Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
-
Hafis
#51 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Da vidimo što kaže ustav BiH:
Ustav Bosne i Hercegovine
Članak 1.
Stavak 3.
Sastav
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike
Srpske (u daljem tekstu "entiteti").
Predlažem malu stanku, nakon koje bi u nastavku sjednice imenovali Zakonodavno-pravno forumsko povjerenstvo, koje bi trebalo pripremiti radne materijale za slijedeću sjednicu, tako da bismo mogli uvrstiti ovu točku u žurnoj proceduri.
Članak 1.
Stavak 3.
Sastav
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike
Predlažem malu stanku, nakon koje bi u nastavku sjednice imenovali Zakonodavno-pravno forumsko povjerenstvo, koje bi trebalo pripremiti radne materijale za slijedeću sjednicu, tako da bismo mogli uvrstiti ovu točku u žurnoj proceduri.
- Maraschino
#52 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
To je to sto ne znaci da je nastala ili sastavljena od entiteta.Hafis wrote:Da vidimo što kaže ustav BiH:
Članak 1.
Stavak 3.
Sastav
- MuaDib
#53 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Ja ne mogu da vjerujem kolika količina gluposti se plasira ovdje. Klasična priča kojom se nastoje zamagliti antidržavni potezi koji se donesu u Sarajevu. Svima se kosa na glavi diže od entiteta, ali kad veći entitet uradi glupost onda se to relativizira i pokušava prikazati kao provokacija.
Državna zastava Bosne i Hercegovine je isključivo zastava države Bosne i Hercegovine i drugi nivoi vlasti je moraju isticati kao izraz pripadnosti državi, a ne sebi prisvajati. Ovo što je Vlada Federacije uradila je krađa i što je najvažnije pokazatelj postovjećivanja države i entiteta.
A ne jačanje države, kako vole neuki reči i prikazati. Ovo je kršenje državnog zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. Briga mene šta Dodik koristi da opravda svoje političke igre. Ali, su mu na ovom banalnom primjeru dati su mu argumenti da sada može da izvrgne ruglu i državnu zastavu, da je prikazuje kao entitetsku i traži isti tretman zastave RS. Ili kako je najavio traži izradu nove zastave BiH koja će sadržavati simbole svih konstitutivnih naroda i elemenata države.
I šta na kraju treba ovo da gledamo:

Državna zastava Bosne i Hercegovine je isključivo zastava države Bosne i Hercegovine i drugi nivoi vlasti je moraju isticati kao izraz pripadnosti državi, a ne sebi prisvajati. Ovo što je Vlada Federacije uradila je krađa i što je najvažnije pokazatelj postovjećivanja države i entiteta.
A ne jačanje države, kako vole neuki reči i prikazati. Ovo je kršenje državnog zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. Briga mene šta Dodik koristi da opravda svoje političke igre. Ali, su mu na ovom banalnom primjeru dati su mu argumenti da sada može da izvrgne ruglu i državnu zastavu, da je prikazuje kao entitetsku i traži isti tretman zastave RS. Ili kako je najavio traži izradu nove zastave BiH koja će sadržavati simbole svih konstitutivnih naroda i elemenata države.

-
Hafis
#54 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
A to.Maraschino wrote:To je to sto ne znaci da je nastala ili sastavljena od entiteta.Hafis wrote:Da vidimo što kaže ustav BiH:
Članak 1.
Stavak 3.
Sastav
Nisam o tome stvarno razmišljao, ali kad smo već na tome, kako bi ti protumačio smisao Stavka 3. - ''sastoji se''.
Ja mislim da se ne radi o ''nastala iz'' već ipak o ''sastavljena iz''.
Last edited by Hafis on 09/12/2018 20:15, edited 1 time in total.
- escobar__
#55 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Normalno da će raspala komunjara zapela negdje u 1968. godini na najbjedniji mogući način pokušat odgovornost za cirkus sa zastavama prebacit u Federaciju i na slobodnu teritoriju.
Bijeda bijedna raspala.
Bijeda bijedna raspala.
- Maraschino
#56 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Hajmo tamo dizati prasinu da se neko ne bi sjetio da upita zasto drzavne zastave nema u entitetskim institucijama.MuaDib wrote:Ja ne mogu da vjerujem kolika količina gluposti se plasira ovdje. Klasična priča kojom se nastoje zamagliti antidržavni potezi koji se donesu u Sarajevu. Svima se kosa na glavi diže od entiteta, ali kad veći entitet uradi glupost onda se to relativizira i pokušava prikazati kao provokacija.
