bošnjak, da mu nije jasno zašto ga je Alija vraćao iz Njemačke (i ostalih pribl. 300 000 izbjeglica iz BiH) jer on nije nikakav Juka Prazina pa da ga deportuju nazad. Postao je dezerter kao i mnogi drugi Trebinjci, tako što je poslušao savjet Vučurevića da se izvuku iz grada u određenom roku jer im se kasnije neće moći garantovati sigurnost. Izvukli su se preko Srbije i Mađarske u Njemačku. Nakon povratka u BiH, opet je dalje otišao za Australiju. Neki su na same naznake neizvjesnosti ostanka u DE ganjali papire za USA i direktno iz Njemačke otišli.
Ispada da su neki su ljudi protjerivani po 3 puta. Dalje isto se govorkalo da je Njemačka za svakog vraćenog izbjeglicu dala novac vladi. Ljudima se jednostavno trgovalo.

Jedna velika nepravda pri samom povratku je bila da su konzulati izbjeglicama izdavali potvrdu da mogu svoje stvari iz Njemačke, dovući bez carine ALI samo ako su imali mjesto prebivališta koje je pripalo RS. Za one iz Federacije toga nije bilo iako su mnogi bili žrtve sukoba HVO- Armije BiH i nisu se mogli vratiti u svoje mjesto.

U Mostaru je bila vrlo tanka linija između toga da li će neko biti dezerter ili branilac a ona je bila na Bulevaru i zavisilo je od toga sa koje strane se neko nalazi.

Stranka koja je svojom nesposobnošću, nedostatkom vizije, gurnula narod u teško stradanje i progonstvo, ne bi trebala da na ovaj način da proziva. Zakuhali su paprenu čorbu i onda optužuju ljude da nisu htjeli da kusaju, iako mnogi nisu mogli doći do kašike jer su pobjegli ispod noža sa kesom u rukama.
insomnia78

#54 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by insomnia78 »

Sad Alija kriv i sto vas je Njemacka nogirala?
muha_sa

#55 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Sad Alija kriv i sto vas je Njemacka nogirala?
za sve je Alija kriv--prvo Jugu razvalio pa za sve ono što je slijedilo
Grean

#56 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Grean »

jOFLA wrote:
Grean wrote:Sa druge strane ne mogu bas da banalizujem to sto je neko u svojim dvadesetim napustio grad 92' dok su drugi u istim godinama ostali i branili ga.
U svojim ranim dvadesetim bez pardona sam se ispario iz Sarajeva :) Bez imalo griže savjesti, bez ikakvih dilema, i danas bez imalo kajanja. Cilj je bio sačuvati svoj život i nastaviti ga u negdje u miru. Ni najmanje me nije bilo briga za naciju, vjeru i slične apstrakcije. Život mi je puno važniji od svega toga. Baš me briga što neko negativno misli o mom potezu. Da sam na istom mjestu kao tada, i da se opet sve isto desi, opet bih otišao bez imalo dvojbi.

Drugi koji su ostali tamo da brane, izgubili su svoje živote, ili izgubili ruke, ili noge, i šta imaju od toga ? Pametni, zar ne ? Ponos ? Čist obraz ? Ne hvala, radije biram da svi misle ružno o meni i da me pljuju, taman svi tamo izginuli daleko važniji su mi moja porodica i vlastiti život. Uzurpiran je moij dotadašnji miran život i postojala je opasnost da ga izgubim. Najprirodnije i najlogočnije rješenje je otić na neko drugo mirno mjesto. Domovina i nacija za mene su aptraktni pojmovi i ne znače mi apsolutno ništa.
Ja sam ostao, jer ne bih mogao zivjeti sam sa sobom da sam napravio drugacije, bar mi se tad tako cinilo i nisam se pokajao nikad (hvala Bogu ostao sam ziv i zdrav pa je mozda i to razlog)

Jednostavno zivio sam u takvom vremenu, takav mi je grah pao i to po meni nije bila stvar izbora, drugi su izabrali za nas.

