Pa da znas i da jesam. Evo pitaj sve odavdje, koji nisu otisli ko izbjeglice koliko kosta prvih par mjesecimoonca wrote:![]()
...ja -insomnija je dosao s punim dzepovima...
...
- insomnia78
#51 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
-
moonca
#52 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Zavisi .insomnia78 wrote:Pa da znas i da jesam. Evo pitaj sve odavdje, koji nisu otisli ko izbjeglice koliko kosta prvih par mjesecimoonca wrote:![]()
...ja -insomnija je dosao s punim dzepovima...
Ovak momak je sam. Moze da dijeli sobu, kuptatilo i kuhinju ako ima i da ne placa puno. Ako ne pusi, dnevno mu traba hrana i voda.
Vrlo brzo ce imati sta zeli, ako je 'pametan',
- insomnia78
#53 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Znaci ti mu savjetujes da zapuca pa sta bog da
Jesi probala nekad prenociti napolju makar i u ljetnoj noci?
- CPT
#54 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Sve skupa je lako losa ideja.A ko vec ides u to sa izovalnim kontejnerom nije losa ideja. Zivot u tim kontejnerima je ... Pogotovo u ovo doba godine.Sapna_TZ wrote:Radim trenutno pa ne mogu pisati.
Znaci firmu vode dvojice brace Sandzaklija iz Prijepolja njihova je firma zajednicka.
Upoznao sam ih u Sarajevu kad je moj gazda njima izvodio radove.
Sve sam dogovorio sa njima dali su mi tu satnicu i rekli da je to pocetna i da ce vremenom ici gore
Ovo su unutrasnji radovi za elekto-instalacije u zgradama samo sto su mi oni rekli da ne mogu sa ostalim radnicima imati smjestaj vec su mi dali izolovano taj kontenjer na gradilistu. Ja ne znam kako to izgleda samo sam vidio na slikama preko Vibera
Dobio sam pismeno obavjest iz ambasade kad sam preveo odgovor je bio radi male satnice je dosla odbijenica na tu satnicu 10,75.
Ugovor sam dobio i potpisao sa njima oni su mi poslali tu satnicu po ugovoru i rekli da nece biti nikakvih problema.
A meni dosla odbijenica
Ako ti gori pod nogama vjerovatno ne mozes birati ali ...
- CPT
#55 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ne gine mu 600-700 za krevet, pa 300 za hranu, odjeca, prevoz, doktor... na kraju mu mozda ostane 200-300€ Ako se povrijedi, nahebao je. Ako ga nadje inspekacija ne gine mu zabrana za EU. Sa jednim minimalcem je to hebeno, pogotovo za stranca.CPT wrote:Sve skupa je lako losa ideja.A ko vec ides u to sa izovalnim kontejnerom nije losa ideja. Zivot u tim kontejnerima je ... Pogotovo u ovo doba godine.Sapna_TZ wrote:Radim trenutno pa ne mogu pisati.
Znaci firmu vode dvojice brace Sandzaklija iz Prijepolja njihova je firma zajednicka.
Upoznao sam ih u Sarajevu kad je moj gazda njima izvodio radove.
Sve sam dogovorio sa njima dali su mi tu satnicu i rekli da je to pocetna i da ce vremenom ici gore
Ovo su unutrasnji radovi za elekto-instalacije u zgradama samo sto su mi oni rekli da ne mogu sa ostalim radnicima imati smjestaj vec su mi dali izolovano taj kontenjer na gradilistu. Ja ne znam kako to izgleda samo sam vidio na slikama preko Vibera
Dobio sam pismeno obavjest iz ambasade kad sam preveo odgovor je bio radi male satnice je dosla odbijenica na tu satnicu 10,75.
Ugovor sam dobio i potpisao sa njima oni su mi poslali tu satnicu po ugovoru i rekli da nece biti nikakvih problema.
A meni dosla odbijenica
Ako ti gori pod nogama vjerovatno ne mozes birati ali ...