- Maraschino
#57 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Sastoji se, moze iz regija, oblasti, zupanija, kantona...sto ne znaci da je iz istih i nastala.Hafis wrote:A to.Maraschino wrote:To je to sto ne znaci da je nastala ili sastavljena od entiteta.Hafis wrote:Da vidimo što kaže ustav BiH:
Članak 1.
Stavak 3.
Sastav
Nisam o tome stvarno razmišljao, ali kad smo već na tome, kako bi ti protumačio smisao Stavka 3. - ''sastoji se''.
Ja mislim da se ne radi o ''nastala iz'' već ipak o ''sastavljena iz''.
Nije ni nastala niti sastavljena jer je ona i prije entiteta imala svoju cjelinu i drugaciju organizaciju. RBiH nastavlja svoj kontinuitet i od sada pod imenom BiH koja ce se sastojati iz dva entiteta(poslije i DB)...
-
kuli1961
#58 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Sve mi se cini da je Dodik iskoristio nepreciznost (ili čak- apsolutnu preciznost!!?) u Zakonu o zastavi BiH- na prvoj stranici ovog topica je citran relevantni dio tog zakona- i tu se definiše "NA zgradama.." a ne i u zgradama i legitimno protumačio da ne krši taj zakon.. a to sto sada time maše kao crvenom maramom biku u koridi, to je drugi par "opanaka"....
- Maraschino
#59 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
ima dopuna za ''svecani salon''. jedino sto ne znam da li je uglavljeno u zakon ili je to regulisano pravilnikom kojega su se svi do sada pridrzavali.kuli1961 wrote:Sve mi se cini da je Dodik iskoristio nepreciznost (ili čak- apsolutnu preciznost!!?) u Zakonu o zastavi BiH- na prvoj stranici ovog topica je citran relevantni dio tog zakona- i tu se definiše "NA zgradama.." a ne i u zgradama i legitimno protumačio da ne krši taj zakon.. a to sto sada time maše kao crvenom maramom biku u koridi, to je drugi par "opanaka"....
nije ovo prvi slucaj da dodik nesto tumaci na svoj nacin a i sam zna da to nije tako.
- cyprus
#60 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
zavrzlama wrote:ebiga jesi nam dugo i trajocyprus wrote:Nikad mi neće biti jasno ovo insistiranje na lingvističkim i logičkim akrobacijamaMaraschino wrote:BiH nije nikakva zajednica niti je sacinjena od necega...![]()
Naravno da je Bosna i Hercegovina zajednica, i naravno da je sačinjena od nečega... Sve države su zajednice, i sve su sačinjene od nečega...![]()
Padaju i posljednji bastioni salonstva
Ako se ne varam, ovo ti je jubilarni 500-ti put da rušiš ovaj moj "bastion"
-
kuli1961
#61 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
nesto sto je regulisano zakonom, ne moze se sire regulisati nizim pravnim aktom -pravilnikom)
ne mogu da nadjem tu dopunu- osnovni tekst zakona je iz2001, dopuna iz 2004 godine?
ne mogu da nadjem tu dopunu- osnovni tekst zakona je iz2001, dopuna iz 2004 godine?
-
zavrzlama
#62 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
TVoj bastion je srusen davno...samo ti jos neznas da je srusen ,pa prodajes maglu,kontajuci da ima jetima koji kupuju salonsku maglu..nema dragi @cypruse.....skini masku skroz i propadaj otmeno,ovako kako sad radis, je ispod svakog nivoaAko se ne varam, ovo ti je jubilarni 500-ti put da rušiš ovaj moj "bastion"
- cyprus
#63 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Good old zavrzlama, veteranska udarna ad hominem sablja forumske desnicezavrzlama wrote:TVoj bastion je srusen davno...samo ti jos neznas da je srusen ,pa prodajes maglu,kontajuci da ima jetima koji kupuju salonsku maglu..nema dragi @cypruse.....skini masku skroz i propadaj otmeno,ovako kako sad radis, je ispod svakog nivoaAko se ne varam, ovo ti je jubilarni 500-ti put da rušiš ovaj moj "bastion"![]()
![]()
Al' nisi logičan jebemu
- BHCluster
#64 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Ukrali im Bosnjaci zastavu sa ljiljanima, sad Bosnjaci i Hrvati ovu drzavnu! Kako samo izdrzati?