Bjezati se ne moze uvijek, pojave se fasisti, cetnici, ustase, ISIS, mracne sile koje neko mora zaustaviti a ako ih ne zaustave oni normalni na kraju nemas gdje bjezati jer takvi preuzmu svijet. To meni nije pitanje hrabrosti ili ludosti vec pitanje karaktera.

Sa druge strane tvoj primjer nije relevantan za ovu temu jer ti si otisao i halalio sve sto si ostavio iza sebe. Ovdje se radi o nekom ko je odlucio da se vrati i sad je premijer Kantona Sarajevo. Razlika je ogromna.
Haman2

#57 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Haman2 »

U onom prtoslom komunistickim sistemu komunisti su znali za svakog svog boraca. Tacno su propisane neke privilegije primjereno ondasnjem vremenu. Ovo drustvo nije tako postupilo. Bolje su prosli podrumasi nego borci na linijama. Imam dojam da su borci nagore prosli a dali su najvise.

Image

To salje losu poruku buducim generacijama. Mozda bi ova vlast ucinila i vise, ali medjunarodna zajednica je protiv toga, ona je protiv davanja novca borcima, vjerovatno svjesna cinjenice, da ce to imati svog odraza na slicna desavanja i zakuhavanja ratova na prostoru Balkana pa tako i u BiH.

Interesantno je da: Alija, Slobo i Tudjmani, Karadzic, Mladic itd. nisu svoje sinove slali u rat. Oni su ih usmjerili u ratno proiterstvo dok su sirotinju slali da ginu. Sirotinja je i dalje ostala sirotinja a na vlasti su profiteri i podrumasi. Neposteno ali tako je.
nepoznati988

#58 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

Haman2 wrote:
To salje losu poruku buducim generacijama. Mozda bi ova vlast ucinila i vise, ali medjunarodna zajednica je protiv toga, ona je protiv davanja novca borcima, vjerovatno svjesna cinjenice, da ce to imati svog odraza na slicna desavanja i zakuhavanja ratova na prostoru Balkana pa tako i u BiH.
da, i to je uglavnom razlog zašto ljudi ne žele da brane ovakvu državu. nisam zato da se borcima povećavaju davanja iz budžeta ALI mogle su im se dati nekretnine, tj zemlja u državnom vlasništvu pa da znaju za šta su se borili. valjda su zaslužili koji dulum zemlje. strasno je da danas imaš boraca koji nemaju ni 500m2 zemlje a 4 godine ratovao.

Haman2 wrote:Interesantno je da: Alija, Slobo i Tudjmani, Karadzic, Mladic itd. nisu svoje sinove slali u rat. Oni su ih usmjerili u ratno proiterstvo dok su sirotinju slali da ginu. Sirotinja je i dalje ostala sirotinja a na vlasti su profiteri i podrumasi. Neposteno ali tako je.
jbga, tako to ide. neko je davno rekao, država dqaje topove, guzonje volove a sirotinja sinove. bakir je barem bio u sarajevu i riskiraop je grnatu svaki dan. mogao se i on za tursku ispaliti.
hatemondays

#59 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by hatemondays »

Ostao do kraju rata nije mi zao, krepacemo svi I oni sto su otisli I oni sto su ostali.Lijepo je odvesti sina do Spice, Kule, Tresnjevog, Nisica pokazati mu gdje mu je stari dero guzove u najboljim godinama.Jos je ljepse sjediti u drustvu onih koji nisu bili tu kad je bilo najteze znajuci da imas ti moralnu vertikalu koju doticni nemogu dostignuti.Jos je ljepse slusati njihove bravurije kako su se ispalili a onda im ispricas neke od svojih normalija tokom rata onda nastaje tajac I pogledas im u oci i kazes kurac bi sad po Bosni guzove hladili da smo svi otisli.
kiligonzales

#60 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by kiligonzales »

Davno Kiro objasnio ko je krivac za ratove 90-tih...