-
moonca
#56 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Jednom, mozda mi je bilo 8- godina.insomnia78 wrote:Znaci ti mu savjetujes da zapuca pa sta bog da
Da dolazi u Ameriku 100% da.... no, za Njemacku malo je riskantno, zbog toga sto navodno policija na ulici moze da ti trazi papire. ali, nece ga taj gazda na ulicu ostaviti.
Ima kartu i 170 KM.
- vjesticanametli
- Krokodajl
#58 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Ti nisi normalan, ali nikako, i evo nek me banuje i Chmoljo i ekipa al ne znam šta da kažem.
Električar si kažeš, zanatlija, meni nekidan lik uze 50 KM što dvi tiple zavrnu u zid i razdvoji kablo i pruži led traku, i to sam ga čeko danima jer radi dijasporcima pa nas domaće ko jebe, kad dođemo na red.
Znači, pretpostavljam da živiš u Sapni, prvo ne znam koji si kurac mislio da ćeš dobiti vizu bez B1 i na tako malan ugovor, drugo, taj ko ti je nudio kontejner nek ga mami ponudi ljudi će te iskoristiti i zajebat, treće, 170 maraka ?
170 maraka ?
Šta misliš s tim ? Kupiti kartu za voz od tačke A do tačke B i kupit pola kruha u LIDL-u ?
I šta, ne isplate ti platu, šta prijavi te neko ?
Jel ti znaš jezik uopće ako nisi polagao B1, Ja imam položen B1 i mogu da kažem da je to ono osnova osnovnog što ti u Njemačkoj treba, i ko nije sposoban da položi B1 bilo kojeg jezika zemlje u koju ide da ŽIVI I RADI bolje mu je da i ne ide.
Znači električar si, pretpostavljam živiš u Sapni, evo ti moj prijedlog, Bijeljina, Tuzla, Brčko, pa idi dalje, Sarajevo, Banja Luka, Travnik, Zenica...
Kao električar i bilo koji drugi zanat, ima posla u Bosni jer NEMA majstora, ljudi odoše, nema ko da radi, ja muku mučim i sa električarima i automehaničarima i vodoinstalaterima, a nedaj Bože šta komplikovanije.
Ako znaš posao, zaradit ćeš ovdje, i nemoraš nigdje ići, opet kažem AKO ZNAŠ posao.
A kao električar, ne bi preko nekih žnj Sandžaklija koji ti nude čuj 10 eura satnicu (ja znam lika otišo na građevinu malter mješa satnica 17 eura preko naše firme), našao bih nekog normalnog poslodavca i ne bi čekao godinu dana na vizu da te ljudi odbiju zbog očiglednih razloga, ne znam stvarno šta si mislio...
Probaj u neki veći grad se preselit, nađi sebi posla za prvu, zaradi para (čuj 170 kermi...) zaradi, ušparaj, upiši Göthe ili ÖSD, u isto vrijeme, odnosno već sad predaj za vizu, preko Monster.de, Stepstone.de, Indeed.de, Arbeitsagentur.de nađi normalnog poslodavca, ako imaš iskustva , ako znaš radit i naćeš poslodavca u svojoj struci za sedam dana.
Ako je spalo da vi sa deficitarnim idete u Njemačku živit po kontejnerima, ne znam šta je sa nama koji nismo deficitarni.
Daj budi normalan...
Električar si kažeš, zanatlija, meni nekidan lik uze 50 KM što dvi tiple zavrnu u zid i razdvoji kablo i pruži led traku, i to sam ga čeko danima jer radi dijasporcima pa nas domaće ko jebe, kad dođemo na red.
Znači, pretpostavljam da živiš u Sapni, prvo ne znam koji si kurac mislio da ćeš dobiti vizu bez B1 i na tako malan ugovor, drugo, taj ko ti je nudio kontejner nek ga mami ponudi ljudi će te iskoristiti i zajebat, treće, 170 maraka ?
170 maraka ?
Šta misliš s tim ? Kupiti kartu za voz od tačke A do tačke B i kupit pola kruha u LIDL-u ?