- SmokingMan
#65 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Nekamo mi ove bijele linije previše simbolizuju te neke "granice" koje podsjećaju na one koje se trenutno žele uspostaviti unutar BIH.MuaDib wrote:Ja ne mogu da vjerujem kolika količina gluposti se plasira ovdje. Klasična priča kojom se nastoje zamagliti antidržavni potezi koji se donesu u Sarajevu. Svima se kosa na glavi diže od entiteta, ali kad veći entitet uradi glupost onda se to relativizira i pokušava prikazati kao provokacija.
-
džakailibu
#66 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
zasto se ova prica malo ne okrene i pa se malo uhvatimo zastave BiH u uredu predsjednika RS-a? pa brcko na karti RS- a i slicne fore a sve pod pricom o konsenzusu i prihavatnjem.
Moraju mu se zubi malo pokazati, inferiorna politika probosanskih snaga je zasnovana na strahu od potpunog blokiranja BiH ali se meni cini da je ona vec dobrano blokirana.
Moraju mu se zubi malo pokazati, inferiorna politika probosanskih snaga je zasnovana na strahu od potpunog blokiranja BiH ali se meni cini da je ona vec dobrano blokirana.
-
BAK-eV
#67 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Zasto nisi postavio i recimo samo 4 polja sahovnice i dva "C" kad vec uklanjas ljiljane i lentu?MuaDib wrote:Ja ne mogu da vjerujem kolika količina gluposti se plasira ovdje. Klasična priča kojom se nastoje zamagliti antidržavni potezi koji se donesu u Sarajevu. Svima se kosa na glavi diže od entiteta, ali kad veći entitet uradi glupost onda se to relativizira i pokušava prikazati kao provokacija.
-
BAK-eV
#68 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Ma nije nista blokirano, cim naplata kredita pokuca na vrata.džakailibu wrote:zasto se ova prica malo ne okrene i pa se malo uhvatimo zastave BiH u uredu predsjednika RS-a? pa brcko na karti RS- a i slicne fore a sve pod pricom o konsenzusu i prihavatnjem.
Nego je nasima lakse u toj "zestokoj" borbi proglasiti se pametnim i "kompromise" proglasavati, kao neku neminovnost, da se spasi drzava. U sustini radi se o foteljama.
- BHCluster
#69 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Koja je BRE ono zastava i grb Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine?
-
džakailibu
#70 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
ako je mani usmjereno pitanje mislio sam na brsko u sastavu RS-a na karti u uredu predsjednika. poprilicno antideytosnki a ovi nasi uhljupi to nikada nisu ni spomenuli. ali znam da se radi o foteljama i polozajima no predugo traje kabadahija.BHCluster wrote:Koja je BRE ono zastava i grb Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine?
- djkurt
#71 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Pogrešno, hajmo tamo dizati prašinu kako ne bismo raspravljali o povećanju PDV-a koje slijedi, kako ne bi razgovarali o poskupljenju goriva, kako ne bi razgovarali o novim zapošljavanjima u državne institucije, itd, itd. Malo bolje čitaj između redova.Maraschino wrote:Hajmo tamo dizati prasinu da se neko ne bi sjetio da upita zasto drzavne zastave nema u entitetskim institucijama.MuaDib wrote:Ja ne mogu da vjerujem kolika količina gluposti se plasira ovdje. Klasična priča kojom se nastoje zamagliti antidržavni potezi koji se donesu u Sarajevu. Svima se kosa na glavi diže od entiteta, ali kad veći entitet uradi glupost onda se to relativizira i pokušava prikazati kao provokacija.
- BHCluster
#72 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Dodiku nije smetalo kad su drzavna zastav i grb postavljeni kao obiljezja Brcko Distrikta sto bi mu sada? Da skratim, koliko je shuplja Dodikova prica toliko je i tvoja.MuaDib wrote:Ja ne mogu da vjerujem kolika količina gluposti se plasira ovdje. Klasična priča kojom se nastoje zamagliti antidržavni potezi koji se donesu u Sarajevu. Svima se kosa na glavi diže od entiteta, ali kad veći entitet uradi glupost onda se to relativizira i pokušava prikazati kao provokacija.