Alija moze biti kriv Ujama, Cetnicima i Balijoidiotima koji zanemaruju cinjenice o ovome ratu i periodu poslje rata za sve sto se desilo. Ko je ocekivao da ce za onoliko godina vlasti u miru napraviti drzavu iza onakvog rata i onakvog sporazuma za mir bio je previse optimistican. :D

E sad naravno da je glupo pitanje "gdje si bio 92" jer to sto je neko u ratu bio dobar vojnik, u miru ne znaci da ce biti dobar radnik i politicar. Na kraju to dobar vojnik nije mjera za dobar rad, znanje, moralnost u miru...
General War

#61 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by General War »

nepoznati988 wrote:
exliberal-ex wrote:Jeftino politicko nadjebavanje.
Imas pun k**** tih koji su otisli jer su mogli i sta sad...po cemu su oni gori od mnogih komadanata koji su postali patrite zbog pljacke .
Mani mi te price ja ostao i borio se i borit cu se opet...garantujem da bi sad sprasili na prvi znak da se sranje sprema.
A oni koji bi ostali i prosipali patriotizam to bi radili samo po pozadini...dok bi sirotinju gurali da gine .

Da sam i ja zdusio bogdo 91....nebi sanjao rat i dan danas :evil:
Izvini, nisi li ti bio na "onoj" strani?
Ima li iko na forumu da osta da ga ti ne svrta u Ćetnike? :D
Grean

#62 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Grean »

hatemondays wrote:Ostao do kraju rata nije mi zao, krepacemo svi I oni sto su otisli I oni sto su ostali.Lijepo je odvesti sina do Spice, Kule, Tresnjevog, Nisica pokazati mu gdje mu je stari dero guzove u najboljim godinama.Jos je ljepse sjediti u drustvu onih koji nisu bili tu kad je bilo najteze znajuci da imas ti moralnu vertikalu koju doticni nemogu dostignuti.Jos je ljepse slusati njihove bravurije kako su se ispalili a onda im ispricas neke od svojih normalija tokom rata onda nastaje tajac I pogledas im u oci i kazes kurac bi sad po Bosni guzove hladili da smo svi otisli.
Jel' Tresnjevo na Igmanu i je li onaj period ofanzive kad je Bjelasnica pala, kraj jula pocetak avgusta 93', tih desetak dana? Izlazak kroz tunel onu noc kad je prokopan i noc poslije.

Sve pobrojane lokacije mi govore da je mozda u pitanju ista jedinica (mada jedinica je sirok pojam).
hatemondays

#63 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by hatemondays »

Grean wrote:
hatemondays wrote:Ostao do kraju rata nije mi zao, krepacemo svi I oni sto su otisli I oni sto su ostali.Lijepo je odvesti sina do Spice, Kule, Tresnjevog, Nisica pokazati mu gdje mu je stari dero guzove u najboljim godinama.Jos je ljepse sjediti u drustvu onih koji nisu bili tu kad je bilo najteze znajuci da imas ti moralnu vertikalu koju doticni nemogu dostignuti.Jos je ljepse slusati njihove bravurije kako su se ispalili a onda im ispricas neke od svojih normalija tokom rata onda nastaje tajac I pogledas im u oci i kazes kurac bi sad po Bosni guzove hladili da smo svi otisli.
Jel' Tresnjevo na Igmanu i je li onaj period ofanzive kad je Bjelasnica pala, kraj jula pocetak avgusta 93', tih desetak dana? Izlazak kroz tunel onu noc kad je prokopan i noc poslije.

Sve pobrojane lokacije mi govore da je mozda u pitanju ista jedinica (mada jedinica je sirok pojam).
Nego sta nego brdo I to Tresnjevo, mozda smo ista jedinica mada je u pomenutoj akciji bilo vise ekipa.Valjalo je vaditi Igman iz govana.Bilo svega u tih 15 dana neki niz brdo ko Ajnadzic I Karavelic a neki uzbrdo spasavati sto se spasavati moglo.
Grean

#64 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Grean »

Ma sigurno je ista ili bliska.

Mi smo izasli u dvije grupe, jedna prvu noc kad je prokopan tunel a druga drugu noc u kojoj sam bio i ja.