Jel ti znaš jezik uopće ako nisi polagao B1, Ja imam položen B1 i mogu da kažem da je to ono osnova osnovnog što ti u Njemačkoj treba, i ko nije sposoban da položi B1 bilo kojeg jezika zemlje u koju ide da ŽIVI I RADI bolje mu je da i ne ide.
Znači električar si, pretpostavljam živiš u Sapni, evo ti moj prijedlog, Bijeljina, Tuzla, Brčko, pa idi dalje, Sarajevo, Banja Luka, Travnik, Zenica...
Kao električar i bilo koji drugi zanat, ima posla u Bosni jer NEMA majstora, ljudi odoše, nema ko da radi, ja muku mučim i sa električarima i automehaničarima i vodoinstalaterima, a nedaj Bože šta komplikovanije.
Ako znaš posao, zaradit ćeš ovdje, i nemoraš nigdje ići, opet kažem AKO ZNAŠ posao.
A kao električar, ne bi preko nekih žnj Sandžaklija koji ti nude čuj 10 eura satnicu (ja znam lika otišo na građevinu malter mješa satnica 17 eura preko naše firme), našao bih nekog normalnog poslodavca i ne bi čekao godinu dana na vizu da te ljudi odbiju zbog očiglednih razloga, ne znam stvarno šta si mislio...
Probaj u neki veći grad se preselit, nađi sebi posla za prvu, zaradi para (čuj 170 kermi...) zaradi, ušparaj, upiši Göthe ili ÖSD, u isto vrijeme, odnosno već sad predaj za vizu, preko Monster.de, Stepstone.de, Indeed.de, Arbeitsagentur.de nađi normalnog poslodavca, ako imaš iskustva , ako znaš radit i naćeš poslodavca u svojoj struci za sedam dana.
Ako je spalo da vi sa deficitarnim idete u Njemačku živit po kontejnerima, ne znam šta je sa nama koji nismo deficitarni.
Daj budi normalan...
- muha_sa
#59 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
moonca wrote:Jednom, mozda mi je bilo 8- godina.insomnia78 wrote:Znaci ti mu savjetujes da zapuca pa sta bog da
Da dolazi u Ameriku 100% da.... no, za Njemacku malo je riskantno, zbog toga sto navodno policija na ulici moze da ti trazi papire. ali, nece ga taj gazda na ulicu ostaviti.Ipak je s njim obavio razgovor i vjeruje mu dok je i do ove situacije dosao.
Ima kartu i 170 KM.
- vjesticanametli
-
moonca
#61 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
..samo se vi zavalite smijuci --Meksionaci dodju bez jednog dollara i bez ikakvog dogovorenoig posla -- pa ....muha_sa wrote:moonca wrote:Jednom, mozda mi je bilo 8- godina.insomnia78 wrote:Znaci ti mu savjetujes da zapuca pa sta bog da
Da dolazi u Ameriku 100% da.... no, za Njemacku malo je riskantno, zbog toga sto navodno policija na ulici moze da ti trazi papire. ali, nece ga taj gazda na ulicu ostaviti.Ipak je s njim obavio razgovor i vjeruje mu dok je i do ove situacije dosao.
Ima kartu i 170 KM.![]()
![]()
![]()
- Krokodajl
#62 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Jah dođu, sigurno ih i avionom voze džaba, od hajra i sevapa...
A ako govorimo u Juesej, onda je druga stvar, da isitina, i onda cijeli život mole Boga da ostanu "nevidljivi" jer iz priloženog i nakon 30-40 godina se može desiti da te deportuju nazad u Estados Unidos de Mehiko.
A ako govorimo u Juesej, onda je druga stvar, da isitina, i onda cijeli život mole Boga da ostanu "nevidljivi" jer iz priloženog i nakon 30-40 godina se može desiti da te deportuju nazad u Estados Unidos de Mehiko.