- DaffyDuck
#73 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
i Brcko distriktazavrzlama wrote:Suza suzu stize od tvoje brige za BIHMuaDib wrote:14. juna 2017. godine Vlada Federacije je donjela odluku kojom je državni grb i zastavu Bosne i Hercegovine proglasila grbom i zastavom Federacije Bosne i Hercegovine. Najgore u svemu tome jeste što 11 godina niko nije ništa poduzeo i da Dodik mora to cjelokupnoj bh javnosti obznaniti. Ovdje naravno nije riječ od Dodiku i njegovim glupostima. Ova idiotska odluka, kojom su simbolički izjednačeni država i veći entitet, danas postaje sredstvo establišmenta RS da od državne vlasti prave cirkus, da stvaraju argumente i predlažu fuziju državne i enititetske zastave RS. Nova Vlada FBiH bi po hitnom postupku morala poništiti predmetnu odluku vlade i zatražiti krivičnu odgovornost za one kojima je ovakva ideja pala na pamet. Nažalost, po ko zna koji put Dodik se igra sa konfuznim odlukama, jer po ko zna koji put ljudi koji kao brane BiH, pokazuju kako nošalantno i lakomisleno srozavaju državnost naše zemlje.![]()
Krivo ti sto federacije nece svoju neku posebnu zastavu,da se ojaca i miletova...Jerr ako i federacija ima neku svoju zastavu,tad je mile u pravu kad kaze "BIH je zajednica dva entiteta" ha @Muki...pri izlasku zatvori vrata salona promaha ubi.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#74 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
nisam kriv sto je dodik govno
- MuaDib
#75 Re: Uzurpacija državne zastave BiH od strane entiteta FBiH
Da Dodik pravilno tumači Zakon o zastavi tražio bi da Federacija ukine spornu odluku. Svi mi znamo dobro da ova priča koju je pokrenuo, samo jedan ideološki konstrukt da on dokaže biračkom tijelu da je "pod zastavom Srpske" što mu je i bio slogan.
Ali to nije i ne može biti razlog, da se abolira pravna osoba koja je ko s poslom uzela državnu zastavu za zastavu entiteta. Pa mogli su uzeti komad platna i na njemu na oba pisma napisati Federacija BiH i koristiti dok se simboli ne usvoje, jer su entiteti svakako apstraktan administrativni pojam.
Ne oni usvoje u krajnjem slulčaju protivzakonitu odluku, državi ukradu zastavu i ona ostanu zabezeknuti kad Dodik izreče da on stoji pod zastavom ne samo BiH već i Federacije. I pošto je to tako, traži ravnopravno učešće zastave drugog entiteta. I dolazi se do apsurda, u kome on srbuje, a ovi kukaju - jao šta nam radi. A sve zbog genijalne ideje Vlade koja ju je objeručke prihvatila uzurpaciju državne zastave. Još nam samo fali Čović da traži zastavu HZHB u uredima Federacije jer trenutno Hrvati nisu simbolički predstavljeni u Federaciji i da cirkus bude kompletan.
U uređenim zemljama ni slučajno se ne bi moglo uraditi ni slično, zamislite da Westfalia za svoju uzme zastavu Njemačke, Andaluzija da uzme zastavu države Španije kao svoju, da Kalifornija uzme zastavu SAD kao svoju itd.itd. Državna zastava je reprezent države, a ne može biti reprezent administrativnih djelova države. Pa čak i u državnim zajednicama ne može to proći, ali u državi Bosni i Hercegovini prolazi. Nažalost!
Ali to nije i ne može biti razlog, da se abolira pravna osoba koja je ko s poslom uzela državnu zastavu za zastavu entiteta. Pa mogli su uzeti komad platna i na njemu na oba pisma napisati Federacija BiH i koristiti dok se simboli ne usvoje, jer su entiteti svakako apstraktan administrativni pojam.
Ne oni usvoje u krajnjem slulčaju protivzakonitu odluku, državi ukradu zastavu i ona ostanu zabezeknuti kad Dodik izreče da on stoji pod zastavom ne samo BiH već i Federacije. I pošto je to tako, traži ravnopravno učešće zastave drugog entiteta. I dolazi se do apsurda, u kome on srbuje, a ovi kukaju - jao šta nam radi. A sve zbog genijalne ideje Vlade koja ju je objeručke prihvatila uzurpaciju državne zastave. Još nam samo fali Čović da traži zastavu HZHB u uredima Federacije jer trenutno Hrvati nisu simbolički predstavljeni u Federaciji i da cirkus bude kompletan.
U uređenim zemljama ni slučajno se ne bi moglo uraditi ni slično, zamislite da Westfalia za svoju uzme zastavu Njemačke, Andaluzija da uzme zastavu države Španije kao svoju, da Kalifornija uzme zastavu SAD kao svoju itd.itd. Državna zastava je reprezent države, a ne može biti reprezent administrativnih djelova države. Pa čak i u državnim zajednicama ne može to proći, ali u državi Bosni i Hercegovini prolazi. Nažalost!