Prvo na Veliko polje dan poslije prolaska a nakon samog dolaska gore, nakon nekoliko sati se spustio cetnicki helikopter na relej na Bjelasnici i pocelo je granatiranje. Tada su Karavelic i rahmetli Solakovic dzipom nizbrdo a onda je bilo povlacenje svih ukljucujuci i ratnu bolnicu iz hotela prema Hrasnici. Nakon toga, nakon jedne noci u Hrasnici, penjanje preko Stojcevca do Golog brda (nenadjebiv uspon, dva koraka naprijed pa korak klizanja nizbrdo) a dan poslije na Tresnjevo. Onda su dio nas prebacili na Crne vrhove negdje prema Vojkovicima a druga polovina je ostala na Tresnjevom. Tamo smo bili cetiri dana i cetiri noci i onda na Hrasnicki stan, povratak u grad. Taj dan je potpisano potpisano primirje.

Jedna anegdota koja nema veze sa pricom, tu sam prvi put, te noci iz auta tadasnjeg komadanta koji je dosao da nam obezbijedi prevoz cuo pjesmu "Da te nije Alija..." Bijeli praistorijski Mercedes, otvorena vrata, valjda je neka radio stanica bila, mi oko nekakve logorske vatre. To mi se nekako usadilo u sjecanje.

Komandant otisao u komandu "da ubijedi" Karavelica da nije red da idemo pjeske u Hrasnicu i da nam trebaju obezbijediti prevoz. Na kraju smo dobili kamion ali da istovarimo njihove glancerice americke uniforme u najlonima, nesto o cemu smo mi samo sanjali da mozemo imati. Oci nam ispale gledajuci ih ali mogli smo ih samo gledati.

Eto da znaju da nas politicari i ovi i oni nisu jebavali samo poslije rata vec i u ratu. To je mentalitet naseg podneblja ali to nije razlog da okrenes ledja zemlji....valjda.
berenice

#65 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by berenice »

Grean wrote:Potaknut kolumnom iz Fokusa koja se bavi pitanjem poslanice SDA postavljenom novom premijeru vlade kantona Sarajevo gdje je bio 92' zapitah se koliko je ono gdje si bio 92' relevantno danas.

Mnogi su otisli i vratili se i danas na ovaj ili onaj nacin daju doprinos. Sa druge strane ne mogu bas da banalizujem to sto je neko u svojim dvadesetim napustio grad 92' dok su drugi u istim godinama ostali i branili ga.

Kako god, ne bi trebalo biti diskvalifikovanja po tom pitanju, ne bi se trebalo koristiti u svrhu politickog prepucavanja ali ne moze se gurati pod tepih.

Svaka zemlja ima neke sudbonosne godine koje odredjuju njenu buducnost i tu kao pojedinac donosis odluke, ili si ili nisi. Ne moze se banalizovati zrtva svih onih koji jesu a imali su i drugi izbor.

Opet pitanje je ko je relevantniji u prici o danasnjosti i buducnosti, oni koji su bili tu u periodu 92'-95' i nakon toga digli sidro (bilo odmah poslije rata ili u ovom novom valu iseljavanja, nebitno) ili oni koji su otisli 92' da bi se vratili 96', 98' i danas su tu.
Gdje si bio ‘92, a gdje ćeš biti 2019?

https://www.fokus.ba/fakttest/gdje-si-b ... 9/1335207/
Ja sam '81.-o. od '92.-e bila u Minhenu (ne svojom voljom), '98.-e vratila se u BiH (ne svojom voljom) i onda definitivno (svojom voljom) opet otisla. Moje misljenje: te godine rata su sjebale svima zivote. Na ovaj ili na onaj nacin.

92 sam visila na radiONU - slusala ko sve pozdravlja koga i ko je poginuo.
98 - bila se vratila, iako ne svojom voljom, pokusala biti uzorna gradjanka... Kurac od ovce!
2012 - do sada: BiH samo sa klixa poznajem... ne zato sto sam tako odlucila, nego zato sto je tako.

Ko je relevantan u svoj toj prici??? Pa, nije niko, ono stvarno - svi su sjebani.