-
moonca
#63 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Dodju- tu su , i svi rade u toki par dana. Ali ne ocekuju -ovo sto vi hocete???
- muha_sa
#64 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
moonca wrote:..samo se vi zavalite smijuci --Meksionaci dodju bez jednog dollara i bez ikakvog dogovorenoig posla -- pa ....muha_sa wrote:moonca wrote:
Jednom, mozda mi je bilo 8- godina.
Ima kartu i 170 KM.![]()
![]()
![]()
![]()
170 maraka
kad dodješ u Sarajevo ti i ja cemo tih 170 do podne potrošit
-
moonca
#65 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
malo sutra, 5 cevapa i boza---muha_sa wrote: kad dodješ u Sarajevo ti i ja cemo tih 170 do podne potrošitblesonija cemo zovnut da pojede brizle i zalije jogurtom
- Krokodajl
#66 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
A šta hoću ?moonca wrote:Dodju- tu su , i svi rade u toki par dana. Ali ne ocekuju -ovo sto vi hocete???
Da on kao električar, sjedi kod kuće godinu dana i čeka termin za vizu a nema B1 i ima ugovor na osnovu kojeg ga ni u McDonalds ne bi primili a ne kao kvalifikovanog radnika u jebenom deficitarnom zanimanju ?
Meksikanac dođe da radi bilo šta, da bere kupus i ne čeka papire on pređe granicu kako zna i umije.
Ovdje govorimo o nekom ko hoće da radi nešto za što relativno lako može dobiti normalan posao i normalne uslove a ode da živi u caritasu i da se hrani u pučkoj kuhinji, i vi mu govorite, idi idi, biće ti dobro gore...
- Maraschino
#67 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Krokodajl wrote:Ti nisi normalan, ali nikako, i evo nek me banuje i Chmoljo i ekipa al ne znam šta da kažem.
170 maraka ?
Daj budi normalan...
Sve si u pravu. Ja danima cekao elektricara da mi nesto uradi. Dosao jedan dan 2 sata neke pripreme i drugi dan 3-4 sata montaze=200km a moj materijal.
Razvod struje je 10km/izlazu. Vjerovatno nemas nekog iskustva ali pocni raditi i samo posteno. Neces znati gdje udaras od posla.
Ako imas problem da nadjes posao Sapna, Kalesija, Zivinice, Tuzla...reci i ja cu ti pomoci.
Ovo sa Njemackom je cista avantura gdje su ti izgledi da na takav nacin ne uspijes.
- muha_sa
#68 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
moonca wrote:malo sutra, 5 cevapa i boza---muha_sa wrote: kad dodješ u Sarajevo ti i ja cemo tih 170 do podne potrošitblesonija cemo zovnut da pojede brizle i zalije jogurtom
--
to ja castim--nije beg cicija
kako se necu zezat moja draga moonca
daj bože da momak uspije i želim mu svako dobro-naravno
-
moonca
#69 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Sta je za tebe normalno za vecinu Bosanaca nije.Krokodajl wrote:A šta hoću ?moonca wrote:Dodju- tu su , i svi rade u toki par dana. Ali ne ocekuju -ovo sto vi hocete???
Da on kao električar, sjedi kod kuće godinu dana i čeka termin za vizu a nema B1 i ima ugovor na osnovu kojeg ga ni u McDonalds ne bi primili a ne kao kvalifikovanog radnika u jebenom deficitarnom zanimanju ?
Meksikanac dođe da radi bilo šta, da bere kupus i ne čeka papire on pređe granicu kako zna i umije.
Ovdje govorimo o nekom ko hoće da radi nešto za što relativno lako može dobiti normalan posao i normalne uslove a ode da živi u caritasu i da se hrani u pučkoj kuhinji, i vi mu govorite, idi idi, biće ti dobro gore...
Inace bi radili gdje su, u svojoj zemlji -----ali --- njih jako boli kada vide sta Mujo vozi, kakav sat ima, telefon i misli da ga je Mujo odrao,ledja mu slomio itd... , da su to u stvari njegove pare.
E, ako je takav , neka ne ide u Njemacku.
- muha_sa
#70 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
mom sinu elektricar uzeo milju što je razveo struju u dvosobnom stanu--covjek radio hajmo rec 3 dana
uzeo još 3 stoje za finu montažu--postavljanje uticnica i prekidaca a bogme i plafonjera----sve skupa 5 dana rada po nekih 5-6 sati
uzeo još 3 stoje za finu montažu--postavljanje uticnica i prekidaca a bogme i plafonjera----sve skupa 5 dana rada po nekih 5-6 sati
- Maraschino
#71 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
@muha, zaobidji SCC ode peMzija...negdje je na pitu odvedi ili gore u onu Avliju...ostace ti i kusura od cenera.moonca wrote:malo sutra, 5 cevapa i boza---muha_sa wrote: kad dodješ u Sarajevo ti i ja cemo tih 170 do podne potrošitblesonija cemo zovnut da pojede brizle i zalije jogurtom
--
- bosan
#72 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Care moj sa 170KM se ne ide ni u Tuzlu , nek ti je dragi bog na pomoci
- muha_sa
#73 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Maraschino wrote:@muha, zaobidji SCC ode peMzija...negdje je na pitu odvedi ili gore u onu Avliju...ostace ti i kusura od cenera.moonca wrote:malo sutra, 5 cevapa i boza---muha_sa wrote: kad dodješ u Sarajevo ti i ja cemo tih 170 do podne potrošitblesonija cemo zovnut da pojede brizle i zalije jogurtom
--
halalim pola peMzije samo da joj dokažem da je 170 maraka prdimahovina u Sa.a kamli nekom strancu koji nema ni smještaj nit išta u Njemackoj
-
moonca
#74 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Lako ti je mene castiti- skonto' si da malo jedem ...muha_sa wrote:moonca wrote:malo sutra, 5 cevapa i boza---muha_sa wrote: kad dodješ u Sarajevo ti i ja cemo tih 170 do podne potrošitblesonija cemo zovnut da pojede brizle i zalije jogurtom
--
![]()
![]()
to ja castim--nije beg cicija
kako se necu zezat moja draga mooncajoš mu ti veliš--dobro je, imaš 170 maraka
![]()
![]()
daj bože da momak uspije i želim mu svako dobro-naravno
Bilo bi idealno par hiljada eura- ali, ako je moguce da ugovor promjeni za satnicom koju zahtjevaju a on i dalje neka radi za 10 -- i koliko jos??? za pocetak -- bude li dobar - otimati ce se za njega - radnika treba.
Jucer mi prica momk- ima molersku firmu - placa molera $ 200 dnevno i opet---- ne pojavi se.
- meme_machine
#75 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?
Potpisujem ovo.krofnaa* wrote:S obzirom da nemaš ni radnu a ni boravišnu dozvolu, nemaš nikakvih prava kao ostali građani te zemlje. Pitanje je da li ćeš dobiti centa. Platu koju su ti obećali teško ćeš vidjeti očima (q*rac će sandžo dat tebi preko 2000 eura) minimalac u DE je oko 1100€ a ljudi često rade i za manje, pogotovo imigranti. Zašto bi tebi davali duplo više od minimalca, kad će mu pakistanac radit za 800€?
Inspekcija će te poprilično brzo pronaći i dobićeš zabranu ulaska u EU. Zbog takvih nažalost cijela država na kraju ispašta i uskoro su najavili nove restrikcije za ulazak u zemlje EU.
@Sapna_TZ, od ovih sto poznajem sto su otisli raditi u DE na crno, prakticno svaki je bio zakinut sto se tice plate, poslodavac uvijek ima neki izgovor. Te trebao platiti materijal, te ceka da mu legnu pare na racun, te strpi se malo, itd.
Da sam na tvom mjestu, ili bih korigovao satnicu na ugovoru ili bih nasao novog poslodavca.
Dok taj problem rjesavas, ucis njemacki i polozis B1.
Sretno