Samo, ako zelimo drzavu na koju cemo biti ponosni, onda bi se lagano trebao uspostaviti kontakt izmedju svih onih kojima je stalo do toga - to se lako da prepoznati.I raditi, raditi, raditi.
Connaisseur Karlin

#66 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Connaisseur Karlin »

KatarinaKosaca wrote:Po mom sistemu vrijednosti bitno pitanje. Za vojne obceznike 92, ne djecu. I muskarce i zene. Jedna stvar je cisto legislativna. Dezertirati je bilo prekrsiti zakon. Drugi aspekt je moralna kategorija. Ko izda domovinu, izdace opet svugdje i uvijek. Sadasnje filozofiranje je samo dezerterska isprika.
pa sto nisi isla dobrovljno na prvu liniju u vojnoj uniformi , nitko nije branio zenama da idu na front :-?
Connaisseur Karlin

#67 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Connaisseur Karlin »

KatarinaKosaca wrote:Mozete vi do zore Nove godine braniti dezerterstvo ali to nece tim postati moralni cin. I to nece prestati biti uskuga neprijatelju odnosno najdirektnija pomoc onima koji su rusili jednu zemlju i sistematski ubijali jedan narod. A najvece licemjerje (kad se vec rado koristi taj termin) je stavljati 92 u kontex danasnje politike, jer se to 92 nije znalo kako ce biti. Alija je, prisiljen, potpisao amnestiju i to je ono sto mu najvise zamjeram.
Hm , od pocetka rata, BiH je bila vec podjeljena drzava !
Ramzess Veliki

#68 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Ramzess Veliki »

Vala pitanje joj nije na mjestu. Znam Fortu i super da se ispalio, kakav je smotan jos bi I o njemu morali vodit racuna da se negdje ne ozlijedi.
I svi ovi sto su se ispalili, neka ste, ko bi I o vama vodio racuna, trpio plac odraslih osoba, dreku neeecu na linijuuu i naricanja. :zid:

A to predsjednik vlade, Edin Forto ??? :shock:

Kofer u ruke i ... :run:
hatemondays

#69 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by hatemondays »

Grean wrote:Ma sigurno je ista ili bliska.

Mi smo izasli u dvije grupe, jedna prvu noc kad je prokopan tunel a druga drugu noc u kojoj sam bio i ja.

Prvo na Veliko polje dan poslije prolaska a nakon samog dolaska gore, nakon nekoliko sati se spustio cetnicki helikopter na relej na Bjelasnici i pocelo je granatiranje. Tada su Karavelic i rahmetli Solakovic dzipom nizbrdo a onda je bilo povlacenje svih ukljucujuci i ratnu bolnicu iz hotela prema Hrasnici. Nakon toga, nakon jedne noci u Hrasnici, penjanje preko Stojcevca do Golog brda (nenadjebiv uspon, dva koraka naprijed pa korak klizanja nizbrdo) a dan poslije na Tresnjevo. Onda su dio nas prebacili na Crne vrhove negdje prema Vojkovicima a druga polovina je ostala na Tresnjevom. Tamo smo bili cetiri dana i cetiri noci i onda na Hrasnicki stan, povratak u grad. Taj dan je potpisano potpisano primirje.

Jedna anegdota koja nema veze sa pricom, tu sam prvi put, te noci iz auta tadasnjeg komadanta koji je dosao da nam obezbijedi prevoz cuo pjesmu "Da te nije Alija..." Bijeli praistorijski Mercedes, otvorena vrata, valjda je neka radio stanica bila, mi oko nekakve logorske vatre. To mi se nekako usadilo u sjecanje.

Komandant otisao u komandu "da ubijedi" Karavelica da nije red da idemo pjeske u Hrasnicu i da nam trebaju obezbijediti prevoz. Na kraju smo dobili kamion ali da istovarimo njihove glancerice americke uniforme u najlonima, nesto o cemu smo mi samo sanjali da mozemo imati. Oci nam ispale gledajuci ih ali mogli smo ih samo gledati.

Eto da znaju da nas politicari i ovi i oni nisu jebavali samo poslije rata vec i u ratu. To je mentalitet naseg podneblja ali to nije razlog da okrenes ledja zemlji....valjda.
Opasna vremena te 2 sedmice , za uniforme smo saznali sta su sve na Grebku drzali a ja kroz tunel u onim narandzastim tenama (marku im zaboravio), nekako zrak je bio drugaciji sa one strane tunela, nismo ista jedinica ja sam poslije Tresnjevog opalio prema Hercegovini.
Penjanje uz Igman dusa na nos (sreca dijelili neke cokolade u po puta), gore dernek ne zna se ciji je u cijoj ali imalo se jos volje krpiti sa cetaljima tada. Prosle godine sam sina na put revolucije od Hrasnickog Stana, Golo Brdo, Tresnjevo pa niz lijehu do Hrasnice. Nek vidi "junacina" 14 godisnjak kako je fino bilo starohanu lako je zaprdjivati sada na cevape I ostale mirodjije. Puse malise hoce dusa na nos, da mi je samo naci negdje one tene pa da ga malo po kisi u one Grdonjske transee poslati. Hajd eto ima nas jos zivih, kotrljamo se IMAMO SE CEGA SJECATI.Meni su najgori dezerteri oni sto su nam izlazi iz autobusa u Kiseljaku 94te.Vezano za ovu akciju na Tresnjevom neko od ekipe sa druge strane je opisao ovdje na forumu...
A ovo za politicare jebu te i vani i u BiH, isti kurac, samo ovi nasi su bas dno dna.
ja71

#70 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by ja71 »

insomnia78 wrote:Sad Alija kriv i sto vas je Njemacka nogirala?
Aliji su tada date pare od Njemačke da "zbrine izbjeglice" kako bi mogli "obnoviti" zemlju. Alija držao govor u Gelsenkirchenu na SchalKetovom stadionu
ja71

#71 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by ja71 »

Inače odlično pitanje ono kad nekome nemaš šta drugo reći a hoćeš da mu napakostiš. Tako je npr. to jedino bilo što su zamjerali onom Hadžikadiću na zadnjim izborima
high_volume

#72 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by high_volume »

ja71 wrote:Inače odlično pitanje ono kad nekome nemaš šta drugo reći a hoćeš da mu napakostiš. Tako je npr. to jedino bilo što su zamjerali onom Hadžikadiću na zadnjim izborima
Ko su "oni", ko mu je to zamjerao?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#73 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Connaisseur Karlin wrote:
KatarinaKosaca wrote:Po mom sistemu vrijednosti bitno pitanje. Za vojne obceznike 92, ne djecu. I muskarce i zene. Jedna stvar je cisto legislativna. Dezertirati je bilo prekrsiti zakon. Drugi aspekt je moralna kategorija. Ko izda domovinu, izdace opet svugdje i uvijek. Sadasnje filozofiranje je samo dezerterska isprika.
pa sto nisi isla dobrovljno na prvu liniju u vojnoj uniformi , nitko nije branio zenama da idu na front :-?
gdje sam bila i sta sam radila, po forumu sigurno necu pisati. Svatko je bio tamo gdje je najkorisniji. Hirurg je korisniji u bolnici, nego na liniji itd... (nisam hirurg da opet ne bude licno).
sinuhe

#74 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sinuhe »

Neki od najomiljenijih Bosnjaka su dezerteri po toj racunici. Dino, Danis, Halid, Hanka, ali ne Milic Vukasinovic :mrgreen:
high_volume

#75 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by high_volume »

Dezerterstvo je bijeg sa fronta, iz bitke, iz vojne organizacije koja se nalazi u ratnim uslovima, i svaki dezerter ima ratno-krivičnu odgovornost. Teško je dezertera pomilovati, nepošteno i ponižavajuće za ostale koji su učesnici rata. Alija i SDA su to uradili 1996. godine

Drugačije treba tretirati ljude koji su izbjegli ratno učešće "bijegom", odlaskom iz države, svako iz svojih razloga. Ali, i jednim i drugima trebalo je uskratiti određena prava poslije rata, makar u gubitku prioriteta, ili slično. A nije, Alija i SDA su sve izjednačili.
Post Reply